TREFA PETRA ŠTĚPÁNKA: V Senátu se momentálně hrají šachy

TREFA PETRA ŠTĚPÁNKA: V Senátu se momentálně hrají šachy

Šachy o to, kdo bude jeho předsedou, a tím pádem i druhým mužem, případně ženou, v české ústavní hierarchii. Hned po prezidentovi. Zdali fialový tchajwanský cestovatel, či někdo z „odborové organizace“ starostů. Dosud obvykle platil úzus, že předsedu nominoval nejsilnější senátorský klub. Jenže kdo je dnes v Senátu nejsilnější, která strana, když na politické scéně, a především na jejím opozičním břehu, se momentálně páří každý s každým?

V krajských volbách to na sebe vzalo podobu neuvěřitelných koaličních slepenců mnohdy i značně nesourodých stran a uskupení, senátní kandidáty pro změnu podobné slepence navrhují, takže prase aby se v tom vyznalo, koho ausgerechnet reprezentují a za koho byli vlastně zvoleni. To se to pak licituje, špekuluje, nabízí, kupčí a do klubu a z klubu přetahuje a přeskakuje!

Kalouskovci, rozuměj senátoři, co se tak nějak ponejvíce hlásí k podměrečné TOP 09, kteří ovšem donedávna byli součástí senátního klubu STAN, nyní s vysokou pravděpodobností odejdou. A založí si vlastní klub. Aby taky ne, když i ten nejmenší přípustný senátní klub, co je jen dle pravidel možný, samozřejmě požívá všech výhod s tím spojených, tzn. finančních, personálních, požitkových, kancelářských apod., což platí i pro jeho členy coby jednotlivce. No, nekupte to! A tak i pětičlenná partička může mít předsedu a místopředsedy, vyšší gáže, nějaké to služební auto a tak podobně.

A hnedle je tu další nástroj pro předsednické šachové taktizování a poměřování. Tak jen tak dál, milí senátoři! My vám ty vaše poziční hry, kluby a klubečky, sesle a sesličky i pašalíky všeho druhu rádi zacálujeme.

I tu vaši cestovku.

 

Petr ŠTĚPÁNEK


 

Mgr. Petr Štěpánek – hudebník a spisovatel, 1958. Absolvent Pedagogické fakulty v Hradci Králové. Hrál s rockovými skupinami Spektrum, Fragment, Natural, Odysseaa Unisono. Natočil s nimi sedmnáct alb, včetně sólových CD Largo doloroso a Písničky. Je autorem asi 200 písní. Po roce 1989 se věnuje také novinařině. Stál u zrodu českého soukromého televizního vysílání, poté byl redaktorem České televize. Články a komentáře publikuje v tisku a na internetových serverech. V roce 1989 v Hradci Králové spoluzaložil Občanské fórum a o dva roky později ODS. Z ODS vystoupil v roce 2016. V současnosti je bez politické příslušnosti. V roce 1994 byl tiskovým tajemníkem předsedy vlády Václava Klause, v letech 1994 – 2006 členem a místopředsedou Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (v dubnu 2003 byla rada odvolána, v květnu 2007 soud odvolání zrušil jako nezákonné, v červnu 2009 byli rehabilitovaní členové rady znovu zpětně odvoláni, v červnu 2012 i toto odvolání soud zrušil jako nezákonné). V letech 2003 – 2006 měl soukromou poradenskou firmu, v letech 2006 – 2011 byl členem Rady Českého telekomunikačního úřadu. V současnosti se opět nejvíce věnuje hudbě a psaní.

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře