PÍSEK: Nemocnice dává novou podobu svému ARO. Od poloviny května bude fungovat...

PÍSEK: Nemocnice dává novou podobu svému ARO. Od poloviny května bude fungovat jako “nafukovací”

 

Písecká nemocnice bude schopna lépe reagovat na případné pandemické vlny a rychle se měnící počet osob ve vážném stavu. Díky kompletní úpravě Anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO) okamžitě navýší nebo naopak sníží počet lůžek pro pacienty s těžkým průběhem onemocnění. Navíc bez většího dopadu na běžnou péči.

„Abychom v budoucnu byli schopni pružně reagovat na proměnlivou epidemiologickou situaci a související strukturu péče, zcela jsme přebudovali ARO. Na oddělení, které doposud čítalo pět neizolovaných lůžek, bude možné pečovat až o jedenáct pacientů. Spolu s dalšími prostory budeme v řádu hodin schopni zajistit v jednu chvíli péči o 25 pacientů, vyžadujících napojení na plicní ventilaci,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek Jiří Holan. „Kvůli novému systému také odpadne velká část práce s přeskupováním některých oddělení nebo personálu,“ doplnil.

„Nafukovací“ schopnost oddělení ARO umožní tzv. boxový systém, kdy jsou lůžka zasazena do oddělených částí s vlastní cirkulací vzduchu. Díky tomu lze v prostoru samotného oddělení pečovat o infekční i běžné pacienty v sekcích bariér, aniž by docházelo k přenosu nákazy.

Písecké ARO začne v novém komplexu fungovat od poloviny letošního května. Po reorganizaci a díky existujícímu personálu půjde o kapacitně jedno z nejlépe připravených regionálních, dříve okresních, pracovišť intenzivní péče v tuzemsku. „Čekáme už pouze na nové přístroje, které nainstalujeme do prostor oddělení v příštích týdnech,“ řekl Jiří Holan.

Text a foto: (fbnem)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře