ČESKÉ BUDĚJOVICE: Koupání v přírodě. Krajští hygienici kontrolovali jakost vody v jihočeských...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Koupání v přírodě. Krajští hygienici kontrolovali jakost vody v jihočeských nádržích

Ilustrační foto: pixabay

 

Stále platí dočasný zákaz koupání u Podolska, kvalita vody se na konci prázdnin zhoršila téměř ve všech lokalitách

Jihočeští hygienici dnes zveřejnili výsledky kontrol jakosti vody ke koupání ve všech sledovaných koupacích oblastech. Voda byla k laboratornímu rozboru odebírána 30. 8. Hygienici byli kvůli velmi výraznému překročení limitních hodnot pro sinice a dalších ukazatele nuceni prodloužit dočasný zákaz koupání na Orlíku v lokalitě Podolsko.

Kvalita vody je známkována od jedničky po pětku jako ve škole s tím, že pětka znamená zákaz koupání. Ten platí od 19. srpna na Orlíku u Podolska. „K devatenáctému srpnu jsme letos podruhé vyhlásili dočasný zákaz koupání a tento zákaz po vyhodnocení aktuálních rozborů vody trvá. Voda zde je nebezpečná ke koupání a dle aktuálního rozboru neodpovídá hygienickým požadavkům. Opět zde byly překročeny limitní hodnoty III. stupně pro sinice, chlorofyl-a, pro vodní květ, je zde snížená průhlednost. Hrozí akutní poškození zdraví. Dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání proto platí do odvolání,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Druhá sledovaná oblast na Orlíku u Radavy dostala trojku, která znamená zhoršenou jakost vody. Je zde mírně zvýšená pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, vodní květ a chlorofyl-a. Voda v rybníce Hejtman dostala rovněž trojku, vyjadřující zhoršenou jakost vody s klasifikací podobnou jako na Radavě. Na Hejtmanu jsou aktuálně překročeny limitní hodnoty ukazatelů sinice a chlorofyl-a. Na sousedním Staňkovském rybníce je podle aktuálního rozboru voda vhodná ke koupání s mírně zhoršenými vlastnostmi, je pouze překročena hodnota ukazatele chlorofyl-a. S ohledem na vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé sezóny je však voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání, to znamená voda, která neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Zhoršila se kvalita vody na Lipně. Všechny sledované lokality byly hodnoceny stupněm 4. U Černé v Pošumaví je dle aktuálního rozboru voda nevhodná ke koupání, je výrazně překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ a snížená průhlednost. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. I u Horní Plané je dle aktuálního rozboru voda nevhodná ke koupání. Byl zjištěn zvýšený výskyt indikátorů fekálního znečištění (E. coli, intestinální enterokoky). Dále byly překročeny limitní hodnoty ukazatele sinice, chlorofyl-a a snížená průhlednost. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem. Nevhodná ke koupání je i voda u Lipna nad Vltavou. Byl zjištěn zvýšený výskyt indikátoru fekálního znečištění (intestinální enterokoky). Dále byly překročeny limitní hodnoty ukazatele vodní květ a chlorofyl-a. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

(tzkhs)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře