Z PRVNÍ RUKY: 28. března – 3. dubna 2022. Tiskové zprávy úřadů...

Z PRVNÍ RUKY: 28. března – 3. dubna 2022. Tiskové zprávy úřadů a institucí, informace z Jihočeského kraje, radnice ve Vimperku, napsali jinde i další aktuality a zajímavosti jednotlivých dnů kalendářního týdne

Vimperk sídliště Míru / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Skupinu ukrajinských Romů hasiči převezli ze Šumavy do Beskyd

ROHANOV – Skupinu 34 ukrajinských uprchlíků dnes Hasičský záchranný sbor z šumavského Rohanova odvezl. Potvrdila to mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů.

CELÝ ČLÁNEK


 

V Rohanově kraj ubytoval skupinu ukrajinských Romů. Nechtějí tam být a místní mají strach

VACOV – Ve Vacově mají problém s druhou skupinou ukrajinských běženců, která byla dislokována do obce. První 34 členná skupina přijela už 9. března a našla ubytování v hotelu ve Lhotě nad Rohanovem.

CELÝ ČLÁNEK


 

Test cukrovinek ukázal na problém ve složení populárních bonbónů

Spotřebitelská organizace dTest se zaměřila na složení dražovaných bonbónů z ČR a Německa. Srovnání odhalilo sporná éčka, nejhůře dopadla známá značka.

CELÝ ČLÁNEK


 

2. dubna – Výběr z médií: Víza pro Rusy a Bělorusy, smlouvy na energie a Češi bojující na Ukrajině

V českém tisku se dočtete třeba o připomínce atentátu na Reinharda Heydricha z roku 1942. V muzeu v Uhříněvci má překvapivou podobu – jde o 80 let starou nakousnutou sušenku, píše Mf DNES. Deník E15 se věnuje zastavování výdeje víz pro občany Ruska a Běloruska, česká vláda nakonec rozhodla o udělení výjimky IT pracovníkům z těchto zemí, píše E15. A deník Právo třeba upozorňuje, že stále asi deset tisíc lidí zůstává u dodavatelů poslední instance.

CELÝ ČLÁNEK


 

Akutních respiračních infekcí ubývá jen pomalu

ČESKÉ BUDĚJOVICE 1. dubna – V končícím 13. kalendářním týdnu roku 2022 v Jihočeském kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ oproti předchozímu týdnu mírně poklesl o 0,9 % na 1 021 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Pro srovnání: Aktuální týdenní incidence COVID-19 v kraji byla k pátku 424 případů na sto tisíc obyvatel. Výskyt chřipky a chřipce podobných onemocnění je po celou sezonu zcela minimální, v týdnu byl 6 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

Největší výskyt ARI je tradičně ve skupině dětí do pěti let, kde se relativní nemocnost mírně snížila o 1,9 % a je 3 656 případů na sto tisíc. V dalších věkových skupinách je výrazně nižší, nejvíce poklesla mezi mladými lidmi ve skupině 15 – 24 let o 2,7 %. Nejvyšší incidenci mezi okresy Jihočeského kraje má momentálně okres Jindřichův Hradec, který má 1 204 případů na sto tisíc obyvatel okresu a okres Český Krumlov, který má 1 117 případů na sto tisíc obyvatel okresu. Nejméně má okres České Budějovice – 899 na sto tisíc. Relativní nemocnost v týdnu vzrostla v okresech Tábor, Strakonice a Jindřichův Hradec, v ostatních mírně klesla.

(tzkhs)


 

Ministr Jurečka ustavil poradní tým, který má připravit důchodovou reformu

Poradní tým, jehož úkolem je připravit dlouho odkládanou, a přitom velmi potřebnou důchodovou reformu, se za týden poprvé sejde na MPSV. Cílem reformy je zabezpečit do budoucna adekvátní důchody a zároveň stabilitu i dlouhodobou finanční udržitelnost důchodového systému. Ten by měl být pro současné i budoucí důchodce rovněž srozumitelný, aby každý měl jasnou představu o tom, kolik bude přispívat, a kolik bude čerpat.

„V Programovém prohlášení vlády jsme se zavázali uskutečnit důchodovou reformu. Aby systém byl dlouhodobě udržitelný, potřebujeme podpořit rodiny, flexibilitu práce a dořešit otázku penzí pro pracující v náročných profesích,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Poradní tým zhodnotí i návrhy zpracované v předchozím období, především ty zpracované komisemi profesorů Potůčka a Nerudové. Výsledkem bude doporučení parametrů změn důchodového systému.

„Chceme maximálně podpořit odpovědnost samotných lidí za své stáří, a to už i včetně dnešní mladé generace. S tím souvisí i aktivnější spoření na důchod a výraznější ocenění za počet vychovaných dětí,“ připomněl ministr Jurečka. Poradní tým podle něj naváže na výstupy předchozích dvou důchodových komisí. „Nyní chci již užší akceschopný tým ekonomických odborníků a zástupců politických stran, aby se v relativně krátkém čase mohla důchodová reforma uskutečnit,“ zdůraznil ministr.

Důchodový systém zažije s ohledem na demografický vývoj největší nápor po roce 2040. Český důchodový systém je silně závislý na vybraném pojistném, proto je nezbytně nutné jej stabilizovat dodatečnými příjmy. Je potřeba také maximálně podporovat flexibilitu práce a umožnit, aby lidé mohli pracovat v různých formách do vyššího věku tak, jak chtějí a mohou. Cílem není zvyšovat důchodový věk, pokud to nebude nutné. Spíše by měl být umožněný postupný odchod do částečného důchodu spojený s částečnými pracovními úvazky a možností dobrovolně pracovat déle. Zaměstnancům v náročných profesích by naopak měl být umožněn dřívější odchod do důchodu spojený s větší odpovědností zaměstnavatelů.

V Programovém prohlášení vlády je rovněž zmíněna zásluhová složka důchodu, která bude vycházet z odvodů do pojistného systému a také z počtu vychovaných dětí. Rodiče, kteří vychovali děti, museli vynaložit spoustu času, úsilí a značné náklady na výchovu nové generace, která bude financovat důchodový systém v budoucnu. S tím je spojené také posílení rodinné politiky obecně.

V tuzemsku je také v porovnání s ostatními evropskými zeměmi extrémní potřebná délka doby pojištění pro dosažení nároku na důchod. Cílem reformy je tuto dobu zkrátit z nynějších 35 na 25 let.

Členové poradního týmu

Expertní tým:Helena Horská (hlavní ekonomka Raiffeisenbank v Praze, členka KoroNERV), Štěpán Jurajda (náměstek ministryně pro vědu výzkum a inovace, člen Rady vlády pro vědu výzkum a inovace), Filip Pertold (zástupce výkonného ředitele think tanku IDEA při CERGE EI)

Zástupci koaličních stran: Šárka Jelínková (KDU ČSL; senátorka, první místopředsedkyně strany, předsedkyně senátorského klubu,) Jan Bauer (ODS; poslanec, místopředseda Hospodářského výboru a člen Výboru pro sociální politiku), Viktor Vojtko (STAN; poslanec, člen Výboru pro sociální politiku), Miloš Nový (TOP09; poslanec, místopředseda Rozpočtového výboru), Jakub Michálek (Piráti; poslanec, místopředseda Ústavně právního výboru)

Zástupci ministerstev: Lenka Kohoutová (MF ČR; ředitelka Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická, poradkyně ministra financí), Iva Merhautová (MPSV ČR; náměstkyně pro řízení sekce sociálního pojištění a nepojistných dávek)

(tzmpsv)


 

Vykolejil osobní vlak

Dnes 1. 4. 2022 v 5.56 hodin v Bavorově na Strakonicku vykolejil jednou nápravou osobní vlak jedoucí z Číčenic do Volar.

V době vzniku mimořádné události cestovalo ve vlaku pět cestujících. Mimořádná událost se obešla bez zranění. Celkově byly škody odhadnuty na 130 000 Kč (100 000 vlak, 30 000 trať). Provoz na trati byl obnoven ve 12.45 hodin. Drážní inspekce na místě provádí šetření příčin a okolností vzniku této mimořádné události.

Text a foto: Drážní inspekce


 

Potravinová sbírka Tesca vynesla více než 58 tun potravin

Praha, 1. dubna 2022 – Společnost Tesco ukončila svou materiální a potravinovou sbírku na pomoc lidem zasaženým konfliktem na Ukrajině. Do mimořádné sbírky, která probíhala ve všech Tesco prodejnách napříč Českou republikou a také na iTesco.cz, zákazníci přispěli potravinami a dalším potřebným materiálem o celkové hmotnosti přes 58 tun. Tesco toto množství zdvojnásobí. Prostřednictvím potravinových bank tak bude potřebným distribuováno více než 276 000 porcí jídla.

Pomoc směřuje ve spolupráci s potravinovými bankami těm, kteří ze země před válečným konfliktem uprchli a jsou na území Česka. Tesco mimořádnou sbírku spustilo na začátku března. Vzhledem k velkému zájmu zákazníků byla sbírka prodloužena, a nakonec trvala celkem 4 týdny. Společnost děkuje všem zákazníkům, kteří se do sbírky zapojili.

„Děkuji za velkou vlnu solidarity, kterou jsme v souvislosti se situací na Ukrajině sledovali. I díky tomu jsme byli schopni na základě urgentní výzvy potravinových bank sbírku zorganizovat v rekordně krátkém čase a jsme rádi, že vedla k tak štědrému výsledku. Skvělý výsledek také ukazuje na to, že zákazníci Tesco jsou zvyklí pomáhat lidem v nouzi, což mi dělá velkou radost,“ uvádí Katarína Navrátilová, generální ředitelka společnosti Tesco v České republice.

Společnost Tesco se zapojila do finanční, materiální a potravinové pomoci občanům na ukrajinském území, i těm, kteří ze země uprchli do České republiky, a to mnoha aktivitami. Mimo jiné skupina Tesco darovala 1 milion liber přes Červený kříž. Ve spolupráci s Člověkem v tísni uvolnilo Tesco Česká republika z distribučního centra zboží v celkové hodnotě 700 000 Kč a v zaměstnanecké sbírce na pomoc Ukrajině se vybralo přes 300 000 Kč, které Tesco zdvojnásobí.

(tztesco)


 

Lesy ČR mají správního a obchodního ředitele

Hradec Králové, 1. dubna 2022 – Dva ze čtyř postů v top managementu Lesů ČR jsou od 1. dubna obsazené. Správním ředitelem byl na základě výsledků výběrového řízení, kterého se zúčastnilo 29 uchazečů, jmenován Igor Kalix, obchodním ředitelem Radovan Srba. 

Správní ředitel Igor Kalix spojil svůj profesní život s Kyjovem – jako tajemník městského úřadu, vedoucí technických služeb nebo ředitel tamější nemocnice.

Obchodní ředitel Radovan Srba působil v soukromé společnosti jako vedoucí projektu spojeného s plánováním těžby a prodejem dřeva. Věnoval se i poradenství v lesnictví. V podniku působili na stejných pozicích v letech 2014 až 2018.

„Dva zbývající ředitele jmenuji, až to bude možné s ohledem na jejich stávající pracovní závazky,“ řekl Jiří Groda pověřený vedením podniku od 23. prosince 2021.

Ekonomický úsek tedy zatím povede Jaroslav Peštuka, vedoucí odboru daní a účetnictví. Ředitelem lesního a vodního hospodářství byl pověřen Ivan Klik, lesní správce ze západočeského Stříbra, který v podniku dříve působil jako jeden z krajských ředitelů.

(tzlčr)


 

Rozhodnutí hejtmana Jihočeského kraje

Hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba ukončil k 31. březnu období zvýšeného nebezpečí vzniku požáru vyhlášené ZDE.

(vm)


 

Hospodaření vládních institucí druhým rokem skončilo v deficitu

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo za rok 2021 schodkem ve výši 5,9 % HDP. Výše zadlužení sektoru dosáhla na konci roku 2021 úrovně 41,9 % HDP, při meziročním nárůstu o 4,2 procentního bodu (p. b.).

„Hospodaření vládních institucí za rok 2021 skončilo schodkem ve výši 359,4 mld. Kč a výše dluhu dosáhla 41,9 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/notifikace-deficitu-a-dluhu-vladnich-instituci-2021-prvni-notifikace-udaje-zaslane-eurostatu

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí dosáhlo ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 schodku 105,2 mld. Kč, což představovalo 6,5 % HDP. Příjmy sektoru vládních institucí dosáhly 40,3 % HDP, zatímco výdaje 46,8 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí vzrostla meziročně o 4,2 p. b. na 41,9 % HDP.

„Hospodaření vládních institucí ve čtvrtém čtvrtletí roku 2021 skončilo ve schodku, který dosáhl výše 105,2 mld. Kč, což ve vztahu k HDP představuje 6,5 %. Meziroční míra zadlužení sektoru vládní institucí rostla o 4,2 p.b. a dosáhla výše 41,9 % HDP,” říká Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/deficit-a-dluh-vladnich-instituci-4-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

Dnešní internetová verze deníku Metro pro jižní Čechy je ZDE

 


 

1. dubna – Výběr z médií: výroba motorů do vojenských dronů, dluhopisy skupiny ČEZ i archeologický objev

Firma v pražských Letňanech bude vyrábět turbovrtulové motory do vůbec prvního vojenského dronu Evropské unie, píše páteční deník E15. Hospodářské noviny si všímají energetické skupiny ČEZ, která vydává takzvané udržitelné dluhopisy. Podle nich tak chce společnost využít zeleného trendu v evropském bankovnictví. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Objevuj památky – novinky na nestátních památkách 2022

Projektová platforma Objevuj památky vznikla v roce 2018. Prezentuje přes 120 nestátních kulturních památek v ČR. Široké veřejnosti slouží atraktivní webový portál, sociální sítě s pozvánkami na akce, vydáváme přehlednou tiskovinu s tipy na výlety, společně s ANOPA organizujeme motivační program “Třetí za polovic, sedmá zdarma” atd.

Patronát nad 5. ročníkem projektu převzala herečka Michaela Kuklová, představitelka princezny Jasněnky ze známé pohádky, se kterou pozveme formou tipů na několik památek zapojených do platformy – pro inspiraci k jejich poznávání a objevování.

Novinky na památkách:

Blansko – zámek (expozice Obrazy z Moravského Švýcarska), Blovice – zámek Hradiště (rozšíření služeb pro návštěvníky s omezenou schopností pohybu a orientace), Boskovice – hraběcí rezidence (procházka s virtuálním průvodcem), Brandýs n. L. – zámek (od 25. 6. dětská trasa v přízemí – sklepení, štola, černá kuchyně), Brno – Augustiniánské opatství (stálá expozice genetiky k výročí G. J. Mendla), Brno – Letohrádek Mitrovských (výstavy: Československá NEJ – do 1. 5., Svatba jako řemen: od 7. 5.), Brno – hrad Špilberk (prohlídkový okruh Příběh hradu), Červený Hrádek – zámek (lovecký salonek, úniková a vědomostní hra Cesta s Gabrielou), Český Dub – Johanitská komenda (unikátní expozice muzea), Dolánky – Dlaskův statek (stálá expozice Na statku od jara do zimy), Havlíčkův Brod – GVU (výstava skláře J. Exnara), Chotěšov – klášter (zpřístupnění po rozsáhlé rekonstrukci), Chvalský zámek Praha (výpravná výstava kulis, rekvizit a loutek Myši patří do nebe – do 15. 5., expozice Egypt – dar Nilu: od 28. 8.), Josefov – pevnost (program Dezertér), Kadaň – klášter (nově restaurovaný chrám Čtrnácti svatých pomocníků; přístupný celoročně), Kladenský zámek (expozice Zdeněk Miler a Krteček), Kolín – Bartolomějské návrší (pátrací interaktivní hra v rozšířené realitě „Maskaron“ po zajímavostech venkovního areálu) + Jeruzalém na Labi (600 let od 1. zmínky o kolínské synagoze) + rozhledna Vodárna (videoprojekce v prostoru vodní nádrže rozhledny), Kost – hrad (otevření po rekonstrukci s moderní expozicí), Kravaře – zámek (trasu doplní rozmanité hudební nástroje); Kroměříž – zámek (audioguide Podzámeckou zahradou, znovuotevření galerie), Lanškroun – zámek (výstava Skřítci a trpaslíci), Ledeč n. S. – hrad (Muzeum sklářství), Mělník – klášter (muzejní expozice historických a retro hraček 1870–1990), Moravská Třebová – zámek (expozice ve věži zámku), Náměšť na Hané – zámek (Muzeum L. Lakomého, L. Vychodila), Nový Hrad v Jimlíně (výstava Největší záhady a tajemství světa), Olomouc – Pevnost poznání (nové exponáty: větrná spirála, koloběh vody, souřadnice; nové akce: Rozumím – přepínám, Vetřelci v pevnosti, Voda – základ života), Pecka – hrad (výstava Pražský groš), Polná – hrad (výstava šperků Zejdliců), Rymice – skanzen (zrekonstruovaný hospodářský dvůr), Staré Hrady – hrad, zámek (zábavně naučná cesta Pohádkovým sklepením a Zdravosvětem se zvukovými a světelnými efekty), Strakonice – hrad (zpřístupnění expozic po rekonstrukci), Svijany – zámek (Pivní lázně = nezapomenutelný zážitek pivní koupele v dubové vaně a odpočinek na slaměném lůžku), Svojanov – hrad (výstavy: Král a císař Rudolf II.; biskup Karel Otčenášek; sbírka korzetů), Turnov – synagoga (výstava Druhý život českých svitků Tóry: od 1. 8.), Valdštejn – hrad (prázdninová výstava „Z pohádky do pohádky aneb nejen S čerty nejsou žerty“: originální kostýmy z pohádek natáčených v Českém ráji), Velké Meziříčí – zámek (výstava Strašidelný zámek do 15. 5.), Zruč n. S. – zámek (ráj pro děti jen 40 km od Prahy).

PROTEXT


 

V jeden den, na jednom místě: přehled pracovních příležitostí nabídnou Veletrhy práce v osmi jihočeských městech

Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů připravuje již 6. ročník Veletrhů práce, které se letos uskuteční v osmi městech jižních Čech. Zájemci o zaměstnání získají informace o nabízených pozicích, veletrhy jsou ale i příležitostí, jak při neformálním pohovoru představit své zkušenosti, nebo získat praxi a brigádu již při studiu. A to vše v jeden den, na jednom místě.

„Jarní Veletrhy práce jsme v letošním roce rozšířili o další místa konání, aby měli zájemci o zaměstnání možnost poznat firmy přímo ze svého nejbližšího okolí a zároveň si udělali představu o nabízených pozicích. Letošní veletrhy se tak uskuteční v osmi jihočeských městech,“ přibližuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk), která Veletrhy práce pořádá ve spolupráci s Jihočeskou společností pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ).

„V letošním roce vnímáme i zájem mladších zájemců, kteří shání praxi či brigádu již během studia. I pro ně budou k dispozici personalisté a zástupci jihočeských firem, se kterými mohou možnosti spolupráce probrat,“ pokračuje Luděk Keist a dodává, že velkou výhodou je konání veletrhu v jeden den, na jednom místě. „Díky tomu si účastníci budou moci projít stánky všech zúčastněných zaměstnavatelů a zjistit informace o podmínkách přijetí na dané pozice, což je určitě jednodušší než vyhledávat firmy na internetu a čekat, zda se vám někdo ozve. Je to zároveň příležitost, jak při neformálním rozhovoru představit své zkušenosti, doporučujeme proto uchazečům, aby si také s sebou nezapomněli vzít svůj životopis,“ dodává Luděk Keist.

První akce se uskuteční 5. dubna v Jindřichově Hradci, dále navážou veletrhy v Táboře, Českém Krumlově, Prachaticích, Kaplici, Strakonicích, Písku a Českých Budějovicích. Na veletrzích budou také pracovníci Úřadu práce, kteří pomohou se zpracováním životopisu nebo profesním zaměřením pomocí osobnostního testu. „Počítáme i s tím, že vzhledem k současné situaci zavítají na veletrh také zájemci z Ukrajiny, kteří po příchodu České republiky hledají práci. Na místě proto plánujeme zajistit tlumočníky, kteří při rozhovoru s potenciálním zaměstnavatelem pomohou s překladem,“ říká Kateřina Rybaříková z oblastní kanceláře Jhk v Písku, která již v průběhu března spolupracovala s městem a tamějším úřadem práce při setkání, kde Ukrajinci získali základní informace o trhu práce a seznam pracovních míst, které jim nabízejí firmy z Písecka. Tlumočníci budou i na veletrhu v Kaplici a Českém Krumlově.

Kompletní informace o plánovaných akcích, termínech, místech konání, ale i nabízené pozice jihočeských zaměstnavatelů naleznete na webu www.veletrhy-prace.cz.

(tzjhk)


 

Díky Penny mají potravinové banky nové zázemí

Česká federace potravinových bank otevírá v Dubči u Prahy nové logistické centrum. PENNY věnovalo na nový sklad Česká federace potravinových bank 8 miliónů korun. Součástí areálu budou i sklady pro Potravinové banky Central a Praha.

Nové sklady o celkové rozloze 3 000 m2 s prostorem pro 1 000 palet byly zakoupeny Českou federací potravinových bank v Dubči u Prahy a budou sloužit nejen v rámci distribuce potravinové pomoci do dalších center po celé republice, ale také pro přímou distribuci potřebným v Praze a Středočeském kraji. „Už před lety jsme si dali za cíl nejen přispívat do potravinových bank a poskytovat tak pomoc lidem, kteří ji potřebují, ale chtěli jsme dělat něco navíc. Proto jsme v roce 2017 poskytli federaci bezplatně sklad v Modleticích u Prahy v hodnotě 11 miliónů korun. Význam a důležitost takového skladu se pak ukázal zejména v době pandemie, kdy jím kromě obvyklé pomoci prošly i milióny kusů zdravotnických a hygienických potřeb. Nyní nastal čas posunout poskytování pomoci na novou úroveň, a tak jsme neváhali a poskytli příspěvek 8 miliónů korun na zakoupení nového centra pomoci České federace potravinových bank v Dubči u Prahy,“ shrnul podporu rozvoje distribuční sítě ČFPB v posledních letech Jens Krieger, generální ředitel PENNY a finanční ředitel PENNY Radek Hovorka dodává: „V dnešní době je symbolické, že nový sklad bude sídlit na adrese U Lípy svobody. Právě ve světle událostí posledních týdnů se ukazuje, jak je pro poskytování pomoci potřebným důležité, mít odpovídající zázemí a logistické centrum. Ještě před zahájením provozu se tyto prostory staly významným místem pro distribuci pomoci lidem a rodinám, které válka vyhnala z Ukrajiny. Nejde ale jen o současnou situaci. Pomoc a podpora lidem v těžkých životních situacích jim dává šanci a možnost postavit se na vlastní nohy, převzít odpovědnost za svůj život do vlastních rukou a nabýt znovu vlastní svobody. Proto jsme hrdí, že dlouhodobě pomáháme všem, kteří pomoc potřebují, ať už jsou to nyní uprchlíci z Ukrajiny nebo obecně lidé, kteří se dostali do těžké životní situace, zvláště samoživitelům a samoživitelkám s dětmi nebo seniorům.“

Spolupráci s Českou federací potravinových bank zahájilo PENNY už v roce 2017, kdy kromě pravidelných příspěvků potravin a drogistického zbožím vznikla společná vize Logistického centra ČFPB. „Díky PENNY se nám tehdy podařilo posunout poskytování pomoci na zcela jinou úroveň. Mohli jsme díky centrálnímu skladu nastavit logistiku poskytování pomoci a vytvořit efektivní distribuční síť. S ohledem na vývoj situace, a to jsme ještě netušili, co přijde na konci února, jsme potřebovali udělat další krok, a proto jsme se loni rozhodli zakoupit vlastní prostory. To bychom bez PENNY a jeho příspěvku ve výši 8 miliónů korun neodkázali. V každém případě je jednoznačné, a události posledních týdnů nám dávají za pravdu, že to bylo správný krok, a že nyní budeme moci poskytovat efektivní a rychlou pomoc ještě více lidem, kteří ji potřebují,“ řekla při otevření nového logistického centra Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

PENNY dlouhodobě propojuje konkrétní pomoc potřebným s podporou logistiky a pomocí při vytváření distribuční sítě potravinových bank tak, aby pomoc mohla být těm, kteří ji potřebují, poskytována rychle a efektivně. „Ukázalo se, jak je takové logistické centrum důležité zvláště v těchto dnech. Díky tomu, že máme stále sklad v Modleticích, a už jsme mohli využít i část kapacit v Dubči, jsme byli schopni přijímat a distribuovat pomoc lidem, zejména maminkám s dětmi z Ukrajiny velmi rychle. Tady se opět potvrdilo, že kdo rychle dává, dvakrát dává, a my zatím tímto náročným obdobím í díky PENNY procházíme se ctí,“ přiblížila aktuální situaci Veronika Láchová.

PENNY také od samotného začátku spolupráce spojuje pomoc potřebným s bojem proti plýtvání potravinami, a to nejen v oblasti pomoci potravinovým bankám, ale i působením na veřejnost. To vše v roce 2021 vyústilo v začátek společného projektu HEZKY ČESKY BEZ PLÝTVÁNÍ. „Jsme hrdí na to, že jsme připravili projekt, který nejenže bojuje proti plýtvání, ale současně pomáhá lidem. Jakákoliv poskytnutá pomoc by bez zajištění cesty až k těm, kteří ji potřebují, byla k ničemu, proto chceme být těmi, kteří budou pomáhat nejen hmotně, ale i v této oblasti,“ dodal Jens Krieger při představení nové podoby dodávek potravinových bank, které rozváží pomoc po celé republice.

Jenom v roce 2021 věnovalo PENNY na přímé pomoci potřebným, mezi něž patří zejména senioři, samoživitelé, maminky s dětmi a sociálně slabší občané, věnovalo, včetně mimořádných darů, celkem 111 785 kilogramů potravin a drogistického zboží.

(tzpenny)


 

Na Lipně otevírá kemp Modřín i půjčovny kol a koloběžek

Teplé a slunečné počasí, první jarní květiny i zpěv ptáků. Jaro už je tu a ním spoustu možností, jak trávit čas v překrásné šumavské přírodě a okolí jihočeského moře. Ať už jste sportovními nadšenci, nebo chcete jen strávit jarní dny v přírodě, vyrazte do Rodinného areálu Lipno a výbavu nechte doma. Od 13. dubna se můžete ubytovat v kempu Modřín a od pátku 1. dubna si v půjčovně Intersport zapůjčit kola i veškerou výbavu. Otevírá také půjčovna sjezdových koloběžek.

Milovníci sluníčka a teplého počasí se dočkali. Kolem lipenského jezera se začíná zelenat, rozkvétají stromy a blíží se velikonoční svátky. Cyklisti už hltají první kilometry na kole, běžci se postupně dostávají do formy. Jaro je tady a je čas na více aktivit v přírodě. Nabídka v blízkosti jihočeského moře je pestrá. Vyrazit můžete na pěší i cyklovýlet a s sebou si nemusíte vozit prakticky vůbec nic. V pobočce Intersportu Rent Kapitanát i Element si vyberte z pestré nabídky silničních kol, elektrokol, inline bruslí i silničních koloběžek.

„V našich půjčovnách máme vždy kompletní vybavení. Je možné si zapůjčit nejen kolo ale také například přívěsný vozík pro 1 až 2 děti nebo dětskou sedačku, “ informuje tisková mluvčí Rodinného areálu Lipno Olga Kneiflová. Síť cyklostezek v okolí lipenského jezera je opravdu hustá a možností, kam se vydat, je mnoho. Pro náročnější trasu je možné vyrazit do kopců například na sv. Tomáš nebo se vydat po cyklostezce kolem jezera. Ta je rovinatá a nenáročná, vhodná zejména pro děti. Vede také kolem kempu Modřín, který je skvělým místem na odpočinek a doplnění energie a od 13. dubna bude otevřen pro první nadšence pod stanem nebo pro obytné vozy a karavany. „Vyslyšeli jsme přání všech vyznavačů kempování a posunuli jsme otevření tak, aby bylo možné si užít velikonoční svátky, na které je naplánován také pestrý program u Stezky korunami stromů a restaurace Stodola,“ dodává Kneiflová.

Ke Stezce lanovkou dolů pak na sjezdové koloběžce

Rozkvétající krajinu v okolí Lipna si naplno vychutnáte ze Stezky korunami stromů, která leží 901 metrů nad mořem. V okolí si krásně prohlédnete Novohradské hory, a především šumavskou přírodu, která obklopuje celou Stezku. Při jasném počasí, které začátek jara přináší pravidelně, lze dohlédnout až na samotné vrcholky Alp.

Ke Stezce se snadno dostanete procházkou nebo Stezkabusem. Od 14. dubna pak také lanovkou Lipno express. „Od 1. dubna se mění otevírací doba Stezky. První návštěvníci mohou přijít už v 10 hodin a otevřeno bude až do 18 hodin,“ připomíná Olga Kneiflová. Vstupenku do korun stromů je možné zakoupit online na www.lipnocard.cz nebo v Klientském informačním centru nacházejícím se vedle centrálního parkoviště.

Skvělý způsob, jak se vrátit zpět na centrální parkoviště je díky sjezdovým koloběžkám. Ty si lze zapůjčit u výstupu lanovky Lipno Expres a užít si s nimi lehce adrenalinový téměř 4 km dlouhý sjezd. Půjčovna sjezdových koloběžek bude otevřena od 1. dubna denně od 10.30 do 16.30 hodin.

To že se Lipno převléká do jarně letního kabátu potvrzuje i plánované slavnostní otevření Království lesa. Unikátní hřiště přivítá první návštěvníky v letošním roce 30. dubna a připravuje si pro ně bohatý program.

(tzok)


 

E.ON znovu osobně kontaktuje zákazníky, kterým v polovině dubna vyprší ochranná doba režimu DPI

Společnost E.ON Energie se jako dodavatel poslední instance (DPI) postarala o 200 000 zákazníků dodavatelů, kteří ukončili svoji činnost a dokázala jim zajistit pokračující dodávky elektrické energie až na šest měsíců. E.ON už z režimu DPI pomohl 99 procentům těchto zákazníků. Stále ještě ale zbývá zhruba 1 900 bývalých klientů společností ze skupiny Bohemia Energy, kterým režim DPI pro odběry elektřiny končí 14. dubna a pro odběry plynu 17. dubna 2022.

„Od začátku zákazníkům říkáme, že je důležité přejít co nejdříve z režimu DPI ke standardnímu dodavateli elektrické energie, na standardní produkt, protože je to pro ně výhodnější. Od začátku jsme také napnuli všechny síly a využili všechny dostupné prostředky pro to, abychom lidem z režimu DPI pomohli odejít. I v této době znovu osobně obcházíme a snažíme se kontaktovat všechny zákazníky, kterým režim DPI v polovině dubna skončí,“ vysvětluje Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie.

Mezi zákazníky, kterým bude brzy končit režim DPI, eviduje E.ON část těch, která pravidelně platí zálohy, a z nějaké důvodu v režimu DPI stále zůstává. Část zákazníků jednoduše situaci nevěnuje pozornost a neřeší ji. Lze předpokládat, že třeba ani neví, že musí do šesti měsíců uzavřít novou smlouvu. To je dle legislativy povinnost každého zákazníka, aby se po uplynutí šestiměsíční lhůty nedostal do neoprávněného odběru, který může skončit až odpojením energií. Pak je tu i skupina zákazníků, kteří nekomunikují a/nebo neplatí zálohy. Neplatí tedy zálohy, odebírají elektřinu a nadále zůstávají v režimu DPI. „Je důležité si uvědomit, že neoprávněný odběr se podle legislativy týká všech zákazníků, kteří včas neodejdou z režimu DPI – a to i těch, kteří pravidelně platí zálohy za energie,“ dodává Jan Zápotočný.

E.ON zákazníky znovu kontaktoval dopisy, emaily, SMS zprávami i telefonicky. Zaměstnanci E.ONu osobně v těchto dnech navštěvují adresy jednotlivých odběrných míst, kde nikdo nereaguje na výzvy a snaží se vysvětlit zákazníkům jejich situaci. Kde neuspějí a nepodaří se jim zastihnout zákazníka, pomáhají i zaměstnanci distribuční společnosti EG.D nebo zaměstnanci Úřadu práce. E.ON totiž úzce spolupracuje i s Ministerstvem práce a sociálních věcí a s Úřady práce a to včetně toho, že se snaží zákazníkům poradit s možným získáním pomoci ze strany státu. Už od prosince navíc objeli zástupci E.ON okolo 30 měst a obcí a ve spolupráci se samosprávami připravili pro zákazníky improvizovaná poradenská centra přímo v jejich obci.

Nejrychlejší cestou, jak z režimu DPI odejít je online zasmluvnění, které najdou zákazníci na stránkách www.eon.cz/dpi. Smlouvu ale mohou podepsat například také na kterémkoliv zákaznickém místě E.ONu. Jejich seznam je k dispozici na webu společnosti Kontakty | E.ON (eon.cz).

(tze.on)


 

V únoru se očištěná míra nezaměstnanosti zvýšila na 2,5 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v únoru letošního roku 2,5 %. Meziročně se snížil o 0,8 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 1,8 %, u žen 3,2 %.

„Zvýšení nezaměstnanosti v únoru bylo výhradně u žen. Zatímco míra nezaměstnanosti mužů je v evropském srovnání stále rekordně nízká, u druhého pohlaví se Česko takto chlubit nemůže,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-unor-2022

(tzčsú)


 

V roce 2021 celkové příjmy domácností rostly reálně o 3,9 %

Úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností v roce 2021 reálně vzrostl o 3,9 % a reálná spotřeba na obyvatele meziročně stoupla o 5,1 %. Míra úspor klesla proti roku 2020 o 1,1 p. b. na 20,1 %.

„Celkové příjmy domácností v roce 2021 reálně vzrostly o 3,9 %. Růst příjmů akceleroval v prvním pololetí, než se projevil růst cen. Přestože mzdové náklady u podniků ve 4. čtvrtletí nominálně vzrostly meziročně o 7,2 %, reálně se celkové příjmy u domácností téměř nezměnily. Příjmy ze zaměstnání se dokonce ve 4. čtvrtletí meziročně reálně snížily o 1,3 %,“ říká Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-sektorove-ucty-4-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

Dnešní internetová verze deníku Metro pro jižní Čechy je ZDE

 


 

31. března – Výběr z médií: odpadní vody ukazují na víc nákaz covidem, opravy bytů pro Ukrajince i fotovoltaika

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že zkoumání odpadních vod naznačuje, že lidí nakažených covidem je víc, než ukazují výsledky laboratorních testů, píše Mf Dnes. Na opravy staršího bydlení pro uprchlíky z Ukrajiny podle Práva zřejmě obce a kraje získají skoro čtyři miliardy korun. V budoucnu by zrekonstruované byty mohly posloužit jako sociální bydlení. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda navyšuje životní minimum, více rodin dosáhne na přídavek na dítě

O 10 % se od 1. dubna 2022 mimořádně navýší životní a existenční minimum. Schválila to vláda v reakci na současnou situaci domácností spojenou s vysokou inflací a růstem cen energií. Navýšení životního a existenčního minima má dopad i na některé sociální dávky. Více peněz tak dostanou ti, kdo pobírají příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení či příspěvek při pěstounské péči. Navýší se také mimořádná okamžitá pomoc. Zvýší se počet rodin, které dostanou přídavek na dítě a porodné. Opatření se dotkne přibližně 360 tisíc příjemců dávek, navýšení se projeví už v jejich dubnové výplatě.

„K navýšení životního a existenčního minima přistupujeme proto, abychom reflektovali zásadní růst cen, a to v podstatě na všech úrovních. Navíc bohužel přibývá domácností, které se do složité životní situace dostávají ne vlastní vinou, ale vlivem současných událostí, které se týkají nás všech. Byla to pandemie, nyní je to především válka na Ukrajině,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Navýšení životního a existenčního minima o 10 % odráží přibližný nárůst spotřebitelských cen. Výše těchto částek tak bude odrážet nezbytné náklady na potraviny a ostatní základní potřeby,“ dodal.

Navýšení se promítne do některých dávek – přídavku na dítě, porodného, příspěvku na živobytí, doplatku na bydlení, příspěvku při pěstounské péči či mimořádné okamžité pomoci. „Důležité je i to, že se rozšíří okruh příjemců dávek. Na ty klíčové dávky, např. po narození dítěte a následně přídavek na dítě a také příspěvek na živobytí, dosáhne větší počet českých rodin,“ zdůraznil ministr Jurečka. Opatření se bude týkat asi 360 tisíc lidí, kteří dávky pobírají. Zároveň platí, že někteří mají nárok na více dávek současně.

Institut životního a existenčního minima se využívá jako východisko při stanovení nároku na příslušné sociální dávky a při výpočtu jejich výše. Zákon upravuje, kdy mohou být částky mimořádné valorizovány. Ke splnění příslušné podmínky nyní došlo, protože nárůst indexu spotřebitelských cen podle Českého statistického úřadu od posledního zvýšení přesáhl 5 %. Částky životního a existenčního minima byly zatím upravovány dvakrát, a to v lednu 2012 a dubnu 2020.

Životní ani existenční minimum nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení. Ochrana a pomoc v oblasti bydlení pro jednotlivce i rodiny s nízkými příjmy se řeší samostatně v rámci systému státní sociální podpory formou příspěvku na bydlení a v systému pomoci v hmotné nouzi. „Už dříve jsme jasně deklarovali, že lidi, kteří jsou ohroženi enormním růstem cen energií, nenecháme bez pomoci. Spustili jsme třeba orientační kalkulačku, která každému ukáže, zda má nárok na adresný příspěvek na bydlení a v jaké výši. Nyní intenzivně pracujeme na tom, abychom co nejvíce zjednodušili příslušné žádosti,“ dodal Jurečka.

(tzmpsv)


 

MPO vyhlašuje výzvu k programu COVID 2022 – Sektorová podpora

Od 5. dubna do 12. května 2022 budou podnikatelé z vybraných sektorů moci žádat o podporu z programu COVID 2022 – Sektorová podpora. Týká se firem z oblasti stravovacích služeb (včetně cateringu), krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb, prádelen a cestovních agentur a kanceláří. Podpora se vztahuje i na pořádání akcí a eventů.

„Program pomůže nejvíce zasaženým podnikatelům z oblasti cestovního ruchu, jako jsou hotely, restaurace nebo cestovní kanceláře a agentury. Z oblasti pořádání akcí se pak jedná např. o organizátory sportovních, kulturních nebo konferenčních akcí,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že při poklesu tržeb alespoň o 50 procent dostane žadatel za každého zaměstnance v pracovním poměru 500 korun na den.

Výzva se týká dvou skupin rozdělených dle oblastí podnikání. První z nich tvoří podnikatelé ve stravovacích službách, krátkodobých a rekreačních ubytovacích službách, prádelny, cestovní agentury a kanceláře. Zde se pomoc vztahuje na období od 1. listopadu do 31. prosince 2021, maximální výše podpory činí 1,5 mil. Kč. Druhou skupinu tvoří organizátoři sportovních, kulturních nebo konferenčních akcí a veletrhů včetně navazujících technických služeb. Pomoc pro tuto skupinu se vztahuje na období od 1. listopadu 2021 do 28. února 2022, maximální výše podpory je 3 mil. Kč.

Žadatel musí prokázat, že mu v rámci podnikatelské činnosti poklesl obrat za dané rozhodné období oproti srovnávacímu období alespoň o 50 %. Údaje o poklesu tržeb musí být ověřeny jednatelem/majitelem firmy a účetním firmy v případě, že nárok na dotaci bude do 1,5 mil. Kč. Přesáhne-li nárok částku 1,5 mil. Kč, je nutné ověření údajů auditorem nebo daňovým poradcem.

Žádosti se budou podávat prostřednictvím systému AIS MPO, který žadatelé znají z minulých výzev. Vyplácet prostředky začne MPO ihned po udělení notifikace Evropskou komisí.

Podle ministra Síkely se jedná  o třetí a poslední ze všech programů na podporu podnikatelů, kterým minulá vláda omezila podnikání. MPO před pár dny vypsalo výzvu k program COVID – Nepokryté náklady – Sektorová podpora a v již dříve vypsaném programu COVID – Adventní trhy zatím MPO eviduje 952 žádostí za více než 162 mil. Kč.

Program COVID 2022 – Sektorová podpora nelze kombinovat s programem COVID – Nepokryté náklady – Sektorová podpora, s COVID – Adventní trhy a s programem COVID BUS. Podrobnosti jsou k dispozici na www.mpo.cz/covid2022. Dotazy mohou podnikatelé posílat na dotazy@mpo1212.cz, poradí i linka 1212.

(tzmpo)


 

Svátky letos mírně posunou výplatní termíny důchodů

Některé termíny splátek všech druhů důchodů, které vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení, ovlivní zákonem stanovené státní a ostatní svátky. Blížící se velikonoční svátky zasáhnou do výplatních termínů důchodů ve třech případech.

Letošní velikonoční svátky mírně posunou termíny výplat starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. Důchody, které mají stanovený výplatní termín na čtvrtek (14. dubna 2022), budou vyplaceny s předstihem, a to 13. dubna. Důchody, jejichž výplatní termín připadá na sobotu (16. dubna 2022), budou také vyplaceny o pár dní dříve, a to 14. dubna. Výplatní termín důchodu stanovený na Velikonoční pondělí připadne na úterý 19. dubna.

Seznam všech letošních přesunů výplatních termínů důchodů naleznete níže:

Důchody vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení buď bezhotovostním převodem na bankovní účet klienta, nebo v hotovosti prostřednictvím České pošty na adresu jeho bydliště. Klient si volí způsob výplaty důchodu při podání žádosti o dávku důchodového pojištění s tím, že kdykoliv později může požádat ČSSZ o změnu.

Důchody se vyplácejí vždy dopředu, a to v pravidelných měsíčních lhůtách. Výplatní termíny důchodů vyplácených ČSSZ jsou sudé dny od 2. do 24. dne v měsíci. ČSSZ zajišťuje výplaty důchodů také do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem, kam se důchody vyplácejí 15. den v měsíci.

(tzčssz)


 

V Penny hře jsou výhry za pět milionů

Oblíbená PENNY HRA pro věrné zákazníky je zpět! Od 31. března do 27. dubna jsou ve hře ceny v celkové hodnotě přes 5 000 000 korun. Hrát se bude o 10 dárkových karet v hodnotě 10 000 korun, knížky s kupony v hodnotě 1 000 korun, které stovce výherců naplní jejich nákupních košíky, a více než 280 000 produktů a atraktivních věcných cen z nabídky PENNY.

A jak s PENNY hrát? Na telefonu s internetovým připojením stačí spustit hru na www.pennyhra.cz a vytočit tři stejné symboly. Z jednoho telefonního čísla lze hrát ZÁKLADNÍ HRU 1x denně
o výhru v podobě zboží či věcné výhry na prodejně nebo o dárkové karty v hodnotě 100 korun.

Ti, kteří se zaregistrují prostřednictvím své digitální karty MOJE PENNY, pak mohou hrát PRÉMIOVOU HRU, kdy mohou hrát o dárkové kupóny v hodnotě 1 000 korun nebo jeden z deseti dárkových poukazů na nákup v hodnotě 10 000 korun.

Dne 7. dubna 2022 oslaví digitální PENNY karta MOJE PENNY své 1. narozeniny. Naše věrné zákazníky, kteří v tento den odehrají PRÉMIOVOU HRU odměníme výhrou. Šanci na výhru bude mít až 160 000 hráčů.

Každý soutěžící přitom může hrát hru v období od 31. 3. 2022 do 27. 4. 2022 v libovolném počtu soutěžních dnů. ZÁKLADNÍ hru si lze zahrát jednou denně, PRÉMIOVOU lze hrát až dvakrát každý soutěžní den. Na 1 registrační číslo PENNY karty hraje vždy jen 1 telefonní číslo. Více informací a pravidla soutěže naleznete na www.penny.cz.

(tzpenny)


 

30. března – Výběr z médií: nová očkovací kampaň, silnější projevy alergie na pyly i propadnutí lodních průkazů

V českém tisku se ve středu dočtete, že stát chystá na konec léta novou kampaň na podporu očkování proti covidu-19, píší Hospodářské noviny. Březnové oteplení podle Mf Dnes znamená pro asi čtvrt milionu Čechů potíže s alergií na pyl. Podle některých odborníků můžou letos alergici zažívat silnější projevy. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci loni dále klesal

Státní veterinární správa (SVS) ve spolupráci s Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv (ÚSKVBL) v loňském roce v rámci každoročního monitoringu cizorodých látek v potravinovém řetězci provedla více než 95 000 vyšetření na obsah reziduí a kontaminantů. Meziročně se počet vyšetření zvýšil o více než 2000. Podíl nevyhovujících nálezů se meziročně mírně snížil z 0,05 % na 0,04 % a pokračoval tak několikaletý trend poklesu tohoto ukazatele. Počty odebraných vzorků i rozsah provedených vyšetření nebyl nepříznivě ovlivněn pandemií COVID-19 a opakovaně vyhlášeným nouzovým stavem.

„Procento záchytu nevyhovujících výsledků je skutečně minimální a nadále se snižuje. Zdravotní nezávadnost surovin a potravin živočišného původu v České republice nelze proto hodnotit jinak, než jako velmi příznivou,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

V krmivech pro hospodářská zvířata nebyly až na ojedinělé výjimky zjištěny nevyhovující koncentrace sledovaných látek. U krmných směsí pro drůbež byly zjištěny ve dvou případech nevyhovující koncentrace doplňkových látek – kokcidiostatik. Vyšetření podobně jako v předchozích letech nezjistila v chovech hospodářských zvířat a ryb ani nepovolené preventivní podávání léčiv prostřednictvím krmiv ani vody k napájení.

Stanoveným limitům vyhověly také všechny vzorky syrového ovčího a kravského mléka i slepičích vajec. Příznivé byly také výsledky vyšetření medů, v nichže nebyly zjištěny měřitelné koncentrace chlorovaných pesticidů a polychlorovaných bifenylů (PCB), insekticidů ani léčivých veterinárních přípravků včetně těch zakázaných.

V chovech skotu nebylo prokázáno žádné nepovolené použití stimulátorů růstu či dalších zakázaných léčiv. Vzorky svaloviny a vnitřností telat a mladého skotu vyhověly také hygienickým limitům z hlediska těžkých kovů či pesticidů. Pouze u jednoho telete bylo zjištěno nadlimitní množství léčiva tulathromycinu. V několika případech bylo v ledvinách převážně starých krav zjištěno nadlimitní množství kadmia. Svalovina jedné krávy pak obsahovala měřitelnou koncentraci nepovoleného antimikrobika semikarbazidu. Následné šetření na farmě, odkud kráva pocházela, dosud neprokázalo příčinu tohoto zjištění.

Překročení limitů pro veterinární léčiva a ostatní sledované látky nebylo až na jednu výjimku zjištěno ani v chovech prasat na výkrm. Také všechny vzorky svalů, jater a ledvin odebraných v rámci plánovaného vyšetřování u prasnic vyhověly až na jeden případ stanoveným limitům. U jedné prasnice byly detekovány zbytky oxytetracyklinu ve svalovině a orgánech. Všechny vyšetřené vzorky drůbeže vyhověly nastaveným limitům.

Pokud jde o ryby, zde je z dlouhodobého hlediska hlavním problémem pravděpodobné používání zakázané malachitové zeleně coby léčiva. V loňském roce byla zjištěna nadlimitní hodnota této látky ve třech chovech pstruha a v jednom chovu sivena amerického. Vzhledem k tomu, že od 28. listopadu 2022 začne platit pro malachitovou zeleň čtyřikrát přísnější limit, je třeba, aby veterinární dozor i chovatelé věnovali této problematice nadále zvýšenou pozornost.

Limitům vyhověly také všechny vzorky svaloviny zvěře chované na farmách, Pouze jeden vzorek svaloviny z daňka obsahoval vyšší obsah olova po usmrcení olověnou střelou. U šesti prasat divokých ulovených ve stejné lokalitě byly zjištěny nadlimitní koncentrace DDT (chlorovaného pesticidu, který se u nás v zemědělství nepoužívá od roku 1974, v některých lokalitách však dodnes přetrvává v prostředí).

Vyšetřovány, tak jako každoročně, byly také vzorky potravinářských výrobků. U dvou vzorků uzených výrobků byla prokázána nadlimitní koncentrace polycyklických aromatických uhlovodíků. Jednalo se o malé výrobní provozy s „klasickou“ technologií uzení, kdy je uzené maso vystaveno kouřovým zplodinám s vysokým obsahem zdraví škodlivých látek  U dvou masných výrobků ze zvěřiny byla zjištěna nadlimitní koncentrace olova. Limitům na všechny sledované kontaminanty vyhověly všechny testované mléčné i vaječné výrobky.

(tzsvs)


 

Vyzkoušet si řemeslo láká děti i rodiče. Práci truhláře či klempíře ukazují praktické workshopy

Řemeslný workshop Truhlářem na jeden den, který se v sobotu 26. března uskutečnil pod taktovkou Jihočeské hospodářské komory a Střední odborné školy zdravotnické a Středního odborného učiliště v Českém Krumlově, potvrdil zájem dětí i rodičů o to vyzkoušet si řemeslo na vlastní kůži. Během pestrého programu ve chvalšinské dílně si účastníci vyzkoušeli práci se dřevem i truhlářskými nástroji. Komora na duben a květen chystá i další akce zaměřené na obory klempíře, instalatéra a obkladače.

„Zručnost dětí je na úkor počítačů v dnešní době často opomíjená. Proto vítáme podobné akce, kde i rodiče, kteří se pustí do práce a vyzkouší si řemeslné činnosti, jsou pak pro děti vzorem s potenciálem, že se děti třeba pro studium řemesla jednou rozhodnou,“ hodnotí Marcela Dominová ze Střední odborné školy zdravotnické a Středního odborného učiliště v Českém Krumlově, která spolu s Jihočeskou hospodářskou komorou zábavný workshop Truhlářem na jeden den pořádala.

Program v dílně školy ve Chvalšinách byl vskutku pestrý, a to jak na výrobky, které si děti mohly vyrobit a odnést domů, tak i na činnosti, které si během celého dopoledne mohly vyzkoušet. Ostatně i to byl záměr mnohých rodičů, kteří se s dětmi na workshop přihlásili. „Motivací, proč jsme sem přišli, bylo hlavně to, abychom si vyzkoušeli práci truhláře. Sám jsem studoval dřevařskou průmyslovku ve Volyni, takže mám k řemeslu blízko,“ zmínil Václav Zoch, jeden z rodičů. A právě možnost být na jeden den truhlářem a zjistit, co všechno tato profese obnáší, byla i jedním z cílů víkendového workshopu: „Účastníci, děti a rodiče, museli při tvoření nejen vzájemně spolupracovat, ale naučili se také, jak správně řezat, dlabat, pilovat, použít truhlářské nástroje a správně si zorganizovat jednotlivé postupy práce tak, aby dokázali sestavit finální výrobek,“ dodává Marcela Dominová, která spolu se svými kolegy a žáky oboru Truhlář připravila postup, jak si vyrobit dřevěné auto tvořené ze tří částí, využitelných nejen jako hračka, ale například i jako bedýnka či podstavec pod květináč.

Žáci odborného učiliště také pomáhali účastníkům s některými činnostmi. „Rodičům a dětem zde pomáhám, jak správně pracovat s danými nástroji a materiálem, nebo jak dále postupovat při sestavování jednotlivých částí výrobku, obsluhuji také vrtačku,“ popsal svou roli Jindřich Slípka, student druhého ročníku oboru Truhlář, který také zmínil, jak se k řemeslu dostal: „Už od malička jsem se zajímal o práci se dřevem stejně jako můj táta, tak jsem si řekl, že by bylo fajn se na školu podívat a třeba se tomu i věnovat. Obor mě baví, do budoucna si umím představit, že bych se tím i živil, láká mě oblast nábytkářství.“

A možná, že díky podobným akcím nadšených žáků a zájemců o studium řemesel přibude. Jihočeská hospodářská komora v rámci projektu Buď mistr, který je realizován z Dispozičního fondu v rámci Programu přeshraniční spolupráce Česká republika-Svobodný stát Bavorsko Cíl EÚS 2014-2020, proto připravuje i další termíny praktických workshopů. Již 9. dubna se na Střední odborné škole a odborném učilišti Písek bude konat workshop s podobnou truhlářskou tématikou. 23. dubna pak opět ve Chvalšinách proběhne akce Zkus být klempířem a celou sérii zakončí workshop zaměřený na instalatéry a obkladače.

„Zájem o workshopy je opravdu znatelný, termín dubnového workshopu máme naplněný, zájemci se ale stále mohou přihlašovat na workshop se zaměřením klempíře a instalatéra. Stačí si najít konkrétní akci na webu www.budmistr.cz v sekci Workshopy a jednoduše se přihlásit přes on-line formulář,“ uzavírá Veronika Vicková z Jihočeské hospodářské komory.

(tzjhk)


 

S jarem uklidíme Česko

Tradičně s jarním sluncem budeme v PENNY opět uklízet naše okolí. V sobotu 2. dubna podpoříme celosvětový úklidový den a projekt Ukliďme Česko, do něhož se opět zapojí desetitisíce dobrovolníků po celé zemi. V PENNY jsme partnerem tohoto projektu už čtvrtým rokem a vyzýváme tak ke zlepšování našeho okolí své zaměstnance i širokou veřejnost.

V loňském roce na jaře se kvůli přetrvávající pandemii celorepublikový úklid nesl v duchu hesla #UklidmeZaHumny a Pytlomatů, tedy formou individuálních úklidů, na podzim se už akce vrátila k tradičnímu společnému úklidu. „Působíme po celé zemi, když máme přes 400 prodejen a 5 logistických center a odpovědnost za místa, kde se s našimi zákazníky společně potkáváme, je jednou z našich priorit. Chceme být všude a všem dobrým sousedem a společně vytvářet příjemné a čisté životní prostředí. Jako společnost podporujeme místní komunity a naším cílem je, abychom společně žili v lepším a čistším světě,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace a tiskový mluvčí PENNY.

Během loňského roku uklízelo v rámci projektu na 1 800 místech České republiky více než 40 tisíc dobrovolníků. „Už dva týdny před termínem jsme evidovali přes 3 300 nahlášených úklidů, což je více než za poslední dva roky dohromady. Už teď víme, že k místním organizátorům poputuje na 100 000 pytlů na sběr odpadků, a, díky nebývalému zapojení více než 1 000 škol, také zhruba 150 000 pracovních rukavic. Navíc letos se naše akce neplánovaně změnila na akci „mezinárodní“, a to díky zapojení vietnamské a ukrajinské komunity. A tak jako pokaždé i letos máme pro účastníky připravené foto a video soutěže,“ sdělil za organizátory Miroslav Kubásek.

Ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která probíhá na území celé České republiky, jejímž cílem je uklidit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek v našem okolí.  Od roku 2018, kdy proběhl první celosvětový úklid, se do úklidů po celém světě zapojilo celkem 50 miliónů dobrovolníků ze 180 zemí světa, kterým se podařilo z přírody odstranit na 280 000 tun odpadů.

Jak se zapojit a přiložit ruku k dílu? Stačí jen přijít a pomoci s úklidem. Mapa úklidů je k dispozici zde: https://www.uklidmecesko.cz/map/  Organizátoři úklidů mají pro dobrovolníky k dispozici potřebné pomůcky jako pytle a rukavice.

PENNY je tradičním partnerem nejen projektu Ukliďme Česko, ale také iniciativy Hodina Země nebo projektu Sázíme budoucnost, který vyhlašuje Nadace Partnerství.

(tzpenny)


 

Vlaky na tři měsíce opustí část koridorové trati do Českých Budějovic

V sobotu 2. dubna začne přibližně tříměsíční výluka mezi Voticemi a Sudoměřicemi na pomezí středních a jižních Čech, během které se dostaví budovaná traťová přeložka. Přerušení provozu je nutné zejména proto, aby bylo možné odstranit kolize původní a nové trati. Vlaky poprvé využijí napřímené koleje na přelomu června a července.

Během 90denní nepřetržité výluky se zrealizuje napojení celého traťového úseku do nové stopy. Nákladní vlaky začnou novostavbu trati využívat 30. června navečer, první osobní vlaky projedou úsekem následující den. Mezi Voticemi a Červeným Újezdem bude dočasně v provozu pouze druhá traťová kolej, dále do Sudoměřic se bude jezdit po obou kolejích. Úplný dvoukolejný provoz v celém úseku bude zahájen v září. Rychlost vlaků se bude postupně zvyšovat až na 160 km/h. Po zavedení výhradního provozu ETCS zde budou moci vlaky s naklápěcí skříní jezdit rychlostí až 200 km/h, běžné soupravy pak maximálně 170 km/h.

Aktuálně probíhá v celém přibližně 20 kilometrů dlouhém úseku pokládka kabelů a montáž sdělovacího a zabezpečovacího zařízení či trakčního vedení. Po přerušení železničního provozu začnou zemní práce v místě křížení či dotyku obou tratí. Následně dojde k úpravě železničního spodku a postupnému pokládání železničního svršku. Jednou z posledních stavebních činností pak bude propojení kabelů v celém úseku a spuštění sdělovacího a zabezpečovacího zařízení.

(tzsž)


 

V únoru vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

(Praha, 29. březen 2022) Česká obchodní inspekce kontrolovala jakost pohonných hmot v únoru 2022. Celkem odebrala a zkontrolovala 196 vzorků pohonných hmot a všechny vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

(tzčoi)


 

29. března – Výběr z médií: nové taktiky šmejdů, 200 milionů ČD-Telematika u Sberbank i zájem o letní dovolenou

Dceřinná společnost Českých drah ČD – Telematika se nemůže dostat ke svým 200 milionům korun. Měla je totiž na účtech u ruské Sberbanky, píše úterní E15. Cestovní kanceláře očekávají návrat do předkoronavirových dob a již nyní hlásí vysoký zájem o letní dovolené, všímají si Hospodářské noviny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Odchody z učitelů v Evropě: 70 % opouští profesi po první pracovní zkušenosti
Z českého školství odcházejí kvalitní učitelé. Většina do jiných, vysoce kvalifikovaných profesí. Muži odcházejí častěji než ženy a 70 % z celkového počtu odchodů se týká učitelů po první pracovní zkušenosti. Vyplývá to z nové studie think-tanku IDEA při Národohospodářském ústavu AV ČR s názvem „Odchody z učitelské profese v Evropě.“
„Odchody z učitelské profese mají výrazný dopad na feminizaci školství v Česku. Pokud porovnáme mladší a starší generace učitelů, vidíme, že v Česku prudce klesá podíl mužů-učitelů nastupujících do učitelské profese. Podíl mužů mezi učiteli na začátku a na konci kariéry se pak ve střední Evropě snížil o šest procentních bodů u učitelů,” vysvětluje spoluautor studie Filip Pertold.
(tzavčr)

 

MPO zveřejnilo výzvu k programu COVID Nepokryté náklady – Sektorová podpora

Od 31. března do 17. května 2022 budou moct podnikatelé z vybraných sektorů žádat o podporu z programu COVID – Nepokryté náklady – Sektorová podpora . Žádosti se budou, stejně jako u předchozích výzev, podávat prostřednictvím informačního systému AIS MPO. Požádat o dotaci mohou podnikatelé z oblasti stravovacích služeb, krátkodobých a rekreačních ubytovacích služeb, prádelny a cestovní agentury a kanceláře. Podpora se vztahuje i na pořadatele a organizátory sportovních, kulturních, konferenčních, veletržních a dalších akcí včetně navazujících technických služeb.

„Držíme slovo. Ihned poté, co jsme zajistili notifikaci od Evropské komise, vyhlašuje výzvu k dalšímu kompenzačnímu programu. Adresně pomůže podnikatelům ze sektorů, které byly na přelomu roku 2021 a 2022 nejvíce zasaženy opatřeními proti šíření pandemie COVID 19. Jedná se především o firmy působící v oblasti cestovního ruchu jako jsou například hotely, restaurace či cestovní agentury a kanceláře, v oblasti pořádání akcí pak mohou žádat například organizátoři sportovních, kulturních akcí či veletrhů. Tito podnikatelé mohou v rámci výzvy získat dotaci podle druhu činnosti až 1,5 milionu, respektive 3 mil. Kč,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Výzva pro vybrané sektory se týká dvou skupin podnikatelských subjektů rozdělených podle oblastí podnikání. První z nich tvoří podnikatelé ve stravovacích službách, krátkodobých a rekreačních ubytovacích službách, prádelny, cestovní agentury a kanceláře. Pomoc pro tuto skupinu žadatelů se vztahuje na období od 1. listopadu 2021 do 31. prosince 2021, kdy výše podpory činí 50 % nepokrytých nákladů za dané rozhodné období, maximální výše podpory činí 1,5 mil. Druhou skupinou jsou organizátoři sportovních, kulturních, konferenčních, veletržních a dalších akcí včetně podnikatelských subjektů z navazujících technických služeb. Tato druhá skupina žadatelů může žádat o 70 % nepokrytých nákladů vztahující se k rozhodnému období od 1. listopadu 2021 do 28. února 2022 a maximální výše podpory na žadatele činí 3 mil. Kč.

Oprávněný žadatel musí prokázat, že v roce 2019 (nebo 2018) činil jeho obrat z podporované podnikatelské činnosti více než 50 % z celkového obratu. Dále musí prokázat, že mu v rámci podnikatelské činnosti poklesl obrat za dané rozhodné období oproti srovnávacímu období (adekvátní období od roku 2018 do začátku pandemie) alespoň o 50 %.

Vyplácet prostředky začne MPO ihned po udělení notifikace Evropskou komisí.

Žádosti je možné podávat prostřednictvím informačního systému AIS MPO: https://aisportal.mpo.cz. Pokud se žadatel do systému již registroval v rámci předchozích programů vypisovaných MPO, nová registrace není nutná.

Při podávání žádosti je třeba, aby zájemce o podporu uvedl už poskytnutou i očekávanou covidovou dotaci za překrývající se rozhodné období, týká se to mimo jiné programu Antivirus či kompenzačního bonusu. Program COVID – Nepokryté náklady – Sektorová podpora nelze kombinovat s Programem COVID 2022 – Sektorová podpora, programem COVID – Adventní trhy a výzvou pro zájezdové dopravce programu COVID BUS.

Podrobnosti včetně textu výzvy jsou k dispozici na www.mpo.cz/naklady.  Dotazy k programu mohou podnikatelé posílat na e-mailovou adresu covidnaklady@mpo.cz, poradí i linka 1212.

(tzmpo)


 

Průměrně ve 3 z 5 kontrol si mladiství v roce 2021 zakoupili alkoholický nápoj

(Praha, 28. březen 2022) Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly zaměřené na dodržování zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, dále zákona o povinném značení lihu a zákona o spotřebních daních.

V průběhu minulého roku ČOI uskutečnila celkem 5 248 kontrol a porušení těchto zákonů zjistila celkem v 337 případech, kdy porušení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek zjistila ve 323 případech. Ve 192 případech byla ke kontrolám byla přizvána osoba mladší 18 let, z toho ve 111 případech zaznamenali inspektoři prodej alkoholických nápojů mladistvým (tj. 58 %).

(tzčoi)


 

Ukliďme Česko – letos s rekordní účastí

Necelý týden před hlavním termínem dobrovolnické akce Ukliďme Česko počítají organizátoři ze spolku Ukliďme Česko na 3 400 nahlášených úklidů, což je více než za poslední dva roky dohromady. Dobrovolníci se mohou k některé z naplánovaných akcí připojit díky mapě úklidů na https://www.uklidmecesko.cz/map/ a také se těšit na tradiční fotosoutěž.

Společnou generálku na celorepublikové úklidy dnes uspořádali zaměstnanci a zástupci Ministerstva životního prostředí, které tuto akci každoročně a nejen dotačně podporuje, a MČ Praha 10. Úklid proběhl na pražském Bohdalci, nedaleko sídel jejich úřadů. Na akci nechyběly ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) a starostka Renata Chmelová (VLASTA).

Letošní zájem o dobrovolnické uklízení je rekordní, v minulých týdnech tak organizátoři řešili především logistiku celé akce. Rozeslali celkem 2000 balíčků s úklidovým materiálem, z nichž každý je originální. K místním organizátorům v nich poputuje bezmála 100 000 pytlů na sběr odpadků a díky nebývalému zapojení přes 1000 škol také zhruba 150 000 pracovních rukavic.

Ruku v ruce se zajištěním úklidového materiálu proběhla i příprava a vyhlášení letošní fotosoutěže. Tradičními kategoriemi jsou Mládež, Video z akce a chybět nemůže nejoblíbenější Kuriozita. Je až k neuvěření, co vše lze při úklidových akcích nalézt. Dokladem jsou každoročně stovky fotografií, na nejzajímavější z nich se může veřejnost těšit v průběhu května na facebookové stránce akce Ukliďme Česko. „Letos jsme nově zařadili i kategorii Report z úklidu, abychom motivovali, resp. odměnili organizátory, kteří nám po akci vyplní údaje o tom, jak jejich úklid dopadl a připojí zajímavé fotografie, “ vysvětluje Miroslav Kubásek z pořadatelského spolku.

„K dobrovolníkům akce Ukliďme Česko se osobně připojuji řadu let. Před pár dny jsme uklízeli v okolí Ratíškovic les po tornádu a dnes symbolicky s MŽP a MČ Praha 10 čistíme okolí nedaleko našich sídel v pražském Edenu. Libí se mi, že tahle forma občanské zodpovědnosti k životnímu prostředí je v dobrém nakažlivá, což se ukazuje na letošní ohlašované účasti,” říká ministryně Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) a dodává: “Aby organizace celorepublikové akce Ukliďme Česko fungovala co nejlépe, i letos ji Ministerstvo životního prostředí podpořilo finančně, konkrétně částkou 250 tisíc korun.”

Problémy s nadměrným množstvím odpadu existují asi ve všech městech. Bez zodpovědného a aktivního přístupu nás všech je však nevyřešíme – to občanům dlouhodobě a upřímně říkáme, a snažíme se jít v tomto směru příkladem. Do akce Ukliďme Česko se zapojujeme již tradičně, dobrovolnické úklidy jsou na Praze 10 už evergreenem. Já osobně ho letos organizuji v Trojmezí už počtrnácté,“ popisuje Renata Chmelová (VLASTA), starostka MČ Praha 10.

Zhruba týden před akcí organizátoři ze spolku Ukliďme Česko vyzývají veřejnost: „Zapojit se může každý, překážkou není dokonce ani jazyková bariéra, o čemž svědčí i letošní aktivní účast členů vietnamské a ukrajinské komunity. Stačí si jednoduše vybrat úklidovou akci ve vašem okolí na webu https://www.uklidmecesko.cz a příští sobotu 2. dubna jdeme společně na to!“

(tzmžp)


 

28. března – Výběr z médií: pole s olovem, konec síťových lůžek a omezení registračních poplatků u specialistů

V českém tisku se v pondělí dočtete, že některá pole u dálnic obsahují nebezpečné množství olova, píše deník E15. V Česku končí dlouhé roky kritizovaná síťová lůžka, upozorňuje týdeník Hrot. A ministerstvo chce podle Hospodářských novin omezit registrační poplatky u lékařských specialistů. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Dalších 127 projektů za 300 milionů zlepší životní prostředí ČR

Více odpočinkových míst, parkovacích ploch, kvalitnější zázemí pro turisty v národních parcích, ekologičtější čištění odpadních vod v malých obcích, inovativní technologie na odstraňování léčiv z vody, nová ekovýuka a posílení zvládání sucha. To je jen část řady projektů, které podpoří rezort Ministerstva životního prostředí. Ministryně Anna Hubáčková schválila finanční podporu 127 projektům ve výši téměř 300 milionů korun ze Státního fondu životního prostředí ČR a z Norských fondů.

Národním parkům: Lepší zázemí pro turisty i místní

Více než polovina aktuálně schválených prostředků směřuje do obcí, které se nachází na území našich národních parků, a to jako náhrada za zvýšené výdaje spojené s enormním rozvojem turismu a ochranou našich nejcennějších přírodních památek.

„Čerstvě podpoříme 95 projektů ve čtyřech desítkách obcí částkou 166 milionů korun. Z přidělených peněz mohou opravit komunikace, zkvalitnit infrastrukturu, vybudovat nová parkoviště a odstavné plochy a zlepšit život svým obyvatelům i návštěvníkům. Doufám, že příští rok bude moci naše podpora zamířit i na Křivoklátsko,“ shrnuje ministryně životního prostředí Anna Hubáčková dotační podporu obcím, správám národních parků či neziskovým organizacím působícím v národních parcích.

Téměř 41 milionů si mj. rozdělí šumavské obce jako Hartmanice, Železná Ruda, Modrava, Stachy a další, díky nim opraví cesty, cyklotrasy, chodníky a veřejná prostranství. Obdobné prostředky obdrží na obnovu infrastruktury i desítky dalších obcí v Krkonošském národním parku i v Národním parku České Švýcarsko. Správa Národního parku Podyjí bude moci díky téměř třímilionové dotaci zabezpečit skalní stěnu ve Vranově nad Dyjí před zřícením, Správa Krkonošského národního parku zase opraví s pomocí 4 milionů korun schodiště do klášterní zahrady a přilehlé chodníky ve Vrchlabí.

Významná část prostředků ze stejné dotační výzvy putuje na renovace informačních center, obnovu expozic a tvorbu nových vzdělávacích a informačních materiálů. „Stále se přesvědčujeme, že šířit povědomí o tom, proč je nutné chránit a uchovávat naše unikátní ekosystémy, je nezbytně nutné. Vzdělaná společnost je zárukou udržitelného turismu. Správy parků, ekocentra i obce se na této výchovné práci podílejí významnou měrou a proto k nim míří i naše finanční podpora,“ vysvětluje ministryně.

Modernizace se tak dočká infocentrum v Harrachově či v Malé Úpě. Na novou interaktivní formu ekologické výchovy se budou moci těšit návštěvníci Geoparku Královská Šumava, o biodiverzitě v Krkonošském národním parku budou učit ve Středisku ekologické výchovy SEVER Horní Maršov, nové audioknihy připraví Správa NP Šumava.

Pro zlepšení kvality vod: Podpora výzkumu na odstranění zbytků léčiv z vody

Stále více sledovanou problematikou v oblasti ochrany životního prostředí je znečištění vod mikroskopickými zbytky chemických látek různého typu, tzv. mikropolutanty. Kontaminace vod zbytky antibiotik či hormonů je prokázaná, standardní technologie v obecních čistírnách si však s nimi neumí poradit. Dotační výzva Trondheim financovaná Norskými fondy se proto zaměřila na podporu inovativních technologií, které dokáží zbavit vodu toxických látek již v čistírnách odpadních vod nebo v areálech zdravotnických zařízení.

Z projektových záměrů uspělo šest, které obdrží podporu ve výši 77,13 milionů korun. Výzkumníci Vysokého učení technické v Brně budou moci provést validační testování pokročilých oxidačních procesů na čistírně odpadních vod v Blansku a v areálu Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně. Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava vyzkouší ve spolupráci se Slovenskou technickou univerzitou v Bratislavě inovativní sorbenty na bázi uhlíku k dočišťování odpadních vod.

Malým obcím: Další DČOV jako efektivní řešení čištění odpadních vod

Dořešit čištění odpadních vod v lokalitách, kde se napojení na centrální čistírnu nevyplatí, budou moci nyní v šesti dalších obcích. MŽP jim posílá na výstavbu soustav domovních čistíren 26 milionů korun. Do instalace čistíren tak budou moci pustit v Úhercích na Lounsku, Petrově u Blanska či Rácovicích na Třebíčsku.

O dotace na soustavy domovních čistíren mohou obce stále žádat. „Výzva vyhlášená v Národním programu Životní prostředí je průběžná. Žádosti hodnotíme postupně a plánujeme je přijímat až do prosince příštího roku. Může se však stát, že určená alokace 300 milionů korun bude vyčerpána dříve, proto by zájemci neměli s žádostí otálet,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, jehož úřad žádosti posuzuje a vyplácí dotace.

Ministryně potvrdila i čtvrtmilionové příspěvky čtyřem žadatelům na zajištění ekologických výukových programů pro děti školního a předškolního věku.

Třináct krajů včetně hl. města Prahy bude moci zpracovat v souladu s novou legislativou krajské plány pro zvládání sucha a nedostatku vody. A podpora byla schválena i několika projektům na nové zdroje pitné vody či územní studie krajiny. Tyto výzvy jsou v Národním programu Životní prostředí stále otevřené.

Přehled schválených projektů z Norských fondů
Přehled schválených projektů z Národního programu Životní prostředí

(tzmžp)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře