Z PRVNÍ RUKY: 11. října – 17. října 2021

Z PRVNÍ RUKY: 11. října – 17. října 2021

Ilustrační foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Výskyt akutních respiračních infekcí v Jihočeském kraji ve 41. týdnu

V končícím 41. kalendářním týdnu v Jihočeském kraji vzrostl počet akutních respiračních infekcí /ARI/ oproti minulém týdnu o 8,5 % na 728 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Trendem posledních týdnů je mírný růst.

Největší výskyt je ve skupině dětí do pěti let 2 620 na sto tisíc), největší nárůst oproti minulému týdnu byl zaznamenán ve skupině mladých lidí 15 – 24 let, kde dosáhl +13,2 procenta oproti minulému týdnu. Z hlediska okresů je momentálně nejvyšší incidence v okrese Český Krumlov (1813 na sto tisíc), nad průměrem kraje (728 na sto tisíc) je ještě okres Jindřichův Hradec (885 na sto tisíc).

AKUTNÍ RESPIRAČNÍ INFEKCE /ARI/ a CHŘIPCE PODOBNÁ ONEMOCNĚNÍ /ILI/ V JČ. KRAJI

41. TÝDEN 2021, RELATIVNÍ VÝSKYT PODLE VĚKOVÝCH KATEGORIÍ A OKRESŮ

•  ARI: 728 / 100 000 OBYVATEL +8,5 % od minulého týdne

  •  0-5 let 2 620 / 100 000 (+7,9 % od minulého týdne)
  •  6-14 let 1 460 / 100 000 (+11,2 %)
  •  15 – 24 let 830 / 100 000 (+13,2 %)
  •  25 – 64 let 294 / 100 000 (+3,5 %)
  •  65+ 231 / 100 000 (+4,1 %)

 

  •  Č. Budějovice 481 / 100 000 (+ 25,3 %)
  •  Písek 542 / 100 000 (+ 5,7 %)
  •  Strakonice 551 / 100 000 (+ 6,0 %)
  •  Prachatice 584 / 100 000 (+ 13,0 %)
  •  Tábor 726 / 100 000 (+ 6,9 %)
  •  J. Hradec 885 / 100 000 (+ 13,8 %)
  •  Č. Krumlov 1 813 / 100 000 (- 4,5 %)

•  ILI: 1 na 100 000 OBYVATEL, výskyt je minimální

 

„Co se týče populačního rozprostření, největší nemocnost je tradičně ve věkové skupině malých dětí do pěti let, kde nyní registrujeme 2 620 případů na sto tisíc. Velmi nízký, prakticky nulový, je zatím výskyt chřipce podobných onemocnění /ILI/. To je velice důležité, protože souběh respiračních infekcí a chřipek s rostoucím počtem případů COVID-19 by mimo jiné představoval riziko přetížení zdravotnického systému a je třeba mu předcházet. Vloni měla razantní protiepidemická opatření, především nošení roušek a respirátorů, velmi pozitivní vliv na omezení šíření dalších respiračních onemocnění a výskyt byl nižší než letos. Nicméně letos výskyt z dlouhodobého pohledu odpovídá ročnímu období, ale musíme počítat s tím, že počet respiračních infekcí s nástupem chladného počasí spíše poroste,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

(tzkhs)


 

V kraji je 67 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 234 lymeské boreliózy, aktivita klíšťat je velmi malá

Už jen v jednotkách přibývají případy onemocnění, přenášených klíšťaty. V končícím 41. týdnu byly na území Jihočeského kraje potvrzeny 2 případy klíšťové encefalitidy a 6 lymeské boreliózy.

„Téměř pro celou republiku včetně Jihočeského kraje je předpověď aktivity klíšťat na nejnižším, prvním stupni. I v příštích týdnech ještě očekáváme nové případy, ale půjde už o jednotlivá dohlášená onemocnění a můžeme proto předběžně hodnotit končící sezónu jako klidnější než předešlé. K dnešku evidujeme 67 potvrzených případů klíšťové encefalitidy, v týdnu přibyly dva případy. Nejvíce onemocnění je na Českobudějovicku, kde evidujeme 20 případů, vloni jich tu bylo v polovině října dvakrát tolik (41). Českokrumlovsko má 14, Jindřichohradecko 10, Táborsko a Prachaticko po 9, okres Strakonice 5 a okres Písek je po celou letošní sezonu bez jediného potvrzeného případu, což se už dlouho nestalo“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Vloni ve 41. týdnu jihočeští hygienici evidovali v kraji 111 případů, tedy o 44 více.

„V Jihočeském kraji je k dnešku 234 nahlášených a potvrzených onemocnění lymeskou boreliózou. V týdnu přibylo 6 nových případů. Vloni jich bylo ve srovnatelném období 285, tedy o 51 více. V končícím 41. týdnu je v posledních letech tradičně nejvíce – nyní 82 nahlášených a potvrzených případů – na Jindřichohradecku. Na Českobudějovicku je 60 případů, na Táborsku 25, na Českokrumlovsku a Písecku 20, na Prachaticku 17 a na Strakonicku 10,“ zpřesnila statistiku klíšťaty přenášených onemocnění ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková. I u lymeské boreliózy je letošní výskyt nižší než loňský s výjimkou Jindřichohradecka, kde je letos o třicet případů více než vloni v tomto období.

Výskyt alimentární infekcí je podobný loňskému. U salmonelózy hygienici evidují 694 (v týdnu +13) případů (vloni 740), u kampylobakteriózy je k dnešku evidováno 982 případů (v týdnu +16), vloni v tomto období bylo potvrzeno 1188 případů.

(tzkhs)


 

Jaký byl letošní DEN ZA OBNOVU LESA? Rodinný

Po ránu chladnou, ale jinak krásnou podzimní sobotu strávili lidé v lesích na 13 místech v zemi, kde je dnes spojil Den za obnovu lesa, akce Lesů České republiky. Všichni se zahřáli při sázení stromů i dalším programu. Pracovaly a bavily se celé rodiny. Nálada byla báječná a uvolněná, prostě jako vždycky, když děláte něco, co vás těší a má smysl.

Rodinný, takový byl letošní Den za obnovu lesa. Na pasekách sázely stromky, rovnou je oplocovaly a pomáhaly si různé generace. „Podtitul akce – Den, který nás spojí, se stoprocentně naplnil, a to mě moc těší. Za úspěch považuji i to, že lidé znovu projevili zájem o naše lesy a ujistili se, že v celé zemi pokračujeme v obnově porostů, včetně lesních cest,“ řekl generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček.

Na místě bylo asi tisíc lesníků, kteří sázení, úklid klestu i lesa a další práce koordinovali. Lidé se jich nejčastěji ptali na obnovu lesních cest po kalamitě nebo lesa v místě, kde žijí, ale také na obecní potoky a vodohospodářská opatření, která podnik dělá v rámci programu Vracíme vodu lesu.

Děti procházely stezkou malého lesníka. Spolu s dospělými asistovaly při práci s tažným koněm nebo vyvěšovaly budky pro sovy a jiné dravce, kteří přirozeně regulují počet hlodavců v lesích. Na řadě míst si vyzkoušely jízdu harvestorem nebo vyvážecí soupravou a někteří kluci mají možná nové přání k Vánocům😊.

„Zkrátka, v době covidové, kterou stále prožíváme, se na čerstvém vzduchu a v dobré, milé společnosti blízkých lidí, přátel a lesníků podařilo najít společné téma, zapomenout možná na obavy a stres a udělat něco pro krajinu. Myslím, že to ke spokojenosti stačí, a velmi děkuji všem návštěvníkům i kolegům za perfektně odvedenou práci ve velmi příjemné atmosféře,“ dodal Vojáček.

(tzlčr)


 

Výběr z médií: kolony v Praze, dron na hašení požáru a nový primář ve Svitavách

V sobotním tisku se dočtete, že v Praze kvůli opravám stráví lidé v kolonách i o dvacet minut navíc. Píší o tom Lidové noviny. Elektrotechnická fakulta ČVUT představila dron na hašení požárů, informuje deník Právo. A nemocnici ve Svitavách se po dlouhé době podařilo najít nového primáře, píše Regionální deník. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Finsko, Lucembursko a Maďarsko budou nově v červené kategorii podle míry rizika nákazy. Itálie a Madeira budou zelené

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 18. října. Do červené kategorie se nově přesune Finsko, Lucembursko a Maďarsko. Oranžová kategorie se rozroste o Polsko a Švýcarsko. Naopak Itálie a Madeira budou nově zelené.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Malta, Lichtenštejnsko, Itálie, Vatikánský městský stát, Kanárské ostrovy a Madeira. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Bahrajn, Chile, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Kuvajt, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Rwanda, Uruguayská východní republika
nebo Tchaj-wan. 

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Dánsko, PolskoSan Marino, Švédsko, Švýcarsko, Španělsko vč. Baleárských ostrovů, Kypr, Norsko, Island, Francie, Monako, Nizozemsko a Portugalsko vč. Azorských ostrovů.

Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Irsko, Finsko, Lucembursko, Chorvatsko, Slovensko, Maďarsko, Německo, Rakousko, Řecko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadá Lotyšsko a Rumunsko Estonsko, Litva, Slovinsko a ostatní třetí země mimo EU. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Soutěž Jihočeská sestřička 2021 míří do Českých Budějovic

Šestý ročník soutěže Jihočeská sestřička, kterou organizují Jihočeské nemocnice, a.s., ve spolupráci s Jihočeským krajem míří do Českých Budějovic. Záštitu nad touto akcí převzal ministr zdravotnictví České republiky Adam Vojtěch a hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Zakladatelem tohoto ojedinělého projektu je předseda představenstva Nemocnice Prachatice, a.s., a člen představenstva Jihočeské nemocnice, a.s. Michal Čarvaš: „Myšlenkou akce je představit studentkám a studentům, kteří si vybrali jako svoji budoucí profesi „práci sesterskou“, konkrétní jihočeskou nemocnici a v ní modelací skutečných situací v reálném prostředí prověřit jejich vědomosti i praktické odborné znalosti. Odměnou za absolvování náročných soutěžních úkonů je navazující galavečer s vyhlášením výsledků, předáním cen a zábavným programem, kam samozřejmě srdečně zveme kromě studentek a studentů i další hosty a pedagogický doprovod soutěžících z jednotlivých škol. Vážíme si jejich práce a celou akci děláme pro ně.

Jihočeská sestřička „putuje“ od roku 2015 po jihočeských nemocnicích. První ročník se konal v prachatické nemocnici, druhý v českokrumlovské, třetí v písecké, čtvrtým hostitelem byla nemocnice strakonická a pátá táborská nemocnice. Soutěž je rozdělena do dvou kategorií. První soutěžní kategorií jsou studenti třetích ročníků VOŠ a VŠ, obor všeobecná sestra a za druhou kategorii soutěží studenti čtvrtých ročníků SZŠ a SOŠZ, obor praktická sestra. Všech 60 soutěžících studentek a studentů se letos sejde v Českých Budějovicích.

16. října 2021 v 8:40 hodin zahájí soutěž předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s. Michal Šnorek, společně s členem představenstva Jihočeské nemocnice, a.s., Michalem Čarvašem. Deset minut před půl desátou začnou soutěžní týmy prokazovat své znalosti a dovednosti v patnácti disciplínách, které pro ně zdravotníci českobudějovické nemocnice připravili. A jaké že disciplíny soutěžící čekají? „Protože jsme letošní ročník pojali jako procházku filmovou tvorbou, tak se na účastníky soutěže vrhne Drákula, převeze je Sanitka do Ordinace v růžové zahradě, kde je ošetří tým, který bude mít Statečné srdce, a budeme doufat, že se z toho nestane Nekonečný příběh. Co se za jednotlivými názvy skrývá za dovednost, studenti zjistí až při samotné návštěvě disciplíny,“ uvedla organizátorka akce Monika Kyselová, náměstkyně pro ošetřovatelskou péči.

Od osmnácti hodin je v Clarion Congress Hotelu České Budějovice připraven pro všechny soutěžící i hosty společenský večer s vyhlášením výsledků.  V průběhu večera vystoupí Dětský folklorní soubor Lišováček, svou sestavu předvedou gymnastky ze Sportovního klubu moderní gymnastiky Máj v Českých Budějovicích a před vyhlášením absolutního vítěze soutěže zatančí improvizaci na bachatu a salsu Jesús, zakladatel taneční školy Salsa Escuela, s partnerkou Ivanou.

K poslechu i tanci zahraje zcela klučičí kapela Dětský pokojíček. Chybět nebude ani zábavný fotokoutek. Moderátorem a zároveň DJ bude již tradičně Roman Anděl z rádia KISS.

Všem soutěžícím přejeme hodně úspěchů, pevné nervy, duchapřítomnost a velkou dávku tolerance a humoru.

(tzjč)


 

15. října – Výběr z médií: příspěvky na bydlení, špatná situace ve Škodě Auto a lyžařská sezona v Rakousku

V pátečním tisku se dočtete, že lidé nežádají o dávky na bydlení, na které mají nárok, píše Mf Dnes. Škoda Auto je podle odborů v nejhorší situaci v novodobé historii, píše E15. A Rakousko se podle Lidových novin chystá na zahájení lyžařské sezony. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

COVID-19 v Jihočeském kraji: dnes 125 nových případů. Nejvíce mezi školáky ve skupině 10 – 14 let

Za pondělí a úterý v Jihočeském kraji přibylo 125 případů COVID-19. Evidováno je 101 100 potvrzených onemocnění. Z toho 98 249 je vyléčených, dnes přibylo 28 vyléčených.

Hlášeno nebylo žádné úmrtí s COVID-19, celkem je v kraji potvrzeno za období pandemie 1 800 úmrtí. Počet aktivních případů vzrostl o 97 na 1051. Laboratoře přijaly k PCR vyšetření 939 vzorků, počet karantén vzrostl o 126 na 2 132.

K dnešku je 65 aktivních onemocnění na Písecku (+9), 68 aktivních případů je na Prachaticku (+9), 73 na Táborsku (+3), 94 na Jindřichohradecku (+6), 108 na Strakonicku (+22), 112 na Českokrumlovsku (+8) a výrazně nejvíce, 531 aktivních případů, je na Českobudějovicku (+40).

Ve čtyřech desítkách dnešních případů došlo k přenosu v rodinách, šestnáct případů registrujeme ve školách, u čtyř dalších došlo k přenosu na pracovišti. Z hlediska věku jsme dnes nejvíce, 25 případů, registrovali mezi školními dětmi ve věkové skupině 10 – 14 let a 15 mezi středoškoláky. Mezi dospělými bylo nejvíce nových případů ve skupině 35 – 44 let (18) a 45 – 54 let (17), “ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

„Laboratoře za včerejšek a dnešek vyhodnotily 823 PCR testů a 116 testů samoplátců. Dosud bylo v Jihočeském kraji provedeno 318 301 PCR vyšetření a dalších 26 053 u samoplátců. Celkově tak v regionu laboratoře provedly více než 344 tisíce PCR testů. Dosud bylo v průběhu pandemie potvrzeno v Jihočeském kraji 1 800 úmrtí, dnes jsme nezaznamenali žádný potvrzený případ, počet karantén dnes vzrostl o 126 na 2 132,“ doplnila dnešní data ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková.

Dosud bylo v kraji onemocnění potvrzeno u 52 365 žen (+63) a 48 735 mužů (+62). Celkem 29 822 osob bylo z Českobudějovicka (+58), 16 238 z Táborska (+5), 16 083 z Jindřichohradecka (+8), 12 610 z Písecka (+11), 10 819 ze Strakonicka (+23), 8 368 z Českokrumlovska (+8) a 7 160 z Prachaticka (+12). Z hlediska věkových skupin bylo celkem 10 727 případů potvrzeno u dětí do 14 let (+36), z toho 2 230 ve věkové skupině do 4 let (+4), 3 857 v kategorii 5-9 let (+7) a 4 640 mezi školáky v kategorii 10 – 14 let (+25). Ve skupině mladých lidí 15–24 let bylo pozitivních 10 148 osob (+24), z toho 4 767 v kategorii 15–19 (+15) a 5 381 v kategorii 20–24 let (+9), dále 13 367 v kategorii 25–34 let (+15), 17 021 v kategorii 35–44 let (+18), 19 124 v kategorii 45–54 let (+17) a 14 183 v kategorii 55–64 (+5). Celkem 16 530 případů bylo verifikováno ve skupině osob 65+, z toho 9 278 v kategorii 65–74 let (+7) a 7 252 v kategorii nad 75 let (+3).

Kompletní přehled v grafech naleznete na našem webu ZDE

(tzjč)


 

Deváťáci vybírají studijní obory. Zájem o účast na burzách škol zvýšila roční covidová odmlka

Burzy škol v jižních Čechách, které proběhly již ve Vimperku, Třeboni a Táboře, nemají nouzi o vystavovatele ani návštěvníky. Po roční odmlce opět mohou střední školy prezenčně představit svou nabídku. A tuto možnost vítají i základní školy a jejich žáci. Ti se mohou inspirovat pestrou nabídkou středních škol nejen z jižních Čech a zjistit si potřebné informace pro další rozhodování o středoškolském studiu. Tradiční výstavy středních škol a učilišť budou pokračovat i v průběhu října a listopadu v dalších pěti jihočeských městech.

Burzy škol v jižních Čechách, které na podzim Jihočeská hospodářská komora tradičně pořádá, jsou v plném proudu. „O zájem žáků osmých a devátých tříd, kteří si vybírají obor dalšího vzdělávání, nemají letos vystavovatelé nouzi. Velký zájem vnímáme i ze strany středních škol a učilišť, které se v minulém roce kvůli covidu nemohly prezenčně potenciálním uchazečům představit,“ hodnotí ředitel Jihočeské hospodářská komory Luděk Keist letošní průběh burz škol, které komora pořádá s regionálními partnery.

„Jezdíme na hodně burz, a to po celém Jihočeském kraji. Jsou pro nás důležité z toho důvodu, že se zde jako škola můžeme prezentovat. Díky tomu pak nemáme problém s obsazeností oborů. Letos navíc po roční odmlce, kdy se nemohly burzy kvůli covidu uskutečnit, vnímám zde na burze ze strany žáků i vyšší zájem získat informace o dalším vzdělávání,“ říká Helena Vaníčková ze Střední odborné školy veterinární, mechanizační a zahradnické a Jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Českých Budějovicích. Helena Vaníčková také zmínila, že velkou přidanou hodnotou v minulém školním roce byla právě možnost prezentovat se přes burzy škol na internetu. „Možnosti opět se zúčastnit on-line burz v lednu určitě rádi využijeme,“ dodává pedagožka.

Pro Simonu Hynkovou z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy ve Volyni byla při rozhodování o dalším vzdělávání důležitá vzdálenost od místa bydliště, ale i možnost naučit se během studia praktické dovednosti použitelné v budoucím zaměstnání: „Čtyři roky jsem navštěvovala základní uměleckou školu v Sušici a bavilo mě si kreslit, takže mě obor Design interiéru zaujal. Přemýšlela jsem i o oborech v Plzni, ale zvolila školu blíž, ve Volyni. Celkově mě zaujala i tím, že má obrovské dílny a je možné zde pracovat se dřevem a stroji, navíc si vše můžeme vyzkoušet v praxi,“ vysvětluje žačka Simona.

Svou zkušenost popisuje také Nikola Loudová z Obchodní akademie a jazykové školy s právem státní jazykové zkoušky v Písku, která na říjnové burze škol ve Vimperku prezentovala svou školu: „Myslím si, že většina žáků zatím neví, co si vybrat za školu, a proto je tady na burze učitelé i žáci středních škol mohou naťuknout, co by se jim líbilo. Sama jsem se před několika lety burzy škol v Písku zúčastnila a v rozhodování mi to pomohlo.“ Podobnou zkušenost má i Anežka Hyndráková, která studuje obor Cukrář na Středním odborném učilišti služeb ve Vodňanech: „Burzy škol jsem se zúčastnila několikrát se svou základní školou a rozhodně to bylo přínosem pro nás všechny, protože jsme si mohli vybrat svoji vlastní školu a rozšířilo nám to obzory pro budoucí život i další vzdělávání. Myslím, že žáky, kteří si střední školu teprve vybírají, můžou zaujmout naše zkušenosti a samozřejmě i ukázky naší práce z vyučování.“

Právě možnost navštívit burzy i ze vzdálenějších měst a obcí Jihočeská hospodářská komora ve spolupráci s partnery některým základním školám zprostředkovala skrz autobusovou dopravu, díky níž se třídy osmáků a deváťáků v předem daných časových úsecích mohou burz škol zúčastnit.

Burzy škol se již uskutečnily ve Vimperku, Třeboni a Táboře, následně jsou v plánu také výstavy ve Strakonicích, Českém Krumlově, Jindřichově Hradci, Prachaticích a Písku. Veškeré informace o termínech, místu konání včetně profilů středních škol jsou dostupné na webu www.burzyskol.cz.

(tzjhk)


 

14. října – Výběr z médií: výjimka v předjíždění cyklistů, předčasný odchod do penze i prodej fotbalové Plzně

Ze zákona o předjíždění cyklistů vypadla výjimka o předjíždění plné čáry, ministerstvo dopravy ji chce změnit vyhláškou. Informuje o tom regionální Deník. Do předčasné penze v Česku odchází stále více lidí, píše deník Mf Dnes. A prodej fotbalové Viktorie Plzeň se blíží do finále, nový majitel by mohl být znám ještě letos. Téma pro Deník Sport. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Česká spořitelna spustila linku pomoci pro klienty Energie ČS, postižené krachem Bohemia Energy

„Jsme připraveni poskytnout radu a pomoc všem klientům naší bývalé dceřiné společnosti Energie ČS, která je nyní dceřinou společností Bohemia Energy. Klienti Energie ČS nás mohou kontaktovat na speciální lince 800 960 960. Začínáme také s obvoláváním klientů Energie ČS, kteří realizují platby za energie z účtů u České spořitelny, abychom jim pomohli s nastavením plateb novému dodavateli energií,“ říká mluvčí Spořitelny Filip Hrubý

(tzspoř)


 

dTest: Krach skupiny Bohemia Energy nasměruje zákazníky k dodavateli poslední instance

Turbulentní změny na trhu s energiemi si vybraly svou daň v podobě ohlášení ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy. Konec největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR se týká zákazníků společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Jaké mají nyní spotřebitelé možnosti?

„S ohledem na vývoj cen energií bylo ukončení činnosti některých dodavatelů pouze otázkou času. Bohužel tato situace znamená pro spotřebitele mnoho starostí,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Podle jejích slov nehrozí, že by spotřebitelé zůstali ze dne na den bez dodávek elektřiny nebo plynu. Společnost, která ukončila činnost, automaticky nahradí dodavatel poslední instance.

Kdo je dodavatel poslední instance

Přiděleným dodavatelem energií, kterého zákon vzletně nazývá dodavatelem poslední instance, jsou v závislosti na konkrétním regionu společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražská energetika v případě elektřiny a E.ON Energie, innogy Energie (dříve RWE Energie) a Pražská plynárenská v případě plynu. Dodavatel poslední instance dodává spotřebitelům energie za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem, a to nejdéle šest měsíců. Právo na dodávky od dodavatele poslední instance mají ale jen ty domácnosti, které v předcházejících 12 měsících neměly spotřebu vyšší než 630 MWh. Zákazníci, jejichž spotřeba přesáhla tuto hranici, si musí nového dodavatele zajistit bezodkladně sami. Dodavatel poslední instance má povinnost informovat své nové odběratele. Seznámí je se zahájením dodávek elektřiny a plynu, cenami a podmínkami dodávek.

Pozor na černý odběr

Během šesti měsíců od zahájení dodávek energií od dodavatele poslední instance byste měli uzavřít novou smlouvu buď s ním, nebo s nějakým jiným dodavatelem, jinak se můžete stát takzvaným černým odběratelem. „Důsledkem černého odběru může být nejen odpojení od elektřiny či plynu, ale i to, že budete muset zaplatit vyšší částku než tu za energie, které jste skutečně odebrali, včetně případných nákladů na obnovení dodávek,“ upozorňuje Eduarda Hekšová. Včasná změna dodavatele je výhodná i finančně, protože ceníky dodavatelů poslední instance mají vyšší ceny než běžné nabídky dodavatelů.

Jak uzavřít novou smlouvu?

Před uzavřením smlouvy je namístě zvážit nejen nabízenou cenu za dodávky, ale zaměřit se také na případné smluvní pokuty a další podmínky obsažené nejen v textu samotné smlouvy, ale i v obchodních podmínkách a cenících. Doporučujeme srovnat si ceny různých dodavatelů ve srovnávačích dostupných na webových stránkách Energetického regulačního úřadu. Zvážit byste měli i to, zda uzavřete smlouvu na dobu určitou nebo na dobu neurčitou. V případě smlouvy na dobu určitou můžete sice získat lepší cenu, ale na oplátku se musíte takzvaně upsat dodavateli na určité období. Navíc ukončit smlouvu na dobu určitou před uplynutím sjednané doby často buď nejde vůbec, nebo jen se zaplacením tučné smluvní pokuty.

„Současné situace se jistě pokusí zneužít takzvaní energošmejdi. Zvláště obezřetní tak buďte v případě nabídek při podomním prodeji, případně přes telefon. Platí totiž pravidlo, že nejlepší nabídka za vámi nepřijde sama, ale je nutné si ji aktivně vyhledat,“ varuje Eduarda Hekšová. Více informací se dozvíte v brožuře Jak se vyznat v energetice, kterou si lze stáhnout zdarma na www.dtest.cz/energetika. Řešíte-li konkrétní problém, neváhejte se obrátit na spotřebitelskou poradnu dTestu. Pomáháme spotřebitelům nalézt i účinná opatření vedoucí ke snížení spotřeby energií v domácnosti. Spotřebitelé se mohou na dTest obrátit pro radu na telefonním čísle 222 767 224 nebo webu www.dtest.cz/step.

dTest


 

Vyjádření společnosti E.ON k současnému dění na energetickém trhu

Na českém trhu nastala nyní velmi nestandardní situace, kdy jeden z velkých dodavatelů energií, Bohemia Energy, oznámil, že nadále nedokáže zajistit dodávky elektřiny a plynu pro své stávající klienty. Na zákazníky Bohemia Energy se tak nyní podle legislativy vztahuje institut dodavatele poslední instance, který je má chránit a zajistit jim možnost odebírat energie bez přerušení dodávek.

Klienti se nemusí obávat, že o dodávky energie přijdou a zůstanou bez elektřiny nebo plynu. Tuzemská legislativa je v tomto ohledu dobře nastavená a také díky institutu dodavatele poslední instance (DPI) je o každého zákazníka dobře postaráno. V aktuální situaci je důležité zachovat klid a nepanikařit, tito klienti nemusí aktivně vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace.

Jak funguje dodavatel poslední instance a co mají dělat zákazníci, kteří musí využít jeho služeb, protože jejich dosavadní dodavatel selhal?

„Dodavatelé poslední instance jsou tu proto, aby zákazníci nezůstali bez dodávek energií, ať už se na trhu děje cokoli. My uděláme v E.ONu maximum pro to, aby k nám noví klienti, kteří kvůli selhání svého dosavadního dodavatele musí využít institutu dodavatele poslední instance, přešli hladce a bez problémů,“ říká Jan Zápotočný, místopředseda představenstva E.ON Energie.

E.ON patří k jednomu z pěti dodavatelů poslední instance. Zákazník si dodavatele poslední instance (DPI) nevybírá sám, ale je mu přidělen v souladu s legislativou, a to podle distribučního území, na kterém se nachází dotčené doběrné místo. „Tito klienti nemusí vůbec nic dělat, sami se jim ozveme a předáme jim všechny důležité informace, jako například cenu za dodávku, výši záloh, termín splatnosti i kam peníze posílat. Chtěli bychom zákazníky požádat, aby byli trpěliví a nevolali nám na již beztak velmi přetížené linky. Víme o vás a postaráme se o vás v co nejkratším možném termínu. Očekáváme, že v blízké době k nám v rámci institutu DPI přejde několik stovek tisíc klientů. Můžu je všechny ubezpečit, že u nás mají absolutní prioritu a budeme se jim věnovat přednostně,“ vysvětluje Jan Zápotočný.

Dodávku elektřiny a plynu dodavatel poslední instance může zajišťovat nejdéle šest měsíců od jejího zahájení v tomto režimu. „Je třeba počítat s tím, že ceny budou reflektovat současné dění na trhu, protože pro nové klienty, kteří k nám přicházejí v rámci institutu DPI, budeme muset elektřinu a plyn nakoupit na trhu za aktuální ceny, které nejsou zrovna přívětivé,“ říká Jan Zápotočný. Kdykoliv během této doby šesti měsíců si zákazník může vybrat nového dodavatele energií a uzavřít s ním smlouvu.

Co radíme našim stávajícím zákazníkům

Stávající zákazníci společnosti E.ON se nemusejí ničeho obávat. Dodávky elektřiny i plynu mají z naší strany garantované. Ani ceny stávajícím zákazníkům nyní neměníme – ani u smluv na dobu neurčitou, a už vůbec ne u těch fixovaných. Fixované produkty jsou u nás opravdu fixované a podmínky platí po celou dobu trvání smlouvy. Udržet ceny pro klienty na původních hladinách, ačkoli ceny energií na burzách poslední rok prudce a kontinuálně rostou, nám umožňuje naše propracovaná a dobrá strategie nákupu.

Cena za MWh elektrické energie s dodávkou na příští rok se zvedla během tohoto roku o více než 150 %, a u plynu to je dokonce více než 3,5násobně. Navíc se ceny energií na burzách drží na rekordních, extrémně vysokých hodnotách velmi dlouhou dobu. Díky našemu zodpovědnému přístupu při nákupu elektrické energie, kdy nakupujeme průběžně a dopředu, jsme zatím nemuseli na rozdíl od řady jiných dodavatelů promítat tento nárůst cen do cen pro spotřebitele. I my ale budeme muset reagovat na vysoké nákupní ceny a částečně je zohlednit v našich cenících pro zákazníky. Můžeme však naše zákazníky ujistit, že současné vysoké ceny na burzách se do jejich ceníků promítnou jen částečně a dopady současného vývoje je rozhodně nepostihnou v plné výši, tak jako se to už teď u některých jiných společností stalo. To se samozřejmě netýká našich klientů, kteří mají produkty s fixovanou cenou, tam platí dohodnutá cena po celou dobu smlouvy.

Co radíme potenciálním zákazníkům

Vnímáme, že lidé mají obavy o budoucnost dodávky elektrické energie. Denně nám volají tisíce lidí, kteří k nám chtějí přejít nebo potřebují konzultovat své smlouvy a ceny. Ačkoli v současné době naše zákaznická linka pracuje na maximum, je hodně přetížená a nestačíme odbavovat požadavky klientů – a to platí jak o těch stávajících, tak těch potenciálních. Na nové klienty si aktuálně bereme kontakty, abychom se jim mohli ozvat zpět.

Klientům se ozýváme postupně, jelikož jsme požadavky zákazníků opravdu zahlceni, trvá to nyní delší dobu než obvykle. Při současném extrémně zvýšeném zájmu klientů jsme na hraně kapacit produktů, které můžeme nově příchozím zájemcům nabídnout. Aktuálně pracujeme na nových produktech, které budou připravené pro ty zájemce, kteří chtějí k E.ONu přejít od jiných obchodníků, kteří se k nim často nezachovali fér. Všichni zájemci od nás nabídku dostanou. Jen se tak může dít v delším časovém horizontu, než je u nás obvyklé. A je třeba počítat s tím, že nové nabídky budou reflektovat současné dění na trhu. „Zároveň transparentně říkáme, že přednost v odbavení u nás budou mít vzhledem k situaci na trhu zákazníci, kteří k nám přicházejí v rámci institutu DPI. Proto žádáme klienty, kteří mají spolehlivého dodavatele i přiměřenou cenu, aby nepanikařili a zvážili, zda se jim v této turbulentní situaci, která teď na trhu panuje, vyplatí měnit dodavatele,“ uzavírá Jan Zápotočný.

(tze.on)


 

V sobotu se uskuteční další Den za obnovu lesa. V jeden den na třinácti místech v zemi

DEN ZA OBNOVU LESA je největší celostátní lesnickou akcí pro veřejnost, kterou pořádají Lesy České republiky. Uskuteční se již v sobotu 16. října na třinácti místech ve všech krajích republiky, a to od 10 do 16 hodin. Každý může vysadit stromy v lesích nové generace, pomoci s jejich oplocením či úklidem klestu a dalšími pracemi, které s obnovou krajiny po kalamitě souvisí. Nebo sledovat nabízený program pro celou rodinu či se jen projít po okolním lese, posedět u ohně a opéct buřty. Sobotní Den za obnovu lesa navazuje na první ročník, jehož se zúčastnilo 32 000 lidí.

„Úspěch prvního ročníku je pro nás zavazující. Zájem lidí podílet se, třeba jen symbolicky vysazením jediné sazeničky, na obnově našich lesů je obrovský, a proto jsme se rozhodli založit novou tradici,“ říká generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Letošní Den za obnovu lesa je i poděkováním veřejnosti za trpělivost s nesnázemi, které nutně provázely masivní boj s největší kalamitou v historii oboru. Je ale rovněž oslavou skutečnosti, že se lesníkům podařilo na většině území republiky dostat kalamitu pod kontrolu a na místě uhynulých porostů se sázejí lesy nové generace rekordním tempem. Současně lesníci začínají ve velkém spravovat i lesní cesty poničené od těžké techniky, kterou vyváželi stromy napadené kůrovcem dříve, než se rozšíří do zdravých porostů. To všechno chceme veřejnosti na Dni za obnovu lesa ukázat.

Je to Den, kdy se mohou lidé aktivně zapojit do obnovy lesa, ale rovněž se zeptat na cokoli, co je zajímá v souvislosti s naší činností – obnovou turistické infrastruktury, skladbou vysazovaných lesů, programem Vracíme vodu lesu.

Kromě lesnických činností spojených s obnovou porostů po kalamitě je na Dni za obnovu lesa připravený program pro celou rodinu. Na procházce s lesníky vyvěsí účastníci Dne přístřešky pro sovy a jiné noční dravce. Na vlastní oči se přesvědčí, jaké lesy podnik sází místo uhynulých porostů, i to, co dělá pro zadržování vody v krajině nebo podporu tažných koní v lesích. Děti, které projdou stanovišti, na nichž si vyzkoušejí hravou formou lesnické práce a činnosti, odmění podnik odznakem malého lesníka a lesnickým kloboučkem. Na všech lokalitách jsou rovněž připraveny ukázky lesnické techniky.

Každá lokalita připravila program něčím výjimečný, informace ke konkrétním místům jsou uvedeny na webovém portálu www.sazimelesynovegenerace.cz. S navigací přímo na místo pomůže podniková mobilní aplikace Klub nového lesa.

Tak jako při prvním ročníku podpořila letošní Den za obnovu lesa řada osobností z řad sportovců, herců či vědců, z nichž mnozí dorazí přímo na místa, k nimž mají osobní vztah. A tak se může stát, že se na Dni potkáte s brankářem Petrem Čechem, rybářem Jakubem Vágnerem, herečkou Veronikou Khek Kubařovou, dakarovým závodníkem Martinem Macíkem, s pohádkovou Arabelou či dalšími herci z nejslavnějších českých pohádek.

(tzlčr)


 

13. října – Výběr z médií: levná jablka ze zahraničí, chytré farmy i zákaz titanové běloby v potravinách

Pěstitelům jablek hrozí letos horší výdělky, ohrožuje je i levnější konkurence ze zahraničí. Téma pro regionální Deník. Farmářům má usnadnit práci nová technologie, která má zefektivnit pěstování, píše deník Mf Dnes. A Hospodářské noviny informují o tom, že Evropská unie zakáže přidávání oxidu titaničitého do potravin kvůli zdravotním rizikům. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nedostatek pracovní síly na jihu Čech vede k nárůstu zájmu o zahraniční pracovníky

Jihočeská hospodářská komora (Jhk) zaznamenala v letošním roce enormní nárůst zájmu o zahraniční pracovníky. I přesto, že se nejedná o příliš populární téma, Jhk upozorňuje, že je třeba se mu patřičně věnovat. Hlavním důvodem zájmu o zahraniční pracovníky je totiž dlouhodobě nízká nezaměstnanost v kraji, což se projevuje na nedostatku kvalifikované pracovní síly na trhu práce. Jhk upozorňuje, že je nutné se věnovat i související problematice, většinou na úrovni měst, jako je například komunikace s cizinci ve městě.

„Zaznamenali jsme za letošní rok zvýšený zájem o zahraniční pracovníky. Je to důsledek dlouhodobého nedostatku pracovníků. Nejedná se sice o příliš populární téma, nicméně je nutné si uvědomit, že tento problém tu dlouhodobě je a aktuálně nabírá na síle. Vzhledem k nízké míře nezaměstnanosti, zvláště v našem kraji, nutí tato situace firmy k náboru zahraničních pracovníků. Potřebujeme, aby se tomuto tématu věnovala větší pozornost,“ upozorňuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory. Současně dodává, že je potřeba řešit i související problematiku, jako je například komunikace s cizinci ve městě: „Jsem rád, že se tím řada měst již začíná zabývat a aktivně přistupují ke zlepšení podmínek pro cizince, ale i další občany,“ doplňuje Luděk Keist.

Česká republika je zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti mezi státy EU (2,8 %), Jihočeský kraj má ještě o desetinu procenta nižší podíl nezaměstnaných. Tento na první pohled pozitivní ukazatel má i své stinné stránky. Počet evidovaných uchazečů o zaměstnání dlouhodobě nepokrývá počet volných pracovních míst a ve všech okresech (s výjimkou Strakonic) připadají na každého uchazeče o zaměstnání téměř dvě pracovní místa. Tato nerovnováha na jihočeském trhu práce vede k nedostatku zaměstnanců, potvrzují to i samotné firmy. Dle většiny je v posledních letech nedostatek kvalifikované pracovní síly vážným problémem.

Jedním z možných řešení této situace se pak pro firmy stává právě zaměstnávání cizinců. To potvrzují i čísla Jihočeské hospodářské komory, která je od roku 2019 zapojena do vládního Programu kvalifikovaný zaměstnanec. „V porovnání s uplynulým rokem jsme k 30. 9. 2021 zaznamenali o 20 % vyšší zájem jak v počtu žádostí, tak i zájmu o počet uchazečů. Přitom ještě letošní rok není u konce a očekáváme, že i na podzim firmy budou žádosti podávat,“ uvádí Luděk Keist s tím, že za dobu, kdy je Jhk garantem programu, zprostředkovala již 815 žádostí s celkovým počtem 3 691 uchazečů. Do programu vstupují lidé z různých zemí, nejčastěji z Ukrajiny, jejichž administrativní zajištění zprostředkovává Jhk. Dalšími nejčastěji zapojovanými zeměmi jsou Srbsko, Černá Hora, Bělorusko, Mongolsko a Moldavsko – v těchto případech pracovní povolení vyřizuje Hospodářská komora České republiky.

Nejžádanějšími pozicemi jsou pro jihočeské firmy řidiči nákladních automobilů, skladníci, pracovníci ve výrobě a obsluha výrobních strojů. Potřeba těchto profesí je v kraji opravdu výrazná, což uvádí i statistiky Úřadu práce, kde je k poslednímu srpnu letošního roku evidováno téměř 3 000 montážních dělníků, 1 630 řidičů, 921 zedníků, a i další profese jsou zastoupeny v řádu stovek. Meziměsíční nárůsty volných pracovních míst mají navíc poměrně vysokou rostoucí tendenci, z čehož je patrné, že nabídka není dostatečně uspokojována a dochází k stále větším rozdílům nabídky a poptávky na trhu práce po lidských zdrojích.

(tzjhk)


 

12. října – Výběr z médií: rozdělení ministerských křesel, sázky na Velké pardubické i dluhy cestovních kanceláří

České deníky se v úterý věnují hlavně povolebnímu vyjednávání – například Lidové noviny uvádí, že koalice Pirátů a STAN by mohla obsadit šest ministerských křesel. Hospodářské noviny pak informují o tom, že cestovní kanceláře dluží klientům celkem až 40 milionů korun za nevyužité vouchery. A regionální Deník píše, že lidé prosázeli na Velké pardubické osm milionů korun. Více ve výběru z médií od Radiožurnálu.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ceny vývozu i dovozu meziročně významně rostly

V srpnu 2021 vývozní ceny meziměsíčně klesly o 0,3 %, dovozní ceny vzrostly o 0,3 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,4 %. Meziročně vývozní ceny vzrostly o 8,6 %, dovozní ceny o 9,4 %. Směnné relace dosáhly hodnoty 99,3 %.

Meziměsíční srovnání

Vývozní ceny v srpnu klesly o 0,3 % (po očištění o kurzový vliv vzrostly o 0,2 %). Pokles celkového meziměsíčního indexu byl nejvíce ovlivněn snížením cen strojů a dopravních prostředků o 0,8 %. Ceny chemikálií klesly o 0,6 % a minerálních paliv o 0,5 %. Nejvíce se zvýšily ceny polotovarů1 o 1,2 % (především kovových výrobků, železa a oceli) a ostatních surovin2 o 1,1 % (zejména dřeva).

Dovozní ceny v srpnu vzrostly o 0,3 % (po očištění o kurzový vliv o 0,8 %). Největší vliv na zvýšení celkového meziměsíčního indexu měl růst cen polotovarů o 0,8 % (zejména železa a oceli). Nejvíce rostly ceny ostatních surovin o 1,3 % (hlavně surového kaučuku) a minerálních paliv o 0,8 % (plynu, elektřiny a uhlí). K poklesu nedošlo v žádné ze sledovaných skupin.

Směnné relace se snížily na hodnotu 99,4 % (v červenci 100,7 %). Nejnižší hodnotu zaznamenala minerální paliva (98,7 %), nejvyšší hodnoty dosáhly polotovary (100,4 %).

„V srpnu 2021 výrazně vzrostly meziroční ceny, ve vývozu o 8,6 % a v dovozu o 9,4 %. Nadále pokračoval trend značného meziročního růstu cen minerálních paliv a ostatních surovin. V meziměsíčním i meziročním srovnání se zvýšily zejména ceny železa, oceli a dřeva,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Meziroční srovnání

Ceny vývozu se zvýšily o 8,6 % (po očištění o kurzový vliv o 10,7 %). Rozhodující vliv na vývoj celkového meziročního indexu měl růst cen polotovarů o 16,0 % (hlavně železa, oceli a kovových výrobků). Výrazně rostly ceny ostatních surovin o 70,1 % (zejména dřeva a kovového odpadu), minerálních paliv o 50,2 % (hlavně elektřiny, ropných výrobků a plynu) a ceny chemikálií o 15,3 %. Klesly pouze ceny nápojů a tabáku o 3,0 %.

Dovozní ceny vzrostly o 9,4 % (po očištění o kurzový vliv o 11,6 %). Růst celkového meziročního indexu byl nejvíce ovlivněn výrazným zvýšením cen minerálních paliv o 80,0 % (zejména ropy a ropných výrobků, plynu a elektřiny). Významně rostly ceny ostatních surovin o 47,0 % (především rud kovů, kovového odpadu a dřeva), polotovarů o 14,1 % (hlavně železa, oceli a neželezných kovů) a ceny chemikálií o 11,1 %. Klesly pouze ceny průmyslového spotřebního zboží o 0,6 %.

Směnné relace klesly na hodnotu 99,3 % (v červenci 99,8 %). Nejnižší hodnotu směnných relací zaznamenala minerální paliva (83,4 %), naopak nejvyšší hodnoty dosáhly ostatní suroviny (115,7 %).

(tzčsú)


 

Meziroční růst cen již potřetí za sebou výrazně zrychlil

Spotřebitelské ceny vzrostly v září proti srpnu o 0,2 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 4,9 %, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu.

Meziměsíční srovnání

V oddíle bydlení vzrostly ceny elektřiny o 1,1 % a ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,4 %. V oddíle odívání a obuv byly vyšší ceny oděvů o 3,0 % a obuvi o 2,9 %. V oddíle alkoholické nápoje, tabák se zvýšily ceny tabákových výrobků o 2,3 %. Vývoj cen v oddíle doprava byl opět ovlivněn jak růstem cen automobilů o 1,3 %, tak již 10 měsíců pokračujícím růstem cen pohonných hmot a olejů, který v září činil 0,4 %. Průměrná cena benzinu Natural 95 (33,85 Kč/l) a průměrná cena motorové nafty (31,81 Kč/l) byly nejvyšší od prosince 2014, resp. ledna 2020. V souvislosti se začátkem nového školního roku se zvýšily ceny v oddíle vzdělávání o 1,1 %. Poplatky v mateřských školách vzrostly o 2,0 %, školné na soukromých gymnáziích a na středních soukromých školách o 2,2 % a poplatky za výuku jazyků o 4,1 %. Z potravin byly meziměsíčně vyšší ceny olejů a tuků o 1,6 % a cukru o 6,5 %.

Na snižování celkové hladiny spotřebitelských cen působil v září především pokles cen v oddíle rekreace a kultura, kde v důsledku končící letní sezóny klesly ceny dovolených s komplexními službami o 21,3 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje se snížily zejména ceny zeleniny o 4,2 %, z toho ceny brambor klesly o 14,5 % a dosáhly hodnoty 12,12 Kč/kg. Byla to nejnižší hodnota od listopadu 2020. Ceny vepřového masa byly nižší o 4,8 %, drůbeže o 3,3 %, vajec o 7,7 %, sýrů a tvarohů o 1,5 % a ovoce o 1,3 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,6 %, zatímco ceny služeb klesly o 0,5 %.

„Spotřebitelské ceny vzrostly v září oproti srpnu o 0,2 % a meziročně o 4,9 %. Meziroční růst cen byl zaznamenán ve většině sledovaných položek. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v září o 4,9 %, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v srpnu. Toto zrychlení cenového růstu1) bylo ovlivněno zejména vyššími cenami v oddíle bydlení a v oddíle doprava. V oddíle bydlení zrychlil růst cen nájemného z bytu na 3,3 % (v srpnu 2,5 %), výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu na 7,8 % (v srpnu 6,7 %) a ceny elektřiny byly nižší o 2,3 % (v srpnu o 3,4 %). V oddíle doprava byly meziročně vyšší ceny automobilů o 6,0 % (v srpnu o 5,3 %) a pohonných hmot a olejů o 20,4 % (v srpnu o 19,0 %).

Na meziroční růst cenové hladiny měly v září největší vliv ceny v oddíle bydlení, kde kromě nákladů vlastnického bydlení vzrostly ceny vodného a stočného shodně o 5,5 %. Další v pořadí vlivu byly ceny v oddíle doprava (nárůst o 9,6 %). V oddíle alkoholické nápoje, tabák se zvýšily ceny tabákových výrobků o 12,3 %. V oddíle odívání a obuv byly meziročně vyšší ceny oděvů o 9,7 % a obuvi o 10,1 %. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje vzrostly ceny polotučného trvanlivého mléka o 7,3 %, olejů a tuků o 14,0 % a zeleniny o 6,9 %. Vliv na zvýšení celkové cenové hladiny měly také ceny v oddíle stravování a ubytování, kde se zvýšily ceny stravovacích služeb o 5,5 %. Ceny zemního plynu klesly o 4,7 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 4,4 % a ceny služeb o 5,7 %.

Imputované nájemné (náklady vlastnického bydlení) vzrostlo o 10,3 % zejména v důsledku růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů pro vlastní bydlení, v menší míře i růstu cen stavebních prací. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl 104,2 %.

(tzčsú)


 

Mrazivé noci končí (zatím)

První podzimní sněžení přichází. Aktuálně (v 05:00h) jsou nejnižší teploty: Kvilda-Perla -9,6 °C, Rokytská slať -9,1 °C, Březník -8,8 °C.
Za dnešní studenou frontou k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu a postupně přinese první sněžení tohoto podzimu na naše hory.

(fbčhmú)


 

11. října – Výběr z médií: dražší pojištění pro cizince, zrušené vesmírné družice a vyšší hypoteční úvěry

V českém tisku se v pondělí dočtete, že cizince přijíždějící do tuzemska na delší dobu čeká dražší zdravotní pojištění, informuje Mf Dnes. Češi se nejspíš nedočkají systému vesmírných družic, píše Hrot. A hypoteční úvěry podle Lidových novin dále rostou. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V uplynulých dnech Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ

Město Vimperk, se sídlem Vimperk, Steinbrenerova 6/2, PSČ 385 17, IČO 00250805 vyhlašuje výběrové řízení na obsazení pracovní pozice – jednatel Městských služeb Vimperk, s.r.o.

Předpoklad nástupu: nejpozději 1.3.2022 (případně dle dohody), na dobu neurčitou se zkušební dobou 6 měsíců

INFORMACE ZDE


 

Dočasné uzavření Sběrného dvora ve Vimperku

Sběrný dvůr v ulici Sklářská bude uzavřen od 21.10. do 12.11. 2021 z důvodu obnovy podlahy.
Žádáme občany, aby tuto skutečnost respektovali a neodkládali odpady před Sběrným dvorem.
POZOR: ve Vimperských novinách č. 10/2021 je uveden termín uzavření 25.10.2021, ale z důvodu změny harmonogramu prací bude SD uzavřen již od 21.10.2021.

MĚSTO VIMPERK

 

V kraji je 65 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 228 lymeské boreliózy, aktivita klíšťat je již malá

Konec teplého počasí se projevuje na nízké aktivitě klíšťat i počtu nových případů. V končícím 40. týdnu byl na území Jihočeského kraje potvrzen a nahlášen 1 případ klíšťové encefalitidy a 8 lymeské boreliózy.

„Na další dny je předpověď aktivity klíšťat na Šumavě na nejnižším, prvním stupni, pro zbytek našeho kraje mimo Prachaticko a Českokrumlovsko na druhém, mírném stupni rizika. Blíží se konec sezóny, kdy byla klíšťata aktivní, ale ze zkušenosti víme, že další potvrzené případy ještě budou hlášeny i v příštích týdnech, protože mezi přisátím klíštěte a finálním potvrzením onemocnění logicky určitý časový interval vznikne. K dnešku evidujeme 65 potvrzených případů klíšťové encefalitidy, v týdnu přibyl jeden případ. Nejvíce onemocnění je na Českobudějovicku, kde evidujeme 19 případů, Českokrumlovsko má 13, Jindřichohradecko 10, Táborsko a Prachaticko po 9, okres Strakonice 5 a tradičně nejklidnější okres Písek je po celou letošní sezonu bez nahlášeného případu,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Vloni ve 40. týdnu jihočeští hygienici evidovali v kraji 109 případů, tedy o 44 více.

„V Jihočeském kraji je k dnešku 228 nahlášených a potvrzených onemocnění lymeskou boreliózou. V týdnu přibylo 8 nových případů. Vloni jich bylo ve srovnatelném období 284, tedy o 56 více. V končícím 40. týdnu je v posledních letech tradičně nejvíce – nyní 79 nahlášených a potvrzených případů – na Jindřichohradecku. Na Českobudějovicku je 59 případů, na Táborsku 25, na Českokrumlovsku 20, na Písecku 19, na Prachaticku 16 a Strakonicku 10,“ zpřesnila statistiku klíšťaty přenášených onemocnění ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková. Zatím je tedy situace klidnější, než byla ta loňská.


 

  • Výskyt další skupiny sezónních onemocnění – alimentární infekcí – je podobný loňským statistikám. U salmonelózy hygienici evidují 681 (v týdnu +30) případů, nejvíce na Českobudějovicku (257), Jindřichohradecku (96) a Táborsku (84). Českokrumlovsko má 70, Strakonicko 62, Písecko 60 a Prachaticko 52 případů. Vloni ve 40. týdnu bylo v kraji srovnatelných 716 případů.
  • Kampylobakteriózy je k dnešku evidováno 966 případů (v týdnu +36), vloni v tomto období bylo potvrzeno 1174 případů. Nejvíce jich je na Českobudějovicku (335), Jindřichohradecku (147) a Táborsku (140). Písecko má 117 případů, Českokrumlovsko hlásí 77 případů, Prachaticko 88 a Strakonicko 62.

(tzkhs)


 

Ministerstvo zdravotnictví dál podporuje zdravotní péči v regionech

Ministerstvo zdravotnictví podporuje zřizování a udržení ordinací zubařů a praktických lékařů pro dospělé i děti v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb. Dotační program pro praktické lékaře byl vyhlášený v roce 2016 a dotační program pro zubní lékaře v roce 2018. Od jejich vzniku Ministerstvo zdravotnictví schválilo dotace v celkové výši 82 364 971 Kč. Jen za rok 2021 resort podpořil vznik 19 ordinací praktických lékařů a 9 ordinací zubních lékařů. Celkově už podporu dostalo 127 ordinací.

„Od svého nástupu se snažím podporovat dostupnost lékařské péče napříč všemi regiony. Oba dotační programy mají za cíl zvýšit dostupnost zdravotních služeb v oblastech, kde je nyní tato péče hůř dostupná. Pomáháme prostě tam, kde je to potřeba. Nejen že udržujeme stávající ordinace, ale podporujeme i vznik nových. Všem, kteří uvažují o založení své lékařské praxe tím vysíláme jasnou zprávu – Ministerstvo zdravotnictví vás ve snaze udržet kvalitní péči v regionech podpoří,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Cílem obou dotačních programů je podpora zdravotní péče v lokalitách, kde je dostupnost zdravotních služeb omezená. Ministerstvo zdravotnictví za rok 2021 schválilo dotace pro praktické lékaře ve výši 7 500 836 Kč, pro zubní ordinace byly schválené dotace ve výši 13 354 320 Kč.

Z programu na podporu zubních lékařů v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb bylo od jeho spuštění schváleno již 42 dotací v celkové výši téměř 52 milionů korun. Program na podporu dostupnosti zdravotních služeb praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost doposud rozdělil 85 dotací, jejichž hodnota byla přes 30 milionů korun.

Dotační program na podporu zubních lékařů v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb je určen na krytí personálních nákladů, tedy na mzdu všeobecné sestry, dentální hygienistky nebo zubní instrumentářky. Maximální výše udělené dotace je 240 tisíc Kč za rok (12 měsíců) a 1,2 milionu korun za 5 let (60 měsíců) s tím, že finanční spoluúčast žadatele na celkovém rozpočtu projektu musí činit minimálně 30 %. Ministerstvo zdravotnictví je každý rok připraveno schválit dotace v rámci tohoto dotačního programu za cca 15 mil. Kč. Žadatelé o dotaci z programu musejí splňovat konkrétní podmínky programu zahrnující např. smlouvy s alespoň čtyřmi zdravotními pojišťovnami, závazek přijmout minimálně 1 500 pojištěnců, příslib ošetření i pro dětské pacienty či např. minimální rozsah 35 ordinačních hodin týdně.

Pro účely hodnocení žádostí do programu byly všechny obce s rozšířenou působností v ČR vyhodnoceny podle dostupnosti stomatologické péče, která byla vypočtena na základě přepočtu objemu kontaktu pacientů na úvazek lékaře a demografických ukazatelů populace lékařů v kraji, se započtením případných obtíží pojišťovny při shánění nového lékaře pro obsazení nabízeného místa.

V roce 2021 byly schváleny dotace pro stomatologické ordinace v Jilemnici, Litoměřicích, Chomutově, Domažlicích, Třinci, Vsetíně, Javorníku, Kutné Hoře a Šumperku.

Podrobné informace k vyplaceným dotacím jsou zveřejněny zde. Metodiku a všechny další potřebné informace k dotačnímu programu naleznete na webových stránkách ministerstva.

Dotační program na podporu dostupnosti zdravotních služeb praktických lékařů pro dospělé i pro děti a dorost v oblastech s omezenou dostupností zdravotních služeb je určen na mzdu sestry nebo zdravotnického asistenta v maximální výši 250 tis. korun a na zajištění věcného a technického vybavení ordinace praktického lékaře rovněž v maximální výši 250 tis. korun. Celková výše jednorázové dotace z dotačního programu pro praktické lékaře je 500 tis. korun. Na dotační program je vyčleněno každý rok cca 8 mil. korun.

Žádost o poskytnutí dotace mohou předložit právnické nebo fyzické osoby, které plánují poskytovat nebo začaly poskytovat v předchozích 5 měsících před podáním žádosti zdravotní služby v místech, kde je zajištění těchto služeb podstatně omezeno. Minimální rozsah poskytovaných zdravotních služeb je 30 hodin týdně rozložených do 5 pracovních dnů včetně zajištění návštěvní služby.

Dotace pro ordinace praktických lékařů schválené v roce 2021 poputují do Dobříše, Rožnova pod Radhoštěm, Třince, Lán, Opatovic nad Labem, Litoměřic, Strakonic, Velkých Karlovic, Vyškova, Děčína, Soběslavi, Žatce, Veselí nad Lužnicí a Rychvaldu, Starého Hrozenkova, Čáslavy, Lukavce, Karviné – Ráje a Rychnova u Jablonce nad Nisou.

Podrobné informace k vyplaceným dotacím jsou zveřejněny zde. Metodiku a všechny další potřebné informace k dotačnímu programu naleznete na webových stránkách ministerstva

(tzmz).


 

Obří sumu investic do životního prostředí v nadcházejícím období doplňuje 61 miliardami OPŽP 2021 – 2027

Návrh programového dokumentu Operačního programu Životní prostředí 2021-2027 dnes schválila vláda. Do měst a obcí na zkvalitňování životního prostředí tak poputuje v následujících letech zhruba 61 miliard korun z evropských fondů. Nově z nich budou pokryty samostatné kapitoly snižování emisí skleníkových plynů a adaptace na změnu klimatu přibližně polovinou plánovaných výdajů. Administrace dotací v novém programovém období bude díky změnám na evropské úrovni jednodušší. Evropská komise by měla nový OPŽP projednat a schválit již v průběhu října, stane se tak prvním z ČR předkládaných programů na nadcházející šestileté období.

„Jsme dotační premianti, výzvy z Modernizačního fondu na snižování emisí CO2 jsme spustili v Evropě jako první, výměnu neekologických kotlů na pevná paliva právě rozebíháme z NZÚ, pro nízkopříjmové domácnosti odstartují kotlíkové dotace v krajích ČR začátkem roku 2022, a dnes nám vláda jako prvnímu ministerstvu odsouhlasila podobu nového programového období našeho operačního programu OPŽP 2021-2027. Tentokrát je administrativně ještě jednodušší a designovaný na násobení přínosu projektů pro zlepšení životního prostředí,“ uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zhruba 61 miliard z evropských fondů tentokrát v OPŽP zamíří na snižování všech forem znečištění a aktuální problémy jakým je snižování emisí skleníkových plynů, přizpůsobení se změně klimatu, prevenci rizika katastrof a odolnost vůči nim, dostupnou pitnou vodu a udržitelné hospodaření s ní, na podporu energie z obnovitelných zdrojů, přechod k cirkulární ekonomice účinně využívající zdroje; posilování ochrany přírody a zachování biologické rozmanitosti i zelené infrastruktury v městských oblastech.

„Jakmile bude program Evropskou komisí schválen, jsme připraveni prakticky okamžitě vyhlásit první výzvy a začít přijímat projekty,“ doplnil ministr Brabec. Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman, jehož úřad bude úřad bude stejně jako v předešlých letech nové programové období operačního programu administrovat, doplňuje: „Ještě v průběhu toto týdne zveřejníme draft základních pravidel pro žadatele, hodnoticí kritéria i indikativní harmonogram výzev, aby zájemci mohli maximálně využít čas do spuštění ostrých výzev a nachystali si své projekty. Jako první chceme otevřít příjem žádostí pro projekty na výstavbu vodovodů a kanalizací, následovat budou dotace na energetické úspory veřejných budov a hospodaření s dešťovou vodou.“

Rozdělení celkové zhruba 61 miliardové alokace OPŽP 2021 – 2027:

  • Podpora opatření v oblasti energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů – 12,2 mld. korun
  • Podpora energie z obnovitelných zdrojů v souladu se směrnicí (EU) 2018/2001, včetně kritérií udržitelnosti stanovených v uvedené směrnici – 7,0 mld. korun
  • Podpora přizpůsobení se změně klimatu, prevence rizika katastrof a odolnosti vůči nim s přihlédnutím k ekosystémovým přístupům – 10,2 mld. korun
  • Podpora přístupu k vodě a udržitelného hospodaření s vodou – 14,1 mld. korun
  • Podpora přechodu na oběhové hospodářství účinně využívající zdroje – 7,1 mld. korun
  • Posilování ochrany a zachování přírody, biologické rozmanitosti a zelené infrastruktury, a to i v městských oblastech, a snižování všech forem znečištění – 10,6 mld. korun

Poznámka: výše jednotlivých alokací jsou pouze orientační, částky platí pro kurz 26 Kč za 1 euro

Žadatelé a příjemci se v mnoha oblastech mohou těšit na průběžné kontinuální výzvy, kdy budou nastaveny vstupní parametry a dotace tak bude de facto nároková. V nově nastaveném OPŽP tak bude možné v maximální míře využívat jednotkové náklady, paušály, zjednodušené metody vykazování, které proces vyřízení žádosti výrazně urychlí. „Rovněž chceme dát žadatelům a příjemcům daleko větší díl důvěry a soustředit se na podstatu, a tou je realizovaný projekt naplňující indikátory, na jejichž základě byl vybrán k podpoře. Větší důraz budeme klást také na komplexní projekty, což žadatelům umožní řešit více investičních záměrů v rámci jedné žádosti. V praxi to bude fungovat tak, že například u veřejných budov bude možné zkombinovat dotace na zateplení, úpravu vnitřních prostor, osvětlení s podporou na vybudování zelené střechy nebo nádrže na dešťovou vodu, a následně ji využívat na zavlažování nebo splachování toalet,“ uzavírá ředitel Valdman.

(tzmžp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře