ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Kde je dostatek vláhy pro růst hub?

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Kde je dostatek vláhy pro růst hub?

 

Hlavní houbařská sezona začíná v našich podmínkách v červenci, pokračuje v srpnu a končí na přelomu září a října.

Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích a následném teplém (nikoli však horkém) počasí.

Srážky posledních dnů byly oproti spíše suché první dekádě září lokálně poměrně významné a tak mnohde navýšily hodnoty nasycení půdy – to zůstává vysoké zejména v pohraničních horách. V místech, kde tolik nepršelo – Plzeňsko, Hradecko, oblast západně a severně od Brna, území severně od ČB, aj., jsou hodnoty API30 výrazně nižší.

V následujících dnech nás čekají chladná rána, teploty v noci budou klesat na 9 až 5 °C, postupně místy i pod 5 °C a objeví se ojediněle i přízemní mrazíky – takto nízké teploty by měly růst hub omezit. Odpolední teploty vystoupí zpočátku na hodnoty kolem 15 °C, postupně se budou opět dostávat až k 20 °C.

Potenciál růstu hub (výhled růstu cca 1 až 2 týdnů), tak v následujících dnech není kvůli očekávaným nízkým ranním a nočním teplotám a lokálně i nižším hodnotám nasycení půdy tak vysoký jako v první polovině září.
Jestli a kde opravdu rostou, poznáte, až vyrazíte do lesa…

Pozn.: K posouzení nasycenosti půdy je použit index API30 (index předchozích srážek) – veličina založená na sumaci denních úhrnů srážek za sledované období (30dní) s klesající vahou směrem do minulosti (čím vyšší hodnota, tím vyšší nasycení).

 

FB – ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře