dTEST: Poradna aneb Co byste také měli vědět

dTEST: Poradna aneb Co byste také měli vědět

dTEST: Jak naplánovat dovolenou a na co si přitom dát pozor

Dovolenou má snad každý z nás spojenou s časem odpočinku, poznáváním nových míst, lidí a kuchyně. Její plánování s sebou ale přináší otázku, zda využít služeb cestovních kanceláří a agentur, nebo jestli cestovat na vlastní pěst. Před finálním rozhodnutím je nutné zvážit všechna pro a proti. Na co je potřeba dát si při výběru pozor, abyste si dovolenou užili bez komplikací?

Ve snaze ušetřit dávají někteří cestovatelé přednost samostatnosti před předem připraveným balíčkem služeb. Ne vždy je ale taková představa správná. Dovolená, u které si sami zajistíte letenky, hotel i transport, nemusí vždy v souhrnu vyjít levněji než zájezd sestavený cestovní kanceláří. „Hotel má totiž při komunikaci s každým jednotlivým klientem vyšší náklady, než když pronajme část své kapacity jinému podnikateli. Podobně budou místa v plně obsazeném charterovém letu zřejmě levnější než při individuální rezervaci letenek krátce před odletem,“ vysvětluje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest, a dodává: „Na druhou stranu v nabídkách poskytovatelů dílčích služeb se dají najít výhodné promo akce a speciální ceny.“

Pokud chcete zažít opravdu levnou dovolenou, inspirujte se na cestovatelských webech a sledujte letenky či jízdenky v akci. Možná budete muset v rámci šetření zvolit vzdálenější letovisko nebo větší množství přestupů. Podaří-li se vám ukořistit letenky a jízdenky za výhodnou cenu, máte z poloviny vyhráno. Nyní je na řadě ubytování. Za účelem porovnání ceny můžete využít internetové služby cenových srovnávačů hotelů, Airbnb nebo třeba couchsurfing, a najít tak co nejvýhodnější ubytování nebo výsledek použít pro vyjednání lepších podmínek přímo s ubytovatelem. Jen pozor, v současné době jsou některé z těchto služeb (třeba Airbnb) v jednotlivých zemích různě omezené opatřeními proti šíření onemocnění covid-19. Vždy si také nejprve pozorně přečtěte recenze.

Nejširší právní ochranu spotřebitelům zaručuje smlouva o zájezdu. „Aby byl zájezd zájezdem ve smyslu práva, musí se jednat o soubor alespoň dvou služeb cestovního ruchu, který trvá nejméně 24 hodin a obsahuje alespoň dvě z těchto plnění: dopravu, ubytování, nájem motorového vozidla či jinou službu, jež není doplňkem ubytování nebo dopravy a tvoří významnou část souboru služeb,“ uvádí Eduarda Hekšová a dodává: „Objednáte-li si delší než jednodenní cestu například po německých hradech s průvodcem a zajištěnými vstupy, jedete na zájezd, i když budete přespávat jen za jízdy v autobuse.“

Profesionálně sestavený balíček služeb si může spotřebitel vybrat buď v cestovní kanceláři, nebo cestovní agentuře. Rozdíl mezi nimi nespočívá jen v názvu, ale i ve způsobu, jak podnikají a jak jsou kontrolovány. Sestavovat a vlastním jménem prodávat zájezdy smí jen koncesovaná cestovní kancelář. Aby získala oprávnění, musí doložit platné pojištění proti úpadku nebo bankovní záruku a podrobný podnikatelský záměr. Seznam cestovních kanceláří a přehled jejich pojistek vede Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. Než si zájezd objednáte, zkontrolujte si pojištění kanceláře, se kterou uzavíráte smlouvu. Oproti tomu provozování cestovní agentury je živností volnou. Podnikateli stačí ohlásit živnostenskému úřadu, že chce podnikat. Nikdy ale nesmí zájezdy sám organizovat a prodávat zákazníkům, nemá to povolené, a hlavně není pojištěn.

„Cestovní agentury běžně zprostředkovávají zájezdy jiných cestovních kanceláří. Nakupujete-li zájezd v agentuře, vždy si zjistěte, která cestovní kancelář zájezd pořádá. Známé jméno cestovní agentury není zárukou kvality,“ varuje Eduarda Hekšová.

Pokud chcete dovolenou, která bude přesně kopírovat vaše individuální potřeby, budete si muset vše obstarat na vlastní pěst. Začít byste měli u zjišťování toho, jaké jsou podmínky pro vstup do země, kam se chcete vydat, a to nejen v souvislosti s opatřeními proti šíření nemoci covid-19. Dále si budete muset zajistit dopravu, ubytování, jídlo, pojištění, víza, povinná očkování, a především podrobně naplánovat program. Po ruce vám totiž nebude delegát, na kterého byste se v nouzi mohli obrátit. Můžete si ale stáhnout do mobilu chytré aplikace, které vám pomohou s plánováním i samotným pobytem.

Nejen v současné době využívejte webovou aplikaci „Dobrovolná registrace občanů při cestách do zahraničí“, která funguje na dobrovolném poskytování informací o plánovaném pobytu v zahraničí. „Získané informace slouží konzulární službě, aby vám mohla poskytovat pomoc při mimořádných událostech (přírodních katastrofách, sociálních nepokojích) či dostanete-li se do jiné nouze. Aplikaci naleznete na drozd.mzv.cz,“ uvádí Eduarda Hekšová.

V případě nouze můžete požádat o pomoc příslušný zastupitelský úřad České republiky. Také je možné obrátit se na Konzulární informační centrum Ministerstva zahraničních věcí ČR na telefonním čísle +420 224 183 200.

dTEST


 

dTEST: Test dosáhl pozitivních změn u online seznamek

Spotřebitelská organizace dTest zahájila v únoru letošního roku kampaň Bojujeme proti neférovým seznamkám. V jejím průběhu se podařilo navázat komunikaci s lucemburskými provozovateli online seznamek, společnostmi be2 a Interdate. Jednání jsou na dobré cestě a vše aktuálně směřuje k výraznému zlepšení situace pro spotřebitele.

Společnosti po výzvě dTestu přijaly některé pozitivní změny. Úpravy se týkají především automatického prodlužování členství, které bude nově jasně komunikováno ze strany provozovatelů seznamek vůči spotřebitelům. Navíc k němu v případě dosažení dohody bude docházet bez neočekávaného navyšování ceny oproti úvodnímu měsíci. Provozovatelé by dále měli zapracovat možnost ukončit členství jednoduše přímo na webu online seznamek, a to bez výpovědní doby. „Všechny tyto změny vnímáme pozitivně. Věříme, že se dohodneme ještě na dalších úpravách, které v souhrnu zajistí výrazné zlepšení situace spotřebitelů u těchto online služeb,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Uvedené změny jsou nyní předmětem společných jednání a realizace úprav bude záviset na tom, zda a kdy dojde k uzavření dohody mezi dTestem a uvedenými společnostmi.

dTest zároveň jedná s lucemburskými společnostmi o kompenzaci pro spotřebitele, kteří se na něj obrátili se stížností nebo s žádostí o radu v situaci, již sami nebyli schopni řešit. Širší rámec kompenzací není v současné době možný, protože v České republice stále neexistuje možnost podat hromadnou žalobu. I tak je pro spotřebitele lepší dohoda s provozovateli služeb než velké množství individuálních sporů, které by bez ní hrozilo. dTest je ovšem připraven k dalším právním krokům, pokud by k dohodě nakonec nedošlo.

Návrh zákona o hromadném řízení, jenž má tento nedostatek právní úpravy odstranit, už schválila vláda a čeká na projednání v parlamentu. „Legislativní postup výrazně zdržela mimořádná situace uplynulých měsíců. Nyní se již vše vrací do normálu. Věříme, že našim zákonodárcům není osud spotřebitelů lhostejný a do projednávání se brzy pustí,“ uzavírá Eduarda Hekšová.

dTEST


 

dTEST: Elektrické plotostřihy: Zajímavosti z testů i tipy podle čeho vybírat

Živé ploty a další zeleň rostou díky letošní bohaté zálivce doslova před očima, takže se při jejich údržbě hodí výkonný pomocník. Odborníci z nezávislé spotřebitelské organizace dTest se proto zaměřili na elektrické plotostřihy, a to především na ty levnější, které sice nejsou určené pro profesionální užití, ale na zahradě přesto zastanou spoustu práce. Zajímavé je srovnání kvality střihu v jednotlivých kategoriích, překvapením jsou váhové rozdíly. Nedostatečné padaly především v souvislosti s dobíjením baterií, bohužel jich ale nebylo málo.

Na trhu se nachází mnoho modelů plotostřihů disponujících různými tvary, délkami rukojetí i čepelí a také druhy napájení. Jednotlivá provedení totiž najdou uplatnění v různých situacích. Modely, které podstoupily zkoušky nezávislé spotřebitelské organizace dTest, byly rozděleny do tří kategorií, a to kabelové krátké, bateriové krátké a bateriové dlouhé. Stranou tentokrát zůstaly benzínové plotostřihy vhodné spíše pro údržbu rozsáhlého porostu na velkém pozemku či pro úpravu veřejných prostranství.

Precizní letní sestřih

K nejdůležitějším patřily zkoušky zaměřené na kvalitu střihu. „Hodnotili jsme například čas nutný pro úpravu vertikální i horizontální části keře, ale i samotnou schopnost a čistotu řezu, a to při střihu hned tří běžně rozšířených druhů porostu. Konkrétně šlo o túji, ptačí zob a vavřín,“ vysvětluje šéfredaktorka dTestu Hana Hoffmannová. V ideálním případě zvládne plotostřih požadovanou úpravu jedním tahem, kdy rychle a bez zasekávání přeřízne všechny větvičky a zanechá je za sebou čistě zakončené, nikoliv utrhané nebo roztřepené.

„Nejlépe si vedly kabelové krátké plotostřihy, a to jak při stříhání, tak v celkovém hodnocení, v němž u nich převažovala velmi dobrá známka. Ta se mezi dlouhými bateriovými modely vyskytla jen jednou a krátké bateriové plotostřihy dosáhly nejvýše na dobrou,“ shrnuje za dTest Hana Hoffmannová.

Při samotném stříhání se nedařilo krátkému aku modelu Bosh EasyHedge Cut 18-45 a prodlouženému bateriovému plotostřihu Gardena THS Li-18-42, které si za klíčový okruh zkoušek vysloužily uspokojivé hodnocení. Největší problém pro ně představovala túje a v případě prvního jmenovaného i vavřín.

Překvapivá váha

Kabelové plotostřihy neobsahují těžké baterie, a tak by se dalo čekat, že jejich výhodou bude nižší váha. U testovaných modelů byl však opak pravdou a nejtěžší plotostřihy se nacházely právě v kategorii krátkých kabelových. Nejtěžší měl 4,4 kg.

Nedostatky v obsluze

Pokud jde o obsluhu, bodovaly více bateriové plotostřihy. A nešlo jen o to, že použití bez pohyb omezujících kabelů je snazší. U některých kabelových plotostřihů se ukázala být slabší stránkou snadnost manipulace a kvalita ochrany daná krytem čepele. Black and Decker BE HTS 401 za obtížnost jeho nasazení získal dokonce nedostatečnou. Oproti tomu aku modely v tomto ohledu excelovaly a lépe si vedly, i pokud jde o pozici rukojeti a kvalitu chrániče ruky (v případě krátkých modelů, dlouhé nejsou chráničem ruky vybaveny).

Příliš dlouhé nabíjení

Nepříjemností spojenou s bateriovými plotostřihy je postupný pokles výkonu způsobený vybíjením baterie. Její nabíjení je pak u řady modelů samostatnou, a ne příliš povedenou kapitolou. Nedostatečnou za rychlost nabíjení získaly až na jedinou výjimku všechny dlouhé bateriové plotostřihy. Rekordmanem byl již zmiňovaný model Gardena, který k nabití baterie potřeboval 270 minut. Jeden propadlík se našel i mezi krátkými aku modely. Šlo o Stihl HSA 45, u kterého trvalo nabití baterie 210 minut. „Tento model má navíc jako jediný z testovaných integrovanou baterii. Pokud s ním tedy nestihnete upravit své keře za 40 minut, čeká vás opravdu dlouhá přestávka,“ upřesňuje Hana Hoffmannová.

Naopak nejlépe si ve zkoušce baterií vedl krátký plotostřih Bosch Advanced HedgeCut 36Li s deklarovanou kapacitou 2 Ah, který vydržel v pracovním nasazení v průměru déle než 84 minut a nabíjení mu průměrně zabralo jen třičtvrtě hodiny.

Výsledky i podrobný postup testu elektrických plotostřihů najdete na www.dtest.cz/elektricke-plotostrihy

5 tipů, jak na výběr plotostřihu

1. Máte-li na zahrádce jen krátký a nízký živý plot nebo tvarujete-li pár malých keřů, vystačíte si s klasickými manuálními zahradnickými nůžkami. V případě vyššího a četnějšího porostu jsou pro údržbu lepší poháněné nůžky. „Pro běžné zahrádkáře se hodí především kabelové nebo akumulátorové. Benzínové plotostřihy, které jsou obecně hlučnější a vyžadují náročnější údržbu, jsou vhodné spíše pro velké pozemky či úpravu veřejných prostranství,“ radí Hana Hoffmannová z dTestu.

2. Výhodami kabelových nůžek jsou nižší pořizovací cena (ve srovnání s akumulátorovými modely) a stálý výkon. Použít je však můžete jen v dosahu prodlužovacího kabelu, který vás zároveň omezuje v pohybu. Bateriové modely oproti tomu nabízejí volnost pohybu a zcela eliminují riziko přestřihnutí přívodního kabelu. Jejich výkon však s vybíjející se baterií postupně klesá a počítat musíte s přestávkami na výměnu či nabíjení baterií.

3. Některé akumodely jsou dodávány s konkrétní baterií, u jiných je možné vybírat z více výkonnostních variant a lépe je tak přizpůsobit vašim potřebám a podmínkám. „Obecně platí, že čím větší je napětí baterie, tím budou nůžky výkonnější, a čím větší je její kapacita, tím déle vydrží pracovat na jedno nabití,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

4. Důležitým kritériem je délka čepele. Čím je čepel delší, tím větší část plotu naráz upravíte. S přibývající délkou čepele ale narůstá hmotnost stroje, zhoršuje se manévrovatelnost a zvyšují se nároky na mechanické ústrojí plotostřihu. Pro běžné zahrádkáře stačí délka čepele do 55 centimetrů. Ovšem pozor, plotostřihy jsou vybaveny krytem pro přední ruku, který je někdy neprakticky umístěn tak, že zkracuje využitelnou délku čepele. Místo výrobcem deklarovaných 55 tak může být efektivních pouze 35 centimetrů její délky. Před koupí si proto nůžky dobře prohlédněte, abyste pak nebyli nemile překvapeni.

5. S provedením čepele souvisí také výkon stroje. Odborníci doporučují, aby na každých 10 centimetrů délky bylo 100 wattů výkonu. Kvalitu a schopnost střihu ovlivňuje kromě výkonu také vzdálenost mezi jednotlivými zuby lišty. Čím větší bude vzdálenost, tím větší průměr větvičky dokážou nůžky uchopit.

„Při střihání svislých částí plotu je výhodou otočná zadní rukojeť, která usnadňuje držení nůžek. Ještě užitečnější je však přední rukojeť ve tvaru písmene U se spínačem po celé její délce. Díky ní totiž lze plynule měnit úchop podle toho, jakou část plotu zrovna střiháte. Přední rukojeť ve tvaru písmene T toto neumožňuje, protože spínač je umístěn pouze na její horní části,“ přidává na závěr praktickou radu Hana Hoffmannová z dTestu.

dTEST


 

dTEST: Grilovací tyčinky, horká chvilka pro etikety

Mezi Čechy se grilování těší velké oblibě a grilovací sezóna je právě v plném proudu. S partou přátel a při dobré zábavě se připravuje řada pochutin, mimo jiné i grilovací tyčinky. Právě na ně se zaměřil nejnovější test spotřebitelské organizace dTest. Největší slabinou se ukázaly být údaje na etiketách, hned dva výrobky kvůli nim propadly.

Češi patří mezi grilovací velmoc. Podle veřejných průzkumů grilují čtyři pětiny z nás, z toho více než polovina alespoň jednou měsíčně. Mezi sortimentem určeným na gril se objevují i grilovací tyčinky, které mohou zaujmout svou neobvyklostí. Vypadají jako syrový polotovar, ale ve skutečnosti se jedná o tepelně opracovaný masný výrobek. Etikety pak uvádějí velkorysé hodnoty obsahu masa. Právě na ověření správnosti údajů na obalech se mimo jiné zaměřil nejnovější spotřebitelský test.

„Příprava potravinového testu trvá nejméně 2 měsíce. Od poloviny dubna jsme netrpělivě čekali, až obchodníci uvolní grilovací sortiment, abychom výsledky stačili zveřejnit ještě v průběhu sezóny. Podařilo se nám vybrat sedm vizuálně podobných vzorků pocházejících z českých, slovenských a rakouských závodů a ty jsme odeslali do laboratoře,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

V rámci laboratorního zkoumání byla pozornost věnována obsahu masa, tuku, přítomnosti nežádoucích bakterií a soli. Zjištěné hodnoty se porovnávaly s hodnotami uvedenými na obalech. Právě etikety se staly Achillovou patou testovaných výrobků, protože ne vždy odpovídaly skutečnosti.

Vyhláška o masných výrobcích kategorii „grilovací tyčinky“ nezná, a tak na ně neklade speciální požadavky. Kolik masa tyčinky obsahují, záleží proto na výrobcích. Zjištěné hodnoty testovaných výrobků se pohybovaly od 76 do 92 %. Při konfrontaci naměřených hodnot s údaji na etiketách nastal problém, většina výrobků totiž uváděným hodnotám nedokázala dostát a deklarovala více masa, než kolik skutečně obsahovala. Výjimku tvořily tyčinky Greisinger Cevapcici a Láďa Grileman Moravské gril klobásky.

Stejná situace se opakovala i při měření tuku. Hodnoty uváděné na obalech často neodpovídaly naměřeným skutečnostem. Přitom platí, že nutriční tabulka má udávat průměrnou tučnost výrobku, která by se podle názoru kontrolních institucí neměla od skutečnosti lišit o více než pětinu. To se nepovedlo hned třem výrobkům. Ve dvou případech bylo tuku ve skutečnosti více. Naopak tyčinky značky Schneider deklarovaly vyšší obsah tuku (29 %) než bylo laboratorně zjištěno (20 %).

Kontrola přítomnosti nežádoucích bakterií naštěstí dopadla lépe a neodhalila žádné problémy. Hledaly se typické druhy odkazující na nedodržení hygienických pravidel ve výrobě, jako je bakterie Escherichia coli, Salmonella a Listeria monocytogenes. „Dobrý výsledek této části testu lze přičíst i faktu, že se navzdory vizuálnímu dojmu nejedná o polotovary, ale o tepelně opracované výrobky,“ vysvětluje Hana Hoffmannová.

Masné výrobky obecně patří k výrazným zdrojům soli a platí to i pro grilovací tyčinky. V průměru u nich můžeme počítat s 2,2 % soli. Při průměrné váze tyčinky 85 g stačí zkonzumovat 2,5 tyčinky, abychom naplnili doporučený denní příjem soli (5 g). U nejslanějších tyčinek v testu pak stačí zkonzumovat jen dvě. Kontrola správnosti výživových informací o slanosti se také neobešla bez obtíží. U největšího hříšníka bylo zjištěno významné překročení deklarované slanosti, místo uváděných 2 % obsahoval 2,55 %.

Čas strávený grilováním by měl být co nejpříjemnější. dTest proto zjišťoval, jak příjemně dokážou tyčinky působit na talíři. Komise deseti hodnotitelů dostala na stůl vzorky tepelně upravených tyčinek s úkolem oznámkovat jejich vzhled, konzistenci, chuť a vůni. „Výsledky laboratorního grilování příliš neoslnily. Dva nejlépe hodnocené výrobky získaly dobrou známku, zbytku se dařilo průměrně až podprůměrně. Posuzovatelé si často stěžovali na přílišnou slanost a kořeněnost. Chuť obecně byla nejkritičtější ze všech dílčích senzorických parametrů,“ říká Hana Hoffmannová.

Poslední slovo patřilo etiketám a kontrole seznamu ingrediencí, které byly při výrobě použity. Hledaly se zejména ty, které by pravděpodobně nebyly použity při domácí přípravě tyčinek – například škrob, rostlinná vláknina, aroma, látky zvýrazňující chuť a dusitany. Každý testovaný výrobek některou ze sledovaných látek obsahoval, nejméně vylepšené produkty měly deklarovány pouze dvě z nich, nejvýše dTest u jednoho výrobku napočítal čtyři najednou. Přehled testovaných grilovacích tyčinek najdete na webu https://www.dtest.cz/grilovaci-tycinky. Kompletní výsledky testu přineslo červencové vydání časopisu dTest.

dTEST


 

dTEST: Jak na výběr dovolené v tuzemsku

Chystáte-li se dovolenou strávit v Česku, asi nebudete listovat katalogy cestovních kanceláří, kde byste si vybrali kompletní zájezd s dopravou, ubytováním a dalšími službami. Pokud si dovolenou sestavíte z jednotlivých služeb sami, nebude vás zákon chránit tak dobře jako v případě zájezdu, který je pojištěný, a případné škody řeší jeho organizátor. Ovšem zase můžete ušetřit. Na co si tedy při výběru takové dovolené dávat pozor a jaká jsou vaše práva?

Jednou ze základních starostí pro vás jistě bude sehnat ubytování. Smlouvu o ubytování lze uzavřít velmi jednoduše bez velkých formalit – třeba jen telefonní nebo e-mailovou rezervací. „Oproti jiným službám uzavíraným takzvaně na dálku ovšem nemůžete od smlouvy odstoupit do 14 dnů bez udání důvodu, aniž by vám hrozila sankce. Smlouva o ubytování má z této možnosti výjimku a odpovíte-li na internetovou nabídku, smlouva se stane závaznou, jakmile vaše odpověď dojde ubytovateli,“ upozorňuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest.

Ubytování samozřejmě lze zrušit, zákon umožňuje smlouvu vypovědět kdykoliv před začátkem i v průběhu pobytu. Nemusí to však být zadarmo. Pokud ubytovatel nestačí najít nového zájemce, musíte uhradit případnou škodu. Zbývá-li do začátku pobytu půl roku, žádná škoda asi vzniknout nemůže. Když se ale rozhodnete nepřijet den předem, musíte počítat s tím, že ubytování s největší pravděpodobností zaplatíte celé. Věnujte proto pozornost podmínkám smlouvy, ve kterých může být i požadavek odstupného či storna.

Povinností ubytovatele je předat prostory tak, aby bylo možné je normálně a nerušeně užívat. Pokoj musí odpovídat kvalitou předchozí domluvě. „Pokud jste byli nalákáni na fotografie krásných pokojíčků s koupelnou a výhledem, je taková informace jako součást nabídky pro ubytovatele závazná,“ vysvětluje Eduarda Hekšová a dodává: „Neodpovídá-li ubytování domluvě nebo běžným standardům, požadujte nápravu. Pokud ji ubytovatel nezjedná, máte právo na slevu.“

Co s cennostmi, když jste celý den na výletě? Lidé často nevědí, že ubytovatel musí na žádost cenné věci a peníze převzít a uschovat. Za uschované věci pak odpovídá, takže není třeba mít strach ze všetečného personálu nebo nevítaných hostů.

Na letní prázdniny či jejich část si také můžete najmout chatu či letní byt. Protože se nejedná o smlouvu zajišťující trvalé bydlení, platí pro ni méně přísná pravidla – nemusí třeba mít nutně písemnou podobu. Nedohodnete-li se s pronajímatelem jinak, musíte v najaté nemovitosti provádět běžnou údržbu a řádně se o ni starat. Údržbu mimo běžný rámec a případné opravy má provádět pronajímatel. Případné vady je nutné odstraňovat ihned, zvlášť když brání normálnímu užívání nemovitosti. Pokud by se pronajímatel k opravám neměl, můžete si je zařídit sami a cenu si strhnout z nájemného. Pokud je vada zásadní a ztěžuje užívání objektu, máte právo na prominutí nájemného nebo i na vypovězení smlouvy bez výpovědní doby.

Místo, kde v tuzemsku strávíte dovolenou, si můžete vybrat sami, nebo využít služeb cestovních kanceláří a agentur a vybrat si z jejich nabídky. „Pamatujte však na to, že cestujete-li vlastním autem, neuzavíráte s cestovní kanceláří smlouvu o zájezdu. Aby byl zájezd zájezdem v právním slova smyslu, musí obsahovat nejméně dvě služby cestovního ruchu, tedy například dopravu a ubytování nebo dopravu a služby průvodce a podobně,“ uvádí Eduarda Hekšová.

Když si najdete ubytování přes zprostředkovatelské servery jako booking.com, také nepůjde o zájezd. V takovém případě uzavíráte ubytovací smlouvu přímo s ubytovacím zařízením, na které vás zprostředkovatelský server pouze odkázal. Zprostředkovatel má ze zákona dbát na to, aby smlouva byla uzavírána s důvěryhodnou osobou. Dokonce vám nesmí navrhnout uzavření smlouvy, pokud se objeví pochybnost, zda třetí osoba smlouvu dodrží. Kdyby své povinnosti zanedbal, můžete případnou náhradu škody požadovat právě po zprostředkovateli. I tady se vyplatí být na pozoru při uzavírání smlouvy, aby se zprostředkovatel šikovnou větičkou ve smluvních podmínkách nesnažil své odpovědnosti dopředu zbavit. Podmínka by sice byla stejně neplatná, ale svědčila by o ne zrovna férovém přístupu.

dTEST


 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře