V KUCHYNI S DANULOU: Kopečkový moučník

V KUCHYNI S DANULOU: Kopečkový moučník

 

Těsto: 250 g Hery, 4 lžíce vody, 3/4 hrnku krystalu (myšlena nádoba o objemu 250 ml), 3 lžíce kvalitního holandského kakaa, 6 žloutků, 1 hrnek hladké mouky, 1/2 balení prášku do pečiva, sníh ze 3 bílků, špetka soli. 

V kastrůlku necháme zvolna rozpustit Heru, přidáme vodu, cukr a kakao, důkladně vše rozmícháme a necháme směs zchladnout. Poté ji přelijeme do mísy, postupně přišleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky a pak už jen vařečkou vmícháme směs mouky a kypřícího prášku a sníh ze 3 bílků, ušlehaný se špetkou soli.

Těsto natřeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech (já mám rozměr 40 x 27 cm), navrch naklademe pomocí polévkové lžíce kopečky ořechového sněhu a upečeme.

Ořechový sníh: 3 bílky (já mám ještě zásoby v lednici, takže jsem ještě jeden přidala, aby bylo hmoty víc), 200 g moučkového cukru (dala jsem 250 g), 200 g mletých ořechů (já dala 250 g mletých nesolených pražených arašídů).

Bílky ušleháme do pevného sněhu, po částech přišleháme moučkový cukr a pak už jen vařečkou vmícháme mleté ořechy.

Směs naklademe pomocí polévkové lžíce na těsto, vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut na 180 stupňů.
Vychladlý moučník dozdobíme čokoládovou polevou.

Poleva: 50 g čokolády na vaření (používám 52% z Lidlu), 40 g másla. Necháme roztopit ve vodní lázni.

 

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

Komentáře

komentářů