JEDNACÍ MARATON: Neschopnost starostky nebo její záměr, jak umlčet hlasy opozice

JEDNACÍ MARATON: Neschopnost starostky nebo její záměr, jak umlčet hlasy opozice

Nastávající šesté zasedání vimperského městského zastupitelstva má podle pozvánky zveřejněné na radničním webu čtyřiadvacet programových bodů. Odečtu-li zahájení, různé (není zveřejněno, co bude jeho obsahem), diskuzi a závěr, zůstává dvacet bodů programu. Zastupitelstvo začíná v 15,30 hodin. Počítám-li na každý bod programu v průměru třicet minut, dostávám se celkem jednoduše k výsledku, že by mohlo zastupitelstvo jednat minimálně do půl druhé hodiny dalšího dne. A to jsem nebral v úvahu čas na různé, diskuzi a přestávky. To mohou být i další dvě hodiny navíc. Každý zastupitel má přece právo hovořit, tázat se, slyšet odpověď. Tím se dostávám ke smyslu tohoto zamyšlení. Co prospěšného může takový více než desetihodinový jednací maraton městu přinést? Skutečně jsou zastupitelé, z nichž většima má za sebou směnu na pracovišti, schopni a ochotni věnovat pozornost veškeré projednávané tématice až do samého závěru? Neskončí to nakonec tak, že ke konci už budou hlasovat ať do dopadne, jak to dopadne, jen aby už bylo po všem a šlo se domů? Kdopak asi z občanů tam vydrží do finále? Přitom je zasedání veřejné, a tak by lidé měli dostat možnost názory svých zastupitelů slyšet a vyjádřit se k nim. Pochopitelně v čase, který vyhovuje i člověku pracujícímu a zvyklému dodržovat spánkový režim. Městské zastupitelstvo svolává a program sestavuje starostka města. Jedině ona tak zná odpověď, proč dělá mezi jednotlivými zasedáními dlouhé pauzy, aby poté připravila obsahově i časově náročný program. Může to být její organizační neschopnost nebo naopak záměr, jak ubrat prostor opozičním zastupitelům k veřejné prezentaci jejich námětů a připomínek pro ní nepříjemných. Myslím si, že platí to druhé.

Zdeněk JUNGVIRT

RADNICE INFORMUJE: Šesté zastupitelstvo se koná v pondělí 29. června

 

Prosím o uveřejnění komentáře faktického průběhu pod článek“Jednací maraton: Neschopnost starostky nebo její záměr, jak umlčet hlasy opozice“ tohoto znění:

Jednání zastupitelstva města skončilo i se dvěma půlhodinovými přestávkami ve 02.00 hod. druhého dne s tím, že jeden bod programu (č.20) byl přesunut po odsouhlasení většiny na příští zasedání ZM. Důvodem délky zasedání byl jednak větší počet projednávaných bodů než obvykle a obsažná diskuse některých zastupitelů ke většině projednávaných bodů programu. Jen diskuse k bodu č. 2 kontrola usnesení RM, která nikdy netrvala v minulosti více jak 10 minut se tentokráte protáhla téměř až na hodinu a půl.

Více lze vyčíst v zápise ze zasedání na stránkách města, který bude uveřejněn do 15 dnů po jeho ověření příslušnými ověřovateli.

Děkuji

Zdeněk Ženíšek, tajemník MěÚ Vimperk

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře