KORONAVIRUS: Vypadá to, že nejhorší scénář jsme zažehnali, říká jihočeský hejtman Martin...

KORONAVIRUS: Vypadá to, že nejhorší scénář jsme zažehnali, říká jihočeský hejtman Martin Kuba

 

Milí Jihočeši, tady je další týdenní přehled vývoje situace kolem coronaviru v jihočeských nemocnicích a domovech pro seniory. Čísla z minulého týdne už vypadají opravdu optimisticky.

Jak už víte, tak na té horní křivce je vývoj počtu všech hospitalizovaných pacientů v jihočeských nemocnicích v čase. Ta dolní je počet hospitalizací na ARO a JIP. Na té horní je dobře vidět, že došlo k oploštění, kulminaci a v minulém týdnu už taky k jasnému poklesu. Takže nám naštěstí vyšla varianta ÚNIK a vyhnuli jsme se naplnění kapacity našich nemocnic. Mimochodem se ukázalo, že jihočeské nemocnice jsou i ve srovnání s jinými kraji robustní. Jestli jste si všimli, tak v minulých dnech byl náš kraj uváděn jako jeden s největší volnou kapacitou lůžek.

Teď postupně dochází k poklesu počtu hospitalizovaných pacientů a bude záležet na tom, jak rychle bude křivka klesat. Pokud bude pokračovat tenhle trend, mohli bychom se kolem 23. listopadu dostat na polovinu z maxima hospitalizovaných, což je asi 300 pacientů. Budeme doufat, že bude pokles co nejrychlejší, aby si především mohli ulevit naši zdravotníci. Oni si to zaslouží nejvíc. Podle rychlosti poklesu pak budeme obnovovat normální provoz nemocnic.

Testování antigenními testy v jihočeských domovech pro seniory probíhá zatím dobře. Na rozdíl od některých krajů se nám tu neobjevují žádné velké počty pozitivních klientů ani zaměstnanců. Dokazuje to, jak se nám vyplatilo, že jsme na jihu Čech v našich zařízeních hodně testovali PCR, a že jsme dobře nastavili pravidla pro oddělování C+ a C- klientů.

Zaměstnanci jihočeských domovů to zvládají vše dodržovat a skvěle pečují o naše babičky a dědy. Patří jim za to velký dík. Právě oni tím hodně pomohli našim zdravotníkům v nemocnicích.

Vypadá to, že nejhorší scénář jsme zažehnali. Teď musíme všichni společně zvládnout postupný návrat k co nejvíce normálnímu životu. Nejít zase hned z lockdownu přímo do “mejdanu”, ale za rozumných podmínek vracet děti a studenty do škol a obnovovat normální fungování ekonomiky. Bude to chtít víc odpovědnosti od každého z nás, ale jsem si jistý, že my na jihu Čech to společně zvládneme.

FB – Martin KUBA, hejtman Jihočeského kraje

 

 

Předchozí hodnocení:

KORONAVIRUS: Myslím, že si můžeme dovolit střízlivý optimismus, říká jihočeský hejtman Martin Kuba

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře