KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na září – ZDE
• ZÁŘÍ A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE

 

7. – 13. září


 

Výběr z médií: zloději mezi dětmi, zdražování pšenice a mouky a poloviční počet svateb oproti loňsku

Děti do patnácti let stále více kradou a mladých delikventů přibývá i ve výchovných ústavech, všímá si toho sobotní Mf Dnes. Mlynáři hrozí zdražením mouky, protože roste cena pšenice. Zdražení pečiva a chleba ale zatím podle Deníku nehrozí. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 12. září: Jasno až polojasno, přechodně místy až oblačno. Zpočátku ojediněle, hlavně na západě, mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Slabý vítr jižních směrů do 4 m/s.

Neděle 13. září: Jasno až polojasno, jen přechodně až oblačno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
12. – 13. 9. MDDr. Kovařičová 1.máje 116/13, Vimperk 380 428 840
12. – 13. 9. MUDr. Šornová ZS Radomyšl 383 392 246

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Imunita a aromaterapie: ne všechny esenciální oleje jsou vhodné, a už vůbec ne pro děti

Na začátku podzimu se často setkáváme s různými radami ohledně prevence sezónních onemocnění u dětí i dospělých. Mnohé z rad pak obsahují esenciální oleje v množství více než obrovském.

CELÝ ČLÁNEK


 

Expert popisuje správné větrání. Jak snížit riziko šíření covidu doma, v taxíku či místnostech bez oken

Jedním ze způsobů, jak omezit šíření nákazy v uzavřených prostorech, je správné větrání. Na co se při tom soustředit, vysvětluje Aleš Rubina, odborník na větrání zdravotnických zařízení ze Stavební fakulty VUT Brno.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: žádané roušky, chybějící pravidla pro hoteliéry na horách a levnější topení

V českých novinách se v pátek dočtete, že roušky a respirátory jsou v Česku znovu žádaným zbožím. Informují o tom Lidové noviny. Hory se chystají na zimu. Chybí jim ale pravidla proti nákaze, píšou Hospodářské noviny. A topení bude podle Mf Dnes v zimě levnější. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 11. září: Skoro jasno až polojasno, místy až oblačno. Později ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C. Slabý jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Sobota 12. září: Jasno až polojasno, odpoledne a večer místy až oblačno a ojediněle přeháňky nebo i možnost bouřky. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C.


 

Výběr z médií: hledání české vakcíny, očkování proti chřipce a Češi pijí častěji více vína místo piva

V českých novinách se v úterý dočtete, že vývoj české vakcíny proti koronaviru je stále na začátku. Píše o tom Deník N. Očkování proti chřipce je podle Mf Dnes zaměstnaneckým benefitem podzimu. A Češi stále častěji pijí víno místo piva, informuje týdeník Ekonom. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Děti vyrazí pohádkovým lesem na rozhlednu Semenec v Týně nad Vltavou

Děti z Týna nad Vltavou a okolí vyrazí v sobotu 12. září po osmileté přestávce znovu pohádkovým lesem k místní rozhledně Semenec. Organizátorem akce, jejímž partnerem je Skupina ČEZ v rámci programu Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, je vltavotýnské sdružení Activ.

„Princip akce zůstává i po několikaleté přestávce stále stejný. Děti vstoupí do pohádky na kraji zahrádkářské kolonie Semenec. Na zhruba dvoukilometrové trase budou potkávat jednotlivá pohádková stanoviště, kde po splnění úkolu dostanou razítko a samozřejmě také odměnu za své snažení. Odměna bude v cíli u rozhledny ještě doplněna o špekáček, který si budou moci opéct na připraveném ohni,“ uvedla Markéta Karešová, hlavní pořadatelka Pohádkového lesa a autorka celého konceptu akce.

Procházku je možné absolvovat od 10 do 15 hodin. Ovšem v přesně daný čas. Toto opatření zavedli pořadatelé proto, aby se děti ve stejnou dobu nehromadily na jednotlivých stanovištích a byly volně rozptýleny po trase. „Čas startu bude uveden na startovní kartě, kterou lze koupit za 30 korun v prodejně hraček Renaty Trnkové v Tyršově ulici v Týně nad Vltavou,“ poznamenal Filip Valtr ze sdružení Activ.

Podle něho účastníky čeká příjemný den v přírodě, což ocení nejen děti, pro které je akce určena, ale jistě i dospělý doprovod. „Pokud bude vyprodáno, nebo bude mít kdokoli jakýkoli dotaz, jsme k dispozici na telefonních číslech 724 590 115 a 724 658 631. Zpětně budeme zařazovat časy, na které se někdo omluví. Z tohoto důvodu prosíme každého, kdo zjistí, že nemůže dorazit, aby nám zavolal. Vrátíme startovné a čas uvolníme dalším,“ doplnil Valtr

(pp)


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 10. září: Oblačno až zataženo, na jihovýchodě zpočátku zmenšená oblačnost. Místy přeháňky, četnější na horách. Během dne od severozápadu až severu ustávání srážek a na většině území postupně ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C, na jižní Moravě až 24 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s se bude odpoledne měnit na severovýchodní.

Pátek 11. září: Skoro jasno až polojasno, místy až oblačno. Později ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C. Slabý jihovýchodní vítr do 4 m/s.


 

Lidem nad 60 let pošleme respirátor a pět roušek, rozhodla vláda. Distribuci zajistí pošta

Všichni občané starší 60 let dostanou od státu jeden respirátor a pět roušek. Na středečním mimořádném zasedání o tom rozhodla vláda. Jak na twitteru oznámil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček z ČSSD, občanům je ze zásob státu doručí Česká pošta.

CELÝ ČLÁNEK


 

Mimořádná kontrolní akce „Italské trhy“

Česká obchodní inspekce provedla mimořádnou kontrolní akci, která se zaměřila na tzv. „Italské trhy,“ též prezentované pod názvem „Ape food tour-buon apetito“. Kromě jediného českého prodejce nepředložil ani jeden z prodávajících platné živnostenské oprávnění, stánky byly neoznačené, tedy anonymní. “Z mého pohledu něco, s čím jsem se ještě nesetkal,“ říká ke kontrolám ředitel ČOI pro Jihomoravský a Zlínský kraj Karel Havlíček.

V Brně na náměstí Svobody probíhaly ve dnech 31. 8. 2020 – 5. 9. 2020 „Italské trhy“, kde byly prodávány převážně potraviny, bižuterie a textil označeny jako „italské“. Inspektoři provedli kontrolu na 8 stáncích. Prodávající byli, až na jednu výjimku, cizinci. Kromě jediného českého prodejce nepředložil ani jeden z prodávajících platné živnostenské oprávnění, žádný ze stánků nebyl nijak označen.

Pro podezření na porušování právních předpisů týkajících se značení a skladování potravin, byl proto neprodleně informován inspektorát Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně a následně i Živnostenský úřad Magistrátu města Brna.

Při samotné kontrole zjistili inspektoři celou řadu pochybení v rámci právních předpisů dozorovaných Českou obchodní inspekcí:

• na stánku s bižuterií a stříbrem byly uvedeny ceny pouze v eurech, o ceně v českých korunách nebyl spotřebitel informován (§ 12, zák. č. 634/1992 Sb.)

• na špercích nebyla uvedena informace o výrobci, dovozci či dodavateli (§ 10 odst. 1, zák. č. 634/1992 Sb.)

•bylo zjištěno používání váhy s neplatným úředním ověřením (§ 3 odst. 1 písm. d), zák. č. 634/1992 Sb.)

• textil prodávaný na jednom ze stánků nebyl označen složením materiálu v českém jazyce (NV č. 1007/2011 – čl. 15)

• u 4 stánků byl vydán doklad, který však neobsahoval zákonem stanovené náležitosti (§ 16, zák. č. 634/1992 Sb.)

• u stánku s prodejem alkoholických nápojů nebyla uvedena písemná informace o zákazu prodeje alkoholu osobám mladším 18 let (§ 13 odst. 1, zák. č. 65/2017 Sb.)

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce pravomocně uložila v jednom případě pokutu příkazem na místě, u dalších pěti prodejců budou přestupky řešeny ve správním řízení (kde bude také rozhodnuto o výši sankce).

(tzčoi)


 

Potravinářská inspekce nevpustila do ČR přes 17 tun arašídů s aflatoxiny

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro Středočeský kraj zadržela zásilku 17 820 kg arašídů (Podzemnice olejná) původem z Číny, kterou nevpustila do vnitřního trhu ČR. U potraviny „Peanuts in shell 9/11“ (arašídy neloupané) laboratorní analýza prokázala překročení maximálního limitu pro přítomnost aflatoxinu B1 a sumy aflatoxinů B1, B2, G1, G2. Jednalo se o šarži s označením 3700/131590213, jejímž dovozcem do ČR je Hosova obchodní společnost spol. s r.o., Pavlov 1 58833 Stonařov. Výrobcem v zemi původu je společnost QINGDAO NUTSTAR FOOSTUFF CO., LTD., ESTABLISHMENT NO. 3700/13159, Čína. Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, které vznikají jako produkt metabolismu plísní a řadí se ke karcinogenním látkám. Inspekce vložila informaci o zjištění do evropského systému rychlého varování RASFF.

Text a foto: (tzszpi)

 


 

Výběr z médií: revoluční novinka pro záchranáře, děti z klokánků i školení chovatelů šelem

V českém tisku se ve středu dočtete, že záchranná služba v Česku přichází unikátní novinkou. Zdravotníkům budou nově pomáhat videopřenosy, díky kterým uvidí místo nehody ještě před příjezdem, píše Mf Dnes. Velká část dětí, která se dostala do klokánků během epidemie koronaviru, se podle Práva nevrátila zpátky do svých rodin. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Zlá a hodná pšenice: bílý rohlík je chyba a kuskus je v pořádku?

Jak už to tak v dnešní době bývá, některé potraviny dostávají hodně negativní nálepky, přestože si to vůbec nezaslouží a není důvod, proč bychom se měli dané potraviny bát nebo se jí vyhýbat. Jak je tomu u pšenice?

CELÝ ČLÁNEK


 

Otrava houbami: mezi příznaky patří i veselost nebo záškuby v lýtku

Houbařská sezóna je v plném proudu a riziko otravy spolu s ní. Příznaky se mohou objevit okamžitě, ale třeba i po šesti hodinách. A rozhodně to nemusí být jen zvracení nebo průjem.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 9. září: Jasno nebo skoro jasno, zpočátku ojediněle mlhy, hlavně na jihu. Později večer na severozápadě Čech přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr do 4 m/s.

Čtvrtek 10. září: Oblačno až zataženo, na jihovýchodě zpočátku zmenšená oblačnost. Místy přeháňky, četnější na horách. Později od severozápadu postupně ubývání oblačnosti, místy až na skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C, na jihu Moravy až 24 °C.


 

Výběr z médií: pochybení soudkyně, česká sója a soud s řidičem mustangu za nehodu u Špindlerova Mlýna

V českých novinách se v úterý dočtete, že soudkyně okresního soudu Plzeň-jih v minulosti několikrát pochybila, přesto soudí dál, píše Právo. Na českých polích se podle Hospodářských novin stále častěji objevuje sója. A už za dva dny začne soud s řidičem, který loni podle obžaloby způsobil dopravní nehodu, při níž zemřel generál Milan Jakubů. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 8. září: Jasno nebo skoro jasno, na severu přechodně polojasno. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 20 °C až 24 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr do 4 m/s.

Středa 9. září: Jasno nebo skoro jasno, ráno ojediněle mlhy. Později večer na severozápadě Čech přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr do 4 m/s.


 

Žádosti z programu COVID-Kultura je možné podávat do 18. září

Víc než 54 milionů korun. Dosavadní částka, o kterou požádali či se chystají požádat v programu COVID-Kultura podnikatelé. Celkem podali či v systému rozpracovali a chystají se podat 117 žádostí. Žádosti v programu COVID-Kultura je sice aktuálně možné podávat do 18. září 2020, jedná se však o prodloužení výzvy do 30. září 2020. Podrobné informace jsou k dispozici na www.mpo.cz/kultura.

O podporu z programu COVID – Kultura žádají nejen divadla, ale také známé kapely či velké hudební festivaly jsou třeba České hrady. Žádosti podávají i menší subjekty. „Zájem v posledních dnech roste, jde o častý jev vždy, když se blíží konec termínu. Doporučujeme s podáním žádosti nyní neotálet, současně jednáme o tom, aby se výzva prodloužila. Také řešíme parametry druhé výzvy tak, aby se v kontextu se zrušenými nebo přeloženými akcemi pro veřejnost pomohlo více subjektům, a to nejen těm, co pořádají akce kulturní,“ říká koordinátor Inovační strategie ČR Robin Čumpelík. Dodává, že Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) jedná s asociacemi, které zastupují pořadatele různých druhů veřejných událostí od veletrhů, výstav přes kongresy, divadla až po koncerty, ale i další.

„Asociace hudebních festivalů FESTAS vítá jakoukoliv pomoc v nelehké situaci, kdy v důsledku vládních opatření došlo k faktickému zrušení letošní festivalové sezóny. Program COVID – Kultura je principiálně správným krokem,“ říká výkonný ředitel FESTAS – festivalová asociace Marek Vohralík a dodává: „Alespoň částečně zmenšuje propast v tom, jak stát v současné situaci pomáhá kultuře dotované a té, která za běžných okolností funguje nezávisle na státních subvencích a státu pouze přináší nejen formou vytváření kulturní nabídky v regionech, ale také přímo finančně formou daní, odvodů a vytvářením podnikatelských příležitostí pro třetí subjekty.“

Speciální dotační program COVID – Kultura připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Ministerstvem kultury v reakci na celosvětovou pandemii koronaviru. Určen je podnikatelům v oblasti kulturního a kreativního průmyslu. Podporu mohou využít na marně vynaložené výdaje, které vznikly od 1. října 2019 do 17. května 2020 ve spojitosti s organizací kulturních akcí, které se měly konat od 10. března 2020 do 31. srpna 2020 a v přímé souvislosti s mimořádnými opatřeními vlády byly přesunuty nebo zrušeny. Připraveno je 900 milionů korun s tím, že podpora může příjemci pokrýt až 50 % uznatelných výdajů za přesunuté nebo zrušené kulturní akce. Maximálně může žadatel získat 5 milionů korun. Všechny potřebné doklady (například čestná prohlášení) a formuláře jsou pro žadatele připraveny v informačním systému, přes který se o dotaci z programu COVID – Kultura žádá. K dispozici je také metodická podpora žadatelů o dotaci, a to od pondělí do pátku od 8:30 do 16:30 hodin, na e-mailu: kultura@mpo.cz či speciální informační lince 1212.

(tzmpo)


 

Zákaz návštěv v domovech pro seniory ve Strakonicích

V souvislosti s nepříznivým vývojem epidemiologické situace ve výskytu onemocnění COVID-19 způsobené novým koronavirem ve strakonickém regionu a s ohledem na zdraví našich uživatelů i zaměstnanců, kteří o naše seniory pečují, rozhodlo vedení Městského ústavu sociálních služeb Strakonice (MěÚSS) o ZÁKAZU NÁVŠTĚV.
ZÁKAZ je platný od 8. 9. 2020 do odvolání a týká se všech domovů MěÚSS Strakonice, tedy Domova pro seniory v Lidické ulici a Domova pro seniory v Rybniční ulici včetně Domova se zvláštním režimem.
Děkujeme za pochopení a ohleduplnost.
Vedení MěÚSS Strakonice

(fb)


 

Výběr z médií: vyšetřování zdravotnických pomůcek, nemocnice bez peněz, poplatek za psy

V českých novinách se v pondělí dočtete, že Evropská komise zahájila v Česku vyšetřování kvůli zahraničním zdravotním pomůckám, píše týdeník Euro. Krajské nemocnice trápí podle deníku E15 nedostatek peněz. A pejskaře čeká další několikasetkorunový poplatek, informuje v Mf Dnes. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 7. září: Polojasno až oblačno, v jihovýchodní polovině území zpočátku až zataženo a ráno místy doznívající déšť nebo přeháňky. Večer vyjasňování. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý 8. září: Jasno až polojasno, na severu odpoledne přibývání oblačnost. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr do 4 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si fotky novorozenců

Díky vstřícnosti novorozeneckých oddělení jihočeských nemocnic vám každou neděli na stránkách Deníku přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily v Jihočeském kraji.

CELÝ ČLÁNEK


 

Již nejsou mezi námi

Kdo nás na Prachaticku v posledních dnech opustil:

CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře