Z PRVNÍ RUKY: 20. září – 26. září 2021

Z PRVNÍ RUKY: 20. září – 26. září 2021

Vimperk – Pivovarská ulice / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

V kraji je 63 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 204 lymeské boreliózy, aktivita klíšťat zůstává stále mírná

V končícím 38. týdnu byly na území Jihočeského kraje potvrzeny a nahlášeny 3 případy klíšťové encefalitidy a 20 případů lymeské boreliózy. Pro další dny je předpověď aktivity klíšťat na pětistupňové škále pro celé území Jihočeského kraje pouze na druhém, mírném stupni rizika.

„V průběhu letošní sezóny k dnešku evidujeme 63 nahlášených a potvrzených případů klíšťové encefalitidy. V týdnu byly nově nahlášeny tři případy. Nejvíce onemocnění evidujeme na Českobudějovicku, kde je 19 případů, Českokrumlovsko má 12, Táborsko, Prachaticko a Jindřichohrdecko po 9, okres Strakonice 5 a tradičně nejklidnější okres Písek je po celou sezonu bez nahlášeného případu,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Vloni ve 38. týdnu jihočeští hygienici evidovali v kraji 106 případů, tedy o 43 více.

„V Jihočeském kraji je k dnešku 204 nahlášených a potvrzených onemocnění lymeskou boreliózou. V týdnu přibylo 20 nových případů. Vloni jich bylo ve srovnatelném období 276, tedy o 72 více. V končícím 38. týdnu je tradičně nejvíce – nyní 65 nahlášených a potvrzených případů – na Jindřichohradecku. Na Českobudějovicku je 56 případů, na Táborsku 22, na Českokrumlovsku 20, na Písecku 17, na Prachaticku 14 a Strakonicku 10,“ doplnila statistiku klíšťaty přenášených onemocnění ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková.

Výskyt další skupiny sezónních onemocnění – alimentární infekcí – je podobný loňským statistikám. U salmonelózy hygienici evidují 626 (v týdnu +22) případů, nejvíce na Českobudějovicku (243), Jindřichohradecku (86) a Táborsku (79). Strakonicko má 55, Českokrumlovsko 56, Prachaticko 50 a Písecko 57 případů. Vloni ve 38. týdnu bylo v kraji srovnatelných 652 případů.

Kampylobakteriózy je k dnešku evidováno 917 případů (v týdnu +35), vloni v tomto období bylo prokázáno 1126 případů tohoto onemocnění, jehož zdrojem bývá nejčastěji špatně tepelně opracované maso, především drůbeží. Nejvíce jich je na Českobudějovicku (319), Jindřichohradecku (143) a Táborsku (129). Písecko má 108 případů, Českokrumlovsko hlásí 73 případů, Prachaticko 87 a Strakonicko 58.

(tzkhs)


 

Ministerstvo zdravotnictví poprvé spustilo program Triple P. Rodiče se do něj mohou zapojit bezplatně

Ministerstvo zdravotnictví dnes spustilo světově uznávaný rodičovský program Triple P (z anglického Positive Parenting Program). Cílem nově zaváděného programu pro pozitivní rodičovství je odborné proškolení zaměstnanců center a následné konání skupinových sezení s rodiči.

Program pro pozitivní rodičovství Triple P (z anglického Positive Parenting Program) je mezinárodně uznávaný program, který učí rodiče, jak budovat pevné rodinné vztahy, zvládat nevhodné chování a předcházet problémům při výchově dětí. Program byl úspěšně testován s tisíci rodinami během více než čtyřiceti let soustavného výzkumu.

U příležitosti zahájení Triple P v České republice uspořádalo 25. září 2021 Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci se Senátem Parlamentu ČR odbornou konferenci. Na setkání vystoupili experti z Norska, Velké Británie, Nizozemí a České republiky.

„Jsem rád, že se Česká republika zařadila po bok dalších zemí, které využívají jeden z nejúčinnějších programů výchovy dětí. Díky Triple P se rodiče naučí, jak budovat silné a zdravé vztahy v rodině,“ říká ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Triple P byl vyvinut klinickým psychologem profesorem Mattem Sandersem a jeho kolegy na australské univerzitě v Queenslandu. Program v současné době využívá více než 25 zemí včetně USA, Kanady, zemí Evropské unie, Íránu, Singapuru a dalších.

Cílem pilotní fáze Triple P v ČR je zlepšení péče o duševní zdraví dětí ve věku 6-12 let. „Jedná se o unikátní preventivní program, jehož úlohou je změnit výchovný přístup rodičů tak, aby se předešlo vzniku problémového chování a emočních problémů u dětí,“ říká senátorka Miluše Horská.

„Program neradí lidem, jakými mají být rodiči. Spíše jim dává jednoduché a praktické strategie, které mohou přizpůsobit svým vlastním hodnotám, přesvědčením a potřebám,“ dodává odborná garantka projektu Lucie Myšková.

V průběhu následujících let budou zaškoleni odborníci ve vybraných centrech v ČR. Ti budou s rodiči pracovat ve formě skupinových sezení. Rodiče se mohou do programu bezplatně přihlásit na emailové adrese: triplep@mzcr.cz

Projekt „Program pro pozitivní rodičovství v České republice „Triple P“ je financován grantem z Islandu, Lichtenštejnska a Norska v rámci Fondů EHP a spolufinancován ze státního rozpočtu.

(tzmz)


 

25. září – Výběr z médií: tři miliardy navíc pro Správu železnic, škodlivé nanočástice a podzimní úpravy zahrad

Ve čtvrtečním výběru z médií se dočtete, že Správa železnic dostane o tři miliardy více, než bylo v plánu. Peníze podle Mf Dnes použije na stavební projekty. Lidové noviny píší o tom, že čeští vědci zkoumají škodlivost nanočástic. Deník Právo varuje před podzimními úpravami zahrad. V některých případech je totiž na pokácení stromu nutné povolení. Více najdete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Litva bude od pondělí v tmavě červené kategorii. Francie, Španělsko, Nizozemsko a Monako budou opět oranžové

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 27. září. Do tmavě červené kategorie se přesune Litva a oranžová kategorie se rozroste o Francii, Španělsko vč. Baleárských ostrovů, Nizozemsko a Monako.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Maďarsko, Polsko a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan. 

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Dánsko, Lucembursko, Slovensko, Švédsko, Itálie, Island, Finsko, Malta, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů a Madeiry. Od pondělí 27. 9. budou v této kategorii nově také Francie, Španělsko vč. Baleárských ostrovů, Nizozemsko a Monako.

Při návratu ze zemí zelené, oranžové, červené a tmavě červené kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Irsko, Chorvatsko, Kypr, Norsko, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Mona, Německo, Estonsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Švýcarsko. Pro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie), kam se nově přesune také Litva, spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Celková důvěra v ekonomiku klesá již třetí měsíc v řadě

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně potřetí v řadě snížil, tentokrát o 2,4 bodu na hodnotu 96,2, přičemž poklesly obě jeho složky. Indikátor důvěry podnikatelů se snížil o 1,8 bodu na hodnotu 95,3 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 5,3 bodu na hodnotu 100,7. Ve srovnání se zářím loňského roku jsou souhrnný indikátor, podnikatelský indikátor a indikátor důvěry spotřebitelů na vyšší úrovni.

„Aktuální vývoj podnikatelské důvěry nadále negativně ovlivňují nedostatek klíčových komponentů v průmyslu a nedostatek a rychle rostoucí ceny materiálů ve stavebnictví. Situace v autoprůmyslu je natolik závažná, že nutí podniky výrazně utlumovat nebo rovnou pozastavovat výrobní činnost. Problémy ve stavebnictví navíc umocňuje dlouhotrvající nedostatek zaměstnanců,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

V průmyslu se důvěra v ekonomiku meziměsíčně potřetí v řadě snížila. Indikátor důvěry poklesl o 4,6 bodu na hodnotu 92,5. Podnikatelé zhodnotili svou současnou celkovou poptávku přibližně stejně jako v srpnu. Stav zásob hotových výrobků se oproti minulému měsíci mírně zvýšil. Podíl podnikatelů očekávajících pro období příštích tří měsíců růst tempa výrobní činnosti je nejnižší od listopadu 2020. Ve srovnání se zářím 2020 je ale důvěra podnikatelů v průmyslu stále mírně vyšší.

Ve stavebnictví se důvěra v ekonomiku oproti srpnu snížila. Indikátor důvěry poklesl o 4,8 bodu na hodnotu 111,6. Podíl podnikatelů hodnotících svou současnou poptávku po stavebních pracích jako nedostatečnou se meziměsíčně výrazně zvýšil. Respondenti neočekávají v příštích třech měsících změnu stávajícího počtu zaměstnanců. Meziročně je důvěra ve stavebnictví mírně vyšší.

V odvětví obchodu se důvěra podnikatelů zvýšila. Indikátor důvěry meziměsíčně vzrostl o 1,2 bodu na hodnotu 103,6. Podíl podnikatelů hodnotících celkovou ekonomickou situaci jako dobrou zůstal na srpnové úrovni. Podíl podnikatelů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v období příštích tří měsíců se téměř nezměnil. Stav zásob zboží na skladech se v září snížil. V meziročním srovnání je důvěra podnikatelů v obchodě vyšší.

Ve vybraných odvětvích služeb (vč. bankovního sektoru) se důvěra podnikatelů zvýšila. Indikátor důvěry oproti srpnu vzrostl o 1,1 bodu na hodnotu 95,3. V meziměsíčním srovnání se zvýšil podíl podnikatelů pozitivně hodnotících současnou ekonomickou situaci i současnou celkovou poptávku. Poklesl ale podíl podnikatelů očekávajících zlepšení poptávky po službách v období příštích tří měsíců. Meziročně je důvěra ve službách výrazně vyšší.

Důvěra spotřebitelů v ekonomiku se meziměsíčně snížila. Indikátor důvěry v srpnu poklesl o 5,3 bodu na hodnotu 100,7. Podíl respondentů očekávajících pro období příštích dvanácti měsíců zhoršení celkové ekonomické situace se zvýšil. Současně se snížil podíl respondentů očekávajících zlepšení jejich vlastní finanční situace. Obavy z růstu nezaměstnanosti se oproti srpnu nezměnily. Ve srovnání s minulým měsícem výrazně poklesl počet respondentů, kteří předpokládají, že v následujících dvanácti měsících uspoří nějaké finanční prostředky. Počet respondentů obávajících se růstu cen se v září opět zvýšil. V meziročním srovnání je ale důvěra spotřebitelů vyšší.

„Spotřebitelská důvěra se v září dostala na své pětiměsíční minimum. Spotřebitelé se výrazně obávají zvyšování cen, což vnímají jako jeden z významných faktorů, které mohou v budoucnu ohrozit jejich finanční situaci,“ uvedla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů.

***

Sběr dat za podnikatelskou část probíhal v období od 1. do 17. září 2021, za spotřebitelskou část konjunkturálních průzkumů probíhal v období od 1. do 16. září 2021.

(tzčsú)


 

Tesco oznamuje cíl dosažení klimatické neutrality ze svých provozů do roku 2035

 

Společnost Tesco dnes posílila své ambice v boji proti změně klimatu vyhlášením nového cíle nulových emisí všech typů do roku 2035 v rámci svých vlastních provozů. Cíl platí pro provozovny maloobchodníka v České republice, ale také na Slovensku, Maďarsku, Irsku a Velké Británii. Tesco se také zavázalo snížit emise ze svých produktů a dodavatelských řetězců na nulu do roku 2050, v souladu s ambicí OSN udržet nárůst globálního oteplování pod 1,5 ° C.

Závazek společnosti do roku 2050 (často označovaný jako emise úrovně 3), se vztahuje na všechny emise generované v celém jejím hodnotovém řetězci: během získávání surovin a výroby potravin, emisí, souvisejících se zemědělskou produkcí; emisí vznikajících při používání produktů Tesco v domácnosti a plýtvání potravinami; ve stravovacích zvyklostech zákazníků, kde je ke snížení emisí zapotřebí přechod na více rostlinných potravin.

Emise z výrobků a dodavatelského řetězce společnosti Tesco tvoří více než 90 % celkové emisní stopy maloobchodníka.

Během následujícího roku Tesco stanoví jasný plán pro dosažení svých nových cílů, včetně podrobných plánů dekarbonizace pro některé ze svých klíčových oblastí emisí.

Matt Simister, generální ředitel Tesco pro střední Evropu:

“V této, pro řešení změny klimatu, kritické době potřebujeme konkrétní opatření a jasně definované závazky. Jsme hrdí na všechno, co už Tesco ve střední Evropě dokázalo, včetně přechodu na obnovitelnou elektřinu ve všech našich obchodech, snížení emisí v regionu o 67 % od roku 2015 a omezení plýtvání potravinami o 65 %. Rádi bychom také pomohli zákazníkům přejít na udržitelnější a zdravější stravování, k čemuž má dopomoci nové partnerství se Světovým fondem na ochranu přírody. Tyto závazky jsou unikátním příkladem transparentnosti v měření našich emisí a umožní nám zároveň identifikovat a řešit ty oblasti, kde jsou zapotřebí naléhavé transformační změny.“

(tztesco)


 

24. září – Výběr z médií: změny u řidičského oprávnění na traktor, nedostatek papíru a autoservisy v potížích

V pátečním tisku se dočtete, že od příštího roku přibude v Česku lidí, co můžou řídit traktor, upozorňuje Deník. Nedostatek papíru na trhu teď kromě knihkupců trápí podle Práva také internetové prodejce. A české autoservisy hlásí potíže, píše deník E15. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

PENNY MODERNIZUJE HEZKY ČESKY A VŠUDE

Obyvatelé Rychnova nad Kněžnou, Židlochovic a Českých Budějovic se mohou těšit na vánoční nákupy v nejmodernějších PENNY. Kompletní přestavby prodejen nyní vrcholí také v Třinci nebo Slezské Ostravě.

Od neděle 27. září budou zavřené prodejny PENNY v Rychnově nad Kněžnou a Židlochovicích. Obě projdou v následujících týdnech zásadní přestavbou na nejmodernější prodejny s červenožlutým logem. „Tyto přestavby jsou náročnější než běžné modernizace, které zvládáme za 5 dní. V tomto případě dojde ke zvětšení prodejní plochy, prodejny budou vzdušnější, světlejší a prostornější, což pro zákazníky znamená nejen příjemnější a světlejší prostředí, ale třeba i praktické zvětšení uliček. Přirozeně také dojde v rámci naší filozofie k výměně technologií tak, abychom snížili energetickou náročnost prodejen. Dojde tedy ke kompletní výměně svítidel za úsporná LED světla a instalujeme nové chladící a mrazící technologie,“ popisuje zásadní změny, na které se mohou zákazníci těšit Václav Šíma, vedoucí stavebního oddělení společnosti PENNY.

Lidé se tak mohou těšit na příjemné prostředí v duchu farmářského tržiště tak, jak jsou v nejmodernějších prodejnách PENNY zvyklí. Přestavba se ovšem netýká jen prostoru prodejny, ale zcela nové bude také zázemí pro zaměstnance. „Nejen v nových prodejnách, ale i v rámci modernizací, se snažíme vytvářet příjemné zázemí pro naše zaměstnance. Součástí větších úprav tedy bývá mimo jiné úprava relaxační místnosti, šaten i sociálního zařízení, včetně moderních sprch a toalet. Uvědomujeme si, jak náročnou práci vykonávají a jejich spokojenost je pro nás důležitá,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace.

Další zásadní přestavby se dočkají prodejny v Českých Budějovicích, která bude uzavřena od neděle 3. října večer. Aktuálně vrcholí přestavby prodejen v Třinci, kde se zákaznicí dočkají nové podoby do konce října, a ve Slezské Ostravě, která bude otevřena na počátku listopadu. Na zcela nové prodejny se pak dokonce roku mohou těšit mimo jiné obyvatelé Děčína, Počátek, Kolína nebo Jindřichova Hradce.

(tzpenny)


 

Hledá se sportovec Jihočeského kraje roku 2021

 

Jihočeský kraj ve spolupráci s Jihočeským deníkem a krajskou organizací České unie sportu vyhlašuje anketu Sportovec Jihočeského kraje roku 2021.

Anketa je určena jednotlivcům a sportovním kolektivům reprezentujícím sportovní kluby s působností v Jihočeském kraji. Vyhlašovanými kategoriemi ankety jsou jednotlivci, kolektivy, sportovci se zdravotním postižením, objev roku do 18 let a pravidelně je nominován i jeden zasloužilý sportovec do Jihočeské síně sportovní slávy.

Jednotlivé kandidáty může veřejnost navrhovat prostřednictvím krajských článků střešních organizací, zástupců Jihočeského všesportovního kolegia, členů Sportovní komise rady kraje a sportovních redaktorů Jihočeského Deníku, nejpozději do 2. 11. 2021 a to formou vyplnění anketního lístku, který je k dispozici na webových stránkách Jihočeského kraje zde, stejně tak jako další informace k anketě.

Anketa probíhá pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje MUDr. Martina Kuby. Slavnostní vyhlášení výsledků ankety proběhne 20. prosince 2021 v 18:00 hod. v DK Metropol.

(tzjč)


 

23. září – Výběr z médií: mléko pro alergiky, odhalení rakoviny plic a menší úroda jablek v Česku

Ve čtvrtečním tisku se dočtete, že čeští šlechtitelé usilují o chov speciálních krav, jejichž mléko můžou pít i alergici. Píše o tom Deník. Mf Dnes upozorňuje na novinku, která má včas odhalit u kuřáků rakovinu plic. A úroda jablek od českých sadařů bude letos menší než loni, píše Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ministr zdravotnictví apeluje: očkujte se proti sezónní chřipce

Sezónní chřipka patří každoročně k onemocněním postihujícím v České republice velkou část populace. Při onemocnění často vznikají komplikace, které dále zhoršují vlastní průběh nemoci, a to především u starších pacientů a malých dětí. Ojedinělá nejsou ani úmrtí. Ministerstvo zdravotnictví proto posiluje objednávky vakcín pro tento rok a vyzývá občany, aby se nechali očkovat.

V současné době se v České republice očkuje přibližně 5-6 % populace a z toho 20 % seniorů, což je výrazně pod průměrem zemí západní Evropy, kde se očkuje přes 20 % obyvatel. Cílem Evropské unie je přesáhnout v proočkovanosti hranici 30 % a WHO stanovila cíl proočkovat 75 % seniorské populace nad 65 let věku.

„Proočkovanost proti chřipce v České republice patří vůbec k nejnižším. Přitom jde o závažné onemocnění, které by se nemělo podceňovat. Prosím všechny, očkujte se. Pro letošní rok jsme objednali 1,08 milionů dávek vakcín proti chřipce, tedy zhruba o 200 000 více než v roce loňském,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V chřipkové sezoně 2019/2020, tedy ještě před začátkem šíření COVID-19 v Česku, bylo podle Státního zdravotního ústavu zaznamenáno asi 300 závažných případů chřipkové infekce a 58 lidí jí podlehlo. V poslední chřipkové sezoně 2020/2021 už ale laboratoře nezaznamenaly žádný případ výskytu viru chřipky. K tomu přispěla podle ústavu opatření proti šíření COVID-19.

Nemůžeme se spoléhat na to, že se nám v letošním roce chřipka znovu vyhne. Předcházet tomuto onemocnění je vždy lepší, než později řešit hospitalizaci nebo vážný stav. Vakcíny proti chřipce bývají dobře snášeny, dokonce je možné absolvovat očkování proti chřipce a covidu-19 v jeden den,“ doplňuje ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv, Irena Storová.

U chřipky jsou nejčastějšími uváděnými příznaky horečka, suchý kašel, únava, zimnice, schvácenost, bolest svalů a kloubů, z častých se uvádí také bolest v krku, rýma, nechutenství a bolest oči.

V České republice jsou v souvislosti s chřipkovými epidemiemi ve srovnání se státy s větší proočkovaností vyšší náklady rodin na léky, státu na nemocenskou, zdravotních pojišťoven na léčbu, a i vyšší počet úmrtí. Pro stát představuje chřipková epidemie obrovské přímé i nepřímé náklady, které dosahují několik miliard českých korun.

(tzmz)


 

Obnova zrychluje, červené zóny postupně zelenají

Kůrovcová kalamita nebývalých rozměrů zasáhla v uplynulých pěti letech postupně většinu smrkových porostů v zemi. Ministerstvo zemědělství v roce 2019 vyznačilo tak zvané červené zóny vážně zasažené kalamitou a umožnilo na nich efektivnější zásahy proti kůrovci. I tyto plochy se dnes díky zrychlující výsadbě lesů nové generace zase začínají zelenat.

„Vyznačením a poté i rozšířením červených zón jsme majitelům lesů zlepšili podmínky při zvládání kůrovcové kalamity. Umožňují jim upustit od některých opatření tak, aby měli kapacitu na zpracování kůrovcového dřeva a řešení následků kalamity. Na mnoha místech už se tak lidé mohou přesvědčit, jak se lesníkům daří obnovovat lesy po kalamitě, takže se červeně vyznačená území s nejpostiženějšími lesy postupně zase zelenají,“ říká ministr zemědělství Miroslav Toman.

Letos Lesy ČR vysadí rekordních 90 milionů sazenic a zalesní 22 tisíc hektarů, což je historicky největší obnovovaná plocha. Na vykácených pasekách už rostou sazenice různých dřevin, 67 procent listnáčů a 33 procent jehličnanů, aby byly porosty odolnější vůči klimatické změně i škůdcům.

„Obnova lesa se daří díky obrovskému úsilí našich zaměstnanců i nedávno provedeným organizačním změnám, které se už projevují efektivnějším zvládání kalamity i zrychlující se obnovou porostů,“ zmiňuje generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Jaké lesy z dnešních sazenic vyrostou, se mohou lidé sami přesvědčit v sobotu 16. října na 13 místech v zemi, kdy Lesy ČR pro veřejnost ve všech krajích pořádají Den za obnovu lesa – www.sazimelesynovegenerace.cz.

(tzlčr)


 

Krajský úřad schválil Územní studii krajiny Jihočeského kraje

Odbor regionálního rozvoje, územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihočeského kraje schválil k datu 1. 9. 2021 možnost využití Územní studie krajiny Jihočeského kraje.

Tento kvalitní mezioborový dokument nás posouvá opět o trochu blíže k vyváženému rozvoji Jihočeského kraje s důrazem na jedinečnost vymezených krajinných oblastí. Územní studie krajiny Jihočeského kraje je územně plánovacím podkladem, který konkrétněji a adresněji hodnotí stávající uspořádání krajiny, vymezuje jedinečné krajinné oblasti a stanovuje základní zásady pro využívání krajiny v měřítku nadmístního významu tak, aby odpovídal současným požadavkům kladeným na její obsah Evropskou úmluvou o krajině.

Krajina Jihočeského kraje má bezesporu potenciál být místem, kde lze skloubit jak hospodářský rozvoj, tak požadavky na kvalitní prostředí pro bydlení a odpočinek obyvatel či návštěvníků. Tohoto potenciálu lze využít jen v případě, že krajina bude obhospodařována a využívána trvale využitelným způsobem, který nebude snižovat hodnoty krajiny, ale řadu z nich bude naopak rozvíjet. Územní studie krajiny v odpovídající podrobnosti vymezuje a popisuje typologické a individuální krajinné jednotky (krajinné typy a krajinné oblasti) a stanovuje územní podmínky pro zachování nebo dosažení cílových kvalit krajiny. Je důležitým a neopomenutelným podkladem specifikujícím jakými směry se dle definovaných zásad v budoucnu ubírat, tak aby bylo dosaženo stanovených cílů a byly zachovány či dále rozvíjeny hodnoty a podpořeny potenciály, které krajina Jihočeského kraje nabízí.

Do zpracované dokumentace je možné nahlížet na oddělení územního plánování, odboru regionálního rozvoje, stavebního řádu a územního plánování Krajského úřadu Jihočeského kraje na adrese U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 České Budějovice. Územní studie krajiny Jihočeského kraje je rovněž zveřejněna způsobem umožňující dálkový přístup na adrese
https://geoportal.kraj-jihocesky.gov.cz/portal/uzemni-planovani/jihocesky-kraj/uzemni-studie/uzemni-studie-krajiny

(tzjč)


 

Strakonické OČKO v tělocvičně na Lidické končí. Stěhuje se do nemocnice

Velkokapacitní očkovací centrum v tělocvičně na Lidické ulici ve Strakonicích končí. Vakcinace proti nemoci covid-19 ale bude dál pokračovat. Nové prostory pro očkování v těchto dnech vznikají v budově nad nemocniční lékárnou.

„První zájemce o očkování přivítáme v novém očkovacím centru ve čtvrtek 30. září. V tělocvičně budeme naposledy očkovat 23. září od 12:30 do 17:00 hodin. V době od 13 do 16:45 hodin mohou přicházet i neregistrovaní zájemci,“ uvedl náměstek pro řízení kvality péče MUDr. Michal Pelíšek.

Nové očkovací centrum se v těchto dnech dokončuje v 1. patře budovy bývalé zubní polikliniky nad nemocniční lékárnou. Bezbariérový přístup pro příchozí se zhoršenou hybností zajistí výtah. Centrum bude poskytovat zázemí pro jeden očkovací tým ve složení lékař, sestra a administrativní pracovník. V provozu bude podle zájmu o vakcinaci minimálně jeden den v týdnu. „Předpokládáme, že kapacita centra by mohla být 300 očkovaných za den provozu,“ dodává Michal Pelíšek.

Spuštěnou byla také možnost registrace na 3. dávku vakcíny. Třetí dávku vakcíny proti nemoci covid-19 je možné aplikovat po uplynutí 8 měsíců od podání druhé dávky. Očkování ve Strakonicích začalo 4. ledna 2021 a odstup mezi první a druhou dávkou byl 3 týdny. První zájemci o očkování 3. dávkou by tedy mohli začít přicházet koncem září. „Zatím dáváme přednost tomu, aby se zájemci o očkování třetí dávkou vakcíny registrovali. I s ohledem na to, že přeočkovávat se budou jak osoby, které dostaly vakcínu Pfizer, tak Modernu nebo Astra Zenecu a vakcínu je potřeba předem připravit,“ vysvětluje doktor Pelíšek.

Velkokapacitní očkovací centrum v tělocvičně na Lidické ulici bylo ve Strakonicích v provozu od 11. února do 23. září. Za tu dobu v něm bylo podáno 70 tisíc dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Ve službách se střídalo 13 lékařů, 30 sester a  110 dobrovolníků. „OČKO mohlo vzniknout a fungovat díky spolupráci města Strakonice, které poskytlo prostory tělocvičny. Krajský úřad Jihočeského kraje zase zajistil technické návrhy a instalaci očkovacích boxů a dalších provizorních prostor. Vybavení a zajištění služeb lékařů a sester zajišťovala Nemocnice Strakonice, a.s. Velký podíl na plynulém chodu centra měli dobrovolníci, kteří zajišťovali především administrativní práce. Všem, kteří se na zřízení a fungování Očka podíleli, děkujeme,“ dodal ředitel Nemocnice Strakonice Tomáš Fiala.

(tznem)


 

Od pondělí 27. září bude z důvodu rekonstrukce a stěhování uzavřena lékárna v areálu Nemocnice Prachatice

 

Z důvodu rekonstrukce a stěhování bude Lékárna Nemocnice Prachatice, a.s. od pondělí 27. září do pátku 1. října uzavřena.

Slavnostní otevření se uskuteční v pátek 1. října od 13,30 hodin. Personál lékárny uvítá veřejnost v nových prostorách již v pondělí 4. října.
Z výše uvedených důvodů tak nebude nemocniční lékárna otevřená ani ve státní svátek v úterý 28. září.

„Děkujeme všem za pochopení a již teď se můžete těšit na nové moderní prostředí, nový sortiment zboží a zajímavé ceny v naší nově zrekonstruované nemocniční lékárně,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Prachatice, a.s. Michal Čarvaš.

(tznem)


 

22. září – Výběr z médií: volební letáky nejsou reklama, zóny s rychlostí 30 km/h i ušetřené miliardy

Ve středečním tisku se dočtete, že předvolební letáky můžou do schránky dostat i lidé, kteří na ní mají, že nechtějí dostávat reklamu. Píše o tom Deník. V českých městech přibývá podle Lidových novin zón s nejvyšší povolenou rychlostí 30 kilometrů za hodinu. A stát ušetřil přes dvacet miliard díky používání datových schránek, informuje deník E15. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Startuje nová etapa programu Nová zelená úsporám, za kombinaci opatření bonus až 200 000 Kč

Rozšíření programu na bytové domy po celé ČR, sloučení s programem Dešťovka a vysoké bonusy za kombinaci více opatření nebo s kotlíkovými dotacemi, tak by se daly shrnout stěžejní novinky nové etapy programu Nová zelená úsporám, kterou dnes vyhlásil ministr Richard Brabec při příležitosti stavebního veletrhu FOR ARCH. V prvních výzvách bude na energeticky úsporné renovace a stavby domů a zcela nově také na jejich adaptaci na měnící se klima k dispozici 11 miliard korun z Národního plánu obnovy. Příjem žádostí bude zahájen 12. října a plynule naváže na program stávající, kde příjem žádostí skončí den před tím. Už nyní ale mají zájemci o dotace k dispozici kompletní podmínky a mohou chystat projekty.

„Program Nová zelená úsporám za 7 let svého trvání přispěl více než 68 tisícům příjemců celkem 11 miliardami korun a dnes patří k nejefektivnějším a nejdostupnějším dotačním programům v Česku. Domácnosti díky němu šetří jak budoucí výdaje za energii a pitnou vodu, tak i náklady na vstupní investici. Úsporná opatření navíc zhodnotí jejich nemovitost i s výhledem do budoucna, není totiž pochyb, že právě požadavky na energetické a ekologické parametry budov budou s ohledem na rostoucí ceny energií stále více ovlivňovat jejich cenu. Z pohledu ekonomiky je nezanedbatelný  přínos Nové zelené úsporám  i v tom, že zvyšuje konkurenceschopnost malých a středních podniků a počet pracovních příležitostí,“ vyzdvihuje hlavní přínosy programu ministr životního prostředí Richard Brabec.

Nově vyhlášené výzvy nabídnou celkem 11 miliard korun z Národního plánu obnovy. Do roku 2030 ministerstvo počítá i se zapojením dalších zdrojů, především výnosů z prodeje emisních povolenek nebo peněz z Modernizačního fondu. Celkem tak bude program v následující dekádě disponovat částkou minimálně 39 miliard korun.

Dotace pro úsporné bydlení pod jednou střechou

Snahou ministerstva bylo program Nová zelená úsporám nejen zpestřit, ale především ho postavit tak, aby celou škálu podporovaných opatření bylo možné de facto libovolně kombinovat. Po dotacích navíc mohou zcela nově sáhnout vedle domácností i majitelé bytových domů z celé ČR.

„Naším cílem bylo poskytnout majitelům domů jeden dotační program, kde si budou moci podporu poskládat na míru. V praxi to bude fungovat tak, že v rámci jedné žádosti bude žadatel moci zkombinovat různá opatření – od zateplení, přes výměnu kotle, instalaci fotovoltaiky až po pořízení nádrže na dešťovou vodu. To byl také důvod, proč jsme program Dešťovka sloučili s Novou zelenou úsporám. Vyřízení dotace se tím výrazně zjednoduší a urychlí,“ vysvětluje ministr Richard Brabec.

Větší výběr i vyšší dotace

Zájemci o dotace budou moci nově vybírat z daleko širší nabídky dotací. Vedle již zmiňované podpory hospodaření s dešťovou vodou se program rozrostl i o dotace na pořízení nabíjecích stanic pro automobily, ohřev vody pomocí tepelného čerpadla nebo na výsadbu stromů na pozemcích bytových domů. Dotace se zcela nově vztahují také na trvale obývané rekreační objekty. Větší výběr budou mít žadatelé i v případě výměny starých neekologických kotlů, kde se program bude doplňovat s kotlíkovými dotacemi a bude nabízet 50% dotaci bez ohledu na výši příjmů.

„U některých podporovaných opatření pak navyšujeme jednotkové dotace. Například se zvýšila podpora na zateplení stávajících domů o cca 20 %, podpora na výstavbu rodinného domu o 50 tisíc korun a finančně si domácnosti polepší i při výměně zdroje tepla. Částky, které mohou žadatelé na zlepšení svého bydlení získat, tak nejsou vůbec zanedbatelné a uhradit mohou až polovinu vstupních nákladů,“ informuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR, který bude administraci programu zajišťovat.

Výhodnější podmínky čekají i zájemce o solární systémy, které každým rokem stoupají na popularitě. „Ve spolupráci s odborníky z ČVUT jsme připravili nový jednoduchý systém výpočtu dotace, který umožní žadatelům realizovat systém zcela dle jejich potřeb. V reakci na budoucí možnost zapojení nové FVE do energetických komunit byla zrušena podmínka, že 70 % vyrobené energie se musí využít pro vlastní spotřebu v daném místě. O podporu nepřijdou systémy kombinující FVE s tepelnými čerpadly a nově bude podpořena i elektromobilita pro domácnosti ve formě příspěvku 30 tisíc korun na pořízení nabíječky elektromobilů,“ dodává Petr Valdman.

„Inspiraci pro změny a úpravy podporovaných opatření nebereme „na zelené louce“, průběžně spolupracujeme například se Svazem podnikatelů ve stavebnictví. Komorou obnovitelných zdrojů, profesním svazem Šance pro budovy a mnoha dalšími, abychom včas zachytili budoucí trendy a zaměřili naše opatření i na adaptaci domácností na změnu klimatu a její extrémní projevy,“ doplňuje Petra Valdmana ministr Brabec.

Kombinujte a spořte ještě více

Realizací více úsporných opatření domácnosti uspoří hned dvakrát. Za každou kombinaci totiž získají bonus 10 tisíc korun, u bytových domů se vyšplhá až na 20 tisíc korun. Čím více opatření majitelé domů zrealizují, tím více peněz ke standardní dotaci získají navíc.

„Majitelé rodinných domů si tak mohou přilepšit až o 90 tisíc korun, vlastníci bytových domů až o 200 tisíc korun. Bonusy je totiž možné sčítat,“ vysvětluje ministr Brabec a jedním dechem dodává, že dalších až 75 tisíc navíc dostanou žadatelé, kteří zkombinují dotace na zateplení s kotlíkovými dotacemi.

Další novinkou je bonus za environmentálně šetrné řešení projektu, který lze uplatnit v případě podpory zateplení či výstavby rodinných a bytových domů, ten zohledňuje principy cirkulární ekonomiky a klade důraz na demontovatelnost a recyklovatelnost použitých materiálů a vede k preferenci výrobků vyrobených z recyklátů. Výše bonusu pro rodinné domy je až 30 tisíc korun a v případě bytových domů pak až 60 tisíc korun.
Automaticky 10 % budou zvýhodněni žadatelé ze strukturálně znevýhodněných regionů – z Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Je to lehčí, než si myslíte

Příjem žádostí spustíme 12. října. Podání žádosti i všech potřebných dokumentů bude probíhat zcela online přes webové stránky www.novazelenausporam.cz. Elektronicky poběží i následná komunikace se SFŽP ČR, žadatelé se tak nemusí bát složitého papírování.

„Všechny informace, jak postupovat, najdou zájemci na novém webu programu a především pak v Závazných pokynech, kde jsou kompletně shrnuty všechny podmínky a pravidla. V případě dotazů se mohou žadatelé obracet na naši bezplatnou linku, kontaktovat naše krajská pracoviště nebo navštívit náš stánek na veletrhu FOR ARCH, kde budeme mít i doprovodný program plný přednášek,“ zdůrazňuje Petr Valdman.

Nová zelená úsporám je nejdéle trvajícím dotačním programem pro energetické úspory rodinných a bytových domů. Od roku 2014, kdy navázal na předchozí program Zelená úsporám, v něm bylo přijato přes 85 tisíc žádostí a na účty domácností vyplaceno více než 11 miliard korun. Správcem programu je Ministerstvo životního prostředí. Příjem žádostí, jejich administraci i vyplácení dotací zajišťuje Státní fond životního prostředí ČR. V nové etapě programu bude rozděleno minimálně 39 miliard korun z evropských i národních zdrojů. V prvních letech bude program financován z Národního plánu obnovy a dále pak z výnosů prodeje emisních povolenek a z Modernizačního fondu.

Závazné pokyny pro žadatele v programu NZÚ

(tzmžp)


 

Zemědělství se koncentruje do větších podniků, ubylo chovatelů hospodářských zvířat

Od roku 2000 poklesl počet zemědělských subjektů, zvláště těch zabývajících se živočišnou výrobou. Snížila se výměra obhospodařované půdy, stavy zvířat i počet pracujících v zemědělství. Více se hospodaří na vlastní zemědělské půdě a také v režimu ekologického zemědělství.

Po deseti letech se loni na podzim konal pravidelný plošný zemědělský cenzus, který přinesl strukturální data od téměř 29 tisíc zemědělských subjektů. Těch oproti prvnímu cenzu z roku 2000, rozsahem a metodicky srovnatelným, ubyla čtvrtina (−26,0 %), přičemž mezi fyzickými osobami to byla bezmála třetina (−31,9 %). Počet právnických osob v sektoru pak vzrostl téměř o polovinu (+47,7 %). Ubylo především subjektů zabývajících se chovem hospodářských zvířat, a to o 42,5 %.

„Výsledky agrocenzu potvrzují dlouhodobý úbytek obhospodařované zemědělské půdy, který za posledních 20 let činil více než 130 ha. Zároveň se zvýšila průměrná výměra zemědělských subjektů z 93 ha na 121 ha. K dalším dlouhodobým trendům patří zvyšující se podíl vlastní obhospodařované zemědělské půdy. Ten z 8,0 % v roce 2000 vzrostl na 27,3 %,“ říká Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ. Subjekty fyzických osob již hospodaří na vlastní půdě téměř z poloviny (44,8 %) a subjekty právnických osob z jedné pětiny (19,8 %). Kontinuálně klesá počet pracujících v zemědělství, který se v období 2000–2020 snížil z 242 tisíc na 177 tisíc, tj. o 26,9 %. Z 16,9 % na 27,6 % vzrostl podíl nepravidelně zaměstnaných osob.

Dochází i ke změnám ve struktuře kultur na obhospodařované půdě. „Od roku 2000 se snížil podíl orné půdy ze 75,9 % na 70,8 %, naopak podíl trvalých travních porostů vzrostl z 22,8 % na 28,0 %. Rozšířily se výměry vinic, naopak ubylo chmelnic a ovocných sadů. Z plodin pěstovaných na orné půdě přibyly plochy oseté kukuřicí, řepkou nebo sójou na úkor pšenice, ječmene, plodin sklízených na zeleno nebo brambor,“ upozorňuje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Stavy skotu poklesly o 9,3 % na 1 412 tis. ks, stavy prasat o 56,2 % na 1 510 tis. ks a stavy drůbeže o 14,5 % na 25 629 tis. ks. Naproti tomu stavy ovcí se zvýšily z 65 tis. na 173 tis. ks a stavy koz z 10 tis. na 24 tis. ks.

Na významu nabylo ekologické zemědělství. Počet ekologicky hospodařících se zvýšil na více než desetinásobek a výměra ekologicky obhospodařované zemědělské půdy na čtyřnásobek. Ekologicky je obhospodařováno 44,2 % trvalých travních porostů a 23,7 % ovocných sadů, ale jen 6,3 % vinic a 3,6 % orné půdy. Ekologické chovy zahrnují významný podíl stavů ovcí (35,6 %) a koz (29,6 %).

Detailní informace naleznete v aktuální publikaci Integrované šetření v zemědělství – 2020.

(tzčsú)


 

21. září – Výběr z médií: co s naspořenými penězi, respirační onemocnění žáků a děti bez logopedů

V úterním tisku se dočtete, co s naspořenými penězi, které si Češi našetřili během pandemie, popisuje Deník N. Ve školách je podle Lidových novin kvůli respiračním onemocněním málo žáků. A pandemie koronaviru odstřihla děti od logopedů, informuje Deník. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda rozhodla – 20. září
Návrh na zmrazení platů politiků na následujících 5 let dnes schválila vláda. Netýká se platů soudců a státních zástupců, kterým ho upravuje stejný zákon. Počítá s tím, že platová základna v letech 2022 až 2026 zůstane na stejné úrovni jako letos, tedy na částce 84 060 korun. Poslanci by se mu měli věnovat v úterý 5. října, vláda na tento den navrhuje mimořádnou schůzi Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Kabinet odsouhlasil i 300 milionů navíc na filmové pobídky pro rok 2021

Celkem tak bude moci Státní fond kinematografie letos rozdělit zahraničním filmařům 1,1 miliardy korun. Štáby ze zahraničí mají o natáčení v Česku velký zájem, proinvestují u nás miliardy korun a poskytnou práci řadě lidí.
O čem dalším dnes vláda jednala:  https://www.vlada.cz/…/vlada-projednala-navrh-na…/
(fbvláda)

 

S rozvojem internetové obchodování vzrostly počty porušení zákonů

Česká obchodní inspekce se zaměřila ve 2. čtvrtletí 2021 na kontroly internetových obchodů. V tomto období provedla 371 kontrol a u téměř 80 procent zaznamenala porušení zákonů.

„Výsledky kontrol potvrdily, že v oblasti internetového prodeje dochází stále k vysokému počtu porušování práv spotřebitelů. Rozvoj internetového obchodování úzce souvisí se situací kolem vývoje pandemie COVID-19. Stále přibývají nové e- shopy a někteří jejich provozovatelé často opomíjejí informovat spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů nebo neposkytují informace ohledně reklamace. Někteří prodávající se také dopouštějí nekalých obchodních praktik, kdy poskytují nepravdivé informace nebo neposkytují všechny informace důležité pro rozhodnutí spotřebitele o koupi. Kontroly tohoto segmentu trhu budou pokračovat i v následujícím období,“ říká k výsledkům kontrol ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

Česká obchodní inspekce pokračovala ve 2. čtvrtletí tohoto roku v kontrolách tuzemských provozovatelů e-shopů. V období od 1. dubna do 30. června 2021 provedla 371 kontrol a porušení právních předpisů zjistila ve 287 případech (77,4 %).

Zjištěné nedostatky

Nejčastěji obchodníci porušili zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, a to celkem 593 případech. Konkrétně se jednalo:

  • Ve 173 případech prodávající porušili povinnost informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění práva z vadného plnění (reklamace), společně s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)
  • Ve 122 případech prodávající neinformovali žádným způsobem spotřebitele o subjektu mimosoudního řešení spotřebitelských sporů (§ 14)
  •  Ve 114 případech bylo zjištěno klamavé konání prodávajícího vůči spotřebiteli ve smyslu poskytování nepravdivých informací, či informací uvádějících v omyl o výrobku, službě, ceně, servisu, prodávajícím, právech spotřebitele (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5 odst. 1, 2, 3)
  • Ve 100 případech bylo zjištěna určitá forma nekalé obchodní praktiky – klamavé opomenutí, neboť prodávající či poskytovatel služby opomenul spotřebiteli poskytnout podstatné informace o výrobku či službě, popř. informace zatajil, nebo je poskytl nejasným, nejednoznačným či nesrozumitelným způsobem (§ 4 odst. 4 v návaznosti na § 5a odst. 1, 2

Další ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo porušeno v menším počtu.

V dalších 153 případech pak bylo prokázáno porušení ostatních právních předpisů, které jsou předmětem dozoru České obchodní inspekce.

Ve 20 případech bylo zjištěno porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila ve 2. čtvrtletí tohoto roku 452 pokut v celkové hodnotě 2 637 000 Kč.

Nejvyšší pokuta, která ve sledovaném období nabyla právní moci, byla pokuta ve výši 250 000 korun uložena společnosti Alza.cz a.s. mimo jiné i za to, že prostřednictvím internetových stránek prodávala respirátory, které nesplňovaly příslušná nařízení EU, výrobky neobsahovaly návod, ani identifikaci výrobce a ani důležité informace týkající se pokynů pro skladování, používání, čištění, údržbu, desinfekci apod.

(tzčoi)


 

20. září – Výběr z médií: nákladné raketomety, čekání na nové vlaky a dopad migrace na ekonomiku

V českém tisku se v pondělí dočtete, že raketomety Spyder budou dražší, než ministerstvo obrany uvádělo. Informuje o tom E15. Nasazování nových vlaků se v Česku zpožďuje, píše pro změnu Mf Dnes. A přistěhovalci a kontrolovaná migrace podle týdeníku Hrot mohou mít pozitivní přínos pro ekonomiku. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V minulých dnech Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ještě potrvá, než se projeví nová opatření na ochranu spotřebitelů na energetickém trhu

Energetičtí šmejdi budou v Česku škodit ještě nejméně dva roky. Ačkoli schválení novely energetického zákona výrazně posiluje práva na ochranu spotřebitelů, vyzývá Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) k opatrnosti při jednání se všemi zprostředkovateli, kteří nabízejí dodávky levnější elektřiny a zemního plynu. Novela, kterou nyní dostane k podpisu prezident, by měla začít platit od ledna příštího roku.

Pro činnost zprostředkovatelů však bude existovat přechodné období až do roku 2023, do kdy mohou vykonávat svou činnost bez nového oprávnění, a i poté mohou být vyškrtnuti z nového registru teprve tehdy, až poruší zákon.

„Mezi hlavní přínosy novely patří povinný registr zprostředkovatelů spravovaný Energetickým regulačním úřadem. Ten ale teprve vznikne a bude trvat několik let, než se trh vyčistí. Pro spotřebitele je nicméně mimořádně dobrou zprávou, že už od ledna začne platit mnoho nových opatření, která výrazně posílí jejich práva. To se týká především povinnosti jednat v zájmu klienta, zrušení neomezených plných mocí či mnohaletých smluv bez možnosti úniku a snadnějšího vypovězení pro spotřebitele nevýhodné smlouvy,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR a viceprezident Hospodářské komory ČR.

  • Zákon jasně stanoví, že zprostředkovatel musí dát přednost zájmu klienta před zájmem svým (obvykle zájmem o vyšší provizi).
  • Bez postihu bude možné vypovědět i smlouvy sjednané na dobu určitou, které se zatím automaticky prodlužovaly, pokud je spotřebitel včas nestihl vypovědět.
  • Smlouvy na dobu určitou byly také u neseriózních dodavatelů často uzavírány na neúměrně dlouhou dobu, například na pět nebo deset let, a po čase se tak vlivem změn ceny na velkoobchodních trzích mohly stát značně nevýhodnými. Nově bude každá smlouva uzavřená na dobu určitou po 36 měsících považována za smlouvu na dobu neurčitou. To umožní její ukončení podáním výpovědi. Spotřebitel tedy bude mít nově jistotu, že se ze smlouvy na dobu určitou bude moci vždy vyvázat již po třech letech.
  • Smlouvy bude možné bez postihu vypovědět i v případech, kdy spotřebiteli zaniklo vlastnické nebo užívací právo k odběrnému místu.
  • Vypovědět bez postihu bude možné i zprostředkovatelské smlouvy a plné moci, které spotřebitel uzavřel ještě před schválením novely. Ve všech těchto případech přitom bylo podvedeným spotřebitelům ze strany energošmejdů vyhrožováno mnohatisícovými pokutami.
  • Ze zákona zaniknou plné moci s neomezenou platností, které energošmejdi často zneužívali k přesouvání zákazníků k různým dodavatelům a opakovanému inkasování provizí.

Současně je také v legislativě poprvé přesně definováno, kdo je to zprostředkovatel a za jakých podmínek může vykonávat svou činnost. Díky novele nastane konec klamání spotřebitelů, kdy se energošmejdi vydávali za zaměstnance jejich stávajícího dodavatele nebo úřadů. Každý zprostředkovatel bude od ledna muset spotřebitele informovat, že s ním jedná jako zprostředkovatel, prokázat se osvědčením a sdělit mu svou totožnost, adresu sídla, identifikační číslo, bylo-li mu přiděleno, a registrační číslo.

Není to však pouze zatajování informací a skrývání pravé identity, čím mohou energošmejdi spotřebitelům škodit. Nepřehledné smlouvy a dodatky drobným písmem mnohdy skrývají nepříjemná překvapení ať již v podobě nevýhodných podmínek nebo skrytých sankcí. Novela stanovuje ve prospěch spotřebitelů řadu náležitostí, které má smlouva o dodávkách energií mít. Na hlavní přínosy novely energetického zákona upozorňuje stránka www.smejdumzmar.cz

(tzsocr).


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře