ČESKÉ BUDĚJOVICE: Hygienici kraje kontrolovali dodržování pravidel dětské letní rekreace na jihu...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Hygienici kraje kontrolovali dodržování pravidel dětské letní rekreace na jihu Čech

Ilustrační foto: pixabay

 

Už jen výjimečně přibývají pozitivní případy z posledních klastrů na táborech letní dětské rekreace. Na rozdíl od loňských prázdnin museli letos jihočeští hygienici řešit i epidemické, respektive hromadné výskyty většinou gastrointestinálních potíží.
  • · V Jihočeském kraji registrovali hygienici 372 nahlášených akcí, z toho bylo 308 zotavovacích akcí a 64 jiných podobných akcí, na kterých se rekreovalo celkem 38 197 dětí. To je výrazně největší počet dětí ze všech krajů ČR. Počet akcí i množství rekreovaných dětí odpovídá minulým sezónám. Nezjistili žádnou nenahlášenou akci a žádnou akci nakonec nebylo nutné z pozice orgánu ochrany veřejného zdraví předčasně ukončit.

 

  • · Za prázdninové měsíce zrealizovali 132 kontrol, tedy o tři desítky více, než původně plánovali.

 

  • · Při nich udělili celkem 7 blokových pokut v celkové výši 19 000 korun. Nejvíce, 5 000 korun, táboru na Jindřichohradecku za špínu a plíseň ve společných prostorách tábora, po třech tisících například za zamrazování hotových pokrmů, nedodržení povinnosti pravidelného přetestování všech děti antigenními testy na COVID -19 a opět nedostatky v úklidu a výskyt plísní. Dvoutisícové nebo tisícové pokuty obdrželi provozovatelé mj. za nedostatky ve zdravotní dokumentaci nebo špatné skladování potravin.

 

  • · Některé z výše uvedených pokut byly reakcí na podněty veřejnosti, těch letos obdrželi 11, z toho byl 1 podnět plně oprávněný, 2 částečně oprávněné, 5 bylo při následných kontrolách shledáno jako neoprávněné a 3 již nebylo možné vzhledem k ukončení akce prošetřit.

 

  • · Z důvodu nepříznivých klimatických jevů bylo nutné ukončit předčasně jeden tábor na břehu Nežárky kvůli zákazu vstupu do lesa a polomům po vichřici

 

  • · Po několika klidných sezónách řešili v té letošní jihočeští hygienici dva případy epidemického a čtyři hromadného výskytu převážně gastrointestinálních potíží.

 

  • · První závažnější případ se objevil na táboře na Písecku na začátku července, kde na zotavovací akci mělo problémy 31 z celkového počtu 101 dětí. Na další zotavovací akci na Písecku mělo na začátku srpna jednodenní potíže 54 z celkového počtu 242 osob. Zažívací problémy většinou lehčího rázu, manifestované zvracením bez teplot a dalších příznaků, měla postupně více než polovina z celkového počtu 375 dětí a dále 30 dospělých čtvrtého běhu velkého tábora na Jindřichohradecku. Jednalo se o lehčí, jedno až dvoudenní gastrointestinální potíže bez nutnosti hospitalizace. Hygienici zde provedli virologický rozbor pitné vody s negativním výsledkem, rozbor biologického materiálu personálu kuchyně, účastníků akce s klinickými příznaky, z nichž u jednoho byla prokázána přítomnost norovirů, a řadu dalších rozborů. Nařídili a kontrolovali po zbytek tábora řadu protiepidemických opatření, šetření trvá.

 

  • · Co se týče infekce COVID-19, bezprostředně ji řešili hygienici v souvislosti se šesti tábory letní dětské rekreace, příměstskými tábory nebo zájmovými zotavovacími akcemi s počtem pozitivních od jednoho dítěte na příměstském táboře u Českých Budějovic nebo jednoho dospělého na zotavovací akci na Jindřichohradecku, až po klastry, kde se postupně nakazilo několik až několik desítek účastníků. Vůbec největší počet, zatím 53 pozitivních dětí a 4 dospělé z celkového počtu 172 osob, vykazuje klastr na zájmové zotavovací akci na Táborsku. Celkem 18 pozitivních – 12 dětí a 6 dospělých, měl klastr na zotavovací akci na Českokrumlovsku a 15 pozitivních v příměstském táboře rovněž na Českokrumlovsku.

 

  • · Další skupinu tvoří onemocnění, která se objevila až po ukončení tábora. V pěti případech šlo maximálně o jedince, poslední aktivní případ je z tábora na Českokrumlovsku, kde bylo v průběhu tábora pozitivně testováno jedno dítě a po řádném ukončení tábora se onemocnění rozvinulo u dalších 21 dětí.

 

  • · V průběhu prázdnin bylo zjištěno celkem 8 závažných porušení hygienických zásad, především v oblasti stravování (znečištěné nádobí, skladování odpadu společně s potravinami), zajištění podmínek pro osobní hygienu (neprovedení řádného úklidu), výskyt plísní ve společných prostorách, nedostatky ve zdravotnické dokumentaci a v jednom případě bylo zjištěno porušení protiepidemických opatření – nebyly testovány všechny děti v řádném intervalu.

 

(tzkhs)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře