LIPNO NAD VLTAVOU: Turisty povozí po hladině přehrady parník Smetana s vyhlídkovou...

LIPNO NAD VLTAVOU: Turisty povozí po hladině přehrady parník Smetana s vyhlídkovou palubou

 

Již před začátkem letních prázdnin bude turisty, kteří dorazí k lipenské přehradě, vozit nový parník. Lodní společnost ROSENBERGER – Lipno – Line reaguje na narůstající počet lidí, kteří tu tráví dovolenou a přivezla novou loď s vyhlídkovou palubou. Jmenuje se Smetana.

Finální fáze transportu Smetany, kam se vejde až 140 lidí, začala v Linci a skončila u lipenské Frýdavy. „Společnost Rosenberger Lipno Line (RLL) je naším zakládajícím členem a jsem strašně rád, že i díky našemu spolku se daří propojovat mnoho podnikatelských subjektů. Loni takto došlo ke spojení RLL s hotelem Relax v Dolní Vltavici, kde máme nové přístaviště pro parníky. Nyní nás všechny může těšit, že se rozrůstá flotila lipenských parníků, protože nabízí služby pro hosty nejenom našich členů,“ uvedl Jiří Mánek, který se stará o rozvoj cestovního ruchu od Stožce po Rožmberk.

Společnost rozšířila svou flotilu na tři lodě a vzroste i počet lodních linek. Loď je dlouhá 25 metrů a má šířku pět metrů. Společnost zatím po lipenské přehradě přepravuje turisty na parnících Adalbert Stifter a Vltava.

Rozměry lodě Smetana: délka 25 metrů,  šířka více než pět metrů, výška od hladiny vody k radarové anténě na střeše kapitánského můstku asi šest metrů a ponor se pohybuje okolo jednoho metru.

Podle manažera firmy Rosenberger – Lipno – Line Karla Andrleho se přeprava lodi z Rakouska uskutečnila bez větších problémů a podle plánovaného scénáře. „Komplikace žádné nebyly. Firma pře osmi lety vezla po stejné trase loď Adalbert Stifter. Vše jsme plánovali podle osvědčeného scénáře. Loď Adalbert Stifter byla navíc větší,” uvedl Andrle.

S přestávkami trvala cesta od března do 18. června. Ve středu 22. dubna doplula z Německa po vodě do rakouského Lince, odkud byla po silnici převezena na lipenskou přehradu. Loď původně vozila turisty v okolí historického města Špýr (Speyer). Na Lipně bude o prázdninách připravený bohatý kulturní program.

„Nejoblíbenější jsou již tradičně plavby s dětským programem kouzelníka Martina Čejky a jeho kolegů se zvířátky z balonků,“ uvádí Andrle. V plánu je také několik koncertů – například se skupinami New Rangers, Lakomá Barka, s klavíristou a bavičem Petrem Vondráčkem. Stálicí je například již téměř vyprodaný letní koncert českobudějovických Nezmarů.

Po lipenské přehradě začaly letos výletní parníky jezdit 8. května. Loď Smetana by měla začít přepravovat turisty koncem posledního červnového týdne. “Ještě přesně musíme časově vyladit jízdní řády,” řekl Andrle. Nákup lodě Smetana, která je stará 20 let, stál přibližně 250 000 EUR. Stejnou částku pak představují náklady na přepravu do Frýdavy a spuštění na lipenskou přehradu. Společnost Rosenberger – Lipno – Line v sezoně přepraví až 60 000 turistů. Ceny pro letošní rok se nemění. Okružní plavba po přehradě na dvě hodiny stojí pro dospělé 330 korun.

 

Text a foto: Pavel PECHOUŠEK, Turistický spolek Lipenska

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře