ANKETA NA FACEBOOKU: Je Vimperk mrtvé město?

ANKETA NA FACEBOOKU: Je Vimperk mrtvé město?

Vimperk – Rožmberská ulice v červencovém odpoledni všedního dne / Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

Je Vimperk mrtvé město, jak zaznělo v několika předchozích komentářích? Ptali jsme se v minulém týdnu na našem facebookovém profilu čtenářů. Odpovědělo šest desítek z nich. Jejich názory dnes přetiskujeme v plném znění bez redakční úpravy:

Vaclav Bakulka Kocegura Prázdné obchody, prázdné ulice, prázdné náměstí, skoro každý den stejné, jak to tedy je, kde je pravda a lidé.

Zdenek Chval je to mrtvé město a není se co divit když v centrum žije početná komunita parazitů a pak mrtvé po stránce údržby nezametené ulice některá místa jak na skládce neudržovaná zeleň a pak když někdo přijede do města at vlakem tak autobusem tak první co vidí zanedbaná nádraží a v centrum co tam je nic do města už hodně málo a ze zahrady raději zadem ze zámku než přes město a večerky to nevytrhnou

Vladislav Šlégr Málokdy píši komentář, ale nebylo by lepší, než hlasovat zda ano/ne, hledat co s tím? Všichni, kteří ve Vimperku něco děláme pro místní i návštěvníky, se snažíme, aby mrtvé nebylo. Když se ptám návštěv, diví se, kolik akcí se tu koná, na tak malé město. Přijďte s něčím novým, co vám opravdu chybí (že je zavřená hospoda – opravdu je to problém, promluvte si s majitelem proč) a zkuste neco udělat pro změnu. Jde to.

Blanka Žižková Pred 11 lety jsem se odstehovala a ted kdyz jsem se vratila opet na jih…Vimper je metvej…zaseklej..bez zivota…lide se neusmivaji..nezdravi…byvalo tam fajn,ale to uz je strasne davno

Eva Knoblochová Pred par lety mesto v lete docela zilo. Cele leto byl pravidelny program na zamku jako koncerty, sermiri, slavnosti mesta s pruvodem. Po zmene kastelana to vicememe ustalo. Doufejme, ze po skonceni oprav na zamku mesto ozije. Nejen kvuli turistum. Ale i kvuli mistnim.

 Jirina Lencova Ano…bývalo to tu lepší…

Honza Snap Pěsta Ano je to mrtve mesto. Pro kamarada jsme tam usporadali rozlucku se svobodou. S tim ze v sobotu obejdeme par hospod. Po desate vecer jsme pomalu nemeli kam jit. Smutne.

Martina Zelenková Znám horší

Zuzana Je .. ne..
.. lidí jako máku.. krásné město i okolí.. procházky se psy, na houby… a božský klid..

Ivan Hanzal Bylo a je.

Markéta Zelenková Když sem tam chodila na gympl, 2000-04, tak bylo všude lidí…. Kam se poděli?

Ilona Vintrová Vy jste moc náročný.K nám do vsi nejezdí ani autobus a co máme říkat.

Blanka Čepelakova Ne

Hofik Zdeněk Hofmann Jsem také x let o xx Km, ale je to moje rodné město! A je to prostě začátek Šumavy, klid a pohoda!

Věra Buňatová já už jsem své mládí prožila v socialismu – bylo krásně, byli jsme mladí, ale navíc jsme se uměli bavit mezi sebou, Vimperské kulturní léto na letňáku bylo fajn, setkání mládeže na Šumavě bylo také obohacení. A k tomu spousta hospod na počet obyvatel, kino s bohatým programem filmů různých států – nejen USA a SSSR.,také diskotéky, zábavné programy různých škol pro ostatní…dnes žádný průmysl, zrušené školy a učiliště, restaurace ubývají, přibývají bary a herny – město téměř bez průmyslu – nějak už se cítím být víc doma na malém městě na Vysočině, kde žiju druhou polovinu svého života.

Mirka-Jaromíra Chárlie Elisabett Dřív bylo zcela běžné že se šlo jen tak se projít do města,dát si zmrzku,sednou si do parku,dítě se tam vyběhalo a pohrálo …… dneska se vysedává u počítače a to je ten problém,vypněte na 3 hodiny elektriku a lidé půjdou ven.

Pavel Lisický V loni zde byla navsteva ze Slovenska a velice si to zde pochvalovali.

Skopek Zdenek Ano, Vimperk je mrtvé město. 30 let umírá. Kdo tu žije dlouho, tak to vidí. Škoda.

Brnovjak Jiri Souhlasím s tím že vše je jen v lidech ale chybí tam něco něco jako páteční a večerní malé koncerty, představení, vystoupení atd a třeba o nedělích čaje o páté…. třeba nějaký malý kolotoč pro děti kam by rodiče s dětmi mohli v neděli odpoledne. Myslím si že je spousta možností jak oživit Vimperk.

Roman Bilek VŠE JE JEN V LIDECH.

Blanka Jelínková Je to město tak akorát se vším všudy

Zdeněk Čurda Ondrášek Jako rodák musím přiznat že ano. Kolikrát si kladu otázku, za čím by sem měli turisté jezdit… Je to průjezdná zóna nic víc.

Jan Beneš Když porovnám dobu od mého dětství po současnost, tak město jako takové dost prokouklo, ale myslím si že dřív se uměli lidé více bavit a bylo víc společenských akcí – např. již zmiňované pivní slavnosti na zimáku, divadlo a představení na letňáku, akce na zámku, dřevařské závody na fotbalovém stadionu apod.

Věra Bártová Mě to nevadí, aspoň je klid…

Milan Graus Ne

Marie Urbánková Myslím, že problém je i v tom, že zaniklo mnoho podniků, firem… Kde je Šumavan, tiskárny, Fruta…? Lidé tam jezdili do práce, pak se samozřejmě zdrželi také ve městě. Zaniklo i plno obchodů, ve kterých se dalo dobře nakoupit.  A co je v Kašperkách tak úžasného, že je lidí plné město? Jsou známy ze seriálu Policie Modrava, tak se tam lidé jedou podívat. A projíždějí na Kašperk. Osobně mám také raději klid Vimperka. Dobré město pro bydlení.

Miroslav Mýval Peleška Minimálně vizuálně za poslední roky veliký pokrok, ale jinak je to vážně pořád město duchů. Těžko říci, kde je zakopaný pes. Ale už moji rodiče a prarodiče jezdívali za zábavou a na nákupy do okolních měst a “úspěšně” to pak předali svým dětem.  Osobně vnímám jako problém například to, že naprostá většina lidí, co projde gymplem a odejde na vysokou, se do Vimperka už vrátí leda tak jednou za čas na víkend za rodičema. Těch co se vrátí aby tam trvale žili a pracovali je ale naprosté minimum. Sám jsem toho důkazem. Za mě tam naprosto chybí (nebo je jen prazvláštně pasivní) generace třicátníků, čtyřicátníků, kteří by tomu městu vtiskli nějakou výraznější tvář .. myšleno kulturně, ale třeba i ekonomicky

Patrick Ipkis Plánka Přijeli za náma přátelé z Teplic. Prosli jsme náměstí, pak zámek, kolem arboreta,centrum zase na náměstí. Byla neděle. Popravdě jsme moc turistů nepotkali. Za čím by sem taky jeli. Zámek v rekonstrukci, na Haselburk chodí snad jen ti,co tam bydlí a tech par starejch baráků ,to není nic, za čím by sem kdo jel. Takže to tady v podstatě mrtvý je.

Kateřina Karabiňošová Jsem ve VIMPERKU nová.No ,né jen já ,ale i moje děti a přítel. Po pravdě se nám sem moc nechtělo,byla to opravdu poslední možnost.Jenže v PT,Husinci nebo Vl .Bř…byt né a né najít. Až tady od dvou dobrých duší se podařilo to větší bydlení získat.
Děti byli naštvaný a my se prostě smířili.
Jenže hned krátce po nastěhování ,jsme pomaličku začali zjišťovat ,že on ten Vimperk není vlastně tak ošklivý ,jako se prezentuje od té strany co je Rohde.Já ho vždy(Vimperk) měla za tak ošklivé jako je třeba autobusové nádraží .A to je fakt kekel nehezký.
Nakonec jsme začali objevovat všelijaká zákoutí,uličky ,obchůdky.Náš puberťák je nadšen,že prej to tu je mazec (jen prý rampy chybí)ale že to tu žije mnohem víc než v Pétéčkách a Březí
Nakonec vlastně bydlíme u Zámku a máme Vimp jako na dlani….
A víte co ?….
Jsme tu rádi, líbí se nám tady a je tady krásně .

Petra Kůsová Behem Corony byl areal na Vodniku plny sportovcu, ted dost casto zeje prazdnotou…asi sportuji v hospudkachale jinak je tu krasne.

Hana Zubova Petra Kůsová ano ted zeje praznotou ale hlavne to bude tim ze ti sportovci maji prazdniny (děti a dorost asi v hospudkach nesedi) a tak se nekonaji treninky ,proto to prazdno, v zari se muzete zas kochat sportovcu bude dost

Mirka-Jaromíra Chárlie Elisabett Když ve Vimperku býval Sraz mládeže to bylo živo až až. Nebo slavnosti piva na zimáku.

Pavel Lisický Mirka-Jaromíra Chárlie Elisabett vimperaky zajímá jen kultura,kde je chlast.

Josef Beneš U Lidla a U Penny je živo až až.

Jolana Blahoutová Josef Beneš, bohužel.

Kateřina Karabiňošová No hlavně ti podivíni u toho stánku .To je pokoukáníčko

Dana Novotná Ano

Lenka Schwarzová Tomu nerozumím. Jsme přece sami všeho součástí. Máme mnoho možností.

Jaroslava Vlasatá NE

Kateřina Kopecká Moc nechápu smysl této ankety. Sto lidí, sto chutí…Jestli chcete památky a kulturu, jeďte do Krumlova, do Českých Budějovic apod. Já tu naopak ten “relativní klid” mám ráda. Taky je dobré občas vyjet někam jinam. Třeba na severu jsou města daleko “mrtvější”. Jinak kamarádka mi kdysi řekla (když jsem jí poslala fotku našeho náměstí), že ho máme krásné. =) Je třeba se taky občas umět podívat na to téma z druhé strany. Ale město tedy za mrtvé nepovažuji. Teď třeba v parku probíhá soutěž dřevosochařů, na Vodníku se také často něco děje, nebo zde můžete potkat sportovce. Máme akce v kině, v Parkboudě, v různých kavárnách… Važme a pečujme o to, co tu máme. =) A v roce 2021 se otevře zámek, takže aby nám pak to “mrtvé” město a ten klid nechybělo.

Marie Urbánková Krásně jste to napsala.

Jirka Mánek Mohli jste mít biatlonový areál a město mohlo žít o poznání více ….

Eva Knoblochová Jirka Mánek tak o ten bych zrovna nestala.

Jirka Mánek Eva Knoblochová to dokáži pochopit, ale mluví se tu o oživení města. Jen jedny závody to je 1000 lidí tři noci. Závodů do roka mohlo být nejméně 6. V letě i v zimě. To je 18.000 přenocování navíc. Plus mnoho soustředění v letě i v zimě. Tj.  Dalších cca 5000 přenocování ročně… do soukromých, ale hlavně veřejných rozpočtů to je hodně peněz … no ale nic není… jste sportovní město, máte v tom exkluzivitu … chytrému napověz .

Eva Knoblochová Jirka Mánek k oziveni mesta jsou ruzne cesty. Ale aby bylo mesto centrem biatlonu a Vimperaci tim prisli o jedinou restauraci v prirode a klidne misto pro indiv sportovani, to si nemyslim, ze je idealni volba. Je to vec nazoru. Ja jsem spise pro oziveni kulturniho vyziti, pro zastreseny bazen, vice akci poradanych pro mlade, poradnou disco s retro porady i pro starsi, fitko, setmirske show a tak. Proste co vytahne lidi a deti ven. Nejen biatlon.

Petra Matušková Eva Knoblochová no asi chtel nekdo prosazovat vlastni zajmy …taky mi prijde skoda znicit areál na Vodniku…..

Zdeněk Čurda Ondrášek Proč,, zničit ” areál Vodník… Pokud vím byl budován za tímto účelem. Sport. Ale ano je to věc názoru jednotlivce. Vždy když tam sem dali by se místní počítat na prstech jedné ruky. Ale pokud jsou možnosti některých lidí které sahají na hranice Vodniku a dále na Šumavu se nepodívají. Prosím budeme mít dále mrtvé město. A Biathlon zde má tradici. Ti co nesportovali, nepochopí.

Miroslav Vácha Za mě ano, město duchů. Už roky jsme zvyklí dojíždět za kulturou, do kin, do bazénů (krytých i venkovních), saun, celkově za kulturou atd. do MĚST blízkého okolí – PT, ST, Sušice i Volary a dál. Proč? Zrušte zimák, nesmyslná investice pro pár vyvolených (myslím, že se bavíme o desítkách lidí a nesmyslných investicích) a investujete do potřeb a vyžití většiny obyvatel. A pro po. Když jsem se ptal lidí našeho okolí na Vimperk, tak krom negativ jen pozitivně hodnotili a znali Cukrárnu pod Zámkem. Tak aspoň něco.

Henry Hradec V zimě už pomalu nezamrzne ani malý rybník, a vy byste zrušil jedinou umělou ledovou plochu v okrese, kam dojíždí na veřejné bruslení od září do března lidé z celého okresu??? Mimochodem, hokej se zde hraje v několika kategoriích, a jezdí sem hrát i hobby týmy. To bychom mohli zrušit i zdejší “bazének”, který funguje pouze několik dní v roce.

Kateřina Kozárová Po 17 hodině se z města stává město duchů… Proc tomu asi tak je…?

Honza Snap Pěsta Kateřina Kozárová hmm chapu velice dobre proc.

Tomáš Dvořák Myslím že se to trochu zlepšuje i díky lidem jako Šimon Blaschko. Jim je třeba děkovat a nepřestat. Minimálně náměstí by si oživit zasloužilo. Všem co se o to pokouší držím palce

Milena A Pavel Vinšovi Myslím si že ne. Záleží na tom co očekává. Když tam budu 14 dní tak uvidím pokaždé překrásné místa a budu spokojen. Pokud tam budu čekat nákupní centra tak jsem v řiti. Záleží jen na nás . Kdo má rád zástupy turistů tak musite třeba na Kvildu nebo Modravu. Nam se Vimperk libí a máme ho rádi.

Dana Novotná Milena A Pavel Vinšovi Pájo ale kultura skoro žádná

Milena A Pavel Vinšovi Dana Novotná Dani pořádně zahul a uvidíš litat delfíny a různě krásný věci.

Simona Čejková Já s tím nesouhlasím, že je Vimperk mrtvé město. Možná není atraktivní pro některé místní obyvatele, ale turistů sem zavítá dost a líbí se jim u nás. Včera na Infocentrum Vimperk zavítalo přes 300 lidí. To se Vám zdá mrtvé? Kolik turistů navíc ještě prošlo městem nevím. Navíc se každý z místních obyvatel může zapojit do dění, aktivit apod. Např. participativní rozpočet dává prostor lidem vyjádřit se, kam investovat. Mám pocit, že spoustu lidí vyhledává zážitky, ale nevidí tu nádhernou přírodu kolem, starou historii města, atd. Máme co nabídnout

Petra Kůsová Naopak, poslední dobou se mi zdá, že je tady turistů více. Ti, co nejeli letos do zahraničí, jezdí po Čechách, i k nám do Vimperka. Holt po 17. hodine se zavřou obchody, utichne trochu provoz (až na hlučný motorky), ale jinak myslím, že to pořád jde správným směrem a spousta místních lidí se snaží….včera jsem potkala několik skupinek, lidé se ptali kudy na zámek, kam na jídlo…myslím, že dobrý.

Rosťa Švarc Mrtvýmu vše mrtvé, živímu vše živé

(Pokud chcete přidat také svůj názor, využijte rubriku Komentáře na této stránce.)

(red) – Za krásnější Vimperk

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře