Z PRVNÍ RUKY: 8. – 14. února 2021

Z PRVNÍ RUKY: 8. – 14. února 2021

 

 

 

 

 

NEDĚLE 14. ÚNORA: Hejtmani dnes vyzvali vládu k vyhlášení nouzového stavu na dalších 14 dní. Zároveň žádají, aby se 1. března začaly dětí vracet do škol. Ke stejnému datu má vláda zajistit, aby firmy mohly začít testovat zaměstnance na covid a dostaly na to peníze od státu. Rozšířit by se měly úřední hodiny na úřadech, aby se netvořily fronty. Hejtmani chtějí, aby je vláda informovala, jak uvolní pravidla v obchodech a službách. Řekl to předseda Asociace krajů ČR a jihočeský hejtman Martin Kuba.

(fbjč)


 

Rychle přes hranice. Pendleři zamířili na poslední chvíli do Bavorska

Do poslední chvíle byli pendleři z jihu a západu Čech jako na trní. Čekali na rozhodnutí, zda pro ně zůstane otevřená česko-bavorská hranice. Definitivní rozhodnutí přišlo v sobotu v podvečer.

CELÝ ČLÁNEK


 

Německo – ČR zařazena na seznam oblastí s mimořádně nakažlivou variantou viru

S platností od neděle 14. února 2021, 0:00 hod bude ČR zařazena na seznam oblastí s mimořádně nakažlivou variantou viru.

Spolková vláda a zemské vlády (zejména Bavorsko a Sasko) si stanoví v nejbližší době svá upřesňující pravidla.

Již nyní je však zřejmé, že od všech českých občanů, tj. i od pendlerů a od cestujících z jiných pracovních důvodů  bude:

– vyžadován při vjezdu do Německa negativní test (ne starší 48 hodin). Výjimky z povinnosti předložit test nebudou možné.

– online registrace na www.einreiseanmeldung.de,

– povinná karanténa.

Spolková vláda dále vydala nařízení, které zakazuje přepravu osob hromadnou dopravou, které nemají pobytové oprávnění na území Německa, a které pobývaly v posledních 10 dnech v zemích zařazených na seznamu rizikových zemí s mutujícím virem.

Další restriktivní kroky, které se budou velmi pravděpodobně dotýkat i omezení možnosti tranzitu přes německé území a výjimky z karanténních opatření německé úřady finalizují a po zveřejnění budou okamžitě publikovány na webu MZV.

Více informací naleznete na webové stránce ZÚ Berlín, GK Drážďany a GK Mnichov

(tzmz).


 

COVID 19 Rozcestník – aktuální informace k cestám do zahraničí

V souladu s Usnesením Vlády ČR ze dne 28. ledna 2021 č. 79 o přijetí krizového opatření, kterým se dále zpřísňují podmínky volného pohybu na území ČR, upozorňujeme na stále platné doporučení Ministerstva zahraničních věcí ČR cestovat do zahraničí pouze v nezbytných případech, mezi něž nepatří cestování za účelem turistiky.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: hladoví dravci, pražské letiště ve ztrátě a rozhovory s vládními představiteli

13. února – Kvůli silnému mrazu si v Česku nezvládají dravci zajistit potravu, starat se o ně musí záchranné stanice. Téma pro deník Mf Dnes. Letecká doprava je ve velkých ztrátách, informuje server zDopravy.cz. Lidové noviny nabízí rozhovor s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO), který mluví o dopadu otevření obchodů na nemocnice. A deník Právo vyzpovídal premiéra Andreje Babiše (ANO). Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Irsko a Litva se přesunou do červené kategorie zemí, tmavě červené bude nově Chorvatsko a Madeira

Na základě dostupných dat z Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) aktualizovalo Ministerstvo zdravotnictví seznam zemí s nízkým rizikem nákazy. Od pondělí 15. 2. se do červené kategorie přesune Irsko a Litva. Tmavě červené bude nově Chorvatsko a portugalská Madeira. Naopak zelený bude Island a oranžovou kategorii zemí doplní Dánsko.

Vzhledem k výskytu nových mutací onemocnění COVID-19 a komunitnímu šíření napříč Evropou ECDC doporučuje, aby všechny osoby v případě, že to není nezbytně nutné, cestování odložily.

Při návratu z tmavě červené kategorie zemí bude nutné vyplnit Příjezdový formulář a předložit výsledek PCR testu před vstupem na území ČR. Antigenní test může být maximálně 24 hodin starý, u PCR testu je maximální stáří 72 hodin. Následně je povinné podstoupit druhý PCR test v ČR, nejdříve však 5. den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace. Jedná se o kategorii zemí s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění covid-19. Do této kategorie spadají kromě Chorvatska a portugalské Madeiry všechny členské státy Evropské unie a třetí země, které nejsou v rámci tohoto sdělení uvedeny.

červené kategorii zemí se momentálně nachází Belgie, Bulharsko, Francie (mimo zámořské oblasti), Itálie, Irsko, Kypr, Litva, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko (mimo zámořské oblasti), Polsko, Rakousko, Rumunskou, Německo, Švédsko, Švýcarsko, Azorské ostrovy a Kanárské ostrovy. Před návratem z těchto zemí je nutné předložit výsledek antigenního nebo PCR testu a vyplnit příjezdový formulář. Opět platí, že maximální stáří antigenního testu je 24 hodin, u PCR testu 72 hodin. Nejpozději 5 dní po návratu je zároveň každý cestující povinen podstoupit PCR test. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci.

Cestující, kteří se do České republiky vrací z oranžové kategorie zemí, musí před návratem vyplnit Příjezdový formulář a zároveň předložit výsledek antigenního (maximálně 24 hodin starý) nebo PCR testu (maximálně 72 hodin starý). Do této kategorie zemí je momentálně zařazeno Finsko, Řecko, Dánsko a Norsko.

U tmavě červené, červené a oranžové kategorie zemí zároveň platí, že zaměstnanci a studenti mají povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, jsou povinné nosit po dobu deseti dnů všude mimo domov zdravotnickou roušku, ideálně respirátor.

Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. V této kategorii je momentálně zařazený Island, Vatikánský městský stát a některé mimounijní státy.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Epidemická situace v České republice je nadále nepříznivá, Vláda ČR omezila pohyb na Chebsku, Trutnovsku a Sokolovsku

Situace ohledně onemocnění COVID-19 je v České republice i nadále kritická.  Zdravotní systém se potýká s velkou zátěží. Situaci významně komplikuje také výskyt britské mutace koronaviru. Vláda proto omezila pohyb v okresech Chebsko, Trutnovsko a Sokolovsko.

„Musím bohužel zopakovat, že epidemická situace je nadále kritická. Museli jsme proto přistoupit ke zpřísnění protiepidemických opatření ve třech okresech, kde bylo nutné omezit volný pohyb osob nad rámec celostátního opatření. Jedná se o oblasti, kde počet nově nakažených v danou časovou jednotku je tři až čtyřikrát vyšší než jinde,“ zmiňuje důvody pro kroky vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Skóre protiepidemického je hodnoceno pro celou republiku a momentálně je na hodnotě 71. ČR je v systému PES řazena do pěti stupňů pohotovosti, na které navazují příslušná protiepidemická opatření. Ta jsou ale zaváděna také s přihlédnutím k ostatním faktorům, jako je např. zátěž zdravotního systému. O finální podobě opatření rozhoduje expertní skupina a schvaluje je Vláda ČR.

„Abychom zlepšili aktuální epidemický vývoj, a zároveň zamezili jeho možné eskalaci, je velmi důležité důsledně dodržovat platná protiepidemická opatření. Chtěla bych proto touto cestou apelovat, abychom se chovali obezřetně. Dodržovali pravidla 3R (ruce, roušky, rozestupy) a necestovali mezi kraji, pokud to není nezbytně nutné,“ popisuje hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

Pokud pociťujete příznaky onemocnění COVID-19, vyhněme se prosím místům, kde je vysoká koncentrace lidí a odložme návštěvy, zejména pokud se jedná o zranitelné skupiny obyvatel,“ dodává hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Protiepidemický systém 2.0 (PES 2.0) vyvinulo Ministerstvo zdravotnictví a Ústav zdravotnických informací a statistiky ve spolupráci s experty z českých i zahraničních univerzit. Skóre je kalkulováno a implementováno do online systému ÚZIS a zveřejněno na webových stránkách.

„Námi sledované epidemiologické ukazatele se stále pohybují ve velmi vysokých hodnotách. Mírně se zvýšila pozitivita diagnosticky a klinicky indikovaných testů, která přesahuje rizikovou hranici 30 %. Nepříznivý je také vývoj 14denní incidence na 100 tisíc obyvatel, kde u lidí starších 65 let překračujeme hodnotu 740. Návrat k opětovnému růstu epidemie s negativním dopadem na nemocnice by v této situaci byl velmi rychlý,“ popisuje některé epidemiologické ukazatele ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

„V naprosté většině nemocnic je nadále situace plného vytížení kapacit lůžek, v některých okresech je systém kapacit na hranici svých rezerv v plném významu slova. Dispečink lůžkové péče denně organizuje transporty do jiných nemocnic v ČR. Nejvíce postižené nemocnice se snažíme personálně posilovat. V současnosti jde o chebskou nemocnici, kam by na interní oddělení měli nastoupit na výpomoc tři lékaři,“ říká náměstek ministra zdravotnictví, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

„Aktuální predikce vývoje nákazy s ohledem na ukončení nouzového stavu zahrnují jako jednu z možných variant nárůst počtu hospitalizovaných pacientů v průběhu 4 týdnů až o 40 %. Také na tuto variantu se náš systém zdravotní péče musíme připravit, přestože hlavním limitujícím faktorem je nadále nedostatek kvalifikovaného personálu. Mezi hlavní opatření pro zajištění potřebného počtu lůžek (zejména intenzivní péče) by patřilo další omezování „odkladné“ péče a její poskytování dočasně jen pro akutní stavy s ohrožením života, bez ohledu na jejich příčinu (COVID i neCOVID). Při poklesu celkové rezervy lůžek na 10 % začneme oslovovat okolní státy se žádostí o případnou výpomoc s umístěním pacientů v jejich nemocnicích, probíhají jednání s plátci péče o podmínkách pro realizaci. Personální posílení by v případě nutnosti muselo zahrnovat i vyhlášení pracovní povinnosti mediků a všech dalších zdravotníků z ambulantního sektoru,“ dodává náměstek ministra zdravotnictví a vedoucí Klinické skupiny COVID Vladimír Černý.

Aktuální opatření, počty pozitivně diagnostikovaných pacientů a další informace související s epidemií covid-19 je možné sledovat na stránkách Ministerstva zdravotnictví koronavirus.mzcr.cz, nebo na vládním portálu covid.gov.cz.

(tzmz)


 

Nemocnice České Budějovice přijímá pacienty s COVID-19 z ostatních krajů

Do českobudějovické nemocnice bylo ve čtvrtek 11. února přeloženo z nemocnice v Chebu k hospitalizaci celkem 5 pacientů s COVID-19, jejichž stav nevyžadoval intenzívní péči. O dalších 5 hospitalizovaných pacientů se podělila Nemocnice Strakonice, a.s. a Nemocnice Písek, a.s. Nemocnice České Budějovice, a.s. v předchozích týdnech takto převzala do péče dalších 7 pacientů z ostatních krajů, z toho 3 v těžkém stavu na umělé plicní ventilaci. 

 

Transport pacientů do jihočeských nemocnic probíhá v posledním měsíci poněkolikáté, tento je však největší.

Nemocnice České Budějovice, a.s. nikdy neodmítne žádost o pomoc z jakékoliv nemocnice, budeme-li schopni ji poskytnout. Velký dík patří všem našim zaměstnancům, kteří již téměř rok pracují s mimořádným nasazením a za cenu přesčasové práce. Jsou to přitom pořád ti samí lidé, kteří provádějí stěry na PCR, antigenní testování pedagogů a následně veřejnosti, jezdí s mobilním odběrovým týmem, očkují proti COVID-19. To vše navíc ke své běžné práci a péči o necovidové pacienty. Péče o nemocné je naším hlavním úkolem, je potřeba toto mít na paměti vždy, když někdo bude debatovat například o tom, zdali jsme o víkendu provedli o pár antigenních testů více či méně. Počet pacientů převzatých do naší nemocnice není velký, snad i tak je pro občany a zdravotníky v Karlovarském kraji povzbuzením do dalších dnů“, uvedl generální ředitel Nemocnice České Budějovice Michal Šnorek.

Děkuji všem našim jihočeským zdravotníkům za jejich nasazení při péči o pacienty nejen z Jihočeského, ale nyní i Karlovarského kraje. Úzce spolupracujeme s národním dispečinkem lůžkové a intenzívní péče. Od podzimu také každý den sledujeme počty hospitalizovaných pacientů v našich jihočeských nemocnicích a prakticky online aktualizujeme naše modelace dalšího vývoje, abychom Jihočechům zajistili potřebnou péči“, uzavírá hejtman Jihočeského kraje MUDr. Martin Kuba.

(tznemcb)


 

Polovina kontrolovaných bazarů a zastaváren porušila zákony

Česká obchodní inspekce v průběhu roku 2020 kontrolovala dodržování zákonů u provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Celkem provedla 105 kontrol aporušení právních předpisů zjistila více než u poloviny z nich.

Česká obchodní inspekce od 1. června do 30. listopadu 2020 kontrolovala plnění povinností provozovatelů bazarů, zastaváren, starožitnictví a aukčních síní. Zaměřila se především na dodržování zákona č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, zákona č. 247/2006 Sb., o omezení provozu zastaváren a některých jiných provozoven v noční době a zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele.

Inspektoři ČOI provedli celkem 105 kontrol a při 53 zjistili porušení právních předpisů, což je 50,5 %.

ČOI v rámci kontrolní akce spolupracovala ve 3 případech s ministerstvem kultury a ve 2 případech s živnostenskými úřady.

Zjištěné nedostatky

Porušení ustanovení zákona č. 253/2008, o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu bylo zjištěno ve 33 případech. Z tohoto počtu ve 29 případech byl porušen § 7, kdy prodávající nedodrželi povinnost identifikovat klienta. Ve 4 případech byl porušen § 23, neboť prodávající nezajistili proškolení svých zaměstnanců, kteří se mohli při výkonu své pracovní činnosti setkat s podezřelými obchody.

Porušení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo zjištěno ve 44 případech, nejčastěji se jednalo:

• ve 13 případech prodávající nedodrželi svoji povinnost řádně informovat spotřebitele o rozsahu, podmínkách a způsobu uplatnění reklamace, spolu s údaji o tom, kde lze reklamaci uplatnit (§ 13)

• v 11 případech prodávající nevyznačili v dokladu o zakoupení výrobku informaci, že se jedná o výrobek použitý nebo výrobek s vadou (§ 16 odst. 3)

• v 10 případech prodávající nevydal spotřebiteli na jeho žádost doklad o zakoupení výrobků či poskytování služeb včetně zákonem stanovených náležitostí (§ 16 odst. 1)

• ve 4 případech obchodník neprodával použité nebo upravované výrobky, výrobky s vadou nebo výrobky s omezenými užitnými vlastnostmi odděleně od ostatních výrobků nebo prodávající na tyto vlastnosti výrobků spotřebitele zřetelně neupozornil (§ 10 odst. 6a)

• ve 3 případech prodávající neseznámil spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb (§ 12)

Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele bylo zjišťováno v menším rozsahu.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v tomto období pravomocně uložila 50 pokut v celkové výši 112 000 Kč.

(tzčoi)


 

Bezpodmínečně zabránit dalšímu uzavření hranic, zní z hospodářských komor v Trojzemí

Hospodářské komory v Trojzemí Dolního Bavorska, jižních Čech a Horního Rakousko apelují na regionální politiky, aby nedošlo k dalšímu uzavření hranic mezi sousedními státy. Právě uzavření hranic by znamenalo riziko zvýšení zátěže pro podnikatele, firmy i jejich zaměstnance.

Místní samosprávy a podnikatelé zcela chápou situaci, kdy cílem zvýšené hraniční kontroly je zabránit šíření viru COVID-19 přes státní hranice. S tím však spojené zpřísnění podmínek pro pendlery znamená další zátěž pro dotčené společnosti a jejich zaměstnance, kteří v současné chvíli dělají vše nezbytné, aby ochránili svoji podnikatelskou činnost.

Oznámení, že se mají hranice opět zcela uzavřít, však podnikatelé nerozumí. Výhody pro podniky jsou v porovnání s již tak tvrdými opatřeními a souvisejícím poškozením ekonomiky nepřiměřené. Zavření hranic by znamenalo zabránění dvoustranným obchodním vazbám, což nevyhnutelně povede k vážným problémům a překážkám v rámci pohybu zboží, osob a služeb.

Již nyní lze v některých odvětvích spatřit problémy s řízením a controllingem nákupu, které pocházejí zejména z území Dálného východu, a to z důvodu omezených přepravních kapacit. Bude-li vnitroevropská výměna se sousedními regiony obtížnější nebo zcela nemožná, pak lze očekávat, že tento negativní trend bude postupovat dále, a i pak utlumí již tak skromné vyhlídky ekonomického růstu.

Prezidenti hospodářských komor Dolního Bavorska Thomas Leebmann, Horního Rakouska Doris Hummer a jižních Čech Miroslav Dvořák tak apelují na zachování zdravého rozumu a porozumění místních politik.
V reakci na situaci také hospodářské komory v budoucnu plánují zařadit téma řízení dodavatelských vztahů a nákupu do centra budoucích aktivit jejich společného projektu s názvem „Ahoj sousede” (www.hallonachbar.eu). Zástupci těchto tří komor se také shodují na tom, že odpovídající priority by měly být zahrnuty v navazujících programech Interreg.

(tzjhk)


 

Poslanci neprodloužili nouzový stav, opatření ve školství však zůstanou stejná – školy budou ministerstvem zdravotnictví uzavřeny na základě zákona o ochraně veřejného zdraví

Zákon o ochraně veřejného zdraví (č. 258/2000 Sb.)
§ 69
Mimořádná opatření při epidemii a nebezpečí jejího vzniku
(1) Mimořádnými opatřeními při epidemii nebo nebezpečí jejího vzniku jsou
a) zákaz nebo omezení výroby, úpravy, úschovy, dopravy, dovozu, vývozu, prodeje a jiného nakládání s potravinami a dalšími výrobky, kterými může být šířeno infekční onemocnění, popřípadě příkaz k jejich zničení,
b) zákaz nebo omezení styku skupin fyzických osob podezřelých z nákazy s ostatními fyzickými osobami, zejména omezení cestování z některých oblastí a omezení dopravy mezi některými oblastmi, zákaz nebo omezení slavností, divadelních a filmových představení, sportovních a jiných shromáždění a trhů, uzavření zdravotnických zařízení jednodenní nebo lůžkové péče, zařízení sociálních služeb, škol, školských zařízení, zotavovacích akcí, jakož i ubytovacích podniků a provozoven stravovacích služeb nebo omezení jejich provozu

 

Vyřízený hejtman Kuba v televizi krátce poté, co poslanci shodili nouzový stav: Neuvědomují si, co způsobili

Vláda Andreje Babiše (ANO) na tři dny uzavřela tři české okresy – Cheb, Sokolov a Trutnov. Uzavření skončí o půlnoci na pondělí, až se po měsících uzavře kapitola nazvaná nouzový stav. Babiš nedokázal najít podporu pro jeho další trvání. Podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) si poslanci asi neuvědomují, co způsobili. Chce okamžitě jednat s vládou o řešení situace a za hejtmany se stát mostem mezi koalicí a opozicí. Neodpustil si přitom kritickou poznámku k senátorce Miroslavě Němcové.

CELÝ ČLÁNEK


 

Většina poskytovatelů přístupu k internetu nesplnila nové povinnosti přesně informovat zákazníky o parametrech služby

Český telekomunikační úřad prověřil všechny poskytovatele služby přístupu k internetu, zda plní nové povinnosti stanovené všeobecným oprávněním, platným od 1. 1. 2021. Ve smluvních dokumentech musí poskytovatelé nově stanovovat přesně specifikované parametry služby přístupu k internetu. Podle předběžných výsledků kontroly k 3. 2. 2021 naprostá většina poskytovatelů nové povinnosti nesplnila.

Nové povinnosti do smluvních dokumentů promítla jen necelá čtyři procenta poskytovatelů nabízejících buď pouze přístup k internetu v pevném místě, nebo zároveň i mobilní přístup k internetu. Vzhledem k tomu, že smluvní dokumenty podle podmínek všeobecného oprávnění upravili zejména velcí hráči, týkají se provedené změny už 55 % zákazníků.

Poskytovatelé služeb přístupu k internetu, kteří doposud nemají své smluvní dokumenty v souladu s všeobecným oprávněním, musí nedostatky neprodleně odstranit. V opačném případě přikročí Český telekomunikační úřad k sankcím.

U přístupu v pevném místě musí být ve smlouvě či smluvním dokumentu uvedena inzerovaná rychlost, maximální rychlost, dále běžně dostupná rychlost, která by měla být k dispozici 95 % času a nesmí být stanovena nižší než 60 % rychlosti inzerované, a minimální rychlost, ne nižší než 30 % rychlosti inzerované. V případě mobilního přístupu k internetu musí poskytovatelé ve smlouvě informovat vedle inzerované rychlosti i o odhadované maximální rychlosti. Ať již u pevného, či mobilního přístupu musí poskytovatelé ve smlouvě informovat o definici velkých odchylek od sjednaného výkonu služby a o možnostech uplatnění prostředků nápravy. Pokud zákazník tyto informace ve smluvních dokumentech nenalezne, měl by se obrátit na operátora.

(tzčtú)


 

Výběr z médií: místní rozhlas na malých vesnicích, vzácná masožravka a v Česku zdraží státní dluhopisy

12. února – V pátečním tisku si přečtete, že obce v Česku často spoléhají na místní rozhlas. Účinně tak podle MF Dnes mohou oslovit seniory. V pražské botanické zahradě se povedl evropský unikát, ze semínka vypěstovali láčkovku uťatou. Informuje deník Právo. E15 upozorňuje, že v tuzemsku zdraží dluhy. Investoři požadují do dluhopisů vyšší úrok než dřív. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Politici selhali, důvěřujte zdravotníkům!

Politici, jejichž úkolem je hledat společně cestu, jak vyvést naši zemi z krize, selhali a hodili dnes zdravotnictví přes palubu.

Neschopná vláda ruku v ruce se sobeckou opozicí nám podrazily nohy. Zdravotníci již pět měsíců bojují a snaží se mírnit následky nezvládnuté epidemie. Podařilo se nám zachránit desítky tisíc lidských životů, a své pacienty nikdy neopustíme. V boji s epidemií již položilo život 52 zdravotníků, z toho 23 lékařů. Je trapné, že za této situace se musíme již tři měsíce doprošovat toho, aby vláda alespoň symbolickou finanční částkou zdravotníky ocenila. Zdravotníci jsou politikům lhostejní a dnes se ukázalo, že lhostejní jsou jim i občané.

Jako prezident České lékařské komory vyzývám všechny spoluobčany, aby se chovali zodpovědněji než politici, kteří dnes selhali. Buďte na sebe opatrní a k sobě navzájem ohleduplní. Virus je mezi námi a je stále připravený zabíjet. Chovejte se podle toho! Dodržujte veškerá dosud platná protiepidemická opatření i nadále. Jde nám všem o život. Bylo by škoda umřít, když už je očkování proti coronaviru na dosah.

Milan Kubek – prezident České lékařské komora


 

Výpadek příjmů při karanténě zalepí „izolačka“. Pro mimořádný příspěvek se vyslovili i poslanci

Poslanecká sněmovna dnes ve stavu legislativní nouze podpořila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na vyplácení mimořádného příspěvku ve výši až 370 Kč za den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci. Od 1. března 2021 tím má být zajištěno, aby se zaměstnanci v případě karantény nebo onemocnění COVID-19 nemuseli obávat podstatného poklesu svých příjmů.

„V současnosti lidé s pozitivním testem na koronavirus hlásí hygienikům v průměru jeden kontakt. V průzkumech ale dotázaní uvádějí zhruba pět až šest epidemiologicky významných kontaktů týdně,“ poukazuje ministryně Jana Maláčová na jeden z hlavních důvodů nedostatečného trasování. Příčinu tohoto chování obyvatelstva spatřuje ministryně zejména v obavách lidí z významného výpadku příjmů v důsledku nařízené karantény.

„Ti zodpovědní, kteří po zjištění pozitivního testu zůstávají doma a hlásí své kontakty, jsou dnes trestáni obrovským výpadkem příjmů. A s tím jsem se odmítla smířit. Proto jsem navrhla mimořádný příspěvek, kterému pracovně říkáme ‚izolačka‘. Ta dokáže lidi před propadem příjmů ochránit,“ konstatovala a dodala: „Těší mě, že i ti největší skeptici už začínají chápat, že není možné trestat zodpovědné a ostatní výpadkem příjmu tlačit k nezodpovědnému chování. Musíme to dělat přesně naopak. Tedy přestat práskat bičem a hledat také cesty k pozitivní motivaci,“ poděkovala zákonodárcům Maláčová.

Podle návrhu zákona z dílny MPSV bude v případě karantény nebo izolace zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci nad rámec běžné nemocenské bonus ve výši až 370 Kč za každý kalendářní den. Na příspěvek budou mít nárok i tzv. dohodáři, pokud jsou účastni nemocenského pojištění (při příjmu nad 3 500 Kč z dohody o pracovní činnosti, resp. nad 10 000 Kč u dohody o provedení práce).

Jako opatření před možným zneužíváním tvůrci zákona zajistili, aby náhrada mzdy a „izolačky“ v součtu nepřevýšila 90 % průměrného výdělku.

Podle ministryně Jany Maláčové je však „izolačka“ vstřícná i k zaměstnavatelům, kteří jsou po roce omezení provozu často již značně vyčerpaní. „Nechceme zaměstnavatele, kteří jsou už tak těžce zkoušeni, zatěžovat další byrokracií. Zaměstnavatel získá v řádu hodin od státu informaci o vystavení karantény či izolace. Nemusí podávat žádnou žádost o refundaci, příspěvek k náhradě mzdy si sám odečte od povinného odvodu pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti,“ vysvětluje ministryně.

Účinnost „izolačky“ je navržena do konce měsíce května. Dnes Poslaneckou sněmovnou schválený návrh míří k projednání do Senátu.

Pro lepší představu MPSV připravilo modelové příklady, jak se projeví tento mimořádný příspěvek na příjmu zaměstnanců s různými příjmy. Příklady jsou propočítány pro zaměstnance s plným úvazkem s nejběžnější, tedy osmihodinovou pracovní dobou a 40hodinovým pracovním týdnem. MPSV rovněž připravuje kalkulačku, která by po schválení úpravy měla zaměstnavatelům pomoci s výpočtem.

* Při nařízené karanténě v délce 10 kalendářních z nichž 8 dnů je pracovních a při pracovní době 8 hod. za den

** Vypočteno pomocí kalkulátoru MPSV https://www.mpsv.cz/web/cz/kalkulacka-pro-vypocet-vyse-nahrady-mzdy-v-roce-2021

*** náhrada mzdy + „izolačka“; vyplaceno zaměstnanci v čistém vyjádření

(tzmpsv)


 

Vláda rozhodla – čtvrtek 11. února

Od pátku 12. února začnou platit zpřísněná pravidla pro pohyb osob ve třech českých okresech – Cheb, Sokolov a Trutnov, které jsou v současnosti nejvíce postiženy šířením nemoci covid-19. Začne platit zákaz tyto regiony opouštět pro osoby, které zde bydlí, a zákaz do nich přijíždět pro osoby, které zde bydliště nemají. Z tohoto zákazu bude jen několik krizovým opatřením vlády stanovených výjimek, například pro cesty do zaměstnání, zajištění zdravotní péče, služeb a zásobování, veřejné hromadné dopravy, nezbytných cest k lékaři, na úřady či za příbuznými, na svatbu či na pohřeb. Výjimku budou mít také děti, žáci a studenti, kteří mají povolenou prezenční účast na výuce a jejich případný doprovod a osoby, které regiony jen projíždějí. Lidem v těchto okresech při pohybu na veřejných místech, v budovách či MHD nebudou stačit improvizované prostředky ochrany dýchacích cest, ale budou muset používat chirurgické roušky či respirátory. Zaměstnavatelům pak vláda důrazně doporučila, aby na pracovištích zavedli přísná režimová opatření, která v maximální možné míře zamezí kontaktu mezi zaměstnanci, a co nejvíce využívali práci z domova https://www.vlada.cz/…/media…/aktualne/uv210211-0121.pdf

Kabinet současně rozhodl, že do postižených regionů pošle celkem jeden milion chirurgických roušek, po půl milionu do Karlovarského a Královéhradeckého kraje. Roušky budou vyskladněny ze zásob Správy státních hmotných rezerv a budou určeny k tomu, aby je hejtmanství zdarma rozdala sociálně slabým občanům v dotčených okresech Cheb, Sokolov a Trutnov. Distribuci ochranných roušek do krajů zabezpečí Hasičský záchranný sbor ČR.
Více z jednání vlády v tiskové zprávě http://www.vlada.cz/…/vlada-rozhodla-omezit-pohyb-ve…/

(fb)


 

Čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky se potvrdilo v malochovu na Strakonicku

Laboratorní vyšetření potvrdilo čtvrté letošní ohnisko ptačí chřipky v chovu drůbeže. Nové ohnisko se nachází v malochovu drůbeže v obci Katovice na Strakonicku v Jihočeském kraji. Obdobně jako v předchozích případech se drůbež v chovu pravděpodobně nakazila od volně žijících vodních ptáků.

Chovatelka nahlásila krajské veterinární správě postupný úhyn šesti slepic. Další kusy v chovu vykazovaly klinické příznaky typické pro nákazu ptačí chřipkou. Veterinární inspektoři proto neprodleně zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy drůbeže k vyšetření do Státního veterinárního ústavu (SVÚ) Praha. V malochovu se původně nacházelo 56 kusů hrabavé a vodní drůbeže (34 ks slepic, 16 kachen, 3 husy, 3 krůty).

Laboratorní testy SVÚ Praha u uhynulých kusů drůbeže potvrdily ptačí chřipku subtypu H5. Zbývající drůbež v chovu bude utracena. Drůbež v chovu byla v kontaktu s divokými kachnami žijícími na řece Otavě, která přímo hraničí s chovem. Navíc chovatelka zajišťovala napájení drůbeže právě z nedaleké řeky.

Tak jako v předchozích případech i okolo nového ohniska bude vymezeno tříkilometrové ochranné pásmo a pásmo dozoru o poloměru deseti kilometrů. V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V rámci mimořádných veterinárních opatření bude zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže.

Základním preventivním opatřením proti zavlečení nákazy je chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod. Případné podezření na výskyt nákazy, což je zvýšený úhyn drůbeže, náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je třeba nahlásit na krajskou veterinární správu.

Více informací k nákaze a aktuální nákazové situaci k dispozici na webu SVS.

(tzsvs)


 

Výběr z médií: nábor seniorů na pomoc s očkováním, krize letecké dopravy a pozorování populace netopýrů

11. února – Očkovací centrum v Táboře hledalo dobrovolníky mezi důchodci, v letáku za pomoc nabízelo oběd i přednostní vakcinaci. Informuje o tom deník Mf Dnes. Letecká doprava má za sebou nejhorší rok v historii. Téma pro týdeník Ekonom. Hlídky přírodovědců monitorují populaci netopýrů v Česku, píše deník Právo. A deník E15 se věnuje stavbě prvního vícepatrového skladu v Česku. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ve středu zasedal Krizový štáb kraje. Hejtman Martin Kuba na něm informoval, že k 15. únoru už budou zprovozněna všechna OČKOcentra

Krizový štáb Jihočeského kraje řešil na svém středečním zasedání situaci v jihočeských nemocnicích. Včetně aktuální situace odvozu a likvidace infekčního odpadu z nemocnic. Schválil opakované vybavení pedagogických pracovníků krajských škol respirátory. Ty nově dostanou i studenti středních zdravotních škol, kteří pomáhají v rámci praxe v jihočeských nemocnicích.

Kraj proto uvolní ze svých zásob více než 52 tisíc respirátorů FFP2. Na programu bylo také zachování dopravní obslužnosti ve stávajícím rozsahu. K očkování v kraji je vše připraveno. Chybí jen dostatek vakcín.

„Z původně avizovaných 5 100 dávek Moderny podle včerejší informace zbylo pouhých 2 700, které navíc přijdou až o týden později, tedy v týdnu od 22. února. Těžko něco plánovat, když se situace mění v tisícových položkách z týdne na týden a vůbec celá situace je paralyzována spory o vakcíny,“ uvedl hejtman Martin Kuba s tím, že všechna velkokapacitní očkovací centra jsou připravena na zahájení provozu k 15. únoru a čeká se právě jen na vakcíny.

Předsedkyně představenstva Jihočeských nemocnic a.s. Zuzana Roithová následně upozornila, že se v krajských nemocnicích začíná projevovat očkování zdravotníků. „Počet nakažených covidem mezi zdravotnickým personálem klesl na 60 lidí, což je nejnižší číslo od té doby, co situaci v rámci první vlny sledujeme. Ukazuje se tak, že očkování zdravotnických pracovníků mělo smysl,“ uvedla Roithová.

Ředitel českobudějovické nemocnice Michal Šnorek naopak upozornil, že přibývá lidí s vážným průběhem nemoci. „Stav pacientů stagnuje, ale stoupá počet hospitalizovaných na JIP, takže to musíme sledovat,“ upozornil Šnorek. A hejtman Kuba přitakal, že je nutné se na tuto situaci připravit, protože nevíme, jak se na obsazenosti projeví mutace viru covid-19.

Krajský odbor dopravy v souladu s požadavkem Ministerstva zdravotnictví na zajištění bezpečné dopravy cestujících provedl analýzu obsazenosti dopravních prostředků a zjistil, že se pohybuje okolo 40 procent běžného stavu. Doporučil proto zachovat stávající rozsah dopravní obslužnosti.

(tzjč)


 

Každá pátá až šestá restaurace připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji

V rámci pravidelné kontrolní akce Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) prověřila jakost a bezpečnost fritovacích olejů, které provozovatelé restaurací a rychlých občerstvení používají k přípravě pokrmů. V každé páté až šesté kontrolované provozovně inspektoři SZPI vyhodnotili olej ve fritovacích zařízeních za nevhodný k lidské spotřebě.

Inspektoři SZPI hodnotili stav olejů a fritovacích zařízení v celkem 38 provozovnách společného stravování a posoudili zde 47vzorků fritovacích olejů.

U celkem 18,5% z kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili použití tzv. přepáleného oleje a vyhodnotili je jako potravinu nevhodnou k lidské spotřebě, resp. k přípravě pokrmů. U 2 vzorků laboratorní rozbor potvrdil dokonce velmi vysoký stupeň tepelného rozkladu olejů. Hodnocení vzorků inspektoři uskutečnili jednak na základě senzorického posouzení – vůně, chuť, barva, přítomnost zuhelnatělých zbytků atd. a zejména měření obsahu tzv. polárních látek (TPM) a také laboratorním stanovením polymerních triacylglycerolů (PTG) v akreditované laboratoři SZPI v Praze. U několika vzorků laboratoř potvrdila až násobné překročení akceptovatelných hodnot tepelného rozkladu (TPM a PTG) hodnocených fritovacích olejů.

Součástí kontroly bylo i dodržování správné fritovací praxe a hygienických požadavků na fritézy, což je předpoklad pro produkci bezpečných a kvalitních potravin. U 10% kontrolovaných provozoven inspektoři zjistili znečištění fritézy ztuhlými mastnými nečistotami pro zanedbání pravidelného čištění fritovacích zařízení.

Přepálené fritovací oleje obsahují látky škodlivé pro lidské zdraví.

Kontrolovaným osobám, u kterých došlo k porušení předpisů, inspektoři uložili, aby odstranily zjištěná pochybení, a zahájí s nimi správní řízení o uložení pokuty.

Ve srovnání s kontrolami v minulých letech lze konstatovat setrvalý stav. V roce 2019 inspektoři zjistili nevyhovující fritovací olej u 16% z kontrolovaných provozoven, v roce 2018 šlo o 26% z kontrolovaných provozoven. Celkovou situaci ale nelze považovat za uspokojivou a proto bude SZPI v kontrolách fritovacích olejů v provozovnách společného stravování pokračovat i v budoucnu.

Přehled všech hodnocených vzorků včetně fotodokumentace viz sekce Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.

(tzszpi)


 

Společnost Starnet nabídla kraji bezplatné internetové připojení všech OČKOcenter na jihu Čech. Ten by tak ušetřil statisíce

Úspora v řádech statisíců korun. To by znamenalo pro kraj kývnutí na nabídku společnosti Starnet, která mu nabídla bezplatné zapůjčení potřebného hardware a internetového připojení všech očkovacích center na jihu Čech. Potvrdila to náměstkyně hejtmana pro IT a e-government Lucie Kozlová.

„S uvedenou nabídkou pro naše OČKA se na nás obrátil spolumajitel firmy Starnet Martin Ambrož. Konkrétně nám sděluje, že firma, která není přímo postižena omezeními a státními regulacemi, cítí z důvodu přetrvávající koronavirové pandemie povinnost pomáhat, a naopak nezneužívat situaci ke snadnému výdělku či čerpání jakýchkoli dotací,“ upřesnila Kozlová. „A chtěla bych za tento vstřícný krok panu Ambrožovi a Starnetu poděkovat,“ dodala náměstkyně hejtmana.

Ambrož připomněl, že Starnet byl již požádán, zda by nezajistil internetové připojení očkovacího centra v Prachaticích, což během krátké doby zvládl. „Rozhodli jsme se proto nabídnout naše služby i dalším očkovacím centrům. Aktuálně pro Český Krumlov,“ nastínil Ambrož s tím, že stejně jako v Prachaticích by i zde byla zřízena internetová přípojka pro potřeby datové komunikace v rámci očkování a zároveň bezplatné připojení WiFi pro návštěvníky centra.

Společnost Starnet je jeden z největších regionálních poskytovatelů pevného internetového připojení. Její síť pokrývá celý Jihočeský kraj a také velké části území krajů Středočeského, Plzeňského, Jihomoravského, Zlínského, Karlovarského, Pardubického, Severočeského, Libereckého, Královéhradeckého, Ústeckého a Kraje Vysočina. V minulosti firma například podpořila 250 rodin, jejichž děti chodí na základní nebo střední školy a kvůli tíživé finanční situaci rodičů si v rámci distanční školní výuky nemohly dovolit kvalitní připojení k internetu.

(tzjč)


 

Máslo z Čech, nebo podezřele levné z Německa?

Pro české supermarkety je dnes výhodnější dovézt máslo ze zahraničí, než koupit to tuzemské od českých mlékáren. A víte proč? Naši zahraniční kolegové například dostávají skryté národní dotace. Důvod může být i ten, že čeští výrobci dodávají na trh převážně čerstvé máslo, zatímco dovozová másla z Německa, Belgie nebo z Nizozemska mohou být i rok stará. Jak je to možné? Původně jde totiž o zmražený produkt určený pro státní hmotné rezervy. V zahraničí se ho potřebují zbavit ze svého trhu, protože Němec by nikdy takové máslo nekoupil. Tak ho dovezou k nám. Pro Čechy superlevné máslo v akci ideální! Ne nadarmo se říká, že jsme popelnicí Evropy.

(FB – Agrární komora České republiky)

 

Výběr z médií: Vyšší tresty za telefon za volantem, armádní rozpočet a zvířata, kterým chybí lidé

10. února – Armádě chybí miliardy na platy a výcvik, upozorňuje deník E15. Vláda ještě nevrátila polovinu ze slíbených 10 miliard. Mladá fronta DNES píše o novém bodovém systému pro postihy řidičů, kterým se nyní zabývají poslanci. Součástí novely by mělo být zvýšení trestů za používání telefonu během řízení nebo za jízdu za červenou. O nečekaných dopadech pandemie na zvířata informuje deník Právo. Kvůli zavření veřejných míst zvířatům chybí lidský kontakt.

CELÝ ČLÁNEK


 

Společná výzva Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče a Lékařského odborového klubu-Svazu českých lékařů vládě, poslancům a politickým stranám
Zastavte další zbytečné umírání lidí!
Ihned přestaňte zneužívat současnou pandemii ke svému politikaření, vzájemnému vydírání a napadání!
Ihned přestaňte kvůli svým sobeckým politickým zájmům hrát ruskou ruletu s našimi životy!
▼Vezměte vážně hrozbu nových ještě více nakažlivých mutací koronaviru a nezahrávejte si s nezodpovědnými nápady na rozvolňování opatření, prodlužte nouzový stav.
▼Neprodleně rozhodněte o ekonomické podpoře, která by zbavila lidi existenčních obav z nahlášení rizikových kontaktů a následné karantény. Jedině tak lze omezit šíření koronaviru.
▼Postarejte se o takové kompenzace, aby zoufalá ekonomická situace a strach z příštích dní nevyháněly lidi na velice rizikové demonstrace do ulic.
▼Zveřejněte informace o skutečné situaci v nemocnicích, nejen počty aktuálně nemocných s COVID-19, ale i těch, kteří po 20 dnech od pozitivního testu v oficiálních statistikách nefigurují, přestože dál zůstávají ve vážném stavu v nemocniční péči, často dlouhodobě.
▼Zveřejněte konkrétní a pravdivé informace o přetížení zdravotnického personálu, o dramaticky zvýšených počtech pacientů a neúnosném množství odpracovaných směn.
▼Přestaňte šířit chaos, výhružky a zpochybňování závažnosti současné situace.
▼Ukončete mediální hry, informujte jasně a pravdivě veřejnost a v zájmu záchrany životů společně požádejte občany o solidaritu a dodržování nezbytných, byť nepříjemných opatření.
Spoluobčanům a široké veřejnosti
▲Překonejte, prosím, své znechucení a zklamání z neoblíbených politiků, z dosavadních zmatků i některých absurdit. Neuchylujte se kvůli tomu ke konspiračním teoriím či k občanské neposlušnosti projevované nedodržováním opatření proti šíření koronaviru.
▲Věřte, prosím, zdravotníkům, kteří se starají o pacienty s covidem, že situace je velmi vážná, že i přes veškerou péči mnoho lidí rychle a neodvratně umírá. Že neumírají jen lidé velmi staří a velmi nemocní, ale i ti, kteří by jinak před sebou měli mnoho let hezkého života.
▲Věřte, že už je často pozdě, když pacienti v prudce se zhoršujícím stavu pláčí a litují toho, že dřív nevěřili závažnosti této nemoci a nechovali se zodpovědně. Nechtějte to také zažít!
▲Věřte, prosím, zdravotníkům, kteří vás žádají o solidaritu, ohleduplnost a zodpovědnost vůči sobě i vůči ostatním lidem, protože COVID-19 je zákeřná a smrtící nemoc.
▲Věřte, prosím, zdravotníkům, že situace ve většině nemocnic je už nyní kritická, neriskujte, nechtějte se tam ocitnout nebo tam svou nezodpovědností poslat své nejbližší.
V Praze 8. února 2021
(fb)

 

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo doplňkové Výzvy v rámci dvou dotačních programů

Ministerstvo zdravotnictví (MZ ČR) vyhlásilo 4. února 2021 dvě doplňkové Výzvy k předkládání žádostí o dotaci v rámci projektu „Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné.“ Konkrétně jde o Výzvu „Program podpory nových služeb v oblasti péče poskytované multidisciplinárním týmem duševního zdraví pro seniory“ (MTDZ-S). Druhou je pak „Program podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“ (ARP-AD). Termín ukončení příjmu žádostí obou zmiňovaných Výzev je 8. března 2021.

Do Výzvy „Program podpory nových služeb v oblasti péče poskytované multidisciplinárním týmem duševního zdraví pro seniory“ (MTDZ-S) se mohou hlásit poskytovatelé sociálních a poskytovatelé zdravotních služeb, kteří chtějí zajistit pilotní provoz multidisciplinárního týmu pro seniory v trvání 18 měsíců. Maximální možná výše dotace je 9 500 000,- Kč.

Do Výzvy k předkládání žádostí o dotaci „Program podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty“ (ARP-AD) se mohou hlásit poskytovatelé zdravotních služeb, kteří chtějí zajistit pilotní provoz Psychiatrické ambulance s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty v trvání 18 měsíců. Maximální možná dotace pro jednu ARP-AD je stanovena na 5.300.000 Kč.

Zřízení multidisciplinárních týmů a ambulancí s rozšířenou péčí vychází ze Strategie reformy psychiatrické péče.

Do péče MTDZ-S budou klienti zařazováni na základě vlastní žádosti či žádosti rodiny, anebo na základě kontaktu a spolupráce se sociálními pracovníky, eventuálně lékaři z nemocničních zařízení akutní/následné péče a z ambulantních praxí. Cílem péče je podpora seniorů s duševním onemocněním a jejich rodin, která povede k prevenci hospitalizací nebo k jejich zkracování a napomůže k reintegraci dlouhodobě hospitalizovaných do běžné komunity. Tým bude působit na jednom místě a jeho členy budou gerontopsychiatr, případně psychiatr, geriatr, klinický psycholog, sestra pro péči v psychiatrii, ergoterapeut a sociální pracovník. Jejich úzká spolupráce zajistí zvýšení dostupnosti, komplexnosti a včasnosti poskytované péče pro klienty i jejich rodiny.

Cílem pilotních provozů ARP-AD je ověřit jejich začlenění do páteřních služeb zdravotní i sociální péče o osoby s adiktologickou poruchou v rámci daného regionu. Důraz je kladen na týmové propojení služeb psychiatrických, psychologických a adiktologických tak, aby poskytnutí péče v jednom místě předcházelo hospitalizacím pacientů a napomáhalo jejich zařazení do normálního života. Za tímto účelem budou týmy ARP-AD úzce spolupracovat s dalšími specializovanými ambulancemi. Tedy například s gynekologií nebo stomatologií, a to včetně souvisejících sociálních a pobytových služeb.

Konkrétní podmínky jsou uvedeny ve Výzvách k předkládání žádostí a v jejich přílohách — v Metodice Programu podpory nových služeb v oblasti péče poskytované multidisciplinárním týmem duševního zdraví pro seniory a v Metodice Programu podpory psychiatrických ambulancí s rozšířenou péčí pro adiktologické pacienty.

Pilotní provozy MTDZ-S a ARP-AD budou hrazeny z projektu „Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné“ (reg. číslo: CZ.03.2.63/0.0/0.0/15_039/0008217). Ten je realizovován Ministerstvem zdravotnictví v rámci Operačního programu Zaměstnanost spolufinancovaného z Evropského sociálního fondu.

(tzmz)


 

Organizátorům veletrhů a kongresů pomůže nový program

Vláda schválila nový program Ministerstva průmyslu a obchodu, který pomůže podnikatelům ve veletržním, kongresovém a eventovém průmyslu.

„Veletržní a kongresový průmysl patří mezi nejvíce postižená odvětví, proto získává speciální podporu. V programu COVID – Veletrhy/Kongresy budeme kompenzovat až 60 % nepokrytých nákladů. Předpokládaná podpora bude ve výši 600 milionů korun,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Cílem programu je pomoc firmám podnikajícím v oboru veletrhů, kongresů a souvisejících B2B eventových akcí, které zaznamenaly výrazný propad obratu, a udržet veletržní infrastrukturu včetně navazujících služeb. „Žádat o podporu budou moci veletržní správy, organizátoři a realizátoři veletrhů, provozovatelé kongresových center, organizátoři kongresů a konferencí a realizační, produkční nebo eventové agentury,“ říká náměstkyně ministra průmyslu a obchodu pro EU a zahraniční vztahy Martina Tauberová a dodává: „Program je určen pro podnikatele s alespoň 30% poklesem obratu za období březen až říjen roku 2020 oproti stejnému období roku 2019, kteří doloží, že jsou za sledované období ve ztrátě.“

Stát poskytne pomoc ve výši až 60 procent nepokrytých nákladů, resp. 40 % pro subjekty s majetkovou účastí státu nebo územního samosprávného celku ČR. Limit pomoci na jednoho žadatele činí 20 milionů korun. Za nepokryté náklady se považuje ztráta za období březen až říjen 2020 snížená o další dotace z programů jako je COVID – Nájemné, COVID – Kultura a z programu Antivirus.

Podávat žádosti bude možné poté, jakmile program získá notifikaci Evropské komise. MPO předpokládá, že výzvu s podrobnými informacemi vyhlásí v únoru, žádosti bude možné podávat min. po dobu jednoho měsíce. Odhaduje se, že o pomoc požádá na 400 podnikatelských subjektů.

(tzmpo)


 

V Německu panuje přísná disciplína. Roušky se musí nosit i na parkovišti u supermarketů, říká Čech

Karel Kašpar žije v Německu již několik let a pochvaluje si, že zde lidé nařízení dodržují a vládě důvěřují, ačkoli jsou z pandemie již všichni unavení. “Ve spolkové zemi Hessensko, nedaleko města Fulda jsou na parkovištích před obchody cedule, které zákazníky upozorňují na to, že si mají roušky nasadit i zde, ještě než vejdou do obchodu,” popisuje, jak to běžně v ulicích vypadá.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: zatajená transakce kancléře Mynáře, chátrající středověký most a studenti v zahraničí

9. února – Změně značení úsporných spotřebičů se věnuje úterní regionální deník. V obchodech od března bude chybět znaménko plus a zůstane jen označení od A do G. Mf Dnes se věnuje středověkému mostu na Vysočině, který devátým rokem ohrožuje poškozený jez. Podle zjištění Hospodářských novin hradní kancléř Vratislav Mynář zatajil transakci, při které získal dům fotbalisty Ondřeje Zýbala. Případ je podle resortu spravedlnosti nyní promlčený.

CELÝ ČLÁNEK


 

Konec strachu z propadu příjmů kvůli karanténě. Návrh ministryně Maláčové na příspěvek pro zaměstnance schválen vládou

Od 1. března 2021 má být zajištěno, aby se zaměstnanci nemuseli v případě karantény nebo onemocnění COVID-19 obávat podstatného poklesu svých příjmů. Vláda dnes schválila návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) na vyplácení mimořádného příspěvku ve výši až 370 Kč za den k náhradě příjmů zaměstnanců v karanténě či izolaci.

Vláda tak reaguje na situaci, kdy občané s pozitivními testy sdělují z důvodů obav o pokles příjmu orgánům veřejného zdraví výrazně méně kontaktů k došetřování, než je obvyklé v sousedních zemích, a nedochází tak k žádoucímu poklesu pozitivních případů onemocnění COVID-19. Nemocenské ve výši 60 % redukčního vyměřovacího základu zaměstnance způsobuje citelný propad příjmů, obzvláště pokud zasáhne oba živitele rodiny.

„Jedinou cestou, jak infekci porazit, je zodpovědnost a solidarita. V téhle vlně všemožných „nesmíš” a „musíš“ ovšem nelze jen práskat bičem. Odpovědnost dnes ale často přehluší strach z propadu příjmů kvůli karanténě. Lidi je nutné k rozumnému chování motivovat,“ říká k návrhu ministryně Maláčová.

Vláda proto navrhuje poslanecké sněmovně mimořádný zákon, podle kterého v případě karantény nebo infekčního onemocnění bude zaměstnavatel vyplácet zaměstnanci k náhradě příjmu navíc po dobu až 10 dnů mimořádný příspěvek 370 Kč za každý kalendářní den. Celková nemocenská by ale neměla převýšit předchozí průměrný výdělek. U zaměstnance s velmi nízkými příjmy bude příspěvek limitován. V součtu s náhradou příjmu nepřevýší 90 % průměrného výdělku.

Zaměstnavatelé si budou výdaje na mimořádný příspěvek sami odečítat od odvodů na sociální pojištění, zvýšené náklady tak budou mít okamžitě kompenzovány.

„Nechceme zaměstnavatele, kteří jsou už tak těžce zkoušeni, zatěžovat další byrokracií a nechceme ani, aby nesli náklady na toto opatření,“ dodává ministryně.

Vláda schválila účinnost opatření do konce měsíce května. Návrh nyní zamíří do Poslanecké sněmovny PČR s požadavkem na co nejrychlejší projednání, tedy ve stavu legislativní nouze.

(tzmpsv)


 

Reakce Ministerstva zdravotnictví na situaci v Chebu

V reakci na množící se dotazy a dezinformace týkající se situace v Nemocnici Cheb přináší Ministerstvo zdravotnictví vysvětlení. Ministerstvo považuje využití zahraniční pomoci v současné době za odborně neodůvodněné. Kapacita lůžkové péče ČR umožňuje zatím zajistit umístění svých pacientů v případě nutnosti do jiných nemocnic podle odborné potřebnosti.

Případné transporty na delší vzdálenost jsou v České republice realizovány v naprosté většině s využitím letecké záchranné služby, přičemž doba transportu není rozhodujícím kritériem jeho bezpečnosti. Trasa Cheb – Německo neznamená ve všech případech krátkou vzdálenost, německá strana sama upozorňuje na možnost případného umístění českých pacientů do jiných nemocnic než jenom těch nejbližších. Celá debata je vedena nepravdivým laickým předpokladem, že transport do Německa zachraňuje život, zatímco transport v rámci ČR jej má snad naopak ohrozit. Pacienti v kritickém stavu se netransportují nikde a nikdy, pokud samozřejmě důvodem transportu není poskytnutí takové léčby, která v daném zařízení není dostupná.

Ne každá nemocnice v německém příhraničí disponuje rovněž vybavením nutným pro specializovanou péči pro nejtěžší pacienty, např. dostupnost ECMO. Nabídka pomoci německé strany není kapacitně zcela dostatečná. Dle vyjádření německé strany se jedná o kapacitu v řádu jednotek pacientů, přičemž pro zásadní zvýšení kapacity lůžek v České republice by bylo potřeba umístit do Německa stovky pacientů. Německá strana rovněž nechce přijímat pacienty s rizikem mutované varianty viru.

„Německá strana přislíbila podle průkazné korespondence svou pomoc s tím, že nám pomůže, ale až ve chvíli, kdy v České republice nebudou dostatečné kapacity lůžek. Ty ale u nás zatím stále máme, jakkoliv jejich rozložení mezi jednotlivými kraji je velmi rozdílné,“ konstatuje náměstek ministra zdravotnictví a národní koordinátor pro intenzivní péči Vladimír Černý. Nemocnice Cheb však také trpí nedostatkem personálu na interním oddělení, které se snaží ministerstvo řešit hledáním dočasné výpomoci lékařů-internistů. Rovněž bude kladen důraz na repatriaci všech hospitalizovaných německých občanů.

„Z jednání v Chebu vyplynulo, že je nutno zlepšit vzájemnou informovanost mezi nemocnicí v Chebu a Národním dispečinkem lůžkové péče. I proto bude posílen systém krajské koordinace o osobu koordinátora přímo z chebské nemocnice,“ dodává Černý.

Chybou by bylo, pokud by pacienti nebyli transportováni do německých nemocnic v situaci, kdy potřebnou péči nelze zajistit v ČR. Toto se neděje.

(tzmz)


 

V kybernetické bezpečnosti dosahují naši žáci vynikajících úspěchů

Nový typ dovedností vyžaduje po studentech přetrvávající distanční výuka. Zejména dodržování zásad kybernetické bezpečnosti je v současné době nezbytné. Žáci škol zřizovaných krajem v této oblasti rozhodně nezaostávají. Svědčí o tom mimořádný úspěch, kterého dosahují v celostátních soutěžích.

Hned tři studenti z krajem zřizovaných škol totiž postoupili do národního finále druhého kola celostátní soutěže v kybernetické bezpečnosti. Na dvacátém a čtyřiadvacátém místě skončili studenti Vyšší odborné školy, Střední školy a Centra odborné přípravy Sezimovo Ústí (VOŠ, SŠ a COP) a na pětadvacátém místě pak student Střední odborné školy elektrotechnické, Centra odborné přípravy v Hluboké nad Vltavou.  

 „Z celkem 400 účastníků se naši žáci umístili velmi vysoko a prokázali tak, že krajem zřizované školy navštěvují žáci s vynikajícími znalostmi v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ upozornil náměstek hejtmana pro oblast školství Pavel Klíma, podle něhož je nesmírně důležité, aby se mladí lidé uměli v kyberprostoru bezpečně pohybovat. A to zejména v současné době, kdy jsou kvůli distanční výuce nuceni trávit na počítači velkou část svého života.

Letos jsme kontinuálně navázali na loňské úspěchy, kdy jeden žák oboru IT postoupil až do evropského finále. Těší mě, že umístění našich žáků odráží kvalitní výuku pedagogů. Budeme držet palce,“ dodala ředitelka VOŠ, SŠ a COP v Sezimově Ústí Lenka Hrušková.

Druhé kolo celostátní soutěže v kybernetické bezpečnosti se konalo od 23. 12. 2020 do 22. 1. 2021. Účastnila se ho řada studentů napříč obory. Do celonárodního finále postupovalo letos 36 soutěžících z celkem 400 účastníků. Výsledková listina je k dispozici na stránkách soutěže: https://www.kybersoutez.cz/data/vl_2020_2kolo_ss.pdf

(tzjč)


 

Výběr z médií: vyhýbání se preventivním prohlídkám, ceny nemovitostí i omezení krajských spojů

8. února – Kraje uvažují o omezení vlakových i autobusových spojů, možné je i zvýšení cen jízdného. Tématu se věnuje deník Mf Dnes. Epidemie se odráží i na strachu lidí z preventivních prohlídek, píší pondělní Lidové noviny. Češi v uplynulém roce nakoupili byty za téměř 150 miliard korun, uvádí deník E15. A Brusel varuje Česko před protiprávností potravinových kvót. Informují o tom Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kdy máte nárok na odškodnění úrazu na zledovatělém nebo zasněženém chodníku a kdy ne?

Na zasněženém nebo zledovatělém chodníku buďte opatrní – nemusíte se dočkat odškodnění úrazu. Co říká zákon? Jak k tomu přistupují soudy? Kdo odškodnění za úraz získal a kdo ne? (PŘÍKLADY)

CELÝ ČLÁNEK


 

Do jižních Čech se vrátila sněhová pokrývka. Spadlé stromy zastavily vlaky

Již v neděli večer se začal objevovat mrznoucí déšť a předpovědi meteorologů, že ho vystřídá sněžení, se do pondělního rána naplnily. Napadlo nejméně deset centimetrů. V mnohých místech byla z noci pod sněhem ledovka.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kdy ‚skončí‘ koronavirus? Oslovení experti se shodují, že letos, někteří ale mluví o letech

Aktuální epidemická situace není dobrá. Počet nově odhalených případů koronaviru se nesnižuje a stejné je to u hospitalizovaných pacientů. Lidé už jsou navíc z omezujících opatření, která platí už měsíce, unavení. Řada lidí se proto ptá, kdy už to všechno skončí. Server iROZHLAS.cz se na to zeptal odborníků. Část z nich se domnívá, že to nejhorší pomine ještě letos.

CELÝ ČLÁNEK


 

Sněžení komplikuje dopravu po celém Česku. Na dálnici D1 se tvoří kolony, nejezdí i některé vlaky

8. února – Silné sněžení na většině území Česka komplikuje dopravu. Na dálnici D1 se od Jihlavy po Benešov směrem na Prahu tvoří dlouhé kolony. Se zdržením počítejte i na železnicích – v části Jihomoravského, Olomouckého, Pardubického i Středočeského kraje mají vlaky několik desítek minut zpoždění. To má kvůli sněhu i městská hromadná doprava v Praze.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Opustili nás

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře