KORONAVIRUS: Počet nemocných s COVID-19 se v Jihočeském kraji v pondělí zvýšil...

KORONAVIRUS: Počet nemocných s COVID-19 se v Jihočeském kraji v pondělí zvýšil o dva na celkových 84

 

V pondělí 30. března přibyly na jihu Čech dva nové verifikované případy nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Celkový počet nemocných s diagnózou COVID-19 se tak k pondělní 18. hodině v regionu zvýšil na 84 případů verifikovaných jihočeskými hygieniky. V pěti okresech, na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Prachaticku, Písecku a Jindřichohradecku, dnes nebyl zjištěn žádný nový případ.

Do pondělního podvečera vyšetřily laboratoře v regionu za den zatím rekordních 467 nových suspektních vzorků od osob, u nichž lékaři vyslovili podezření na možné onemocnění COVID-19. „Dobrou zprávou určitě je, že pozitivní byly pouze dva vzorky, což vzhledem k celkovému počtu testovaných 467 za 24 hodin je povzbudivé, ale musíme zůstat nohama pevně na zemi. K dnešní osmnácté hodině jsme tak na území kraje evidovali celkem 84 pozitivně testovaných osob. Jeden případ přibyl na Strakonicku, kde je zatím nejvíce nemocných v rámci jižních Čech, a jeden na Táborsku,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice (KHS) Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Vysoký počet vzorků byl způsoben mimo jiné testování repatriantů, kteří se o víkendu vrátili zpět do České republiky v rámci hromadných repatriací, organizovaných Ministerstvem zahraničí.

Šéfka jihočeských hygieniků rovněž upozorňuje na rozdíly v aktuálním počtu onemocnění COVID-19 na jihu Čech, které uvádí na svých webových stránkách Ministerstvo zdravotnictví, a verifikovaných případů, prověřených KHS Jihočeského kraje. „Na stránkách ministerstva se objevují nové případy průběžně, jde mj. o hlášení nově zachycených případů jednotlivými laboratořemi, které ještě hygienici nestihli verifikovat, a proto dochází k drobné diskrepanci mezi podvečerními údaji KHS a aktuálně a průběžně doplňovanými údaji na stránce MZ, která k dnešní dvacáté hodině vykazovala v kraji kumulativně 88 případů. To znamená, že v Jihočeském kraji dnes večer evidujeme v relativních číslech, tedy v přepočtu na sto tisíc obyvatel regionu, 13,73 případu na sto tisíc obyvatel regionu. To je nejméně ze všech krajů v ČR,“ poznamenala docentka Kotrbová.

K pondělní 18. hodině tak bylo podle dat KHS v regionu mezi nemocnými 52 žen a 32 mužů. 25 nemocných má trvalé bydliště na Strakonicku. 21 je z Českokrumlovska, 15 z Českobudějovicka, 12 z Prachaticka, sedm z Táborska, dva z Jindřichohradecka a dva z Písecka. „Mezi nemocnými jsou dvě děti ve věku od 10 do 14 let. V produktivním věku 20 až 64 let je 61 pozitivních případů a celkem 21 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+,“ doplnila zástupkyně epidemioložky KHS Jihočeského kraje Gabriela Žampachová.

Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech indikováno k vyšetření už celkem 3531 osob. Odběrová místa fungují v Českých Budějovicích, Strakonicích, Táboře, Jindřichově Hradci, Prachaticích a Písku. „U obou dnešních nových případů byl jako příčina nákazy zjištěn rodinný kontakt s už dříve pozitivně testovanou osobou,“ zdůraznila Žampachová. V povinné karanténě se k pondělní 18. hodině nacházelo 1286 Jihočechů.

Vzhledem k přibývajícím onemocněním kontaktním, tj. vzniklým těsným mezilidským přenosem, hygienici opakovaně apelují na důsledné dodržování hygienických zásad a nařizovaných opatření tak, aby se zamezilo dalšímu šíření nákazy.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID – 19 v regionu lze nalézt na webových stránkách KHS Jihočeského kraje na adrese: https://www.khscb.cz . Celostátní data nabízejí webové stránky Ministerstva zdravotnictví ČR: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19 .

 

Aktuální situace k výskytu koronaviru v Jihočeském kraji – údaje k 30. 3.

Počet potvrzených případů v kraji – 84 (denní přírůstek +2)

Počet osob indikovaných k testování – 3531

Počet dnes testovaných vzorků – 467

Počet karantén – 1286

Pozitivní případy v regionu po okresech:

Strakonicko – 25 (denní přírůstek +1)

Českokrumlovsko – 21 (denní přírůstek 0)

Českobudějovicko – 15 (denní přírůstek 0)

Prachaticko – 12 (denní přírůstek 0)

Táborsko – 7 (denní přírůstek +1)

Písecko – 2 (denní přírůstek 0)

Jindřichohradecko – 2 (denní přírůstek 0)

Nemocní podle pohlaví:

Ženy – 52

Muži – 32

Nemocní podle věku:

10-14 let: – 2

20-24 let: – 8

25-64 let: – 53

65+ let: – 21

 

(tzkhs)

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře