Z PRVNÍ RUKY: 1. – 7. února 2021

Z PRVNÍ RUKY: 1. – 7. února 2021

 

 

 

Výběr z médií: bilance pardubického letiště, fixace hypoték a zavírání obchodů módních značek

Letiště v Pardubicích loni přišlo o dvě třetiny cestujících. Novým terminálem jich prošlo do 35 tisíc, informuje regionální deník. Jaký byl rok distanční výuky, zkoumá sobotní Mf Dnes. Žáci se naučili lépe vyhledávat informace a pracovat samostatně. Deník Právo zase upozorňuje, že se teď u hypoték vyplatí delší fixace.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jihomoravský hejtman navštívil  OČKO. Je dobré se inspirovat tím, co funguje, řekl 

Seznámit se s fungujícím systémem vysokoprůtokového očkovacího centra a třeba i načerpat nějakou inspiraci. S takovým cílem navštívil jižní Čechy hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich.

V pavilonu T1 na českobudějovickém výstavišti ho v pátek 5. února prostorem OČKOcentra provedl a s celým systémem očkování seznámil jihočeský hejtman Martin Kuba spolu s ředitelem českobudějovické nemocnice Michalem Šnorkem. Všichni zúčastnění si vyměnili zajímavé postřehy z dosavadního průběhu očkování a shodli se, že jeho dalšímu pokračovaní z pohledu obou krajů nic nebrání. Jediné, co chybí, je dostatek vakcín.

„Jihomoravský hejtman se byl podívat na fungování našeho OČKA. Chtěl vidět, jak je postaveno a jak funguje, protože připravují stejný systém na jižní Moravě. Tak jsme si vzájemně vysvětlovali, jaké máme zkušenosti. Myslím, že to pro něj bylo přínosné, protože mohl zjistit, jak to v reálu funguje,“ uvedl hejtman Kuba.  „Máme výhodu v tom, že naše OČKO už jsme zatížili a viděli ho v chodu. Máme tak poměrně vychytané zásadní body, které rozhodují o tom, jakou rychlostí budou lidé celým procesem očkování procházet,“ dodal Kuba.

Právě praktické postřehy z procesu očkování považuje hejtman Grolich za přínosné. „Vždycky je dobré se podívat na to, co funguje a načerpat inspiraci. Jsou tady zajímavě vymyšlená místa, která u nás vnímáme jako problematická. S kolegy budeme řešit, zda bude možné upravit náš systém podle toho jihočeského,“ uvedl hejtman Grolich s tím, že Jihomoravský kraj připravuje 7 očkovacích center, která doplní již fungující centrum na brněnském výstavišti. „Počítáme, že do konce února budou hotova a v průběhu března už by se zde v závislosti na počtu vakcín mohlo očkovat,“ uzavřel Grolich.

(tzjč)


 

Investice za 2,5 miliardy a úspěšná letní kampaň. Budějovicko zhodnotilo 2020

I přes nepříznivou situaci se destinační společnosti Českobudějovicko – Hlubocko v loňském roce dařilo. Iniciovala investice do infrastruktury cestovního ruchu ve výši 2,5 miliardy korun, podílela se na úspěšné letní kampani na podporu ubytovatelů a získala nejvyšší hodnocení.

Původní plány se sice na začátku loňského roku rychle změnily, ale i tak se v destinaci Budějovicko podařilo dosáhnout většiny cílů. Na území destinace proběhla pilotní studie potenciálu projektových záměrů pro oblast cestovního ruchu, ze které vzešlo dvanáct projektů s vysokým investičním potenciálem. “U vybraných projektů jsme iniciovali komunikaci s investory a koordinovali jsme součinnost zapojených subjektů,” popisuje postup manažer destinace Tomáš Polanský. “V současnosti jsou na Budějovicku nastartovány investice do infrastruktury cestovního ruchu za 2,5 miliardy korun, které posílí atraktivitu, přilákají turisty, ale zároveň rozšíří možnosti volnočasového vyžití místních obyvatel,” dodává Polanský.

Kromě investic, které jsou nyní ve fázi příprav, se řadu dalších podařilo realizovat. Jsou to mimo jiné ty, které pomáhají s rozvojem splavněného úseku řeky mezi Budějovicemi a Týnem nad Vltavou. Poskytované služby a propagaci na řece zaštiťuje destinační společnost v rámci projektu Stezka Vltavy “Zásadním způsobem pomohla prohrábka koryta u Kořenska, která umožňuje plavbu lodí od Prahy do Budějovic. Nabídku aktivit jsme posílili výstavbou lezecké trasy Ferrata Hluboká, kterou spolufinancovalo město Hluboká nad Vltavou a v neposlední řadě je to zahájení výstavby přístavní hrany u Dlouhého mostu,” rekapituluje rozvoj na řece Tomáš Polanský.

Právě přístavní hrana je jednou z investic, která má přímý dopad také na rozvoj města, jelikož posádkám umožní zaparkovat loď a vydat se do centra za zábavou, jídlem, nákupy i ubytováním. Zvyšující se zájem o řeku dokládají i statistiky proplavených lodí, které každoročně rostou. Plavební komora v Hluboké nad Vltavou loni v červenci pokořila magickou hranici 1000 proplavených lodí za měsíc a celkově tudy za sezonu proplulo 3217 plavidel.

Stobodové hodnocení

Mezi další činnosti destinační společnosti patří například vzdělávání subjektů v oblasti cestovního ruchu a také marketing celé oblasti. Českobudějovicko – Hlubocko se minulý rok podílelo na několika kampaních z nichž nejdůležitější byla kampaň Jihočeské centrály cestovního ruchu Léto v jižních Čechách. Ta podporovala ubytovatele zasažené dopadem koronaviru a pomohla přivést turisty do jižních Čech. Činnost destinační společnosti zhodnotila také recertifikační komise Ministerstva pro místní rozvoj a národní centrály Czech Tourism, která při pravidelném auditu udělila Budějovicku maximální možné hodnocení 100 bodů. To se prozatím nepodařilo žádné jiné destinační společnosti za celou dobu jejich činnosti. “Velice si toho vážíme, potvrzuje to smysl naší práce, ale také nás to zavazuje udržet takto nastavenou laťku i do budoucna”, dodává k úspěchu destinace její manažer Tomáš Polanský.

Investice spuštěné v 2020:

· rozšíření Zoo Hluboká

· výstavba plavební komory Jiráskův jez

· návštěvnické centrum pivovaru Samson

· zpřístupnění bývalého dolu Orty

· výstavba přístavní hrany u Dlouhého mostu

· prohrábka koryta řeky pod v. n. Kořensko

· výstavba zajištěné lezecké cesty Ferrata Hluboká

· rekonstrukce pavilonu Z na Výstavišti ČB

· výstavba Vltavské cyklostezky Lipno – Týn nad Vltavou

· zpřístupnění Karlova Hrádku pro veřejnost

· zastřešení zimního stadionu Hluboká nad Vltavou

· revitalizace Vrbenských rybníků a stavba návštěvnického centra s rozhlednou

(tzbud)


 

MPO přijímá žádosti do třetí výzvy programu COVID – Nájemné

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) začalo v pátek 5. února 2021 v 9:00 hodin přijímat žádosti do třetí výzvy programu COVID – Nájemné. Stát přispěje podnikatelům na nájemné 50 procenty za čtvrté čtvrtletí 2020. Žádosti je možné podávat do 8. dubna 2021.

MPO třetí výzvu výrazně zjednodušilo a nově mohou žádat i otevřené provozy s výraznějším propadem tržeb, “ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Pokud žadatel úspěšně žádal ve druhé výzvě, systém mu nabídne automatický import jak jeho uživatelských dat, tak všech dat ke všem jeho provozovnám. Za první dvě hodiny bylo v systému podáno 125 žádostí a dalších téměř 2 600 bylo rozpracovaných.“

Čestné prohlášení pronajímatele už nemusí mít úředně ověřený podpis. MPO rovněž nebude posuzovat tzv. spřízněnost osob, osoby blízké, osoby ovládající a ovládané, jednání ve shodě, podstatný vliv, ani konsolidační celek. Jediným limitem zůstává, že fyzická osoba nájemce a pronajímatele nesmí být totožná. Žadatel dále vyplní čestné prohlášení, že dodržoval všechna související omezení daná usneseními vlády.

Nově budou mimo jiné oprávněnými žadateli podnikatelé, jejichž provozovny měly výjimku z krizových opatření vlády a neměly zakázán maloobchodní prodej zboží nebo poskytování služeb zákazníkům. Jde tak například o prádelny, čistírny, květinářství, potřeby pro zvířata, prodejny čajů,“ říká náměstkyně pro EU a zahraniční obchod Martina Tauberová a dodává: „Tyto provozovny musí prokázat pokles tržeb za 4. čtvrtletí roku 2020 oproti stejnému období roku 2019 alespoň o 50 %.“

Maximální výše podpory činí 10 milionů korun pro všechny provozovny jednoho žadatele. Platí, že podpory přiznané v jednotlivých výzvách programu COVID – Nájemné se nesčítají a žadatel je pouze povinen kontrolovat nepřekročení limitu podpory dle bodu 3.1. platného Dočasného rámce EK, který aktuálně činí 1,8 mil EUR. Uvolňování prostředků schválených žádostí začne ihned po udělení notifikace Evropskou komisí. Podrobnosti k programu jsou k dispozici na https://www.mpo.cz/cz/podnikani/zivnostenske-podnikani/covid-19-najemne–255305/

V druhé výzvě programu, kde bylo možné žádosti podávat do 4. 2. 2021, přišlo celkem 42 160 žádostí za 3 406 957 529 Kč. Z toho bylo k dnešnímu dopoledni schváleno 32 231 žádostí za 2 793 885 974 Kč.

(tzmpo)


 

Výběr z médií: atraktivní hotely na prodej, syndrom zakuklení a myčka na nemocniční lůžka

5. února – V českých médiích se v pátek dočtete, že majitelé začínají prodávat třeba hotely s historickou hodnotou v atraktivních lokalitách, píše Mf Dnes. Někteří lidé si během pandemie přivykli na samotu, může jim hrozit syndrom zakuklení, varují podle Lidových novin psychologové. A v brněnské nemocnici používají podle Práva myčku postelí. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

SVS při splnění přísných pravidel umožní prodej drůbeže do malochovů

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že od 15. února dochází ke změně mimořádných veterinárních opatření platných pro celou Českou republiku v souvislosti s výskytem ptačí chřipky na jejím území. Na základě odborného posouzení situace a diskuse s chovatelskými svazy od poloviny měsíce dojde ke zmírnění zákazu prodeje živé drůbeže a jejích přesunů z evidovaných do neevidovaných chovů. Prodej a přesuny budou možné, ale pouze za dodržení striktních pravidel biologické bezpečnosti. Až do výše uvedeného data je stále prodej živé drůbeže do neevidovaných chovů zcela zakázán.

Prodat nebo dodat neevidovanému chovateli z  evidovaného chovu bude možné maximálně 500 kusů živé drůbeže. Kupující i prodávající budou muset uchovávat doklady týkající se prodeje nebo dodání drůbeže po dobu jednoho měsíce. Každý zahájený prodej z hospodářství bude nutné ze strany prodávajícího chovatele předem hlásit místně příslušné krajské veterinární správě a to nejpozději 24 hodin předem.

Obdobná pravidla budou kromě prodejců platit také pro schválené přepravce, kteří budou muset o zahájení rozvozu živé drůbeže informovat KVS opět 24 hodin předem. Zároveň budou muset předložit plán rozvozu. Povinnost uchovávat po dobu jednoho měsíce obchodní doklady týkající se rozvozu a ty na vyžádání předložit veterinárním inspektorům se bude vztahovat i na přepravce.

„Cílem změny opatření je umožnit komerčním chovům v začínající sezóně pro ně ekonomicky významný prodej a drobnochovatelům naopak nákup drůbeže pro jejich chovy, a přitom neohrozit vývoj nákazové situace v zemi,“ vysvětlil změnu ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Zákazy svodů, výstav a trhů živé drůbeže a ptáků jakož i zákaz chovat drůbež ve volném výběhu u evidovaných (větších komerčních) chovů zůstává nedotčen.

V České republice byly od začátku roku potvrzena tři ohniska ptačí chřipky v drobnochovech drůbeže, ve třech případech byla nákaza potvrzena také u volně žijících ptáků. O zhoršující se nákazové situaci v Evropě svědčí také informace ze zahraničí. Počet od začátku roku nově vyhlášených ohnisek v chovech drůbeže a ptáků se přiblížil čtyřem stovkám. Ve více než 130 případech nahlásily země EU výskyt nákazy u volně žijícího ptactva.

Více informací o nákaze a aktuální nákazové situaci k dispozici na webu SVS.

(tzsvs)


 

Jihočeský vědeckotechnický park podpoří jihočeské podnikatele

Jihočeský vědeckotechnický park, jehož stoprocentním akcionářem je Jihočeský kraj, chce pomoci našim malým a středním podnikatelům. Poradenskou činnost jim proto poskytne až se 75% slevou.

Výše podpory pro jednoho malého či středního podnikatele nebo OSVČ se pak bude pohybovat mezi 50 a 250 tisíci korunami. Celková podpora, která bude jihočeským podnikatelům poskytována v následujících dvou a půl letech přesahuje 10 milionů korun.

„Spuštěním dotačního programu s názvem Služby JVTP – Podpora trendů (PoTr) chceme pomoci našim podnikatelům lépe se zorientovat v nejnovějších technologiích, aby mohli zlepšit svou konkurenceschopnost. A to zejména v této době, kdy koronavirová pandemie dopadla tak tíživě právě na naše živnostníky,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro inovace Lucie Kozlová.

Ředitel JVTP František Mlčák by byl rád, kdyby byl o dotační program mezi podnikateli zájem. „Důležitou informací pro všechny, které odrazuje složitá administrace je, že vyplnění žádosti je opravdu jednoduché. Stačí popsat s jakou změnou podnikatelé potřebují poradit, jaké výstupy očekávají a žádost odeslat. Poté bude následovat bezplatná konzultace s expertním poradcem na danou problematiku, ze které vzejde specifikace nabídky poskytované služby,“ popsal Mlčák.

Veškeré potřebné informace včetně výzvy k podání žádosti naleznou zájemci na https://www.inovoucher.cz/potr/.

(tzjč)


 

Vozidlo na jihu Čech převáželo čtvrt tuny drůbeže a masa neznámého původu v nevhodných podmínkách

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) z Jihočeského kraje ve spolupráci s tamním celním úřadem odhalili v Blatné v okrese Strakonice vozidlo patřící cizinci žijícímu tamtéž. Dodávka ve zcela nevhodných hygienických podmínkách převážela téměř 250 kg drůbeže a masa neznámého původů.  

Na ložné ploše auta se nacházelo téměř čtyřicet nedostatečně uzavřených plastových pytlů a v nich opracovaná drůbež o celkové váze 228 kg. Drůbež byla bez peří, s hlavou a běháky, většina kusů silně vyhublá. Ve vozidle se nacházela také přepravka s 15 kilogramy nebaleného hovězího a vepřového masa. Ložná plocha auta byla silně znečištěná a částečně poškozená. Vozidlo nebylo vybaveno chladícím zařízením. Přepravce na vyžádání nepředložil doklady o původu přepravovaných živočišných produktů.

Vzhledem ke všem popsaným porušením veterinární inspektoři na místě rozhodli o neškodném odstranění všech přepravovaných živočišných produktů, které na místě znehodnotila obarvením. Ve správním řízení přepravci hrozí pokuta až do výše 50 mil. Kč.

Text a foto: (tzsvs)

 


 

Výběr z médií: dobíjecí stanice pro elektromobily, označení českých brambor a sdílené pracovní pozice

V Česku přibývají dobíjecí stanice pro elektromobily po desítkách, v evropském průměru však stát stále zaostává, všímá si deník Mf Dnes. Brambory vypěstované v tuzemsku nově poznají zákazníci podle speciálního označení, informuje Deník. Stát podpoří práci na zkrácený úvazek. Téma pro deník Právo. A spor českých bank ohledně ověřování totožnosti klientů se blíží k dohodě, píší Hospodářské noviny. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Hejtman Kuba: Bohužel stále nevíme přesné podmínky, které plánuje Rakousko zavést pro pendlery. Budeme se určitě snažit jim situaci usnadnit, ale musíme počkat na oficiální stanovisko rakouské strany

Pokud bude rakouská strana požadovat povinné testování před vstupem na své území, chce Jihočeský kraj opět vyjít vstříc našim pendlerům. Hejtman Martin Kuba komunikuje s Velvyslanectvím České republiky ve Vídni , aby bylo možno na nastalou situaci okamžitě reagovat.

Chceme našim pendlerům situaci co nejvíce usnadnit. Pokud tedy bude rakouská strana testování vyžadovat, jsme připraveni opět posílit víkendové testovací kapacity ve většině jihočeských nemocnic,“ ubezpečil jihočeský hejtman. Dodal, že je ve spojení s Velvyslanectvím České republiky ve Vídni, kde reálný stav věcí intenzivně zjišťuje. „Zatím nemáme oficiální stanovisko rakouské strany a není tedy ani jasné, zda se bude jednat o PCR nebo Ag testy, ani zda bude nutné mít test k přejezdu, nebo jej dělat až na rakouské straně. Nicméně platí, že jakmile bude situace jasná, jsme připraveni na ni okamžitě zareagovat a pendlerům vyjít vstříc uvolněním víkendových testovacích kapacit,“ uvedl Kuba.

(tzjč)


 

Soutěž Vesnice roku se opět nekoná. Stejně jako loni je důvodem covid-19

Stejně jako loni se ani letos neuskuteční soutěž Vesnice roku. Důvod zůstává rovněž stejný, přetrvávající pandemie koronaviru. Potvrdil to náměstek hejtmana pro jihočeský venkov Pavel Hroch.

Od vyhlašovatelů soutěže, kterými jsou Ministerstvo pro místní rozvoj, Ministerstvo zemědělství, Spolek pro obnovu venkova ČR a Svaz měst a obcí ČR, jsme, bohužel, obdrželi zprávu, že se k 1. únoru rozhodli nevyhlásit soutěž Vesnice roku v roce 2021. A to kvůli přetrvávajícímu výskytu a šíření koronaviru na území České republiky, ale i mimo něj,“ upřesnil Hroch. „Velice mě mrzí, že se ani letos nebudou moct naše vesnice utkat o tento prestižní titul. Ale všichni současnou složitou situaci, kvůli které se soutěž nebude konat, chápeme,“ dodal náměstek hejtmana.

Hroch pak připomněl, že zatím posledním vítězem jihočeského kola Vesnice roku a držitelem Zlaté stuhy se v roce 2019 stala obec Čejetice na Strakonicku.

Tradice soutěže Vesnice roku sahá do roku 1995 a postupně se stala fenoménem českého venkova. Jejím cílem je zviditelnění obcí, ve kterých se snaží obyvatelé i samosprávy udržovat a rozvíjet společenský život, tradice či představovat zdařilé projekty.
Více informací: http://www.vesniceroku.cz/57-soutez-vesnice-roku-se-v-roce-2021-neuskutecni/?news_page=

(tzjč)


 

Prymula: Mutace změnily riziko. Ministerstvo je za trest, vracet se nechci

Exministr zdravotnictví Roman Prymula by se na úřad už vracet nechtěl. Post ministra zdravotnictví je za trest, zřejmě neexistuje člověk, který by ji chtěl vykonávat, řekl. Problém vidí v nových mutacích, které snižují funkci vakcíny. Rizikový kontakt už není patnáct minut, ale klidně pár vteřin, uvedl.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: šmejdi s novou praktikou, dětské domovy na konci sil a změny v přijímačkách na VŠ

3. února – V českých médiích se ve středu dočtete, že deník varuje před takzvanými šmejdy, kteří mají novou metodu. Dětské domovy jsou podle Mf Dnes na konci sil. A pandemie koronaviru mění přijímací řízení na vysoké školy, píšou Hospodářské noviny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jaký je stav jihočeských OČKO center? Budějovice funkční, Hradec dokončen, Prachatice před dokončením

Velkokapacitní průtoková očkovací centra se staví ve všech okresních městech. Zprovozněna budou postupně jak bude dokončována jejich výstavba. Spuštění ostrého provozu se odvíjí od distribuce vakcín do Jihočeského kraje. OČKO centra jsou vždy dispozičně podobně řešena.  Obdobné je i vybavení. Vždy musí být co nejvyšší průtok očkovaných: lidé musí projít registrací (konzultace s lékařem v případě potřeby) – očkovacím boxem – následně vstoupí do čekárny s výdejem potvrzení o provedeném očkování.

Výstavba všech očkovacích center je koordinována Jihočeským krajem. Proces očkování v očkovacích centrech zajišťuje krajská a šest okresních jihočeských nemocnic. De facto se jedná o detašovaná pracoviště nemocnic, která mají statut zdravotnického zařízení. Koordinaci očkování v celém regionu řídí krajský koordinátor očkování, který byl určen hejtmanem. V případě kraje se jedná o zaměstnance Jihočeského kraje na pozici zdravotního rady.

OČKO centra – stav k dnešnímu dni (2. února):

  • Očko centrum v Českých Budějovicích v provozu (Výstaviště České Budějovice),
  • Očko centrum v Jindřichově Hradci je dokončeno (prostory Vysoké školy ekonomické),
  • Očkovací centrum v Prachaticích (Park hotel) je těsně před dokončením
  • Očko centrum ve Strakonicích (tělocvična STARZ Strakonice) a Českém Krumlově (Sportovní hala) ve výstavbě
  • Očko centrum v Táboře bude zahájena výstavba v nejbližších dnech

(tzjč)


 

ECDC reaguje na výskyt nových mutací onemocnění COVID-19, tzv. cestovatelský semafor doplní tmavě červená kategorie zemí

V reakci na poznatky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) se Evropská rada shodla na zpřísnění cestovních opatření. Systém tzv. semaforu bude od 5. února nově disponovat tzv. tmavě červenou kategorií, kde budou zahrnuté země hodnoceny jako vysoce rizikové.

Při návratu z tmavě červené kategorie zemí bude nutné vyplnit Příjezdový formulář a předložit výsledek PCR testu (ne staršího než 48 hodin) před vstupem na území ČR. Následně je povinné podstoupit druhý PCR test v ČR, nejdříve však 5. den od vstupu. Do doby předložení druhého negativního testu je nutná samoizolace. Jedná se o kategorii zemí s velmi vysokým rizikem výskytu onemocnění COVID-19. Do této kategorie spadají všechny členské státy Evropské unie a třetí země, které nejsou v rámci tohoto sdělení uvedeny.

Evropské středisko v souvislosti s výskytem nových mutací onemocnění COVID-19 doporučilo vyhnout se všem cestám, které nejsou nezbytně nutné. Důvodem opatření také je, že na území Evropy je velmi vysoké riziko komunitního přenosu,” vysvětluje ministr zdravotnictví Jan Blatný.

V červené kategorie zemí se momentálně nachází Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Polsko, Rakousko, Rumunskou, Německo, Švédsko, Švýcarsko a Azorské ostrovy, Madeira a Kanárské ostrovy. Před návratem z těchto zemí je nutné předložit výsledek antigenního nebo PCR testu (ne starší 48 hodin) a vyplnit příjezdový formulář. Nejpozději 5 dní po návratu je zároveň každý cestující povinen podstoupit PCR test. Do té doby musí být dotyčná osoba v samoizolaci. 

Cestující, kteří se do České republiky vrací z oranžové kategorie zemí, musí před návratem vyplnit Příjezdový formulář a zároveň předložit výsledek antigenního nebo PCR testu, který může být maximálně 48 hodin starý. Do této kategorie zemí je momentálně zařazeno Finsko, Řecko, Island a Norsko.

U tmavě červené, červené a oranžové kategorie zemí zároveň platí, že zaměstnanci a studenti mají povinnost předložit výsledek testu také zaměstnavateli nebo škole, kde studují.

Všechny osoby, které se vrátily ze zemí oranžové, červené a tmavě červené kategorie, jsou povinné po dobu 10 dnů od návratu nosit všude mimo domov ideálně respirátory bez výdechového ventilu s třídou ochrany nejméně FFP2, KN95, N95, P2, DS, nebo alespoň jednorázovou zdravotnickou roušku. Nadále ale platí, že občanům ČR silně doporučujeme necestovat, pokud to není nezbytně nutné, dodává hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová. 
Tzv. semafor zahrnuje také kategorii zelených zemí, ve které žádná z těchto povinností neplatí. Vzhledem k aktuální epidemické situaci napříč Evropou je v této kategorii momentálně zařazen pouze Vatikánský městský stát.

Seznam zemí podle míry rizika nákazy najdete zde.

(tzmz)


 

Výběr z médií: televizní a internetové reklamy, zájem Čechů o SUV a ochranná fólie v hromadné dopravě

2. února – Pandemie koronaviru zvýšila zájem o internetovou a televizní reklamu. Téma pro Hospodářské noviny. V Česku roste zájem o vozy SUV, píše regionální Deník. Liberecký dopravní podnik obaluje tyče v tramvajích a autobusech fólií, chce tak zabránit šíření koronaviru. Informuje o tom deník Mf Dnes. A loňský rok zaznamenaly banky rekordně nízké zisky, uvádí deník E15. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

LESY ČR / VOJENSKÉ LESY A STATKY ČR: Hnutí Duha, CO2 a zákaz vstupu do lesů?

Lesy ČR a Vojenské lesy a statky ČR se důrazně ohrazují proti manipulativním a věcně nesprávným tvrzením Hnutí Duha z 28. ledna 2021, že boj s kůrovcovou kalamitou produkuje více CO2 než všechny automobily v zemi. Jde o účelovou dezinterpretaci statistických dat.

Srovnávat množství oxidu uhličitého, jež unikne do ovzduší při automobilovém provozu, s tím, které je uložené ve vytěženém dřevě, je mediální manipulací a absurditou. „Zopakuji známý fakt: Jen stabilní a zdravý les váže a pohlcuje CO2. Při kalamitě způsobené dlouhodobým suchem a rozšířením kůrovce nezbývá než intenzivně těžit napadené dřevo, aby se kůrovec nerozšířil do zdravých porostů, a lesy co nejrychleji obnovovat. To děláme. Ale pokud zpomalíme nebo ponecháme v lesích rozsáhlé uschlé porosty, jak Hnutí Duha nabádá, oxid uhličitý začnou rozkládající se souše časem naopak produkovat. Zpracováním těchto souší se žádný CO2 neuvolňuje, k tomu dochází až při případném spalování. Nově zalesněné plochy naopak začnou brzy CO2 pohlcovat. Kritizovat postup lesníků a vyzývat je, aby nečinně ponechali stát uschlé stromy na rozsáhlých plochách, je společensky nezodpovědné,“ uvádí generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Pokud by totiž v krajině zůstaly uschlé porosty, jak Hnutí Duha doporučuje, představovala by torza pro všechny návštěvníky značné riziko úrazu. Majitelům by podle zákona nezbývalo než lesní komplexy veřejnosti uzavřít. A bohužel zvláště v době covidové, kdy lidé lesy vyhledávají víc než dřív.

Lesníci tedy bez ohledu na roční období a počasí napadené stromy a souše těží, zvláště pak kolem turistických cest. „Kalamita i veřejný zájem přece takový postup vyžadují. Kritika Hnutí Duha není domyšlená ani zodpovědná. Skutečně Hnutí Duha nechce, aby lidé chodili do lesů?“ říká Vojáček.

Podle ředitele Vojenských lesů a statků ČR Petra Krále by společnost přišla rezignací na lesní hospodaření o nejdůležitější trvale udržitelnou surovinu. „Zároveň také o prostředky, ze kterých financujeme obnovu lesů a opatření pro zadržení vody v krajině. Pokud nedojde ke spalování dřeva, je CO2 nejlépe uložen ve dřevě a dřevěných výrobcích. Bezzásahovost by vedla k eskalaci kůrovcové kalamity a k faktickému zákazu vstupu veřejnosti do lesů,“ dodává.

(tz)


 

Nenasytné obchodní řetězce dál tlačí české zemědělce k nízkým cenám a situace už začíná být doslova děsivá

Především pro české vepřové maso. Chovatelé prasat jsou už půl roku nuceni dodávat supermarketům pod náklady, proto někteří z nich začínají zavírat své chovy. Ceny jatečných prasat byly v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně o 25 % nižší, dosáhly průměrné hodnoty 26,74 Kč/kg živé hmotnosti, respektive 34,77 Kč/kg jatečné hmotnosti. Jde o meziroční propad výkupních cen o 15 Kč/kg a prodej o necelých 7 Kč pod výrobními náklady. Mohlo by se zdát, že vepřové maso tak bude na pultech obchodů levnější. Nenechte se zmást! Supermarkety, často v majetku zahraničních vlastníků, si chtějí co nejvíc namastit kapsy. Platí zde jednoduchá úměra: Co nejlevněji nakoupit a co nejdráž prodat! Čím víc klesá výkupní cena pro dodavatele, tím víc roste ta prodejní pro koncové zákazníky. Mnozí čeští chovatelé se proto rozhodli zastavit investice do chovů prasat a dokonce omezují připouštění prasnic. Během posledních několika měsíců u nás skončily už čtyři podniky s celkovým chovem 1 500 prasnic. Do Česka se tak můžou dovážet další zahraniční přebytky, zejména vepřové z Německa a Španělska, které se sem vozí za dumpingové ceny. Jednou se asi na české prase budeme chodit koukat už jenom do ZOO. Bohužel.

FB – Agrární komora České republiky


 

Respirátor: na co dát pozor, aby opravdu chránil před koronavirem

V Rakousku je jejich nošení na některých místech povinné, na Slovensku se doslova strhla bitva v Lidlu, když byly v akci. Respirátory FFP2 jsou momentálně vykupovanou komoditou. Na jejich (ne)účinnost coby ochrany před COVID-19 má ale vliv mnoho faktorů, o kterých často ani nevíme.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: prodloužení pracovní doby pošťáků, obnovení exekucí nebo otevřená restaurace v Liberci

1. února – Česká pošta ruší benefit, který snížil počet odpracovaných hodin na plný úvazek. Informuje o tom deník E15. V pondělí končí dočasný zákaz exekucí na movité věci i nemovitosti, píše regionální Deník. Navzdory zákazu má otevřeno liberecká restaurace, které své hosty vykazuje jako návštěvníky penzionu, zjistil deník Mf Dnes. Více v pravidelném výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

ČTĚTE ZDE


 

Naposledy jsme se rozloučili

Na Prachaticku jsme se naposledy rozloučili…

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře