V KUCHYNI S DANULOU: Bramborové lokše

V KUCHYNI S DANULOU: Bramborové lokše

 

Cca 1 kg vařených a zcela vychladlých brambor (nejlepší jsou ty zbylé z minulého dne), asi 300 g hladké mouky, 1 lžička soli, mouka na podsypávání a rozpuštěné máslo nebo sádlo na potírání

Brambory nastrouháme najemno, přidáme sůl a hladkou mouku a vypracujeme těsto, které bude mít konzistenci asi jako těsto na knedlíky, nemělo by se lepit. Ihned rozdělíme na menší dílky, ze kterých vyválíme na pomoučené pracovní desce tenké placky o velikosti velké pánve (každý si musí uzpůsobit dle možností) a pečeme na pánvi nasucho z obou stran. Okamžik, kdy je placka z jedné strany pečená poznáme podle tvořících se tmavých skvrn. Placku otočíme, potřeme lehce máslem a dopečeme i z druhé strany. Touto stranou přetočíme hotovou placku na velký talíř, opět potřeme máslem a stočíme.

Hotové placky podávám k hustým polévkám, jako je gulášová nebo zelná, místo pečiva. Dají se samozřejmě pojídat i samotné, ale moje děti je milují třeba potřené švestkovými povidly a sypané mákem.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře