STRAKONICE: Chytrá hlava a zlaté české ručičky. O techniku rakeťáků se...

STRAKONICE: Chytrá hlava a zlaté české ručičky. O techniku rakeťáků se starají skuteční profíci

Kapitán Jindřich Vlasák (vpravo) nedávno převzal Čestný odznak Armády ČR Za zásluhy III. stupně. Ocenění za dlouhodobou práci mu předal zástupce velitele strakonického útvaru plukovník Jaroslav Daverný.

 

„Bohatství strakonického útvaru nespočívá v prvé řadě v technice, ale v lidech,“ pronesl armádní generál Petr Pavel, když v roce 2013 v pozici náčelníka Generálního štábu Armády ČR navštívil 25. protiletadlový raketový pluk. Že tato slova platí i po sedmi letech, dokazují vojáci ze střediska kontroly a seřizování.

Jejich pracovní náplň lze rozdělit na dvě hlavní části. „Za prvé se jedná o preventivní údržbové práce, při kterých periodicky prověřujeme systémy, abychom je udržovali v co nejlepším stavu a předcházeli jejich opravám. Ve druhém případě jsou to již zmíněné opravy a odstraňování závad,“ uvedl náčelník střediska kontroly a seřizování kapitán Jindřich Vlasák.

Zatímco u protiletadlových kompletů RBS-70 převažují preventivní procedury, zbraňový systém 2K12 KUB vyžaduje mnohem častěji opravné zásahy. Jedná se o techniku, která je již zastaralá – do výzbroje armády byla zavedena v 80. letech minulého století, a její nahrazení modernějším systémem je tak nevyhnutelné.

Závady se opakují

„Většinou řešíme notoricky známé závady, které se opakují. Víme, jak se projevují, nemusíme tedy provádět žádná složitá laboratorní měření. Největší problém bývá nahradit součástku, jež přestala fungovat. Většina originálních náhradních dílů, z tehdejší sovětské výroby, už není k dispozici,“ vysvětlil kapitán Vlasák.

Není tajemstvím, že protiletadlový systém 2K12 KUB funguje jen díky tomu, že příslušníci střediska kontroly a seřizování dokážou, lidově řečeno, dělat zázraky. Musí jim k tomu stačit chytrá hlava a šikovné české ručičky. „Hledáme různé alternativy, abychom se obešli bez porouchaného dílu a technika při tom fungovala. K tomu samozřejmě potřebujeme čas a podmínky,“ sdělil kapitán Vlasák s tím, že práci jim ztěžuje i personální podstav, který středisko trápí.

Práce vojáky naplňuje

Přes všechny problémy ale potvrzuje, že jej tato práce baví a naplňuje. „Největší radost mám z toho, když se nám podaří odstranit nějakou těžkou, netypickou závadu. To si pak říkám – použil jsem mozek a konečně to k něčemu bylo,“ prozradil s úsměvem kapitán Vlasák.

Strakonické středisko kontroly a seřizování má dva týmy. Zatímco kapitán Jindřich Vlasák a nadrotmistr Martin Jína se starají o protiletadlový systém 2K12 KUB, nadporučík Zdeněk Šišpela má se svými vojáky zase na starosti protiletadlové komplety RBS-70 a S-10M2D. „Jsme jedno středisko tvořené dvěma týmy, které musejí vzájemně spolupracovat, aby zvládly široké spektrum úkolů. Tím hlavním je samozřejmě údržba protiletadlové raketové techniky,“ dodal kapitán Jindřich Vlasák.

 

Kapitánka Jana SAMCOVÁ, tisková a informační důstojnice 25. protiletadlového raketového pluku

Foto: kpt. Jana SAMCOVÁ a kpt. Pavel Král

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře