Z PRVNÍ RUKY: 41. týden

Z PRVNÍ RUKY: 41. týden

 

 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku

10. – 11. 10. MUDr. Toman poliklinika Vimperk 388 415 761
10. – 11. 10. MUDr. Buriánková zdravotní středisko Volyně, náměstí Svobody 36 774 001 846

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Na základě doporučení Vědecké rady ČLK schválilo představenstvo České lékařské komory na svém zasedání dne 10. 10. 2020 následující usnesení:

Česká lékařská komora vyzývá občany, aby respektovali a dodržovali vládou nařízená opatření a nevystavovali se zbytečnému riziku onemocnění jejich nedodržováním a porušováním doporučených základních hygienických postupů. Současně občany ubezpečujeme, že zdravotnická zařízení dělají vše pro to, aby se v nich minimalizovala hrozba přenosu infekce, jak coronaviru, tak i ostatních infekčních onemocnění. Proto občany žádáme, aby, pokud to jejich zdravotní stav vyžaduje, se nebáli navštívit zdravotnická zařízení, nebo aby své lékaře aspoň kontaktovali a zabránili tak zbytečným ohrožením svého zdraví, nesouvisejícím s Covidem 19.
Současně představenstvo ČLK doporučuje členům komory, médiím a politikům, aby se vyvarovali zveřejňování extrémních, vědecky nepodložených názorů na COVID 19, které nepřispívá rozumnému řešení současné neuspokojivé situace.
Lékaři, kteří se k epidemii COVID 19 vyjadřují, by si měli uvědomit, že jsou bráni veřejností jako autority, a proto by se měli vyjadřovat pouze k té odborné problematice, která je náplní jejich specializované činnosti.
Média, lékaře a politiky žádáme, aby nezneužívali situace období pandemie k publikování šokujících informací, které jim sice krátkodobě zvednou popularitu, ale následně povedou k dlouhodobé ztrátě jejich důvěryhodnosti.
Představenstvo ČLK se domnívá, že je nebezpečné zveřejňování informací, které bagatelizují šíření infekce COVID 19, ale i informací, které úmyslně přehánějí její nebezpečí, protože tím vytvářejí u občanů pocit nejistoty a nerozhodnosti a omezují pozornost, kterou by měli občané věnovat i jiným, stejně nebezpečným onemocněním a stavům.

(fb)


 

Rozhovor prezidenta republiky Miloše Zemana pro MF Dnes

10. října 2020

Vláda významně přitvrdila proticovidová opatření, další omezení přijdou od pondělí. Budou částečně zavřené provozy 2. stupně základních škol, omezena jídelní patra v obchodních domech, zrušena sportovní utkání a řada dalších věcí. Nejsou ta opatření příliš drakonická?

Právě teď jsem se setkal se svým dvorním lékařem, a jinak ředitelem Ústřední vojenské nemocnice profesorem Miroslavem Zavoralem , který mi říkal, že ta opatření jsou málo drakonická. Já bych více věřil odborníkům, kteří jsou pro drakonická opatření, když už se jednou stalo, že nebyla aplikována už v létě, než těm různým zpěvákům, zubařům, kardiologům a dalším, kdo věci vůbec nerozumí, ale často o ní mluví. Na úvod našeho rozhovoru Vám řeknu, že Němci mají krásný výraz – Besserwisser. To je člověk, který ví všechno lépe. Bohužel tito užvanění amatéři, kteří nám říkají, že koronavirus je chřipka, způsobili ve veřejnosti neoprávněné očekávání, že to brzy zmizí. Zatímco my, a proto jsem jmenoval profesora Prymulu, potřebujeme drakonická, chcete-li vojenská opatření. Jsme ve válce a ve válce se jemná opatření příliš neaplikují.

Na druhé straně jste to byl i Vy, kdo říkal, že by plošná opatření zaváděna být neměla. Připouštíte, že jste se na začátku září mýlil?

Ne. Já se sice občas mýlím a jsem ochoten to přiznat, ale v tomto případě jsem říkal, a Vy jste mě necitoval přesně, že drakonická opatření by měla být v ohniscích nákazy. Nyní se stalo to, že ohniska nákazy jsou skoro všude. Podívejte se na semafor, bílý kraj už tam nenajdete, pár zelených a zbytek oranžových, dokonce i červených. Jinými slovy, můj názor selektivního přístupu se ukázal být oprávněný. Jenom s tou výhradou, že dnes už je ta selekce nutná skoro všude.

Situace se od začátku září skutečně výrazně zhoršila, přibylo mrtvých. Je podle Vás ve hře úplné uzavření ekonomiky a vypnutí země?

Chraň Bůh! Plně souhlasím s profesorem Prymulou, že je třeba zaměřit se na volnočasové aktivity, které se ekonomiky netýkají. Protože druhý pád ekonomiky už si tato země nemůže dovolit.

Už bylo oznámeno zavření sportovišť, posiloven, což dopadne na jejich provozovatele a zaměstnance. I to je přece součástí ekonomiky, ne

Ježíšmarjá. Člověče, nevím, jestli jste někdy studoval vysokou ekonomickou školu a koho jste měl za profesora, ale představa, že ekonomický růst souvisí s posilovnami, je poněkud iracionální.

Při našem květnovém rozhovoru jste správně odhadl propad výkonu české ekonomiky ve druhém kvartále kolem deseti procent. Také jste říkal, že na podzim se začne ekonomika zvedat, pokud se nestane nic mimořádného. To se stalo, máme tu druhou vlnu. Byla by česká ekonomika případný druhý lockdown schopna přežít?

Nebyla. Proto k žádnému lockdownu nedojde. Dojde k osekání všech aktivit, které nemají souvislost s ekonomikou. Jako jsou například ty Vaše posilovny, pane redaktore. Ale jsou to desítky a desítky dalších aktivit. Někde jsem říkal, a říkal jsem to i profesoru Prymulovi, že když zavřete noční kluby á la Techtle Mechtle, do kterých chodí pražská smetánka, tak bude sedět, číst knihy, jak doporučuje Prymula, a zvyšovat tím svou beztak nízkou vzdělanostní úroveň.

Což je přesně výrok, za který jste to nejen na sociálních sítích nejspíš oprávněně schytal.

Víte, že si sociálních sítí moc nevšímám. Nemám rád anglickou terminologii, takže místo haterů, tedy lidí, kteří šíří nenávist, jim říkám internetoví blbečci. A vážit si názorů internetových blbečků může jenom další blbeček.

Řekněme, že ekonomika zůstane zapnutá, protože ji nikdo vypínat nechce. Jak v takovém případě vidíte při druhé vlně vývoj české ekonomiky v příštím roce?

Především si musíme uvědomit, že česká ekonomika ani český rozpočet už nevydrží další nevratné plošné dotace. Dovedu pochopit pět tisíc důchodcům, ale jenom jednou. Pak už by měla následovat normální valorizace starobních důchodů. Nehledě na to, že těch 800 korun měsíčně není tak málo. Podobně, pokud jde o podniky. Nechci být cynik, ale někdy natahují ruku i podniky, které by za normálních okolností zkrachovaly, i kdyby tady žádný koronavirus nebyl. Čili jsem zastáncem toho, čemu se říká COVID III. To znamená dlouhodobé, státem garantované úvěry s nízkou úrokovou sazbou a odloženou dobou splatnosti. A když podnikatelé nedokážou tento úvěr využít a zkrachují, tak se pročistí trh. Protože jejich firma, když tuto pomoc nedokázala využít, je zřejmě neschopná, nebo jsou přesněji řečeno neschopní ti podnikatelé.

Co nás tedy z ekonomického hlediska čeká v příštím roce?

Alena Schillerová ve své prognóze říká, že HDP poroste o 3,9 procenta. Ale nezapomeňte, že to je skutečně podmíněno vývojem koronaviru. A nikdo z nás pořádně neví, jak se koronavirus bude vyvíjet. Kdyby Vám někdo řekl, že dnes bude 5 000 nakažených, asi byste mu moc nevěřili. Nicméně připusťme, že epidemie, pokud tam budou ona razantní opatření, se tady na domácím poli alespoň trochu zmírní, a tedy nezasáhne tak výrazně například v oblasti pracovních sil českou ekonomiku. Ale nezapomeňte, že globalizace není žádné heslo. Globalizace je tvrdá realita. A podívejte se na americkou ekonomiku, koneckonců na Brazílii, Indii, Mexiko a tak dále. Dokonce i tam, kde se zdálo, že je to v pořádku, viz Izrael, což je odstrašující příklad, tak epidemie najednou znovu udeřila. Takže je to prognóza s jednou velkou neznámou. A jediné, co se dá proti této neznámé dělat, i když je to strašně nepopulární, jsou drastická opatření.

Po první vlně na jaře jste slíbil panu Prymulovi metál, státní vyznamenání. Teď je však ve vládě a znovu řeší covid-19. Dáte mu to vyznamenání, nebo počkáte, až jak vyřeší druhou vlnu?

Tak zaprvé pan Prymula dostává nikoli metál, ale nejvyšší český řád. Za úspěch v boji s první vlnou covidu. Zadruhé jsem požádal ministry obrany a vnitra, aby mi k vyznamenání, byť poněkud nižšímu, navrhli hasiče, policisty a vojáky. Pan Prymula bude symbolizovat nejen sebe, ale i všechny zdravotníky. Jistě uznáte, že by bylo absurdní, kdyby 28. října, byť prostřednictvím vítěze nad první vlnou, nedostali zdravotníci vyznamenání.

Už máte jasno, v jakém formátu se uskuteční oslavy 28. října na Pražském hradě?

Jednáme o tom. To, proti čemu budu neustále bojovat, je, aby to bylo zrušeno, protože bych to pokládal za zbabělost a neúctu k nejvýznamnějšímu státnímu svátku.

Mimochodem, před lety jste vyznamenal zpěváka Daniela Hůlku, který dnes patří k hlasitým odpůrcům opatření proti šíření covidu. Nelitujete toho dnes?

Daniel Hůlka dostal vyznamenání za svůj pěvecký výkon. Pokud jde o jeho účast na protirouškové demonstraci, doporučuji mu, aby si dal studený a mokrý hadr na hlavu a stáhl se na nějakou dobu do soukromí.

Vláda Vám opět navrhla povýšit šéfa Bezpečnostní a informační služby (BIS) Michala Koudelku do generálské hodnosti. Povýšíte ho?

Ne. Mohla by to být stručná odpověď, ale protože Vás mám rád, tak tuto odpověď rozvinu. Jak jste si možná všimli, tak v Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat pan Jiří Rom, bývalý šéf analytiky BIS. A já panu premiérovi při naší nejbližší večeři předám materiál, který se týká pana Koudelky. Myslím si, že každé rozhodnutí se má argumentovat, a tento materiál bude argumentací.

Bude ten materiál argumentací pouze proti již zmíněnému povýšení, nebo i pro odvolání pana Koudelky z čela BIS?

Domnívám se, že pan Koudelka by měl být odvolán, ale vzhledem k tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, tak už to pokládám za trochu bezpředmětné.

A co další lidé z vládního seznamu? Povýšení navrhl kabinet také u policejního prezidenta Jana Švejdara, jeho náměstka Martina Vondráška, ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala a šéfa Vojenského zpravodajství Jana Berouna. Dočká se někdo z nich?

Všichni projdou.

V těchto dnech oznámil odchod ze své funkce šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj. Jeho místo by měl podle zákulisních informací obsadit náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Je to vhodný kandidát?

Je to velice vhodný kandidát. Kéž by takových bylo víc.

Také prosakují informace, že jste odchod Rafaje, nad kterým jste dlouho držel ochrannou ruku, údajně “vyobchodoval” za to, aby ve funkcích setrval šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeněk Kabátek a také generální ředitel ČEZ Daniel Beneš. Bylo to tak?

Není to tak. Já zásadně neobchoduji a nikdy jsem to za třicet let v politice nedělal. Nicméně, protože tvrdím, že většina českých novinářů jsou pitomci, tak touto informací jste přinesl další argument pro moje tvrzení.

Uplynulou neděli jste v TV Prima prohlásil, že ve druhém kole senátních voleb nebudete v pražském obvodě, kde proti sobě stojí Václav Láska a Michael Žantovský, hlasovat. Jak to jde dohromady s Vaším předchozím dlouholetým tvrzením, že by volby měly být povinné?

Strašlivě jasně. Pane redaktore, snažte se zapnout mozkové závity a položte si otázku. Do prvního kola voleb, ať už prezidentských, senátních, nebo jiných, jdete s představou nějakého kandidáta, který Vám vyhovuje. Je tomu tak? Fajn. A teď jste v situaci, což je můj případ v Praze 5, že jsou tam dva kandidáti, kteří Vám absolutně nevyhovují. Tak pokud nejste masochista, anebo pokud nechcete plýtvat svým časem tím, že hodíte prázdný lístek, a proč bych to dělal, tak samozřejmě k těm volbám nejdete.

Při zmíněném rozhovoru pro TV Prima jste celkem zevrubně okomentoval výsledky krajských voleb, nebudeme se tedy opakovat. Zajímá nás však, jak jejich výsledek překládáte do predikce postavení stran a hnutí pro nadcházející volby do Sněmovny?

Strašně málo. Říkalo se, že český národ má tendenci vyvažovat. Několikrát se stalo, že když je nějaká vláda, ať už jakákoli, tak v krajských volbách to český národ vyváží tím, že podpoří opozici. Ale to vůbec neznamená, že až přijdou parlamentní volby, že toto vyvažování bude pokračovat.

Krajské volby nedopadly dobře pro ČSSD a komunisty. Zasednou podle Vás po volbách v příštím roce ve Sněmovně?

Těsně asi ano. U sociální demokracie bych si to samozřejmě přál, protože jsem byl osm let předsedou ČSSD, během kterých se dostala z pěti procent na třicet. Takže s jistou nostalgií či sentimentalitou sleduji její postavení v českém politickém spektru. U komunistické strany nemám důvod, proč bych něco takového sledoval. Sociální demokracii bych to přál i proto, že každá strana, která skončí pod pěti procenty, je nakročena k zániku. Nejen proto, že má málo peněz, ale hlavně proto, že se o ní nemluví. A recept, to už jsem říkal mnohokrát, je jednoduchý. Hledejme opravdu charizmatické typy, které budou oslovovat právě ty lidi práce.

Velmi jste teď kritizoval obcházení vítěze při tvorbě krajských koalic. Za rok může nastat podobná situace při sestavování vlády. Pokud by opoziční strany získaly dohromady více mandátů než vítěz, mohou se ho pokusit vyšachovat. Bude od Vás mít vítěz dva pokusy k sestavení vlády, jako tomu bylo naposledy?

Ano. Zcela určitě je dostane. A chtěl bych konstatovat, že třetí pokus je potom na předsedovi Poslanecké sněmovny. Takže není vyloučeno, že vítěz voleb dostane de facto tři pokusy. Ale v každém případě mohu potvrdit, že ctím vítěze voleb a nemám rád zbabělce, kteří vítěze voleb obcházejí. Řeknu to trochu jinak. Nechme, ať už na parlamentní, nebo na krajské úrovni, vítěze voleb, aby vyjednával o koalici. Dejme mu tuto možnost. A když neuspěje, ať nastoupí druhý na pásce. To je v naprostém pořádku. Bez této možnosti, a teď tuto možnost vítěz skoro nikde nedostal, je to podlé, nesportovní a ubohé.

Říkáte, že když vítěz neuspěje, měl by dostat šanci druhý na pásce. Zároveň popisujete, že by od Vás vítěz dostal hned dva pokusy, a přidáváte mu i třetí, pokud by tomu odpovídala situace ve Sněmovně, tedy pokud by vítězný subjekt měl jejího předsedu. To je přece protimluv, protože druhý na pásce by svoji šanci nedostal, ne?

Není to protimluv, protože na centrální úrovni, na rozdíl od krajské, potřebujete k vyjednání koalice daleko a daleko delší čas. A těch více než jeden pokus je právě proto, aby vítěz voleb ten čas měl. Možná víte, že v Belgii se vládní koalice dohadovala dva roky. Jinými slovy, chcete-li vědět, k čemu jsou dle ústavy tyto dvě nebo tři nominace vítěze voleb, tak právě proto, aby měl dostatek času dojednat si vlastní koalici.

Mimochodem, jak se díváte na avizovaný vznik dvou předvolebních bloků? To znamená Pirátů a STAN na jedné a zřejmě ODS, TOP 09 a lidovců na straně druhé? Mají v těchto blocích větší šanci porazit Andreje Babiše

Myslím si, že když spojíte několik trpaslíků, vznikne velký trpaslík, ale nevznikne obr. A to, co my potřebujeme, je obr. Právě proto jsem obecně vzato pro systém dvou politických stran, jaký je třeba v Americe. Proboha, ne pro systém jedné strany, abychom si rozuměli. A je tady ještě jedna hezká překážka, která se jmenuje aditivní kvorum (při vytvoření předvolební koalice se zvyšuje kvorum pro vstup do Sněmovny o pět procent za každou stranu koalice. Dvojčlenná tedy musí mít minimálně 10 procent, trojčlenná 15 procent atd. – pozn. red.). A není tak úplně vyloučeno, že některé koalice, pokud se už předtím nerozpadnou, by mohly na aditivní kvorum narazit.

Jak se v tomto kontextu díváte na snahy bývalého lídra Milionu chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře, který chce, nejspíš s Janem Čižinským, zakládat stranu či hnutí?

Přibyl další trpaslík. Viděl jste někdy Sněhurku? Tak místo sedmi trpaslíků jich budete mít osm. To je všechno.

Co říkáte tomu, že dokud Minář vedl demonstrace proti vládě, označovali ho mnozí politici i novináři za tmeliče a někteří předsedové opozičních stran poslouchali jeho rady. Ale jakmile oznámil vstup do politiky, je z něj pro stejné lidi kazisvět a drobitel opoziční scény…

Soudruh Vladimir Iljič Lenin použil termín užitečný idiot. Tento termín se i po smrti Vladimíra Iljiče Lenina často používá. 

Proticovidová opatření negativně dopadají na to, čemu se někdy říká “kulturní fronta”. Ta má tradičně silné tendence promlouvat do politiky. Jak vlivný bude její hlas tentokrát? Může to ve volbách sehrát nějakou roli?

Dovolte mi jeden drsný bonmot: Umělci vytvořili svá nejkrásnější díla tehdy, když byli hladoví.

Blíží se volby amerického prezidenta. Před čtyřmi lety jste měl radost, že Donald Trump porazil Hillary Clintonovou. Přejete si jeho vítězství i letos

Víte, to je velmi ambivalentní. Vážím si toho, že Donald Trump podpořil Izrael ve sporu s Palestinou, což jsem několikrát veřejně ocenil. Ovšem stejně tak, naposledy na summitu NATO v Londýně, jsem odmítl jeho plán na stažení amerických vojáků z Afghánistánu. Řekl jsem, že je to zbabělá kapitulace před Tálibánem. Tak to bychom měli 1:1. Pojďme dál. Jako člověk, který je pro svobodný obchod, nemám rád sankce, celní bariéry a obchodní války tohoto typu. Donald Trump vede obchodní válku s Evropskou unií, s Čínou. A pokud se nemýlím, tak, byť trochu omezeně, i s Ruskem. Z toho mi vyplývá, že je skóre 2:1 v jeho neprospěch. Asi před dvaceti lety jsem se setkal s Joem Bidenem, ale to už je dávno. Uvidíme, s čím přijde, jaký bude mít program a jaký tým. Kdybych byl v té situaci a volil ve Spojených státech, k volbám bych nešel. Myslím, že výsledek bude docela těsný. Skoro bych si tipoval na Bidena, ale opravdu to bude velmi těsné.

Po minulé prezidentské volbě jste si sliboval, že za svoji podporu Trumpa dostanete pozvánku do Bílého domu, ale ta nepřišla. Není to tedy tak, že už ho nyní nepodporujete hlavně proto, že Vás nepozval?

Nepodporuji ho ze dvou důvodů, které jsem jasně uvedl. A i kdybych byl v Bílém domě a Trump chtěl stáhnout vojáky z Afghánistánu, tak bych mu to řekl a způsobil tím skandál na tiskové konferenci.

Na konci srpna jste se podrobil operaci ruky, dodnes nosíte ortézu. Jak se cítíte, jaký je Váš zdravotní stav?

V úterý jsem byl v Prostějově, kde se splnil jeden z mých snů, kterým je zřízení praporu dronů. Čili úplně normálně pracuji. Nic mi v tom nebrání. Ruka mě, pravda, trochu pobolívá, ale dá se to vydržet.

(Prežský hrad)


 

Výběr z médií: covid-19 a obezita, bílí koně mezi bezdomovci i požáry neudržovaných komínů

PRAHA – 10. října: Nemoc covid-19 má těžší průběh u lidí, kteří trpí obezitou. Tématu se věnují sobotní Lidové noviny. V Česku přibývá firem, které ovládají takzvaní bílí koně s bydlištěm na radnici – často jde však o bezdomovce. Informuje o tom deník Mf Dnes. Kominíci jsou i nadále vytížení, požárů neudržovaných komínů přesto přibývá, píše Deník. A sobotní právo se věnuje novému vyhledávači ztracených psů. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Riziko ptačí chřipky zvyšuje podzimní migrace stěhovavých ptáků

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že v podzimních měsících každoročně výrazně roste riziko šíření aviární influenzy (AI) neboli ptačí chřipky. Růst rizika souvisí s podzimní migraci volně žijících stěhovavých ptáků, kteří představují přirozený rezervoár virů ptačí chřipky a mohou být zdrojem nákazy pro chovy drůbeže. V současnosti se objevila nová ohniska ptačí chřipky v Rusku a Kazachstánu, odkud se v minulosti nákaza šířila dále do Evropy.

O tom, že nebezpečí nákazy je stále reálné, svědčí fakt, že se v posledních měsících nákaza šiří mezi divokými a domácími ptáky v západním Rusku a Kazachstánu. Tato oblast je známá podzimní migrační trasa divokých vodních ptáků mířících do Evropy. Zkušenosti v minulých letech hovoří o tom, že pravděpodobně nejzranitelnějším vůči novým ohniskům je severní a východní Evropa. Když byla AI detekována ve stejné oblasti Ruska v létě 2005 a 2016, následovaly epidemie právě v severní a východní Evropě. Je zde však riziko dalšího šíření viru do jižní a západní Evropy. Na situaci upozornil v těchto dnech ve společné zprávě také Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) a referenční laboratoř Evropské unie pro ptačí chřipku. Aktuální přehled nákazové situace v Evropě i v ČR je možné nalézt na webových stránkách SVS.

Jediným efektivním nástrojem, který brání zavlečení ptačí chřipky do chovů drůbeže, je důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti. „Je nutné především zamezit kontaktu volně žijících ptáků s drůbeží, s krmivem a napájením, zasíťovat výběhy a krmení předkládat pod přístřešek,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. Pro včasné rozpoznání nákazy je nezbytné sledovat zdravotní stav chované drůbeže a vše podezřelé jako jsou úhyny, snížení příjmu potravy či pokles snášky neprodleně nahlásit místně příslušné krajské veterinární správě.

Poslední vlna výskytu aviární influenzy se v ČR objevila zkraje letošního roku. Na území ČR byla vyhlášena dvě ohniska ptačí chřipky v chovech drůbeže. První letošní ohnisko bylo potvrzeno 18. ledna 2020 v malochovu drůbeže v obci Štěpánov nad Svratkou na Vysočině. Jednalo se o první případ nákazy v chovu na území ČR od roku 2017. Druhým letos zasaženým chovem byl komerční chov drůbeže ve Slepoticích 17. února 2020. Od tohoto data již k dalšímu výskytu ptačí chřipky na území ČR nedošlo.

Tři měsíce od likvidace posledního ohniska zaslala SVS Světové organizaci pro zdraví zvířat (OIE) deklaraci o tom, že se na jejím území již tato nebezpečná nákaza nevyskytuje. OIE následně v polovině července zveřejnila oficiální prohlášení, že ČR je od 12. června prostá ptačí chřipky. Tento krok je nesmírně důležitý pro uvolnění obchodování s drůbeží a drůbežími produkty s třetími zeměmi.

S ohledem na včasné zachycení případné nákazy na území ČR provádí SVS v souladu s evropskou legislativou monitoring na AI v tuzemských chovech drůbeže a u volně žijících ptáků. V roce 2019 bylo na území ČR vyšetřeno 104 nalezených uhynulých volně žijících ptáků. U žádného z nich nebyl zjištěn virus AI. V chovech drůbeže bylo v minulém roce vyšetřeno 3 910 vzorků krve pocházejících z 274 různých hospodářství. Ve vzorcích krve z 20 hospodářství byly zjištěny protilátky proti této nákaze, svědčící o tom, že drůbež přišla v minulosti s virem do styku. Ani v jednom případě však nebyly detekovány nebezpečné subtypy H5 a H7 a nebyla proto přijata žádná další opatření.

(tzsvs)


 

Za léčbu duševních poruch zaplatila VZP vloni nejvíce za poslední 3 roky

Přes 4,5 miliardy korun stála VZP v loňském roce léčba pacientů s vybranými duševními poruchami, je to nejvíce za poslední 3 roky. Stejně tak stoupl počet pacientů. Nejnákladnější byla léčba schizofrenie, na kterou padla částka přes 2,2 miliardy Kč. VZP tyto statistiky zveřejňuje v souvislosti se Světovým dnem duševního zdraví, který připadá na 10. října.

Od roku 2017 stouply náklady VZP na léčbu duševních poruch o 13,4 %, v roce 2019 byly celkem 4 527 878 000 Kč. Počet nemocných nějakou duševní poruchou vzrostl o 13 169, což jsou necelá 4 %. Většina pacientů trpěla neurotickými, stresovými a somatoformními poruchami (do této diagnózy patří např. různé fobie či stresové reakce).

Nejnákladnější byla pro VZP v loňském roce léčba schizofrenie, padlo na ni 2 291 898 000 Kč. Nejvíce peněžních prostředků bylo použito na úhradu antidepresiv.

Dle statistiky VZP vloni trpělo duševními poruchami dvakrát více žen než mužů.

V současné době negativně působí na duševní zdraví lidí převážně koronavirová krize a nastupující podzim. Je důležité si v této nelehké době udržet psychické zdraví. S tím samozřejmě úzce souvisí zdravý životní styl, který lze, na rozdíl od genetické výbavy, ovlivňovat. Samozřejmostí by měl být pohyb na čerstvém vzduchu, např. procházky, výběr správných potravin a dostatek pravidelného a kvalitního spánku, minimálně 7-9 hodin denně. A také si udržovat pozitivní mysl.

(tzvzp)


 

Grantový program Sázíme budoucnost slaví rok

Před rokem odstartoval celonárodní dotační program na administrativně nenáročnou výsadbu stromů od Státního fondu životního prostředí ČR, který iniciovalo a pomáhalo připravit Ministerstvo životního prostředí spolu s Nadací Partnerství. O podporu na své projekty už stihlo požádat přes 750 zájemců za celkem 130 milionů korun na bezmála 28 tisíc stromů.

Přes 200 žadatelů již stihlo své výsadby uskutečnit a díky nim roste na 9 tisíc nových stromů za více než 34 milionů korun, další stovky zájemců své projekty aktuálně realizují. O dotaci až čtvrt milionu korun mohou lidé žádat do konce dubna příštího roku, ve výzvě zbývá necelých 80 milionů. Každý měsíc přibude okolo čtyřicítky zájemců. Detaily k podmínkám výzvy jsou na webu Fondu nebo na www.sazimebudoucnost.cz v sekci finance, kde se sbírají i další soukromé zdroje na podporu výsadeb.

„Náš jedinečný dotační program ukazuje, jak velký zájem má veřejnost o své okolí a kolik lidí chce zlepšovat prostředí ve svých obcích a městech. Žádost o příspěvek na sázení stromů dostáváme každý den nejméně jednu a jen díky tomuto programu se podařilo vysadit téměř devět tisíc stromů. Dotační program jsme připravili jako součást celonárodní iniciativy MŽP a Nadace Partnerství Sázíme budoucnost, díky níž se už podařilo vysadit téměř 600 tisíc nových stromů pro klimaticky odolnější města a krajinu. Jsem rád, že se k iniciativě připojila i řada institucí, samospráv i firem, které nejenom samy stromy vysazují, ale i podporují výsadby po celé republice svými granty. Chci jim za to poděkovat,” shrnuje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Cílem výzvy od začátku bylo nabídnout zájemcům jednoduchý mechanismus na podporu výsadeb listnáčů, včetně pořízení materiálu a zajištění důležité péče o nové sazenice. Jediná podmínka pro žadatele je prokázat vztah k místu výsadby, podporovány nejsou pouze projekty politických stran a hnutí. I díky tomu již na jaře zájemci vyčerpali prvních sto milionů, resort životního prostředí tak alokaci zdvojnásobil na dnešních 200 milionů korun.

„Zájem o dotační výzvu předčil naše očekávání. Od startu dotačního titulu jsme přijali již 758 žádostí v celkovém objemu 130 milionů korun. Žadatelé oceňují zejména jednoduchou administrativu, rychlé zpracování žádostí a vstřícné podmínky, kdy hradíme až 100 procent výdajů na nákup sazenic, potřebného materiálu i péči o nové stromy. O příspěvky se hlásí zejména obce, jejichž žádosti tvoří více než polovinu všech přijatých žádostí. Značný zájem o podporu je ze strany samotných občanů, do sázení se zapojují ale i spolky či podnikatelské subjekty. Výzva je otevřena až do konce dubna příštího roku,“ informuje ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Mezi úspěšnými žadateli jsou například obyvatelé obce Břasy na Rokycansku. Třicítka dobrovolníků založila na místě bývalé továrny volnočasový areál a vysadila celkem čtyři desítky stromů, které doplnila lučním výsevem. Pět desítek mladých doubků zase obohatilo zeleň v parku Šibeník v Mostě. Akci zorganizovala radnice statutárního města, o půl stovky zimních dubů se starají místní Technické služby. Sázejí také soukromé firmy, například v Jinačovicích u Brna vznikl díky zaměstnancům společnosti HOXTER a SFŽP ČR nový park. Ten slouží k odpočinku nejen zaměstnanců, ale také veřejnosti z obce. Rodina Přecechtílkova zase přizvala další třicítku dobrovolníků z Lutopecen a Kroměříže, aby společnou jarní neděli strávily na čerstvém vzduchu výsadbou remízu s bohatou skladbou 54 stromů. Všechny výsadby lidé najdou na v interaktivní mapě na www.sazimebudoucnost.cz.

(tzmž)


 

V písecké nemocnici platí „pandemický“ režim

V souvislosti s šířením koronaviru platí od středy 7. října v Nemocnici Písek, a. s., nový režim. Jeho součástí je opětovný vznik Covidové stanice s Jednotkou intenzívní péče pro pacienty s tímto onemocněním a vznik Covid ARO. 

„Vzhledem k přesunu personálu do Covidových stanic a péči o pozitivní pacienty, jsme nuceni omezit běžné výkony. Jinými slovy: odložíme část plánovaných výkonů nebo operací, u nichž to lze, omezíme chod v následné a rehabilitační péči. Pacienty, kterých se to bude týkat, vždy dopředu vyrozumí naši zaměstnanci,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice Písek, a. s. MUDr. Jiří Holan, MBA.

Písecká nemocnice má v novém režimu vyčleněna lůžka standardního typu, Jednotku intenzívní péče a lůžka ARO s možností ventilace. Pro operace budou v následujícím blízkém období fungovat tři sály ze čtyř, jeden další zvláštní sál bude určen operacím pacientů, kteří mají Covid. Podle aktuálního vývoje lze předpokládat další opatření. Intenzivní péči řídí v každé nemocnici po celém Jihočeském kraji primáři anesteziologicko-resuscitačních oddělení (ARO), chod nemocnice spoluřídí pandemický štáb.

V nemocnici trvá zákaz návštěv, povoleny jsou dle nařízení ministerstva zdravotnictví pouze u nezletilých pacientů, pacientů s omezenou svéprávností, u nevyléčitelně nemocných a rodiček.

Odběrové místo u nemocnice je v provozu každý pracovní den, laboratoř na zkoumání vzorků funguje denně. „Vyšetřit se u nás mohou zatím nechat i samoplátci. Pouze jsme zavedli objednávkový systém, abychom zamezili zmatkům a frontám v prostoru odběrů,“ sdělil Jiří Holan.

V písecké nemocnici je nyní hospitalizováno 9 pacientů s Covid, z nichž je jeden na jednotce intenzívní péče, čtyři na ventilaci a 4 pacienti na standardu. Pozitivních je i 8 zaměstnanců, kteří zůstávají doma v izolaci. „Máme kolem devíti set zaměstnanců, takže tento počet nemocných zatím neohrožuje chod nemocnice. Pokud ale budou přibývat, pandemický štáb může uvažovat o využití studentů zdravotnických škol, mediků nebo změně struktury nemocnice s další redislokací personálu,“ doplnil Holan.

(tznem)


 

Výběr z médií: vyrovnání výdělku žen a mužů za 100 let, méně svatomartinského vína i nejlevnější úvěry

Pokud se nijak nezmění současný trend, vyrovnají se v Česku výdělky mužů a žen až v roce 2121. Takové je téma pátečních Hospodářských novin. Pracovníci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí se bojí, že nebudou moci kontrolovat letošní volební kampaně, informuje Deník N. Podle Mf Dnes bude letos méně svatomartinského vína. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Do obchodů či nákupních center maximálně ve dvou. Opatření ale Prymula na tiskové konferenci nezmínil

Během tiskové konference, na které ve čtvrtek ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) oznamoval zpřísnění opatření, nezaznělo jedno důležité opatření, které začalo platit už v pátek 9. října. Vláda jím omezuje vstup do obchodů, nákupních center a dalších provozoven maximálně po dvou osobách s výjimkou pro děti mladší 15 let, které doprovází dospělý ze společné domácnosti.

CELÝ ČLÁNEK


 

Lesy ČR vyhlašují nový program Soutok všem

Programem Soutok všem otevírají Lesy České republiky dialog s veřejností – odborníky i laiky o největším zachovalém komplexu lužních lesů v zemi na soutoku řek Moravy a Dyje.

Díky přírodní rozmanitosti si tuto oblast oblíbili přírodovědci a spolu s nimi i ti, kteří chtějí jih Moravy poznat třeba na kole nebo pěšky. Lesníci v tamějších luzích hospodaří a zájmy všech vnímají. „Dnešní lužní lesy na Soutoku jsou výsledkem více než třistaletého lesnického hospodaření. V něm pokračujeme, s respektem k přírodě a v souladu se zákony. Zároveň chápeme potřebu lidí našemu hospodaření rozumět. Proto o něm mluvíme, chceme diskutovat, vysvětlovat i naslouchat,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Prorokovo stavítko na Soutoku

Podnik připraví „kulaté diskusní stoly“, webové stránky s možností debatního fóra a dialog chce rozvést i na sociálních sítích. „O Soutoku je třeba mluvit – veřejně, otevřeně a společně. Vyjasnit si se všemi relevantními subjekty, lesními hospodáři, ekology i občany, co je nutné a možné,“ pokračoval Vojáček. Podle něj je zásadní také debata s místními iniciativními spolky a lidmi. „Domnívám se totiž, že krásy této unikátní říční krajiny jsou tady pro všechny. Nejen pro úzce zaměřené zájmové skupiny s vlastními vyhraněnými zájmy, ale opravdu pro všechny. Proto otevíráme diskusi,“ dodal a tím, že dialog není v tomto případě cílem dosažitelným jednou provždy. Je ale permanentním a nezbytným procesem neustálého vyvažování mezi třemi základními pilíři lesnického hospodaření -ekonomickým, ekologickým a rekreačním. Jen tak je možné o lesy trvale a udržitelně pečovat. S ohledem na přírodu, veřejné zájmy i finance.

„Nynější podoba lesů na Soutoku je úspěchem několika generací lesníků, což mimo jiné dokládá zařazení této lokality mezi celoevropsky chráněné oblasti Natura 2000. Lesníci kombinují tradiční promyšlené lesnické postupy s alternativními a díky tomu se jim v sousedství zemědělsky využívané krajiny daří uchovat cenné ekosystémy. Bez úsilí lesníků by už dávno nebylo co chránit,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman a podpořil dialog, ke kterému Lesy ČR vyzývají.

#soutokvsem: „S přírodou se nemůžeme přetlačovat. Přírodu musíme pochopit…“ Vaše Lesy ČR

Text a foto: (tzlčr)


 

Vzácný zvonovec dostane speciální péči. MŽP spustilo jedenáctý záchranný program

Jeho bleděmodré zvonečky je možné spatřit už jen na posledních šesti místech v České republice [2], vzácný je i v celé střední Evropě. MŽP právě zahájilo záchranný program, aby z naší přírody nezmizel úplně. Připravila jej Agentura ochrany přírody a krajiny ČR ve spolupráci s Univerzitou v Hradci Králové a bude probíhat ve spolupráci s vlastníky pozemků i hospodáři.

Zvonovec liliolistý – dlouhověká rostlina příbuzná zvonkům – je kriticky ohrožený druh [1]. Roste především ve světlých lesích, při okrajích lesních cest a na pasekách, méně často v loukách. Kvete na přelomu července a srpna. Jeho úbytek zapříčinila především změna hospodaření v lesích v minulém století. Prosvětlené lesní porosty na místech vhodných pro zvonovec nahradily vysokokmenné stinné lesy. Zvonovci neprospěl ani zvýšený přísun živin do krajiny, kvůli kterému na světlých místech vyrůstají konkurenčně silné byliny. A v posledních desetiletiletích trpí okusem přemnožené spárkaté zvěře, která ho spase dříve, než vykvete.

Chceme navýšit počty rostlin v místech, kde zvonovec doposud roste. V první řadě bude potřeba les prosvětlit, odstraňovat byliny, které zvonovec přerůstají, a vytvořit plošky pro růst semenáčků. Aby rostliny kvetly a vysemenily se, musí se oplocenkami chránit před okusem spárkatou zvěří. Pěstování záložních populací v botanických zahradách umožní získat dostatek semen a případně sazenic pro výsadby. Budeme samozřejmě pokračovat ve výzkumu a průběžně vyhodnocovat efekt jednotlivých opatření,“ vysvětluje Barbora Čepelová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která záchranný program koordinuje.

Záchranné programy pomáhají udržet vzácné druhy rostlin a živočichů v naší krajině. Nyní jich běží již jedenáct a připravují se další. Díky nim se z naší přírody nevytratil hvozdík písečný český, daří se zvyšovat počty syslů či užovek stromových [2]. Doufám, že i náš čerstvý záchranný program pro zvonovec bude úspěšný a v ČR se začne lépe dařit i této vzácné vonné rostlině,“ říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

„Záchranné programy pro vzácné druhy rostlin a živočichů spočívají často v podpoře šetrného hospodaření, které v daných místech zlepší podmínky k životu ohrožených druhů. Zároveň ale nepomáhají jen těm, pro které se připravují – například prosvětlování lesa neprospívá jen rostlinám, ale také řadě druhů hmyzu,“ dodává František Pelc, ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Seznámit se se zvonovcem liliolistým můžete v Minutách z přírody: https://www.ceskatelevize.cz/porady/11126999091-minuty-z-prirody/215562220300031-zvonovec-liliolisty/

Poznámky:
[1] https://www.zachranneprogramy.cz/zvonovec-liliolisty/
[2] V ČR se dříve vyskytoval na přibližně 20 lokalitách. V současnosti jej najdeme na posledních 6 lokalitách, pouze v Čechách (Jaroměřské Polabí – PP Vražba; České středohoří – NPP Babinské louky; Džbán – PP Smradovna, Bor, Čertovka; Český kras – NPR Karlštejn, PP Karlické údolí; Rožďalovická tabule – PP Žehuňsko-Báň). Roste zde posledních přibližně 400 rostlin.

Text a foto: (tzmžp)


 

Učitelé i žáci potvrdili důležitost burz škol. Říjnové termíny se proto přesunou na prosinec

Výstava středních škol a učilišť v Jindřichově Hradci, která se v konala v minulém týdnu, potvrdila důležitost burz škol v jižních Čechách. Ty jsou přínosné jak pro žáky základních škol, tak i vystavovatele. Jihočeská hospodářská komora Jhk), která burzy organizuje, musela kvůli koronaviru říjnové termíny třech akcí přesunout až na prosinec. Pokud to ale situace umožní, listopadové burzy se uskuteční podle plánu.

„Prostory jindřichohradecké fakulty, kde se burza konala, jsme se snažili maximálně přizpůsobit tak, aby byl mezi vystavovateli dostatečný prostor, k dispozici měli i ochranné roušky a rukavice. U vchodu jsme pro všechny příchozí připravili dezinfekci a místní základní školy měly daný harmonogram, aby chodily v konkrétních časových intervalech,“ říká hlavní organizátorka Milada Petrů, ředitelka oblastní kanceláře Jhk v Jindřichově Hradci. „Velmi nás těší, že i přes současnou situaci byl o burzu škol velký zájem. Jsme si vědomi, že je tato akce důležitá jak pro vystavovatele, tak i samotné žáky, proto jsme vyhověli přání středních a základních škol a akci za přísných hygienických opatření uskutečnili. O zájmu svědčí i počet vystavovatelů, kterých bylo nakonec 48. Jednalo se o střední školy a učiliště z jižních Čech, Vysočiny, ale i východní Moravy,“ dodává Milada Petrů.

Důležitost prezentace na regionálních burzách potvrzuje i Ivana Šuhájková ze Střední odborné školy a středního odborného učiliště Hněvkovice: „Účast na burzách škol je pro nás velmi významná, účastníme se i v jiných regionech. Naše škola není velká, navíc ani nejsme z velkého města. Díky burzám se tak můžeme dostat do povědomí dětí, kterým představujeme naši školu,“ zmiňuje pedagožka a doplňuje, že pokud by se další burzy škol nemohly kvůli koronaviru konat, může to mít negativní dopad na počet potenciálních zájemců o studium na jejich škole.

Prezentaci škol za přínosnou považují i žáci osmých a devátých tříd, kteří si mimo jiné v Jindřichově Hradci pochvalovali širokou škálu vystavovatelů. „Na burze jsem si prohlédla všechny vytipované školy, navíc jsem se přítomných učitelů mohla zeptat na vybraný obor. Podle toho si porovnám podmínky a náročnost přijímacího řízení a rozhodnu se, na kterou školu se přihlásím,“ uvádí Tereza Kalvasová, žákyně 9. třídy ze ZŠ Jindřichův Hradec I. Obdobně hodnotí tyto akce i Jan Velser, dnes už žák Střední školy ekologické a potravinářské z Veselí nad Lužnicí: „Burza škol je jediné místo, kde se může člověk podívat na všechny školy jako na celek, navštívit všechny školy je nemožné. Můžu si zde udělat takový výtažek toho, co jednotlivé školy nabízí,“ myslí si Jan Velser, který se před pár lety burzy účastnil jako návštěvník, tentokrát už jako žák střední školy s jeho vyučujícími.

Jelikož konání dalších burz omezilo vyhlášení nouzového stavu, přesunuly se říjnové termíny na prosinec. Třeboňská burza se uskuteční ve čtvrtek 3. prosince, burza škol ve Vimperku se přesouvá na 8. prosince a v Táboře na 9. prosince. Burza v Českém Krumlově byla bohužel zrušena úplně. Listopadové termíny zůstávají zatím beze změny, finální rozhodnutí, jestli se burzy uskuteční, opět padnou až těsně před konáním všech akcí.

Strakonice 03. 11. 2020 od 08:30 do 15:00 hod. Dům kultury Strakonice

Prachatice 18. 11. 2020 od 09:00 do 15:00 hod. Národní dům Prachatice

Písek 23. 11. 2020 od 08:30 do 15:30 hod. Kulturní dům Písek

Třeboň 03. 12. 2020 od 08:00 do 15:00 hod. Kulturní centrum Roháč

Vimperk 08. 12. 2020 od 09:00 do 15:00 hod. Sál Městského kulturního střediska

Tábor 09. 12. 2020 od 08:00 do 17:00 hod. Hotel Palcát, Tábor

(tzjhk)


 

Hlasujte v anketě Dobrovolní hasiči roku 2020 a podpořte Jihočechy

10. ročník ankety Dobrovolní hasiči roku jde do finále. Jejím cílem je ocenit profesionalitu zásahů dobrovolných hasičů a preventivní činnost sborů dobrovolných hasičů a hasičských sborů. Mimořádnost letošního ročníku je dána nejen jeho kulatým výročím, ale zejména událostmi z uplynulého období, které přinesly řadu mimořádných skutků a aktivit dobrovolných hasičů.

Finalisté získají finanční a věcné dary na podporu jejich činnosti a nákup nového hasičského vybavení.

Jihočeské hasiče můžete podpořit na www.adhr.cz.

(tzjč)


 

Jihočeské muzeum má nejlepší novou stálou expozici. Získalo 1. místo v Národní soutěži Gloria Musaealis

První místo v kategorii Muzejní výstava roku 2019 získalo Jihočeské muzeum v rámci slavnostního vyhlášení výsledků XVIII. ročníku Národní soutěže muzeí Gloria Musaealis. Ocenění si dne 6. 10. 2020 převzal náměstek hejtmanky Pavel Hroch spolu s ředitelem muzea Františkem Štanglem a vedoucím krajského oddělení kultury Františkem Chrastinou. Nová stálá expozice Jihočeského muzea, která je návštěvníkům přístupná od ledna 2020 a představuje to nejlepší z oblasti přírodních věd, geologie, archeologie a národopisu, zvítězila mezi 40 přihlášenými uchazeči z celé České republiky.

Děkuji všem, kteří se na přípravě této expozice podíleli. Tímto oceněním se naše Jihočeské muzeum může pyšnit jen díky jejich usilovné práci a nadšení. A samozřejmě díky odborné porotě Asociace muzeí a galerií České republiky, která našemu muzeu toto ocenění udělila,“ neskrýval radost náměstek hejtmanky Pavel Hroch a pozval návštěvníky, aby si tuto jedinečnou výstavu rozhodně nenechali ujít.

S oceněnou expozicí se můžete seznámit zde.

(tzjč)


 

Výběr z médií: delší pauzy kvůli rouškám, zrušení kolonky pohlaví v indexu a stoupající počet vlků

PRAHA – 8. října: Lidé v továrnách chtějí kvůli rouškám delší přestávky, to je tématem čtvrtečních Hospodářských novin. Odboráři kolínské TPCA požadují pro zaměstnance několik krátkých přestávek na výměnu roušky, firma však zatím na požadavky nereaguje. Studenti Univerzity Karlovy požadují v petici, aby se u elektronického indexu zrušila kolonka pohlaví u studentů, informuje deník Právo. A v Česku přibývá vlků, letos se rozmnožilo už deset smeček, píše Mf Dnes.

CELÝ ČLÁNEK


 

Česká republika se zapojila do studie Světové zdravotnické organizace zaměřené na léčbu covid-19

Studie Světové zdravotnické organizace (WHO) s názvem Solidarity Trial má jasný cíl – zmapovat možnosti léčby pacientů s onemocněním covid-19 prostřednictvím vybrané medikace. Příprava klinické studie byla zahájena v březnu 2020 a její celková délka se bude odvíjet od celosvětového vývoje onemocnění covid-19.

Realizací tuzemského výzkumu byla pověřena Lékařská fakulta Masarykovy univerzity v Brně za podpory Výzkumné infrastruktury CZECRIN. „Studie Solidarity je vedle práce na vývoji vakcíny proti covid-19 jedna z cest, jak aktivně bojovat proti tomuto onemocnění. Spolupráce s WHO je v tomto ohledu velmi důležitá,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. Studie Solidarity se účastní Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a Thomayerova nemocnice v Praze. Výzkum byl zahájen v září 2020 a pro tuto chvíli je do něj plánováno zařadit celkem 20 pacientů. Podle dalšího vývoje onemocnění se bude případně zvažovat navýšení počtu pacientů pro zařazení do studie a prodloužení délky trvání studie.

Výzkum, jehož parametry jsou stanoveny protokolem WHO, zahrnuje několik tzv. ramen léčby. Každé rameno léčby hodnotí účinnost a bezpečnost léků, které by mohly být potenciálně vhodné pro léčbu onemocnění covid-19. V praxi tento postup znamená, že dané zdravotnické zařízení užívá k léčbě pacientů vždy lokální prostředky léčby („standard of care“) v kombinaci s jedním ze tří hodnocených léčivých přípravků. Mezi trojici hodnocených léčivých přípravků se řadí remdesivir, acalabrutinib a interferon β-1a.

Metodika a příprava studie proběhla na půdě WHO, zároveň se Světová zdravotnická organizace zavázala poskytnout zapojeným členským státům nedostupné léčivé přípravky. Veškeré úkony, spojené se schválením studie ze strany Státního ústavu pro kontrolu léčiv a Etickými komisemi, včetně zajištění pojištění klinické studie, realizovala výzkumná infrastruktura CZECRIN Lékařské fakulty MU v Brně v rámci otevřeného přístupu. „Výzkumná infrastruktura CZECRIN získala pro svou činnost prostředky cestou finanční podpory poskytnuté MŠMT pro realizaci nekomerčních klinických studií v ČR,“ uvedla Regina Demlová, hlavní řešitelka VI CZECRIN.

SÚKL i Etické komise posoudily toto nekomerční klinické hodnocení bez nárokovaného poplatku za tuto činnost, obdobně poskytují nemocnice tzv. „standard of care“ v rámci své standardní péče o pacienty s covid-19, zapojený zdravotnický personál a koordinátoři studie se rovněž zapojují bez nároků na finanční odměnu.

Klinická studie Solidarity nyní probíhá celosvětově. Dle vývoje onemocnění covid-19 a počtu zařazených pacientů je plánováno několik průběžných hodnocení, která by měla posoudit úspěšnost léčby. WHO se zavázala tato hodnocení zveřejňovat a následně také publikovat závěrečná data o účincích jednotlivých léků. Výsledky kontrolované klinické studie s velkým počtem pacientů mohou významně napomoci k vytvoření optimální strategie léčby onemocnění covid-19. Zapojení České republiky do studie Solidarity tak může přinést pozitivní dopad na postup léčby pacientů také v tuzemsku.

(tzmz)


 

Ministerstvo zdravotnictví a městská část Praha 10 dnes podepsaly nájemní smlouvu na Pacientský hub

Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar a radní městské části Praha 10 Michal Kočí dnes podepsali smlouvu o nájmu nebytových prostor v pražských Vršovicích, kde bude sídlit Pacientský hub, a to již brzy. Unikátní centrum, které je určeno pacientským organizacím, pacientům, ale i veřejnosti, se otevře v listopadu.

Pacientský hub je projekt Ministerstva zdravotnictví ČR, který je financovaný z Fondů Evropského hospodářského prostoru a Norska 2014–2021 z programu Zdraví. Jeho hlavním cílem je podpora a profesionalizace pacientských organizací, aby se staly rovnocenným partnerem ostatním aktérům ve zdravotnictví a efektivně připomínkovaly návrhy legislativní i nelegislativní povahy. „V rámci projektu jim nabídneme komplexní program vzdělávání, pracovní zázemí, místo, kde se mohou scházet a diskutovat s ostatními, přinášet dobré nápady, inspiraci, nebo si je naopak odnášet. Hub chce zároveň spolupracovat s odborníky z nejrůznějších oblastí, kteří zde budou školit, předávat své zkušenosti, zajišťovat poradenské služby a mnohé další. Ať už přijdou z komerční sféry, zdravotních pojišťoven, farmaceutických firem, nemocnic či ambulancí, z univerzit nebo jiných míst, u nás jsou vítáni. Posláním hubu je všechny tyto aktéry propojovat, aby se potkávali a spolupracovali právě tady pod společnou střechou,“ řekl o projektu ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Projekt pomůže pacientským organizacím posílit jejich soběstačnost, nezávislost a kompetentnost pro obhajování práv pacientů. Pacienti se dovědí o svých právech a povinnostech, získají informace, které jim umožní aktivněji pečovat o své zdraví a zapojovat se do rozhodovacích procesů ve zdravotnictví. Hub myslí také na širokou veřejnost, pro kterou bude organizovat osvětové akce, od nichž si slibuje zvyšování zdravotní gramotnosti. Zároveň zde budou probíhat i neformální akce: Besedy, vernisáže nebo promítání filmů se zdravotní tematikou.

Projekt významně podpořila městská část Praha 10 (MČ), která ministerstvu pro tyto účely nabídla prostory v pražských Vršovicích na adrese U Vršovického nádraží 30. V prosinci minulého roku se zástupci obou institucí domluvili na spolupráci a dnes náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar a radní MČ Praha 10 Michal Kočí podepsali smlouvu o nájmu prostor.

V současné době v hubu probíhají poslední úpravy. Návštěvníci se mohou těšit na zrekonstruované a kompletně vybavené centrum vonící novotou, které je multifunkční a bezbariérové. Na ploše 340 m2 se nachází 1 sdílený prostor, 6 kanceláří a 3 zasedací místnosti. „Předpokládám, že Pacientský hub bude velmi aktivně využíván ze strany rozličných organizací i různých skupin obyvatelstva. Pomoc s integrací do běžného života osobám zdravotně znevýhodněním či institut prevence před onemocněním považuji za velmi důležité. Zdravotní handicap může postihnout každého z nás. Zároveň velmi uvítám, pokud se nalezne prostor pro spolupráci s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady, která je významným zdravotnickým zařízením na našem území. Kvalitní networking ve zdravotnictví je klíčem k řešení mnoha obtížných situací,“ řekl „desítkový“ radní pro sociální oblast a zdravotnictví Michal Kočí.

Vedle fyzického prostoru bude Pacientský hub fungovat také ve virtuální podobě prostřednictvím webových stránek.

„Děkujeme MČ Praha 10 za poskytnutí prostoru a jeho rekonstrukci. Věříme, že se tu pacientům, pacientským organizacím a veřejnosti bude líbit a že projekt splní jejich i naše očekávání,“ dodal Radek Policar.

Co znamená hub?

Před pár lety by asi málokdo tušil, co si pod tímto slovem představit. Dnes je hubů v Česku poměrně hodně, anglické slovo u nás už prakticky zdomácnělo. V českém překladu znamená: Středisko, centrum aktivit, propojení činností.

(tzmz)


 

Ministerstvo zdravotnictví obdrželo darem 50 plicních ventilátorů CoroVent

PRAHA – 7. října: Ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes uzavřel s členem vedení společnosti PPF Vladimírem Mlynářem memorandum o daru 50 plicních ventilátorů CoroVent. Ministerstvo zdravotnictví tyto ventilátory zároveň dnes obdrželo. Plicní ventilátory v hodnotě 10 milionů korun budou následně distribuovány do několika nemocnic, které o ně již požádaly. 

„Vážím si toho, že tolik soukromých subjektů a firem nabídlo českému zdravotnictví podanou ruku právě nyní. V tomto ohledu bych chtěl společnosti PPF velmi poděkovat za její dar 50 ventilátorů, které najdou uplatnění v nemocnicích přímo řízených ministerstvem zdravotnictví,“ uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Jsem rád, že právě slavný český plicní ventilátor, vyvinutý týmem odborníků z ČVUT v rámci platformy COVID19CZ již získal prestižní certifikaci americké FDA a nyní bude sloužit i u nás,“ dodal ministr zdravotnictví.

Plicní ventilátor CoroVent byl vyvinut na platformě COVID19CZ týmem odborníků z Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT v čele s profesorem Karlem Roubíkem, který se umělou plicní ventilací zabývá již více než 25 let. Unikátní plicní ventilátor se začal poprvé veřejně diskutovat v průběhu března letošního roku. Tehdy se na něj mezi českou veřejností vybralo v rekordním čase přes 15 milionů korun. Následně ventilátor převzala do výroby třebíčská firma MICo, kdy byla dokumentace uvolněna pod dočasnou licencí open hardware a otevřela tak možnost výroby i dalším subjektům.

„Nadace PPF byla u projektu CoroVent od začátku. Vnímáme to nejen jako pomoc se zajištěním nouzového zařízení pro případ nárůstu pacientů, ale i jako ocenění týmu českých vědců, kteří za vývojem stáli a podporu českého výrobce, který měl odvahu do projektu investovat vlastní prostředky,“ okomentoval dar zástupce společnosti PPF Vladimír Mlynář.

Podpisu memoranda byl přítomen i profesor Vladimír Černý, předseda České společnosti anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny, který je zároveň vedoucím Klinické skupiny COVID při ministerstvu zdravotnictví. „Věřím, že v rámci nouzového stavu bude finalizována certifikace ventilátoru CoroVent i u nás a přístroj bude připraven, pokud by došlo ke kritické situaci a ve zdravotním systému by nebyl dostatek klasických ventilátorů. Je také třeba ocenit tým vědců kolem profesora Karla Roubíka z ČVUT, kteří byli schopni vyvinout ventilátor v rekordním čase,“ doplnil profesor Vladimír Černý.

Plicní ventilátory CoroVent budou nyní rozděleny do šesti nemocnic, které jsou přímo řízenými organizacemi ministerstva zdravotnictví, a to v následujících počtech:

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze 10 ks

Thomayerova nemocnice 10 ks

Fakultní nemocnice v Motole 10 ks

Fakultní Nemocnice Hradec Králové 5 ks

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady 5 ks

Fakultní nemocnice Plzeň 10 ks

(tzmz)


 

Výběr z médií: nová pravidla pro developery v Praze, pokles cen hypoték i šikana na pracovišti

V českém tisku se ve středu dočtete, že Praha mění pravidla pro výstavbu bytů. Chce zapojit developery do budování školek, parků a další městské infrastruktury, píší to Hospodářské noviny. Nástup druhé vlny pandemie koronaviru podle deníku E15 opět pomohl poklesu cen hypoték. V září bankám podstatně zlevnily peníze, ze kterých hypoteční úvěry klientů financují. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Distribuce respirátorů do škol a školských zařízení

ČESKÉ BUDĚJOVICE – 6. října:  Během dnešního odpoledne obdrží Jihočeský kraj dodávku 179.360 ks respirátorů FFP2 určených dle usnesení vlády ze dne 5.10.2020 pro pedagogické i nepedagogické pracovníky 584 škol a školských zařízení v kraji. V distribučním skladu kraje budou během dnešního odpoledne podle distribučního seznamu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy připraveny balíčky pro jednotlivé školy. Zítra ráno bude zahájen rozvoz na obce s rozšířenou působností, které zajistí předání školám a školským zařízením ve svém správním obvodu. Výjimkou jsou školy a školská zařízení, která jsou zřizovaná krajem a nacházejí se v okrese České Budějovice. Těm zajistí předání krajský úřad. K převzetí respirátorů musí mít zástupce školy občanský průkaz. Přidělení respirátorů v rámci školy a školského zařízení je v kompetenci ředitele dané školy či školského zařízení.

Stručné informace Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ke způsobu výpočtu počtu respirátorů

Každé škole a školskému zařízení, které bylo k 30. 9. 2020 zapsáno ve školském rejstříku a není mimo provoz, posíláme takové množství respirátorů, které odpovídá poslednímu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy známému stavu průměrného evidenčního počtu zaměstnanců přepočteného, který byl školou/ŠZ vykázán k 30. 6. 2020 na výkaze P1-04 (počet 10ks/osoba). Je zřejmé, že aktuální průměrný evidenční počet zaměstnanců přepočtený, stejně jako počet fyzických osob, může být v dané škole/ŠZ vyšší, a to nejen z důvodu případného nárůstu výkonů. Proto toto množství bylo ještě navýšeno paušálně alespoň o 6 %. U škol/ŠZ, za které nemělo ministerstvo k dispozici žádná vykázaná data, pak obdrží subjekt respirátory na takový počet zaměstnanců, který byl se školou/ŠZ telefonicky vykomunikován, resp. odhadnut z výkonových dat či s přihlédnutím k rejstříkové kapacitě.

Každá právnická osoba vykonávající činnost školy nebo školského zařízení by tak měla obdržet takový počet respirátorů FFP2, který je uveden distribučním seznamu – viz příloha.

Způsob distribuce přidělených respirátorů uvnitř příslušné právnické osoby (školy nebo školského zařízení) je následně v kompetenci ředitele dané školy či školského zařízení s ohledem na jejich konkrétní situaci a potřeby.
V případných dalších otázkách distribučního seznamu se případně obracejte na paní náměstkyni ministra školství mládeže a tělovýchovy pro řízení sekce ekonomické Pavlu Katzovou  e-mail: pavla.katzova@msmt.cz.

(tzjč)


 

Vyhlášení ankety Vynikající pedagog Prachaticka 2020

Slavnostní vyhlášení již 6. ročníku ankety Vynikající pedagog Prachaticka 2020 proběhlo v pondělí 5. října na arkádách Staré radnice v Prachaticích.

Cílem této ankety je upozornit na mimořádné aktivity pedagogů, vyzdvihnout jejich přínos pro školu, ocenit jejich dosavadní pedagogické působení a úspěchy.
Ze škol v rámci správního území ORP Prachatice bylo doručeno celkem 8 nominací, přičemž všichni nominovaní pedagogové byli oceněni titulem Vynikající pedagog Prachaticka 2020. Ocenění pedagogové převzali z rukou pana starosty Martina Malého dárky od města Prachatice a Jihočeského kraje a zároveň pan starosta společně s panem místostarostou Janem Klimešem poděkovali oceněným pedagogům za odvedenou práci.

Ocenění pedagogové:

Kategorie A (učitelé MŠ, ZŠ, ZUŠ, SŠ a VOŠ)

Mgr. Eva Sahulová                            ZŠ a MŠ Strunkovice nad Blanicí

Mgr. Zdeňka Kokešová                     ZŠ Prachatice, Zlatá stezka 240
Ing. Ivana Protivová                          SŠ a ZŠ, Vimperk, Nerudova 267
pí Helena Kovářová                           Mateřská škola Prachatice
Mgr. Zdeňka Petrášková                    ZŠ a MŠ Lhenice
Mgr. Jitka Panglová                           ZŠ Prachatice, Vodňanská 287
Mgr. Dana Vávrová                           ZŠ Prachatice, Národní 1018

Kategorie B (pedagogičtí pracovníci školských zařízení pro zájmové vzdělávání)

p. Dragomir Vučenovič                     DDM Prachatice

(MĚSTO PRACHATICE)


 

Do čela Jihočeského kraje míří Kuba, lidovci získají prvního náměstka

ČESKÉ BUDĚJOVICE – 6. října: V Jihočeském kraji se na složení koalice domluvily čtyři uskupení. K ODS a Společně pro jižní Čechy (KDU-ČSL a TOP09) se dnes připojily ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. Jejich zástupci to stvrdili při podpisu memoranda.

CELÝ ČLÁNEK


 

Prohlášení Asociace děkanů lékařských fakult ČR

Praha 6. října 2020 (PROTEXT) – Asociace děkanů lékařských fakult České republiky se distancuje od petice “Otevřený dopis lékařů vládě, parlamentu a médiím ohledně tzv. koronavirové krize” podepsané předními či mediálně známými lékaři, kteří však nejsou odborníky v oblasti epidemiologie či infektologie a jako skupina nezastupují žádnou relevantní lékařskou či vědeckou organizaci.

Děkani lékařských fakult nesouhlasí s obsahem i formou této výzvy, protože neuvážené zrušení všech opatření by vedlo v konečném důsledku k nárůstu úmrtí a k destabilizaci zdravotní péče. Lékařské fakulty vychovávají budoucí lékaře k úctě k lidskému zdraví a k životu a v promočním slibu každý lékař slibuje, že bude chránit zdraví a životy svých nemocných. Naši studenti se s velkou odpovědností zapojili a opět zapojují do pomoci českému zdravotnictví. Hledání rovnováhy mezi ochranou zdraví a chodem společnosti a ekonomiky je jistě složité a obdobná opatření jsou přijímána v mnoha rozvinutých zemích.

Považujeme za nepřijatelné, aby do ní skupina lékařů, místo případné odborné diskuse na patřičném fóru, vstupovala veřejnými výzvami bez jasného vědeckého podkladu, které mohou vést k odmítání protiepidemických opatření, a následně tak vést k omezením ještě drastičtějším. Přitom právě udržení základního chodu společnosti, zdravotnictví a z hlediska lékařských fakult rovněž praktické výuky budoucích lékařů je v tuto chvíli jednou z priorit. Hlas lékařů má být hlavně hlasem péče o zdraví a ochrany životů. Věříme, že se postupně podaří situaci zvládnout. V rámci svých možností, jako lékaři, učitelé a vědci, k tomu chceme co nejvíce přispět.

V Praze dne 6. 10. 2020

prof. MUDr. Vladimír Komárek, CSc., děkan 2. LF UK, předseda ADLF

doc. MUDr. Martin Vokurka, CSc., děkan 1. LF UK

prof. MUDr. Petr Widimský, DrSc., děkan 3. LF UK

prof. MUDr. Jiří Manďák, Ph.D., děkan LF UK v Hradci Králové

prof. MUDr. Jindřich Fínek Ph.D., děkan LF UK v Plzni

prof. MUDr. Martin Repko, Ph.D., děkan LF MUNI

prof. MUDr. Josef Zadražil, CSc., děkan LF UPOL

(PROTEXT)


 

Drive-in pro druhé kolo senátních voleb

ČESKÉ BUDĚJOVICE – 6. října: Již zítra budou mít voliči, kteří splňují podmínky pro zvláštní způsob hlasování, možnost využít drive-in stanoviště pro druhé kolo senátních voleb. Tedy pro senátní obvod 12 ve Strakonicích, Písku a Prachaticích a také pro senátní obvod 15 v Jindřichově Hradci. Umístění stanoviště je shodné s předchozím týdnem, tedy v areálu Správy a údržby silnic (Areál Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, závod Písek, Vrcovická 2148, Areál Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, závod Prachatice, Žernovická 916, Areál Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, závod Strakonice, U Řepické zastávky 1294, Areál Správy a údržby silnic Jihočeského kraje, závod Jindřichův Hradec, Jarošovská 1126).

Volby budou opět probíhat od 7 do 15 hodin. Hlasovací lístky a úřední obálku obdrží volič od zapisovatele komise.

Jak bude hlasování probíhat:

  • volič přijede na hlasovací místo dle místa svého trvalého pobytu, na jiném stanovišti mu nebude hlasování umožněno, volič musí mít adresu místa trvalého pobytu na území daného volebního obvodu
  • volič neopouští automobil, po celou dobu je v něm, a řídí se pokyny komise pro hlasování,
  • komise ověří totožnost voliče, a to pouze prostřednictvím platného občanského průkazu (ověření totožnosti jiným způsobem, například cestovním pasem nebo řidičským průkazem, není přípustné),
  • komise ověří, zda volič splňuje podmínky pro zvláštní způsob hlasování (zda mu byla nařízena izolace nebo karanténa z důvodu onemocnění Covid-19),
  • poté bude voliči vydána úřední obálka, bude mu určen prostor pro úpravu hlasovacího lístku, a následně umožněno hlasování do volební schránky,
  • po vložení hlasu do schránky volič opouští stanoviště dle pokynů příslušníků Armády ČR

(tzjč)


 

Výroční Cenu Makropulos za rok 2020 získala Česká alzheimerovská společnost

Z pověření ministra zdravotnictví Romana Prymuly udělila náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová dne 29. září 2020 u příležitosti Mezinárodního dne seniorů výroční Cenu Makropulos 2020 České alzheimerovské společnosti, o.p.s. Společnost byla oceněna za příkladnou pomoc, podporu, trpělivost a empatický přístup k lidem postižených demencí.

Cena Makropulos je nazvána podle divadelní hry Karla Čapka, která domýšlí odvěkou lidskou touhu po nekončícím životě. Poselství hry je možno chápat i tak, že nestačí jen přidat léta životu, ale je nutné přemýšlet o kvalitě života přidaných let. Ocenění se uděluje každoročně mimořádným a v praxi osvědčeným projektům, které řeší zdravotní a zdravotně sociální potřeby seniorů v České republice. Může být udělena obci, městu nebo nestátní neziskové organizaci. Cenu Makropulos představuje skleněný hranol s pergamenem a pečetí v etuji a peněžní šek v hodnotě 300 tisíc korun.

V letošním roce byla Cena Makropulos udělena České alzheimerovské společnosti za projekt „Dny Paměti“, kterým jedinečně propojila zdravotní a sociální oblast v problematice kognitivních poruch. Projekt od svého vzniku v roce 2008 reaguje na vysoce pravděpodobný nepoměr mezi počtem lidí s demencí a počtem lidí se správně stanovenou diagnózou, kteří následně podstupují vhodnou terapii. Cílem projektu je tedy lidem, kteří vnímají problémy s pamětí u sebe či svého blízkého, zajistit včasnou diagnózu, a přispět tak k vyšší kvalitě jejich života. Projekt cílí také na zvyšování povědomí veřejnosti o problematice demence, propojuje zdravotní a sociální oblast. A to především ve formě postdiagnostické podpory, kterou zajišťují kontaktní místa České alzheimerovské společnosti ve všech krajích České republiky. Vyšetřování paměti probíhá dlouhodobě napříč celou republikou v kontaktních místech České alzheimerovské společnosti, kdy vyšetření je zdarma bez nutnosti doporučení od všeobecného praktického lékaře.

„Podpora péče o pacienty trpící demencí a jejich rodiny u nás patří pro mě k naprosto zásadním tématům. Děkuji všem členům a pracovníkům České alzheimerovské společnosti, za jejich obětavou práci a do příštích let přeji hodně zdaru v jejich záslužné činnosti. Jsem si vědoma toho, že péče o pacienty trpící demencí a jejich rodiny je mimořádně náročným segmentem zdravotnictví. Všichni, kteří v této oblasti pracují a pomáhají svým nevyléčitelně nemocným bližním, si zaslouží náš obdiv a úctu. Je našim cílem, abychom péči o pacienty trpící demencí a jejich rodiny u nás i v následujících letech věnovali náležitou pozornost a dále podpořili její rozvoj. Péče o pacienty trpící demencí a jejich rodiny je vysoce náročná, zodpovědná a bohužel naší společností stále ještě nedoceněná. Přitom to, jakým způsobem se staráme o naše letité a nemocné spoluobčany, snad nejvíce vypovídá o kultuře a vyspělosti národa. Na závěr mi dovolte, abych ještě jednou poděkovala představitelům České alzheimerovské společnosti, za jejich bohulibou práci a přeji jim vše dobré,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová při předávání Ceny Makropulos 2020 na půdě Ministerstva zdravotnictví.

Cena Makropulos byla v minulosti vždy předávána společně s organizací ŽIVOT 90 na společenském večeru, jehož součástí bylo divadelní představení. S ohledem na současnou epidemiologickou situaci se slavnostní předání uskutečnilo v atriu Ministerstva zdravotnictví. A to za hudebního doprovodu houslisty Jaroslava Svěceného.

(tzmz)


 

Výzva zdravotníků z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče

My, lékaři a zdravotní sestry z covidových oddělení a jednotek intenzivní péče, jsme až doposud byli příliš zaměstnáni péčí o pacienty a organizací péče v našich nemocnicích a nebylo nás příliš slyšet. Máme však silný pocit, že nazrál čas, abychom jasně a nahlas promluvili.

Od jarních měsíců bojujeme o zdraví a životy lidí, kteří se nakazili onemocněním COVID-19. Pečovali jsme souhrnem o stovky pacientů s těžkým průběhem. Je to práce namáhavá psychicky i fyzicky. Když se pak unavení dostaneme domů a sledujeme mediální výstupy mnohých odborníků, nevěříme vlastním očím. Debaty, zda se umírá „na COVID nebo s COVIDem“, jestli je virus prostředkem vlády k omezování osobní svobody, zda je opravdu nutné si ve vnitřních prostorách nasadit roušky… Sledujeme, že nálada v týlu je diametrálně odlišná od situace na frontě. To se od jara hodně změnilo. A přitom nepřítel se po jarním taktickém ústupu, ke kterému ho donutil razantní přístup vlády a odpovědné chování většiny společnosti, vrátil s větší silou než předtím.

Nechceme vyvolávat paniku a zděšení, ale asi to musíte slyšet. Na našich odděleních bojujeme o životy lidí, kteří by, nebýt koronavirové infekce, měli před sebou dalších 10-20 let kvalitního života. Jsou to padesátníci, šedesátníci, aktivní sedmdesátnici, kteří mají pouze nadváhu, nebo vysoký tlak či lehkou cukrovku. Snažíme se všemi prostředky zabránit tomu, aby skončili na ventilátoru, protože pokud se na něj dostanou, přežije jich sotva polovina. Ano, mladí a zdraví překonají COVID většinou bez potíží. Avšak lidí, u nichž může skončit fatálně, je v naší populaci opravdu hodně, včetně mnohých z vás a vašich blízkých.

Na jaře jsme od vás poslouchali potlesk a dostávali do nemocnic občerstvení. Děkujeme za to, cítili jsme vaši podporu v zádech. Teď od vás ale očekáváme a žádáme o hodně víc. Pokud chceme tuhle válku vyhrát, potřebujeme pomoc každého z vás.

Proto žádáme:

Odborníky z různých oblastí medicíny, kteří se rádi vyjadřují v médiích, ale v oblasti infekčních nemocí jsou pouze poučenými laiky s vyhraněným názorem:
Prosíme, raději MLČTE! Pokud mlčet nedokážete, přijďte před svým mediálním výstupem na jednu pracovní směnu na covidovou jednotku, uvítáme vaši pomoc.

Vládu a státní orgány ČR:

Spolupracujte s nejlepšími českými epidemiology a ekonomy, ne s marketingovými poradci.
Vysvětlujte veřejnosti konsistentním a srozumitelným způsobem, proč a která opatření zavádíte a neměňte je obden. Konejte a mluvte tak, aby vám veřejnost mohla důvěřovat.
Zajistěte dovoz dostatečného množství remdesiviru, abychom jej mohli podat všem pacientům, kteří z jeho podání budou mít prospěch.

Všechny občany:

Nebojte se! Respektujte ale, že COVID-19 je zákeřný protivník. Projevujte úctu k životu a zdraví lidí kolem sebe. Časté mytí rukou, roušky a rozestupy jsou minimum, co můžete bez větších obětí udělat pro sebe i druhé. Dodržujte vládní nařízení a doporučení odborníků. Nesnažte se vymýšlet, co se dá obejít. Přemýšlejte nad svým konáním, jak minimalizovat riziko přenosu nákazy do rizikové populace – může se to týkat i vás a vašich blízkých.

Nadále budeme bojovat o zdraví i životy každého z vás. Bez vaší pomoci to ale nedokážeme.

Vaši zdravotníci z první linie

Za autory výzvy:

MUDr. Hynek Bartoš, vedoucí lékař JIP, Infekční oddělení, Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem
MUDr. Jiří Sagan, vedoucí lékař JIP, Klinika infekčního lékařství, Fakultní nemocnice Ostrava
MUDr. Aleš Chrdle, primář, Infekční oddělení, Nemocnice České Budějovice, a.s.

(fb)


 

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Zařaďte do jídelníčku více česneku, posilníte tím svou imunitu

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitamínům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně nevyléčíte ani se mu nevyhnete, ale posílením obranyschopnosti zvýšíte i odolnost vůči virům a bakteriím. Server Lidovky.cz připravil ve spolupráci s nutriční specialistkou Kateřinou Šimkovou ze Zdravého stravování seriál plný rad a receptů, které vám pomohou nejenom v době pandemie zlepšit imunitu.

CELÝ ČLÁNEK


 

Za jihočeskou lidovou architekturou 2020 – vyhodnocení fotosoutěže

Je důležité chránit kulturní dědictví, dochovaná díla našich předků. Toto si již uvědomuje většina národů po celém světě a zakládá si na tom. I my Jihočeši musíme své dědictví ochraňovat, opatrovat, opravovat a propagovat. Jsou to naše kořeny. Lidová architektura z 19. století je v jižních Čechách fenoménem, který se v tomto rozsahu a bohatosti neobjevuje nikde jinde na světě. Můžeme se ale setkat i se stavbami staršími, nebo i lidovou architekturou z počátku 20. století. Rezervace Holašovice je dokonce zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Je třeba, abychom o tyto dochované kulturní hodnoty dobře pečovali a zbytečně o ně nepřicházeli.

Tuto soutěž vypsalo sdružení institucí se zaměřením na jihočeskou lidovou architekturu ve spolupráci s redakcí Deníku a Jihočeským krajem. Garanci mělo Muzeum lidové architektury v Lužnici u Třeboně. Záštitu nad celou soutěží převzal náměstek hejtmanky Jihočeského kraje, Pavel Hroch.

Úkolem soutěžících bylo zaslat do 1.9. 2020 originální fotografii pěkně a šetrně opraveného či udržovaného vesnického stavení či prostranství v Jihočeském kraji – může to být kulturní památka nebo chráněná vesnice, ale nemusí. Soutěž byla vyhlášena ve 3 kategoriích soutěžících (pouze neprofesionální fotografové) podle jejich věku: mládež do 18 let, dospělí a senioři. Zde jsou výsledky:
1. Absolutní vítěz soutěže Lidová architektura jižních Čech :
– snímek č.42, od Miloše Dědiče z Č. Budějovic – statek v Záboří

2. Nejlepší snímek v kategorii Mládež:
– snímek č.86, od Aleny Trhlíkové z Č. Budějovic, 12 let – špýchar v Opatovicích

3. Nejlepší snímek v kategorii Dospělí:
– snímek č.98, od Blanky Šímové z Pacova – štít v Malých Chrášťanech

4. Nejlepší snímek v kategorii Senioři:
– snímek č.17, od Hynka Hladíka z Prachatic – štít v Radošovicích

5. Nejlepší snímek ze západní části kraje:
– snímek č.40, od Miloše Dědiče z Č. Budějovic – náves v Dobčicích

6. Nejlepší snímek ze severní části kraje:
– snímek č.19, od Jiřího Šustka z Týna n.V. – štít v Hartmanicích

7. Nejlepší snímek z východní části kraje:
– snímek č.25, od Heleny Špetlové z Č. Budějovic – statek v Mazelově

8. Nejlepší snímek z jižní části kraje:
– snímek č.105, Mikuláš Vinař z Rychnova u N.H. – samoty u Čížkrajic

9. Nejlepší snímek od nejmladšího účastníka:
– snímek č.67, od Julie Řehounkové z Č. Budějovic, 9 let – štít domu v Habří.

Ceny vítězům byly předány v pondělí 5. října v budově Krajského úřadu Jihočeského kraje, tentokrát s vyloučením veřejnosti, vzhledem k opatřením vlády. Výstava fotografií bude pro veřejnost k dispozici celý měsíc říjen.

(tzjč)


 

Výběr z médií: úroda brambor, dezinfekční robot ve škole i zájem o investiční byty

PRAHA – 6. října: V českém tisku se v úterý dočtete, že letošní úroda brambor je kvůli silným dešťům méně kvalitní, je ale velká, a tak jejich cena klesne. Téma rozebírá Právo. Regionální Deník zjistil, že na pražské škole pomáhá s každodenní dezinfekcí robot. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Dopis prezidenta České lékařské komory Milana Kubka občanům ČR – Pomozte nám zvládnout epidemii covid-19

Vážení spoluobčané,

dnes vstoupil, letos již podruhé, v naší zemi v platnost stav nouze. V této souvislosti se na vás obracím jako prezident České lékařské komory jménem lékařů s žádostí o pomoc při zvládání současné epidemie covid-19.
Nepodceňujte, prosím, nebezpečí této infekce, která ohrožuje především životy našich starších nebo nemocných příbuzných, přátel a sousedů. Covid-19 je závažnější než sezonní chřipka a ukazuje se, že také častěji zanechává trvalé poškození zdraví, a to i u lidí mladých a jinak zdravých. O důvod víc, abychom byli opatrní.

Aktuální situace způsobená naší letní lehkomyslností a chybnými rozhodnutími vládnoucích politiků, je jistě vážná, ale pokud budeme zodpovědní, tak věřím, že je přesto řešitelná.

Roste počet nakažených osob i pacientů, kteří vyžadují hospitalizaci, a to včetně intenzivní péče. Bohužel se zároveň zvyšuje i počet zemřelých.

Přibývá nakažených lékařů i dalších zdravotníků a nemocnice již musely přistoupit k omezování některých plánovaných operací a zákroků, které je možno odložit, aby zůstala zachována dostatečná kapacita pro pacienty s covid-19 i pro ostatní těžce nemocné. Existují totiž i jiné nemoci, na které je možné umřít.

Cílem současných protiepidemických opatření, které měla být schválena již dříve, rozhodně není likvidace ekonomiky ani omezování osobních svobod, ale zpomalení šíření infekce tak, aby naše zdravotnictví dokázalo nápor nemocných zvládnout. Varováním pro nás všechny budiž dočasný kolaps zdravotnictví, ke kterému došlo na přelomu letošního dubna a května v New Yorku. Ve městě, kde za normální situace umírá z nejrůznějších příčin 1 200 – 1 500 lidí týdně, se počet úmrtí v kritických týdnech zvýšil na 6 000 – 8 000. Nemá smysl spekulovat, kdo z nich zemřel „na covid“ a kdo „s covidem“, tisíce lidí zemřely zbytečně a třeba i bez coronavirové nákazy prostě proto, že se zdravotnictví dočasně zhroutilo. Takové katastrofě, která na jaře postihla také Itálii, Španělsko či Velkou Británii, té musíme u nás předejít.

Protiepidemická opatření mají samozřejmě negativní dopad na ekonomiku. Jinou možnost ale v současnosti nemáme. Představa, že můžeme mít stovky tisíc nakažených, desítky tisíc hospitalizovaných, že denně bude umírat několik stovek našich spoluobčanů, a přesto všechno bude naše ekonomika prosperovat, tak ta je samozřejmě zcela nesmyslná. V případě nezvládnutí epidemie by ekonomika zkolabovala samospádem. A to by teprve byla katastrofa.

Apeluji tedy na vás z pozice lékaře i prezidenta České lékařské komory, abyste dodržovali veškerá protiepidemická opatření. Respektujte ono známé pravidlo tří R, tedy čisté ruce, nasazené roušky a rozestupy. Navíc pak jako čtvrté R používejte zdravý rozum a vyhýbejte se situacím, kdy byste se mohli nakazit. Buďte opatrní a ke svému okolí ohleduplní. To, že něco není zakázáno, ještě přece neznamená, že to musíme dělat.

Nepropadejte panice, pokud jste nemocní, nebojte se zajít k lékaři, abyste něco nezanedbali. Při dodržování protiepidemických opatření jsou nemocnice i ambulance soukromých lékařů bezpečným místem. Buďte však ohleduplní k nám zdravotníkům i k ostatním pacientům a pokud máte příznaky akutního respiračního onemocnění, kontaktujte nejprve telefonicky svého praktického lékaře.

Na druhou stranu nedbejte na rady různých „odborníků“, kteří zlehčují nebezpečí, o kterém často sami nic neví. Těmto lidem, kteří nenesou žádnou zodpovědnost, většinou nejde o nic jiného než o mediální pozornost. Chtějí být prostě zajímaví za každou cenu. Radím vám, ignorujte je.

Vážení spoluobčané, lékaři i ostatní zdravotníci jsou samozřejmě připraveni poskytovat zdravotní péči každému, kdo ji bude potřebovat. Máme-li však současnou epidemii zvládnout, potřebuje také my nutně vaši pomoc.

Buďte opatrní a navzájem k sobě ohleduplní! Respektujte platná protiepidemická opatření! Nenechte nás zdravotníky v tom samotné, pomozte nám!

5. října 2020

S přáním hodně zdraví a štěstí vám všem

MUDr. Milan Kubek – prezident České lékařské komory


 

V Jihočeském kraji se rýsuje široká koalice, vítězné ANO míří do opozice

Za první krok k nové koalici považoval lídr občanských demokratů Martin Kuba večerní schůzku s uskupením Společně pro Jižní Čechy, tvořenou TOP 09 a KDU-ČSL. Strany podepsaly memorandum o spolupráci a vyšachovaly tak vítězné hnutí ANO. Ještě v noci se pak přidaly ČSSD a hnutí Jihočeši 2012. Pokud vše půjde hladce, v úterý bude nová verze memoranda.

CELÝ ČLÁNEK


 

ODS má namířeno ke koalici bez ANO, přizvali i ČSSD a Jihočechy 2012

Vyjednávací týmy ODS a Společně pro jižní Čechy, tj. koalice KDU-ČSL a TOP 09, se sešly v pondělí navečer a podepsaly memorandum o spolupráci. Do noci pak jednaly také se zástupci ČSSD a Jihočechů 2012, hejtmanem by se mohl stát Martin Kuba z ODS.

CELÝ ČLÁNEK


 

Dopis ministra zdravotnictví Romana Prymuly lékařům

Vážení lékaři, členové České lékařské komory,

přijal jsem nabídku stát se ministrem zdravotnictví v době, kdy je tento post možná nejrizikovějším v novodobé historii a udělal jsem to proto, že jsem si nedovedl představit, že bych tuto pozici v době strmě narůstajících počtů případů COVID-19 odmítl. Slibuji, že udělám vše proto, abych epidemii zpomalil a vrátil náš život alespoň do trochu normálních kolejí, i když to určitě nebude lehké a bez pomoci všech občanů i velmi obtížně realizovatelné.

Nejprve ale bych vám všem chtěl velice poděkovat za obrovské penzum práce, které odvádíte při vykonávání zdravotnického povolání, kdy právě vy stojíte v první linii.

Někteří z nás z různých důvodů toto onemocnění podceňují, všechna fakta však ukazují, že to běžná „chřipečka“ skutečně není. Ať máte motivaci jakoukoliv, prosím zdržte se těchto vyjádření aspoň nyní, kdy si i každý laik s kalkulačkou snadno spočítá, kam se v horizontu jednoho měsíce můžeme dostat. Když nic nebudeme dělat, šíření totiž bude exponenciální a ne lineární, jak si někteří možná myslí.

Ano masmediální kampaně jsou naprosto za rámcem jakýchkoliv racionálních představ a polovina populace je totálně vyděšená a druhá naopak vše podceňuje a už na nic nereaguje a v tom je velké nebezpečí.

Nechci být ale pouze ministrem COVID-19, ale celého zdravotnictví. Musíme poskytovat v maximální možné míře i standardní péči a nezanedbávat ostatní diagnózy. To, že na ostatní choroby umírá více lidí než na COVID-19 je jistě pravdou. Ale vývoj rozhodně nelze bagatelizovat.

Vím, že administrativa a byrokracie systému je nekonečná, ale slibuji, že zaslouženou malou odměnu vám v lůžkových zařízeních najdete ve výplatě za říjen. Čeká nás možná ještě složitější období než na jaře. Podceněním epidemie jsme se dostali do situace, kdy dramaticky narůstá počet hospitalizovaných a bohužel i zemřelých. To na vás bude klást zvýšené nároky.  Bez vás ale tuto situaci nezvládneme a nezvládnu ji ani já, a proto vás žádám o vaši podporu.

Prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.


 

VZP se intenzivně věnuje problematice očkování proti chřipce

Zájem o očkování proti chřipce hrazené z veřejného zdravotního pojištění vzrostl za posledních osm let o 33,42 %. V roce 2019 se nechalo naočkovat 359 871 klientů VZP, kteří patří do skupiny pojištěnců s nárokem na očkování zdarma. Všeobecná zdravotní pojišťovna v loňském roce za vakcinaci těchto klientů zaplatila 170,5 milionu korun. Dalších 16 117 klientů VZP využilo příspěvek na očkování, jejž pojišťovna nabízí svým klientům z fondu prevence od roku 2013.

Na očkování proti chřipce hrazené z veřejného zdravotního pojištění mají dle zákona nárok pojištěnci nad 65 let věku, dále např. pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk, pacienti trpící závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév nebo dýchacích cest, ledvin nebo diabetem a osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče nebo v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.

Klienti VZP, kteří nemají na očkování hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění nárok, mohou využít na nákup očkovací látky proti chřipce příspěvek z fondu prevence. Ten byl pro letošní rok stanoven na 200 Kč. Čerpat ho mohou děti i dospělí.

„V letošním roce bude dodáno do České republiky téměř 900 000 dávek, což je o 15 % víc než v roce 2019,“ uvedl náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči David Šmehlík. Každý praktický lékař si objednává předpokládaný počet vakcín na podzim rok předem a na jaře doobjednává. Proto je velmi obtížné počet odhadnout.

Výrobní kapacita chřipkových vakcín v Evropě je omezena již řadu let. Alokace pro jednotlivé země se plánuje s výrazným předstihem a vzhledem k velkému zájmu se odvíjí zejména od počtu dávek dodaných v předchozím roce. Přesto se podařilo pro Českou republiku zajistit pro letošní rok významně vyšší počet vakcín. Česká republika má v rámci vyspělých zemí dlouhodobě nízkou proočkovanost. Ačkoli je pro řadu pojištěnců toto očkování plně hrazeno, nemají o ně zájem. Každý rok se tak desítky tisíc nevyužitých dávek likvidovaly.

„VZP bude dostupnost očkovacích látek monitorovat a ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví je připravena udělat maximum, aby byla možnost tyto dodávky v případě potřeby dodatečně navýšit,“ uvedl ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Zároveň dodal, že „v případě, že by již nyní někteří praktičtí lékaři měli očkovacích látek nedostatek, budou pacienty směrovat do těch ordinací, kde budou k dispozici“.

Letos se mohou nechat zájemci očkovat od 1. října, očkovací látky byly do ordinací praktických lékařů průběžně distribuovány již od konce srpna.

(tzvzp


 

 

Modernější léčba zvyšuje úspěšnost léčby infarktu

V roce 2019 zemřelo v nemocnici na infarkt myokardu 60 pacientů z tisíce. V roce 2010 jich bylo 78 z tisíce. To znamená, že během uplynulých 10 let došlo k poklesu o 23 %. Tento pozitivní trend úspěšnosti léčby infarktu myokardu vyplývá ze statistiky VZP vydané při příležitosti Světového dne srdce, který připadá na úterý 29. září.

Počet pacientů, kteří se léčili v nemocnici s infarktem myokardu, postupně klesá, a to o více než 13 % od roku 2010. Je to dáno do značené míry použitím stále modernějších technologií a samozřejmě také zlepšujícími se metodami léčby.

Celkové náklady na léčbu pacientů s infarktem myokardu za posledních 10 let klesly o 7,04 %, což je spojeno s různou cenou léčivých přípravků od různých dodavatelů.

Počet pacientů hospitalizovaných s infarktem myokardu a náklady VZP na jejich péči

 

Infarkt myokardu neboli srdeční mrtvice je civilizační onemocnění, ke kterému dochází, když srdeční sval není dostatečně prokrven. Vzniká tak, že se ucpe či kriticky zúží tepna zásobující srdeční sval. Nejčastějším příznakem infarktu myokardu je náhlá, ostrá, bodavá bolest na hrudi, popřípadě může vystřelovat do levé ruky. Infarktem jsou ohroženější muži než ženy a riziko stoupá s věkem.

Prevencí infarktu je především zdravý životní styl s vyváženou stravou a dostatkem pohybu, vhodné je vyhýbat se nadměrnému stresu. Samozřejmostí je přestat kouřit a alkohol pít s mírou. V rámci prevence kardiovaskulárních onemocnění VZP svým klientům nabízí finanční příspěvky na pravidelné pohybové aktivity (pro děti i dospělé) a také na odvykání kouření.

(tzvzp)


 

Výběr z médií: zavlažovací kanály na jižní Moravě, prašivé dluhopisy i vymáhání pokut z Itálie

PRAHA – 5. října: V českém tisku se v pondělí dočtete, že by za deset let mohl na jižní Moravě vzniknout největší systém zavlažovacích kanálů v Česku. Plán pochází už z doby socialismu, píší Hospodářské noviny. Na české portály se podle E15 opět dostávají prašivé dluhopisy – dluhopisy menších firem, které se vinou špatného byznys plánu ocitly na hranici krachu a své dluhy nechtějí splácet. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Ke koalici na jihu Čech je daleko, nakonec v ní nemusí být ANO ani ODS

Dvě nejsilnější uskupení v Jihočeském kraji, hnutí ANO a ODS, mají sice nově shodně po 12 křeslech v 55členném zastupitelstvu, ale i tento výsledek je může velmi snadno opět poslat do opozičních lavic, kde doposud seděly.

CELÝ ČLÁNEK


 

Senátor Kratochvíle neobhájil, postupuje šéf nemocnice a starosta Radomyšle

Na Strakonicku neobhájil svůj mandát dvaašedesátiletý senátor a ředitel Zemského hřebčince v Písku Karel Kratochvíle. V prvním kole skončil až pátý. První dvě místa obsadili ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala (ODS), který získal téměř 28 procent, a starosta Radomyšle Luboš Peterka (KDU-ČSL) s 15 procenty.

CELÝ ČLÁNEK


 

Skončí na jihu ANO v opozici? Možné to je, shodují se lídři napříč stranami

Usedne vítěz voleb v opozici? I to se může na jihu Čech stát, o koalici s ním příliš nestojí ani těsně druhá ODS, která získala v 55členném zastupitelstvu stejný počet mandátů (12 mandátů), nechtějí ji ani třetí Piráti (9 mandátů). Ti v neděli odpoledne jasně řekli, že se pokusí složit koalici bez ANO a bez ODS. Nikdo jiný z představitelů nejsilnějších pěti stran s konkrétní představou zatím nepřišel.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jihočeští Piráti se dohodli, že se pokusí složit koalici bez vítězů voleb

Poměrně překvapivou zprávu, co se koaličního vyjednávání po krajských volbách týká, si na nedělní odpoledne připravili jihočeští Piráti. Jejich klub se dohodl, že budou pracovat na uzavření koalice Pirátů, KDU+TOP09, ČSSD, STANu a Jihočechů 2012, a obratem o tom informoval veřejnost. Piráti tak dostáli svému předvolebnímu slibu, že budou o výsledcích jednání otevřeně informovat.

CELÝ ČLÁNEK


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK

 


Naposledy jsme se rozloučili

V uplynulých dnech jsme se na Prachaticku naposledy rozloučili:

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře