ASTRONOMICKÝ ÚSTAV: Máme tady jaro, ač při pohledu z okna to vypadá...

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV: Máme tady jaro, ač při pohledu z okna to vypadá na pravou ladovskou zimu

 

Meteorologické jaro se počítá už od 1. března. Dnes, v sobotu 20. března v 10 hodin 38 minut nastane jarní rovnodennost a začne tak astronomické jaro. Přejeme všechno nejlepší k prvnímu jarnímu dni.

A proč ne 21. března, jak jsme se to učili ve škole? Už to neplatí, v tomto století začalo astronomické jaro 21. března naposledy v roce 2011. Nyní se setkáváme s datem 20. březen a v roce 2048 se poprvé v tomto století objeví dokonce 19. březen. Koncem století se budou data 19. a 20. březen celkem pravidelně střídat.

Za změnu data mohou přestupné roky a také 400 letý cyklus v našem kalendáři. Do nového cyklu jsme vstoupili v roce 2000 a na jeho začátku (tedy v tomto století) budou největší rozdíly. Se začátkem astronomického jara “podle učebnic”, tedy 21. března, se naši potomci setkají až v roce 2102.

A proč neplatí ani to, že by o rovnodennosti měl být den stejně dlouhý jako noc? Sluneční kotouč není bod a jeho paprsky se navíc v atmosféře ohýbají (říkáme tomu refrakce), takže v den rovnodennosti je Slunce nad obzorem přibližně 12 hodin a 10 minut a pod obzorem je jen 11 hodin a 50 minut. Denní době se tak trochu nadržuje.

FB – Astronomický ústav AV ČR
Obrázek: zdroj Aldebaran.cz,

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře