MUZEUM STŘEDNÍHO POOTAVÍ STRAKONICE: Kalvárie v Česticích

MUZEUM STŘEDNÍHO POOTAVÍ STRAKONICE: Kalvárie v Česticích

 

Na zalesněném návrší nad obcí Čestice je od roku 1821 ukryt soubor šesti staveb – Kalvárie. Vrch Kalvárie byl poutním místem ještě před výstavbou kaplí.

Hlavní svatyně – Kaple povýšení sv. Kříže – je ve slohu vlašské renesance, její předsíň stojí na 12 dórských sloupech. Svatyni a předsíň nechala zbudovat hraběnka Reyová jako dík za své uzdravení v roce 1820. Okolo svatyně jsou postaveny 4 menší výklenkové kaple Křížové cesty, které po přístupové cestě ve svahu doplňuje ještě Kaple Matky Boží. Tyto stavby nechal postavit Karel Šebastian z Říčan v polovině 18. století, jako náhradu za dřevěné kříže, které nechal na Kalvarii vystavit Michal Hýzrle z Chodů.

Za žulovými balvany na svahu hory Kalvarie vidíme stát dřevěnou, šindelem pokrytou chaloupku s malou věžičkou na střeše. Je to poustevna, uvnitř s pěkně zachovalou freskovou malbou starého poustevníka. Byla postavena v r. 1821 pravděpodobně jako atrakce ke zvýšení zájmu o slavné čestické poutě. Podle záznamů místní kroniky se nelze dopátrat, zda někdy v Česticích poustevník žil.

Návštěvu krásné Kalvárie nabízí naše trasa č. 4 v rámci Tipů na výlet. Další výlety zde: https://muzeum-st.cz/cs/z-deni/jedeme-online/tipy-na-vylety/

 

Text a foto: FB – MUZEUM STŘEDNÍHO POOTAVÍ STRAKONICE

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře