PROTEXT: Také v novém školním roce bude deváťákům k dispozici projekt...

PROTEXT: Také v novém školním roce bude deváťákům k dispozici projekt „KAM po devítce“

Ilustrační foto: pixabay

 

Po úspěšně zvládnutém roce pilotního provozu se projekt KAM po devítce chystá do nového školního roku. Stejně jako loni bude poskytovat poradentství pro rodiče a žáky posledních ročníků základních škol. Ať už se jedná o téma výběru budoucího profesního zaměření, vhodné střední školy či studijního oboru, nebo o praktické informace k podávání přihlášek a přípravě na přijímací zkoušky.

Projekt nazvaný KAM po devítce odstartovala loni v září jako ryze dobrovolnickou aktivitu absolventka Institutu poradenství a vzdělávání Pavla Lopatková v reakci na to, že se jí systém kariérového poradenství na základních školách zdál (na základě vlastní zkušenosti) dost nejednotný a někdy i opomíjený.

Nejprve sestavila informační brožuru Průvodce devítkou 2020-2021 se základními informacemi o tom, co vše žáky a rodiče v průběhu deváté třídy čeká. Počet stažení tohoto informačního průvodce dosáhl za necelý rok skoro 6 tisíc. Tato brožura už je ke dnešnímu dni aktualizovaná pro rok 2021-2022 a je k dispozici zdarma ke stažení na webu kampodevitce.cz.

Další aktivitou byly dvakrát měsíčně posílané newslettery, ve kterých informovala o tom, co je zrovna potřeba v rámci „devítky“ řešit. K odběru těchto newsletterů s aktuálními informacemi (třeba o změnách podmínek přijímacích zkoušek) se přihlásilo více než 2500 zájemců.

„Loňský školní rok byl pro mne velkou výzvou a školou zároveň“, říká zakladatelka projektu Pavla Lopatková. „S poradenstvím pro širší veřejnost jsem tehdy začínala, navíc to bylo vše jako moje dobrovolná aktivita při zaměstnání. Poradenství a newslettery tedy vznikaly v mém volném čase a přiznám se, že za nimi bylo hodně nedospaných nocí a víkendů strávených u počítače.“

Když se dnes za tím prvním rokem svého projektu ohlíží, vidí ho ale jako úspěšný a především smysluplný. „V období posílání newsletterů (od října do května) jsem průběžně dostávala spoustu milých zpráv a vzkazů od těch, kteří informace z KAM po devítce sledovali. A to nejen od rodičů a deváťáků, ale dokonce i od výchovných poradců ze škol z různých částí republiky“, říká P. Lopatková.

Taková zpětná vazba pro ni byla velmi povzbudivá a motivující, a tak ani přes prázdniny neodpočívala. Díky tomu je po úspěšně zvládnutém prvním roce připravena na nový školní rok i s několika novinkami. Nově je nerozhodnutým deváťákům k dispozici praktická příručka Rozhoduji se, co chci v životě dělat. A ti, kdo jsou z Prahy, nebo sem zvládnou dojet, se mohou zúčastnit jednodenních prezenčních kurzů, kde budou moci o otázce své budoucnosti a profese popřemýšlet ve skupině dalších vrstevníků.

Podrobnosti o kurzech i příručce, stejně tak jako články a aktuální informace, které se k období „devítky“ vážou, najdou deváťáci i jejich rodiče na http://www.kampodevitce.cz. A kromě stažení již zmíněné informační brožury Průvodce devítkou 2021-2022 se zde také mohou přihlásit k odběru novinek.

PROTEXT

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře