JIŽNÍ ČECHY: Pod Kletí letos připravili pro rodiny s dětmi celý balíček...

JIŽNÍ ČECHY: Pod Kletí letos připravili pro rodiny s dětmi celý balíček cyklotras na jednotlivé dny v týdnu

Kostel sv. Martina Chelčice

 

Pod Kletí, nejvyšším vrcholem Blanského lesa, respektive v chelčickém sídle stejnojmenné jihočeské turistické oblasti, se zrodila jedna z novinek letošního jihočeského léta, které s sebou nese nechtěný přívlastek „koronavirové“. Je jím balíček cyklotras vybraných zdejšími destinačními manažery speciálně pro rodiny s dětmi.

„Rodinám s dětmi je vlastně určeno celé letošní léto na jihu Čech, které je kvůli covidu úplně jiné, než jsme byli zvyklí před pandemií. Zaměřili jsme se proto na nabídku rodinné dovolené v bezpečném prostředí mimo turisticky extrémně exponované oblasti,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a připomněla bezmála 40 milionů korun, kterými kraj kompenzuje slevové programy v rámci podpory cestovního ruchu v regionu.

Návštěvníci jihu Čech tak nyní mají unikátní možnost získat 30% slevy na ubytování a až 70% slevy na vstupné na různé atraktivity v oblasti. Stačí navštívit unikátní portál Jihočeské centrály cestovního ruchu (JCCR): www.leto.jiznicechy.cz. Zde jsou k dispozici samozřejmě také veškeré detailní informace o nabídce všech jedenácti certifikovaných turistických oblastí na jihu Čech. Něco svého si tu najde opravdu každý. Například v PodKletí.

„PodKletí je bez nadsázky výkladní skříní jihočeského venkova a selského baroka, jehož perlou je světově ceněná holašovická náves zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Pro letošní letní sezónu připravila zdejší destinační společnost atraktivní balíček rodinných cyklotras na každý den v týdnu,“ poznamenal ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

Na kole kolem Netolic, i tak by se dal nazvat celý cykloturistický balíček nabízející trasy, které procházejí historickým centrem regionu, městem Netolice. „Trasy je možné libovolně kombinovat a užít si tak lze celý týden, i delší dobu, každý den někde jinde. Na Netolicku, Zbudovských Blatech, Chelčicku nebo Lhenicku, zajet se lze podívat do Holašovic, letos mimořádně bez davů zahraničních turistů. Stačí vzít jízdní kolo a vyrazit,“ konstatovala manažerka turistické oblasti PodKletí Lucie Lafatová.

V nabídce je mimo jiné cca 50 kilometrů dlouhá Naučná cyklostezka Historická krajina Netolicko. V dalších dnech je pak možné se vydat na „Kdyby byl Bavorov…“ na hrad Helfenburk – 43 km, Na Blata za selským barokem – 25 km, Na Zlatý potok a hrad Osule – 40 km, Za přírodou a památkami Blanského lesa – 54 km, Netolickou oborou za pověstmi a rožmberskými památkami – 20 km, Po stopách Karla Klostermanna za „Mlhami na Blatech“ – 30 km či Za památkami Chelčicka a kolem Svobodných Hor – 33 km.


 

Turistická oblast PodKletí s rozlohou 859 km2 a svými 64 partnerskými obcemi a městy se rozkládá jihozápadně od Českých Budějovic. Zahrnuje roviny a rybníky Zbudovských Blat, ovocnářskou oblast Chelčicka – Lhenicka, historické Netolicko s renesančním zámkem Kratochvíle až k vrchům Blanského lesa kolem hory Kletě, na Křemežsku, Chvalšinsku a Kájovsku. Jižněji pak i díky řece Vltavě propojuje Boršov nad Vltavou, hrad Dívčí Kámen a Zlatou Korunu se šumavským podhůřím Boleticka, Ktišska a Křišťanova. Více o PodKletí lze nalézt na webových portálech: www.jiznicechy.cz/turisticke-oblasti/pk-podkleti, www.jihoceskyvenkov.cz, nebo na facebookovém profilu: www.facebook.com/JihoceskyVenkovPodkleti.

 

Text a foto: (tzjč)

Archeopark Netolice

 

Záboří

 

Holašovice

 

Netolice

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře