ČESKÉ BUDĚJOVICE: Informace hygieniků kraje o vývoji sezónních infekcí typických pro letní...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Informace hygieniků kraje o vývoji sezónních infekcí typických pro letní měsíce

 

V kraji je 57 potvrzených případů klíšťové encefalitidy a 170 lymeské boreliózy, aktivita klíšťat pro další dny bude mírná

V končícím 36. týdnu bylo na území Jihočeského kraje potvrzeno 5 nových případů klíšťové encefalitidy a 12 lymeské boreliózy. Pro víkend a další dny je předpověď aktivity klíšťat na pětistupňové škále po dlouhé době pouze na druhém, mírném stupni rizika.

„V průběhu sezóny k dnešku evidujeme 52 nahlášených a potvrzených případů klíšťové encefalitidy. V týdnu bylo nahlášeno pět případů. Nejvíce onemocnění nyní máme na Českobudějovicku, 18 případů, Českokrumlovsko má 12, Táborsko 8, Jindřichohradecko a Prachaticko mají po sedmi, okres Strakonice 5 a tradičně nejklidnější okres Písek je po celou letošní sezonu zatím bez jediného nahlášeného případu,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová. Vloni ve 36. týdnu jihočeští hygienici evidovali v kraji 105 případů, tedy zhruba dvojnásobek letošního výskytu.

„V Jihočeském kraji je k dnešku 170 nahlášených a potvrzených onemocnění lymeskou boreliózou. V týdnu přibylo 12 nových případů. Vloni jich bylo ve srovnatelném období 259, tedy o 89 více. V končícím 36. týdnu je tradičně nejvíce – nyní 57 nahlášených a potvrzených případů – na Jindřichohradecku. Na Českobudějovicku je 46 případů, na Táborsku 17, na Českokrumlovsku 16, na Písecku 14 a na Prachaticku a Strakonicku po 10,“ doplnila statistiku klíšťaty přenášených onemocnění ředitelka protiepidemického odboru KHS Jitka Luňáčková.

Výskyt další skupiny sezónních onemocnění – alimentární infekcí – je podobný loňským statistikám. U salmonelózy hygienici evidují 571 (v týdnu +35) případů, nejvíce na Českobudějovicku (224), Jindřichohradecku (84) a Táborsku (71). Strakonicko má 46, Českokrumlovsko 49, Prachaticko 45 a Písecko 52 případy. Vloni ve 36. týdnu bylo v kraji srovnatelných 593 případů.

Kampylobakteriózy jsou k dnešku evidovány 852 případy (v týdnu +40), vloni v tomto období bylo prokázáno 1048 případů tohoto onemocnění, jehož zdrojem bývá nejčastěji špatně tepelně opracované maso, především drůbeží. Nejvíce jich je na Českobudějovicku (297), Jindřichohradecku (131) a Táborsku (125). Písecko má 99 případů, Českokrumlovsko hlásí 64 případy, Prachaticko 82 a Strakonicko 54.

(tzkhs)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře