JIHOČESKÝ HEJTMAN MARTIN KUBA: Jak postupujeme v našem kraji s očkováním

JIHOČESKÝ HEJTMAN MARTIN KUBA: Jak postupujeme v našem kraji s očkováním

 

Milí Jihočeši,
mám pro Vás opět hlášení o tom, jak postupujeme v našem kraji s očkováním. V mediálním prostoru “lítá” velká spousta emotivních informací, tak si pojďme projít jak je to u nás. Bohužel dodávky pořád nejsou takové, jako bychom potřebovali. To, co bychom uměli vyočkovat za den, tak to máme zatím jako dodávku na celý týden. Už se to ale trochu zlepšuje a příští měsíce už budou opravdu lepší. Tím, že máme už připravená naše OČKA, tak budeme schopni očkovat velmi rychle.

Takže v tomto týdnu jsme na základě dodávek společnosti Pfizer a Astra Zeneca mohli vypsat 4966 termínů pro seniory 80+ a zdravotnické pracovníky, kteří jsou registrování v systému (3666 dávek Pfizer + 1300 dávek Astra Zeneca) Protože tento týden jsme už nepotřebovali tolik druhých dávek na přeočkování, tak můžeme očkovat i praktické lékaře a ambulantní specialisty, kterým jsme to zvlášť v okrese Č.Budějovice dlužili.
K mediálním diskuzím o Astra Zeneca chci říct pár slov. V našem kraji nikde ve skladu neleží! Dodávku využíváme na očkování právě zdravotníků, praktiků, ambulantních specialistů a sestřiček z ordinací do věku 60 let. Díky chybám v registračním systému jsme měli problém s jejich pozváním, takže došlo ke zpoždění asi tři dny. Ale vedle toho, očkování seniorů v OČKÁCH probíhá vakcínou Pfizer a probíhá podle plánu. Nemělo to na něj žádný vliv.

V příštím týdnu budeme schopni naočkovat první dávkou dalších 5280 seniorů nad 80 let. Termíny budou opět vypsány ve všech okresech a každý dostane sms zprávu. Pokud vakcíny dorazí, tak tím bychom měli mít do konce února naočkované všechny jihočeské seniory nad 80 let a všechny zdravotníky v nemocnicích i v ordinacích lékařů, tak jak jsme slíbili.

Jednáme teď s vládou o tom, že potřebujeme v našem kraji už otevřít registraci pro seniory mladší 80 let. Tedy pro skupinu 70+. Těch máme na jihu Čech asi 61 tisíc. Bude jim třeba umožnit registraci do systému, abychom měli co nejdříve přehled kolik z nich má o očkování zájem a mohli je začít postupně zvát na očkování. Za jak dlouho to stihneme bude záležet na dodávkách vakcín. Jak jsem Vám hlásil, kapacitu OČEK máme dnes nastavenou na cca 6 tis denně, takže si každý umí dopočítat, jak dlouho by nám to trvalo. To by bylo za pár dní.

Jinak v souvislosti s otevřením škol dáváme dohromady systém pro očkování našich jihočeských pedagogů. Dáváme dohromady seznamy, jednáme s týmem, který spravuje centrální registrační systém, abychom vše připravili a budu Vás o tom informovat.

Chápu, že tahle doba je pro všechny extrémně složitá a na všechny vytváří obrovský tlak. Britská mutace viru bohužel prokazatelně jeho šíření zrychluje a už se víc a víc objevuje i v našem kraji. Prosím všechny, aby to brali vážně.

Chci říct, že si velmi vážím toho, jak to v našem kraji zvládáme a taky za to Vám všem Jihočechům poděkovat.

 

Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje

(Zveřejněno na facebookovém profilu autora)

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře