Z PRVNÍ RUKY: 24. – 30. května 2021

Z PRVNÍ RUKY: 24. – 30. května 2021

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Výběr z médií: projekt o duševním zdraví pro děti a hlasování KSČM o nedůvěře vládě

Na hlasování poslanců KSČM o nedůvěře vládě bude záležet. Sobotní Mf Dnes se tomu věnuje v rozhovoru s předsedou Vojtěchem Filipem. Nový projekt Národního ústavu duševního zdraví se chce zaměřit na děti, píše regionální deník. Lidové noviny se věnují výsledkům interního šetření Ministerstva životního prostředí, podle kterého Česká inspekce životního prostředí při zásahu u loňské havárie na řece Bečvě nepochybila.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kypr, Litva a Švédsko nově budou v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. Malta se naopak přesune do zelené kategorie

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Od pondělí 31. května se do červené kategorie zemí přesune Kypr, Litva a Švédsko. Do oranžové kategorie se zařadí Rakousko, Bulharsko, Maďarsko, Itálie a Polsko. V zelené kategorii bude nově Malta.

Po návratu z tmavě červených zemí, do kterých spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území ČR.

Do červené kategorie, která se vyznačuje zeměmi s vysokým rizikem nákazy, se zařadí Kypr, Litva a Švédsko. Do kategorie již nyní spadá Andorra, Belgie, Dánsko, Francie, Monako, Nizozemsko, Chorvatsko, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Estonsko, Řecko, Německo, San Marino, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko.

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději 5 dní po návratu do České republiky v případě příjezdu z červené země a nejdříve 5. den, ale nejpozději 14. den po návratu z tmavě červené země. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář. Tyto povinnosti neplatí jen pro zelenou kategorii zemí.

Změny se týkají také oranžové kategorie zemí, kam se od pondělí 31. 5. přesune Rakousko, Bulharsko, Maďarsko, Itálie a Polsko. V oranžové kategorii již nyní figuruje Rumunsko, Finsko, Norsko, Irsko, Kanárské ostrovy, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Pro návraty ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu. Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie povinné nosit po dobu čtrnácti dnů všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Pokud má cestující ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) alespoň 22 dní po první dávce očkování, může do ČR přicestovat jen s vyplněným příjezdovým formulářem. Musí ale očkování doložit národním certifikátem o provedeném očkování proti onemocnění COVID-19, který vydala ČR, Maďarsko, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko nebo Slovinsko.

Při cestě ze zemí EU+ se středním nebo vysokým rizikem nákazy (oranžová a červená kategorie) nemají osoby, které byly plně naočkovány na území ČR, povinnost podstoupit test a nemají po návratu omezený pohyb.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, kde žádná z výše uvedených povinností neplatí. V této kategorii je nově zařazená Malta a také Island a Vatikánský městský stát. Z mimounijních států pak Austrálie, Izrael, Jižní Korea, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění COVID-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily. Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt nových mutací koronaviru. Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Nepál, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Vláda rozhodla – 28. května

Od pondělí 31. května budou moci lidé opět navštěvovat restaurace, bary, hudební kluby, bazény, sauny či kasina, pokud splní podmínku testování, očkování či prodělané nemoci a pokud provozovatelé zajistí nařízená protiepidemická opatření.

Do restaurací budou moci i na základě provedeného tzv. antigenního samotestu, a to jak v zaměstnání či ve škole, tak i přímo na místě při vstupu do provozovny. Podmínky jsou obdobné jako u dosud otevřených zahrádek, tedy například bez možnosti provozování živé hudby a tance.

Stravovací zařízení musí dodržet stanovené počty osob u stolů a rozestupy mezi nimi, u bazénů, sportovišť a kasin bude platit omezení maximálně jedna osoba na 15 metrů čtverečních a důraz na dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi, ve wellnes zařízeních pak bude možné zaplnit jen 30 procent kapacity. Sauny mohou fungovat za podmínky vyhřátí na minimálně 80°C a bez využití krystalického ochlazování a ledových studní.

Pořadatelé kongresů a vzdělávacích akcí budou moci nově přivítat až 250 osob při zachování maximálně padesátiprocentní obsazenosti sálu, pěvecké sbory budou moci zkoušet či vystupovat až ve 30 lidech. Do podmínek, jak se prokázat při vstupu do restaurací atd., přidalo ministerstvo i národní certifikáty o provedeném očkování. Pro jejich uznání platí stejná pravidla jako pro české občany, tedy 22 dní od první dávky u nedokončeného očkování a 22 dní až devět měsíců od první dávky u kompletního očkování a 14 dnů až devět měsíců u jednodávkové vakcíny https://www.vlada.cz/…/aktualne/stravovaci-sluzby-0486.pdf

Národní certifikáty o očkování byly doplněny také do ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví o podmínkách vstupu do České republiky. Jejich držitelé budou mezi výjimkami, které se nemusí při vstupu do ČR prokazovat negativním testem na covid a dodržovat další opatřením stanovené podmínky. Národní certifikát musí být vystaven v anglickém jazyce a jde-li o certifikát vydaný Maďarskem, Spolkovou republikou Německo, Polskou republikou, Rakouskou republikou, Slovenskou republikou nebo Slovinskou republikou, musí být jeho vzor zveřejněn na internetových stránkách Ministerstva zdravotnictví.

(fbvláda)


 

Od pondělí se otevřou vnitřní prostory restaurací a bazény

Ministerstvo zdravotnictví reaguje na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a zmírňuje protiepidemická opatření. Od pondělí 31. května se tak otevřou vnitřní prostory restaurací, barů, heren a kasin. Za stanovených protiepidemických opatření se otevřou také bazény a sauny. Vstup bude podmíněný negativním testem, dokončeným očkováním nebo dokladem o prodělaném onemocnění COVID-19 v posledních 180 dnech.

„Na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jsme přistoupili k dílčímu zmírnění aktuálně platných protiepidemických opatření, která se týkají zejména restaurací a dalších zařízení stravovacích služeb. Nadále se také výrazně lepší epidemiologická situace, a je tak na místě se zase o něco více vrátit zpět do normálního života,“ řekl k aktuálnímu rozvolnění ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zatímco do většiny provozů bude vstup kromě dokončeného očkování a dokladu o prodělané nemoci podmíněný antigenním nebo PCR testem z oficiálního odběrového místa, do restaurací bude možné vstoupit také na základě samotestu. V restauracích poté budou moci u jednoho stolu sedět maximálně čtyři lidé a bude nutné dodržet rozestupy 1,5 m.

Naopak v restauracích a dalších zařízeních stravovacích služeb nebude možný tanec a produkce živé hudby. Jedná se o činnosti, které zvyšují riziko přenosu nákazy. Proto jsme se rozhodli je zatím ve vnitřních prostorách neumožnit,“ zmiňuje hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

Od pondělí se budou moci otevřít také vnitřní a venkovní koupaliště, sauny, solné jeskyně nebo wellness. V bazénech a koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 m2. V saunách, wellness a solných jeskyních pak bude moci být kapacita naplněna na maximálních 30 %.

„V bazénech a koupalištích bude nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě,“ doplnil ministr Vojtěch.

Lidé se při vstupu budou muset prokázat negativním testem z odběrového centra, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci COVID-19 v posledních 180 dnech. Navýšení počtu účastníků na 250 uvnitř i venku čekají od pondělí kongresy a další hromadné akce. Svůj provoz mohou obnovit i herny a kasina.

Od pondělí bude nově umožněna také činnost pěveckých sborů při dodržení podmínek, že ve skupině bude nejvýše 30 osob, mezi osobami budou dodržovány rozestupy minimálně 2 metry a s výjimkou samotného zpěvu budou mít všechny přítomné osoby respirátor. Samotné subjekty organizující činnost pěveckých sborů budou muset vést evidenci účastníků pro potřeby případného epidemiologického šetření orgánů ochrany veřejného zdraví.

(tzmz)


 

Stanovisko Nemocnice České Budějovice a Nemocnice Tábor ke sporu s Nejvyšším kontrolním úřadem o ochranu pověsti

Ústavní soud dne 11. 5. 2021 odmítl stížnost Nemocnice České Budějovice, a.s. a Nemocnice Tábor, a.s. ve sporu s Nejvyšším kontrolním úřadem o ochranu pověsti vedeným od roku 2015.

Přes tuto skutečnost, setrvávají obě nemocnice na svém stanovisku, že kontrolní zjištění NKÚ a související tisková zpráva, která byla předmětem sporu, jsou nesprávné. Soudy se totiž věcnou správností zjištění NKÚ nezabývaly a žalobu zamítly s odůvodněním, že zjištění NKÚ jsou v řízení nepřezkoumatelná. Soudy tak vyslaly všem signál, že NKÚ nepodléhá soudní kontrole.

(tznem)


 

Kraj hledá nového ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu

Jihočeský kraj hledá nového ředitele Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR), kterou se po svém šestiletém působení rozhodl ke konci června opustit na vlastní žádost její dosavadní šéf Jaromír Polášek. Výběrové řízení na tuto pozici vyhlásili krajští radní v úterý 25. května. Uchazeči se mohou hlásit do pátku 4. června.

„Přihlášku s požadovanými údaji doručte osobně, popřípadě zašlete nejpozději do 4. 6. 2021, do 12.00 hodin na adresu: Jihočeský kraj – Krajský úřad, odbor kancelář hejtmana, Mgr. Jiří Gruntorád, U Zimního stadionu 1952/2, 370 76 České Budějovice. Podrobnější informace podá: Mgr. Jiří Gruntorád, tel. 386 720 495, e-mail: gruntorad@kraj-jihocesky.cz. Informace včetně povinných příloh jsou k dispozici na internetovém portálu: www.kraj-jihocesky.cz, v rubrice OBČAN A ÚŘADY,“ stojí v závěru oznámení o vypsání výběrového řízení podepsaném hejtmanem Martinem Kubou.

Základními kvalifikačními předpoklady pro funkci ředitele či ředitelky JCCR jsou minimálně tři roky praxe v řídící pozici, praxe v oblasti marketingu a cestovního ruchu, orientace v problematice příspěvkových organizací, znalost základních principů a právních předpisů, orientace v oblastech dotační politiky státu, Evropské unie a dalších subjektů, orientace v oboru a všeobecný přehled, vysokoškolské vzdělání v magisterském či bakalářském studijním programu a samozřejmě občanská a morální bezúhonnost. Podrobnosti na: https://www.kraj-jihocesky.cz/volna-mista-vyberova-rizeni .

Jaromír Polášek, významná tvář českého destinačního managementu a cestovního ruchu, za jehož šestiletého působení se JCCR, tehdy více méně formálně působící organizace, proměnila v ČR v jednu z nejlépe hodnocených organizací destinačního managementu, za sebou dveřmi nebouchne. Nový kormidelník cestovního ruchu v regionu se naopak může spolehnout na jeho pomoc a spolupráci.

„„Důvodem rezignace bylo mé osobní rozhodnutí a zároveň snaha o plynulé předání řízení Jihočeské centrály cestovního ruchu novému vedení. Po šesti letech prostě cítím, že změna u kormidla je třeba. Rozvojová fáze je u konce a nyní je třeba nová energie ke stabilizaci a dalšímu posunu. K výměně ředitele dojde v klasickém západním stylu. Slíbil jsem, že odejdu, až bude do funkce jmenován můj nástupce, kterému předám veškeré kontakty, rozpracované projekty a podobně. V podstatě celé know-how Jihočeské centrály cestovního ruchu,“ konstatoval odstupující ředitel JCCR Jaromír Polášek.

Těsně před dokončením je totiž mimo jiné například Koncepce rozvoje cestovního ruchu Jihočeského kraje 2021-2030. Její součástí bude mimo jiné investiční strategie, která pro následující desetiletí určí hlavní investiční priority v oblasti turismu. Nabídka turismu na jihu Čech by podle ní měla být do deseti let SMART. Moderní, efektivní, hravá, a hlavně chytrá a inovativní. „Nový ředitel, či ředitelka, dostanou koncepci, jak se říká, v mašličkách, přesto bude mít ještě čas a prostor do ní zasáhnout dřív, než projde závěrečným schvalováním. Vše je připraveno k tomu, aby předání bylo plynulé,“ poznamenal Polášek.

Od roku 2015, kdy se Jaromír Polášek ujal své funkce, se podařilo hned několik zásadních věcí v oblasti cestovního ruchu v Jihočeském kraji. Z JCCR vyrostla profesionální organizace destinačního managementu, která se stala v ČR vzorem. Podařilo se nastartovat nový systém řízení cestovního ruchu, který následně převzalo Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Povedlo se výrazně zvýšit návštěvnost i počty přenocování nejen domácích, ale i zahraničních návštěvníků, čímž bylo dosaženo růstu příjmů z cestovního ruchu pro soukromé i veřejné rozpočty.


Jihočeská centrála cestovního ruchu (JCCR) je organizace zřízená Jihočeským krajem k výkonu funkce destinačního managementu pro region jižní Čechy. Hlavním cílem je realizace projektů zaměřených na rozvoj turistické nabídky a prezentace regionu jako turisticky atraktivní destinace v tuzemsku i zahraničí. Tvoří produktové linie a zajišťuje vydávání tištěných propagačních materiálů. JCCR je provozovatelem Informačního systému cestovního ruchu Jihočeského kraje na www.jiznicechy.cz. JCCR koordinuje činnost turistických oblastí na území Jihočeského kraje, spolupracuje s městy a obcemi, infocentry a subjekty cestovního ruchu z veřejného i soukromého sektoru. Úzce spolupracuje s agenturou CzechTourism, včetně jejích zahraničních zastoupení, komunikuje a spolupracuje se zahraničními partnery při tvorbě a realizaci přeshraničních projektů.

(tzjccr)


 

Začíná koupací sezóna, hygienici poprvé kontrolovali jakost vody ke koupání na Lipně, Orlíku a v rekreačních rybnících Jindřichohradecka

I když to podle počasí zatím nevypadá, v ČR začíná 1. června oficiální koupací sezóna. Jednou z povinností, která z platné legislativy pro pracovníky krajské hygienické stanice (KHS) jako orgánu ochrany veřejného zdraví plyne, je kontrola jakosti vody ke koupání.

Vyhláška MZ č. 238/2011, o stanovení hygienických požadavků na koupaliště, sauny a hygienické limity písku v pískovištích venkovních hracích ploch, určuje lokality, kde je jakost vody v koupací sezóně sledována, a též frekvenci kontrol, způsob laboratorního testování a vyhodnocování vzorků atp. Monitorovací kalendář počítá s testováním jednou za dva týdny vždy v lichém týdnu, kdy v pondělí jsou odebírány vzorky a ve čtvrtek KHS zveřejňuje na svém webu a v médiích výsledky laboratorního šetření. Pokud v některé lokalitě dojde k významným zjištěním, znamenajícím například rizika ohrožení zdraví při vodní rekreaci, jsou mimo frekvenci monitorovacího kalendáře prováděny mimořádné odběry.

První kontrolní testy se uskutečňují v týdnu před zahájením koupací sezóny. Dnes byly vyhodnoceny vzorky odebrané v pondělí ve stanovených odběrových místech na Orlíku (Radava, Podolsko), na Lipně (pláže u obcí Lipno nad Vltavou, Černá v Pošumaví a Horní Planá) a v rekreačních rybnících na Jindřichohradecku (Staňkovský, Hejtman). Ukázaly i vzhledem k chladnějšímu počasí začátku sezóny převážně vynikající jakost vody. To platí především pro vodu na Lipně. „Všechny sledované lokality na Lipně jsou před zahájením koupací sezóny hodnoceny stupněm jedna, voda je vhodná ke koupání a splňuje všechna předepsaná kritéria. Stejně tak je jedničkou hodnocena i kvalita vody na Orlíku u autokempu Radava,“ uvedla ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Druhá sledovaná lokalita na Orlíku u tábořiště Podolsko byla hodnocena stupněm 3 – zhoršená jakost vody – s rizikem mírně zvýšené pravděpodobnosti vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. „U některých vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání proto doporučujeme osprchovat se čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota pro ukazatele sinice a chlorofyl-a. Velmi podobně co do rizik i příčin, tedy překročení limitů pro základní ukazatele jako jsou sinice a chlorofyl a, hodnotíme i vodu v rekreačním rybníku Hejtman,“ uvedla Kamila Márová, která je odborným radou oddělení hygieny obecné a komunální KHS Jihočeského kraje. Dle aktuálního rozboru je voda vhodná ke koupání i ve druhém sledovaném rybníku, kterým je Staňkovský rybník, sousedící s Hejtmanem. Tady však vzhledem k platné legislativě a vyhodnocení mikrobiologických ukazatelů za uplynulé koupací sezóny je voda souhrnně hodnocena jako voda nevhodná ke koupání. Bližší informace ke kvalitě koupací vody jsou k dispozici na web KHS Jihočeského kraje /www.khscb.cz/.

(tzkhs)


 

Výběr z médií: nespotřebované léky proti covidu, prach s azbestem i špatná úroda zeleniny

28. května – V českém tisku se v pátek dočtete, že nemocnice řeší, co s nespotřebovanými léky proti covidu-19. Nakoupily je sice na pokyn vlády, ale za vlastní peníze. A pokud je teď nevyužijí, neproplatí jim je pojišťovny, píší Hospodářské noviny. Kvůli rekonstrukci hotelu InterContinental v centru Prahy se podle Práva do ovzduší nejspíš šíří prach s nebezpečným azbestem. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

28. května – Ani dnes se nedočkáme zásadní změny v počasí. Na obloze nás bude provázet převážně oblačno a zejména odpoledne musíme počítat s přeháňkami.

Odpolední maxima čekáme nejčastěji mezi 12 až 16 °C, na Moravě, kde by mohlo zasvítit slunce o něco déle bude i tepleji.
Jen pro ilustraci, normál maxim pro toto období je okolo 22 °C.

Mapy:
Srážky 8-20 h
Úhrn slun. svitu dnes
Dnešní Tmax

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Češi tráví volný čas převážně na internetu

Nejoblíbenějším způsobem trávení volného času je v Česku brouzdání na internetu. Potvrdilo to nedávné šetření agentury pro marketingový výzkum Boček pro společnost PROFI CREDIT. Brouzdání na internetu je momentálně nejoblíbenější zábavou pro 66 % Čechů.

Narůstající obliba internetových aktivit patrně souvisí i s epidemií koronaviru. Izolace rodin v domácím prostředí, omezení řady volnočasových aktivit a současně potřeba mít aktuální informace o epidemické situaci podpořily v minulých měsících popularitu a nepostradatelnost internetu. Ten tak zcela vytlačil televizi, která vedla ve výzkumech ještě před pár lety. Televize je nyní až devátým nejoblíbenějším zdrojem zábavy ve volném čase. Tento jev je zřejmě i důsledkem masového rozšíření smartphonů v posledním desetiletí.

Offline jsme pouze s partnerem a dětmi

Celkem tři z osmi v současnosti nejoblíbenějších volnočasových aktivit jsou čistě internetovou záležitostí. Kromě „vítězného“ brouzdání na internetu je třetí nejoblíbenější činností pro chvíle volna čtení zpráv na internetu (58 % respondentů). Osmou nejoblíbenější aktivitou je trávení času na sociálních sítích (49 %).

Další tři z osmice nejpopulárnějších volnočasových aktivit mohou být také spojeny s internetem. Konkrétně jde o sledování filmů (59 %), poslech hudby (53 %) a sledování zpravodajství (53 %). Jediné dvě aktivity z top osmičky, které nesouvisí s internetem, jsou trávení času s partnerem (58 %) a trávení času s dětmi a rodinou (53 %).

Nakupujete rádi přes internet? Vyřiďte si online i půjčku

Zvyšující se popularita internetu se odráží také v nárůstu obliby online nakupování. 60 % respondentů považuje online nákupy za rychlejší a také levnější než nákupy v kamenných prodejnách. Tento trend se zrcadlí například i ve výběru půjčky. Online možnost vyřízení půjčky je klíčovým kritériem pro 62 % Čechů.

PROTEXT


 

STRABAG získal mezinárodně uznávanou Compliance certifikaci

Společnosti STRABAG a.s. a STRABAG Rail a.s., dvě největší stavební společnosti koncernu STRABAG na českém trhu, úspěšně prošly certifikačním auditem protikorupčního managementu (ISO 37001) a Compliance managament systému (ISO 19600). K tomuto auditu se připojilo i dalších devět koncernových firem působících na českém trhu. Firmy koncernu STRABAG jsou tak prvními zástupkyněmi českého stavebnictví, které získaly tuto mezinárodně uznávanou certifikaci prostřednictvím certifikačního orgánu Quality Austria.

„Úspěšná certifikace je výsledkem našeho úsilí budovat zdravou firemní kulturu a maximálně chránit firmu, naše zaměstnance i obchodní partnery. Věříme, že tento náš systém a naše cesta budou inspirací i pro další stavební společnosti. Sázíme na férové obchodní vztahy a věříme, že náš Compliance systém je důležitým nástrojem dlouhodobého rozvoje firmy. V našem podnikání spoléháme na schopnosti a znalosti našich zaměstnanců, na naše zkušenosti a technologickou vyspělost, a čestné jednání“, zdůraznil v této souvislosti Ondřej Novák, předseda představenstva STRABAG a.s.

Certifikace navázala na již existující ucelený systém STRABAG Compliance, který obsahuje požadavky obou výše uvedených norem. Systém STRABAG Compliance je dlouhodobě budován a kontinuálně zlepšován v rámci integrovaného systému managmentu koncernu STRABAG SE. Cílem tohoto systému je předcházet nežádoucímu chování, které by bylo v rozporu s interními pravidly nebo právními předpisy, a případná porušení těchto norem odhalovat, řešit a vytvářet podmínky pro předcházení případným incidentům. Jedním z pilířů existujícího Compliance systému jsou pravidelná školení zaměstnanců, neboť právě správný úsudek a povědomí zaměstnanců jsou klíčem k úspěšnému přenesení firemních hodnot do každodenní praxe. Je proto důležité, aby pracovníci uměli rozpoznat situace, ve kterých by mohli sebe a svého zaměstnavatele vystavit riziku, a věděli, jak se v takové situaci správně zachovat.

V průběhu auditu muselo být jasně prokázáno, že protikorupční postupy a pravidla nejsou v koncernových společnostech pouze na papíře, ale že jsou skutečně součástí běžného života firmy.

PROTEXT


 

Výběr z médií: eRecept jen po zaplacení klientské karty, prodej Amati i častější útoky na policisty

27. května – V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že pražská klinika Gyncentrum ze svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše (ANO) zasílá eRecepty jen pacientkám, které si za 990 korun koupí klientskou kartu. Zjistil to Deník N. Legendární výrobce hudebních nástrojů Amati je podle deníku E15 znovu v prodeji. V pořadí je to už druhý pokus zbankrotovanou společnost zpeněžit. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

27. května – Dnešní den bude teplotně vyrovnanější než ten včerejší, kdy jsme zejména na jihu Moravy naměřili i přes 20 °C (Strážnice dokonce 21,5 °C), zatímco na většině území Čech teploty vystoupily sotva k 15 °C a pocitovou teplotu ještě snižoval nárazovitý vítr.

Odpolední teploty vystoupají v Čechách většinou na 12 až 16 °C, zejména na Moravě a ve Slezsku až k 18 °C. Srážek bude podobně jako včera více v Čechách, tentokrát by se ale měly vyskytovat převážně formou přeháněk. Později odpoledne bude srážek i mraků ubývat.
Přiložené mapky:
12hod úhrn srážek mezi 8 a 20 hod SELČ (6 až 18 UTC) z modelu ALADIN
Ansámblová předpověď pravděpodobnosti, že mezi 8 a 20 hod SELČ (6 až 18 UTC) spadne alespoň pár kapek
Předpověď dnešní maximální teploty z modelu ALADIN.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Jak jsme se sčítali: Kontaktní centrum si poradilo i s neobvyklými dotazy

Téměř 270 tisíc hovorů přijalo Kontaktní centrum sčítání, které poskytovalo veřejnosti informační podporu a pomoc s vyplňováním formulářů v průběhu celého Sčítání 2021. Tazatelé se kromě běžných otázek na správné vyplnění formulářů ptali třeba i na to, jak se mají sečíst vězni v zahraničí nebo obyvatelky kláštera. Operátoři centra se během řešení telefonických dotazů často dozvídali mnohé o životních osudech volajících a dokonce padla i nabídka k sňatku.

„Přes rozsáhlé využití několika prostředků automatizovaného odpovídání na dotazy bylo stále mnoho lidí, kteří své otázky chtěli řešit přímo s pracovníky Kontaktního centra. Komunikace s tazateli byla pro operátory někdy velmi náročná, ale pro úspěšný výsledek sčítání zároveň velmi důležitá. Jak potvrdil průzkum spokojenosti, pozitivně hodnotilo pomoc centra devět z deseti volajících. Za to patří celému týmu Kontaktního centra velké poděkování,“ říká Jolana Voldánová, mluvčí Sčítání 2021.

Sčítání 2021 začalo v sobotu 27. března a skončilo v úterý 11. května 2021. Kontaktní centrum sčítání, provozované společností Conectart, bylo v provozu téměř deset týdnů, a to denně do pozdních večerních hodin, včetně sobot, nedělí a svátků. Na dotazy odpovídalo více než 180 operátorů.

Nejčastěji se lidé obraceli na centrum s dotazy, jak sečíst několik samostatně hospodařících domácností, které ale bydlí společně. Časté byly i otázky, jak sečíst členy domácnosti pracující v zahraničí, otázky na potvrzení o odeslání formuláře nebo zda je možné opravit chybné údaje v již odeslaném formuláři. Mnoho lidí také potřebovalo poradit s tím, jak vyplnit cestu do zaměstnání a školy v době pandemie.

Pro mnohé z respondentů bylo důležité vysvětlení, k jakému účelu data ze sčítání slouží. Další pak potřebovali poradit, kde najdou nejbližší kontaktní místo sčítání, tedy kde bylo možné si vyzvednout nebo odevzdat vyplněný sčítací formulář.

Pokládané otázky byly velmi různorodé, proměnlivá byla i délka telefonických hovorů, od několikavteřinových až po hodinové. Operátoři se během komunikace s tazateli dozvěděli například o již neexistujících obcích, o činnosti politických činitelů v době normalizace nebo o těžkostech soužití lidí v různých obcích.

„Lidé, kteří nám během Sčítání volali, měli různé nálady. Byli veselí, naštvaní, uspěchaní, milí i rozčilení. Radili jsme rodičům, zda a jak sčítat své dospělé děti, pomáhali rozhodnout, kolik formulářů mají vyplnit lidé žijící ve dvougeneračních domech. Uklidňovali jsme také ty, kteří se nemohli nebo nechtěli sečíst online, že i oni se brzy dočkají svého sčítacího komisaře. Pomáhali jsme řadě lidí správně vyplnit část věnovanou zaměstnání a radili jsme těm, kteří běhali s metrem po domě ve snaze vyplnit přesnou plochu bytu,“ sdělila Šárka Jelínková, hlavní trenér projektu Sčítání společnosti Conectart.

Lidé se pracovníkům centra často svěřovali s různými zajímavými příběhy spojenými se sčítáním. Občas se totiž přihodily drobné nehody, například když vyplněný formulář znehodnotila kočka. Mezi unikátní dotazy patřily ty, jak sečíst českého občana ve věznici v zahraničí nebo jak se mají sečíst řádové sestry v klášterech. Špatné svědomí měl tazatel, kterému se ve snaze sečíst se online podařilo omylem uvést jako místo svého bydliště adresu souseda. Dlouho pak prý přemýšlel nad tím, kde se soused sečte a zda mu tím nezpůsobí nějaké problémy.

Humorný byl pak dotaz tazatele na možnost sečíst místo hádavé manželky svá domácí zvířata, protože to jsou prý skuteční členové jeho domácnosti. Jedna z ochotných operátorek dokonce dostala nabídku k sňatku od pána, který výměnou za spolupráci při vyplňování údajů za bydlení nabízel ruku svého syna.

(tzčsú)


 

Vysoké školy u nás studuje 300 tisíc studentů, výrazně mezi nimi roste podíl cizinců

Mezi lety 2010 a 2020 poklesl celkový počet studentů českých vysokých škol o čtvrtinu. Největší úbytek postihl technické obory, nárůst naopak zaznamenala skupina oborů v oblasti zdravotní a sociální péče. Počet zahraničních studentů vzrostl o třetinu.

V roce 2020 studovalo na vysokých školách v České republice celkem 303,4 tisíce studentů a 63,8 tisíc studentů je v daném roce absolvovalo. Devět z deseti studentů se vzdělávalo na některé z 26 veřejných vysokých škol, 9 % navštěvovalo 31 soukromých škol a zbylé procento připadlo na dvě státní vysoké školy. Nejvíce studentů se vzdělávalo v Praze, a to 120 tisíc, s odstupem pak následovalo Brno, kde na vysokou školu chodilo 65 tisíc studentů.

„Mezi lety 2010 a 2020 poklesl počet studentů vysokých škol o 24,4 %. Do roku 2010 přitom každoročně rostl. Přestože se v roce 2020 počet studentů poprvé po devíti letech meziročně zvýšil o 11 tisíc, ve srovnání s rokem 2010 jich na vysokých školách studovalo o téměř 100 tisíc méně,“ upozorňuje Vendula Kašparová z oddělení statistiky vzdělávání, zdravotnictví, kultury a sociálního zabezpečení ČSÚ. Analogicky s tím se snižuje i počet absolventů, kterých bylo vloni 64 tisíc, tedy o 30 tisíc méně než v roce 2012, kdy vysoké školy úspěšně ukončilo historicky nejvíce absolventů. Z velké části je to způsobeno změnou populační struktury a výrazně se na něm podílela snižující se velikost populace ve věku 20-29 let, tedy věku typickém pro studium vysoké školy. Nicméně i v této věkové kategorii došlo k poklesu podílu studentů vysokých škol, kdy v roce 2020 tento podíl činil přibližně 18 % v porovnání s 20 % v roce 2011, kdy byl nejvyšší.

„Úbytek počtu studentů se dotkl téměř všech skupin oborů. Výjimku tvoří skupina oborů v oblasti zdravotní a sociální péče, kde došlo v porovnání s rokem 2010 k nárůstu o 7 %. Naopak největší úbytek studentů zaznamenaly obory z oblasti technika, výroba a stavebnictví, a sice o 37 %,“ doplňuje Vendula Kašparová.

Podíl studentů cizí státní příslušnosti se v posledních deseti letech soustavně zvyšoval a v absolutním vyjádření vzrostl o jednu třetinu (33,6 %). V roce 2020 dosáhl podíl zahraničních studentů na českých vysokých školách 17 %. Dlouhodobě nejvyšší zájem o studium v Česku mají Slováci, s odstupem pak následují studenti z Ruské federace, Ukrajiny a Kazachstánu. Celkem studovalo v roce 2020 některou z vysokých škol v České republice 50 441 cizinců mající 165 různých státních občanství.

Další informace přináší publikace Studenti a absolventi vysokých škol v České republice.

(tzčsú)


 

Nový stavební zákon zjednoduší povolování staveb

Ve středu budou poslanci ve třetím finálním čtení pokračovat v projednávání nového stavebního zákona, který výrazně zjednoduší povolování staveb a konečně zajistí dodržování lhůt. Úředníkům tak díky rekodifikaci stavebního práva odpadne až 40 procent agendy.

V budoucnu povedou stavební úřady už jen jedno řízení, jehož výsledkem bude jedno rozhodnutí místo současného územního rozhodnutí a stavebního povolení. Nový stavební zákon také zavede apelační princip, který zajistí, že odvolací orgán bude muset vždy rozhodnout. Odpadne tak současný ping-pong, kdy se věc stále dokola vrací nižší instanci. Velkým krokem vpřed bude kompletní digitalizace stavebního řízení, která umožní elektronickou komunikaci mezi občany a úředníky, ale i mezi úředníky navzájem, a přinese větší kontrolu, otevřenost a transparentnost řízení.

“Chtěla bych ubezpečit opoziční poslance, že jejich obavy z kolapsu povolování staveb, až přejdou stavební úřady pod stát, jsou opravdu zbytečné. Už nyní v průzkumu místních samospráv deklarovalo 40 procent stávajících úředníků stavebních úřadů ochotu přejít do služebního poměru. Po schválení stavebního zákona začneme vysvětlovat výhody práce pro stát a já jsem přesvědčena, že personální nouzí trpět rozhodně nebudeme. A určitě také nebudeme potřebovat desítky miliard navíc, jak se obává opozice,” uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. V současnosti obecní stavební úřady zaměstnávají přibližně sedm tisíc úředníků. S ohledem na zamýšlené procesní zjednodušení stavební agendy a její digitalizaci si nová stavební soustava vystačí se čtyřmi až pěti tisíci úředníky.

Jak bude vypadat nová soustava stavebních úřadů

Nový stavební zákon počítá s převodem stavebních úřadů přímo pod stát a s vytvořením zcela nové struktury v čele s Nejvyšším stavebním úřadem se sídlem v Ostravě, se Specializovaným a odvolacím stavebním úřadem jako prvostupňovým úřadem ve věci zákonem vyhrazených staveb (jako jsou dálnice, či letiště apod.) a odvolacím stavebním úřadem pro prvostupňové krajské stavební úřady. Krajské stavební úřady pak budou dále tvořeny územními pracovišti v obcích podle vyhlášky Nejvyššího stavebního úřadu. První vyhláška bude vydána na základě zákonem vymezených kritérií.

Na stavebních úřadech budou muset například pracovat minimálně čtyři lidé, aby se už nestávalo, že občané najdou na stavebním úřadě ceduli: Pro nemoc zavřeno. V současné době je totiž 16 procent stavebních úřadů tzv. jednohlavých. “Naším cílem je, aby díky digitalizaci občan na stavební úřad vůbec fyzicky nemusel. A pokud tam bude chtít jít, myslím si, že upřednostní profesionální a rychlý výkon úředníka před co nejkratší dojezdovou vzdáleností,” říká ministryně Klára Dostálová. V současnosti funguje na obcích téměř sedm stovek stavebních úřadů, do budoucna by jich mělo být v první fázi 307. I opoziční pozměňovací návrh Martina Kupky počítá s redukcí obecních stavebních úřadů a se vznikem Nejvyššího stavebního úřadu .

Žádné miliardy navíc

Nová stavební soustava počítá s integrací většiny dotčených orgánů chránících veřejné zájmy, což také výrazně přispěje k urychlení celého řízení. Náklady na provoz stavebních úřadů se ale nijak nezvýší. Ročně by měly vyjít na zhruba 4,1 miliardy, stát přitom už dnes platí kolem čtyř miliard ročně za přenesený výkon státní správy, který zajišťují obce a kraje. Jednorázové náklady na změnu systému dosáhnou přibližně 1,3 miliardy korun, což je z dlouhodobého hlediska přijatelné číslo. Jeden z našich nejlepších ekonomů – nedávno zesnulý profesor Michal Mejstřík – spočítal celospolečenské přínosy rekodifikace stavebního práva na 7,1 miliardy za rok.

Rychlejší odstraňování černých staveb a dodržování lhůt

Převodem stavebních úřadů ze spojeného modelu veřejné správy přímo pod stát dojde k omezení nežádoucího vlivu samosprávy na povolovací procesy, a tudíž k požadovanému odstranění systémové podjatosti úředníků stavebních úřadů. Další z výhod tohoto systému představuje odstraňování černých staveb, které obce nezvládají platit ze svých rozpočtů. V rámci nové soustavy bude výkon rozhodnutí hrazen přímo ze státního rozpočtu.

Úředníci ve státní stavební správě pod služebním zákonem budou také jednotně metodicky vedeni, bude zvýšena jejich zastupitelnost a samotná flexibilita stavebních úřadů, rovněž bude umožněno sdílení odborníků v případě složitějších a méně obvyklých případů. “Dnes si nemohou úředníci vzájemně vypomoci. Díky zastupitelnosti úředníků v čistě státní stavební správě budou moci konečně dodržovat lhůty. A to je pro mě alfa omega, proto jsem nemohla podpořit žádný z návrhů opozice, který by toto nedokázal zajistit,” uvedla Klára Dostálová.

PROTEXT


 

Výběr z médií: účetní městské části před soudem, zdanění leteckého paliva i konec s kouřením

26. května – V českém tisku se ve středu dočtete, že městkou část Brno-Jundrov měla podle obžaloby účetní Hana Řídká připravit postupně o víc než osm milionů korun. Obžaloba pro ni navrhla až čtyři roky vězení, píše Mf Dnes. Ministryně financí podle Hospodářských novin podpořila zdanění leteckého paliva. Aerolinky tak podle Schillerové mají neopodstatněnou výhodu oproti jiným dopravcům. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

26. května – Do střední Evropy nadále proudí chladný a vlhký vzduch od západu

Proto včerejší teploty vystoupily většinou na 11 až 15 °C, 16 °C bylo jen v Osoblaze, Děčíně, Ústí nad Labem, Karviné a Žatci.
Vyskytly se i bouřky, nejvíc jich bylo v Libereckém, Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Příliv tohoto vzduchu bude pokračovat i v příštích dnech a stále se bude vyskytovat někdy méně, jindy více přeháněk(dnešní teploty v mapce )
Mírně se oteplí až na začátku příštího týdne a teploty se konečně dostanou na hodnoty obvyklé pro přelom května a června. To na jihu Portugalska a jihozápadě Španělska už mohou dneska počítat s teplotami až ke 30 °C. Velmi teplo bude taky v Řecku a na východě Turecka. Tady ve vnitrozemí teplota dosáhne i na 35 °C (teploty v mapce).

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Tesco představilo nadstandardní rodinné benefity, během mateřské dovolené dorovná mzdu do 100 %

Společnost Tesco zavádí nové benefity, které jsou unikátní nejen v maloobchodním sektoru, ale i na českém trhu. Mimořádnou podporu Tesca získají kolegyně a kolegové, kteří zakládají rodinu, případně již rodinu mají. Společnost více podpoří také všechny kolegy a kolegyně, kteří se vracejí zpět do zaměstnání po dlouhodobé pracovní neschopnosti způsobené závažným onemocněním nebo úrazem.

Nové benefity vstoupí v platnost v průběhu léta a zaměstnancům byly oznámené minulý týden při příležitosti Světového dne kulturní rozmanitosti 21. května. Jejich prostřednictvím poskytne Tesco svým zaměstnancům ještě větší podporu během důležitých událostí v jejich životě.

Rodiče, pěstouni nebo ti, kteří plánují mít rodinu nebo se vrátit do práce po vážné nemoci, získají významnou podporu, která jde nad rámec platné legislativy. Společnost Tesco představila nové unikátní rodinné benefity. Tímto způsobem kolegové dostanou potřebnou podporu právě tehdy, kdy ji nejvíce potřebují. S ambicí vytvořit lepší místo pro práci kolegů s různými potřebami, se Tesco v letošním roce zaměřuje na podporu žen, rodin a osob se zdravotním postižením. Nové benefity byly představeny během oblíbeného Festivalu diverzity, čtrnáctidenní sérii programů o rozmanitosti a inkluzivní kultuře, který má za cíl ukázat různé pohledy na individualitu a jedinečnost a podpořit pracovní prostředí s respektem k rovnému zacházení.

„V Tescu chápeme, že je každý výjimečný. Přicházíme do společnosti v různých životních situacích a z různých prostředí. 75 % našich kolegů jsou ženy, 54 % kolegů o někoho pečuje, společně vychováváme více než 6 800 dětí, 3,8 % kolegů je zdravotně znevýhodněných. Usilujeme o to, aby se všichni cítili uznávaní, respektovaní a byli motivováni k dosažení společných cílů. Věříme, že zavedením nových rodinných benefitů můžeme zajistit, že i nadále budeme skvělým místem pro práci kolegů s nejrůznějšími potřebami a můžeme poskytnout výraznou podporu těm, kteří zakládají rodinu,“ říká Daniela Hrbková, personální manažerka společnosti Tesco Česká republika.

Nové rodinné benefity společnosti Tesco jsou následující:

Podpora čerstvých rodičů

• Kolegyním bude dorovnána peněžitá pomoc po celou dobu mateřské dovolené do 100 % předchozí mzdy. Tento benefit se také vztahuje na adopci.

• V případě, že rodičům při adopci staršího dítěte už nevzniká nárok na mateřskou nebo rodičovskou dovolenou, nová pravidla nabízí 8 týdnů placeného volna, aby se kolegové mohli adaptovat na novou rodinnou situaci.

• Otcovské volno – kolegové mají nárok na placené volno po dobu dvou týdnů (včetně jednoho týdne vyplývajícího ze zákona), z toho jeden týden bude možné vyčerpat do 12 měsíců od narození či adopce dítěte.

Podpora pro ty, kteří plánují založit rodinu

• V případě, že podstupují léčbu plodnosti, mají nárok na 1 týden placeného volna na jeden léčebný cyklus (maximálně 3krát v průběhu zaměstnání).

• Při účasti na setkání v rámci příprav na pěstounskou péči mají nárok na 1 týden placeného volna.

Další podpora pro rodiny

• Každý rodič dítěte do 18 let bude mít nárok na 4 týdny neplacené rodičovské dovolené za rok až do doby, kdy jeho nejmladší dítě dosáhne věku 18 let (maximálně však 18 týdnů na jednoho rodiče).

• V případě úmrtí neplnoletého dítěte (do věku 18 let), mají kolegové nárok na dva týdny placeného volna (včetně 2 placených dní vyplývajících ze zákona).

• V případě, že rodiče přijdou o dítě v době těhotenství, náleží jim týden placeného volna.

Tesco nově zavádí také podporu pro kolegyně a kolegy, kteří se vrátí do práce po dlouhodobé pracovní neschopnosti z důvodu vážné nemoci nebo úrazu. V průběhu prvních 4 týdnů mohou pracovat na poloviční úvazek, přičemž jim bude proplacená 100% mzda.

Tato nová řada iniciativ navazuje na předešlé, které vstoupily v platnost v předchozích letech. Jedná se např. o den volna pro rodiče, jejichž dítě jde poprvé do školy, podpora pro rizikové skupiny kolegů během pandemie Covid, letní tábor pro děti ze sociálně slabších rodin, charitativní projekt Tesco Anděl na pomoc rodinám kolegů, kteří se ocitli v tíživé životní situaci.

(tztesco)


 

25. května – Poměrně deštivý a chladný ráz počasí dosavadního průběhu jara v průniku s dlouhodobými omezeními pohybu osob související s opatřeními nemoci COVID 19 lákají k vycestování za teplem do Středomoří

Ve Středomoří již léto opravdu začalo a na mnoha místech teploty atakují tropických 30 °C, voda Středozemního moře se tak rychle prohřívá. Ve východní polovině Středomoří již přesahuje 20 °C a v Turecku nebo na Kypru již dosahuje příjemných 24 °C.
Podrobnou a denně aktualizovanou textovou předpověď počasí, teplot vzduchu a vody naleznete na stránkách ČHMÚ v odkaze https://www.chmi.cz/…/evropa/primorske-rekreacni-oblasti.
Mapky: 
• předpovídaná teplota vzduchu dne 25.5. v oblasti Středomoří
• teplota vody dne 25.5. v oblasti Středomoří

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Výběr z médií: změny chemických procesů v těle vojáků, návrat Airbnb i regenerační zemědělství

25. května – V českém tisku se v úterý dočtete, že NATO se chce naučit měnit chemické procesy v těle vojáků. Má to pomoci například s lepším rozhodováním vojáků v boji, píše to deník E15. Turisti si podle Hospodářských novin začínají znovu rezervovat krátkodobé pronájmy v centru Prahy a ceny bytů v centru tak opět porostou. Služba Airbnb se tak vrací po koronavirové pauze v plné síle. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda rozhodla – 24. května

Vláda projednala průběžné výstupy a doporučení Uhelné komise. která vyhodnotila, že nejvýhodnějším scénářem pro útlum využívání uhlí v České republice je tzv. koncepční scénář, který počítá s rokem 2038 jako realistickým datem útlumu uhlí z technického, bezpečnostního, ekonomického hlediska a také z hlediska dopadu na produkci emisí.

Vláda ale Uhelné komisi doporučila, aby podrobněji rozpracovala a vyhodnotila podmínky, nástroje a dopady dřívějšího ukončení využití uhlí v energetice ČR, a uložila, aby Uhelná komise zpracovala podrobný harmonogram dekarbonizace pro jednotlivé typy zdrojů s ohledem na jejich emisní intenzitu, návrh potřebných regulatorně legislativních nástrojů pro prosazování cílů vlády v této oblasti a detailní zhodnocení a řešení ekonomických a sociálních dopadů v útlumem postižených regionech. Další výstupy práce má komise vládě předložit do 31. prosince. Podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu na https://www.mpo.cz/…/doporuceni-uhelne-komise-o-konci…/

Vláda také schválila záměr pořídit jednorázové menstruační vložky do zásob pro humanitární pomoc, kterými by stát pomohl řešit sociálně slabým ženám problém s menstruační chudobou. Stát prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv nakoupí deset milionů kusů těchto hygienických potřeb a dva miliony kusů uvolní pro sociálně potřebné ženy prostřednictvím potravinových bank. Každý rok pak SSHR dva miliony kusů vložek obmění a vyřazené opět bezplatně poskytne prostřednictvím potravinových bank. Samotná zásoba pak bude určena pro případ nějakého krizového stavu. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva financí na https://www.mfcr.cz/…/strategicke-zasoby-statu-se…

Kabinet projednal a schválil návrh na rozdělení prostředků Fondu pro spravedlivou transformaci mezi Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Z tohoto fondu bude pro tři kraje strukturálně postižené útlumem těžby a využívání uhlí k dispozici z evropských zdrojů celkem 41 miliard korun. Tyto peníze mají sloužit ke zmírnění dopadů útlumu, jak sociálních, tak ekonomických, například k omezení nezaměstnanosti, podpory restrukturalizace, ale i k obnově těžbou zdevastované krajiny. Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj vypracovalo pro rozdělení těchto prostředků metodiku vyhodnocující aktuální stav v jednotlivých krajích a na jejím základě rozhodlo, že Karlovarský kraj získá 6,3 miliardy, Ústecký 15,8 miliardy a Moravskoslezský 18,9 miliardy korun.

Schválila také novelu nařízení vlády o provedení některých ustanovení zákona o pojišťování a financování vývozu se státní podporou, která v souladu se změnou Dočasného rámce pro opatření státní podpory na podporu hospodářství při stávajícím šíření koronavirové nákazy covid-19 Evropské komise prodlužuje poskytování záruk Exportní garanční a pojišťovací společnosti, za splacení úvěrů poskytovaných bankami vývozcům, výrobním a obchodním podnikům, které se potýkají s nedostatkem likvidity v důsledku nepříznivé ekonomické situace způsobené pandemií covid-19 do 31. prosince 2021.

Vláda se zabývala také úpravami platných protiepidemických opatření. Od úterý 25. května se mění podmínky pro ubytovávání hostů v hotelích či penzionech tak, že k dosud platným možnostem prokázání bezinfekčnosti se přidává možnost využít i potvrzení o absolvovaném testu od zaměstnavatele, čestné prohlášení o otestování ve škole nebo absolvování antigenního samotestu přímo na místě. Zároveň se povinnost prokazovat bezinfekčnost nebude vztahovat na děti mladší šesti let https://www.vlada.cz/…/akt…/maloobchody-od-25-5-0485.pdf

Další změny vstoupí v platnost od 31. května a týkají se mimo jiné akademických obřadů na vysokých školách, přijímacích zkoušek na vyšších odborných školách, pořádání kongresů a vzdělávacích akcí či činnosti pěveckých sborů https://www.vlada.cz/…/aktualne/omezeni-skol-0485.pdf

Otevřít se budou moci i venkovní bazény, koupaliště a brouzdaliště, a to na padesát procent kapacity, a skončí zákazy skupinových prohlídek na hradech, zámcích, v muzeích či na veletrzích. Při dodržení podmínek bude moci být ve skupině až 30 osob. Pro venkovní prostory zoo a botanických zahrad přestane platit omezení počtu návštěvníků, redukovat se bude pouze vstup do vnitřních pavilonů, a to počtem osob na plochu. Zvýší se i počty osob při sportování nebo na spolkových akcích, a to až na 75 osob uvnitř a 150 osob venku https://www.vlada.cz/…/maloobchody-a-sluzby-0485.pdf

Od 1. června dojde ke změně v úhradách testů na covid-19 zdravotními pojišťovnami. V červnu budou pojišťovny hradit antigenní testy jednou za sedm dnů a PCR testy dva do měsíce https://www.vlada.cz/…/aktu…/testovani-obyvatel-0485.pdf

Výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/…/prubezne-vysledky-jednani-vlady…/

(tzvláda)


 

Spolu s rozvolňováním roste i důvěra v ekonomiku

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně zvýšil o 5,0 bodu na hodnotu 99,7, přičemž vzrostly obě jeho složky. Indikátor důvěry podnikatelů se zvýšil o 4,3 bodu na hodnotu 99,1 a indikátor důvěry spotřebitelů o 8,9 bodu na hodnotu 102,8. Ve srovnání s květnem loňského roku, kdy probíhala první vlna pandemie koronaviru, jsou souhrnný indikátor, podnikatelský indikátor a indikátor důvěry spotřebitelů na výrazně vyšší úrovni.

„V průběhu května avizované a částečně realizované rozvolňování opatření proti šíření koronaviru významně přispělo k růstu podnikatelského indikátoru důvěry a to především v odvětvích obchodu a vybraných segmentů služeb. Respondenti z těchto odvětví hodnotili mnohem lépe než v předchozích měsících svou současnou ekonomickou situaci a poměrně optimistická jsou i jejich očekávání pro nadcházející měsíce,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Ještě vyšší než u podnikatelů byl v květnu růst důvěry mezi spotřebiteli. Lidé se výrazně méně než v předešlých měsících obávají zhoršení celkové ekonomické situace a ztráty zaměstnání. Očekávání růstu spotřebitelských cen se však meziměsíčně nezměnila, a tak i v květnu zůstávají vysoko nad svým dlouhodobým průměrem, uvedla Silvie Vyplašilová z oddělení konjunkturálních průzkumů.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci:

https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkum-kveten-2021

(tzčsú)


 

Výběr z médií: problémy pro pacientské organizace, sklepy plné vína i digitální detox

24. května – V tisku se v pondělí dočtete, že některé pacientské organizace budou možná muset skončit nebo se zásadně změnit. Návrh Věry Adámková může znamenat zánik například pro organizace zastupující pacienty s autismem nebo Alzheimerovou chorobou, píše deník E15. Malí vinaři mají podle Práva sklepy plné neprodaného vína. Rostly naopak prodeje velkým firmám, které dodávají do supermarketů. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

24. května – Nový pracovní týden začíná slunečným, ale také chladným ránem

Kolem východu Slunce se teploty pohybovaly od 6 do 2 °C. Například v Tachově nebo v Jihlavě byla teplota kolem 1 °C. Při zemi dokonce teploty, na jihozápadě Čech, klesaly i pod nulu.
Se slunečními paprsky teplota začaly rychle stoupat a odpoledne by měly dosáhnout 16 až 20 °C, v Čechách místy až 22 °C.
Po většinu dne déšť nečekáme, přijde až v noci na úterý, pršet by mělo nejvíce v západní polovině Čech a na Moravě a ve Slezsku.
Zítřejší teploty budou ráno kolem 10 °C, ale odpoledne dosáhnou jen 12 až 16 °C.
Mapky:
• Maximální teploty dnes v pondělí a zítra v úterý.
• Srážkové úhrny za noc na úterý.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

V týdnu nás na Prachaticku opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili:

ČTĚTE ZDE


 

 

 


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře