V KUCHYNI S DANULOU: Zadělávané fazolky s volským okem a tatarkové brambůrky

V KUCHYNI S DANULOU: Zadělávané fazolky s volským okem a tatarkové brambůrky

 

100 g másla, 50 g hladké mouky, cca 700 ml mléka, 100 ml smetany ke šlehání, 500 g mražených žlutých fazolek, hrst sekaného čerstvého kopru (kdo nemá, může použít 4 lžíce sterilovaného kopru v sladkokyselém nálevu), 1 lžíce krystalu, 4 lžíce octa, 1 lžíce vegety, sůl, mletý černý pepř.

Fazolky podusíme v osolené vodě s dvěma lžícemi octa do poloměkka, poté scedíme.
Máslo zpěníme, zasypeme moukou a umícháme hladkou jíšku. Postupně přiléváme mléko dle hustoty a za stálého šlehání metličkou uvedeme k varu. Přidáme kopr, vegetu, osolíme a snížíme teplotu. Za občasného zamíchání vaříme asi 20-25 minut. Přidáme cukr, dvě lžíce octa, smetanu a scezené fazolky. Dochutíme solí a mletým pepřem. Necháme už jen prohřát a podáváme s vařenými brambory a vejci.
Omáčka má být hlaďounká a jemné, navinulé chuti.

Brambory: 600 g brambor (nejradši mám varný typ “A”, oloupat), 2 lžíce tatarské omáčky, 1 lžíce oleje, 1 lžička mleté sladké papriky, 1/4 lžičky mletého černého pepře, 1/2 lžičky soli.

Oloupané brambory omyjeme, nakrájíme na čtvrtiny nebo šestiny (to záleží na velikosti), vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a necháme “máčet” asi 10 minut. Poté brambory scedíme a osušíme v utěrce.
V míse smícháme tatarku, olej, mletou papriku, mletý pepř a sůl a do této směsi přisypeme brambory. Rukou důkladně promícháme a klademe jednotlivě na plech s pečícím papírem řeznou plochou nahoru. Pečeme asi 40 minut na 170 stupňů.

Připravuje: Danula VAŠÍČKOVÁ

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře