Z PRVNÍ RUKY: 10. května – 16. května 2021

Z PRVNÍ RUKY: 10. května – 16. května 2021

Jaro ve vimperském městském parku / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Stále k nám proudí oceánský, tedy na srážky bohatý vzduch a výrazná změna počasí se nechystá ani v příštím týdnu.

Přeháňky a ojedinělé bouřky se vyskytnou hlavně v odpoledních hodinách, ale občas zaprší i vydatně. Na obrázku vidíme, kolik srážek spadne za neděli a pondělí. Modely se sice neshodují v přesné lokalizaci srážek a konečných úhrnech, ale velmi pravděpodobně vydatně zaprší na Moravě a ve Slezsku i zítra.
V celkovém úhrnu může na východě našeho území napršet více než 40 mm za 48 hodin na již vodou nasycenou zem, což bude dál rozvodňovat některé toky. Sledujte aktualizaci výstrahy.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

16. května – SV. JAN NEPOMUCKÝ, LEGENDA

Je patronem vod, mostů a profesí spjatých s vodou, hlavně vorařů (šífařů), lodníků a mlynářů, byl ochráncem proti utopení a byl vzýván za mlčenlivost. Jeho atributy jsou: hvězdy kol hlavy, jazyk, kněz, kotva, kříž, most, palma, ryba, řeka. Jako jediný světec má kolem hlavy pět hvězd, a to je velká zvláštnost, protože jinak má nárok na hvězdy kolem hlavy pouze panna Maria. Byla mu zasvěcena řada kostelů a kaplí, nejkrásnější a nejznámější z nich je barokní poutní areál na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou (1735), který postavil J. B. Santini ve tvaru hvězdy. Se sochami J. Nepomuckého se můžeme potkat na mostech, návsích a rozcestích. Ta nejznámější stojí na Karlově mostě (1683).
Jan z Nepomuku je historicky doložená postava, byl v latinských textech uváděn jako „Johannes de Pomuk“. Je jedním z nejoblíbenějších a z nejznámějších světců. Narodil se roku 1345 v Pomuku poblíž Plzně, jako syn soudce, dle některých historiků se jednalo o starostu Pomuku. Získal vynikající vzdělání, které ho jako duchovního přivedlo až k hodnosti generálního vikáře pražské arcidiecéze. Postupně docházelo ke konfliktu krále Václava IV. (syna Karla IV.) a arcibiskupa. Šlo o jeho moc, kterou chtěl Václav IV. intrikami omezit. Vše vyvrcholilo zatčením J. Nepomuckého a dalších úředníků. Podle další legendy a dlouho tradovaného příběhu Jan odmítl prozradit žárlivému Václavovi královnino zpovědní tajemství. To už byl pouhý krok k tragédii. Desetiletí střetů končí nechutnou aférou, v níž Václav IV. dal Jana Nepomuckého zatknout, krutě mučit – sám u toho byl přítomen – a poté jeho mrtvolu nechal svázat do kozelce a shodit ji z kamenného mostu do Vltavy (20. 3.). Jeho tělo vyplavalo 17. dubna, kdy ho rybáři uviděli v řece s pěti světly, hvězdám podobnými kolem hlavy.

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

16. května – Ať žije Přemysl!

Mužské křestní jméno původu slovanského. Významově se vykládá jako promýšlející své skutky, důkladně přemýšlející, nebo muž dobré mysli. Jedná se o rodové jméno nejstaršího českého panovnického rodu, a sice Přemyslovců. Nositelů tohoto jména postupně ubývá, v současnosti je jich něco málo přes 5000. Domácí varianty: Přemek, Přéma, Přemeček.

Pracant, jaký se hned nevidí. Nepotrpí si na protekci, svých cílů dosahuje vlastními silami, nečeká, až mu něco samo spadne do klína. Díky této filozofii ho životní úspěch nemine. Je stálý a věrný a ze všeho nejvíc si váží své rodiny, která mu poskytuje podporu. Ocitne-li se v pozici hlavy rodiny, občas zatouží po tom, aby mohl ovládat ostatní. Naštěstí ale brzy pochopí, že tudy cesta nevede.

www.horoskopy.cz

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

15. května – Ať žije Sofie!

Ženské křestní jméno řeckého původu. Pochází ze slova “sofia”, tedy moudrost. V ČR užíváno také v jeho české podobě Žofie. Jeho obliba v posledních letech značně stoupá, v současnosti jej v ČR užívá 5500 dívek a žen.
Podle numerologů mívá umělecké sklony, ne vždy se ale v životě vydává právě tímto směrem. V pracovním kolektivu bývá mimořádně oblíbená, protože je laskavá, sympatická a nikdy nikomu neodmítne pomoc. K úspěšnému životu potřebuje dobré rodinné zázemí, u domácího krbu si dobíjí baterky pro své imaginární nesčetné výlety za hranice všedních dní. Svoji kreativitu projevuje zejména při domácích činnostech. Někdy se u ní v průběhu života náhle projeví okultní schopnosti.

 

www.horoskopy.cz

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

MEZINÁRODNÍ DEN RODINY (15.5.)

„Petr takřka vyrostl pod lipou. Když byl ještě nemluvně, v neděli, za oddechu, v letních večerech nosila ho sem máma v loktech, odložila ho na měkký drn a napadl-li Petra-nemluvně hlad, podávala mu zde svůj prs. Jen se naučil batoliti, první nesmělé krůčky vedly ho pod lípu. Došel, bucl tu sebou na kulatou zadničku do měkka, do trávy. Petříčka v těchto dobách prvních pokusů o samostatnost nemusila máma nikde hledat než pod lipou. Dál se nikde nezatoulal. Ten kus země, nad nímž lípa prostírala svůj koš, byl světem jeho dětství. Zde nosil své jednoduché hračky, dřívka, kamínky, kuličky a hrudy tvárlivého jílu z blízkého rybníčku. Tady mu táta zrobil první prak, první bouchačku, první káču a sám si upletl první pomlázku. Z nejkrásnějšího prutu své lípy si udělal pěkně vyřezávané bičiště, když šel pásti několik máminých hus.” (Ze strání i rovin, obrázek R. Lauda, 1930)

V roce 1993 Valné shromáždění OSN (Organizace spojených národů) rozhodlo, že počátkem roku 1994 se bude každý rok v den 15. května slavit Mezinárodní den rodiny. Tento den má celosvětově každoročně připomenout důležitost rodiny jako základu společnosti, protože rodina je základem státu i základním kamenem správné výchovy dětí, které tvoří budoucí generaci.

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

15. května – Ať žije Žofie!

Ženské křestní jméno pocházející z řečtiny. Je počeštěnou obdobou řeckého Sofie, tedy moudrá. Základem pro obě jména se stalo slovo “sofia” – moudrost. Žofie bývá v lidových pranostikách označována za ledovou ženu, která přináší studené deště. Domácí varianty: Žofka, Žofi, Žofinka.

Ezoterikové o ní říkají, že je nebývale inteligentní a učenlivá, bohužel jí ale chybí dostatek trpělivosti. Bojovnosti a živočišnosti má však na rozdávání, temperament se zkrátka nezapře. Bývá poměrně empatická a v jednání s lidmi vykazuje neobyčejnou obratnost. Rozhodne-li se věnovat psychologii, dostane šanci udělat pro sebe i pro ostatní mnoho dobrého. Někdy se propracuje i k trvalejšímu zájmu o duchovní vědy

www.horoskopy.cz

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

Výběr z médií: zdražení v restauracích, vrácení domu na Letné a anonymizace katastru nemovitostí

15. května – Hospody a restaurace v Česku v nejbližší době zdraží v průměru o 10 procent. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Důvodem jsou vyjma vyšších cen piva zejména ztráty během koronaviru. Naopak levnější budou podle Regionálního Deníku zahraniční dovolené, hlavně díky silnější koruně. Deník Právo si všímá anonymizace dat v katastru nemovitostí, která bude možné zpřístupnit pouze po přihlášení. Více si přečtěte ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Slovensko, Andorra a Francie budou nově v červené kategorii zemí podle míry rizika nákazy. Do oranžové kategorie se přesune San Marino, zelený bude Island

 

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí podle míry rizika nákazy. Od pondělí 17. května se do červené kategorie zemí přesune Slovensko, Andorra a Francie. Do oranžové kategorie se zařadí San Marino. Naopak Island bude zelený.

Po návratu z tmavě červených zemí, do kterých spadají státy Evropské unie a třetí země, které nejsou uvedené v ostatních kategoriích, je nutné podstoupit první test ještě před vstupem na území ČR.

Do červené kategorie, která se vyznačuje zeměmi s vysokým rizikem nákazy, se zařadí Slovensko, Andorra a Francie. Do kategorie již nyní spadá Belgie, Bulharsko, Dánsko, Itálie, Monako, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Lotyšsko, Rakousko, Polsko, Estonsko, Maďarsko, Rumunsko, Řecko, Německo, Slovinsko, Švýcarsko, Španělsko.

Součástí opatření zůstává také povinnost podstoupit PCR test, a to nejpozději 5 dní po návratu do České republiky v případě příjezdu z červené země a nejdříve 5. den po návratu z tmavě červené země. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. Zůstává také povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář. Tyto povinnosti neplatí jen pro zelenou kategorii zemí.

Změny se týkají také oranžové kategorie zemí, kam se od pondělí 17. 5. přesunou San Marino. V oranžové kategorii již nyní figuruje Finsko, Norsko, Irsko, Kanárské ostrovy, Malta, Portugalsko a Baleárské ostrovy.

Pro návraty ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červená kategorie) a ze zemí se středním rizikem nákazy (oranžová kategorie) se bude test ještě před návratem do ČR požadovat pouze v případě, že daná osoba použije k návratu veřejnou dopravu.

Kromě toho jsou z preventivních důvodů osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie povinné nosit po dobu čtrnácti dnů všude mimo domov respirátor, a to i ve venkovních prostorech.

Při cestě ze zemí EU+ se středním nebo vysokým rizikem nákazy (oranžová a červená kategorie) nemají osoby, které byly plně naočkovány na území ČR, povinnost podstoupit test a nemají po návratu omezený pohyb.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, kde žádná z výše uvedených povinností neplatí. V této kategorii bude nově zařazený Island. Doplní Vatikánský městský stát a z mimounijních států pak Austrálii, Izrael, Jižní Koreu, Nový Zéland, Singapur a Thajsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění COVID-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily. Ministerstvo zdravotnictví reaguje také na výskyt nových mutací koronaviru. Z důvodu možného šíření nových variant viru Ministerstvo zdravotnictví zakázalo cestovat do zemí, kde je extrémní riziko šíření těchto mutací. Konkrétně se jedná o Botswanu, Brazílii, Indii, Jihoafrickou republiku, Keňu, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambik, Peru, Svazijsko/Eswatini, Tanzanii (včetně ostrovů Zanzibar a Pemba), Zambii a Zimbabwe.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Lesy ČR loni hospodařily v kladných číslech. Podnik intenzivně obnovuje lesy po kalamitě a opět tvoří rezervní fond

Hospodářský výsledek Lesů ČR byl v roce 2020 v oblasti černé nuly. Podnik tedy opět vytváří rezervní fond a výrazně zrychluje zalesňování rozsáhlých hektarů po kalamitě. Dozorčí rada přijala 13. května výsledky bez připomínek.

Loňský hospodářský výsledek podniku po zdanění dosáhl 0,044 miliardy korun. „Velmi pozitivně ho ovlivnily státní prostředky kompenzující snížení cen dřevní hmoty ve výši 2,3 miliard korun. Peníze ale hned lesům vracíme při obnově. Naše loňské náklady na pěstební činnost dosáhly bezmála 3,5 miliard korun a zvýšily se o 21 procent oproti roku 2019. Vysadili jsme 74 milionů sazenic a zalesnili 16 tisíc hektarů, z toho 3 790 hektarů přirozeně,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Obnova státních lesů přitom stále zrychluje. Podnik letos plánuje zalesnit 21 tisíc hektarů holin a vysadit rekordních 85 milionů sazenic.

V souladu se Strategií rozvoje podniku z prosince 2020 také začaly Lesy ČR opět tvořit podnikový rezervní fond. „Ten je zásadním zdrojem při nenadálých událostech a kalamitách,“ zdůraznil Vojáček.

Z loňských hospodářských dat ještě zbývá doplnit objem vytěženého dříví, tedy 14,4 miliony m3, což je o 455 tisíc m3 víc než v roce předchozím, z toho bylo 9,7 milionů m3 napadených kůrovcem. „V nekalamitních letech podnik ročně těžil asi 8 milionů m3 dříví. Je tedy jasné, jak velké úsilí zvládnutí kalamity a následná obnova lesa stojí, a kolik kapacit, lidí i strojů vyžaduje,“ dodal generální ředitel Lesů ČR.

Prioritou podniku nadále zůstává zpracování kalamitního dříví s využitím vlastních i cizích kapacit, ochrana lesa, zmíněná obnova kalamitních holin a pokračování obchodu ve vlastní režii – Lesy ČR tak loni prodaly 4,6 milionů m3 dříví.

(tzlčr)


 

Sumy efektivních teplot pro vývoj kůrovce jsou druhým rokem dostupné v mapové podobě

Aktuálně druhým rokem bude od počátku rojení kůrovce lesníkům a vlastníkům lesů k dispozici mapový podklad zobrazující rychlost vývoje kůrovců ve stromech napadených při jarním rojení. Tuto rychlost charakterizuje suma efektivních teplot promítnutých do mapy České republiky, která je zpracována Českým hydrometeorologickým ústavem, a je možné ji najít také na portále www.kurovcoveinfo.cz

Unikátní model, který vznikl ve spolupráci ČHMÚ s Biologickým centrem AV ČR, Lesy ČR, portály kurovcoveinfo.cz a nekrmbrouka.cz, tak může opět pomoci při orientaci ve vývoji kůrovců nové generace a času, který je k dispozici na včasnou asanaci napadených stromů.

„Ve srovnání s předchozím rokem chceme kromě aktuální situace prognózovat v podobě mapového podkladu i budoucí vývoj s využitím našich předpovědních modelů. Bude tak možné odhadovat i předpokládaný konec vývoje dceřiných generací kůrovců a snad i lépe si rozvrhnout kapacity nutné na vyhledávání a zpracování napadených stromů,“ říká Dr. Martin Možný z ČHMÚ.

„V průběhu roku se prolíná rojení druhé dceřiné generace a sesterských generací. Zatímco při dceřiné generaci přibývají napadené stromy přibližně desetinásobně, u sesterských populací je počet napadených stromů menší než při jarním rojení. V minulém roce probíhající výzkum potvrdil, že intenzita sesterského rojení může být i velmi silná, proto vrchol v odchytech zdaleka nemusí být spojen s rojením druhé generace. Informace poskytnutá tímto mapovým přehledem proto umožní zpřesnit očekávání nově napadených stromů,“ říká Petr Doležal z Biologického centra AV, jeden z autorů modelu.

„Loňský rok ukázal, jak důležitá je informace o rychlosti vývoji kůrovce. Po rojení první dceřiné generace v druhé polovině července bylo díky této informaci zřejmé, že její vývoj bude probíhat až do závěru srpna. Nově vznikající stromy v srpnu pocházely převážně z doběhu tohoto rojení spojeného se sesterskými a velikost nových ohnisek tak byla významně menší než v roce 2018, kdy se jednalo o úplnou třetí dceřinou generaci. V roce 2019 se zase jednalo o druhou dceřinou generaci ze sesterské populace vzniklé v červnu,“ říká iniciátor a spoluautor mapy sumy efektivních teplot Ing. Ladislav Půlpán z Lesů ČR.

Jak s mapou sumy efektivních teplot pracovat?

Hranice dokončení jedné generace je 540 tzv. stupňodní. Mapa načítá hodnoty od počátku rojení v České republice odvozeného z odchytů v rámci „kůrovcového infa“. Jedná se tedy o nejrychlejší možný vývoj na stojících stromech pro danou oblast. Vývoj samozřejmě začíná až po napadení stojících stromů, takže mapa ve skutečnosti lehce předbíhá skutečný vývoj. Tato rezerva je úměrná počtu stupňodní, které uplynuly od počátku rojení do napadení stojících stromů. Pokud okamžik napadení není znám, je z důvodu opatrnosti lepší počítat s plnou hodnotou uvedenou v mapě. Mapa se nedá použít pro skládkované dříví, kde se vývoj na slunci zrychluje.

(tzčhmú)


 

Obnova Vrbenských rybníků se zdařila. Webkamery dokazují čilý život

Revitalizace rybníků Domin a Bažina v přírodní rezervaci Vrbenské rybníky v blízkosti Českých Budějovic, která trvala téměř půl druhého roku, se podařila. Už teď je možné díky instalovaným webkamerám říct, že například hnízdní populace racka chechtavého na rybníce Domin je v letošním roce odhadem o 50 % vyšší, než tomu bylo v letech před zahájením obnovy. O čilém ptačím ruchu se může přesvědčit každý Jihočech díky živému vysílání.

Práce na revitalizaci Vrbenských rybníků, které byly vždy přerušeny v době hnízdění ptactva, začaly v listopadu 2019. V rámci dokončovacích prací na projektu byl na rybníce Domin instalován speciální inteligentní kamerový systém. Jeho součástí jsou kvalitní kamery otočné o 360° s mnohonásobným optickým zoomem, které snímají a přenáší obraz v HD kvalitě.

Instalace kamerového systému má dva hlavní důvody. Prvním je možnost sledování a vyhodnocování stavu populací ptačích druhů, které se v lokalitě nacházejí a na ostrůvcích hnízdí. Vysoká kvalita kamer umožňuje nejen sledování ptáků přímo na ostrůvcích, kde je kamera instalována, ale i na sousedních ostrovech a na vodní hladině,“ řekl první náměstek hejtmana Jihočeského kraje František Talíř zodpovědný za životní prostředí, zemědělství, lesnictví, rybářství, myslivost s tím, že získaná data jsou poskytována dalším odborným subjektům, zejména pak České ornitologické společnosti, Jihočeské univerzitě a Agentuře ochrany přírody a krajiny. „Dalším neméně důležitým důvodem instalace kamer je zpřístupnění záběrů široké veřejnosti prostřednictvím 24hodinového živého vysílání. Každý se teď může přesvědčit o tom, jak čilý život na Vrbenských rybnících je,“ dodal Talíř s tím, že záznam lze najít na webu Životního prostředí Jihočeského kraje a také na kanálu YouTube. „Je to další malý krůček k ochraně unikátní jihočeské krajiny, které si všichni místní obyvatelé tak váží. Před volbami jsem sliboval, že toto bude jedna z mých velkých priorit a těším se na řadu dalších chystaných projektů, které pomohou jihočeské přírodě. Zároveň jsem moc rád, že okolí Vrbenských rybníků je díky jejich úpravám ještě atraktivnější pro výlety a procházky lidí v přírodě,“ upřesnil František Talíř.

Realizace projektu byla úspěšná

Zkušební provoz kamer jsme spustili v polovině dubna. Prvním přínosným zjištěním byl fakt, že kamery ptáky vůbec neruší. Naopak pro racky se staly vyhledávaným místem pro pozorování okolí. Dokonce racky neruší ani to, když otáčíme s kamerou, u které stojí v bezprostřední blízkosti,“ pokračuje Talíř. „Podle sledování, které provedla v minulém týdnu AOPK se potvrdil další, pro nás nejdůležitější fakt – realizace projektu byla úspěšná a obnova hnízdních ostrůvků zdařilá. Například hnízdní populace racka chechtavého na rybníce Domin je v letošním roce odhadem o 50 % vyšší, než tomu bylo v letech před zahájením obnovy. To byl od začátku náš cíl a já jsem rád, že naše práce slaví úspěch. Utvrzuje nás v tom, že má smysl v podobných aktivitách pokračovat,“ uzavírá František Talíř.

Živé přenosy z kamer si už získaly oblibu i u jihočeské veřejnosti. Od zahájení provozu shlédli živé vysílání na kanálu YouTube stovky lidí, návštěvnost webových stránek Životního prostředí Jihočeského kraje se zvedla o cca 40 %. V současné době se postupně doplňují seznamy ptáků, které se v lokalitě nacházejí. V plánu je i doplnění obrazového záznamu zvukem. Další kamera by mohla být instalována pro hnízdní sezónu 2022 v kolonii kolpíků bílých a mohla by přinést zajímavé odborné informace a velmi atraktivní záběry pro veřejnost.

(tzjč)


 

14. května – Ať žije Bonifác!

Mužské křestní jméno, které pochází z latiny. Vzniklo ze slovního spojení “homo boni fati”, tedy člověk dobrého osudu nebo původu. Z latinské podoby Bonifatius následně vzešla česká varianta Bonifác. Je posledním z trojlístku svatých ledových mužů, kteří jsou zodpovědní za správný chod jarního počasí. Jejich počet v ČR se v současnosti počítá na desítky.
Muž s tímto jménem miluje adrenalinové záležitosti. Není divu, je v něm tolik neklidné energie, že ji zkrátka potřebuje někde vybít. V mládí poletuje životem jako včela a ochutnává, co mu kde nabídnou. Teprve v pozdní dospělosti se dokáže usadit a soustředit se na svou budoucnost. Ke spokojenému životu potřebuje především kvalitní materiální zabezpečení a citově vyrovnané vztahy.

www.horoskopy.cz

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

Výběr z médií: chybějící pracovníci na stavbu dálnic, těžba lithia v Česku i návrat dětí do škol

14. května – V českém tisku se v pátek dočtete, že na stavbách českých silnic a dálnic chybějí pracovníci. Nedostatek je hlavně mostařů nebo projektantů, píše Mf Dnes. Společnost Sokolovská uhelná plánuje podle deníku E15 těžit a zpracovávat lithium ve dvou českých lokalitách. Zároveň by chtěla postavit recyklační jednotku pro vysloužilé baterie. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Nejvíce naočkovaných seniorů má Pacov, zaostává naopak Jablunkov. Jak v Česku pokračuje vakcinace?

Pacov, Humpolec, Praha, Písek a Soběslav. Právě v těchto městech žije nejvíc naočkovaných lidí starších 80 let. Jaký je stav ve zbytku republiky, můžete zjistit z mapy proočkovanosti Česka, kterou připravil server iROZHLAS.cz.

CELÝ ČLÁNEK


 

14. května – Během předcházejících 12h napršelo od 0 do 40 mm a na některých tocích byly dosaženy SPA (mapa z 06h OČ).
V následujících 24h naprší od 0 do 20 mm.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

13. května – KOLIK ZATÍM NAPRŠELO

Od včerejška na našem území vydatně prší. Včera se trvalý a vydatný déšť vyskytoval hlavně v jihozápadní polovině Čech, naopak na severovýchodě republiky se večer objevily intenzivní bouřky.
Od včerejšího do dnešního rána naměřily nejvyšší úhrny stanice Olešnice-Čihálka 66 mm, Jeseník 59 mm, Černá Voda 56 mm, Sedlice 54 mm, Bohumín 53 mm, Vidnava 50 mm. Dnes ráno a dopoledne vydatně pršelo ve středních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na Znojemsku, za pouhých 6 hodin naměřila stanice Střelice 48 mm a Moravské Budějovice 44 mm.

Na mapce jsou zobrazené úhrny srážek za 48 hodin od úterní do dnešní 12. hodiny SELČ.
Celý článek naleznete na: http://www.infomet.cz/index.php?id=read&idd=1620905251

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

SeniorPoint slaví výstavou, svou činnost ukazuje za hranicemi okresu

ihočeský Krajský úřad České Budějovice v květnu 2021 hostí výstavu dokumentů a fotografií Pět let SeniorPointu Prachatice a Umění s postižením. Výstava byla dvakrát odložena z důvodů nouzového stavu.

SeniorPoint Prachatice, kontaktní místo pro seniory, působí na Prachaticku šestým rokem. Mezi základní činnosti bezesporu patří poradenství, zajišťování SeniorPasů, vydávání čtvrtletníku SeniorPoint Pressu, vedení kroniky. K nástavbám patří sociálně aktivizační činnosti pro seniory a osoby se zdravotním postižením. A věřte, že za pět let již bylo nabídnuto seniorům a jejich přátelům mnoho aktivit. Přijďte se podívat na výstavu činnosti SeniorPointu, která je k vidění na adrese Krajský úřad Jihočeského kraje, U Zimního stadionu 1952/2, České Budějovice, a to v návštěvní době, která je v pondělí a ve středu od 8 do 17 hodin. Výstava je ve třech patrech budovy. Dvě jsou s dokumenty SeniorPointu Prachatice, v přízemí pak s fotografiemi z podpořeného projektu  Umění s postižením. Fotografie jsou především fotografa Karla Rabenhaupta, ale také Hanky RH+ Rabenhauptové, Zdeňka Krejsy a Jiřího Gabriela Kučery.

Výstava byla zahájena 3. května za přítomnosti Jitky Šálené z odboru evropských záležitostí – oddělení administrace dotačních programů Jihočeského kraje a ředitele společnosti KreBul Prachatice Zdeňka Krejsy, DiS. Již během instalace výstavy si ji prohlédlo několik desítek zaměstnanců, dokonce šlo kolem i několik radních a lidé, kteří si šli vyřídit na úřad své záležitosti.

(tzjč)


 

Jihočeský zvonek on-line 2021

Jihočeský zvonek je tradiční soutěž v amatérském zpěvu, ve které doposud soutěžily děti našeho kraje jako sólisté či jako komorní seskupení (dua, tria, kvarteta). Lidové písně a moderní skladby volného výběru zněly napříč okresy a vše vyvrcholilo v krajském finále ve Strakonicích.

V tomto roce byla soutěž poznamenána pandemickou situací v naší zemi a osobní setkání na podiu nebylo možné. Za finanční podpory Krajského úřadu Jihočeského kraje a pod záštitou Mgr. Pavla Klímy, náměstka hejtmana pro oblast školství, sportu a veřejných investic, proběhl 34. ročník soutěže online formou. Internetová výzva oslovila zpěváky a umělce nejen z našeho kraje, soutěžilo se ve dvou kategoriích – lidová píseň „K Budějicům cesta“ nebo volný výběr moderní skladby.

Odborná porota ocenila 30 nejlepších účastníků ve 3 pásmech (zlaté, stříbrné, bronzové), z celkového počtu 62 soutěžních videoklipů. Děkujeme JčK za finanční podporu a všem hudebníkům a jejich pedagogům i rodičům za kreativitu. Letošní ročník soutěže byl neobvykle náročný po umělecké i po technické stránce. Sestřih nejlepších videoklipů bude zveřejněn na webu www.ddmstrakonice.cz.

(tzjč)


 

Jak zlepšit život na venkově zjišťuje mezinárodní projekt CERUSI

Jaké jsou dnešní potřeby jihočeského venkova? Jak mohou sociální inovace rozvíjet rurální oblasti? Jakým výzvám obce a obyvatelé čelí? Na tyto otázky hledá odpověď tým mezinárodního projektu CERUSI. 

Cílem projektu je budovat dovednosti a kapacity v oblasti sociálních inovací, sociálního podnikání a cirkulární ekonomiky. Témata, která byla dříve brána spíše jako okrajová, se nyní stávají čím dál častěji středem pozornosti. Ať už jde o vysidlování obcí, odliv mozků z venkovských oblastí, nutnost řešit změnu odpadového hospodářství či reagovat na stárnutí populace, je jasné že k transformaci venkova je nutné přistupovat aktivně a řešit ji.

Jednou z aktivit, které se v rámci projektu realizují, jsou RSI Karavany. Původní myšlenka pojízdných stánků, které budou objíždět vesnické oblasti a sbírat data byla kvůli současné situaci přesunuta do online prostředí, i tak se ale podařilo dohodnout s pěti místními akčními skupinami a setkání během května zorganizovat. Hlavními tematickými oblastmi, které se na setkáních budou řešit, jsou přístup ke zdravotní či sociální péči, dostupnost základních služeb, udržitelné zemědělství, sociální politika či efektivita státní správy a participace občanů.

RSI Karavany jsou z našeho pohledu ideálním nástrojem jak realizovat sběr problémů, výzev, nápadů, ale i řešení, kterým jednotlivé regiony čelí. Mohou se do nich zapojit zástupci veřejné správy, podpůrných organizací či sítí, NNO, ale také aktivní občané, kteří mají chuť v místě svého bydliště něco změnit.“ říká manažer projektu Zdeněk Hanzal z Rozvojové agentury jižních Čech.

Po důkladném zmapování bude několik nejzajímavějších nápadů vybráno k akceleraci v RSI Laboratořích, mini-akcelerátoru, který pomůže nápady posunout tak, aby bylo možné je realizovat ať už jako podnikatelské záměry nebo za podpory dotací. Hlavním cílem je prošlapat cestu možnostem, jak rozvíjet nápady s inovačním charakterem se zaměřením na jihočeské podmínky. Velkou výhodou je i přenos ověřených metod a aktivit ze zahraničí díky mezinárodními přesahu, který projekt nabízí.

Projekt CERUSI je realizován v rámci programu Evropské územní spolupráce Interreg Central Europe a je spolufinancován Evropskou unií. V jižních Čechách jej realizuje RERA a.s. – Regionální rozvojová agentura jižních Čech ve spolupráci s dalšími stakeholdery, jako jsou například Svaz měst a obcí Jihočeského kraje či jihočeské místní akční skupiny. V případě, že byste se do RSI Karavanů rádi zapojili kontaktujte manažera projektu na hanzal@rera.cz.

(tzjč)


 

ČOI kontrolovala internetová zařízení pro domácnost

Domácí spotřebiče ovládané přes internet jsou stále více populární a využívané. V minulém roce se Česká obchodní inspekce (ČOI) zaměřila na kontrolu „Zařízení IoT (Internet of Things)“, která jsou do těchto domácích spotřebičů namontována. ČOI u 21 hospodářských subjektů v postavení distributora zkontrolovala 22 výrobků a nedostatky zjistila u 2 výrobků.

Česká obchodní inspekce v období od 1. září do 30. listopadu 2020 uskutečnila kontroly 22 výrobků – „Zařízení IoT (Internet of Things)“, která jsou namontována do domácích spotřebičů, jako jsou například pračky, sušičky, lednice, mikrovlnné trouby, vysavače, kávovary nebo klimatizace. Zařízení jsou připojena do sítě Internet (Wifi, Bluetooth standard 4.1 a výše, Z-Wave, RFDI / NFC systémy apod.) a spotřebiče mohou být ovládány prostřednictvím těchto zařízení pomocí chytrého telefonu, tabletu nebo PC.

Cílem kontrolní akce bylo ověřit, zda uvedená zařízení dodávaná na tuzemský trh splňují technické požadavky stanovené příslušnými právními předpisy. ČOI u výrobků kontrolovala značení, průvodní dokumentaci (EU prohlášení o shodě, bezpečnostní pokyny, návody k používání) a označení CE. ČOI dále kontrolovala podklady pro ověření shody a případně i technickou dokumentaci.

ČOI zjistila porušení právních předpisů u 2 výrobků, u kterých byly zjištěny nedostatky ve značení. Dva kontrolované spotřebiče (pračky) měly k označení CE připojeny i českou značku shody CCZ, což je v rozporu s požadavky zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky.

(tzčoi)


 

Série webinářů Od nápadu k realizaci přiblíží nabídku pro startupy a začínající podnikatele v jižních Čechách

Přestože je v jihočeském regionu několik programů a podpůrných institucí, které mohou pomoci se startem podnikání, veřejnost o nich často neví. Jihočeská hospodářská komora spolu s Jihočeským vědeckotechnickým parkem a Agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest proto připravily sérii webinářů „Od nápadu k realizaci“ s cílem podpořit motivaci k podnikání. Kromě vzdělávacích akcí, které se uskuteční od 19. 5. do 16. 6., organizátoři nabídnou i další služby či příležitosti, jak začínající podnikatele podpořit.

„Nabídka vzdělávání a informační podpory pro začínající podnikatele v regionu nechybí, ale málo se o ní ví,“ shodují se jihočeské instituce, které vznik nových podniků a startupů v Jihočeském kraji podporují. Jihočeská hospodářská komora (Jhk), Jihočeský vědeckotechnický park a Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest proto spojily své síly a připravily zcela zdarma pilotní sérii webinářů pro začínající podnikatele.

„Naším cílem je medializovat nabídku pro startupy v regionu a podpořit vznik nových projektů. Chceme pomoci lidem s nápadem k jeho realizaci, a tak jsme připravili sérii právě s tímto podtitulem. V průběhu pěti webinářů budou moci zájemci získat informace důležité ke startu podnikání, inspiraci a tipy, na koho se v regionu obracet. Institucí, které se startem podnikání mohou pomoci, je tu totiž hned několik,“ říká Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která je iniciátorem této aktivity. Luděk Keist dále dodává: „Věřím, že se k nám postupně připojí i další regionální partneři a kraj se tak stane více přívětivým pro začínající podnikatele.“

Jihočeský vědeckotechnický park nabízí pro firmy zázemí, ale i odborné poradenství: „Již čtvrtým rokem aktivně podporujeme podnikatelské nápady, a to prostřednictvím soutěže Jihoczech. Plánovanou sérii webinářů Od nápadu k realizaci vidíme jako příležitost pro ty, kteří o podnikání přemýšlí, ale zatím neví, jak si své nápady utřídit, popř. ještě nejsou rozhodnuti, zda je pro ně podnikání to pravé a co všechno s ním souvisí. Pod odborným vedením budou moci strukturovat své podnikatelské myšlenky, diskutovat případné pochybnosti a formulovat podnikatelské nápady, se kterými se mohou přihlásit do konkrétních programů. V soutěži Jihoczech jim pak můžeme nabídnout pomoc s dalším krokem – zpracováním nápadu do podnikatelského záměru,“ vysvětluje ředitel Jihočeského vědeckotechnického parku František Mlčák.

Nejen informace o možných podporách podnikatelů v regionu chybí. „Na jihu Čech nám chybí i startupy s inovativními nápady. V porovnání s jinými regiony patří Jihočeský kraj spíše k průměru, a to je velká škoda,“ upozorňuje Alžběta Mládková, ředitelka regionální kanceláře Agentury CzechInvest, která doplňuje: „Jihočeský kraj má velký potenciál, například v oblasti biotechnologií, ale i dalších oblastí. Inovativních startupových projektů však příliš neregistrujeme. Je možné, že nám odcházejí mimo region nebo mají ze startu podnikání obavy, protože neví, na koho se obrátit. Rozhodli jsme se tedy být součástí iniciativy na podporu začínajících podnikatelů a nabídnout naše startupové programy. Věříme, že se nám přihlásí lidé se zajímavými nápady.“

Série praktických webinářů Od nápadu k realizaci bude probíhat od 19. května do 16. června 2021, kdy jich proběhne celkem pět. Každou středu od 15 hodin vždy jedno téma se zajímavým lektorem. Webináře budou pro zájemce bezplatné, ale kapacita webinářů je omezená. Od organizátorů zaznívá doporučení registrovat se včas. „Webináře budou probíhat online, a tak se kdokoliv bude moci připojit z bezpečí domova či kanceláře odkudkoli z Jihočeského kraje. Online připojení se nikdo nemusí bát. Nemá-li někdo zkušenosti, stačí se domluvit předem s organizátory, kteří se vším pomohou,“ vybízí Michaela Fouňová, organizátorka z Jhk. Informace o webinářích včetně přihlášek jsou k dispozici na webu Jihočeské hospodářské komory. Máte-li nápad, neváhejte a zkuste si poslechnout inspirativní přednášky od profesionálů, kteří mají s podnikáním sami bohaté zkušenosti.

(tzjhk)


 

13. května – V jihozápadní polovině Čech a na severovýchodě území spadlo za 24 h místy 20 až 40 mm, ojediněle i přes 50 mm srážek.

Naproti tomu na jižní Moravě místy nespadla ani kapka.
Déšť bude pokračovat i dnes. Dnešní úhrny můžou dosahovat i 50 mm, na severu a severovýchodě se vyskytnou i bouřky, ojediněle s krátkodobými úhrny kolem 40 mm a kroupy.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Výběr z médií: doplnění chybějícího učiva, letecká přeprava zdravotnického materiálu i plastická chirurgie

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že tři čtvrtiny rodičů chtějí, aby školy během září doplnili dětem chybějící učivo. Přiklání se k tomu i oslovení učitelé a ministerstvo školství, píše Mf Dnes. Tří bývalí čeští piloti založili podle Hospodářských novin firmu na leteckou přepravu zdravotnického materiálu a zboží z e‑shopů. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

13. května – Ať žije Servác!

Mužské křestní jméno původem z latiny. Vzniklo ze slovesa “servare”, čili uchovávat. Znamená strážce, zachránce, osvoboditel nebo uchovávatel. Je druhým ze tří ledových mužů, kteří podle pranostik ukončují chladné počasí. Toto jméno je natolik ojedinělé, že počet jeho českých uživatelů bychom hravě spočítali na prstech jedné ruky.
Jeho charakter bývá značně proměnlivý, nerad se podřizuje a ze všech sil sleduje cíle, které si stanovil. Snaha prosadit se za každou cenu z něj občas dělá dominantního sobce. City druhých považuje za samozřejmě, on sám však s velkou investicí do této oblasti nepočítá. Dobrodružná povaha ho jen stěží udrží na jednom místě, neznámé dálky jsou pro něj příliš velkým lákadlem na to, aby se někde dlouhodobě vázal.

www.horoskopy.cz

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

Hodnocení reakce státu na epidemii COVID-19

Pouze relativní většina českých občanů na úrovni o málo více než dvou pětin hodnotí to, co český stát udělal proti šíření koronaviru, jako přiměřené, o málo více než třetina za přiměřená pokládá opatření na podporu ekonomiky.

Oproti únoru 2021 se hodnocení reakce státu na pandemii zlepšilo v případě hodnocení účinnosti opatření proti šíření koronaviru, ale to i tak zůstalo výrazně horší, než jaké bylo ještě v prosinci 2020.

Celá tisková zpráva ke stažení zde: pi210512.pdf

(tzcvvm)


 

Výběr z médií: vyšetřování kartelů na trhy s léčivy, rozpočty obcí v plusu i digitální daň pro velké firmy

V českém tisku se ve středu dočtete, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zareaguje na stížnosti malých lékáren a bude vyšetřovat, jestli český trh s léčivy neovládají kartely. Píše to deník Právo. Starostové českých obcí podle Hospodářských novin loni zvládli se svými rozpočty hospodařit s plusovým výsledkem. Přebytek rozpočtů obcí dosáhl 10 miliard. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

12. května – Ať žije Pankrác!

Naprosto ojedinělé mužské křestní jméno řeckého původu, které patří prvnímu z tria ledových mužů. Pochází buď z řeckého “pankratés”, což znamená všemocný, anebo z řeckého jména Pankrátios, tedy velký závod či víceboj. Podle dostupných informací žijí momentálně v ČR pouze čtyři muži s tímto jménem.
Muž, který má v rodném listě zapsáno toto jméno, se většinou se výborně vyzná v humanitních vědách. Ačkoli teoreticky ovládá psychologii na jedničku, prakticky se snaží dostat za každou cenu na výsluní a neřeší, koho při tom smete dolů. Jeho osobní individualismus bývá natolik nesnesitelný, že se zrovna dvakrát nehodí pro manželství či partnerský život. Dokáže být velmi nekompromisní a občas je s ním těžká domluva, ale nakonec si dá říct, najdete-li skutečně přesvědčivé argumenty.

www.horoskopy.cz

FB – Ilustrace která baví – České zvyky, tradice a pranostiky


 

Mezinárodní den sester 2021

Dnes je 12. května. Den, kdy se před více než dvěma sty lety narodila průkopnice zdravotnického povolání, Florence Nightingale, den, kdy celý svět slaví Mezinárodní den sester.
Máme za sebou náročný rok. Pro mnohé možná ten nejnáročnější v našich dosavadních kariérách. Mnohé a mnozí si “sáhli na dno” svých psychických i fyzických sil. Zároveň si ale možná více než kdy dřív svět uvědomuje, jak náročná, odpovědná a hlavně důležitá je naše práce.
Přejeme vám, ať se Vám dnešní den vydaří, ať si ho užijete bez ohledu na to, zda budete v práci, nebo s rodinou. Jste hrdinky a hrdinové. A to nejen díky uplynulému roku.

FB – Česká asociace sester


 

12. května – Včera jsme zaznamenali další letní den tohoto roku. Přes 30 °C bylo v Plzni a v Českých Budějovicích, těsně pod touto hranici bylo na dalších místech hlavně v Plzeňském, Středočeském a Jihomoravském kraji

Dnes očekáváme na jihozápadě vydatnější déšť s celkovými úhrny ojediněle kolem 40 mm, který bude odpoledne a v noci na čtvrtek zvedat hladiny zejména menších řek na Šumavě a v Novohradských horách, přičemž může dojít i k překročení 1., ojediněle 2. SPA.
Na severu a severovýchodě ČR se budou odpoledne vyskytovat místy silné bouřky, ojediněle s úhrny taktéž kolem 40 mm a s kroupami (viz Obr.1 – mapa 24 h předpovědi srážek).
V kombinaci s tajícím sněhem může na menších tocích odvodňujících horské oblasti docházet i k výrazným vzestupům hladin s dosažením i vyšších SPA. I během zítřejšího dne se ojediněle mohou vyskytnout srážky nad 50 mm za 24 hod (Obr. 2).

FB – Český hydrometeorologický ústav

 


 

Kraj navýšil finanční prostředky na stavbu obchvatu Strážkovice na celkem 169,2 milionu. Dvacet tři milionů půjde na vynětí pozemků z půdního fondu

Kvůli úhradě poplatku na vynětí pozemků z půdního fondu navýšil kraj prostředky na stavbu silničního obchvatu Strážkovic o 23 milionů korun. Cena stavby tak vyjde na 169,2 milionu. Rozhodnutí jihočeského zastupitelstva potvrdil náměstek hejtmana pro ekonomiku a finance Tomáš Hajdušek.

„Na stavbu obchvatu jsme dostali dotaci z IROPu ve výši 64 milionů korun. Z těchto prostředků budou například hrazeny stavební práce na vlastním obchvatu, přeložení sítí či stavební dozor. Zbývajících 105,2 milionu uhradíme z rozpočtu kraje. Peníze budou použity na ostatní práce na obchvatu, stavební úpravy komunikace na strážkovické návsi, zpracování projektové dokumentace nebo již zmíněné vynětí pozemků z půdního fondu,“ upřesnil Hajdušek.

Cílem vybudování obchvatu a úpravy dopravního uspořádání uvnitř obce Strážkovice je pak podle náměstka hejtmana pro ekonomiku a finance rychlejší dopravní spojení na trase mezi Českými Budějovicemi, Trhovými Sviny a Novými Hrady. A zároveň mezi Třeboní, Římovem a Českým Krumlovem. Řidiči budou moci začít využívat obchvat Strážkovic v listopadu 2022. Dalším plusem je zlepšení životní úrovně obyvatel Strážkovic Zhotovitelem prací, které jsou už nyní v plném proudu, se na základě výběrového řízení stala společnost EUROVIA CS.

„Obchvat o délce 2,127 kilometru budou tvořit dva jízdní pruhy, které budou rozšířeny o stoupací pruh o délce 700 metrů a povede nezastavěným územím Strážkovic v jeho severovýchodní části. Jeho součástí bude kruhový objezd, který zajistí křížení komunikací na trase mezi Českými Budějovicemi, Trhovými Sviny a Novými Hrady a Třeboní, Římovem a Českým Krumlovem. Projekt zároveň počítá i s úpravou současné křižovatky na strážkovické návsi včetně přilehlých chodníků. Hlavní silnice na trase České Budějovice – Trhové Sviny – Nové Hrady bude přeřazena do místních komunikací a z dosavadní vedlejší komunikace na trase Třeboň – Římov – Český Krumlov se stane silnice hlavní,“ uzavřel Hajdušek.

(tzjč)


 

Ministr zdravotnictví jednal s odbory o školách v přírodě

Od 1. června by se děti mohly vrátit na školy v přírodě. Na společném jednání se na tom dohodl ministr zdravotnictví Petr Arenberger a předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Případné konání škol v přírodě by proběhlo za stanovených hygienicko-epidemických podmínek, které stanoví odbor hlavní hygieničky ČR na Ministerstvu zdravotnictví.

„Jsme rádi, že školy konečně po dlouhé době mohou pro školáky uspořádat zotavovací pobyty. Už nyní se nám podařilo ve velké míře umožnit návrat dětí do škol a školy v přírodě jsou dalším krokem k návratu do běžného života,“ řekl k významu školních aktivit ministr zdravotnictví Petr Arenberger.

Na záměru obnovit konání škol v přírodě se ministr zdravotnictví shodl s předsedou Asociace samostatných odborů Bohumírem Dufkem na společném jednání, které proběhlo v pondělí 10. května. Nyní odbor hlavní hygieničky na Ministerstvu zdravotnictví definuje hygienické podmínky, za kterých by děti mohly na školy v přírodě odjet. Bude se jednat např. o testování účastníků a stanovení jejich maximálního počtu.

„Po roce se nám konečně podařilo najít s ministerstvem zdravotnictví shodu na prospěšnosti pořádání škol v přírodě.  Souhlasíme také s návrhem opatrného a zodpovědného rozvolňování,“ dodává předseda ASO Bohumír Dufek

(tzmz)


 

Sčítání dneškem končí, máte poslední možnost se sečíst

Obyvatelé České republiky, kteří se ještě nestačili sečíst, mají dnes poslední šanci. Sčítání 2021 končí o půlnoci, takže zbývá jen několik hodin na to vyplnit a odeslat sčítací formulář poštou nebo se jednoduše sečíst online na webu scitani.cz. Do této chvíle bylo odevzdáno více než 4,1 milionu elektronických formulářů a zhruba 590 tisíc formulářů v listinné podobě. Část roznesených papírových formulářů stále zůstává v domácnostech.

„Lidem na vyplnění a odevzdání sčítacích formulářů už opravdu moc času nezbývá. Vyzýváme všechny, kteří se dosud do sčítání nezapojili, aby neváhali a svoji zákonnou povinnost splnili do dnešní půlnoci. Nenechávejte to ale prosím na poslední minuty. A prosíme také všechny, kteří ještě mají doma vyplněné papírové formuláře, aby je v odpovědní obálce hodili do nejbližší poštovní schránky. Zároveň děkujeme všem, kteří už se sečetli,“ říká Jolana Voldánová, mluvčí Sčítání 2021.

Přibližně devět z deseti přijatých formulářů bylo dosud vyplněno online. Tento poměr považuje Český statistický úřad už teď za velký úspěch, který lze vnímat jako pozitivní posun v digitalizaci České republiky, protože dokazuje schopnost většiny obyvatel využívat informační technologie. ČSÚ děkuje všem sečteným za důvěru a za jejich odpovědný a proaktivní přístup. Děkujeme také představitelům obecních samospráv, kteří nám velmi pomohli při propagaci sčítání, a apelujeme ně, aby svým obyvatelům dnes ještě naposledy sčítání připomněli.

Nejsnáze se lze sečíst online. Výhodou online sčítání je, že nemusíte nikam chodit, je to bezpečné, šetříte svůj čas a můžete se sečíst odkudkoli. Elektronický formulář je návodný a uživatelsky přívětivý. Webový formulář, který naleznete na www.scitani.cz, je optimalizován i pro mobilní zařízení. Můžete tedy využít i mobilní aplikaci Sčítání21, která je dostupná v Google Play i App Store.

Pokud se někdo nesečte online, musí vyplnit listinný formulář, který domácnostem v předešlých dnech roznášeli sčítací komisaři. Ještě dnes si lze ale formuláře vyzvednout na kontaktních místech sčítání zřízených na více než 800 pobočkách České pošty a také na krajských správách Českého statistického úřadu. Adresy kontaktních míst jsou zveřejněny na webu České pošty. Vyplněný listinný sčítací formulář lze odeslat zdarma poštou v odpovědní obálce, kterou jste obdrželi spolu s papírovým formulářem, nebo odevzdat na kterémkoliv kontaktním místě sčítání. Podrobnosti jsou stále k dispozici na webu scitani.cz.

(tzčsú)


 

Veřejnost o očkování proti onemocnění COVID-19

Centrum pro výzkum veřejného mínění se ve svém speciálním výzkumu  podrobněji zaměřilo na téma očkování proti onemocnění COVID-19. Většina české veřejnosti (59 %) se plánuje naočkovat v rámci probíhajícího dobrovolného očkování. Téměř dvě pětiny (38 %) českých občanů uvedly, že se „rozhodně nechají“ očkovat a zhruba jedna pětina (21 %) uvedla, že se „spíše nechá“ očkovat. Přibližně sedmina (14 %) uvedla, že „spíše nenechá“, o málo více než desetina (12 %) uvedla, že se naočkovat „rozhodně nenechá“. Desetina (10 %) respondentů uvedla, že už je naočkována, což odpovídá situaci v době výzkumu.

(tzcvvm)


 

Hodnocení reakce institucí na epidemii COVID-19 a dodržování opatření proti šíření koronaviru

V souvislosti se šířením koronaviru česká veřejnost hodnotí nejvíce pozitivně práci zdravotníků, Hasičského záchranného sboru, armády a policie, naopak nejkritičtější je k působení Vlády ČR.

Z platných opatření v době sběru dat (26. 3. – 15. 4. 2021) a zařazených do výzkumu čeští občané nejčastěji dodržují zákaz opustit území okresu (69 % vždy, 17 % většinou), nejméně naopak povinnost mít zakrytý nos a ústa při setkání s přáteli nebo členy rodiny žijící mimo společnou domácnost (29 % vždy, 26 % většinou).
Mezi českou veřejností jednoznačně převažuje mínění, že by dodržování platných opatření proti šíření koronaviru mělo být kontrolováno (70 %), opačný názor zastává pouze čtvrtina (25 %).

(tzcvvm)


 

Březnový počet zemřelých byl rekordní, výrazně však klesla nadúmrtnost nejstarších seniorů

V březnu 2021 zemřelo podle předběžných údajů 16,6 tisíce obyvatel Česka, historicky nejvíce za jeden měsíc. Oproti pětiletému průměru z let 2015–2019 byl letošní březnový úhrn zemřelých vyšší o 61 %, absolutně o 6,3 tisíce. Na každých 100 tisíc obyvatel v březnu připadlo 155 úmrtí, v letech 2015–2019 to bylo v průměru 97.

Březen stanovil nové měsíční maximum v počtu zemřelých ve srovnatelné časové řadě od roku 1947. Dosavadní maximum z letošního ledna bylo překročeno o 530 osob, ve srovnání s loňským listopadem, kdy vrcholila podzimní vlna epidemie covid-19, bylo zemřelých více o 802. Procentní nárůst počtu úmrtí oproti pětiletému průměru pro daný měsíc z období let 2015–2019 však byl nejvýraznější hned v listopadu, a to 77%, zatímco letos v březnu 61% a v lednu 52%.

„Stejně jako v úhrnu za celou republiku se březen stal v počtu úmrtí nejtragičtějším měsícem hned v sedmi krajích, a to ve Středočeském, Jihočeském, Plzeňském, Ústeckém, Libereckém, Pardubickém a v Praze,“ říká Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ. V Karlovarském kraji bylo nejvíce zemřelých v průběhu února, v Královéhradeckém a Moravskoslezském během ledna. V krajích Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském a na Vysočině byla situace nejhorší již v listopadu 2020. Shodně se v čase vyvíjela i úroveň úmrtnosti čili počet zemřelých v přepočtu na 100 tisíc obyvatel (k 1. 1.).

V průběhu března připadlo na každých 100 tisíc obyvatel Česka 155 úmrtí, zatímco v průměrném březnu let 2015–2019 to bylo 97 úmrtí. Nejvyšší byla letos v březnu úmrtnost v kraji Ústeckém (194 úmrtí na 100 tis. obyvatel), dále v Plzeňském, Libereckém a Pardubickém (187–177 úmrtí na 100 tis. obyvatel). Naopak nejnižší byla úmrtnost obyvatel Prahy (129 úmrtí na 100 tis. osob), kraje Zlínského a Olomouckého (<140 úmrtí na 100 tis. osob). I v těchto třech krajích však byla minimálně 37 % nad pětiletým průměrem pro měsíc březen.

Nadúmrtností byli opět více zasaženi muži. Ve srovnání s podzimem loňského roku se však rozdíl mezi muži a ženami prohloubil. V březnu počet všech zemřelých mužů ze 100 tisíc stoupl oproti průměrné březnové hodnotě z let 2015–2019 o 74 %, zatímco u žen to bylo o 45 %. V listopadu se úmrtnost mužů zhoršila o 77 %, žen o 74 %.

Výše nadúmrtnosti není stejná ani v jednotlivých věkových skupinách. V březnu se v důsledku epidemie covid-19 nejvýrazněji od průměru odchýlila úmrtnost osob ve věku 60 až 79 let, a to o 71–77 %. V průměru více jak 50% byla ale i nadúmrtnost 40–59letých. „V letošních datech je zřejmý pozitivní vývoj u skupiny nejstarších seniorů ve věku 85 a více let, u kterých se úroveň nadúmrtnosti ve srovnání s podzimem loňského roku výrazně snížila. Zatímco v listopadu byla v porovnání s průměrným listopadem let 2015–2019 jejich úmrtnost vyšší o 80 %, v březnu již jen o 23 %,“ upozorňuje Terezie Štyglerová, vedoucí oddělení demografické statistiky ČSÚ.

(tzčsú)


 

Meziroční růst cen byl nejvyšší od loňského září

Spotřebitelské ceny vzrostly v dubnu proti březnu o 0,5 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména růstem cen v oddíle alkoholické nápoje, tabák a v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v dubnu o 3,1 %, což bylo o 0,8 procentního bodu více než v březnu.

„Spotřebitelské ceny v dubnu meziročně vzrostly o 3,1 %. Bylo to o 0,8 procentního bodu více než v březnu a nejvíce od loňského září. Největší podíl na tomto vývoji měly, stejně jako minulý měsíc, ceny pohonných hmot a tabákových výrobků,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-duben-2021.

(tzčsú)


 

Další velmi teplý den

Už teď ráno jsou teploty na některých místech poměrně vysoké, v průměru kolem 13 °C. V Bystřici pod Hostýnem ale teplota v noci neklesla pod 19.6 °C.
Přes den se budou teploty hlavně v Čechách opět blížit tropické třicítce. Ve východní polovině území bude dnes ještě větrno Čerstvý jižní až jihovýchodní vítr bude v nárazech dosahovat až 70 km/h.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Výběr z médií: přeprodeje voucherů na dovolenou, povinné ručení zdražuje i cloudy ve státní správě

11. května – V českém tisku se v úterý dočtete, že na cestovatelských webech přibývají nabídky přeprodeje voucherů na dovolenou. Kupovat voucher z druhé ruky je ale riskantní. Většinu poukazů totiž není možné přenést na jiného klienta, píše Mf Dnes. Povinné ručení za auto podle Hospodářských novin dál zdražuje. Hlavním důvodem je, že pojišťovny za likvidaci škod po nehodách platí stále víc peněz. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vláda rozhodla – 10. května

Od zítřka se budou moci do provozoven vrátit tatéři a podobní živnostníci, při jejichž službách je klientům porušována integrita kůže, a to za stejných podmínek, které dosud platí pro další služby péče o tělo. Od zítřka mohou také do lázní i samoplátci a k umožnění pobytu bude stačit i POC antigenní test https://www.vlada.cz/…/zmena-opatreni-maloobchody-0448.pdf

Další vlna rozvolnění protiepidemických restrikcí čeká Českou republiku v pondělí 17. května. Restaurace budou moci za dodržení nastavených pravidel otevřít zahrádky. Omezena bude kapacita u stolů a všichni zákazníci se budou muset prokázat testem, očkováním či prodělanou nemocí covid-19 v posledních 90 dnech. Povolena bude už i konzumace jídel a pití na tržnicích https://www.vlada.cz/…/aktualne/maloobchody-0448_1.pdf

Spustí se také první kulturní akce, a to venkovní až pro 700 sedících diváků, maximálně však 50 procent kapacity hlediště s tím, že i ti se budou muset prokázat testy, očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci a během představení budou muset nosit ochranu dýchacích cest. Vláda zároveň přijala usnesení, v němž konstatuje, že pokud se nezhorší dosavadní trend poklesu počtu nových případů nemoci covid-19, od 24. května se budou moci konat kulturní akce uvnitř budov až pro 500 diváků a venku až pro tisícovku. Podrobnosti o postupném rozvolňování v segmentu kultury naleznete v tiskové zprávě Ministerstva kultury na https://www.mkcr.cz/…/vlada-schvalila-navrh-ministra…

Podobně se na polovinu z maximálního počtu zvyšuje i kapacita v případě zoo či botanických zahrad. K témuž datu se opět částečně uvolní i omezení spolkových, sportovních, tanečních a dalších organizovaných akcí, kde bude moci být až padesát osob venku nebo deset uvnitř, a to za obvyklých protiepidemických podmínek.
Od pondělí 17. května se také ruší zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních akutní péče. Pro návštěvy zde budou platit stejná pravidla, jaká už platí pro návštěvy v léčebnách dlouhodobě nemocných či hospicech https://www.vlada.cz/…/navstevy-ve-zdravotnickych…

Zrušeno bude také dosud platné omezení poskytování sociálních služeb https://www.vlada.cz/…/socialni-sluzby-tereni-formou…

K dalšímu rozvolnění dojde od 17. května i v oblasti školství. Pro první stupně základních škol skončí rotační výuka, v případě druhých stupňů základních škol a nižších stupňů víceletých gymnázií a konzervatoří se rotační výuka ruší v Karlovarském, Královéhradeckém, Libereckém, Pardubickém, Plzeňském a Středočeském kraji a hlavním městě Praze https://www.vlada.cz/…/aktualne/provoz-skol-0448.pdf

Upravuje se i testování žáků tak, že dvakrát týdně zůstává v Jihočeském kraji, Ústeckém kraji, Olomouckém kraji, Moravskoslezském kraji, Jihomoravském kraji, Zlínském kraji a Kraji Vysočina v případě žáků 2. stupně základní školy, žáků nižšího stupně šestiletého nebo osmiletého gymnázia a prvních čtyř ročníků osmiletého vzdělávacího programu konzervatoře a že školy mohou kromě antigenních využít i neinvazivní testy PCR, přičemž preventivní testy se budou provádět jednou za dva týdny https://www.vlada.cz/…/aktualne/testovani-zaku-0448.pdf

Vláda schválila také dalších až 330 milionů korun z rozpočtu Ministerstva průmyslu a obchodu na dofinancování programu podpory malých podniků Ošetřovné II pro OSVČ. V současnosti je na tento program k dispozici 2,9 miliardy, ale k 3. květnu již bylo 2,83 miliardy vyčerpáno a Ministerstvo průmyslu a obchodu kromě čerstvě vyhlášené výzvy za březen plánuje i výzvu za duben vzhledem k tomu, že stále jsou částečně uzavřeny školy a školská zařízení.

Vláda schválila také Strategii romské integrace 2021-2030 http://www.vlada.cz/…/vlada-schvalila-strategii-romske…/
Kompletní výsledky jednání vlády naleznete na http://www.vlada.cz/…/vysledky-jednani-vlady-10-kvetna…/

(fbvláda)


 

10. května – Dnes jsme zaznamenali PRVNÍ TROPICKÝ DEN tohoto roku

Vůbec nejvyšší teploty se objevily ve středních a také jihozápadních Čechách, kde překonaly 30 °C. Stalo se tak v Plzni-Bolevci (30,9 °C), Dobřanech (30,3 °C) a Plzni-Mikulce (30,2 °C). Těsně třicetistupňové hranice nedosáhly stanice v pražském Karlově a v Dobřichovicích, kde do tropického dne chyběla desetina stupně. Nejčastěji dnes teploty vystoupaly na 25 až 29 °C.
Dnešní teploty byly asi na třetině stanic rekordní. Tedy na těch, které měří 30 let a více. Tabulka ukazuje tři nejteplejší stanice a sedm překonaných denních rekordů. Hodnota 28,9 °C z pražského Klementina z roku 1834 byla dnes dorovnána. Vůbec nejčastěji byly překonány rekordy z let 1998 a 2000. Absolutní rekord z Přerova z roku 1907 (34,2 °C) pokořen nebyl.
I zítra očekáváme velmi vysoké teploty — na některých místech opět překonají 30 °C.
Na obrázku je objektivní analýza teploty dnes 10. 5. v 14:00 SELČ.

FB – Český hydrometeorologický ústav


 

Už zítra končí Sčítání 2021

Na vyplnění a odevzdání sčítacích formulářů mají lidé už pouze jeden den. Všichni, kteří se dosud nesečetli, mohou ještě do půlnoci 11. května vyplnit online formuláře na stránkách www.scitani.cz nebo si během dnešního a zítřejšího dne vyzvednout formuláře v listinné podobě na kontaktních místech sčítání (jejich seznam najdete na https://scitani.ceskaposta.cz/).

Kontaktní místa mají stejnou otevírací dobu jako pobočky České pošty, ve kterých se nacházejí. Vyplněné listinné formuláře je možné odeslat zdarma v předtištěné obálce prostřednictvím České pošty nebo je odevzdat na některém z kontaktních míst sčítání. Lze je poslat i ve vlastní obálce, na kterou je třeba napsat následující adresu: „Česká pošta, s. p. – P. O. Box – SLDB 2021“. Je nutné to ale udělat nejpozději zítra, tedy v úterý 11. května.

„Všem, kteří se ještě nesečetli, doporučujeme sečíst se online prostřednictvím webu scitani.cz nebo mobilní aplikace Sčítání21. Čísla z posledních dní a hodin ukazují, že tuto formu stále preferuje většina občanů. Je to opravdu jednoduché a rychlé a zvládnete to odkudkoliv, kde je připojení k internetu. Vyplnění online formuláře pro jednu osobu trvá průměrně 15 minut a nemusíte hledat poštovní schránku nebo kontaktní místo sčítání, kde se odevzdává formulář v listinné podobě,“ vysvětluje Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Aktivita v online prostředí se s blížícím koncem sčítání výrazně zvyšuje. Jen za neděli přibylo přes 60 tisíc odeslaných elektronických formulářů.

Údaje ze sčítání slouží k efektivnějšímu plánování mnoha aspektů veřejného života a pomáhají zlepšovat podmínky pro život jednotlivců i celé společnosti. Vyplněním sčítacích formulářů tak všichni přispíváme k tomu, aby se nám v příštích letech žilo lépe. Těm, kteří účast na sčítání odmítnou, hrozí pokuta až 10 000 Kč.

(tzčsú)


 

Plavskou a L. M. Pařízka dokončí EUROVIA. Práce začnou ještě tento měsíc

Rada Jihočeského kraje vybrala dodavatele pro druhou etapu rekonstrukce ulice Plavská a L. M. Pařízka v Českých Budějovicích. Stala se jím, stejně jako v případě první etapy, společnost EUROVIA CS, a.s. Jedná se o společný projekt Jihočeského kraje a Statutárního města České Budějovice. Kraj bude druhá etapa stát 16 771633,68 bez DPH. Město zaplatí 20 336 803,98 bez DPH. Práce by měly být zahájeny ještě tento měsíc a budou trvat, za úplné uzavírky, až do konce letošního roku.

„Stavbu se nám podařilo vysoutěžit za necelých 17 milionů korun, takže oproti předpokládaným nákladům ušetříme Jihočechům 4 miliony. To je skvělá zpráva. Další dobrá zpráva je, že ušetříme 30 dní uzavírky této frekventované českobudějovické silnice,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast dopravy Antonín Krák s tím, že vzhledem k objemu prací, je úplná uzavírka jediným možným řešením. „Práce na rekonstrukci začnou ještě v květnu s předpokládaným dokončením v prosinci 2021. Dovolím si požádat všechny dotčené občany o shovívavost a trpělivost. Odměnou nám pak bude zcela nová, a hlavně po všech stránkách bezpečná vozovka,“ uzavřel Krák.

Projekt řeší v 2. etapě odstranění nehodového úseku silnice III/15529 od křižovatky s Lidickou třídou po křižovatku Plavské a Jaselské v Českých Budějovicích. V současné době nemá tento úsek silnice v části normové parametry a pro stávající provoz je zcela nevyhovující. Také stavebně technický stav komunikace je špatný, vzhledem k nedostatečné šířce silnice jsou v části trasy kraje jízdních pásů propadlé a vozovka vykazuje četné poruchy z důvodu neúnosného podloží. Stavební úpravy zahrnují i úpravu parkoviště u garáží nad Malým jezem, chodníky, veřejné osvětlení, technologii světelné křižovatky s Lidickou třídou i obnovu vodovodních a kanalizačních řadů včetně přípojek.

(tzjč)


 

V posledním předkrizovém roce sportovala třetina populace

V roce 2019 alespoň jednou týdně a nejméně 10 minut v kuse sportovala třetina českého obyvatelstva staršího 15 let. Na kole za účelem přepravy jezdil každý čtvrtý, posilování se pak věnoval každý pátý. O něco méně často sportovaly ženy.

Nejvíce sportovně aktivní byli mladí lidé ve věku 15–24 let, mezi kterými se sportu pravidelně věnovalo 63 % osob. Před dosažením 45 let se sportu věnovala necelá polovina populace a zapojení do sportovních aktivit s přibývajícím věkem dále klesalo. Nejméně aktivní byli starší lidé ve věku nad 65 let, kdy ve věkové kategorii 65–74 let sportovalo 17 % a v kategorii starších 75 let již jen 6 % populace.

Čas strávený sportem dosahoval u těch, kteří sportovali, v průměru 3 hodin a 13 minut. Celkem 55 % lidí, kteří alespoň jednou týdně sportovali, strávilo aktivním pohybem maximálně 2 hodiny týdně. „Průměrný čas strávený sportováním byl v posledním roce před vypuknutím pandemie koronaviru delší než 3 hodiny, ale tuto průměrnou délku zvyšovali ti, kteří se sportu věnovali mnoho hodin týdně. Medián, tedy prostřední hodnota celkového času stráveného sportem, se v roce 2019 pohyboval okolo 2 hodin,“ vysvětluje Milan Dedera z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Ženy přitom sportovaly o něco méně často než muži. Dvě třetiny žen, které se věnovaly sportu, provozovaly sportovní aktivity jednou nebo dvakrát týdně. U sportujících mužů byl pak vyšší podíl těch, kteří se sportu věnovali více dní v týdnu, přičemž 45 % mužů sportovalo třikrát týdně a častěji.

Soudě podle velikosti členské základny sportovních svazů byly v Česku nejoblíbenějšími sporty fotbal a atletika a oba tyto sporty byly převážně mužskou doménou. Ženy se pak častěji než muži v rámci organizovaných sportovních aktivit věnovaly například volejbalu či jezdectví.

Další informace o zapojení české populace do sportovních aktivit, zaměstnanosti ve sportu, celkových příjmech a výdajích sportovních organizací nebo zahraničním obchodě se sportovními službami a zbožím naleznete v aktuální publikaci Statistika sportu: základní ukazatele – 2019.

(tzčsú)


 

Zvýšila se výroba drůbežího a vepřového masa

V 1. čtvrtletí 2021 se meziročně zvýšila výroba masa o 2,2 % na 113 329 tun, z toho nejvíce vzrostla výroba drůbežího (42 189 tun; +4,4 %). Vepřového masa bylo vyrobeno 53 248 tun (+2,3 %) a hovězího 17 843 tun (−3,0 %). Ceny zemědělských výrobců jatečných zvířat byly ve srovnání prvním čtvrtletím roku 2020 nižší u skotu o 2,6 %, u prasat dokonce o 30,5 %, zatímco ceny jatečných kuřat placené chovatelům se mírně zvýšily (+1,9 %). Přímý nákup mléka meziročně klesl na 754 224 tis. litrů (−4,2 %). Zemědělci prodávali mléko v průměru za cenu 8,78 Kč/l, tj. meziročně o 1,2 % nižší.

„Situace v produkci masa byla v 1. čtvrtletí relativně příznivá. Rostla výroba drůbežího a vepřového masa. Hovězího se vyrobilo meziročně méně. Kvůli ptačí chřipce však výrazně poklesly stavy drůbeže, zejména kachen. Dále pokračoval strmý pokles cen jatečných prasat,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-1-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

Koronavirus stále decimuje ubytovací služby

V prvním čtvrtletí 2021 se celkový počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně snížil o 91,1 % a počet přenocování poklesl o 88,2 %. Omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie koronaviru trvá již více než rok.

„V prvním čtvrtletí letošního roku se v hromadných ubytovacích zařízeních kvůli výrazným omezením v rámci pandemie koronaviru ubytovalo pouze 282 tisíc hostů. Meziroční propad byl tedy o 91 %. Počet přenocování klesl o 88 % na hodnotu 1,1 milionu nocí. Omezení poskytování ubytovacích služeb z důvodů pandemie trvá již více než rok,“ říká Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-1-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

Růst tržeb zaznamenaly pouze informační a komunikační činnosti

V 1. čtvrtletí se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně reálně snížily o 7,9 %, bez očištění o 8,4 %. Sezónně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně vzrostly o 0,5 %.

„V prvním čtvrtletí pokračoval meziroční pokles tržeb ve většině sledovaných odvětví, nejvýraznější byl v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Například cestovním kancelářím nebo ubytovacím zařízením klesly tržby o více než 70 %, letecká doprava nebo pohostinství nedosáhly ani poloviny loňských hodnot. Opatření proti šíření koronaviru zasáhla také filmový a hudební průmysl, kam patří kina, která musela být zavřená. Naopak dařilo se poštovním a kurýrním činnostem, kterým se tržby zvýšily skoro o čtvrtinu,“ říká Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

Podrobnosti naleznete v dnes vydané Rychlé informaci: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-1-ctvrtleti-2021.

(tzčsú)


 

10. května – Včera vystoupaly odpolední teploty na některých místech v Čechách na letní hodnoty nad 25 °C.

Vůbec nejvyšší teplotu jsme naměřili v Plzni-Bolevci 28 °C. Dnes by mělo být ještě tepleji, v západní polovině Čech může být dosažena i tropická třicítka (obr.1).
Kromě západní poloviny Čech bude ale na ostatním území Česka foukat silnější vítr, na hřebenech Jeseníků a Beskyd může přesáhnout v nárazech rychlost 110 km/h, v nížinách 65 km/h (obr.2). Proto je v platnosti pro dnešní den výstraha s nízkým stupněm nebezpečí.
Podobně bude vítr foukat ještě v úterý a bude pořád nadprůměrně teplo. Od středy se začnou objevovat bouřky nebo déšť a od západu se začne ochlazovat (obr.3).
Teploty se dostanou k obvyklým hodnotám pro polovinu května.

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 


 

Výběr z médií: ruské škole v Praze budou chybět učitelé, šesté nejvyšší daně i promlčení 16 vražd

10. května – V českém tisku se v pondělí dočtete, že kvůli diplomatickým sporům mezi Prahou a Moskvou zřejmě zavře pražská střední škola pro ruské studenty. Učitelé školy jsou totiž oficiálně pracovníky ruské ambasády, píše Deník N. Češi podle deníku E15 platí šesté nejvyšší daně z vyspělých zemí. Čechům tak zůstala po odečtení daní a odvodů zhruba polovina výplaty. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

V tomto týdnu nás na Prachaticku opustili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře