KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na srpen – ZDE
• ČERVENEC A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE

 

24. – 30. srpna


 

Výběr z médií: doporučení zdravotnické organizace, nákup samohybných děl i návrat lišek do lesů

V českém tisku se v sobotu dočtete, že Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby děti starší 12 let nosily roušky za stejných podmínek jako dospělí a děti do pěti let by ji kvůli bezpečnosti neměly nosit vůbec. Píše to deník Právo. Armáda je podle týdeníku Euro o něco blíž nákupu 52 nových samohybných děl Caesar za téměř šest miliard korun. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kvůli silným bouřkám bylo bez proudu až 17 000 domácností. Meteorologové vydali další výstrahu

Přívalový déšť a bouřky se v noci na sobotu přehnaly přes naše území, a to hlavně v Čechách. Doprovázel je vítr s rychlostí až 70 kilometrů za hodinu. Pravděpodobně v sobotu večer se ale bouřky vrátí a meteorologové před nimi vydali výstrahu s vysokým stupněm nebezpečí.

CELÝ ČLÁNEK


 

Vojtěch: Počty nakažených porostou. Za světlo na konci tunelu považuje vakcínu

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) očekává, že počty nakažených novým typem koronaviru na podzim zákonitě dál porostou. Důležité podle něj bude to, aby nepřibývalo vážných případů

CELÝ ROZHOVOR


 

Policejní oddělení ve Volarech je od pátku na týden zavřené

Policisté od pátečního odpoledne uzavřeli oddělení ve Volarech, důvodem je preventivní karanténa.

CELÝ ČLÁNEK


 

Silný vítr na jihu Čech opět lámal stromy a zastavil i vlaky

V pátek večer opět Jihočechy potrápil silný vítr, někde doprovázený i bouřkami.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: nadbytek obilí v Česku, praní peněz z východu a jak vyměnit propanbutanovou lahev

Deštivé léto prospělo letošní úrodě obilí. Podle Hospodářských novin bude největší za posledních deset let a zemědělci řeší, co budou dělat s přebytky. Mf Dnes píše o Česku jako o zastávce na trase podezřelých peněz z východu do daňových rájů. Deník pak v pátek radí, jak vyměnit starou propanbutanovou lahev za novou. Kvůli mezeře v zákoně to totiž některé stanice nedělají. Více ve výběru z médií, který připravil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
29. – 30. 8. MUDr. Kuncl poliklinika Vimperk 388 414 979
29. – 30. 8. MUDr. Semenkiv náměstí Svobody 36, Volyně 602 744 244

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Počasí v pátek 28. srpna a předpověď na další dny

Dnešní ráno je citelně chladnější než to včerejší. Zatímco včera byly teploty nejčastěji 18 až 14 °C (obr.1), dnes klesly na 11 až 7 °C, na šumavských slatích ojediněle až k nule (obr.2).
Přes den budou ale teploty vyšší než včera a hlavně v noci na sobotu a v noci na neděli a v neděli přes den bude na většině území pršet. Může se objevit i vydatnější déšť a během krátké doby může spadnout kolem 40 mm vody.
O víkendu bude velký rozdíl v teplotách mezi západem Čech a východem Moravy. Zatímco na západě bude teplota mezi 17 a 18 °C, na východě bude o 10 °C tepleji. Způsobí to frontální rozhraní nad naším územím, které bude oddělovat chladný vzduch na západě od teplého na východě.

(fbčhmú)


 

Ředitelem Českého rozhlasu České Budějovice a Vysočina byl opětovně jmenován Zdeněk Duspiva

Rada Českého rozhlasu jmenovala s účinností od 1. října 2020 na dobu dvou let Zdeňka Duspivu ředitelem rozhlasových studií v Českých Budějovicích a na Vysočině. Funkci ředitele obou stanic zastává Zdeněk Duspiva již od roku 2013.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: klesající počet odposlechů, návrat perlorodek do českých řek i klesající ceny ořechů

V českém tisku se ve čtvrtek dočtete, že počet odposlechů klesá, meziročně jich ubylo přes 400. Podle deníku Právo, který získal analýzu policejního prezidia, cílí hlavně na drogové gangy. Do českých řek se podle Lidových novin možná vrátí perlorodky. Čeští a rakouští vědci vypěstovali v poloumělém chovu novou generaci, kterou teď vysazují do řeky Malše. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 27. srpna: Převážně oblačno, jen přechodně polojasno, hlavně ráno. Večer ubývání oblačnosti. Na severu ojediněle přeháňky, hlavně na horách. Nejvyšší denní teploty 20 °C až 24 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, začne odpoledne slábnout.

Pátek 28. srpna: Zpočátku jasno až polojasno, během dne postupně přibývání oblačnosti. Později odpoledne a večer od jihozápadu místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 24 °C až 28 °C, na západě Čech kolem 23 °C.


 

Nákup dětských přezůvek: často dětem špatně měříme velikost

Tento týden je bude shánět většina rodičů. Přezůvky potřebují všechny školkové i starší děti. Čím se řídit při nákupu a jak se skutečně dobře změří velikost dětské nohy, radí fyzioterapeutka.

CELÝ ČLÁNEK


 

Mléko k obezitě dětí nevede, je to mýtus

Vede k obezitě a kardiovaskulárním problémům? O mléce koluje mezi lidmi stále spousta mýtů. Přitom má nespočet pozitivních zdravotních dopadů – třeba je výborným zdrojem vitamínu D.

CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: bezpečnost dětí na internetu, český nanosatelit i samosběr zeleniny na Olomoucku

Ve středečním tisku se dočtete, že školy podcenily bezpečí dětí na internetu. Během koronakrize přitom trávila na internetu podle průzkumu víc než čtyři hodiny denně až čtvrtina dětí mladších osmnácti let, píší Lidové noviny. Technici v leteckém výzkumném ústavu v pražských Letňanech podle Mf Dnes dokončují nanosatelit, který do vesmíru vynese raketa Elona Muska. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 26. srpna: Skoro jasno až polojasno. V severní polovině území oblačno, přechodně až zataženo a ojediněle přeháňky, na horách četnější. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C, na Moravě a ve Slezsku 25 °C až 29 °C. Mírný, postupně čerstvý jihozápadní až západní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, ve středních a západních Čechách a na horách na severu ojediněle i silnější. Večer začne vítr zvolna slábnout.

Čtvrtek 27. srpna: Polojasno až oblačno, na severu ojediněle přeháňky, hlavně na horách. Nejvyšší denní teploty 20 °C až 24 °C. Čerstvý západní až severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, začne odpoledne slábnout.


 

Nemocnice Prachatice ruší zákaz návštěv

S ohledem na příznivou epidemiologickou situaci v okrese Prachatice povoluje od středy 26. srpna Nemocnice Prachatice návštěvy pacientů.

„Žádáme pacienty i návštěvy, aby nadále v prostorách nemocnice používali ochranu dýchacích cest a nosili roušky,“ dodává předseda představenstva Nemocnice Prachatice Michal Čarvaš.

(tznem)


 

Výběr z médií: méně peněz pro školy od obcí, problémy s kopáči vltavínů i změny na českých polích

V úterním tisku se dočtete, že školy dostávají od obcí méně peněz, než by podle daňového určení měly. Často to podle Deníku N dělají nevědomky. Kopáči vltavínů podle regionálního Deníku pustoší kraj. Jen za první pololetí letošního roku řešili policisté na jihu Čech na 30 případů neukázněných hledačů vzácných kamenů. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

CELÝ ČLÁNEK


 

Kromě tradiční sborovny a kabinetů přibudou speciální místnosti jako ohlašovna nebo karanténa

Nadcházející školní rok bude kvůli koronaviru zcela odlišný, než všechny předchozí. Školy po celé zemi se musí řídit speciálním manuálem ministerstva školství. Nakoupily dezinfekci, roušky, štíty, ale připravují i speciální místnosti.

CELÝ ČLÁNEK


 

Zločiny z archivu: Smrt na hranici v lednu 1949. Podívejte se, co se stalo

Dvaadvacátého ledna 1949 nad ránem vedl v Nové Peci strážmistr Cízler na služebnu SNB tři mladíky. Jeden z nich, tehdy 20letý Oldřich U., mu na cestě z bezprostřední blízkosti zezadu prostřelil hlavu.

CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 25. srpna: Jasno až polojasno, během dne hlavně v Čechách přechodně až oblačno. Nejvyšší denní teploty 22 °C až 26 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Středa 26. srpna: Jasno až polojasno, v severní polovině území přechodně oblačno a na severu ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C, na Moravě a ve Slezsku 26 °C až 30 °C. Čerstvý vítr jihozápadní až západní vítr 6 až 11 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách až 25 m/s, bude večer zvolna slábnout.


 

Výběr z médií: koronavirový manuál děsí lékaře, letiště zrušilo tendr i zbrzdění kůrovce

V českém tisku se v pondělí dočtete, že koronavirový manuál pro školy zaskočil pediatry. Podle Deníku N se obávají návalu nových povinností. Pražské Letiště Václava Havla podle Mf Dnes zrušilo soutěž na protidronový štít. Šetří tak peníze, které kvůli koronaviru ztratilo úbytkem cestujících. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CEL´X ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 24. srpna: Jasno až polojasno, během dne většinou oblačno a zejména na severu ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C. Slabý, během dne mírný západní vítr 2 až 6 m/s.

Úterý 25. srpna: Jasno až polojasno, během dne hlavně v Čechách i oblačno. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C.


 

Naposledy jsme se rozloučili

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili.

CELÝ ČLÁNEK


 

Česká pošta upravuje otevírací dobu poboček

Celkem 265 poboček České pošty čeká od 1. září změna hodin pro veřejnost. Dalších poboček se změna dotkne v říjnu, převážně u menších pošt ve městech. Mezi hlavní důvody, které k této změně přispěly, patří zkušenosti z koronavirové krize, kdy bylo potřeba upravovat otevírací hodiny pro veřejnost s ohledem na zajištění poštovních služeb pro klienty a zároveň v návaznosti na přijatá hygienická opatření. Důsledkem změn bude jednak posun hodin pro veřejnost v některých dnech až do 18 hodin, vyšší obsazenost přepážek a také lepší zastupitelnost v případě neočekávaných událostí, např. během epidemií.

Hlavním principem změny je nahrazení tzv. dvousměnného provozu jednosměnným. V praxi to bude vypadat tak, že místo dvou pracovníků, kteří se v jednom dni střídali ve  dvou intervalech, bude nově jeden pracovník zajišťovat přepážku v pondělí a ve středu od otevření pošty až do 18 hodin a v úterý, čtvrtek a v pátek od 8 hodin až do uzavření konkrétní pobočky. V konečném důsledku to umožní obsadit více přepážek, které doposud mnohdy zůstávaly neobsazené.

Česká pošta zároveň reaguje na neočekávané události posledních měsíců, kdy se pošťáků dotýkala karanténní opatření a řešily se personální zástupy na jednotlivých provozovnách. Jednosměnný provoz umožní vytvoření personálních kapacit na menších poštách, které by byly případně využity na velkých pobočkách. Nové nastavení umožní i snazší zvládnutí vánočních provozů a výpadku velkých skupin pracovníků bez nutnosti čerpat další personální náklady.

Ke změně otevírací doby nedojde u jednopřepážkových poštovních poboček ve venkovské síti a pošt s nepřetržitým provozem. V obcích nad 20 tis. obyvatel bude fungovat vždy jedna hlavní pošta, jejíž současný rozsah otevíracích hodin pro veřejnost zůstane zachován. Otevírací doba poštovních poboček umístěných v obchodních centrech se rovněž nemění.

Počítá se také s využitím volných kapacit na poštách. Ty by měly přispět také k lepšímu prozákaznickému přístupu. Půjde například o vykrytí absencí pracovníků z ostatních pošt (zástup za nemoc/karanténa, OČR, čerpání dovolených, apod.), podporu expresního výdeje balíků (aktivní vyhledávání zásilek a předání k přepážce), zajištění přípravy pošty před začátkem otevírací doby a po uzavření pobočky, nebo třeba zajištění telefonické komunikace s klienty.

Aktuální seznam poboček, na kterých budou od 1. září nově upravené hodiny pro veřejnost, naleznete ZDE

(tzčp)


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře