KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na červenec – ZDE
• ČERVENEC A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE

 

13. – 19. července 2020


 

Aktuální situace výskytu COVID-19 v Jihočeském kraj – neděle 19. července

Celkový počet potvrzených případů nákazy – 215 (denní přírůstek 0)

Celkový počet osob indikovaných k testování – 19 420

Počet testovaných vzorků za 24 hod. – 18

Počet testů samoplátců (kumulativně od 29. 3. 2020) – 4437 (denní přírůstek +11)

Počet karantén (aktuálně) – 51

Celkový počet uzdravených: – 193 (denní přírůstek 0)

Celkový počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 – 6 (denní přírůstek 0)

Aktuální počet osob s onemocněním COVID-19 (bez vyléčených a úmrtí) – 16

Kumulativní počet repatriantů – 363

(tzkhs)


 

Dnešní (neděle 19. července) divadelní představení Popelka se z důvodu nestálého počasí přesouvá do sálu MěKS Vimperk. Děkujeme za pochopení.
Městské kulturní středisko Vimperk

 

Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu

V neděli 19. července odpoledne a večer se očekává ojedinělý výskyt silných bouřek zejména s přívalovými srážkami kolem 30 mm.

Podrobnosti na webu ČHMÚ


 

Výběr z médií: nezaměstnanost hendikepovaných, miliony pro branné spolky a pozemky bez majitele

V pátečním vydání tuzemských deníků se dočtete třeba o tom, že kvůli koronavirové krizi bylo v červnu bez zaměstnání skoro 37 tisíc osob se zdravotním postižením. Takové je téma regionálního Deníku. Skoro 200 tisíc pozemků a nemovitostí v Česku nemá známého majitele, píše Mf Dnes. Podle Práva chce ministerstvo obrany dát miliony korun branným spolkům. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 18. července: Polojasno až oblačno, přechodně až zataženo, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Na východě a jihovýchodě většinou zataženo s deštěm, postupně přechod k přeháňkám. V severozápadní polovině Čech srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 20 °C až 24 °C, na jihovýchodě a východě při dešti kolem 17 °C. Mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 6 m/s.

Neděle 19. července: Polojasno až oblačno, postupně až zataženo a místy přeháňky nebo bouřky. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C, na severozápadě až 27 °C.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
18. – 19. 7. MUDr. Vokáčová zdravotní středisko Zdíkov 388 426 806
18. – 19. 7. MUDr. Papáčková Palackého 464, Blatná 383 423 771

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

(Jihočeské nemocnice)


 

Snahy o energetické využití odpadu jsou logickým krokem k jeho ekologické likvidaci

Energetické využití komunálního odpadu bylo hlavním tématem konference, která se konala ve středu na Krajském úřadě Jihočeského kraje. Přestože zatím nebyl oficiálně schválen zákaz skládkování, ke kterému by mělo dojít v roce 2024, bude nutné tento problém řešit včas. Komunální odpad v kraji musí být likvidován účelně a hlavně ekologicky. Snahy o jeho energetické využití jsou proto logickým krokem.

Zadali jsme tzv. studii proveditelnosti, abychom zjistili, kolik odpadu nám po vytřídění a recyklaci zbývá,“ uvedl náměstek hejtmanky pro životní prostředí Pavel Hroch, podle něhož je nevyužité množství komunálního odpadu dostatečné k vybudování zařízení na jeho energetické využití (tzv. ZEVO). „Nevyužitelného odpadu zbývá více jak 160 tisíc tun, tudíž se vyplatí jej přeměnit na elektrickou energii,“ upřesnil Hroch s tím, že kraj bude výstavbu zařízení na energetické využití odpadu iniciovat. „Majiteli odpadu jsou obce, proto jsme je chtěli o možnostech jeho ekologické likvidace na dnešním jednání informovat,“ dodal Hroch.

„Připravujeme analýzu, která by měla řešit energetické využívání odpadu na lokální úrovni, ale rádi si poslechneme, jak se bude tento problém řešit centrálně,“ uvedl starosta Tábora Štěpán Pavlík s tím, že město Tábor spolupracuje s velmi progresivní firmou, která vyvíjí projekt lokálního ZEVa. To by bylo schopno problematiku využívání odpadu na Táborsku vyřešit.

Plán odpadového hospodářství kraje jako hlavní strategický dokument kraje platný pro roky 2016 až 2025 je k případnému nahlédnutí k dispozici zde.

(tzjč)


 

Výběr z médií: Krejčířova vila opět na prodej, zájem o nová auta v Česku a padělané peníze

V pátečním výběru z médií se dočtete, že vila uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře je opět na prodej. Píše deník E15. Zájem o nákup nových automobilů je v Česku podle Hospodářských novin větší než ve zbytku Evropy. A úředníci zabavili od začátku letošního roku přes 550 padělaných bankovek a mincí, informuje Právo. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 17. července: Oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku místy polojasno. Na většině území přeháňky nebo občasný déšť. Ojediněle bouřky. Na západě a severozápadě Čech srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C, při delším slunečním svitu až 22 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 5 m/s.

Sobota 18. července: Polojasno až oblačno, přechodně až zataženo, místy přeháňky, ojediněle i bouřky. Na východě a jihovýchodě zataženo s deštěm, postupně ubývání srážek. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C, při dešti kolem 16 °C.


 

Výběr z médií: netradiční test potravin, obavy kvůli stavbě D35 a krvežízniví komáři

Ve čtvrtečním výběru z médií se dočtete o financování nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Informuje o tom Deník N. Obyvatelé Dolní Rovně na Pardubicku se kvůli výstavbě dálnice D35 obávají záplav, píše regionální Deník. A lužní lesy ovládli podle Práva krvežízniví komáři. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 16. července: Oblačno až zataženo, jen přechodně polojasno. Na většině území přeháňky nebo občasný déšť, na jihozápadě Čech večer i trvalejší déšť. Ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 17 °C až 21 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Pátek 17. července: Oblačno až zataženo, v Čechách zpočátku místy polojasno. Na většině území přeháňky nebo občasný déšť, na východě i vydatnějši. Ojediněle bouřky. Na západě a severozápadě Čech srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 16 °C až 20 °C, při delším slunečním svitu až 22 °C.


 

Výběr z médií: práva na odstřel zvěře, vzrostly útraty v e-shopech i zájem o kolonie čmeláků

Ve středečním tisku se dočtete, že vlastníci polí a lesů chtějí víc práv při odstřelu zvěře. Podle posledních šetření lesnických výzkumných ústavů totiž zvěř průměrně poškodí až 64 procent listnáčů, píší Hospodářské noviny. Útraty v e-shopech podle Práva prudce vzrostly. Lidé v nich nakoupili v prvním pololetí zboží za 83 miliard korun, což je o 31 procent víc než loni. Více si přečtěte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 15. července: Polojasno až oblačno, od západu postupně další přibývání oblačnosti a na většině území přeháňky, místy i bouřky. Na východě srážky až večer a jen místy. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 26 °C, na západě Čech kolem 20 °C. Mírný jižní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.

Čtvrtek 16. července: Oblačno až zataženo, jen přechodně místy polojasno. Na většině území přeháňky nebo občasný déšť, na jihozápadě a jihu Čech i trvalejší. V severovýchodní polovině území ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 18 °C až 22 °C, při deštivém počasí kolem 16 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 2 až 6 m/s.


 

V jižních Čechách skončí DVB-T vysílání České televize

Velké jihočeské vysílače České Budějovice-Kleť a Vimperk-Mařský vrch přestanou v úterý 14. července šířit DVB-T vysílání České televize na 49. kanálu. Vypnutí se týká rovněž místních převaděčů… CELÝ ČLÁNEK 


 

Výběr z médií: hostina pro včely, Strnad přesouvá firmu do Česka, nedostatek míst ve školkách

V úterním výběru z médií se dočtete, že firma miliardáře Michala Strnada bude nově sídlit v Česku, informuje o tom Deník N. Pro dvouleté děti nejspíš nebude podle regionálního Deníku dost míst ve školkách. A stát pořádá hostinu pro včely, píšou Lidové noviny. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Pro návštěvy seniorů v domovech platí stále přísná pravidla

Mimořádným opatřením stanovilo ministerstvo zdravotnictví pro návštěvy v pobytových zařízení sociálních služeb řadu preventivních kroků. I nadále platí pro všechny domovy seniorů včetně Jihočeského kraje, že klienty mohou navštívit nanejvýš dvě osoby. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 14. července: Jasno až polojasno, později až oblačno. Nejvyšší denní teploty 23 °C až 27 °C. Slabý jihovýchodní vítr do 4 m/s.

Středa 15. července: Polojasno až oblačno, od západu postupně přibývání oblačnosti a na většině území přeháňky nebo občasný déšť, ojediněle, ve východní polovině území místy, i bouřky. Na východě srážky až později večer nebo v noci na čtvrtek. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C, na Moravě a ve Slezsku až 27 °C, na západě a jihozápadě Čech kolem 19 °C. Mírný jižní vítr 2 až 5 m/s se bude měnit na západní a v bouřkách přechodně zesílí.


 

Aktuální situace výskytu COVID-19 v Jihočeském kraji – pondělí 13. července

Celkový počet potvrzených případů nákazy – 207 (denní přírůstek 0)

Celkový počet osob indikovaných k testování – 18 939

Počet testovaných vzorků za 24 hod. – 13

Počet testů samoplátců (kumulativně od 29. 3. 2020) – 4335 (denní přírůstek +11)

Počet karantén (aktuálně) – 142

Celkový počet uzdravených: 188 (denní přírůstek +2)

Celkový počet úmrtí v souvislosti s COVID-19 – 6 (denní přírůstek 0)

Aktuální počet osob s onemocněním COVID-19 (bez vyléčených a úmrtí) – 13

Kumulativní počet repatriantů – 363

(tzkhs)


 

Výběr z médií: respirátory pro druhou vlnu, dražší zemědělská půda a prodělávající církev

V pondělním výběru z médií se dočtete, že čeští výrobci zdravotnických pomůcek by poptávku v případě druhé vlny epidemie koronaviru neuspokojili, píše Deník N. Lidové noviny informují o rostoucí ceně zemědělské půdy. A katolická církev podle Práva prodělala na hotelech. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 13. července: Jasno až polojasno, během dne většinou oblačno. Nejvyšší denní teploty 19 °C až 23 °C, na severozápadě až 24 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s.

Úterý 14. července: Skoro jasno až polojasno, později až oblačno a na horách ojediněle přeháňky. Nejvyšší denní teploty 21 °C až 25 °C.


 

Opustili nás v minulých dnech

Ve spolupráci s pohřebními službami na Prachaticku, přinášíme jména zemřelých, s nimiž se jejich příbuzní a přátelé v uplynulém týdnu rozloučili. ČTĚTE ZDE


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si narozená miminka

Díky vstřícnosti jihočeských porodnic vám každý týden na našich stránkách přinášíme fotky nejmladších dětí, které se narodily na Prachaticku. ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře