Z PRVNÍ RUKY: 12. července – 18. července 2021

Z PRVNÍ RUKY: 12. července – 18. července 2021

Vimperk – pohled na město a zámek ze Sklářského vrchu / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

SOUHRNNÁ ZPRÁVA K VÝSTRAHÁM ČHMÚ

Vydána: Neděle 18.07.2021 11:48 / Platnost: od neděle 18.07.2021 11:42 do pondělí 19.07.2021 10:00
Upřesňujeme varování před přívalovými dešti a povodňovými stupni.
V přívalových srážkách se mohou lokálně vyskytnout (při nízkém stupni nebezpečí) úhrny kolem 30 mm, resp. 50 mm (při vysokém stupni nebezpečí) během krátké doby.
V profilech Jeseník a Mikulovice na Bělé v nejbližší době očekáváme poklesy hladin. Vzhledem k nasycení území a aktuálním a očekávaným srážkám mohou toky i nadále kolísat kolem úrovně SPA. Rozvodněné toky v povodí horní Vltavy a Otavy kulminují nebo mají stavy blízké kulminaci. V dolních částech povodí očekáváme kulminaci během noci na pondělí.
V zasažených oblastech na severu Čech horní části toků již většinou klesají. Stoupá ještě hladina Svitávky, kde očekáváme kulminaci na úrovni 50letého průtoku v neděli odpoledne. Také na Ploučnici v České Lípě předpokládáme kulminaci na úrovni 2. SPA dnes odpoledne.
V povodí Berounky budou dolní úseky ještě stoupat vlivem dotoku. Očekáváme dosažení 1. až 2. SPA, ojediněle nelze vyloučit i krátkodobé překročení 3. SPA.
Doporučujeme sledovat aktuální situaci.

FB – Český hydrometeorologický ústav

MAPA VÝSTRAŽNÉ INFORMACE


 

18. července – Jihočeská televize:  Po nočních bouřkách na Šumavě stoupají řeky a potoky v západní části Jihočeského kraje

Někde napršelo i 60 litrů na metr čtvereční. Volyňka na některých místech překročila první stupeň povodňové aktivity. Mnohem hůř je na tom hladina Otavy. V Sušici platí třetí povodňový stupeň, na dolním toku v Katovicích nebo v Písku předpokládají meteorologové vzestup Otavy na první stupeň. Situace by se měla během pondělí vracet do normálu.

Mapa chmi.cz

FB – Jihočeská televize


 

Výběr z médií: extrémní výkyvy počasí, prohlídka stavby železničního tunelu i popularita lehkých piv

17. července – Extrémní výkyvy počasí budou ve střední Evropě stále častější, změnit se tak musí i systém předpovědi počasí. Téma pro deník Mf Dnes. V sobotu se veřejnosti otevře stavba železničního tunelu Mezno na Táborsku. Informuje o tom server Zdopravy.cz. A regionální deník se věnuje lehčím pivům – jejich popularita mezi Čechy totiž v poslední době roste. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kypr bude nově podle míry rizika nákazy v tmavě červené kategorii

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy, který bude účinný od pondělí 19. července. Takzvaný semafor upravuje kategorie zemí, na které se při návratu do ČR vážou příslušná protiepidemická opatření. V tmavě červené kategorii bude nově Kypr. Červená kategorie se rozšíří o Andorru, Lucembursko, Maltu, Nizozemsko a Azorské ostrovy. Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Lichtenštejnsko, Řecko a Madeira budou od pondělí oranžové.

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy (zelená kategorie) spadá Albánie, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Estonsko, Island, Itálie, Kosovo, Lotyšsko, Litva, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Kanada, Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko nebo Tchaj-wan.

Další kategorií jsou země, které se vyznačují středním rizikem nákazy (oranžová kategorie). Do této kategorie zemí se řadí Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Lichtenštejnsko, Monako, Řecko a Madeira.

Při návratu ze zemí zelené a oranžové kategorie je nutné vyplnit příjezdový formulář. Před vstupem na území ČR nebo nejpozději do 5 dní po vstupu je povinnost podstoupit antigenní nebo RT-PCR test.

Semafor zahrnuje také kategorii zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie). Do této kategorie aktuálně spadá Andorra, Lucembursko, Malta, Nizozemsko, Španělsko vč. Baleárských a Kanárských ostrovů a Portugalsko vč. Azorských ostrovů. Od 1. července platí pro návrat ze zemí z červené kategorie stejná pravidla jako při návratu z tmavě červené kategorie.

Do kategorie zemí s velmi vysokým rizikem nákazy (tmavě červená kategorie) spadají ostatní země. Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu. Pro tyto osoby platí také povinnost podstoupit po návratu do ČR PCR test, a to nejdříve 5. den a nejpozději 14. den po vstupu na území ČR. Do té doby je nutné zůstat v samoizolaci. V případě cesty do ČR individuální přepravou, není třeba disponovat testem před započetím cesty, ale je povinnost podstoupit po vstupu na území ČR nejdříve 5. den a nejpozději však 14. den PCR test. Do doby výsledku je nutná samoizolace.

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování (v případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce, v případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování) nebo těch, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění COVID-19. Zůstává jim jen povinnost vyplnit Příjezdový formulář. Kompletní podmínky návratu do ČR ze zahraničí v době pandemie covid-19 naleznete zde.

Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví důrazně nedoporučuje cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací (černá kategorie), pokud to není bezpodmínečně nutné. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Namibii, Nepál, Paraguay, Peru, Rusko, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), TuniskoZambii a Zimbabwe. V případě návratu z těchto zemí mají osoby, které mají alespoň 14 dní po plném očkování nebo ty, které v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19, povinnost vyplnit Příjezdový formulář, nemusí však podstupovat testování a samoizolaci. Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

16. července – SOUHRNNÁ ZPRÁVA K VÝSTRAHÁM ČHMÚ

Platnost: od pátku 16.07.2021 12:00 do pondělí 19.07.2021 00:00
Počasí u nás bude ovlivňovat výšková tlaková níže, která se bude přesouvat z Bavorska přes Alpy nad Itálii a Jaderské moře.
V pátek (16.7.) odpoledne a večer se zejména na severu Olomouckého a v Moravskoslezském kraji mohou vyskytnout silné bouřky s úhrny kolem 30 mm během krátké doby. V sobotu (17.7.) a v noci na neděli se mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky nebo přívalový déšť s úhrny kolem 45 mm během krátké doby.
Vzhledem k předchozímu nasycení povodí a dalším lokálním dešťům se mohou na některých říčních profilech vyskytnout 1. (nejnižší) stupně povodňové aktivity. Na tocích odvodňujících Jeseníky a Orlické hory nelze ojediněle vyloučit překročení 2. SPA, zejména na menších tocích.
Srážky budou zesílené také na úpatí Novohradských hor a Šumavy a způsobí výrazné vzestupy hladiny toků v celém povodí horní Vltavy. V povodí Malše, Vltavy nad Českými Budějovicemi, Otavy a Blanice hrozí v sobotu v druhé části dne i během celé neděle ojediněle dosažení i vyšších SPA. Většinou by se nejvyšší hladiny měly pohybovat kolem stavu bdělosti (1. SPA), ten však může být překročen i v ostatních částech povodí horní Vltavy po hráz VD Orlík.
Doporučujeme sledovat aktualizace předpovědí a upřesňujících výstražných informací ČHMÚ, která proběhne během soboty.

FB – Český hydrometeorologický ústav

MAPA VÝSTRAŽNÉ INFORMACE


 

16. července – Probudili jsme se do slunečného rána s ojedinělými mlhami

Dnes během dne mraků přibude a ojediněle se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Teploty vzduchu vystoupí na 24 až 28 °C.
Aktuální stav oblačnosti ve střední Evropě ukazuje družicový snímek. Mraky se vyskytují v okolních zemích. U nás je většinou slunečno, zejména kolem vodních toků se ojediněle vyskytují mlhy.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Výběr z médií: pokuta za odpad z Německa, národní park na Křivoklátsku i zájem o investiční klenoty

16. července – Podle páteční E15 zažívá trh luxusních hodinek a šperků nebývalý zájem. Inspekce životního prostředí udělila pokutu 200 tisíc korun za nelegální navážení odpadu do areálu bývalé slepičárny ve Vchynicích. Tématu se věnuje regionální Deník. Hospodářské noviny informují o sporu udělat z Křivoklátska národní park. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Očkování proti COVID-19 funguje, dva týdny po druhé dávce se dosud nakazilo jen 0,06 % osob

Data Ministerstva zdravotnictví a Ústavu zdravotnických informací a statistiky ukazují, že očkování proti COVID-19 velmi účinně chrání před následnou nákazou a zejména před těžkým průběhem onemocnění. Po aplikaci 2. dávky bylo u 3 868 252 očkovaných osob dosud zachyceno jen 4 030 nákaz. V odstupu 14 dní po aplikaci druhé dávky pak byla nákaza prokázána pouze u 0,06 % očkovaných oběma dávkami.

„Data jasně ukazují, jak důležité očkování je. Pravděpodobnost nákazy po vakcinaci zásadně klesá a zejména se snižuje možnost těžkého průběhu nemoci COVID-19. Nákazy zachycené po vakcinaci představují velmi zanedbatelný podíl všech nově potvrzených případů onemocnění,“ řekl ministr zdravotnictví Adam VojtěchPotřeba hospitalizace při lehkém průběhu onemocnění byla 14 dní po 2. dávce vakcín nahlášena pouze u cca 0,01 % očkovaných, těžký průběh onemocnění pak u ještě menšího počtu.

Žádná vakcinace nemůže chránit 100 % celou populaci, data však jednoznačně dokládají, že nakažených jsou vzhledem k počtu očkovaných zlomky procent až zlomky promile. Dojde-li k nákaze před vakcinací nebo krátce po ní, nemůže očkování ještě dotyčného chránit. „Na datech vidíme, že velký podíl nákaz zjištěných po vakcinaci propukl velmi brzy po očkování. Tedy v časovém okně, kdy očkovaný ještě nemohl být chráněn, vysvětlil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. I se započítáním těchto nákaz zjištěných krátce po očkování se ale jedná jen o 1,59 % případů po první dávce a o 0,10 % případů po dávce druhé. I z tohoto důvodu Ministerstvo zdravotnictví stanovilo termín bezinfekčnosti na 14 dní po druhé dávce očkování.

Ideální skupinou pro sledování rizika nákazy i po vakcinaci jsou kromě běžné populace také zdravotničtí pracovníci. Jedná se o profesní skupinu s nejvyšší proočkovaností (ta se pohybuje přes 70 %), vystavenou nákaze při výkonu zaměstnání a zároveň velmi důsledně sledovanou. A právě u zdravotníků sledujeme velmi výraznou redukci nákaz po 2. dávce. Ze sledovaných 272 824 zdravotníků po ní bylo pozitivních pouze 0,18 % z nich,“ zdůraznil ředitel Ladislav Dušek.

Důsledkem postupujícího očkování je také zásadní pokles zátěže nemocnic. Počty hospitalizovaných pacientů jsou již několik týdnů na minimu a roste i dostupná kapacita lůžek včetně JIP. K dnešnímu dni se v nemocnicích nachází 25 osob hospitalizovaných s COVID-19, z toho na 8 na JIP.

(tzmz)


 

Tančírna na zámku Kratochvíle

V sobotu 17. července se bude konat v zámecké zahradě Kratochvíle Tančírna. Ta letošní bude již jedenáctá v pořadí a tentokrát bude vesmírná.

Taneční parket bude otevřen od 19:30 hodin pod širým nebem s hvězdami, kde budete moci tančit, zpívat, seznamovat se a hlavně se bavit. Hlavní slovo, respektive notu u mikrofonu bude mít tradičně Petr Píša a jeho swingový orchestr ZatrestBand.

Prosíme všechny, kdo se chtějí akce zúčastnit, aby se vybavili doklady o své bezinfekčnosti podle platných nařízení – certifikátem o očkování, negativním testem nebo potvrzením o prodělané nemoci Covid 19 v posledních 180 dnech. Dokladem může být i čestné prohlášení o provedeném samotestu s negativním výsledkem. Děkujeme za pochopení.

Do konce sezóny nás ještě čekají např.: 5. září 2021 – Pouť na Kratochvíli nebo v září – přednáška prof. Martina Hilského

isumava


 

Také během včerejšího dne se na našem území vyskytly silné bouřky provázené lijáky s krátkodobými úhrny 30-40 mm, nárazy větru kolem 65 km/h a také kroupami max. do velikosti 2-3 cm

Nejvyšší srážkový úhrn zaznamenaly stanice na severu a jihu území území: Jablonec nad Nisou 49 mm, Vrchlabí 45 mm, Jičín 43 mm. Nejvyšší nárazy byly naměřeny na stanicích Mokošín 21,3 m/s, Radovesnice II a Jičín 19,1 m/s.
První mapka zobrazuje srážkové úhrny za 24 hod. období 14.7.-15.7. 05-05 SELČ
V dalších dnech čekáme zklidnění situace, i když bouřek se nadobro nezbavíme. Během dneška a zítřka i v průběhu víkendu se opět vyskytnou přeháňky nebo bouřky, četnější hlavně v horských oblastech. Bouřky budou z nebezpečných jevů provázeny především přívalovými srážkami.
Pravděpodobnost silných bouřek se srážkami překračujících 30 mm za krátké období je minimální.
Druhá mapka zobrazuje předpokládané srážkové úhrny za 24.hod. v období 15.7.-16.7. 06-06 SELČ
Třetí mapka zobrazuje předpokládané srážkové úhrny za 24.hod. v období 16.7.-17.7. 06-06 SELČ

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Výběr z médií: rostoucí zájem o investice do bytů, levnější elektřina pro dopravce i prázdná kina

15. července – V Česku nadále roste zájem o investování do bytů, objem hypotečních úvěrů se v květnu vyšplhal na 31 miliard korun. Informuje o tom regionální Deník. Elektřina pro vlaky a tramvaje bude díky odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje levnější, píše čtvrteční deník Mf Dnes. A deník E15 se věnuje návštěvnosti kinům – návrat diváků totiž není zdaleka tak rychlý, jak provozovatelé očekávali. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Mimoškolní aktivity pro děti popularizují techniku v kraji

Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů (JSRLZ) připravila společně s Jihočeským vědeckotechnickým parkem zážitkové a vzdělávací dopoledne pro školáky a jejich rodiče, které mělo žákům přiblížit robotiku a programování. Ačkoliv je v posledních letech kladen velký důraz na popularizaci techniky a technických oborů v kraji, zaměstnavatelé v tomto stále expandujícím odvětví hlásí nedostatek kvalifikovaných pracovníků. I proto se JSRLZ věnuje ve svých aktivitách šíření povědomí o technickém vzdělávání.

Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů v letošním roce nastartovala nový projekt v rámci ERASMUS+ zaměřený na popularizaci techniky, přírodovědy, matematiky a IT znalostí. V rámci něj pro žáky základních škol a jejich rodiče připravila první ze série workshopů, které mají zábavnou formou přiblížit dětem techniku a programování. Cílem projektu je žáky nasměrovat ke studiu technických oborů, aby bylo dosaženo dostatečného počtu kvalifikovaných zaměstnanců v Jihočeském kraji. „Strojírenství neustále expanduje a naším posláním je ukázat dětem již v útlém věku, že se jedná o perspektivní práci, která je nejenom kvalitně finančně ohodnocena, ale také pracovníky baví a je v ní prostor na celoživotní růst a vzdělávání,“ říká Michaela Rychnavská, manažerka projektu.

Podpora techniky a technických oborů je v jižních Čechách stále vnímaná jako důležitá a především potřebná. Krajská pobočka Úřadu práce od začátku roku eviduje velký počet volných pracovních míst v tomto odvětví. Počet přihlášek na středoškolské strojírenské obory naopak poklesl o téměř 8 procent. „Pokud přičteme fakt, že strojírenství neustále expanduje a očekává se jeho nárůst o téměř desetinu v následujících pěti letech, je opravdu nezbytné techniku popularizovat mezi žáky již od útlého věku,“ připomíná Michaela Rychnavská z JSRLZ.

První workshop nazvaný „DEN S ROBOTEM“ byl zaměřený na robotiku a roboty, jejich sestavování, využití a samotné programování. Workshop byl určený pro děti ve věku od 6 do 12 let a jejich rodiče, které celým dopolednem provedla řada expertů. Ti si pro děti připravili tříhodinový program plný soutěží a zábavy s podtextem edukativního charakteru. „Nově vyvíjíme vzdělávací programy a workshopy s roboty a chceme nadále rozšiřovat naši nabídku pro základní školy a obecně do školství. Například projekt s robotem Edison je směřovaný na děti od 3. třídy, ale měli jsme i projekt, do kterého se zapojila malotřídka a celý program žáci zvládli absolvovat, společně si pomáhali,“ říká Michal Černý, lektor workshopu ze společnosti RPishop.cz.

Workshopu se zúčastnilo 30 dětí se svými rodiči. „Vyzkoušela jsem si postavit roboty, které jsme programovali na počítačích,“ uvedla Markéta Trnková, jedna z mladších účastnic workshopu. Programování a rozpohybování robotů si pochvalovali i další děti a rodiče. „Přišla jsem se synem a jeho kamarádem, pro nás je to super akce. Kloučkům je osm let, začínají se o tyto věci zajímat, takže čím více jim tyto aktivity budou užitečné, tím lépe,“ uvedla Alena Hadravová, maminka jednoho z účastníků.

„Dcera chce být konstruktérkou robotů, takže když jsem viděl pozvánku na tuto akci, říkal jsem si, že je to pro ni jako dělané,“ zmínil David Hanzlík, další z rodičů, který by se svou dcerou další podobnou akci do budoucna uvítali znovu.

I na základě pozitivní zpětné vazby od rodičů a dětí chce proto Jihočeská společnost pro rozvoj lidských zdrojů uspořádat další aktivity, které podpoří nejen zájem dětí o techniku, ale i školy a firmy, jež budou moci na společných činnostech spolupracovat.

(tzjsrlz)


 

14. července – Včera odpoledne a večer se v západní polovině Čech místy vyskytovaly bouřky, které byly ojediněle i velmi silné

Doprovázené byly zejména přívalovými srážkami a v menší míře i velkými kroupami a nárazy větru. V součtu za 12 hodin do dnešní 4. hodiny SELČ napršelo nejvíce na jihozápadě Ústeckého kraje, konkrétně na stanicích Hřivice (75 mm), Měděnec (59,5 mm) a Žatec (58 mm).
Během noci bouřková činnost slábla.
V průběhu dneška by se srážky měly vyskytnout na většině našeho území. Většinou se bude jednat o déšť nebo přeháňky.
Už od rána ale čekáme místy i bouřky, které mohou být během dne ojediněle i silné.
Kde a kdy bude případně hrozit největší nebezpečí, upřesní kolem poledne nová výstraha ČHMÚ.
Zajímavé budou i dnešní maximální teploty, které se budou pohybovat v širokém intervalu od 19 °C na západě až po tropických 30 °C na východě.
Webkamera: Kostelní Myslová.
Sledujte s námi, posílejte fotografie Vašich míst s aktuálním počasím.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Výběr z médií: půjčka firmy ovládající Alzu, Češi jako bordeláři a model dítěte na 3D tiskárně

14. července – V českém tisku se ve středu dočtete, že firma ovládající e-shop Alza půjčila stovky milionů korun zkrachovalé firmě, píše Deník N. Pandemie udělala podle Lidových novin z Čechů bordeláře. A ženy v Děčíně si mohou nechat udělat model ještě nenarozeného dítěte. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Přídavky na děti se zvýší. Chybí už jen podpis prezidenta

Návrh na zvýšení přídavků na děti, který předložila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD), byl dnes definitivně schválen. Stačí už jen podpis prezidenta republiky. „Nyní už nic nestojí v cestě tomu, aby se znatelně zvýšily rozpočty mnoha pracujících rodin s dětmi. Senát návrh vrátil jen s drobnými úpravami technického charakteru.  Poslanecká sněmovna proto bez problémů senátní verzi odsouhlasila,“ vysvětlila Jana Maláčová.

Kromě vyšší vyplácené částky, se rozšíří i okruh těch, kteří na přídavek budou mít nárok. Nově na něj dosáhne přibližně půl milionu dětí, což je zhruba dvojnásobek dětí než dnes. Zvýšení se promítne již do období od 1. července tohoto roku.

Dnes má nárok na přídavek jen jedno dítě z deseti, což je špatně. Je potřeba podpořit rodiny, které se snaží, pracují a stejně jim příjmy nestačí. Zaslouží si vědět, že na to nejsou samy a že jim stát pomůže,“ konstatuje ministryně Jana Maláčová a dodává: „Rozšířením nároku ukončíme absurdní situaci, kdy na přídavek na dítě nedosáhnou ani děti, jejichž rodiče pracují za minimální mzdu. Cílíme jednoznačně na podporu pracujících rodin s nízkými příjmy.“

Reálná hodnota přídavků na děti klesla od roku 2008, kdy se jeho výše měnila naposledy, o víc než čtvrtinu. Současné navýšení o 26 % tak dorovná tuto ztrátu. I nadále je zachována motivační výměra pro pracující rodiny, která bude navýšena ze současných 300 Kč na 500 Kč.

Novela obsahuje rovněž zásadní rozšíření okruhu nezaopatřených dětí, které na přídavek budou mít nárok. Doposud byl hranicí 2,7násobek životního minima rodiny, nově to bude 3,4násobek. Jen zvýšením hranice příjmu pro přídavek na dítě se podpoří jednou tolik dětí jako je tomu dnes, tedy o 250 tisíc dětí více. Celkem by tak mohlo být podpořeno zhruba 20 % všech nezaopatřených dětí.

Shrnutí hlavních parametrů novely:

• Zvýšení částek přídavku na dítě o 26 % a motivačního bonusu z 300 na 500 Kč.

• Rozšíření okruhu rodin s nárokem do 3,4 násobku životního minima rodiny.

• Nezapočítávání příjmů nezaopatřených dětí ze závislé činnosti do nároku na všechny dávky státní sociální podpory.

• Změna místní příslušnosti krajských poboček Úřadu práce ČR z místa trvalého pobytu na místo dle skutečného bydliště.

• Možnost jednorázového dovyplacení nevyčerpané částky rodičovského příspěvku při narození dalšího dítěte.

• Úpravy daňových předpisů v oblasti čerpání daňového zvýhodnění na děti.

(tzmpsv)


 

13. července – Upozorňujeme na výstrahy pro vysoké teploty, bouřky a zvedající se vodní toky

Platnost: od úterý 13.07.2021 11:00 do odvolání.
Tato výstraha upřesňuje předchozí výstrahu. Upravuje území platnost výstrahy před silnými a velmi silnými bouřkami a přidává výstrahu před silnými bouřkami na středu 14. 7. Dále prodlužuje platnost výstrahy před povodňovými jevy.
V úterý (13. 7.) překročí teploty zejména v Jihomoravském a Zlínském kraji 31 °C, na jihu Moravy mohou dosáhnout až 34 °C.
V úterý později odpoledne a večer budou od jihozápadu postupovat bouřky, které mohou být zejména v západní polovině Čech velmi silné s přívalovými srážkami s úhrny kolem 60 mm, nárazy větru kolem70 km/h a většími kroupami. Méně výraznější projevy budou mít pravděpodobně večer a v noci na středu (14. 7.) bouřky ve východní polovině Čech, na Českomoravské vrchovině a jižní Moravě.
Silné bouřky se mohou vyskytnout v Česku i během středy. Výstraha před těmito bouřkami se bude pravděpodobně ještě upřesňovat Vzhledem k výše uvedeným srážkám může hlavně v noci na středu docházet k výraznějším vzestupům, zejména na menších tocích. V povodí Berounky, Ohře, na přítocích dolního Labe, v povodí horní Vltavy a Otavy může z důvodu předchozího nasycení docházet k překročení 1.
SPA. V povodí Klabavy a Úslavy je v důsledku předchozích srážek půda velmi nasycená a vzestupy mohou být okamžité a prudké, nelze vyloučit překročení 2. SPA.

FB – Český hydrometeorologický ústav

Podrobnosti z mapy můžete číst po kliknutí na obrázek:


 

Meziroční růst spotřebitelských cen opět zpomalil

Spotřebitelské ceny vzrostly v červnu proti květnu o 0,5 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle bydlení a v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 2,8 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v květnu.

Meziměsíční srovnání

Růst cen v oddíle bydlení byl ovlivněn vyššími cenami výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 1,3 %. V oddíle rekreace a kultura vzrostly zejména sezónní ceny dovolených s komplexními službami o 4,3 %. V oddíle doprava pokračoval sedmý měsíc růst cen pohonných hmot a olejů, který v červnu činil 1,6 %. V oddíle stravování a ubytování byly vyšší ceny stravovacích služeb o 1,1 % a v oddíle odívání a obuv ceny oděvů o 1,9 %. Z potravin vzrostly především ceny drůbeže o 4,9 %, vajec o 10,0 % a brambor o 10,5 % (částečně vlivem přechodu nabídky trhu z pozdních na rané brambory).

Na snižování celkové úrovně spotřebitelských cen v červnu působil zejména pokles cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Ceny zeleniny byly nižší o 3,4 %, ovoce o 1,3 % a uzenin o 0,6 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 0,3 % a ceny služeb o 0,9 %.

„Spotřebitelské ceny v červnu meziročně vzrostly o 2,8 %. Největší vliv na tento cenový růst měly opět ceny v oddíle doprava. Ceny automobilů byly meziročně vyšší o 5,7 % a ceny pohonných hmot a olejů o 20,2 %. Například cena benzinu Natural 95 byla 32,47 Kč/l, což byla nejvyšší hodnota od července 2019, tedy nejvíce za téměř 2 roky,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Meziroční srovnání

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 2,8 %, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Tento vývoj ovlivnily zejména ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák. Ceny tabákových výrobků zmírnily svůj růst na 10,1 % (v květnu 15,4 %), především v důsledku jejich meziměsíčního zvýšení v červnu 2020. Ceny vína přešly z květnového růstu o 1,5 % v pokles o 2,7 % v červnu. V oddíle odívání a obuv vzrostly ceny oděvů o 4,1 % (v květnu o 2,6 %) a obuvi o 4,9 % (v květnu o 4,0 %). V oddíle bydlení byly v červnu vyšší ceny výrobků a služeb pro běžnou údržbu a opravy bytu o 4,2 % (v květnu o 3,0 %).

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly v červnu nadále největší vliv ceny v oddíle doprava, kde vzrostly ceny pohonných hmot a olejů o 20,2 %. Další v pořadí vlivu (i přes jeho oslabení) byly ceny v oddíle alkoholické nápoje, tabák (nárůst o 6,7 %). V oddíle bydlení vzrostly ceny nájemného z bytu o 2,1 % a ceny vodného a stočného shodně o 5,5 %. Ceny elektřiny klesly o 3,4 % a zemního plynu o 4,7 %. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny finančních služeb o 8,9 %. Na meziroční snižování cenové hladiny působily v červnu především ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde klesly ceny vepřového masa o 9,7 %, ovoce o 7,1 %, zeleniny o 6,8 % (z čehož ceny brambor klesly o 23,4 %) a cukru o 6,6 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,4 % a ceny služeb o 3,4 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného (nákladů vlastnického bydlení) byl 102,6 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červnu 2,8 %.

Harmonizovaný index spotřebitelských cen (HICP)1)

Podle předběžných výpočtů vzrostl v červnu HICP v Česku meziměsíčně o 0,4 % a meziročně o 2,5 %. Podle bleskových odhadů Eurostatu byla meziroční změna HICP za Eurozónu v červnu 2021 1,9 % (v květnu 2,0 %). Na Slovensku byly ceny v červnu meziročně vyšší o 2,5 % a v Německu o 2,1 %. Podle předběžných údajů Eurostatu byla meziroční změna HICP 27 členských zemí EU v květnu 2,3 %, což bylo o 0,3 procentního bodu více než v dubnu. Nejvíce ceny v květnu meziročně vzrostly v Maďarsku a v Polsku (o 5,3 %, resp. o 4,6 %). Naopak pokles cen nastal pouze v Řecku (o 1,2 %).

(tzčsú)


 

Dnes odpoledne a večer se budou tvořit velmi silné bouřky, které zasáhnou zejména západní polovinu Čech

Další silné bouřky musíme čekat také během zítřejšího dne, ale lokalizace a načasování srážek se s každým modelovým výpočtem mění a zatím se příliš neshodují.
Ve čtvrtek už by mělo být na většině území srážkově klidněji.
Na obrázku je porovnání předpovědí 24hod srážek z lokálních modelů ALADIN (nahoře) a ICON (dole) na následující tři dny.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Plánovaná odstávka pracovišť občanských průkazů a cestovních dokladů

Ministerstvo vnitra ČR v souvislosti s nabytím účinnosti nového zákona o občanských průkazech a novely zákona o cestovních dokladech upozorňuje na odstávku systému.

 Informace k vydání a převzetí občanského průkazu:
  • Žádost o vydání občanského průkazu podle zákona č. 328/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nového zákona, lze podat u orgánu příslušného k jeho vydání nejpozději do 28. července 2021.
  • Od 30. července 2021 do 1. srpna 2021 nelze převzít občanský průkaz se strojově čitelnými údaji a s kontaktním elektronickým čipem podle zákona č. 328/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nového zákona.
  • V době od 29. července 2021 do 1. srpna 2021 může občan požádat o vydání občanského průkazu bez strojově čitelných údajů podle zákona č. 328/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti nového zákona, s dobou platnosti 1 měsíc.
 Informace k vydání a převzetí cestovního pasu:
  • V době od 29. července 2021 do 1. srpna 2021 nelze podat žádost o vydání cestovního pasu podle zákona č. 329/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely zákona.
  • Od 30. července 2021 do 1. srpna 2021 nelze převzít cestovní pas podle zákona č. 329/1999 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely zákona.

Pro úplnost uvádíme, že veškeré aktuální informace týkající se plánované odstávky na úseku občanských průkazů a cestovních dokladů jsou zveřejněny též na webových stránkách Ministerstva vnitra: www.mvcr.cz.

(tzmv)


 

Výběr z médií: mrtvý rys v mrazáku myslivce, konec řádu v kostele sv. Kajetána i pokusy o krádež z účtu

13. července – V českém tisku se v úterý dočtete, že celníci vyšetřují myslivce z Klatovska kvůli podezření, že upytlačil zvlášť chráněného rysa. Mrtvé zvíře u něj našli v mrazáku, píše deník Právo. V kostele sv. Kajetána na pražské Malé Straně podle Deníku N končí kvůli neshodám mezi členy řád svatého Lazara Jeruzalémského. Zhruba šedesátičlenný řád vyloučil kardinála Dominika Duku. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

12. července – Předpověď místa a načasování bouřek je obtížné. Zítra dopoledne bude třeba výstrahu před silnými a velmi silnými bouřkami upřesňovat

Na obrázku je pravděpodobnost srážek na zítřejší odpoledne a noc po 3 hodinách, čas je uveden v UTC (je třeba přičíst 2 hodiny na SELČ).
Podle některých modelů může za 3 hodiny lokálně spadnout i přes 100 mm srážek, podle jiných necelých 5 mm ve stejný čas nad stejnou oblastí.
Modely přesnou předpověď bouřek neumí. Umí velmi dobře spočítat jiné parametry, na základě kterých soudíme, že největším rizikem zítra odpoledne a večer budou přívalové povodně. Hrozí intenzivní odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, zatopení podchodů, podjezdů a sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem. Vývoj a postup zítřejších bouřek sledujte na meteorologických radarech.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Pro nové zájemce o očkování se otevřela očkovací místa bez nutnosti předchozí registrace

Od pondělí 12. července startuje očkování bez předchozí registrace ve dvou pilotních očkovacích centrech, a to v prostorách obchodního centra Westfield Chodov a Hlavního nádraží Praha.

Zájemci o očkování, kteří nejsou prozatím registrovaní na žádný termín, do těchto očkovacích center mohou přijít kdykoliv v rámci jejich otevírací doby. Registrace proběhne až na místě. Hledáme všechny cesty, jak lidem očkování co nejvíce zpřístupnit a oslovit i ty, kteří zatím o očkování neprojevili zájem. Věříme, že možnost nechat se naočkovat bez předchozí registrace, na základě spontánního rozhodnutí, bude pro lidi motivující, zdůraznil předseda vlády Andrej Babiš.

Od pilotního projektu očkovacích center bez registrace si slibujeme, že oslovíme i osoby, pro které je registrace dopředu překážkou. Když se tento koncept osvědčí a bude o očkování bez registrace zájem, jsme připraveni taková centra otevřít i na dalších místech, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

V obchodním centru Westfield Chodov pracuje očkovací tým nemocnice IKEM. Provozní doba očkovacího místa na Chodově je v pracovních dnech 10:00-20:00 hodin, o víkendech pak do 19:00 hodin. Očkovací látkou je zde vakcína od společností Pfizer/Biontech, maximální kapacita očkování se pohybuje v řádu stovek lidí za den. Na očkování sem mohou přijít osoby starší 16 let a také samoplátci. „V IKEM máme s organizací, logistikou a samotným očkováním nemalé zkušenosti. Od ledna letošního roku jsme podali téměř 50 tisíc dávek vakcín, očkovali jsme všechny skupiny obyvatel, a proto si troufám říct, že naše týmy se za tu dobu naučily celý proces od administrace až očkování natolik zefektivnit, že trvá jen několik málo minut. Máme připravený skvěle secvičený personál, vyvinuli jsme speciální webové stránky s nepovinnou registrací, která nám urychlí průchod klienta očkovacím centrem, a máme zde v neposlední řadě výjimečnou možnost nabídnout očkování formou „tady a teď“ všem, kterým je tento jednoduchý systém očkování co nejblíž lidem sympatický. Budeme rádi, když si k nám návštěvníci Westfield Chodov najdou cestu a my přispějeme k proočkovanosti české populace,“ řekl Michal Stiborek, ředitel IKEM.

V budově hlavního nádraží Praha zajišťují očkování týmy z FN Bulovka a FN Motol. Otevírací doba je pondělí až neděle 7:00-19:00 hodin. Očkovací látkou je jednodávková vakcína od společnosti Johnson & Johnson a dvoudávková vakcína od společnosti Moderna. Na očkování sem mohou přijít osoby starší 18 let.

„S ohledem na obrovský zájem veřejnosti ihned po otevření očkovacího místa na Hlavním nádraží jsme se od zítřejšího dne rozhodli rozšířit provozní dobu a posílit očkovací tým. Zájemci o očkování mohou přijít denně v době od 7 do 19 hodin. Počítáme s kapacitou až 700 naočkovaných osob denně,” řekl v reakci na zájem veřejnosti o očkování ředitel Fakultní nemocnice Bulovka Jan Kvaček.

Na obě očkovací místa mohou přijít všichni, co nejsou nikde registrováni nebo nemají již termín na očkování první nebo druhou dávkou. Lidé, kteří se nechají očkovat na těchto dvou místech, se mohou zúčastnit soutěže. Hlavní výhrou jednou týdně bude iPhone 12, každý den někdo vyhraje tenisky značky Converse a soutěžit se bude i o kupony do distribuční platformy videoher Steam.

„Očkování je jedním z nejvýznamnějších objevů lidstva, které za posledních 200 let dokázalo úplně vymýtit některé nemoci. I v případě COVID-19 je jedinou spolehlivou metodou, jak tuto nemoc zcela porazit nebo alespoň potlačit v té míře, aby se stále nevracela, doplnil Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol.

Očkovací centra jsou v barvách kampaně „Udělejme tečku za koronavirem“, proto stačí následovat žlutou a zelenou barvu.

(tzmz)


 

Počet zemřelých v kraji se v květnu přiblížil dlouhodobému průměru

Z předběžných údajů, které Český statistický úřad zveřejnil, vyplývá, že v květnu 2021 zemřelo v Jihočeském kraji 580 osob, což je o 9,4 % více proti průměru let 2015–2019.

Podle dosud dostupných údajů zemřelo v květnu 2021 celkem 9 349 obyvatel České republiky. Počet zemřelých byl vyšší o 554 osob než v květnu 2020 a v porovnání s pětiletým průměrem se jednalo již jen o 5% nadúmrtnost.

Pokračující zlepšování koronavirové situace se v květnu projevilo ve všech krajích Česka. V hlavním městě Praze (-7,5 %) a Karlovarském kraji (-4,7 %) dokonce došlo k poklesu počtu zemřelých proti průměru let 2015–2019. Naopak nejvyšší nárůsty počtu zemřelých byly zaznamenány v Kraji Vysočina (+17,0 %) a krajích Ústeckém (+12,7 %) a Olomouckém (+11,0 %).

Jihočeský kraj patřil mezi kraje, kde byl v květnu 2021 zaznamenán vyšší počet zemřelých (+9,4 %) proti průměru let 2015–2019. Nicméně v porovnání s předchozím měsícem se již počty zemřelých přibližovaly hodnotám dlouhodobého průměru. Celkem na území kraje v květnu 2021 zemřelo 305 mužů a 275 žen. Mezi zemřelými byli nejčastěji lidé ve věku 75+, kterých bylo celkem 343. Nejhorším dnem z pohledu počtu úmrtí byl 1. květen, kdy v kraji zemřelo 36 osob.

(tzčsú)


 

Češi očkovaní ve třetích zemích se mohou prokazovat českými EU COVID certifikáty

Ministerstvo zdravotnictví od pondělí 12. července umožní získat certifikát EU COVID také osobám očkovaným ve třetích zemích. Podmínkou je, že tyto osoby budou očkovány látkou odpovídající vakcínám schváleným Evropskou lékovou agenturou.

„Chceme českým občanům očkovaným ve třetích zemích jednou ze čtyř vakcín, která je dostupná také v EU, zajistit stejné výhody, které jim přináší očkování v tuzemsku. Pokud přicestují z takovéto země a navštíví poskytovatele zdravotních služeb, budou mu zde elektronicky zapsány údaje o očkování provedeném ve třetí zemi do Informačního systému infekčních nemocí. Na základě toho bude očkovanému vystaven jednotný EU certifikát,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Elektronickou verzi certifikátu je možné stáhnout na webovém portále ocko.uzis.cz. Certifikát doporučujeme využívat v aplikaci Tečka.

Podmínkou pro vydání certifikátu je, aby žadatel předložil certifikát o očkování vydaný ve třetí zemi v anglickém jazyce oprávněným subjektem, jehož vzor je zveřejněn v seznamu uznaných národních certifikátů na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví. Certifikát musí obsahovat údaje o očkované osobě, podaném typu vakcíny, datu podání vakcíny, identifikaci subjektu, který certifikát vydal, a tyto údaje musí být možné ověřit dálkovým přístupem přímo z certifikátu. Pokud certifikát není ověřitelný, je nutné společně s certifikátem předložit jakýkoliv další doklad, který obsahuje informace, jenž umožní ověřitelnost certifikátu. Například může jít o lékařskou zprávu, která bude obsahovat kontakt na dané zařízení, které očkování ve třetí zemi provedlo.

Očkování musí být provedeno očkovací látkou, která odpovídá vakcínám, kterým byla udělena registrace Evropské komise na základě doporučení Evropské lékové agentury. Těmi jsou vakcíny od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson&Johnson.

Žadatelem musí být občan ČR nebo jeho rodinný příslušník, který má povolení k přechodnému nebo trvalému pobytu na území ČR. Může se jednat také o občana EU, který disponuje vydaným potvrzením o přechodném pobytu na území České republiky nebo s povolením k trvalému pobytu na území České republiky vydaném Českou republikou.

EU COVID certifikát vydaný v ČR nebude vystavován držitelům evropského certifikátu z jiné země EU, jelikož oba certifikáty splňují zcela stejné náležitosti a mají jednotnou EU podobu.

(tzmz)


 

12. července – Dnes očekáváme relativně klidné a slunečné počasí. Pouze na severovýchodě a východě bude zpočátku o něco více oblačnosti a mohou se ještě místy vyskytnout přeháňky a bouřky.

V dalších dnech se nejdříve přes Čechy, ve středu i přes Moravu a Slezsko, přeženou bouřky, ojediněle i silné doprovázené přívalovými srážkami, kroupami a nárazy větru.
Zvětšená oblačnost s četnými srážkami ojediněle i s bouřkami nás budou doprovázet až do neděle.
Teploty v úterý a na východě i ve středu budou ještě tropické (obrázky), ale v dalších dnech se mírně ochladí na hodnotách většinou nepřesahující letních 25 °C.
K ubývání oblačnosti a srážek dojde až v samotném závěru týdne, kdy se očekává i mírný vzestup teplot.

FB – Český hydrometeorologický ústav



 

Výběr z médií: výstavby vodních nádrží, zdražování elektřiny i vzestup kyberkriminality běhen pandemie

12. července – S trvajícím rizikem sucha plánuje ministerstvo zemědělství výstavbu dalších vodních nádrží, většina z nich je však stále v nedohlednu. Téma pro regionální Deník. Cena elektřiny bude i nadále růst, varují Hospodářské noviny. Kyberkriminalita byla v loňském roce na vzestupu, útokům nahrál i přesun mnoha lidí na home office, píše pondělní Deník N. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V tomto týdnu nás na Prachaticku opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře