ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Vývoj situace a předpověď počasí pro Českou republiku do...

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Vývoj situace a předpověď počasí pro Českou republiku do středy 14. dubna

Ilustrační foto: Václav SKLENÁŘ

 

Situace: Zpočátku k nám bude kolem hluboké tlakové níže nad severní Skandinávií proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu. Postupně se přes západní a střední Evropu začne k jihovýchodu přesouvat tlaková výše a po její zadní straně k nám bude od pátku proudit teplejší vzduch od jihozápadu. Na začátku příštího týdne se nad západní Evropou prohloubí brázda nízkého tlaku vzduchu, která bude postupovat přes střední Evropu k východu, a s ní spojená zvlněná studená fronta bude ovlivňovat počasí u nás. Koncem období se do střední Evropy začne od severozápadu rozšiřovat výběžek vyššího tlaku vzduchu.

 

Předpověď na středu 7. dubna:
Oblačno až zataženo, přechodně místy i polojasno. Zpočátku místy, zejména na horách, během dne postupně na většině území občasné sněžení nebo sněhové přeháňky, v polohách pod 300 m i srážky smíšené. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty -1 až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 2 až 6 °C, v 1000 m na horách kolem -3 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s, přes den místy v Čechách a na západě Moravy vítr čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy kolem 15 m/s.

KOMENTÁŘ METEOROLOGA: V noci a ráno se bude místy tvořit náledí a zmrazky. Na horách v Čechách se budou během dne místy tvořit sněhové jazyky.

Předpověď na čtvrtek 8. dubna:
Většinou oblačno a místy sněhové přeháňky, přes den v polohách pod 300 m i srážky smíšené. Na severovýchodě území zpočátku až zataženo s občasným sněžením nebo sněhovými přeháňkami. K večeru od západu ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Nejnižší noční teploty +1 až -3 °C. Nejvyšší denní teploty 3 až 7 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, zpočátku místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout.

Předpověď na pátek 9. dubna:
Polojasno až oblačno. Nejnižší noční teploty 0 až -4 °C, při déletrvající zmenšené oblačnosti až -7 °C. Nejvyšší denní teploty 10 až 14 °C. Slabý, během dne mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na sobotu 10. dubna:
Polojasno až oblačno, během dne od západu přibývání oblačnosti a na západě a severozápadě místy déšť. Nejnižší noční teploty +4 až 0 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C. Mírný jižní až jihozápadní, na Moravě zpočátku jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Předpověď na neděli 11. dubna:
Polojasno až oblačno, na severozápadě až zataženo a ojediněle slabý déšť. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C. Slabý, během dne mírný jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

Vyhlídka počasí od pondělí 12. dubna do středy 14. dubna:
Polojasno, od západu oblačno až zataženo s občasným deštěm nebo přeháňkami, zpočátku na horách a postupně od středních poloh srážky sněhové. Koncem období postupně ubývání oblačnosti a srážek. Nejnižší noční teploty zpočátku 6 až 2 °C, v závěru období +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty v pondělí 15 až 20 °C, v dalších dnech 7 až 12 °C.

 

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře