KORONAVIRUS: Zprávy, rady, informace

KORONAVIRUS: Zprávy, rady, informace

 

Stránku průběžně aktualizujeme o nově získané informace:


 

 

Stav v Nemocnici Jindřichův Hradec ke dni 2. 4. 2020 – Covid-19

K dnešnímu dni má jindřichohradecká nemocnice celkem 18 zaměstnanců v karanténě. Tento počet zatím neomezil její běžný provoz Ve středu 1. 4. 2020 byla zjištěna pozitivita zdravotní sestry z Interního oddělení, stanice JIP.

V rámci dalších opatření byly od personálu Interního oddělení odebrány vzorky. V současné době dokončuje Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s. ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí trasování kontaktů. Stanice JIP byla uzavřena. Následně byla zahájena důkladná dezinfekce celých prostor. Pacienty Interního oddělení, kteří vyžadují intenzívní péči, převzala multioborová JIP Chirurgického oddělení.

Akutní péče v Nemocnici Jindřichův Hradec, a.s. je poskytována v plné šíři. „Problémem jsou menší zásoby OOP, zejména respirátorů FFP3 (minimum), ale i FFP2. Vzhledem k výraznému zvýšení počtu vyšetření na našem odběrovém místě se také dostáváme na minimální zásobu výtěrových tamponů,“ uvedl předseda představenstva Miroslav Janovský.

(tznem)


 

Od čtvrtka 2. dubna musí pacienti směřující do strakonické nemocnice procházet centrálním třídícím pracovištěm

Nemocnice Strakonice, a.s. zkvalitňuje agendu třídění pacientů s možnou koronavirovou infekcí. Od čtvrtka 2. dubna 2020 zprovozňuje centrální třídící pracoviště, kterým musí projít všichni pacienti směřující do nemocnice s výjimkou pacientů přivezených ZZS a pacientů oddělení hemodialýzy, dětského oddělení a Centra péče o zrak.

„U pacientů těchto oddělení probíhá třídění jiným způsobem, například pacienti avizovaní rychlou záchrannou službou jsou přijímání na tzv. expektační koronavirovou stanici, kde se o ně stará tým zdravotníků až do doby vyloučení koronavirové nákazy. Pacienti dialýzy, dětského oddělení a Centra péče o zrak jsou tříděni v prostoru vstupu na tato pracoviště,“ popisuje Tomáš, předseda představenstva strakonické nemocnice.

Všichni ostatní pacienti, akutní i plánovaní, budou nejprve vyšetřeni v třídícím COVID centru, které se nachází v přízemí Pavilonu operačních oborů v prostoru centrální recepce, kde bude stratifikována míra rizika onemocnění koronavirem a pacient bude označen páskem příslušné barvy. Bez této vstupní triáže nesmí být pacient vpuštěn do dalších prostor nemocnice.

Pacient bude na základě změření tělesné teploty a odebrání základních anamnestických a epidemiologických dat stratifikován do jedné ze tří kategorií, podle které bude nastaven další postup poskytování péče.

„Žádáme tedy pacienty, kteří vyhledají služby interního, chirurgického, plicního, neurologického, gynekologického, radiodiagnostického oddělení, LSPP pro dospělé a dalších odborných ambulancí s výjimkou shora uvedených, aby respektovali toto opatření a vydali se nejprve do centrální recepce Pavilonu operačních oborů. Provoz třídícího pracoviště je 24 hodin denně včetně víkendů. Toto opatření činíme s ohledem na zamezení rizika přenosu infekce na další pacienty a zdravotnický personál,“ říká Tomáš Fiala.

(tznem)


 

Kraj má smlouvu na dodávku 77 tisíc litrů dezinfekce. Pokryje tím požadavky zdravotníků, sociálních služeb a dopravců

Už druhá dodávka dezinfekce Anti-COVID nakoupené z rozpočtu kraje byla v úterý 31. března dopoledne přivezena na krajský úřad. Od dnešního dne bude postupně distribuována Zdravotnické záchranné službě Jihočeského kraje, lůžkovým zdravotnickým zařízením zřizovaným a založeným Jihočeským krajem a zdravotnickým příspěvkovým organizacím státu. A to v objemu 880 litrů. Dalších 3225 litrů dostanou během pátku sociální služby. Bylo rozděleno již 1758 litrů mezi regionální vlakové i autobusové dopravce včetně MHD v Českých Budějovicích, Strakonicích, Jindřichově Hradci a Táboře. Část dodávky bude směřovat i na obce s rozšířenou působností. V případě potřeby, dle sdělení dodavatelů, může být objednávka dezinfekce opakována.

„Během středy zásobování dezinfekcí plynule pokračuje, takže bude možno v dohledné době pokrýt všechny požadavky v celkovém objemu 77 tisíc litrů. To máme smluvně zajištěno,“ uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská a poděkovala za vydatnou pomoc při vykládkách dezinfekce firmě Koh-i-noor a jejím zaměstnancům.

Pro veřejnost je na webu kraje zpřístupněn seznam všech dodavatelů, od nichž lze dezinfekci zakoupit.

(tzjč)


 

Letecký kurýr na Letišti České Budějovice

Na Letišti České Budějovice dnes (středa 1. dubna) v po půl druhé přistála Cessna 150. Malé letadélko pilotované Martinem Cápem přivezlo cenný náklad pro JIP českokrumlovské interny. Zásilku tzv. Covid masek, které vyvinuli věci a studenti ČVUT, si zdravotníci objednali dnes ráno, a krátce po poledni je zdravotní sestra Lenka Valdaufová vyzvedávala na Letišti České Budějovice. Obličejové masky mají veškeré certifikace, jejich filtry mají vydržet až 3 týdny a zdravotnici je dostávají od výrobců zdarma. Letecká distribuce byla zajištěna v rámci skvělého projektu českých pilotů na rychlý rozvoz zdravotnického materiálu vzdušnou cestou. Projekt sdružuje piloty z celé republiky, většinou jde o letce na sportovních strojích. Předpokládáme, že letecký most pomoci bude pokračovat a Letiště České Budějovice je připraveno letecké kurýry odbavit bez nároků na poplatky. Klidný let a čisté nebe.

(tz)


 

Ochranné prostředky dostali od kraje během úterý zástupci terénních sociálních služeb

Jihočeský kraj dnes (úterý 31. března) předal další ochranné prostředky. Celkem 20 tisíc kusů jednorázových roušek a více než 28 tisíc kusů jednorázových rukavic bylo tentokrát určeno poskytovatelům terénních sociálních služeb. 

Prostřednictvím výdejových míst na okresech zaměstnanci kraje rozdali ochranné prostředky těm poskytovatelům, kteří poskytují sociální služby klientům v jejich domácnostech. Všichni byli předem telefonicky kontaktováni,“ uvedla vedoucí krajského odboru sociálních věcí Pavla Doubková a poděkovala jednotlivým poskytovatelům sociálních služeb, stejně tak, jako sociálním odborům měst v bývalých okresech za operativní přístup a plynulou spolupráci.

(tzjč)


 

Odpad jménem COVID-19: třídit odpad smí jen “zdravé” domácnosti, aneb jak na odpad v době nouzového stavu

Během nouzového stavu kvůli šíření viru COVID-19 je potřeba upravit i rutiny nakládání s domácím odpadem. Domácnosti s osobami v karanténě či prokázaným onemocněním by neměly třídit odpad, ten navíc musí i do směsného kontejneru řádně zabezpečit proti potenciálnímu šíření nákazy kontaktem s odpadky. Speciální postup vyžaduje i likvidace ochranných pomůcek, a to od všech občanů, varuje Státní zdravotní ústav (SZÚ). Odvoz materiálu na sběrné dvory je nutné odložit na později. Co s odpadem v době koronavirové pandemie radí leták MŽP.

Aby bylo možné udržet základní občanské služby jako svoz a likvidace odpadů, je potřeba chránit popeláře před kontaktem s nákazou. Běžný domácí odpad, který nepočká, musíte zabezpečit a až poté odložit do černé popelnice nebo kontejneru, odpady na sběrný dvůr ale odvezte až po ukončení mimořádných opatření. Pro domácnosti v karanténě také platí, že v době koronavirové pandemie nesmí třídit odpad do barevných kontejnerů.

Jak při likvidaci odpadů přesně postupovat radí leták MŽP. Ten seznamuje s doporučeními SZÚ pro domácnosti, ve kterých se vyskytují osoby v povinně nařízené karanténě nebo osoby s prokázaným onemocněním COVID-19, ale také pro všechny, kteří se při nezbytném pohybu venku chrání ochrannými pomůckami jako jsou roušky a rukavice. Upřesňuje také možnosti likvidace odpadu pro obce, které by se ocitly v plošné karanténě.

Více než obvykle je teď důležitá i základní poučka pro manipulaci s odpadky – řádně si umyjte ruce. A teď nejen po odnosu odpadků, ale i před ním.

(tzjč)


 

Nemocnice Prachatice – 2 pozitivně testované pacientky a rozsáhlá karanténa personálu

Pět lékařů a třicet dva zaměstnanců z řad nelékařského zdravotnického personálu muselo vedení Nemocnice Prachatice, a.s. poslat do karantény. „Ošetřovali nebo se setkali s pacientkou, která má pozitivní test na COVID-19. Tato pacientka ležela od čtvrtka do pondělí v naší nemocnici a skutečnost, že se setkala s pozitivně testovanou osobou, nám zatajila,“ uvedl Michal Čarvaš, ředitel Nemocnice Prachatice.

Ředitel prachatické nemocnice již v pondělí, tedy ve chvíli, kdy pacientce vyšel pozitivní test, poslal celý tým do domácí izolace. „Povolali jsme tým B a zatím se snažíme zajistit standardní provoz,“ upřesnil s tím, že rozdělení na sloužící týmy v nemocnici funguje už od počátku pandemie. Tyto dva týmy se nepotkávají, a to z důvodu, aby vždy jeden z nich mohl ošetřovat pacienty. „Testy nemá smysl dělat ihned, ale zhruba pátý den po kontaktu s pozitivně testovaným. Je jasné, že po této události počty pozitivních pacientů budou v Prachaticích narůstat i v dalších dnech,“ odhaduje Michal Čarvaš a doplňuje „V pondělí večer jsme přijali další pacientku s podezřením na COVID-19 s podobnými příznaky. Díky investigativní práci našeho personálu se podařilo zjistit, že jsou kamarádky ze stejné vesnice. Znaly se a v poslední době se navštěvovaly. Nyní se i u ní potvrdila nákaza. Díky tomu, že byl personál včas upozorněn, byla pacientka neprodleně izolována. Do karantény půjde jen zdravotní sestra, která s ní byla první v kontaktu.“

Prachatická nemocnice dokáže v tomto okamžiku chod interního oddělení i JIRP zajistit ze svých zdrojů a to díky obrovskému nasazení zbylých zdravotníků. „Personál je ale oprávněně naštvaný, že pacientka, kterou nemocnice hospitalizovala, neoznámila kontakt s pozitivní osobou. V této situaci si musí všichni uvědomit, že je povinností každého být ohleduplný a chránit nejen sebe, ale také nás v první linii. Fakt, že nám informaci nesdělí, může v konečném důsledku způsobit obrovské problémy,“ varuje ředitel nemocnice. Přiznat kontakt s pozitivní osobou nebo osobou v nařízené karanténě není nic, za co by se měl pacient stydět nebo co by měl dokonce zatajovat! Včas podaná informace mohla zdravotníky Nemocnice Prachatice ochránit. Nyní budou bohužel čekat na výsledky jejich testů.

Obě pacientky byly převezeny na Infekční oddělení Nemocnice České Budějovice.

(tznem)

 


 

STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV: Přestáváte se orientovat v seznamu léčiv, která by mohla pomoci při léčbě COVID-19? Spolehněte se na nás. Průběžně aktualizovaný seznam a podrobnosti včetně odkazů na publikované výsledky studií na našem webu www.sukl.cz/sukl/prehled-hodnocenych-leciv-na-nemoc-covid-19
(fb)

 

Otázky a odpovědi: Jak dezinfikovat roušky, potraviny nebo dům

Dezinfekce je v boji proti nakažlivým chorobám nezastupitelná a o její roli zřejmě nikdo nepochybuje. Jenže jak správně vyčistit povrchy, roušky či potraviny, to už tuší málokdo. Na webu okoronaviru.cz jsou přehledné informace o běžně dostupných dezinfekčních prostředcích a jejich vhodnosti pro každodenní použití. CELÝ ČLÁNEK


 

Rouška nebo respirátor? Jaké máme používat ochranné prostředky? Doporučené třídy ochrany pro vybrané profese

Jaké máme používat ochranné prostředky? Vhodné ochranné prostředky v souvislosti s ochranou před nákazou a šířením COVID-19 pro obyvatele a různé druhy profesí uvádí ve svém doporučení Ministerstvo zdravotnictví. Pro administrativní práce, průmysl, lesnictví, zemědělské práce i pro běžného občana je vhodnější rouška. 

V tomto doporučení shrnujeme důležitá fakta.

Doporučení k nošení respirátorů a roušek (ústenek) a doporučené třídy ochrany pro vybrané profese

(tzjč)


 

Máte doma nakaženého koronavirem? Odborníci radí, co v takovém případě dělat a čeho se vyvarovat

Zjistili jste, že je váš příbuzný v domácnosti nakažený Covid-19, a nevíte, jak postupovat dál? Připravili jsme několik rad a doporučení odborníků. Například ne každý obyvatel bytu musí nutně na testování. Důsledná hygienická opatření by ale měla být samozřejmostí. CELÝ ČLÁNEK


Předchozí zprávy a informace – klikněte ZDE


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře