LIPENSKO: Vyšší Brod vzdá 18. září hold plavcům, kteří po Vltavě v...

LIPENSKO: Vyšší Brod vzdá 18. září hold plavcům, kteří po Vltavě v minulém století sváželi kmeny až do Prahy

Bratři Sípalové

 

Město Vyšší Brod vzdá hold zdejším plavcům, kteří po Vltavě ještě v první polovině minulého století sváželi kmeny až do Prahy. Na sobotu 18. září chystá zajímavou akci, která připomene tradici tohoto především fyzicky náročného zaměstnání spjatého s Vltavou a Vyšším Brodem.

Během celého dne tu budou členové z občanského sdružení Vltavan Purkarec vázat vor, vše bude možné sledovat nebo se i zapojit, připravené jsou workshopy pro děti. Přítomni budou i potomci původních plavců, někteří ve městě stále žijí. Nápad na tuto akci vznikl v rámci letošního prvního ročníku participativního rozpočtu.

„Program slavnostní pocty plavcům začne ráno v 10 hodin čištěním kmenů, ze kterých se tabule voru bude později stavět. Této přípravné fáze se může zúčastnit kdokoli. Po té bude následovat vázání voru a umístění na bývalé vaziště. Celý den bude pro děti připravena dílna, kde si děti mohou vyrobit makety malých tabulí vorů, k dispozici bude i skákací hrad,“ uvádí vedoucí odboru kultury Městského úřadu Vyšší Brod Dita Kaiserová.

Podle ní se výjimečné akce zúčastní velká část zdejších a samozřejmě také turisté. „Místní tuto činnost konanou v minulosti znají velmi dobře. Někteří z nich pocházejí z rodin plavců, na které jsou velmi pyšní. Byla to opravdu těžká a náročná práce,“ doplňuje.

 

Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska

Foto poskytl autor článku

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře