Z PRVNÍ RUKY: 13. září – 19. září 2021

Z PRVNÍ RUKY: 13. září – 19. září 2021

Vimperk – sídliště Míru / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Ve třinácti obcích zvolili nová zastupitelstva

V celkem třinácti obcích na území devíti krajů vyrazili v sobotu voliči do volebních místností, aby rozhodli o novém složení obecních zastupitelstev. Počet zastupitelů zde totiž klesl pod zákonem stanovený počet nebo se zde zvolená zastupitelstva rozpadla. O 81 mandátů usilovalo celkem 179 platných kandidátů.

Volilo se v obcích Částkov v okrese Tachov, Hory v okrese Karlovy Vary, Hraběšice v okrese Šumperk, Kobylnice v okrese Kutná Hora, Kolešov v okrese Rakovník, Malíč v okrese Litoměřice, Mírová v okrese Karlovy Vary, Mohelnice nad Jizerou v okrese Mladá Boleslav,

Pletený Újezd v okrese Kladno, Sedlečko u Soběslavě v okrese Tábor, Slunečná v okrese Česká Lípa, Vysoká Lhota v okrese Pelhřimov a Vysoký Újezd v okrese Hradec Králové. V obci Petrovice I na Kutnohorsku nebyla podána žádná kandidátka a volby se zde proto neuskutečnily.

Celková volební účast byla 60,87 %. Vůbec nejvyšší zájem o volby zaznamenali v obci Slunečná, kde volební účast dosáhla 85,59 %. Mandát získalo 27 žen a 54 mužů. Průměrný věk zvolených zastupitelů je 47,8 let. Nejstaršímu zvolenému je 73 let, nejmladšímu 22 let.

„Aktuální zpracování výsledků voleb do celkem třinácti obecních zastupitelstev pro nás bylo příležitostí k ověření naší připravenosti před sněmovními volbami, které se uskuteční již za tři týdny. Přestože se typově jedná o jiné volby, z hlediska personálního a technického zajištění je zde velká podobnost,“ říká Eva Krumpová,1. místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Pro nové volby do zastupitelstev v uvedených 13 obcích bylo zaregistrováno celkem 24 kandidátních listin. O post zastupitele se ucházelo 68 žen (tedy 38 % z celkového počtu kandidátů) a 111 mužů.

Průměrný věk kandidujících byl 46,4 let. Nejmladšímu kandidátovi bylo 20 let, naopak třem nejstarším uchazečům o mandát zastupitele bylo v době konání voleb 73 let.

Poslední okrsek byl zpracován v neděli 19. září ve 00:24 hodin. V pondělí výsledky hlasování projedná Státní volební komise a po schválení budou uveřejněny ve Sbírce zákonů.

(tzčsú)


 

18. září – Výběr z médií: kůrovec v brdských lesích, nákup bytů s majiteli a zdražování kvůli emisním povolenkám

Česko čeká další nárůst cen, a to kvůli dražší elektřině. Vyšší ceny jsou přirozenou reakcí na rostoucí cenu emisních povolenek, píše sobotní regionální Deník. Mf Dnes se věnuje kůrovcové kalamitě v Brdech. Situace se v posledních letech zlepšila a kůrovec by mohl do tří let z oblasti zmizet. Tématem Lidových novin je výhodnější nákup bytů s majiteli a deník Právo v sobotu upozorňuje na nedostatek jízdních kol.

CELÝ ČLÁNEK


 

dTest: Dobrá zpráva pro české spotřebitele. Poslanecká sněmovna schválila omezení obtěžujících marketingových volání

Poslanecká sněmovna na své včerejší schůzi definitivně schválila novelu zákona o elektronických komunikacích, která mimo jiné zavádí přísnější pravidla pro obtěžující marketingová volání. Spotřebitelská organizace dTest několik měsíců vede kampaň Stop telešmejdům, kterou podpořilo více než čtrnáct tisíc spotřebitelů. Dali tak zákonodárcům jednoznačně najevo, že chtějí, aby byla schválena nová pravidla pro telemarketing. Podepíše-li novelu i prezident republiky, přibližně za tři čtvrtě roku se spotřebitelé dočkají změny. V čem spočívá?

Stačí jeden telefonický hovor, souhlas se zasláním dárku v podobě mince, medaile, holítek či náhradních břitů, a dotyčného člověka čeká jejich pravidelný přísun. Cílem obchodníků není zákazníky obdarovat, ale udělat z nich stálé odběratele svého zboží. Vylákají z nich totiž souhlas, který si nahrávají. Časté jsou také nabídky na „zázračné“ potravinové doplňky, u nichž deklarují léčebné účinky. Rozmohl se i telefonický prodej zboží proti koronaviru jako speciálních amuletů nebo nejrůznějších přípravků, jejichž pozitivní účinky nejsou prokázány.

Spotřebitelé se setkávají i s telefonickým vnucováním smluv o dodávkách energií či účasti v energetických aukcích. „Jejich podstatou je souhlas s přihláškou do aukce, v níž má být vybrán nejvýhodnější dodavatel energií. Aukce se však často nekoná. Prodejce za vás jakožto zprostředkovatel uzavře na základě plné moci smlouvu o dodávkách energií,“ popisuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Mnozí spotřebitelé již odmítají přijímat hovory, když jim volá neznámé číslo. Důvod je jasný ˗ nechtějí být zavaleni často pochybnými nabídkami zboží a služeb. Marketingová volání jsou spotřebiteli vnímána jako vysoce obtěžující. Jenže když si spotřebitel na takovou praktiku konkrétního obchodníka stěžuje, je dnes téměř nemožné prokázat případné porušení zákona a rovněž jej potrestat. Právě proto byla připravena novela zákona o elektronických komunikacích, která posiluje postavení českých spotřebitelů.

Stávající podoba zákona totiž využívá takzvaný princip opt-out, to znamená, že telefonicky kontaktovat lze každou osobu, která v účastnickém seznamu nemá uvedeno, že si nepřeje být obtěžována. „Ochranu soukromí před přímým telemarketingem zajistí princip opt-in, na který se nově přechází. Telefonicky půjde kontaktovat pouze osobu, která v účastnickém seznamu bude mít uvedeno, že si přeje být takto kontaktována,“ vysvětluje Eduarda Hekšová. A dodává: „Tuto právní úpravu budou muset dodržovat i zahraniční společnosti, které cílí na české spotřebitele.“

Zároveň není třeba mít obavy, že by vám nemohl nadále zavolat lékař či podnikatel, u něhož pravidelně nakupujete. Lékař, poskytovatel služeb, prodejce zboží a další mají totiž možnost „volání“ svým klientům ošetřenou v rámci pravidel ochrany osobních údajů, zpravidla souhlasem klienta.

Rychlá a jednoduchá změna poskytovatele internetu, posílení ochrany soukromí nebo stanovení podmínek pro snadnější budování sítí elektronických komunikací. To jsou jen některé změny, které rovněž přináší novela zákona o elektronických komunikacích. „Poslanecká sněmovna se jí musela věnovat opakovaně, jelikož jí novelu vrátil v závěru července Senát se svými pozměňovacími návrhy. Cílem jednoho z nich byla právě snaha zcela vypustit přísnější pravidla pro telemarketing. Poslanecká sněmovna tyto snahy odmítla značnou většinou 137 ze 142 přítomných poslankyň a poslanců,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

dTest


 

Za týden budeme znát nejlepší podnikatele Jihočeského kraje

Ve čtvrtek 23. září budou vyhlášeni krajští vítězové 16. ročníku podnikatelských soutěží IBM Firma roku a MONETA Živnostník roku. Deset nejúspěšnějších firem a deset nejúspěšnějších živnostníků regionu bude bojovat o přízeň odborné poroty a získání prestižního titulu.

Slavnostní vyhlášení regionálních vítězů se koná v Clarion Congress České Budějovice (České Budějovice, Pražská třída 14) od 18:00.

Firmou roku Jihočeského kraje se vloni stala společnost API-CZ, která upravuje vozidla pro tělesně postižené. Titul Živnostník roku Jihočeského kraje si odnesla Markéta Nováková opracovávající přírodní kámen. Letos se v krajském klání utkají například společnost Anglo česká prodávající výrobky pro zabezpečení čistoty a osobní hygieny v provozech, firma Kovostroj Bohemia, výrobce ocelových profilů válcováním, nebo společnost STTEN věnující se zpracování přesného gumového těsnění pro automobilový průmysl. Mezi živnostníky se můžeme těšit třeba na Jarmilu Bambulovou dodávající výtvarné a školní potřeby do škol, detektivní kancelář Gustava Němce nebo výrobu dortů a zmrzliny Evy Nové.

Vítězové krajského kola postupují do celorepublikového finále, které proběhne 7. prosince v Praze na Žofíně. V rámci finálového večera budou oceněni také celorepublikoví vítězové doprovodných kategorií.

(dp)


 

Podnikatelé a členové Jihočeské hospodářské komory získali stříbrnou Merkurovu medaili

V předvečer 33. sněmu Hospodářské komory České republiky bylo významným osobnostem, podnikatelům a institucím, kteří přispívají k podpoře podnikání a činnosti komory, předáno ocenění Merkurova medaile. Mezi nominovanými byl i místopředseda Jihočeské hospodářské komory a generální ředitel společnosti Kámen a písek spol. s r.o. Otakar Veselý a předseda Smírčí komise HK ČR Petr Bašík ze společnosti AURA a.s. Dlouholetí členové Jhk získali stříbrnou Merkurovu medaili za dlouholetou práci pro hospodářskou komoru a za zásluhy o její rozvoj.

„Ocenění vnímám jako určitou odměnu za dlouhá léta podnikání a působení na Jihočeské hospodářské komoře. Věřím, že Merkurova medaile potvrzuje to, o co jsem se vždy v podnikání snažil, tedy nejen o rozvoj samotné firmy, ale i prostředí, kde působím a žiji. Věřím totiž, že pokud se bude dařit místním podnikatelům, bude se dařit i celému regionu. Již v roce 1993, kdy jsme zakládali okresní hospodářskou komoru v Českém Krumlově jako samostatný právnický subjekt, jsme věděli, že v jednotnosti je síla. Vzájemná spolupráce a partnerství je jedním z hlavních principů naší práce dodnes,“ říká Otakar Veselý, generální ředitel společnosti Kámen a písek spol. s r.o. a místopředseda představenstva Jihočeské hospodářské komory, který stál u jejího zrodu v roce 2001. Již dlouhá léta působí také jako předseda Rady oblastní kanceláře Jihočeské hospodářské komory v Českém Krumlově.

„Merkurovy medaile si velmi vážím. Je to pro mě určitá forma zpětné vazby za práci pro Hospodářskou komoru, ale i její složky po celé republice. Věřím, že i moje práce, byť navenek ne příliš viditelně, přispívá k rozvoji komory,“ říká Petr Bašík ze společnosti AURA a.s., který působí jako předseda Smírčí komise Hospodářské komory České republiky (HK ČR) a rovněž byl u počátků fungování Jhk.

V rámci slavnostního předávání, které proběhlo v předvečer 33. sněmu Hospodářské komory ČR v Brně, získali oba dlouholetí členové Jhk stříbrnou Merkurovu medaili udělovanou členům a voleným představitelům HK ČR za dlouholetou práci pro komoru a za zásluhy o její rozvoj. Stříbrnou medaili jim dle tradice předal prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

Merkurova medaile je oceněním Hospodářské komory, které komora uděluje od roku 2013. Ocenění se předává osobnostem, podnikatelům, institucím a organizacím, zaměstnancům, ale i představitelům měst a obcí přispívajících k podpoře podnikání a činnosti HK ČR.

Komora uděluje tři kategorie Merkurových medailí – zlatou, stříbrnou a bronzovou. Stříbrná medaile, kterou získal Otakar Veselý a Petr Bašík, se uděluje českým podnikatelům, občanům a institucím včetně měst, obcí a škol za zásluhy o rozvoj českého podnikání či zahraničního obchodu. Dále pak zahraničním institucím nebo osobám za zásluhy o rozvoj hospodářské či obchodní spolupráce s Českou republikou a členům a voleným představitelům HK ČR nebo jejích složek za dlouholetou práci pro komoru a zásluhy o její rozvoj.

(tzjhk)


 

Českobudějovické OČKO ukončí 30. září svoji činnost

Očkovací centrum českobudějovické nemocnice fungující od ledna v pavilonu T1 Výstaviště České Budějovice ukončí svoji činnost na konci září. Poslední očkování zde proběhne ve čtvrtek 30. září.

„Očkování na výstavišti bylo zahájeno v lednu 2021 a k dnešnímu dni jeho pracovníci aplikovali 186 060 dávek vakcín. Českobudějovické OČKO je tak 5. nejvýkonnějším očkovacím centrem v zemi. Na jeho činnosti se kromě pracovníků Nemocnice České Budějovice podílela řada dalších osob. Jim všem patří velké poděkování za obětavou službu ve prospěch Jihočechů,“ uvedl generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Na začátku října bude zprovozněno dočasné miniOČKO v ambulancích v přízemí pavilonu I (budova bývalé interny) Nemocnice České Budějovice, kde budou dokončeny aplikace druhých dávek u osob očkovaných na výstavišti první dávkou 18. září a později.

Toto miniOČKO bude s počáteční denní kapacitou 100-250 vakcinací doplňkem k ordinacím praktických lékařů, kteří očkovali i nyní, od října však převezmou štafetu očkování ve větší míře, zejména pak aplikaci třetích dávek očkování. Parkování vozidel bude možné za standardních podmínek na hlavním parkovišti nemocnice nebo v areálu nemocnice na místech k tomu určených.

S ohledem na zaplněnost našich parkovacích ploch a poptávku po očkování mimo pracovní dny bude naše miniOČKO v provozu zejména v sobotu a neděli, termíny budou vypisovány standardně přes centrální rezervační systém.

(tznem)


 

Slovinsko bude od pondělí v tmavě červené kategorii. Lotyšsko, San Marino a Rumunsko budou červené

 

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 20. září. Do červené kategorie se přesune Lotyšsko, San Marino a Rumunsko. Oranžová kategorie se rozroste o Island a Portugalsko vč. Azorských ostrovů. Naopak Slovinsko bude tmavě červené.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) patří Maďarsko, Polsko a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Jordánsko, Korea, Kanada, Katar, Macao, Nový Zéland, Saudská Arábie, Singapur nebo Tchaj-wan. Ze zelené kategorie vypadne od pondělí 20. 9. Japonsko.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Andorra, Dánsko, Lucembursko, Slovensko, Švédsko, Itálie, Island, Finsko, Malta, Kanárské ostrovy a Portugalsko vč. Azorských ostrovů a Madeiry.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Bulharsko, Belgie, Irsko, Chorvatsko, Kypr, Nizozemsko, Norsko, Litva, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Monako, Německo, Estonsko, Francie, Rakousko, Rumunsko, Řecko, San Marino, Švýcarsko a Španělsko vč. Baleárských ostrovůPro návrat ze zemí z červené kategorie platí stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie), kam se nově přesune také Slovinsko, spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář.

Uznává se také očkování občanům třetích zemí, kteří mají dokončené očkování z mimounijní země látkou schválenou Evropskou agenturou pro léčivé přípravky, nebo jí odpovídající vakcínou, která je schválena Světovou zdravotnickou organizací pro nouzové použití. Tyto osoby zároveň musejí mít vystavený ověřitelný certifikát, který je zveřejněný v seznamu certifikátů na webu Ministerstva zdravotnictví.  Může se jednat také o očkování ze zemí, pro které byl uzavřen implementační akt a vydávají certifikát podle EU covid nařízení. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Příjezd a podání žádosti o vízum je nově umožněný rodinným příslušníkům občanů ČR nebo ostatních členských států EU.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde

(tzmz)


 

Ministerstvo zdravotnictví rozsvítí okna oranžovou barvou, připomene tak Světový den bezpečí pacientů

Světový den bezpečí pacientů připadá na pátek 17. září. Letos je tento den zaměřený na bezpečnou péči o matky a novorozence. Ministerstvo zdravotnictví u příležitosti tohoto dne rozsvítí okna úřadu oranžovou barvou.

Světový den bezpečí pacientů se začal připomínat v rámci Světové zdravotnické organizace (WHO) v roce 2019, aby se zvýšilo povědomí veřejnosti o lepším bezpečí pacientů ve zdravotní péči. Letošní ročník je zaměřený na téma Bezpečné péče o matky a novorozence.

Hlavními cíli letošního Světového dne bezpečí pacientů je zejména zvýšení povědomí o bezpečném poskytování zdravotní péče v období těhotenství, porodu, poporodní péče a péče o novorozence.

„U příležitosti Světového dne bezpečí pacientů zaměřeného na péči o matku a novorozence mohu s potěšením konstatovat, že české porodnictví patří ke špičce, a to i v mezinárodním porovnání. Dokládá to např. fakt, Česká republika má dlouhodobě jednu z nejnižších perinatálních úmrtností na světě v důsledku poskytování vysoce kvalitní klinické péče v průběhu těhotenství, při porodu a péče o novorozence. Za pozitivními výsledky jednoznačně stojí systém práce českých odborníků, lékařů, porodních asistentek a samozřejmě dětských sester, které starají o novorozence.“, vyzdvihuje kvality českého porodnictví ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

České porodnictví, kterému je dlouhodobě věnována významná pozornost a které se opírá o propracovaný systém péče o těhotné ženy, rodičky a jejich děti, dosahuje skvělých výsledků na světové úrovni.

Zásadní význam pro dosahování vynikajících výsledků má však vedle kvality odborné péče také dlouhodobě budovaná síť poskytovatelů zdravotních služeb s cílem poskytování diferencované péče na všech úrovních, počínaje ambulantní péčí s návazností na základní porodnická pracoviště a perinatologická centra intermediární a intenzivní perinatální péče.

Porodnictví má v České republice velmi dobře propracovaný systém kvalitní prenatální péče, který zároveň nevyžaduje finanční spoluúčast budoucích matek. V hrazené péči jsou zahrnuté screeningy vrozených vývojových vad, včasný záchyt těhotenského diabetu nebo hypertenze apod. Vysoká kvalita porodnictví je v ČR dána také tím, že funguje centralizace v podobě perinatologických a intermediárních center, která řeší naprostou většinu patologií. Zásadní je dobrá identifikace možných problémů, která umožňuje individuální nastavení potřebné péče, včetně péče vysoce specializované, bez ohledu na ekonomickou či sociální situaci ženy.

„Chceme vysokou úroveň poskytované péče v oblasti porodnictví nejen zachovat, ale ještě zkvalitňovat. Apelujeme proto na dodržování určitých kritérií, jako je například kvalifikovaný profesionální tým zdravotnických pracovníků nebo bezpečnost pro matku a dítě. Z daného důvodu ani nepodporujeme domácí porody, při kterých není možné zajistit tak vysokou úroveň ochrany matky a novorozence, jako je tomu u porodů v nemocnicích pod dohledem kvalifikovaného personálu. V segmentu péče o těhotné ženy s nízkým rizikem a rodičky je zároveň výrazná společenská poptávka po rozšíření možnosti volby péče v období těhotenství, porodu a šestinedělí s důrazem na možnost péče nelékařských profesí v přátelském prostředí. Podporujeme proto koncept Center porodní asistence, který vytváří podmínky v duchu společenské poptávky a zajišťuje pro těhotnou a rodící ženu a novorozence možnost vyřešit nepředvídatelné komplikace a kritické stavy, neboť představuje optimalizovaný systém péče o matku a novorozence, pro který je prioritní otázka bezpečnosti rodičky a novorozence v souvislosti s porodem.“ dodává ministr zdravotnictví.

(tzmz)


 

Ministryně Jana Maláčová ocenila obce přátelské rodině a seniorům

Ministerstvo práce a sociálních věcí rozdělilo mezi vítěze soutěže „Obec přátelská rodině a seniorům 2021“ více než 17 milionů korun. Slavnostní vyhlášení proběhlo v pražském Lichtenštejnském paláci ve čtvrtek 16. září 2021. Finanční odměnu využijí vítězové na projekty zaměřené na rodiny a seniory žijící v obcích.

Dotace je určena na podporu pro-rodinných a pro-seniorských aktivit. Mezi tyto aktivity patří například vzdělávání veřejnosti, poradenství, organizace seminářů, kulturní a volnočasové akce a také vytváření míst přátelských rodině a seniorům. „Jde o velmi různorodé projekty, které podporují mezigenerační život v obcích, konkrétně to jsou například seniorská kontaktní místa, divadelní představení, vzdělávací projekty nebo třeba senior taxi. Ukazuje se, že soutěž je skvělým způsobem, jak tyto aktivity podpořit,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD)

Finanční odměna ve výši 8 001 180 Kč je určena na podporu 15 obcí, městysů, měst, městských částí a obvodů z I. dotační oblasti Obec přátelská rodině, která byla letos vyhlášena již třináctým rokem. Organizátorem soutěže je Ministerstvo práce a sociálních věcí, Stálá komise pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Rodinný svaz ČR, Síť pro rodinu, Svaz měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv ČR.

Dalších 9 193 252 Kč si rozdělí rovněž 15 obcí, prostředky půjdou z II. dotační oblasti Obec přátelská seniorům. Tuto soutěž vyhlásilo MPSV ve spolupráci s Radou vlády pro seniory a stárnutí populace a Sdružením místních samospráv ČR vyhlásilo již popáté.

Letošního ročníku soutěže se zúčastnilo celkem 90 obcí. Obce soutěží na základě podané žádosti v 5 velikostních kategoriích rozdělených podle počtu obyvatel. Soutěže se mohou účastnit všechny obce, městyse, statutární města, města, městské části a obvody z celé České republiky.

Slavnostní atmosféru vyhlášení umocnila účast zástupců vyhlašujících a spolupracujících organizací soutěže, mezi nimiž byl za Stálou komisi pro rodinu, rovné příležitosti a národnostní menšiny Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR poslanec Aleš Juchelka, za Sdružení místních samospráv ČR Radek Brázda, za Síť pro rodinu Rut Kolínská, za Rodinný svaz ČR Ivana Horáková, za Svaz měst a obcí ČR Pavla Štrobachová a za Radu vlády pro seniory a stárnutí populace Jan Lorman. Čestným hostem byla poslankyně PSP ČR Alena Gajdůšková.

Obce oceněné v soutěži Obec přátelská rodině za rok 2021:

  • · Josefov
  • · Bousín
  • · Police
  • · Křemže
  • · Nové Hrady
  • · Hodkovice nad Mohelkou
  • · Moravská Třebová
  • · Lanškroun
  • · Slavičín
  • · Svitavy
  • · Městská část Praha 18
  • · Havlíčkův Brod
  • · Vsetín
  • · Městská část Brno-střed
  • · Statutární město Ostrava – městský obvod Ostrava-Jih

Obce oceněné v soutěži Obec přátelská seniorům za rok 2021:

  • · Josefov
  • · Zákolany
  • · Dub
  • · Zbraslav
  • · Kateřinice
  • · Křemže
  • · Trhové Sviny
  • · Lanškroun
  • · Příbor
  • · Rožnov pod Radhoštěm
  • · Hodonín
  • · Česká Třebová
  • · Přerov
  • · Městská část Brno-střed
  • · Statutární město Ostrava – městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz

(tzmpsv)


 

17. září – Výběr z médií: chybějící lékaři či sestry, víc pravomocí pro myslivce a méně slivovice

V českém tisku se v pátek dočtete, že českým nemocnicím chybí lékaři a sestry, píše Mf Dnes. Myslivci budou mít podle Deníku nejspíš od příštího roku víc pravomocí pro odlov invazních druhů zvířat. A slabší úroda švestek v tomto roce příliš nepřeje výrobě slivovice, informují Lidové noviny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Cestovat zdravě, cestovat udržitelně. Evropský týden mobility začíná

Snídaně pro cyklisty, veřejná doprava zdarma, komentované prohlídky, cykloservis zdarma i festivaly na náměstích. Tak bude od 16. do 22. září vypadat Evropský týden mobility. Jubilejní 20. ročník se věnuje především těm druhům dopravy, které zvyšují kvalitu života a zlepšují zdraví občanů.

Letošní motto „Cestovat zdravě, cestovat udržitelně“ podtrhuje roli aktivní dopravy, která přináší nejvíce zdravotních benefitů. Chůzi a jízdu na kole či koloběžce lze navíc dobře kombinovat s veřejnou dopravou.
Během Evropského týdne mobility si všichni zájemci mohou užít stovky setkání nebo akcí, jako třeba cyklojízdu z Hradce Králové do Josefova, vyzkoušet si zdarma sdílená kola v Ostravě, v Mníšku pod Brdy se vydat pěšky do školy nebo ve Valašském Meziříčí vyměnit auta za koně.

Všechny akce najdete v Seznamu programů zapojených měst, který vytvořila organizace Partnerství pro městskou mobilitu. Ta s českými městy dlouhodobě spolupracuje a podporuje je, aby realizovala dočasná i trvalá dopravní opatření.

Evropský týden mobility tradičně končí 22. září Dnem bez aut, který upozorňuje na neudržitelnost konvenční automobilové dopravy. Pořadatelé ale mají možnost termín posunout tak, aby více vyhovoval návštěvníkům, tedy většinou na sobotu či neděli.

Městské prostředí se potýká se znečištěným ovzduším, které ovlivňuje doprava produkující zdraví škodlivé látky přímo v dýchací zóně lidí. Přispívá tak ke vzniku řady závažných onemocnění. Z hlediska vlivu na lidské zdraví se jako nejproblematičtější jeví jemné prachové částice, které snadno pronikají až do plicních sklípků. Na ně se mohou vázat polycyklické aromatické uhlovodíky – zejména benzo(a)pyren, který má prokázané karcinogenní účinky. Přetížená automobilová doprava má svá negativa i po stránce ekonomické, kdy řidiči platí místo jízdy za postávání v kolonách.

Evropský týden mobility (ETM) vznikl z iniciativy Evropské komise v roce 2002. V letošním roce se k němu připojilo více než 2700 měst v celé Evropě. Cílem je nabídnout obyvatelům alternativy k automobilové dopravě, která přispívá ke klimatické změně a představuje nemalé zdravotní riziko pro všechny skupiny obyvatel. Je přitom spousta způsobů, jak se pohybovat po městě levněji, spolehlivěji a zdravěji.

Od začátku se do ETM zapojují také města a obce v ČR, kterých je letos již 35. Snaží se povzbudit své občany ke změně dopravních návyků ve prospěch udržitelné mobility. Kromě toho, že je na portálech upozorňují na celostátní akce, jako jsou zářijová Výzva Do práce na kole, říjnová Výzva 10 000 kroků (do té je stále možné se registrovat), akce pro děti Pěšky do školy nebo sousedské slavnosti Zažít město jinak, přichází města právě během týdne mobility s originálním, velmi bohatým programem vlastních akcí a aktivit místních organizací.

(tzmžp)


 

Registr ekonomických subjektů je nově i v otevřených datech

Dnešním dnem spustil Český statistický úřad v pilotním režimu produkt Registr ekonomických subjektů – otevřená data. Databáze bude aktualizována dvakrát do měsíce. Podrobnosti naleznete na webu ČSÚ.

Databáze bude aktualizována dvakrát měsíčně a její kompletní časový snímek (stav k 15. dni a ke konci měsíce) bude následně aktualizován i v datových souborech. Součástí produktu je také textová dokumentace s metodickými vysvětlivkami a technický popis datových souborů pro jejich snadné strojové zpracování.

Český statistický úřad v současné době zveřejňuje formou otevřených dat již celou řadu údajů včetně volebních výsledků od roku 2004. Nový produkt Registr ekonomických subjektů – otevřená data zahrnuje kompletní databázi ve dvou datových souborech ve formátu CSV. Konkrétně se jedná o Seznam ekonomických subjektů a Seznam právních forem a činností ekonomických subjektů.

„Otevřená data se stávají již zcela standardní službou a jsem ráda, že náš úřad v tomto ohledu drží krok s dobou. Po vyhodnocení pilotní fáze budeme samozřejmě pokračovat v dalším rozšiřování datových sad, neboť chceme využívání tohoto automatizovaného způsobu poskytování informací maximálně podpořit,“ říká Petra Kuncová, ředitelka odboru informačních služeb ČSÚ.

Speciální výběry dle specifických parametrů na zakázku i nadále zůstanou součástí nabídky informačních služeb ČSÚ, stejně tak jako metodická a informační podpora.

Otevřená data jsou dle znění zákona o svobodném přístupu k informacím informace, které jsou zveřejňovány způsobem umožňujícím dálkový přístup v otevřeném a strojově čitelném formátu, jejichž způsob ani účel následného využití není omezen a které jsou evidovány v Národním katalogu otevřených dat NKOD. Data mají otevřené podmínky užití a je možné je sdílet, modifikovat či prodávat.

(tzčsú)


 

Tábor, Dačice a Pištín postupují do celostátního finále soutěže Zlatý erb. Jejich webové stránky byly v Jihočeském kraji nejlepší

23. ročník soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst má za sebou své jihočeské kolo. Mezi městy obhájil prvenství Tábor, za obce zvítězil Pištín a nejlepší jihočeskou elektronickou službu mají na svém webu Dačice.

Doba je velmi rychlá. Rychle se šíří infekce, rychlé a neočekávatelné jsou rozmary počasí, rychle přichází nová nařízení. Obce a města musí tedy velmi pružně reagovat a webové stránky jsou mnohdy jedinou cestou k informacím. Gratuluji vítězům a přeji jim hodně štěstí v celostátním kole,“ řekla náměstkyně jihočeského hejtmana pro IT a e-government Lucie Kozlová.

Smysl soutěže Zlatý erb spočívá především v motivaci k dosažení co nejlepšího výsledku, ale webmasterům a provozovatelům poskytuje často nový pohled na podobu a úlohu webových stránek i užitečné informace a hodnocení pro další zlepšování. „V soutěži Zlatý erb nejde o diplom či cenu. Jde o bezplatný audit webových stránek, o pohled zvenčí, zda web splňuje platné legislativní požadavky a je uživatelsky vstřícný pro občany. Starostové jihočeských obcí a jejich webmasteři evidentně chápou důležitost svých webových prezentací. Svědčí o tom i fakt, že náš kraj měl nejvíc přihlášených z celé České republiky,“ dodala Kozlová a popřála vítězům jednotlivých kategorií mnoho štěstí v celostátním kole, které se koná 20. 9. 2021 na konferenci ISSS v Hradci Králové.

Webové stránky obcí a měst musí být dobře přístupné i pro osoby se zdravotním postižením. Musím poslat velkou pochvalu do Tábora, protože v tomto kritériu jsou jejich stránky hodnoceny i celostátní porotou velmi kladně a mohou být příkladem pro další obce i města,“ uzavřela náměstkyně, která má zároveň na starosti i sociální problematiku.

Výsledky jihočeského kola soutěže Zlatý erb 2021

Kategorie Smart City a nejlepší elektronická služba Jihočeského kraje:
3. MÍSTO: Jindřichův Hradec: Objednávkový systém MěÚ Jindřichův Hradec
2. MÍSTO: Pištín: Podklady pro zastupitele
1. MÍSTO: Dačice: Poznej Dačice 

Kategorie Nejlepší webové stránky obce Jihočeského kraje:
3. MÍSTO: Včelná https://www.vcelna.cz
2. MÍSTO: Kostelní Radouň https://www.kostelniradoun.cz
1. MÍSTO: Pištín https://www.pistin.cz

Kategorie Nejlepší webové stránky města Jihočeského kraje:
3. MÍSTO: Písek https://www.mesto-pisek.cz
2. MÍSTO: Český Krumlov https://www.ckrumlov.cz
1. MÍSTO: Tábor https://www.taborcz.eu

(tzjč)


 

Meziroční tempo růstu cen průmyslových výrobců a cen ve stavebnictví se dále zvýšilo

Meziměsíčně se zvýšily ceny průmyslových výrobců o 1,2 %, stavebních prací o 1,1 % a tržních služeb pro podniky o 0,6 %, ceny zemědělských výrobců klesly o 1,3 %. Meziročně byly ceny zemědělských výrobců vyšší o 7,9 %, ceny průmyslových výrobců o 9,3 %, stavebních prací o 6,6 % a tržních služeb pro podniky o 1,2 %.

„Ceny průmyslových výrobců byly v srpnu meziměsíčně vyšší o 1,2 % a pokračují tak již devátý měsíc v růstu. V meziročním srovnání ceny vzrostly o 9,3 %. Růst v takové výši zaznamenaly naposledy v dubnu 1993. Ceny nadále rostou i ve stavebnictví, kde se dle odhadů ceny stavebních prací meziročně zvýšily o 6,6 %,“ říká Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-srpen-2021.

(tzčsú)


 

16. září – Výběr z médií: velké policejní investice, neproplacené cestovní vouchery a umělé oplodnění v Česku

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že policie chce letos postavit pyrotechnický areál, hangár nebo národní centrum ochrany hranic, píše deník E15. Některé cestovní kanceláře dosud neproplatily lidem vouchery za zrušené zájezdy kvůli covidu, píše Mf Dnes. A stále více Češek volí podle Lidových novin umělé oplodnění. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

K oživení došlo napříč celou ekonomikou

Odvolání restriktivních opatření, která omezovala činnost části obchodu a služeb, dalo české ekonomice ve 2. čtvrtletí potřebný růstový impuls. Růst hrubého domácího produktu byl tak stimulován především domácí poptávkou. Oživení se nevyhnulo ani trhu práce.

Hrubý domácí produkt ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostl o 8,2 %. Silné navýšení je z velké části ovlivněno srovnáním s mimořádně slabým loňským 2. čtvrtletím. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt vzrostl o 1,0 %. „K růstu české ekonomiky oproti první čtvrtině roku přispěla především domácí poptávka. Silně rostla spotřeba domácností a oživení se týkalo také investiční aktivity. Naopak zahraniční poptávka působila negativně. Zhoršení bilance zahraničního obchodu bylo spojeno s výrazným posílením dovozu,“ říká Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Hrubá přidaná hodnota ve 2. čtvrtletí také rostla. Ve srovnání s 1. kvartálem se zlepšil výkon většiny odvětví. Silné mezičtvrtletní oživení vykázalo uskupení obchod, doprava, ubytování a pohostinství, rostla ale většina služeb. Navzdory aktuálním problémům s nedostatkem komponent a narušením dodavatelských řetězců vzrostl i zpracovatelský průmysl. Mírně posílilo i stavebnictví.

Ve 2. čtvrtletí výrazně zrychlil cenový růst. Zčásti za tím stálo výrazné meziroční zvýšení cen ropy, které se projevilo posílením meziročního růstu spotřebitelských cen na 2,9 %. „Ceny dopravy rostly pod vlivem zdražujících se pohonných hmot i dopravních prostředků. Kromě dopravy ale začaly opět narůstat ceny bydlení a energií, především nájemného a imputovaného nájemného,“ upozorňuje Karolína Zábojníková, analytička ČSÚ. Ceny ropy ovlivnily také nárůst cen průmyslových výrobců v Česku i Evropě a vliv měly i na ceny zahraničního obchodu.

Ekonomické oživení se promítlo do zaměstnanosti ve většině odvětví a celková zaměstnanost tak byla ve 2. čtvrtletí meziročně vyšší o 0,3 %, což byl první nárůst od 3. čtvrtletí 2019. Míra nezaměstnanosti v průběhu 2. čtvrtletí klesla až na červnových 2,9 %. Ve srovnání s předkrizovým stavem ale zůstává zhoršena pozice žen na pracovním trhu. Průměrná mzda oproti 1. čtvrtletí vzrostla o 1,2 % a dosáhla 38 275 korun.

Další detaily přináší aktuální analýza: Vývoj ekonomiky ČR v 1. pololetí 2021.

(tzčsú)


 

VZP se spolu s dalšími zdravotními pojišťovnami zapojuje do kampaně onkologické prevence zaměřené na edukaci

VZP posouvá svoji komunikační strategii směrem k jednotlivci a jeho zájmu o vlastní zdraví, apelovat bude na zdravý životní styl svých klientů. Posilovat hodlá také aktivity v oblasti prevence, včetně screeningu a včasného záchytu onkologických onemocnění.

„Prevence je naprosto klíčový aspekt nejen v péči o zdraví našich klientů, ale i v řešení výdajů zdravotního pojištění. VZP se proto této problematice věnuje systematicky, motivujeme naše klienty, aby prevenci nepodceňovali, ovšem přes veškerou snahu je zřejmé, že se to u významné části populace stále nedaří,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

VZP se hlásí k řadě osvětových akcí, spolu s ostatními pojišťovnami v těchto otázkách dlouhodobě spolupracuje s Ministerstvem zdravotnictví a Úřadem vlády na zlepšení prevence a včasného záchytu onkologických onemocnění. Aktuálně zahajuje distribuci osvětové brožury, k níž se všechny zdravotní pojišťovny v memorandu zavázaly.

„Hradíme léčbu 50leté pacientky z Moravskoslezského kraje, kde náklady na léčbu rakoviny prsu dosahují zhruba 6 milionů korun, máme ale stejně starého pacienta s lymfomem, jehož léčba už stála dvojnásobek. Díky stabilnímu financování můžeme hradit i takto nákladnou péči, na druhou stranu právě prevence a včasný záchyt onemocnění by zvyšoval šance na uzdravení pacientů a výrazně snižoval náklady na jejich léčbu. Takové úspory by se daly v systému využít například na nákup dalších inovativních léků, které patří do kategorie těch nejdražších,“ říká ředitel VZP Zdeněk Kabátek. VZP v loňském roce za léčbu onkologických onemocnění vyplatila v součtu 16,2 miliardy korun za 301 tisíc pacientů, mezi nimiž jsou také klienti, jejichž léčba stála několik milionů korun.

Každý měsíc VZP rozešle 80 tisíc dopisů v rámci adresného zvaní na screening rakoviny děložního čípku, prsů a kolorekta. „I přes veškeré snahy zejména covidová doba znamenala výrazný propad v návštěvnosti preventivních prohlídek, v některých regionech až o 60 %,“ říká Ivan Duškov, podle něhož se jedná celkem až o dvě stě tisíc preventivních vyšetření u těch nejzávažnějších diagnóz, která v loňském roce nebyla provedena, a dodává: „Už dnes lékaři potvrzují, že důsledky již ve svých ordinacích vidí. Přicházejí k nim lidé s pokročilým stadiem rakoviny, u nichž by včasnější záchyt dával mnohem větší naděje na uzdravení.“

Dlouhodobá spolupráce VZP s ostatními pojišťovnami, Ministerstvem zdravotnictví a Úřadem vlády vyústila v podpis Memoranda, kde se všechny zúčastněné strany zavazují mj. i k zajištění lepší informovanosti pojištěnců prostřednictvím edukační brožury, jejíž distribuce začíná zítra. Úřad vlády a ministerstvo zajistily vznik brožury po věcné i grafické stránce, zdravotní pojišťovny pak zajišťují její distribuci. Část klientů brožuru obdrží elektronickou cestou, část z nich ji nalezne ve své poštovní schránce. „Náklady jsou financovány z našeho provozního fondu, tedy z prostředků, které VZP ušetřila na svém provozu, nikoli z peněz, které jsou určeny na zajištění péče o naše klienty,“ uzavírá Ivan Duškov.

(tzvzp)


 

Covidová omezení ovlivnila investice firem, budou i zdražovat. Z šetření hospodářské komory vyplynulo, že ale propouštění neplánují

Vliv covidových omezení se projevuje až zpětně. Nejpatrněji je to znát u investic, které omezila polovina dotázaných jihočeských podnikatelů. Dle dotazníkového šetření Hospodářské komory, která zjišťovala kondici firem za uplynulý půlrok, firmy ani v dalším období s výraznějšími plány rozvoje nepočítají. Přes dopady vládních opatření a zvyšování cen však firmy propouštět své zaměstnance v dalších měsících nehodlají. Dlouhodobě také vnímají jako jedno z úskalí možný nedostatek kvalifikované pracovní síly.

O tom, že dopady covidových omezení doznívají mezi podnikateli ještě nyní, není pochyb. Ostatně to potvrzuje i šetření Hospodářské komory ČR, která během srpna zjišťovala, v jaké kondici české firmy vstupují do podzimu. Šetření, které se uskutečnilo v průběhu srpna, se zúčastnilo 56 jihočeských firem, z více jak dvou třetin se jednalo o menší podniky do 50 zaměstnanců. Dvě pětiny respondentů bylo z oblasti služeb, třetinové zastoupení měly firmy ze zpracovatelského průmyslu.

„V jaké kondici se nachází jihočeské firmy, nelze jednoznačně říct, covidová doba totiž každý sektor postihla jinak, nejvíce však podnikatele z oblasti služeb. Dopady a předchozí omezení v podnikatelském sektoru se nicméně zpětně projevují u většiny podnikatelů,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory (Jhk). Polovina respondentů z jižních Čech zažila v prvním pololetí tohoto roku stejné období ekonomického vývoje v porovnání s předchozím pololetím, téměř dvě pětiny firem si polepšilo, jedna pětina zažila období horší. „Nepříznivé výsledky, dle našich předpokladů a kvůli covidovým omezením, zmínily firmy, které podnikají ve službách. V otázce ohledně očekávaného vývoje byly odpovědi totožné, bohužel podnikatelé z oblasti služeb nevyhlíží zlepšení ani v dalších měsících,“ upřesňuje Luděk Keist.

S nárůstem cen surovin, ale i materiálů ve stavebnictví či dopravy není překvapivé, že firmy počítají i s následovným zdražováním, a to jak od dodavatelů, tak logicky i vlastních služeb a výrobků, což potvrdily necelé dvě pětiny respondentů. Zdražování může být mimo jiné i důsledkem předchozích problémů se solventností a cashflow, zvlášť u exportérů v době vládních omezení. Přestože třetina respondentů především z oblasti služeb a stavebnictví pocítila pokles obratu, necelé třetině firem se tržby zvýšily. „I přes finanční peripetie a zdražování však jako pozitivum vnímáme, že se firmy dokázaly se situací vypořádat a až na výjimky nemusely firmy propouštět své zaměstnance. Výsledky šetření potvrzují pokles pracovníků pouze u devíti firem, opět ze sektoru služeb. Ostatní nepropouštěly, nebo naopak pokračovaly v náboru,“ dodává Luděk Keist. 60 % firem dokonce plánuje své zaměstnance odměnit 13. platem, vyplynulo z výsledků.

Zdá se tedy, že udržení stávajících pracovníků je v současné době důležitější než rozsáhlé investice, jejichž rozsah v prvním pololetí klesl u více jak poloviny dotázaných jihočeských firem. Ostatně to potvrzuje i fakt, že za největší úskalí v budoucnu podnikatelé považují právě nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců a případná pokračující omezení ze strany vlády.

(tzjhk)


 

Ukliďme Česko: Světový úklidový den proběhne již tuto sobotu

Symbolickým zakončením letošní „bohaté“ úklidové sezóny bude sobotní World CleanUp Day, který se koná již čtvrtým rokem ve více než 150 zemích na všech kontinentech.

„V našich krajích je dlouholetým zvykem uklízet spíše na jaře, nicméně jarní úklidové akce již podruhé narušila epidemiologická situace, resp. vládní opatření. Letos se tak jarní úklidy konaly alespoň formou tzv. pytlomatů, u kterých si dobrovolníci vyzvedávali pytle na odpad a poté vyráželi uklízet individuálně, či v rodinném kruhu. I ve ztížených podmínkách se uskutečnilo přes 1800 úklidových akcí,” uvedl za organizátory Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

neplánované úklidové akce se postaralo na začátku léta tornádo na jižní Moravě. Stovky dobrovolníků pomohly díky akcím zorganizovaným operativně spolkem Ukliďme Česko uklízet pole mezi obcemi Hrušky a Mikulčice. Během prvních dvou červencových víkendů sesbírali desítky tun odpadů jako kusy střech, izolací, dřeva a dalších materiálů, které by jinak zarostly vegetací, staly se ekologickou zátěží a komplikovaly do budoucna život místním zemědělcům. „MŽP akčně na základě mé návštěvy míst zničených tornádem vyčlenilo hned v červenci 300 milionů korun na odstranění dočasných skládek poblíž postižených obcí, kde se hromadil odpad z poničených nemovitostí, včetně nebezpečného. Krajům jsme tak téměř obratem podali pomocnou ruku k jeho ekologické likvidaci i sanaci a následné obnově území,” doplňuje ministr životního prostředí Richard Brabec a pokračuje:

„Trávím venku, konkrétně v jižních Čechách a zvláště na Šumavě, každý volný víkend a asi jako každého obdivovatele krás a rozmanitosti české přírody se mne dotýká, jak ji sami dokážeme mrzačit tím, když degradujeme na skládku nebo popelnici. Na úklid přírody jen jaro nestačí. Měsíci covidové karantény, ale všeobecně v posledních letech se turistický tlak na českou přírodu stále zvyšuje. Pozorujeme to mimo jiné z nánosů PET lahví, plechovek, nejrůznější ochrany dýchacích cest, papírových kapesníčků, nedopalků, obalů od potravin i na přírodně nejcennějších územích – v našich národních parcích a dalších chráněných lokalitách. Spojili jsme proto síly a rozjeli letos v létě v terénu i virtuálním prostoru rozsáhlou kampaň s názvem ´Není zvěř jako zvěř ´ (https://www.nenizverjakozver.cz/), zaměřenou na návštěvníky přírody. V jejím rámci již proběhla stovka kontaktních akcí, sbírání odpadků, pokrývá nejen území našich krásných národních parků, ale celé ČR. Budu rád, když si z ní lidé vezmou jednoduché pravidlo do každodenního života – co do přírody přináším, to si také odnesu. Vážím si proto všech, kteří to dodržují, a děkuji velmi všem, kdo obětují svůj čas a energii a uklízí po ostatních.“

Vyvrcholením letošní úklidové sezóny bude již čtvrtý ročník akce World CleanUp Day, do které se v loňském roce zapojilo 11 milionů dobrovolníků ve 166 zemích, včetně České republiky. Pokus se chcete letos zúčastnit také, stačí si vybrat z interaktivní mapy na https://www.uklidmecesko.cz/map/, kde naleznete zhruba 600 míst po celé ČR, na kterých se lze do uklízení zapojit v sobotu 18. září, nebo třeba i v některém z pozdějších podzimních termínů.

Cílem celosvětové kampaně však není pouze samotný úklid, ale také zvyšování povědomí o problematice redukce odpadů a správném nakládání s nimi. „Nejen pro dobrovolníky, ale i pro nejširší veřejnost, jsme proto připravili novou aplikaci www.KAMsNIM.cz, která ukáže uživatelům nejbližší místa, kam správně odkládat odpady a dávat věcem, které jim dosloužily, šanci na druhý život. A především předcházet vzniku odpadů, končících zbytečně na skládkách či v nejhorším případě v přírodě, odkud je pak dobrovolníci musejí zcela zbytečně uklízet“, doplnil Miroslav Kubásek.

(tzmžp)


 

15. září – Výběr z médií: konec víc než poloviny stavebních úřadů, povinné očkování dětí a čekaní na levné skříně

V českém tisku se ve středu dočtete, že v Česku má skončit víc než polovina stavebních úřadů. Informuje o tom deník E15. Až 15 tisíc českých dětí nemá podle Mf Dnes některé z povinných očkování proti dětským nemocem. A na levnou skříň nebo matraci čekají zákazníci i přes deset týdnů, píše Deník N. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Informace k výlovu rybníka Rožmberk – podzim 2021

Rybářství Třeboň a.s. oznamuje, že z důvodu platných mimořádných opatření v souvislosti s onemocněním Covid se výlov rybníka Rožmberk bude konat pouze ve všedních dnech od 11.10. do 14.10. 2021.

Letošní výlov nebude probíhat jako společenská akce, která je určena pro širokou veřejnost a má charakter historické, kulturní a tradiční činnosti s doprovodným programem a občerstvením.

Vedení Rybářství Třeboň a.s. nemůže, tak jako v minulých letech pozvat na výlov širokou veřejnost a připravit doprovodný program, který v minulosti při příležitosti výlovu probíhal. V minulých letech se při příležitosti výlovu dostavilo na hráz rybníka Rožmberk po dobu výlovu cca 40 tis. návštěvníků, což z důvodu mimořádných platných opatření není v letošním roce možné. Doufáme, že v roce 2022 bude situace taková, že nám umožní se s příznivci Petrova cechu na hrázi opět setkat.

Rybářství Třeboň a.s. při podzimních výlovech vyloví ryby z cca 250 rybníků. Lovit se bude např. rybník Spolský 25.10.-26.10.2021, Schwarzenberg 3.11.2021, Svět 9.11.-11.11.2021, Bošilecký 15.11.-17.11.2021. Ani na těchto akcích se nebude konat žádný doprovodný program. Zároveň upozorňujeme, že z technických důvodů může dojít ke změně termínů výlovů jednotlivých rybníků.

(tz)


 

Jihočeši musí mít co nejlépe dostupnou zdravotní péči. Kraj proto připravuje dotační program pro nové lékaře

Přivést kvalitní lékaře, praktiky, dětské lékaře a zubaře do oblastí Jihočeského kraje i mimo nemocnice a do oblastí kde je jich nedostatek. Zároveň vytvořit podmínky pro to, aby tu zůstali a poskytovali péči našim občanům.

To je cílem nového motivačního programu, který kraj připravuje ve spolupráci s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a obcemi. Lékařům v poptávaných oborech proto nabídne 600 tisíc korun a příspěvek na bydlení po dobu pěti let ve výši 15 tisíc měsíčně. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP ČR) jim poskytne smlouvy. Potvrdil to hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba a ředitel VZP ČR Zdeněk Kabátek. Nový dotační program musí ještě v říjnu schválit zastupitelé.

Důležité je přivést lékaře tam, kde je snížená dostupnost zdravotní péče a vytvořit podmínky pro to, aby zde zůstali déle než pět let. Pracovali tu a našli tady spokojený profesní i rodinný život. Lékaři častěji provozují péči ve větších městech, což u rozlohou velkých krajů, jako je Jihočeský, vede k tomu, že pokrytí lékařskou službou není ideální. Jako zdejší hejtman chci, aby nabídka pro lidi v mém regionu byla co nejlepší a kvalitní lékaři či učitelé nemuseli za pracovními příležitostmi utíkat do zahraničí,” vysvětlil jihočeský hejtman Martin Kuba.

VZP ČR s kraji spolupracuje, ale nikde zatím neřešila dlouhodobou systematickou podporu nových lékařů. “Absolutně jsme tuto iniciativu přivítali. Jsme připraveni informovat kraj o situaci, kterou mapujeme, jak je zdravotní péče v kraji dostupná,” řekl Kabátek s tím, že pojišťovna pak s vybranými lékaři uzavře smlouvu.

Zdravotním pojišťovnám obecně chybí takové motivační programy, o kterých mluvil pan hejtman. Tedy takovou tu nadstavbu nad úhradovou vyhlášku. Nemůžeme lékaři říct, zaplatíme ti bydlení, vybavení ordinace. Tedy to, co může nabídnout kraj a obce. Jsme však smluvními partnery pro lékaře a jako plátci tak budeme součástí výběrových řízení a můžeme pomoci nastavit na míru úhradové mechanismy i s případnou speciální nadstavbou či bonifikací,“ dodal ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Motivační dotace pro jednoho doktora bude 600.000 Kč, z čehož by kraj první rok vyplatil 400.000 Kč a druhý a třetí rok po sto tisících. K tomu uhradí náklady spojené s bydlením ve výši 900.000 Kč na pět let, měsíčně tedy 15.000 korun. “Jde nám o to, že ten člověk tady musí aspoň pět let zůstat. Jsme připraveni jim poskytnout finanční částku, pokud do Jihočeského kraje přijdou, a pět let jim hradit náklady s bydlením, aby to bylo bydlení pro celou rodinu. Jde nám o to, aby se tu ti lidé zasídlili, aby tady zůstali,” dodal Kuba, podle něhož se samospráva musí chovat při získávání nových lékařů či učitelů stejně jako firmy, které hledají nové inženýry nebo konstruktéry.

(tzjč)


 

dTest: Poslanecká sněmovna schválila novelu energetického zákona podstatně posilující práva spotřebitelů

Poslanecká sněmovně právě definitivně schválila novelu energetického zákona reagující na praktiky takzvaných energetických šmejdů. Kvůli nim čím dál více lidí uzavírá nevýhodné smlouvy o dodávkách energií, obsahující vysoké smluvní pokuty. Co konkrétně novela řeší? A na jaké problémy reaguje?

Stejně jako Česká obchodní inspekce a Energetický regulační úřad i spotřebitelská organizace dTest dlouhodobě zaznamenává vzrůstající počet stížností na takzvané energetické šmejdy. Ti prostřednictvím klamavých a agresivních praktik donutí spotřebitele podepsat smlouvu o zprostředkování výběru nového dodavatele nebo přihlášku do výběrového řízení vedoucího k nevýhodné smlouvě o dodávkách energií.

Spotřebitelé jsou leckdy od podomních prodejců dotlačeni i k podpisu dokumentu prezentovaného jako pouhý doklad o návštěvě nebo sjednání služby hlídání cen energií. „Zvláště senioři proto netuší, že tím udělili plnou moc ke změně dodavatele energií a že jim hrozí smluvní pokuta ve výši několika tisíc korun, jestliže budou chtít svůj závazek zrušit. Jako nejvyšší zatím evidujeme pokutu přes čtrnáct tisíc korun,“ popisuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. A dodává: „Jindy spotřebitel zase uzavře nevědomky smlouvu o obstarání nového dodavatele telefonicky, kdy po sérii dotazů na potvrzení svého jména, bydliště, věku a dalších zřejmých údajů odpoví ano i na úmyslně zmatečně formulovanou otázku, zda souhlasí s uzavřením smlouvy.“

Poslanecká sněmovna se novele energetického zákona věnovala opakovaně, jelikož jí novelu vrátil v závěru srpna Senát se svými pozměňovacími návrhy. Ty nakonec sněmovna přijala. Novela přináší řadu změn reagujících na praktiky a triky energetických šmejdů, proti kterým jsou spotřebitelé často bezbranní. Ovšem posílit by se mělo postavení odběratele energií i v dalších situacích. Někteří dodavatelé totiž nepovažují za důvod k ukončení smlouvy stěhování odběratele. Podle novely by v tomto případě mohl spotřebitel smlouvu vypovědět bez sankce. Rovněž by mělo být možné snadněji zabránit automatickému prodloužení smlouvy, které v některých případech brání ukončení smlouvy o dodávkách energií. Navíc smlouva na dobu určitou by měla trvat maximálně 36 měsíců, poté by se změnila na smlouvu s dobou neurčitou, tedy na takovou, kterou lze snadněji a bez smluvní pokuty vypovědět.

Nejvíce se však novela vypořádává se zprostředkovateli dodávek energií, jelikož formu zprostředkování v současnosti podomní obchodníci využívají nejčastěji. Dle novely každý zprostředkovatel bude nově muset splňovat podmínky vzdělání, praxe i bezúhonnosti a získat licenci od Energetického regulačního úřadu. „Novela také zavádí právo spotřebitele kdykoliv bez postihu odstoupit od smlouvy o zprostředkování, což by vyřešilo problém vysokých smluvních pokut, které jsou za odvolání plné moci po spotřebitelích požadovány,“ uvádí Eduarda Hekšová.

V současné době část podomních prodejců, konkrétně již zmíněných zprostředkovatelů, spadá pod dozor České obchodní inspekce, nikoliv Energetického regulačního úřadu, což je odůvodněno tím, že nemají licenci jako dodavatelé energií. Spotřebitelé jsou tak zmateni, nedokážou rozlišit, zda se mají se svým konkrétním problémem obrátit na Energetický regulační úřad, nebo na Českou obchodní inspekci. „Proto považujeme za důležité, že novela přináší takovou úpravu, že ohledně dodávek energií je dána pravomoc Energetickému regulačnímu úřadu. Spotřebitel tak může ušetřit mnoho času i prostředků již tím, že nemusí zjišťovat, kam se má obrátit,“ zdůrazňuje Eduarda Hekšová.

Novela energetického zákona tak až na několik výjimek nabude účinnosti již dne 1. ledna 2022.

(dTest)


 

Nově spuštěná dobíjecí stanice pro elektromobily stojí v Dolním Dvořišti

Na konci minulého týdne společnost E.ON Energie spustila rychlodobíjecí stanici na důležitém místě poblíž hraničního přechodu s Rakouskem v Dolním Dvořišti.

Jedná se o první spuštění nové technologie Alpitronic (Dosud byly všechny rychlodobíjecí stanice E.ONu značky ABB). Stanice má konektory CCS Combo 75 kW, ChadeMo 62,5kW a AC dobíjení 22 kW. Dobíjet na ní tak mohou dvě vozidla zároveň a díky rychlému dobíjení mohou auta před další cestou dobít baterie do půl hodiny. Stanice je pro řidiče přístupná nonstop. Její obsazenost najdou uživatelé v aplikaci E.ON Drive nebo na webu  Mapa stanic a dobíjení | EON Drive (eon-drive.cz). Dobíjet u ní mohou registrovaní řidiči v systému E.ON Drive i neregistrovaní.

Celkem má síť E.ON Drive v Česku už více než 120 dobíjecích stanic. Z toho jen v jižních Čechách je to 35 dobíječek, z nichž jsou čtyři rychlodobíjecí a zbylé AC stanice. Celkem 21 jihočeských stanic z toho počtu postavil a provozuje E.ON a 14 je v tzv. partnerském režimu, kdy si stanici pořídí partner a E.ON ji zařadí do své sítě a spravuje. Chová se tak jako jakákoliv jiná v síti E.ON Drive.

Stanice v Dolním Dvořišti byla postavena v rámci dotačního projektu s názvem Výstavba sítě rychlodobíjecích stanic E.ON, který je financovaný z Operačního Programu Doprava Ministerstva dopravy České republiky.

(tze.on)


 

14. září – Výběr z médií: podvody s falešnými investicemi, trik ve financování volební kampaně a problémy ČEZ

V českém tisku se v úterý dočtete o podvodech s neuskutečněnými investicemi. Píše o tom Mf Dnes. Někteří politici obchází podle deníku Právo finanční limit na volební kampaň. Miliardový projekt firmy ČEZ ve Francii nabírá stále větší zpoždění, informuje deník E15. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda rozhodla – 13. září

Na obnovu obecního a krajského majetku v části Jihomoravského kraje poničené tornádem půjde až 888 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy. Peníze půjdou hlavně do obnovy silnic, chodníků, obydlí a občanského vybavení. Více informací v tiskové zprávě Ministerstvo pro místní rozvoj https://mmr.cz/…/dostalova-mmr-navysi-rozpocet-na-pomoc…

Hygienici budou mít od 1. ledna 2022 vyšší platy, zvláštní příplatek se jim zvýší ze současných 500 až 1 300 korun na 750 až 2 500 korun. Vláda také uvolnila 125 milionů korun na odměny zaměstnanců krajských hygienických stanic, kteří sehráli klíčovou roli v boji s pandemií koronaviru. Dva miliony korun půjdou na odměny zaměstnanců Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Další informace v tiskové zprávě Ministerstvo práce a sociálních věcí https://www.mpsv.cz/…/669c6f07-a52e-298e-8e1b-5cbc4caed75d

Zimní a letní čas se bude střídat i nadále. Aktuální časový plán pro roky 2022 až 2026 počítá s tím, že i v tomto časovém období bude pokračovat ve členských státech EU střídání letního a astronomického času a ten se bude měnit vždy poslední březnovou, respektive říjnovou neděli.

O čem dalším vláda dnes rozhodla https://www.vlada.cz/…/vlada-schvalila-pomoc-obcim-a…/

(fbvláda)


 

Vláda přidala pracovníkům hygienické služby

Vláda schválila nařízení, podle kterého se ruší rozdíly mezi platovými tarify lékařských a nelékařských státních zaměstnanců v hygienické službě a zvýší se také zvláštní příplatky.

„Cílem je personálně stabilizovat hygienickou službu a zajistit rovnější podmínky při odměňování lékařských a nelékařských státních zaměstnanců,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Autorem návrhu je Ministerstvo práce a sociálních věcí společně s Ministerstvem zdravotnictví a sekcí pro státní službu Ministerstva vnitra. Kromě zrušení zvláštní stupnice platových tarifů státních zaměstnanců, podle kterého se určuje platový tarif lékařů orgánů ochrany veřejného zdraví, je zařazena kontrolní činnost hygienické služby do II. skupiny prací pro účely zvláštního příplatku. „Zvláštní příplatek se tak zvýší ze současných 500 až 1 300 Kč na 750 až 2 500 Kč,“ dodává ministryně.

Tzv. lékařská stupnice platových tarifů státních zaměstnanců byla zrušena zejména proto, že se v praxi neosvědčila. „Odměňování lékařských a nelékařských státních zaměstnanců se lišilo, přestože v konečném důsledku vykonávali stejné činnosti,“ vysvětluje Jana Maláčová s tím, že proti takovému postupu se nedávno ohradil také Nejvyšší správní soud.

Nově bude klíčové zaměstnance v hygienické službě možné lépe odměňovat. Mohou pobírat až dvojnásobek platového tarifu, do kterého podle svého zařazení spadají.

(tzmpsv)


 

Lesy ČR vyhlásily tendr na provádění lesnických prací od roku 2022

Tendr na provádění lesnických činností a prodej dřeva vyhlásily 13. září Lesy České republiky. Nabídky mohou zájemci podávat do 12. října. Pětileté smlouvy podnik připraví k listopadovému podpisu, aby mohly práce od ledna 2022 začít.

Jde o těžbu pěti milionů m3 dříví na 200 tisících hektarech lesa. Průměrná roční těžba a zalesnění se odhaduje na milion m3 dřeva a 15 tisíc obnovených hektarů. Předpokládaná hodnota soutěžených lesnických služeb spojených s pěstební a těžební činností činí pět miliard korun. „Reagujeme na vývoj kůrovcové kalamity. Počítáme s pětinásobně větší plochou určenou k zalesnění než v loňském tendru, protože většina pěstebních zakázek se týká Moravy a Slezska, kde už kalamita dozněla,“ říká generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Celkem 46 zakázek se člení do dvou kategorií: 12 zaměřených na provádění pěstebních činností a 34 na lesnické činnosti s prodejem dříví.

(tzlčr)


 

Polovina sňatků z 1. pololetí se konala v červnu

Počet obyvatel České republiky k 30. červnu opět překročil hranici 10,7 milionu, pod kterou se dostal v důsledku vysokého počtu zemřelých v prvním čtvrtletí roku. Celkový přírůstek za období leden až červen ve výši 1,2 tisíce osob byl však nejnižší od roku 2014. Počty živě narozených, sňatků i rozvodů za 1. pololetí se meziročně zvýšily. Saldo zahraniční migrace se po loňském propadu vrátilo na úroveň roku 2019.

Počet obyvatel České republiky v průběhu prvního pololetí vzrostl o 1,2 tisíce na 10,703 milionu. Jednalo se o nejmenší populační růst mezi počátkem a polovinou roku za posledních osm let. „Za nízkým přírůstkem obyvatel v 1. pololetí letošního roku stála záporná bilance přirozené měny. Počet zemřelých byl o 21,3 tisíce vyšší než počet živě narozených, zatímco o rok dříve, v 1. pololetí roku 2020, činil úbytek přirozenou měnou pouze 2,6 tisíce,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky. Saldo zahraniční migrace dosáhlo 22,5 tisíce osob, mírně tak překonalo hodnotu ze stejného období roku 2019. Oproti roku 2020, kdy možnost stěhování omezila protiepidemická opatření, vzrostlo na 2,5násobek.

Během prvních šesti měsíců roku se živě narodilo 55,0 tisíce dětí – obyvatel Česka. Bylo to o čtyři sta (o 1 %) více než ve stejném období roku 2020. Počet žen v reprodukčním věku přitom dále poklesl. Nejvíce dětí, čtvrtinu z úhrnu, porodily ženy ve věku 29–31 let, resp. ženy ročníků narození 1989–1991. Celkem 25,8 tisíce dětí se narodilo ženám jako prvorozené, druhorozených bylo 21,4 tisíce a narozených ve vyšším pořadí 7,8 tisíce. Podíl dětí narozených v 1. pololetí mimo manželství se meziročně mírně zvýšil ze 47,9 na 48,4 %. Nejvyšší zůstává u prvorozených (59,0 %), naopak nejnižší u druhorozených (38,9 %).

Počet zemřelých ve výši 76,3 tisíce byl v prvním pololetí letošního roku o 19,1 tisíce (o 33 %) vyšší než ve stejném období roku 2020. Největší meziroční přírůstek byl registrován v březnu (o 64 %), v dalších měsících již převis zemřelých postupně klesal. K nejméně úmrtím došlo v červnu (8,5 tisíce) – šlo v letošním roce o první měsíc, kdy byl počet zemřelých meziročně nižší (o 0,3 tisíce). Z celkového počtu zemřelých připadalo 40,8 tisíce na muže (53,5 %) a 35,5 tisíce na ženy, meziroční navýšení bylo výraznější u mužů (o 39 %; u žen o 27 %). Z pohledu pětiletých věkových skupin mezi zemřelými muži převažovali ti ve věku 70–74 a 75–79 let (silné válečné a poválečné generace), zatímco mezi zemřelými ženami bylo nejvíce 85–89letých a 80–84letých (generace narozených v 30. letech 20. století). V porovnání s počtem zemřelých v prvním pololetí roku 2020 bylo letos více úmrtí osob zejména ve věku 75–79 a 70–74 let (o 51, resp. 49 %). Během svého prvního roku života zemřelo celkem 114 dětí, o 16 méně než ve stejném období předchozího roku, což odpovídalo kojenecké úmrtnosti na úrovni 2,1 ‰.

Měsíce leden až červen letošního roku byly obdobím vstupu do manželství pro 14,9 tisíce párů snoubenců. Přestože nadále platila protiepidemická opatření omezující počet svatebčanů, ve srovnání se stejným obdobím roku 2020 bylo letos svateb o 1,2 tisíce (o 8 %) více. V porovnání s předpandemickým rokem 2019 nicméně o 8,2 tisíce méně. Nejvyšší měsíční úhrn sňatků byl zaznamenán v červnu (7,3 tisíce), ve kterém se konala téměř jedna polovina všech sňatků prvního pololetí, naopak nejnižší byl počet sňatků v lednu (0,7 tisíce). Po loňském roce, kdy bylo nejméně sňatků specificky v březnu (po většinu měsíce zákaz konání svatebních obřadů), se tak minimum vrátilo zpět na první měsíc roku. Nejvíce ženichů bylo ve věku 30–34 let, nejvíce nevěst ve věku 25–29 let. U sňatků vyššího pořadí pak převažovali snoubenci 45–49letí.

Do konce června 2021 bylo právně ukončeno rozvodem 10,8 tisíce manželství, meziročně o 0,5 tisíce více. Většinu rozvodů (54 %) iniciovali společným návrhem na rozvod oba manželé. Z pohledu délky trvání manželství bylo rozvodů nejvíce po 2 až 5 letech od uzavření manželství (téměř jedna pětina). Ve srovnání s předchozím rokem stoupl podíl rozvedených manželství, ve kterých žily nezletilé děti (z 59 na 62 %). Rozvodem bylo zasaženo celkem 10,6 tisíce nezletilých dětí.

Podle údajů přebíraných z administrativních zdrojů se do České republiky během prvního pololetí přistěhovalo 36,1 tisíce osob a naopak 13,6 tisíce se jich z ČR do zahraničí vystěhovalo. Saldo zahraničního stěhování tak dosáhlo 22,5 tisíce osob. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2020, kdy statistiku ovlivnila kromě protiepidemických opatření také novelizace zákona o pobytu cizinců, bylo letošní saldo 2,5násobně vyšší (ve srovnání s rokem 2019 vzrostlo o 1,5 tisíce). V kladném saldu migrace opět dominovali občané Ukrajiny (13,1 tisíce). Druhé nejvyšší bylo saldo u občanů Slovenska (2,4 tisíce) a třetí u občanů Běloruska (0,6 tisíce). Bilance zahraničního stěhování občanů Česka skončila v záporných číslech (−0,4 tisíce).

(tzčsú)


 

13. září – Výběr z médií: nákup francouzských děl, nárůst sexuální kriminality nebo nelegální dovoz léků

Ministr obrany za ANO Lubomír Metnar chystá smlouvu k nákupu nových samohybných houfnic Caesar. Zakázku za osm a půl miliardy korun projedná v pondělí vláda, píšou Hospodářské noviny. Pondělní Lidové noviny si všímají nárůstu sexuální a mravnostní kriminalita. Policie letos přistihli 133 hříšníků. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V minulých dnech Prachaticko opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulých dnech rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výluka vysílače

V úterý 14. září Od 6:00 do 15:00 hodin nebude možné z vysílače Vimperk – Mařský vrch přijímat DVB-T2 multiplex 21, multiplex 22 a multiplex 23.

(Parabola)


 

O kolik se konkrétně zvýší důchody?

Průměrný starobní důchod se od prvního ledna 2022 zvýší o 805 korun. V této sumě je zákonný růst (v průměru o 505 korun), tzv. valorizace, a tři sta korun, které navíc prosadila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Zmíněný průměrný starobní důchod bude po celkovém zvýšení o 805 korun dosahovat částky 16 280 korun, což odpovídá zhruba 43 procentům průměrné mzdy. Nárůst oproti letošnímu roku bude představovat 5,2 procenta, pokud by se neschválilo přilepšení o 300 korun, pak by to bylo jen o 3,3 procenta. Kromě toho se promítne do výše důchodu i valorizace základní výměry o 350 korun. Zjednodušeně se dá říct, že si běžný důchodce (neplatí to například pokud dostáváte důchod i ze zahraničí) polepší nejméně o 650 korun.

Udělejte si představu, jak na tom budete

Uváděný průměr je ale jen statistické číslo. Jak si polepší lidé s různými důchody ukazuje následující tabulka, která obsahuje modelové příklady:

„Vše se zdražuje, a důchodci si zaslouží dostat přidáno. Paušální zvýšení jsme prosadili také proto, aby na tom nebyli biti ti, co mají nižší penze. Jsem ráda, že se tento bonus podařilo schválit včas, aby mohly vyšší důchody platit už od prvního ledna,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ta připomněla, že důchody se v době, kdy je ministryní, zvyšovaly každoročně v průměru o 900 korun. Loni navíc penzisté získali jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun. „Do letošního výpočtu se promítá především nižší růst reálných mezd způsobený koronavirovou krizí,“ vysvětlila Jana Maláčová.

300 korun pomůže tomu, aby se rozdíly v důchodech nezvětšovaly

Konkrétní zvýšení důchodu se bude vypočítávat tak, že se k základní výměře připočte 350 Kč (v příštím roce bude činit tato základní výměra 3900 korun). K procentní výměře se pak připočte 1,3 procenta její nynější hodnoty a také 300 korun.

Pokud by se nepodařilo prosadit 300 korun navíc, pak by si například důchodce s příjmem 8000 korun polepšil jen o 408 korun, zatímco ten, kdo pobírá 20 tisíc, by dostal navíc 564 korun. U vyšších částek by se pomyslné nůžky rozevíraly ještě více.

„Přitom právě pro důchodce s nízkými příjmy je každá stokoruna výrazným přilepšením. Díky 300 korunám navíc je navýšení mnohem spravedlivější,“ konstatuje Jana Maláčová.

Novinky od roku 2023

Obě komory parlamentu už v létě odsouhlasily i další změny, které budou platit od začátku roku 2023. Půjde o tzv. výchovné, které by mělo všem primárně pečujícím rodičům o děti přilepšit k důchodu o 500 Kč za každé vychované dítě. „Jedná se především o ženy, u nichž je průměrná výše důchodů o téměř tři tisíce korun nižší než u mužů. Přitom se zasloužily o výchovu nové generace, která ze svých příjmů mimo jiné přispívá i do důchodového systému,“ vysvětluje Jana Maláčová. Schválený byl dřívější odchod do důchodu u záchranářů. Záměrem MPSV je i dřívější odchod do důchodu u pracovníků v náročných profesích, aniž by se měnila výše jejich penze. „Dál za ně budu bojovat! Zaslouží si to,“ dodala ministryně, s tím, že by mělo jít například o horníky, svářeče, brusiče, kováře nebo specializované sestřičky.

(tzmpsv)


 

Kontaktní síť bez hranic – nový portál zviditelní firmy i exportní příležitosti v příhraničí

Bavorský okres Freyung-Grafenau ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou připravily pro podnikatele další novinku, která má firmám na obou stranách hranice pomoci s vyhledáváním nových obchodních příležitostí, kontaktů a zákazníků. Nový portál www.czby.eu zjednoduší prezentaci produktů a služeb, upozorní ale i na volná pracovní místa a stáže v bavorských a jihočeských firmách.

„K ekonomickému úspěchu firem přispívá nejen transparentní trh, ale i vzájemná spolupráce firem. Zejména v blízkosti hranic je často obtížné najít vhodné zákazníky nebo partnery,“ říká Šárka Bělohlavová, vedoucí zahraničního oddělení Jhk, která jihočeským firmám pomáhá se vstupem na zahraniční trhy, a dodává, že jedním z důvodů jsou jazykové bariéry. Proto okres Freyung-Grafenau společně s Jihočeskou hospodářskou komorou inicioval dvojjazyčný firemní portál, díky kterému lze lépe propojovat podnikatele na obou stranách hranice.

Portál www.czby.eu, jehož cílem je rozvíjet přeshraniční spolupráci mezi Bavorskem a Českou republikou, bude sloužit firmám bezplatně. Firmy se zde mohou zaregistrovat a představit své produkty a služby, upozornit na volná pracovní místa, školení a stáže nebo vyhledávat a nabízet spolupráci s bavorskými/českými firmami. „Věříme, že to firmám ušetří nejen čas, ale i finanční prostředky a úsilí, které musí vynakládat na vyhledávání obchodní partnerů v zahraničí,“ vyzdvihuje pozitiva Šárka Bělohlavová.

České firmy se mohou pro více informací obracet na Jaroslavu Pongratz, manažerku kontaktních sítí Bavorsko – Čechy z Evropského regionu Dunaj-Vltava, na tel.: +491 70 81 18 194 nebo emailu: j.pongratz@euregio-bayern.de. S exportem nejen do příhraničích regionů, ale i dalších 30 zemí pomáhá Jihočechům i Šárka Bělohlavová, která zároveň působí jako Krajská exportní specialistka. Na tu se mohou obracet firmy, které s vývozem třeba ještě nemají žádné zkušenosti a potřebují poradit v tom, jak se prosadit v zahraničí.

V souladu s heslem: “Dobré věci jsou často tak blízko!” realizoval okres Freyung-Grafenau tento projekt pro celou příhraniční oblast Bavorska a České republiky a získal na něj finanční prostředky z programu INTERREG V prostřednictvím Euregio.

(tzjhk)


 

Cena mobilních dat v ČR za poslední dva roky klesla o polovinu

Objem přenesených dat na trhu datových služeb v České republice (ČR) vzrostl za poslední dva roky o víc než 200 %, cena těchto dat klesla za stejné období o polovinu. Od roku 2011 dokonce téměř desetkrát. Ceny se snižují trvale, operátoři přicházejí s neomezenými tarify, jejichž ceny postupně také klesají, snazší je i přechod mezi operátory. Další zlepšení budou následovat mimo jiné díky výsledkům nedávné 5G aukce. V ní byly nastaveny takové parametry, které pomáhají zvýšit konkurenci na mobilním trhu.

„Z letošního mezinárodního srovnání Rewheel vyplývá, že v České republice stojí 1 GB dat méně než například na Slovensku, v Řecku, Portugalsku nebo v Německu,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Ceny jdou trvale dolů, snížily se ceny za 1 MB skutečně spotřebovaných dat a zároveň obrovským způsobem vzrostlo množství přenesených dat. Podle odhadu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) to byl za loňský rok téměř dvojnásobek objemu roku 2019.“

„Operátoři zavedli tarify s neomezenými daty, to bylo před dvěma lety ještě téměř nepředstavitelné. Ceny těchto tarifů výrazně klesají, Vodafone snížil cenu neomezeného tarifu s omezenou rychlostí na 599 Kč, s vyšší rychlostí na 799 Kč. O2 v létě nabízel 100GB tarif, podobně také T-Mobile přišel s atraktivní nabídkou. Ten neomezená data ke standardním tarifům poskytoval celé léto a v září na to navázal dalšími tarify. Během podzimu můžeme čekat další nové nabídky a v příštím roce předpokládáme, že tento trend bude pokračovat,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a dodává: „V evropských srovnáních jsme tedy nyní v kategorii těch zemí, které mají již neomezené tarify standardně na trhu v nabídce, což ještě stále řada států nemá.“

Další zlepšení na trhu datových služeb se očekávají, ČTÚ finalizuje přípravu ex-ante regulace velkoobchodního trhu mobilních služeb. Až ji schválí Evropská komise, bude moci ČTÚ ceny mobilních dat regulovat napřímo. Noví hráči vzešlí z 5G aukce se připravují na vstup na celoplošný mobilní trh, dá se očekávat, že v průběhu roku 2022 přijdou s novými tarify, které dále sníží ceny mobilních dat.

„V roce 2019 byla rovněž schválena novela zákona o elektronických komunikacích, která zavedla snazší přechod k jinému operátorovi, což také přispívá ke zvýšení transparentnosti a zlepšení konkurenčního prostředí na mobilním trhu. V porovnání s rokem 2019 došlo v roce 2020 k meziročnímu nárůstu přibližně o 10 % na cca 493 500 přenesených telefonních čísel,“ doplňuje náměstek Očko. Dalším krokem k posílení konkurence je například také nedávné rozhodnutí ČTÚ o povinnosti společnosti T-Mobile snížit velkoobchodní ceny.

(tzmpo)


 

Plnoletý ročník MFF Voda Moře Oceány uvítá významné osobnosti ze světa vědy a umění

Mezinárodní filmový festival Voda Moře Oceány, jehož 18. ročník se koná od 15. do 19. září v Hluboké nad Vltavou, nabídne divákům v soutěži 25 filmů z deseti zemí světa. Nebudou chybět ani besedy s tvůrci, vědci a umělci týkající se zejména ekologie a vývoje civilizace. Součástí bohatého doprovodného programu jsou výstavy, koncerty i sport. Centrum dění bude v hlubockém kině Panorama a na všechny festivalové programy je opět vstup zdarma.

Cílem přehlídky dokumentárních filmů, které z různých úhlů pohledu představují svět sladkých i slaných vod, je vzdělávat širokou veřejnost ve vnímání vody jako základního elementu a předpokladu k přežití lidstva. „Pro letošní ročník jsme zvolili zásadní téma Život a plasty ve vodě,“ říká ředitel festivalu Jindřich Soukal.

Postupně si přehlídka VMO získala velké renomé v tuzemsku i v zahraničí. Zaznamenává velký zájem ze strany diváků, odborné veřejnosti i škol, avšak stále si zachovává rodinnou atmosféru, kterou účastníci velmi oceňují. Již osmnáct let se zde setkávají lidé, pro něž jsou příběhy vody věčnou inspirací i výzvou k její ochraně. Patří k nim filmaři a fotografové, kteří přinášejí zpravodajství o aktuálním stavu v mořích, oceánech, řekách či jezerech, vědci zaměření na ekologii a vývoj lidstva, cestovatelé i dobrodruzi.

Lichtag uvede Stingla, Kratochvíl svého otce

Prezident festivalu VMO Steve Lichtag osobně uvede v rámci festivalu svůj nejnovější film „Stingl – Malý velký Okima“ který před nedávnem vstoupil do českých kin. Diváci budou mít šanci zavzpomínat na největšího českého cestovatele, objevitele a spisovatele, který nás v loňském roce opustil ve svých 89 letech.

Pro letošní narozeninový ročník pořadatelé získali vzácné hosty, kteří budou rovněž besedovat s veřejností. Pozvání přijal světově oceňovaný fotograf, držitel čtyř cen World Press Photo Antonín Kratochvíl. Kromě výstavy na téma Galapágy, která bude k vidění v hotelu Diamant, uvede dokumentární film „Můj otec Antonín Kratochvíl“. Osobně se s diváky podělí o své zážitky v emigraci a francouzské cizinecké legii. Nevynechá příběhy z focení válečných konfliktů a zvěčnění světových hvězd.

Organizátoři doporučují také přednášku významného egyptologa prof. Miroslava Bárty, který posluchače uvede do problematiky současného stavu naší civilizace.

Zpěvák, cestovatel a vášnivý entomolog Dan Bárta popovídá o svém výzkumu vážek, který před pár lety uskutečnil v severovýchodním Bali. Ve Foyer kina Panorama bude k vidění autorská výstava „Divoký Oceán“ jednoho z nejlepších českých podmořských fotografů, Jiřího Řezníčka.

V přízemí kina Panorama představí ve stáncích své produkty neziskové organizace Věci z věcí a Energy Centre České Budějovice

Živý stream do škol

Pro gymnázium Česká v Českých Budějovicích připravili organizátoři VMO ve spolupráci s Institutem cirkulární ekonomiky přednášku na téma udržitelnosti v oblasti textilního průmyslu nazvanou Příliš tenká nit. Fastfoodový řetězec McDonalds představí středoškolákům svůj program o Integraci ekologického myšlení do všech úrovní této nadnárodní korporace. Obě přednášky se budou streamovat do dalších středních škol v České republice. Aneta Tonzarová připravila přednášku pro základní školy o tom, co můžeme (ne)dělat pro světové oceány.

Součástí letošního festivalu je i diskusní panel Jihočeské centrály cestovního ruchu na téma ekologie a turistický ruch, což je akce určená pro odbornou veřejnost.

Maraton promítání, besed i zábavy vyvrcholí sobotním Ceremoniačním večerem, při němž budou slavnostně předány trofeje vítězným snímkům. Hostem z nejvzdálenějšího místa bude letos jeden z nejlepších podvodních kameramanů světa Pete West, který přiletí až z Austrálie. Na festival přijede i řada osobností z uměleckého světa, mezi nimi Daniel Landa, En.dru, Martin Dejdar, Petr Vacek, Olga Menzelová a mnoho dalších. V rámci doprovodného programu pak na pódiu hlubockého náměstí vystoupí kapely Potrubí a Rokeři. Prodloužený festivalový víkend ukončí závěrečný nedělní golfový turnaj v Golfresortu Hluboká.

Program, seznam soutěžních filmů a další informace najdete na webových stránkách

www.vodamoreoceany.eu

(tz)


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře