Z REDAKČNÍ POŠTY: Děti v České Lhotě zahájily koronavirem zpožděný Oranžový rok...

Z REDAKČNÍ POŠTY: Děti v České Lhotě zahájily koronavirem zpožděný Oranžový rok u Temelína

 

Zábavným odpolednem plným her a soutěží oslavila v sobotu 30. května svůj mezinárodní den, připadající oficiálně na pondělí 1. června, téměř padesátka dětí z Dívčic na Českobudějovicku a jejich místních částí na návsi v České Lhotě. Vůbec první dívčická veřejná akce, uspořádaná po vypuknutí koronavirové pandemie, získala mimořádný punc výjimečnosti kromě jiného i tím, že s tříměsíčním zpožděním odstartovala program letošního Oranžového roku v celém okolí Jaderné elektrárny Temelín.

„Od Velikonoc včetně jsme všechno jen rušili, v lepším případě odkládali. S postupným uvolňováním protiepidemických opatření jsme proto začali diskutovat, zda již nenastal čas začít se postupně vracet k normálnímu společenskému životu obce a obnovit přípravu některých dlouho dopředu plánovaných akcí. Dětské odpoledne bylo jednou z nich. A když vidím dnešní radost dětí, myslím, že to bylo dobré rozhodnutí,“ uvedl starosta Dívčic Miroslav Stulík.

Jedním dechem ale dodal, že se obec musela v této souvislosti zabývat celou řadou otázek, které v době „předkoronavirové“ nikoho řešit nenapadlo. Organizaci prostoru, používání roušek, desinfekce, rozestupy, poučení účastníků a další. Jednotlivé kroky a doporučená opatření zástupci obce konzultovali s hygieniky a dětskými lékaři.

„Samozřejmě, že detailně sledujeme vývoj nákazy. Rozhodování nám velmi usnadnilo vědomí, že jižní Čechy jsou nejméně infikovaným regionem v republice a Českobudějovicko navíc jedním ze čtyř jihočeských okresů zcela bez aktivních případů COVID-19. Všichni se také dobře známe a nikdo cizí mezi námi není. Proto se cítíme bezpečně,“ konstatoval starosta a poznamenal, že díky příspěvku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ se obec může mimo jiné pro podobné aktivity vybavit dostatečným množstvím ochranných pomůcek, desinfekčních prostředků a dalšími potřebnými věcmi. I proto už Dívčičtí připravují akce další.

Pod hlavičkou Oranžového roku, prostřednictvím kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské aktivity měst a obcí v sousedství temelínské elektrárny, se každoročně uskuteční zhruba pět stovek různých akcí. Třiatřicet sídel v jejím třináctikilometrovém okolí si v rámci jeho letošního 14. ročníku mezi sebe letos rozdělí celkem 10 miliónů korun. „Je nepochybné, že jde o důležitý zdroj příjmů, díky kterému je život obcí aktivnější a pestřejší,“ dodal Stulík.


Obec Dívčice, která zahrnuje místně odloučené části Dívčice ves a Dívčice nádraží, Zbudov, Novosedly, Českou Lhotu a Dubenec, leží přibližně osmadvacet kilometrů severozápadně od Českých Budějovic a v současné době má zhruba 560 obyvatel.

Nejvýznamnější akcí Dívčic v rámci programu Oranžového roku jsou tradiční Kubatovy slavnosti pořádané u pomníku rychtáře Jakuba Kubaty na Zbudovských Blatech. Na financování těchto oslav se vedle obce a temelínské elektrárny podílí také Jihočeský kraj, Svazek obcí Blata se sídlem v Pištíně a Místní akční skupina (MAS) Rozkvět.


 

Text a foto: Petr POKORNÝ

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře