RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Třešně a několik pochoutek z nich

RECEPTY ZE ŠUMAVSKÉ VESNICE: Třešně a několik pochoutek z nich

Třešně jsou bohatým zdrojem minerálů a vitamínů. Tmavší druhy třešní jsou bohatým zdrojem hořčíku, železa, jódu, fosforu, zinku, vápníku, draslíku a křemíku.Z vitamínů obsahují ve významné míře vitamín A či betakaroten, vitamín P, vitamín C, vitamín E, vitamín B.

Mají blahodárný vliv pro lidský organismus, jelikož pomáhají čistit krev, játra a ledviny. Jejich konzumace podporuje vyměšování trávicích šťáv a moči. Konzumace třešní má blahodárný vliv na léčení cukrovky pomocí barviva antokyan, které v laboratorních testech podporovalo produkci inzulínu, a současně fungují i jako antioxidanty. Díky vysokému obsahu jódu mají příznivý vliv na problémy se štítnou žlázou a bolestmi páteře. Díky vysokému podílu vápníku jsou také dobrým zdrojem pro růst kostí a zubů. Pomáhají chránit tělo proti různým druhům zánětů, parodontóze a artritidě. Jsou vhodným dietním jídlem, jelikož podporují vylučování a tedy jsou doporučovány pro hubnutí.

Sirup z třešní

1 kg třešní
1/4 l převařené vody
1 kg cukru
2 citróny ( 2 g kys. citrónové )
Třešně rozdrtíme,zalijeme vodou,přidáme nakrájené citróny a necháme 24 h stát. Přecedíme,popřípadě doplníme převařenou vodu do 1 l tekutiny ,přisypeme cukr a zahříváme do bodu varu. Ihned stočíme do lahví.

 

Třešňový džem

1 kg zralých třešní
1 kg cukru
1 citrón ( popř. pomeranč )
Třešně vypeckujeme,podlijeme 2 lžícemi vody a rozváříme se 1/4 kg cukru,dokud nezměknou. Přisypeme zbytek cukru,šťávu z citrónu a vaříme do zhoustnutí.

 

Třešňová povidla

asi 1,5 kg třešní
10 dkg cukru
Třešně rozvaříme doměkka ( i s peckama). Prolisujeme sítem a vaříme za stálého míchání až zhoustnou a objem se odpaří asi na 1/2 hmotnosti třešní.Ke konci přidáme cukr,chvilku povaříme a dáme do sklenic.
Na 1 kg třešňového protlaku 10 dkg cukru.

 

Třešňový likér

Do 3l lahve dáme vrstvy třešní a cukru. Zalijeme rumem nebo vodkou . Zakryjeme celofánem a postavíme na slunné místo. Za 4 týdny přecedíme a dáme do lahví.

 

Připravuje: Lucie KOHOUTOVÁ

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře