ČESKÉ DRÁHY: Nové autobusové linky dovezou turisty do atraktivních míst

ČESKÉ DRÁHY: Nové autobusové linky dovezou turisty do atraktivních míst

S jízdenkami společnosti České dráhy máte na dosah krásy Šumavy na české, bavorské i rakouské straně. Díky dohodám ČD s partnery z Německa a Rakouska se naskýtá řada možností kombinovat vlaky i autobusy a cestovat jedinečným regionem extra výhodně i s celou rodinou!

České dráhy pro turistickou sezónu 2015 zřizují nové autobusové linky ČD BUS ŠUMAVA, jako doplněk železničních tratí, kterými se nově dostanete do turisticky atraktivních destinací.

Systém ČD BUS ŠUMAVA vám bude k dispozici vždy v sobotu a v neděli od 4. července do 30. srpna a navíc ještě ve státní svátek 6. července.

ČD BUSy ŠUMAVA budou navázány na vlaky ČD a budou zajištěny vzájemné přestupní vazby.

 

ČD BUS ŠUMAVA zahrnuje tyto linky :

Nové Údolí – Třístoličník

Linka 1971 “Údolský bus”

Je navázána na vlak na zastávce Nové Údolí (trať č. 197 Číčenice – Nové Údolí)

Historicky první možnost dostat se veřejnou dopravou na tento 1332 m vysoký vrchol, z něhož se Vám otevírá panoráma Šumavy i Alp. České dráhy tak zpřístupňují celý hraniční hřeben od Třístoličníku až po Plechý, např. pro méně zdatné turisty či seniory. Pohodlně tak zvládnete za jediný den výlet vlakem do Nového Údolí, ČD BUSem ŠUMAVA na Třístoličník, pěší výlet k Plešnému jezeru a návrat vlakem ČD z Nové Pece!

Tipy:
  • Z Nového Údolí “jen coby kamenem dohodil” se nachází Haidmühle, malebné městečko s proslulou zvonkohrou a kaplí “U železné opony.”
  • Můžete navštívit Muzeum Pošumavské jižní dráhy
  • Třístoličník, který je proslavený kamennými bloky umístěnými ve trojici, připomínajícími tak trůny králů. vyhlídka na Alpy a východiště na hraniční hřeben k Plešnému jezeru.

Jízdní řád “Udolského busu” (103 kB)

Lipno nad Vltavou – Svatý Tomáš

Linka 1951 “Polipenský bus”

Je navázána na vlak ve stanici Lipno nad Vltavou (trať č. 195 Rybník – Lipno nad Vltavou)

Další absolutní novinkou je linka, která Vás dopraví do obtížně dostupné oblasti na pravém břehu Lipenského jezera. O víkendech zde veřejná doprava neexistuje, takže ČD BUS ŠUMAVA otevře další výletní možnosti pro návštěvníky jižních Čech.

Autobusy budou vyjíždět z turisticky atraktivní obce Lipno nad Vltavou, na nádraží Lipno nad Vltavou budou navázány na vlaky ČD z Vyššího Brodu s možností rychlého spojení i z Českých Budějovic a Lince.

Linka vede přes Přední Výtoň a Frýdavu, kde můžete Váš výlet zkombinovat s použitím přívozu přes Lipno do Frymburka.

Konečná zastávka Svatý Tomáš je východištěm na zříceninu hradu Vítkův Kámen a na Schwarzenberský kanál u Ježové.

Tipy:
  • Svatý Tomáš je osada s třetím nejvýše položeným kostelem na českém území, v jehož blízkosti můžete navštívit i Vítkův Kámen, který je zříceninou hradu postaveného Vítkem z Načeradce roku 1277, a který je druhým nejvýše položeným hradem v Čechách.
  • Určitě se cestou do Lipna nad Vltavou nezapomeňte zastavit ve Vyšším Brodě, který vás nadchne cisterciáckým klášterem založeným Vokem I. z Rožmberka z rodu Vítkovců. Rožmberskou Bílou paní jste na hradu Rožmberk už jistě navštívili.

Jízdní řád “Polipenského busu” (355 kB)

Lipno nad Vltavou – Černá v Pošumaví

Linka 1951 “Polipenský bus”

Je navázána na vlak ve stanici Černá v Pošumaví (trať č. 194 Rybník – Lipno nad Vltavou)

Tato linka vytváří dlouhodobě požadovanou návaznost mezi dynamickým turistickým centrem v Lipně nad Vltavou a vlaky ČD v Černé v Pošumaví.

Linka obslouží i další turistickou destinaci ve Frymburku, s možností použití přívozu do Frýdavy. Lze si tak naplánovat zajímavé turistické okruhy.

V Černé v Pošumaví bude zajištěna návaznost na vlaky ve směru Nová Pec a Nové Údolí, s možností přestupů na autobusy do Bavorska, či na autobusy Národního parku Šumava

Tipy:
  • Až navštívíte všechny atrakce které Lipno nad Vltavou skýtá (např. Stezka v korunách stromů), vydejte se Polipenským busem do Černé v Pošumaví a svezte se parním vláčkem Šumavského léta s párou.
  • Nepojede-li zrovna parní vlak, pak přestupte na vlak směr Nová Pec a Zeleným autobusem Národního parku navštivte Schwarzenberský kanál u Jeleních Vrchů
  • Dojet můžete ale až do Nového Údolí a tam vystoupat či vyjet na vyhlídkovou horu Třístoličník, popř. pokračovat k sousedům do Bavorska

Jízdní řád “Polipenského busu” (355 kB)

Lenora – Kvilda

Linka 1981 “Lenorský bus”

Je navázána na vlak ve stanici Lenora (trať č. 198 Strakonice – Volary)

Touto linkou se podařilo navázat železniční dopravu ČD na systém tzv. Zelených autobusů Národního parku Šumava.

Z ČD BUSu ŠUMAVA tak můžete na Kvildě přestoupit do spojů ve směru na Horskou Kvildu, Srní, Prášily, Železnou Rudu a hlavně na Bučinu, kde je možnost dalších vazeb směrem do Bavorska. Tato linka nově umožňuje použití veřejné dopravy ČD i při cestě na centrální Šumavu.

Tipy:
  • Ještě než v Lenoře, na železniční trati č. 198, kousek od města proslulého dřevěnými domy alpského stylu – Volar,  nastoupíte do autobusu směr Kvilda, nezapomeňte navštívit bývalou schwarzenberskou osadu se sklářským muzeem, ale i tradičním pečením chleba, které se koná každou poslední sobotu v měsíci.
  • A když dorazíte do Kvildy, navštívíte tak nejvýše položenou obec České republiky.
  • V blízkosti Horské Kvildy se zase nachází Jezerní slať s naučnou stezkou a vyhlídkovou věží.
  • Z Kvildy můžete návaznými “Zelenými busy” Národního parku Šumava cestovat např. na Bučinu. kde je návaznost na bavorské autobusy (na které platí též vybrané jízdenky ČD), nebo se vydat k pramenům Vltavy.
  • Můžete se též přes Bavorskou Lipku (Freyung) a Kostelec (Waldkirchen) vrátit zpět do Nového Údolí a udělat si tak šumavské “kolečko”
  • A dostanete se až do Železné Rudy, takže na jednu jízdenku přejedete úplně celou Šumavu

Jízdní řád “Lenorského busu (210 kB)

Holubov – Krasetín lanovka

Linka 1941 “Kleťský bus”

Je navázána na vlak na zastávce Holubov (trať č. 194 České Budějovice – Černý Kříž)

Tato linka je sice ze všech nejkratší, avšak i ona je něčím novým v turistické nabídce Jižních Čech.

Kdo někdy šel pěšky od vlaku v Holubově k lanové dráze na horu Kleť, ví, že cesta je to zdlouhavá a pro mnohé, např. méně pohyblivé výletníky i omezující.

ČD BUSem ŠUMAVA se od vlaků ČD ze směru jak od Českých Budšjovic, tak od Českého Krumlova dostanete pohodlně až přímo k nástupní stanici lanové dráhy. A z vrcholu Kletě můžete obdivovat jeden z nejúchvatnějších výhledů v jižních Čechách.

Tipy:
  • Kleť, na kterou Vás vyveze lanová dráha od ČD BUSu ŠUMAVA, je 1083 metrů vysoký vrchol s kamennou rozhlednou a horskou chatou s restaurací.
  • Vlakem se pak z Holubova můžete vydat, když vystoupíte na zastávce Třísov, na zříceninu hradu Dívčí Kámen a Keltského oppida, a nebo do bývalého cisterciáckého kláštera Zlatá Koruna, ale i do světoznámého renesančního města Český Krumlov (UNESCO). Právě tato významná místa se nachází poblíž železniční trati č. 194 z Českých Budějovic do Černého Kříže, a tam všude dojedete vlakem.

Jízdní řád “Kleťského busu” (254 kB)

Kaplice – Český Krumlov

Linka 1961 “Kaplický bus”

Je navázána na vlak ve stanicích Kaplice (trať č. 196) a Český Krumlov (trať č. 194)

Tato linka nabídne pro občany Kaplice zaručené přestupní vazby na pohodlné a rychlé vlaky ČD z 5 km vzdáleného nádraží do Českých Budějovic a bude tak alternativou pro pomalejší autobusové spoje.

Zároveň také o více než hodinu zkrátí cestování ve směru od Lince do Českého Krumlova. Tato relace je stěžejní, zejména pro tzv. „baťůžkáře“, pro které je Český Krumlov pravidelnou zastávkou cestovních plánů mezi Prahou a rakouským Solnohradem. Železnice tak nabídne alternativu smluvním shuttle busům.

Tipy:
  • Což se takhle vydat z Českého Krumlova na výlet do Vyššího Brodu a tamního kláštera?
  • Můžete si také naplánovat cestu z Českého Krumlova třeba i rakouského Lince. Ano, i tam vám platí některé jízdenky ČD!
  • Linec býval konečnou stanicí známé koněspřežné dráhy České Budějovice-Linec, která právě letos oslaví 190. let od prvního slavnostního výkopu u Netřebic, a to 22. srpna 2015 s centrem oslav v Bujanově.

Jízdní řád “Kaplického busu (268 kB)

 

ČESKÉ DRÁHY

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře