Z PRVNÍ RUKY: 40. týden 2020

Z PRVNÍ RUKY: 40. týden 2020

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Výběr z médií: problém s nalezením zubaře, přezutí auta i Češi berou horší práce

PRAHA – 3. října: V českém tisku se v sobotu dočtete, že jestli máte problém sehnat zubaře, nejste v tom sami. Regionální Deník přináší přehled krajů podle toho, jak těžké je se k zubaři objednat. Přezout auto podle Práva neznamená jen přehodit kola. Spousty řidičů si kvůli přeplněným autoservisům kola vymění na vlastní pěst. A právě v takovém případě je potřeba dodržovat hned několik pravidel. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
3. – 4. 10. MUDr. Chrášťanský Nemocniční 204, Prachatice 702 062 092
3. – 4. 10. MUDr. Voldřichová ČZ Strakonice 383 342 594

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Náměstek hejtmanky Hroch: Jihočeské obce si budou moct zažádat o krajskou dotaci v rámci podpory boje proti suchu i povodním

CESKÉ BUDĚJOVICE – 2. října: Minimálně 50 tisíc a maximálně milion korun. O krajskou dotaci v této výši si budou moct zažádat obce a svazky obcí na jihu Čech. Peníze jsou určeny na podporu boje se suchem i povodněmi. Rozhodnutí rady kraje ze čtvrtka 1. října potvrdil náměstek hejtmanky pro životní prostředí Pavel Hroch s tím, že celkem má kraj v rámci tohoto programu vyčleněny tři miliony korun.

„Dotační program Jihočeského kraje Podpora zpracování projektových záměrů na studie pro zmírnění dopadů klimatické změny první výzva pro rok 2020 byl vyhlášen a zveřejněn v pátek 2. října. Od tohoto data se mohou zájemci seznámit s pravidly programu, stáhnout žádost o dotaci a konzultovat své záměry. Vlastní termín podávání žádostí je od 2. do 13. listopadu letošního roku do 12 hodin,“ upřesnil Hroch.

Cílem dotačního programu je pak podle náměstka hejtmanky podpora zpracování projektových záměrů pro hledání a nalezení efektivních opatření adaptace krajiny na klimatické změny tak, aby byla odolnější proti suchu i povodním. „Nezbytným požadavkem navrhovaných opatření je jejich komplexnost, zahrnující jak přírodě blízká opatření, tak i technická opatření na zemědělském půdním fondu i v lesích,“ uzavřel Hroch.

Více informací naleznete na webových stránkách https://www.kraj-jihocesky.cz/dotace-fondy-eu/programove-dotace-jihoceskeho-kraje, aktuální výzvy.

(tzjč)


 

Výběr z médií: pekaři v Česku nemají zakázky, zájezdy jsou levnější a lidé chtějí odškodnit za covid

PRAHA –  2. října: V pátek se v českých novinách dočtete, že tržby pekáren se letos na jaře propadly více než o třetinu, tématem se zabývá regionální Deník. Nesnadnou situaci mají i cestovní kanceláře, které se už nyní snaží zákazníky nalákat na levnější first minute zájezdy, píše deník E15. Tématem pro Mf Dnes je v pátek rostoucí zájem Čechů o med i o včelařství.

CELÝ ČLÁNEK


 

V domově seniorů lze návštěvy dopředu zaregistrovat

PRACHATICE – 2. října: Stále platí, že v Domově seniorů Mistra Křišťana v Prachaticích, Bavorská 936 jsou návštěvy povoleny, informovala nás sociální pracovnice Ivana Bílková.

Ivana Bílková sdělila: „Na webových stránkách www.domovseniorupt.cz je pro registraci návštěv připraven rezervační formulář. Návštěvu je tedy nutné tímto způsobem předem rezervovat.  V nabídce termínů si vyberete datum a čas návštěvy, kliknutím jej potvrdíte a formulář vyplníte. V případě, že termín či čas návštěvy dosáhl maximální kapacity (je obsazen), vyberte si prosím z nabídky jiný termín a čas návštěvy. V nabídce jsou návštěvy od pondělí do soboty, v čase od 13.00 do 15.15 hodin, a to v zahradě domova seniorů či v jídelně. Doporučená doba návštěvy je 40 minut a jedné návštěvy se mohou zúčastnit 2 osoby.“

Navíc při příchodu na recepci vám bude ověřena tělesná teplota. V případě, že bude 37 stupňů nebo vyšší, nebude návštěva umožněna. Ivana Bílková dodává: „Žádáme Vás, abyste na návštěvu nechodili, pokud máte zdravotní obtíže, např. rýmu, kašel, nebo střevní problémy. Návštěvu v domově seniorů zvažte v případě, že se vracíte z dovolené nebo z cesty ze zemí s vyšším, nebo vysokým výskytem Covid 19.“

Stále i v domově platí po celou dobu návštěvy mít nasazené ochranné pomůcky – roušku či respirátor (bez výdechového ventilu). Důležitá je pochopitelně dezinfekce rukou. A na závěr řekla: „Děkujeme Vám za respektování uvedených opatření a těšíme se na Vás,“ Ivana Bílková, sociální pracovnice Domova seniorů Mistra Křišťana

(Město Prachatice)


 

Ministr Brabec: Vedle usvědčení pachatele je klíčová obnova Bečvy po katastrofě

PRAHA – 1. října: Ministr životního prostředí Richard Brabec dnes spolu s ředitelem České inspekce životního prostředí v Olomouci Radkem Pallósem shrnuli pro média zásah a likvidaci havárie na Bečvě. Ta byla poprvé hlášena místním úřadům, včetně ČIŽP, v neděli 20. září 2020 krátce po poledni. Kontaminační mrak postupoval na řece Bečvě od Hustopečí nad Bečvou až do Přerova. Později identifikovaný kyanid zasáhl více než třicetikilometrový úsek Bečvy, ve kterém uhynulo podle posledních vyjádření rybářů na 40 tun ryb. Podobná havárie se naposledy stala v roce 2006 na Labi, když ze závodu Draslovka vyteklo do řeky vyšší množství kyanidu. Vedle dopadení a usvědčení pachatele, na kterém pracují zlínští kriminalisté, je potřeba co nejrychleji obnovit život v řece.

„Rád bych v první řadě poděkoval všem, kteří na Bečvě od první chvíle v různé míře zasahovali. Jednalo se o ČIŽP OI Olomouc, ČIŽP OI Brno, Krajský úřad Olomouckého kraje, MěÚ Hranice, Lipník nad Bečvou, Přerov, Valašské Meziříčí, Povodí Moravy, PČR, HZS a Český rybářský svaz. Havárie takového mimořádného rozsahu se v českém prostředí stává jednou za 10 let,“ řekl dnes ministr životního prostředí Richard Brabec.

Česká inspekce životního prostředí byla u zásahu od první chvíle oznámení úniku. V průběhu 5 dnů odebrala a nechala analyzovat 56 vzorků z Bečvy a 40 vzorků z řeky Moravy, v prvních 5 dnech také opakovaně prověřila 21 subjektů, možných původců havárie. Od prvního dne byla též informačním kanálem pro média, kterým poskytovala veškeré dostupné informace o znečištění a postupu likvidačních prací. To se samozřejmě změnilo v pátek, když důkazy a veškeré podklady převzala policie.

Kanál, ze kterého kyanid vtekl do řeky, identifikovala ČIŽP ve čtvrtek na základě pondělních odebraných vzorků. „Jedná se o kanál, na který je napojeno více firem, což určitě aktuálně ztěžuje práci policie. Proto není dosud identifikován viník. Nelze tedy dávat do souvislosti Draslovku a tento případ, který se od počátku jeví jako složitější vzhledem k místním podmínkám,“ uvedl ředitel Pallós.

 „I podle našich poznatků se jedná o kanál, do kterého ústí odpadní vody z 13 km vzdáleného areálu bývalé Tesly Rožnov,“ pokračuje ředitel Pallós. Ostatně včera policejní zásah potvrdil médiím i ředitel společnosti, která dotčenou výusť provozuje. Vypouští se do něj ale vody i z dalších firem.

 „Usvědčení pachatele a odhalení příčiny je samozřejmě klíčové nejenom pro dovedení příslušného pachatele k odpovědnosti, ale i k realizaci případných nápravných opatření.  Vedle toho ale musíme co nejrychleji pracovat na obnově řeky. K tomu je nezbytné zjištění ekologického stavu řeky. S tím nám pomohou akademické instituce, se kterými již jednáme o studiích, které bude potřeba zpracovat, abychom mohli učinit příslušné kroky. V úterý při mé návštěvě Přerova jsme se také dohodli s rybáři, že si společně vypomůžeme. Oni nám pošlou odborné požadavky, které potřebují zjistit, aby řeku mohli znovu zarybnit a vrátit do ní život co nejdříve. Na druhou stranu je pozitivní zprávou, že už dnes jsou všechny hodnoty řeky v normálu a její přirozená obnova je vidět i na pohled. Podle aktuálních vzorků má řeka již standardní hodnoty, takže není nikomu nebezpečná,“ uzavřel ministr životního prostředí Richard Brabec.

 (tzmžp)


 

Kongres Budějovice kazuistické se poprvé konal bez fyzické přítomnosti posluchačů. Nemocnice České Budějovice jej uspořádala v online formě

ČESKÉ BUDĚJOVICE – 1. října: Ve čtvrtek 1. října se v prostorách vzdělávacího centra Nemocnice České Budějovice, a.s. uskutečnil sedmý ročník kongresu Budějovice kazuistické, který tradičně pořádá českobudějovická nemocnice společně se Zdravotně sociální fakultou Jihočeské univerzity. V souvislosti s protiepidemickými opatřeními byl kongres pro registrované účastníky vysílán živě na internetu.

Kongres je určen pro lékaře mladší pětatřiceti let, zdravotní sestry a další odborníky ze všech oblastí medicíny (radiologie, fyzioterapie a tak dále). Cílem akce je umožnit kolegům prezentovat výsledky své práce dobře uchopitelnou formou kazuistik či porovnat výsledky s kolegy z jiných nemocnic.

Organizace sedmého ročníku Budějovice kazuistické byla ovlivněna pandemií COVID-19. V souvislosti s protiepidemickými opatřeními byla akce přenášena v online formě bez fyzické přítomnosti pasivních účastníků. Těch bylo v tomto roce registrováno více než 700. „Rozhodnutí o změně formy z prezenční na „digitální“ padlo před pár desítkami hodin. Díky nevídanému nasazení celého organizačního týmu v čele s MUDr. Tomášem Hauerem a přijetí této výzvy ze strany všech přednášejících byl v 8:00 spuštěn živý přenos na dvou paralelních kanálech,“ uvedl předseda představenstva Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D.

Přednesená sdělení byla z rozmanitých odborností, například ortopedie a traumatologie, chirurgie, gynekologie, intenzívní medicíny, vnitřního lékařství a gastroenterologie, dětského lékařství, kardiovaskulární medicíny, neurooborů či infekčního lékařství. Sesterská sdělení napříč obory byla tematicky uvozena připomenutím letošního roku sestry, který byl Světovou zdravotnickou organizací vyhlášen na počest 200. výročí narození Florence Nightingalové.

„Jsem moc rád, že vzdělávání zejména mladších zdravotníků jihočeských nemocnic se nám daří realizovat navzdory nelehké epidemiologické situaci,“ uzavírá MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D., který společně s děkankou ZSF JU Mgr. Ivanou Chloubovou, Ph.D. převzal nad akcí záštitu.

(tznem)


 

Výrobci dodali do ČR meziročně o 20 % víc chřipkových vakcín

Ministerstvu zdravotnictví a Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv se na základě jednání se zástupci výrobců podařilo zajistit navýšení dodávek vakcín o více než 20 % oproti loňskému roku. Celkem ČR letos obdržela o 170 tisíc vakcín víc. Prioritně by se měly očkovat zranitelné skupiny obyvatel, mezi které patří osoby starší 65 let a chroničtí pacienti.

V letošním roce je s ohledem na pandemii onemocnění COVID-19 celosvětově zvýšená poptávka po očkování proti chřipce. Výrobní kapacity vakcín jsou plánovány dlouhodobě dopředu, nebylo proto možné jejich skokové navýšení po vypuknutí pandemie. Rozdělení letošní produkce vychází jako vždy z odběrů jednotlivých států v předchozím roce. Míra proočkovanosti v ČR je v porovnání s ostatními státy dlouhodobě velmi nízká (6 %). „Bohužel doplácíme na náš nezájem o očkování v minulých letech, kdy se dodané vakcíny ani nevyužily. Společně se Státním ústavem pro kontrolu léčiv jsme od jarních měsíců, tedy od začátku epidemie koronaviru, dělali maximum v komunikaci s výrobci, abychom je přesvědčili o navýšení dodávek do ČR. Výsledkem je 170 000 vakcín navíc,“ uvedla hlavní hygienička ČR Jarmila Rážová.

„S ohledem na plánování výrobního procesu rok dopředu, zahájíme společně s ministerstvem aktivity směrem k výrobcům ještě do konce tohoto roku, abychom pro ČR zajistili větší množství vakcín pro chřipkové období na příští rok,“ uvedla ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.

Závažný průběh onemocnění chřipkou hrozí zejména dospělým nad 65 let, osobám s chronickým onemocněním plic, srdce, ledvin, metabolickými poruchami (např. diabetes, onemocnění jater), neurologickými či svalovými poruchami zhoršujícími dýchání či se sníženou imunitou. Lidé z ohrožených skupin a senioři nad 65 let mají očkování zdarma nebo s minimálním doplatkem, ostatním přispívají zdravotní pojišťovny z fondu prevence. Očkování se musí opakovat každý rok. Výrobci přizpůsobují složení vakcíny doporučení WHO uvádějícího, jaké typy viru budou podle globálního sledování nadcházející sezonu kolovat.

Na český trh jsou letos dodané očkovací látky dvou držitelů rozhodnutí o registraci. Společnost Mylan dodává vakcínu Influvac Tetra. Společnost Sanofi Pasteur dodává očkovací látku Vaxigrip Tetra. „V obou případech jde o vakcínu obsahující antigeny čtyř kmenů chřipky, která má vyšší účinnost než vakcína s menším počtem antigenů. Z pohledu účinnosti a bezpečnosti považujeme obě vakcíny za ekvivalentní,“ doplnila ředitelka Storová. Držitelé rozhodnutí o registraci již dodali nebo dodají vakcínu během září a října do distribuční sítě, která dále zásobuje očkovací centra, lékaře nebo lékárny.

Pro léčivý přípravek VAXIGRIP TETRA byla dohodnuta cena se všemi zdravotními pojišťovnami ve výši 297,74 Kč. Pro léčivý přípravek INFLUVAC TETRA byla dohodnuta cena se všemi zdravotními pojišťovnami ve výši 328,46 Kč.

Pro pojištěnce nad 65 let věku a pro další rizikové skupiny pojištěnců je očkování včetně úhrady léčivého přípravku hrazeno v nejméně ekonomicky náročném provedení. „V praxi to znamená, že tito pojištěnci budou mít při použití přípravku VAXIGRIP TETRA očkování po dobu platnosti výše uzavřených smluv hrazené v plné výši ze zdravotního pojištění. Pro pacienty to znamená, že nebudou platit ani vakcínu, ani její aplikaci lékařem,“ vysvětlila ředitelka Storová.

Co se týká léčivého přípravku INFLUVAC TETRA, pacienti mají taktéž hrazenou aplikaci lékařem. Maximální doplatek za tuto vakcínu bude pro výše uvedenou skupinu pojištěnců v období od 1. října 2020 vzhledem k uzavřené smlouvě dosahovat výše 31 Kč.

„Ohledně aktuální dostupnosti vakcín je třeba vždy kontaktovat svého lékaře, lékárníka nebo přímo držitele rozhodnutí o registraci. V případě, že budou dodávky některého z dodavatelů vyčerpány, bude držitelem ohlášeno přerušení dodávek, které zveřejňujeme na webových stránkách,“ dodala za SÚKL Irena Storová.

Chřipkové epidemie postihují Českou republiku v chladných měsících roku, nejčastěji mezi prosincem a březnem. Nejvhodnější pro očkování je tak doba před začátkem chřipkové sezóny. „Ideálním termínem pro očkování je říjen a listopad. Rozhodně není nutné se jít očkovat hned 1. října, prosím tedy občany, aby svou návštěvu lékaře rozložili do nadcházejících týdnů. Očkovat lze až do začátku chřipkové epidemie, je však nutné vzít v úvahu, že ochrana nastoupí až za cca 14 dní. Imunita po očkování přetrvává 6 měsíců až 1 rok. Protože virus chřipky se neustále mění, je vhodné očkování každý rok opakovat,“ uvedla Jarmila Rážová.

Chřipka je virové onemocnění vyvolané viry chřipky A, B a C, které napadají horní i dolní cesty dýchací. Onemocnění začíná náhle, je provázeno vysokou horečkou, schváceností, bolestmi hlavy, svalů, dýchacími obtížemi (nejčastěji kašel bez vykašlávání). Chřipka se šíří především kapénkovou infekcí. Inkubační doba je několik hodin až 5 dní, nejčastěji však 1-2 dny. Nejrizikovější je úzký kontakt s kašlajícím nemocným. Virus přežívá v prostředí až 14 dní, je možné nakazit se i z kontaminovaných předmětů (podání ruky, telefonní sluchátka, držadla v MHD, hračky, použité kapesníky).

„V období zvýšeného výskytu respiračních onemocnění je důležité zvýšeně dbát na hygienu, zejména si mýt ruce před jídlem, nemnout si oči a obličej. Nutná je i ohleduplnost nemocných. Je třeba kašlat a kýchat do kapesníku, použité kapesníky ihned likvidovat, zůstat izolován doma a nešířit tak dále onemocnění. Rouška přes nos a ústa nemocného snižuje riziko nakažení jeho okolí. Ochrana proti chřipce je tak stejná jako ochrana proti koronaviru,“ uzavřela Rážová.

(tzmz)


 

MPSV rozdělilo 21 milionů na mimořádné odměny sociálním pracovníkům v obcích

Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes zveřejnilo výsledky mimořádného řízení pro poskytnutí dotace na odměny sociálním pracovníkům na obecních úřadech. Odměny v řádech desítek tisíc korun budou více než tisícovce sociálních pracovníků vyplaceny za jejich zvýšené pracovní úsilí v období od 13. 3. 2020 do 31. 5. 2020, kdy pomáhali zejména seniorům, občanům se zdravotním postižením, rodinám s dětmi a dalším osobám překonat náročné období nouzového stavu v době první vlny šíření nákazy COVID-19.

O mimořádnou dotaci zažádalo 285 obcí a bylo mezi ně rozděleno celkem 21 336 556 Kč.

„Práce sociálních pracovníků je nepostradatelná, a proto jsem ráda, že se nám podařilo zajistit finance na jejich mimořádné odměny. Sociální pracovníci na obcích si to za své nasazení v době první vlny epidemie nepochybně plně zaslouží. Peníze na odměny jsme právě dnes odeslali na účty krajů,“ uvedla ministryně Maláčová.

Obecní úřady mají nyní možnost z dotace uhradit mimořádné odměny k platům sociálních pracovníků za práci ve ztíženém pracovním prostředí. Tito pracovníci byli v souvislosti s protipandemickými opatřeními vystaveni riziku nákazy z důvodu nezbytného osobního kontaktu s jinými osobami při výkonu sjednaného druhu práce ve ztíženém provozu. Odměny budou těmto pracovníkům vyplaceny také  za mimořádné pracovní nasazení. Sociální pracovník tak může získat odměnu  až 24 544 Kč hrubého za celé uznatelné období.

Výsledky dotačního řízení jsou uveřejněny zde: https://www.mpsv.cz/web/cz/dotace-2020

(tzmpsv)


 

Velký Den za obnovu lesa se nekoná, malé pokračují

Den za obnovu lesa se 17. října bohužel neuskuteční. Lesy ČR ho pro veřejnost připravovaly několik měsíců na 13 místech v zemi. Ruší ho s ohledem na vyhlášení nouzového stavu v souvislosti s pandemií COVID-19. Loňského prvního ročníku se zúčastnilo přes 30 tisíc lidí.

„Děkujeme všem, kteří chtěli přijít do lesa pomoci a dozvědět se o lesích nové generace, jež sázíme. Letos naše plány nevyjdou, ale nevadí. Budeme se na Den za obnovu lesa těšit příští rok,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček a velké díky vzkázal i všem známým osobnostem, sportovcům, hercům a dalším, kteří lesníky při přípravě Dne podpořili a také se na akci chystali.

Jakmile to epidemiologická opatření dovolí, veřejnost se ale může dál zapojit do obnovy lesa při menších pracovních akcích pořádaných Lesy ČR během podzimu a určených pro menší skupiny deseti až třiceti osob. „Letos se těchto malých Dnů konaly desítky. Mají velkou výhodu. Zájemci se hlásí online a počet účastníků tak můžeme průběžně regulovat podle opatření platných v daném místě i čase,“ uvedl Martin Zajíček, vedoucí Odboru vnějších vztahů Lesů ČR.

Veškeré informace jsou zveřejněné na sociálních sítích, na webu Klub nového lesa i ve stejnojmenné mobilní aplikaci. Z klubových portálů se lidé dovědí, jaká práce je v konkrétním místě čeká a všechny organizační pokyny. „I když bylo počasí letošního léta pro lesy příznivější, kalamita nekončí. V novodobé historii lesnictví obnovujeme lesy v nevídaném rozsahu. Tím, že se na tom chtějí lidé sami podílet, cítíme velkou podporu, které je třeba. I za to děkujeme,“ dodal Vojáček. Lesy ČR vysazují na všech holých plochách pestrou směs dřevin, takže vytvářejí budoucí smíšené a odolnější lesy.

(tzlčr)


 

Výběr z médií: zadržení aktivisté, chybějící úředníci na soudu i zabraňování srocování mládeže

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana zadržela policie a soud je poslal do vazby. Jsou podezřelí z krácení daní. Oba udržovali kontakt s prezidentem Milošem Zemanem, píše Deník N. Na Městském soudu v Praze podle Hospodářských novin chybí úředníci. Z devatenácti protokolujících úřednic na trestním úseku podalo deset z nich výpověď. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 1. října: Oblačno až zataženo a na východě a severovýchodě místy, jinde ojediněle, déšť nebo mrholení, k večeru od východu srážky četnější. V jihozápadní polovině Čech jasno až polojasno. Ráno a dopoledne hlavně v Čechách místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C, v jihozápadní polovině Čech 15 °C až 19 °C. Slabý proměnlivý nebo severozápadní vítr do 4 m/s.

Pátek 2. října: Oblačno až zataženo, během dne místy polojasno, k večeru další ubývání oblačnosti. Na severu a severovýchodě zpočátku místy déšť nebo mrholení. Ráno místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s bude během dne postupně zesilovat, hlavně na Českomoravské vrchovině a na horách.


 

Končí lhůta pro podávání žádostí v programu COVID – Nájemné

Dnes, tedy ve středu 30. září 2020, končí možnost podávat žádosti v programu COVID – Nájemné. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) upozorňuje zájemce o čerpání podpory, aby rozpracované a nepodané žádosti nezapomněli podat prostřednictvím informačního systému AIS.

U žádostí, které jsou ve stavu „Rozpracovaný“, je nutné je v systému podat do 30. září 2020 do 23:59 hodin. Po tomto datu už podat nové žádosti nebude možné. Před podáním je také třeba podle podmínek programu uhradit alespoň 50 % rozhodného nájemného (80 % v případě nájmu v objektu v majetku státu). Po 30. září 2020 už tyto vady nebude možné odstranit.

Administrace včas podaných žádostí a uvolňování prostředků na schválené žádosti bude pokračovat i po uvedeném datu. Nyní plánované ukončení realizace programu je stanoveno k 31. prosinci 2020.

Dotační program COVID – Nájemné připravilo MPO v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru. Určen je podnikatelům, kteří museli kvůli krizovým mimořádným opatřením dočasně uzavřít provozovny pro maloobchodní činnost a poskytování služeb zákazníkům.

Výzvu MPO zveřejnilo 19. června 2020, žádosti je možné podávat od 26. června do 30. září 2020 23:59 hodin on-line prostřednictvím informačního systému přístupného z https://najemne.mpo.cz, v němž jsou i všechna potřebná potvrzení a formuláře. Maximální výše podpory pro jednoho žadatele je 10 milionů Kč.

(tzmpo)


 

Pacienti Nemocnice České Budějovice budou volit v pátek 2. října

O nadcházející krajské volby pacienti českobudějovické nemocnice nepřijdou. Zájemci, kteří splní zákonné podmínky, budou volit v pátek 2. října, kdy se za nimi dostaví zástupci okrskové volební komise. „O volby je v naší nemocnici pokaždé zájem. Aby se mohla volba uskutečnit, musí voliči předložit doklad totožnosti a splnit zákonné podmínky,“ informuje náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Monika Kyselová. Volební komisaři by měli do nemocnice dorazit s přenosnou volební schránkou po 14. hodině. Postupně projdou dolní i horní areál. Podobným způsobem budou moci pacienti volit i v ostatních jihočeských nemocnicích.

(tznem)


 

V srpnu nevyhověl jeden vzorek benzinu

Českou obchodní inspekcí bylo v měsíci srpnu 2020 odebráno a kontrolováno celkem 101 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolovaný vzorek nevyhověl v jakostním parametru „tlak par“, kdy naměřená hodnota tohoto jakostního parametru byla 67,8 kPa (maximální hodnota při zahrnutí nejistoty měření 60,9 kPa). Ostatní kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228+A1/Z1/O1 – Motorová paliva – Bezolovnaté automobilové benziny – Technické požadavky a metody zkoušení.

Ve sledovaném období byl kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 127 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 101 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

(tzčoi)


 

Hejtmanka Ivana Stráská zahájila III. ročník konference (K)rok rodiny s tématem Rodina – ruku v ruce životem. Kvůli pandemii se akce konala poprvé online.

Rodina – ruku v ruce životem. Ta byla hlavním tématem III. ročníku konference (K)rok rodiny, která se konala v úterý 29. září na Krajském úřadě Jihočeského kraje. Kvůli koronavirové pandemii z bezpečnostních důvodů poprvé online. Celkem se do ní zapojilo 95 účastníků. Potvrdila to jedna z koordinátorek tohoto projektu Alena Bártíková z jihočeské centrály Ministerstva práce a sociálních věcí.

„Problémem dnešní doby je, že se téměř polovina manželství rozvádí. Vždy se ptám, proč? Jestli je to proto, že do toho partnerského vztahu – a není potřeba mluvit jenom o manželství, vstupujeme s přehnanými nároky. Jestli do něj vstupujeme neuváženě, jestli si uvědomujeme, že to, co chceme my, nemusí být to, co chce ten druhý a dokážeme si sednout, povídat si a někdy z těch svých nároků slevit. Jestli si uvědomujeme, že hlavním smyslem partnerského vztahu bývají děti. A právě ty potřebují rodinu nejvíce. Já bych byla velmi ráda, kdybychom využili tuto konferenci pro rodinu k tomu, abychom se nad těmito otázkami zamysleli, možná do těch partnerských vztahů vstupovali trochu pokorněji a zodpovědněji,“ uvedla při zahájení hejtmanka Ivana Stráská, jedna z těch, kteří tuto akci pravidelně zaštiťují.

Během odborného programu pak mimo jiné vystoupil ředitel Portus Parchatice, o.p.s., Petr Šmíd. Tématem jeho workshopu byla Rodina a virtuální sítě. Pozitivně na něj reagovala například Eva Farková, jedna z účastnic konference: „Skvělé byly konkrétní tipy pro rodiče dětí k virtuálnímu světu. Třeba, kdy dítěti pořídit mobilní telefon, jak se mu přiblížit v komunikaci o virtuálním světě, jaké sociální sítě jsou momentálně „in“ a co vše dítě pravděpodobně používá“. Rodinu na první místo klade i herečka Jihočeského divadla Dana Špilauer Verzichová, která je od počátku pořádání konference (K)rok rodiny její patronkou. O roli rodiny v rámci péče o své blízké, zejména o seniory, pak pohovořili Ivo Mareš, Olga Starostková a Monika Marušková z Diakonie ČCE. Se svým příspěvkem vystoupila i výkonná ředitelka UNICEF Pavla Gomba.

„Velice mě těší, že i v této nelehké době se do našeho projektu formou online zapojilo tolik účastníků. Přibližně stejně, jako do předchozích dvou ročníků. Všem bych za to chtěla poděkovat,“ uzavřela Bártíková.

Text a foto: (tzjč)

 


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Upozorňujeme návštěvníky, že ve středu 30.9.2020 budou z důvodu inventury uzavřena informační střediska Kvilda a Stožec.
Děkujeme za pochopení.

(fb)


 

Výběr z médií: ztráta čichu během koronaviru, zavřené cirkusy, senioři umírali na jaře i kvůli izolaci

Ztráta čichu během koronaviru je dobrým znamením. Deník N píše, že se díky tomu často nemoc nerozšíří do plic. Pokud projde novela zákona na ochranu zvířat proti týrání, některé cirkusy zavřou. Tématu se věnuje středeční Mf Dnes. Senioři během jarní vlny pandemie umírali více kvůli izolaci než na covid-19. Za úmrtí seniorů mohl podle Hospodářských novin zhoršený přístup ke zdravotní péči. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Jak se zachovat při diagnóze covid-19 u zaměstnanců, poradí hlavní hygienička

Jak se zachovat při diagnóze COVID-19 u zaměstnanců nebo hosta stravovacího a ubytovacího zařízení – to jsou některá z témat chystané Ranní kávy 8. října 2020 s ředitelkou Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslavou Kotrbovou. Hostem bude i Jindřich Florian, ředitel českokrumlovské nemocnice, která je dle jeho slov připravena postarat se o nemocné.

„Současná situace je pro nás všechny nepředvídatelná, o to víc pro firmy a podnikatele. Vedle dotazů týkajících se aktuálních opatření a vlivu na podnikání se nás často firmy ptají, jak postupovat v situaci, kdy se v jejich kolektivu objeví zaměstnanec s pozitivním výsledkem na covid. Proto jsme ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí připravili na 8. října 2020 diskusní on-line Ranní kávu k tématu současné epidemiologické situace a postupu při zjištění nákazy v provozu firmy,“ představuje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory.

Jedním z hostů on-line Ranní kávy bude také Jindřich Florian, ředitel českokrumlovské nemocnice, který upozorňuje: „Epidemii nelze zlehčovat nebo dokonce ignorovat.“ Jindřich Florian také varuje, že nebezpečím není jen onemocnění zdravotníků, ale i zavírání dětských kolektivních zařízení a škol: „Maminky budou s dětmi doma a my sice budeme mít lůžka, ale k nim nikoho.“

Hlavním hostem diskusní on-line Ranní kávy bude ředitelka Krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Od hostů zazní informace k aktuálnímu vývoji koronavirové pandemie v Jihočeském kraji, doporučení firmám na základě současných opatření, ale také pohled ze strany lékařů. Dle slov Jindřicha Floriana je například nemocnice Český Krumlov připravena postarat se o nemocné do určitého stadia závažnosti onemocnění, v indikovaných případech je možný překlad v rámci holdingu Jihočeských nemocnic na vyšší pracoviště podle závažnosti stavu každého jedince.

Na on-line Ranní kávu, pořádanou oblastní kanceláří Jhk v Českém Krumlově, která se bude konat 8. října 2020 od 9 hod., se mohou zájemci přihlásit na internetových stránkách Jihočeské hospodářské komory www.jhk.cz. Na základě registrace obdrží zájemce odkaz, díky kterému se bude moci diskusního setkání účastnit a současně pokládat své dotazy.

Jihočeská hospodářská komora také připravuje další webináře či akce zaměřující se na problematiku covid-19 ve firmách. Sledujte chystané události na webu Jhk.cz.

(tzjhk)


 

Předpověď počasí

Středa 30. září: Oblačno až polojasno, ráno ojediněle mlhy, hlavně na západě. Na Moravě, ve Slezsku a východě Čech oblačno až zataženo, během dne místy ubývání oblačnosti. Ojediněle, na severovýchodě a východě zpočátku místy, přeháňky nebo déšť, na horách srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C, na severozápadě při slunečném počasí až 18 °C. Slabý, ve východní polovině území mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek 1. října: Polojasno až skoro jasno. Ve východní polovině území oblačno až zataženo a na východě místy, jinde ojediněle, přeháňky nebo déšť. Ráno hlavně v Čechách místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, na Moravě a ve Slezsku 12 °C až 16 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Šestý ročník soutěže Jihočeská sestřička se uskuteční až v roce 2021

V sobotu 3. října se v Nemocnici České Budějovice, a.s. měl konat další ročník tradiční soutěže Jihočeská sestřička. Nakonec tomu tak nebude, a to vzhledem k eskalující epidemiologické situaci a na základě domluvy s řediteli zdravotnických škol. Šestý ročník se tak v Českých Budějovicích uskuteční až na jaře roku 2021.

 

(tzjč)


 

Informace k volbám, které se týkají Jihočeského kraje, naleznete ZDE.


 

Informace pro voliče, kteří jsou v období voleb (řádný termín voleb do zastupitelstva kraje a prvního kola senátních voleb je 2. a 3 října 2020 a případně druhého kola senátních voleb 9. a 10. října 2020) v izolaci nebo v karanténě z důvodu nemoci Covid-19 – ZDE.

 

Výběr z médií: zkracování otvírací doby u České pošty, horší sklizeň chmele a dovolená 2021

V českých novinách se v úterý dočtete, že Česká pošta zkracuje otevírací dobu poboček. Informuje o tom Mf Dnes. Letošní sklizeň chmele dopadne podle týdeníku Euro hůř, než pěstitelé předpokládali. A Češi už teď plánují dovolené na příští léto, píšou Lidové noviny. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 29. září: Oblačno až zataženo, v západní polovině Čech i polojasno a ráno ojediněle mlhy. Ve východní polovině území na většině území déšť nebo přeháňky. Později večer a odpoledne postupné ubývání srážek. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C, v západní polovině Čech až 17 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa 30. září: Oblačno až polojasno, v severovýchodní polovině území až zataženo. Ojediněle, na severovýchodě místy, přeháňky nebo déšť, na horách srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C. Slabý, ve východní polovině území mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.


 

Výluka nebude

Připomínáme, že výluka Lenora – Volary, která měla proběhnout od 29. září do 2. října, je zrušena. Vlaky v tomto úseku pojedou bez omezení.

Sledujte aktuální informace o výlukách zde: http://www.gwtr.cz/cs/o-spolecnosti/omezeni-provozu

GW Train Regio


 

Domov pro seniory Stachy – Kůsov: Zákaz návštěv

Platí do odvolaní od středy 30.9.2020, 00:00 hodin (výjimky platí pro klienty v terminálním stádiu a klienty s opatrovníky).
Zaváděná opatření jsou preventivní a dočasná, po zklidnění epidemiologické situace budeme od těchto opatření upouštět.
V současné době však musíme udělat vše pro ochranu před nákazou našich klientů – Vašich blízkých. Balíčky potravin pro klienty do odvolání jsou povoleny.

(fb)


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Naposledy jsme se rozloučili…

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře