TÝN NAD VLTAVOU: Historicky první závod obcí na dračích lodích na Vltavě...

TÝN NAD VLTAVOU: Historicky první závod obcí na dračích lodích na Vltavě ovládla posádka Bukovska

 

Na Vltavě mezi mosty v Týně nad Vltavou se v sobotu 15. srpna uskutečnil historicky první závod obcí na dračích lodích. Z dramatického klání na hladině řeky, ve dvou skupinách „každý s každým“ a strhujícího play off, nakonec v konkurenci deseti obecních posádek vyšel vítězně tým dragon boatu Dolního Bukovska.

Na startovní listině závodu, který byl součástí programu letošního Oranžového roku v okolí Jaderné elektrárny Temelín, byly zapsány desetičlenné smíšené posádky Chrášťan, Dražíče, Březnice, Českých Budějovic, Zvěrkovic, Dolního Bukovska, Týna nad Vltavou, vltavotýnského Studia Olympie, Bělčic a Temelína.

„Vůbec poprvé se v Týně nad Vltavou o věčnou slávu utkají obecní posádky. Sousedi, kamarádi z dětství, deset párů silných paží, přesný rytmus bubeníka a vzhůru za triumfem pro domovskou obec! Postavte sestavu, domluvte se s vaším starostou a nic nestojí v cestě, abyste se zapsali do obecní kroniky zlatým písmem,“ s touto výzvou přišli nedávno organizátoři závodů v čele s Pavlem Šplíchalem, vltavotýnským patriotem. Zabrala. Obecní týmy vznikly. Podporu poskytla temelínská elektrárna a město Týn nad Vltavou. Vodu pro lodě dodala Vltava a elán místní nadšenci.

„Před rokem jsme uspořádali závody firem a ohlasy byly tak skvělé, že jsme s kolegou Petrem Malým začali uvažovat o uspořádání závodů pro okolní obce. A ukázalo se, že tato myšlenka je životaschopná. Díky městu a především pak Jaderné elektrárně Temelín se na řece zase něco děje,“ uvedl v sobotu na lidmi zcela zaplněném levém břehu Vltavy mezi vltavotýnskými mosty Šplíchal.

A bavili se všichni. Diváci i posádky. V některých byli osobně přítomni starostové. Svého měli na palubách například dračí lodě Týna nad Vltavou či Chrášťan. Ani Ivo Machálek, starosta Týna, ani jeho kolega z Chrášťan Josef Vomáčka, však své týmy na medailová místa nedovezli. „Nevadí, na příští rok se lépe připravíme,“ zhodnotil výsledek Vomáčka a naznačil, že ze závodů obcí na dračích lodích by se mohla stát nová tradice Vltavotýnska.

Suverény soutěže se staly týmy Dolního Bukovska a Bělčic, které se bez jediné porážky probojovaly ze svých skupin, přes čtvrtfinále a semifinále play off až do finále. O výsledku vzájemného, nervy drásajícího souboje na 200 metrové trati, nakonec rozhodla až cílová kamera. Pro první místo si s rozdílem jedné desetiny sekundy dojela posádka Dolního Bukovska vedená starostkou Ivanou Makovičkovou. Na otázku, jaký má recept na vítězství, stále se usmívající starostka odpověděla: „Těžko říci. Zalarmovala jsem členy zastupitelstva a dobrovolné hasiče ať jdou hájit čest našeho městyse. A všichni, kteří jsme tu, jsme na dračí lodi seděli na včerejším tréninku poprvé v životě. Takže zřejmě zvítězila víra a odhodlání. V každém případě jsme se dobře pobavili a doufám, že nás doma přivítají tak, jak se na správné šampióny sluší.“

Konečné pořadí závodů: 1. Dolní Bukovsko, 2. Bělčice, 3. České Budějovice – Vltava, 4. Zvěrkovice, 5. Březnice, 6. Chrášťany, 7. Dražíč, 8. Týn nad Vltavou – Studio Olympie, 9. Temelín, 10. Týn nad Vltavou.

 

Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře