JAN VÁVRA: Letošní Bitva na Winterbergu bude opět výjimečná. Přijměte naše pozvání

JAN VÁVRA: Letošní Bitva na Winterbergu bude opět výjimečná. Přijměte naše pozvání

Před letošní pátou Bitvou na Winterbergu (sobota 1. srpna) se ptáme Jana Vávry ze skupiny historického šermu Artego:

Bitva na zámku bude již popáté. Jak to, že ostatní akce se přesouvají jinam a Artego opět pořádá svoji bitvu na arkádách Státního zámku Vimperk?

Za vším hledejte Genius loci. Duch tohoto místa na zámeckých arkádách je nepřekonatelný a i právě kvůli tomu sem jezdí šermíři z celé republiky a ze zahraničí. Zvažovali jsme i jiné alternativy, ale nakonec jsme se s kastelánem Vojtěchem Brožem dohodli na ještě únosných podmínkách. Uvidíme, jak moc budeme proděleční a pokud to bude neúnosné, bude stát Artego před volbou buď jiné lokality, nebo vůbec Bitvu na Winterbergu nedělat. Náklady pro letošní rok vzrostly nejen o nájem arkád, ale například i o mobilní toalety, které před tím byly zajištěné od spolupořadatele Městského kulturního střediska (MěKS) Vimperk, a vodu, která bude letos pro závadu na potrubí na arkádách zastavena. V každém případě ale letošní Bitva na Winterbergu bude opět výjimečná. Mimochodem, SHŠ Artego slaví tento rok desáté výročí svého založení.

Zmínil jste se, že u minulých ročníků bylo spolupořadatelem MěKS Vimperk. Znamená to snad, že letos se MěKS na vaší bitvě nepodílí? Jste přece opět na programu Léta pod Boubínem jako jedna ze stěžejních akcí, stejně jako Městské zámecké slavnosti.

Ano, to sice jsme, ale celá akce je náš nápad a od začátku ji organizujeme a pořádáme sami. Od MěKSjan ziny vávra jsme měli vždy plnou podporu, ať už se jednalo o technické zázemí či propagaci. Bylo to dáno i tím, že na arkádách po celou sezonu pořádalo MěKS kulturní akce a zázemí tak bylo vytvořeno. Což nám letos poněkud komplikuje situaci. Navíc, jak už jsem se zmínil, akce je naše a nikdo nás finančně nezaštiťuje. Na rozdíl od městských slavností si akci financujeme ze svého, a to nejen ze spolkových peněz, ale doslova ze svého, ze soukromých peněz členů spolku, a sponzorských darů. No a pak se modlíme, aby přišli nějací návštěvníci, aby se nám vynaložené prostředky vrátily.

Město Vimperk se finančně na této akci nepodílí?

Letos ani loni jsme přímo od města finanční podporu nezískali. Ale není pravda, že by nás město nepodporovalo jinak. Naopak, když se bavím s kolegy z jiných konců naší republiky, je jen málo měst, které podporují kulturní spolky jako Vimperk. Řekl bych, že patříme sice ne do úplné špičky, ale do horní čtvrtky v pomyslném žebříčku. Můj soukromý názor – čím větší město, tím menší podpora spolkům.

Přečetl jsem si, že jste držiteli českého rekordu v plivání ohně. Rekord padl právě tady ve Vimperku na arkádách při vaší Bitvě na Winterbergu v roce 2013. Chystáte pro letošní rok něco podobného?

Ten rekord jsme si mohli dovolit nechat zapsat do České knihy rekordů právě díky finančnímu příspěvku města Vimperka, které zahrnulo naši Bitvu na Winterbergu do seriálu oslav výročí 750 let od první písemné zmínky o městu Vimperk. Letos chytáme další hromadnou akci, ale bohužel finanční situace nedovoluje zapsání případného rekordu v proskakování hořící obručí. Snad dodatečně. V každém případě ale zvu v sobotu 1. srpna na zámek všechny vyznavače adrenalinu, kteří mají chuť a zájem hořící obruč pokořit.

Kolik šermířů se chystá přijet a odkud?

K dnešnímu datu je potvrzeno dvanáct skupin historického šermu, k tomu divadelníci, tanečnice a hudební skupina. Asi tak 80 – 100 šermířů a doprovodu. Je to víceméně stejné jako v předchozích ročnících, protože kapacita arkád je omezena. I to dělá z Winterbergu výjimečnou akci, protože ne každý má tu výsadu a právo zde být.

Poslední otázka. Jste jedním z organizátorů Happeningu za Čepičku.  Jaký je váš názor, anebo názor vaší skupiny, na dění kolem zámku ve Vimperku.

Musím odpovědět? Ne? Tak, No comment. Já osobně mám jediné přání. Aby se zámek ve Vimperku do deseti let zařadil do roviny Krumlov, Hluboká, Vimperk. Ale to je hodně práce a hodně věcí se musí změnit.

Děkuji za odpovědi.

Zdeněk JUNGVIRT

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře