KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI


STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

• Pranostiky na březen – ZDE
• BŘEZEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

23. – 29. března


 

Výběr z médií: dobrovolná inteligentní karanténa, třídění odpadu při karanténě a důležitost vitaminu C

V celém procesu české inteligentní karantény je velmi důležité slůvko „dobrovolný“, zdůrazňuje sobotní Mf Dnes. Vše bude především o lidech. Zákon ani v rámci ochrany veřejného zdraví nemůže nikomu přikázat povinné zveřejňování svých dat. Sobotní Deník se zabývá tím, že lidé v karanténě nebo dokonce nakažení virem COVID-19 by podle odborníků neměli svůj odpad třídit. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 28. března: Jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 13 °C až 17 °C.

Neděle 29. března: Oblačno až zataženo, na jihovýchodě zpočátku i polojasno, odpoledne od severozápadu postupně místy déšť nebo přeháňky, od 900 m srážky sněhové. Večer od severozápadu budou srážky postupně ve všech polohách přecházet ve sněhové. Nejvyšší denní teploty 5 °C až 9 °C, na jihovýchodě až 13 °C.


 

ČESKÁ POŠTA: Aktuální informace k doručování balíků a dopisů

U všech zapsaných zásilek, u kterých to odesilatel výslovně při podání nezakázal, automaticky prodlužujeme úložní dobu na maximálně možnou. U balíků ze sedmi kalendářních dnů na 15. U dopisů pak z 15 kalendářních dnů na 30.

Žádáme všechny adresáty, kterým jsou jejich zásilky doručovány na adresu, aby měli při jejich přebírání ochranu úst a nosu v podobě roušky, případně jiného ochranného prvku. Listovní a balíkoví doručovatelé nejsou povinni zásilku předat, pokud klient není zahalen, a zásilku uloží na poště. Tam platí stejná pravidla, bez zahalení obličeje a nosu nebudou zákazníci vpuštěni na pobočku. A ještě k tomu kdesi daleko zmokne koťátko. A to nikdo nechceme. Buďte ohleduplní ke svému okolí.

Doručování v oblastech NEuzavřených Krajskou hygienickou správou a domácnostem, které NEmají nařízenou karanténu:

Balíkové a listovní zásilky doručujeme podle standardních poštovních podmínek. Např. Balík Do ruky doručíme na adresu, kterou klient zvolil, Balík Do balíkovny bude uložen na příslušné pobočce.

U doporučených zásilek v případě, že na adrese nezastihneme adresáta, zásilku neukládáme zpět na poštu, ale rovnou ji vkládáme do domovní schránky adresáta (netýká se zásilek, které mají doplňkové služby „Dodejka“, „Dodání do vlastních rukou“ nebo „Dodání do vlastních rukou výhradně jen adresáta“).

Obyčejné listovní zásilky doručujeme vložením do domovní schránky adresáta, který příjem těchto dopisů nijak nepotvrzuje.

Zásilky ze zahraničí doručujeme v případě, že je ze země odeslání dostaneme do přepravy.

Propagační materiály nedoručujeme, informační materiály doručujeme pouze, pokud obsahují informace o koronavirové situaci.

Poštovní schránky jsou vybírány v pondělí, ve středu a v pátek.

(tz)


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
28. – 29. 3. MDDr. Kovařičová 1.máje 116/13, Vimperk 388 428 840
28. – 29. 3. MUDr. Šornová ZS Radomyšl 383 392 246

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.

Zdroj: Jihočeské nemocnice


 

Výběr z médií: domácí šití roušek, mírnější exekuce a přijímací řízení na vysoké školy v době koronaviru

Šití roušek v Česku se stalo fenoménem, vlastní pomůcky si doma vyrábějí také Poláci nebo Španělé. Ve zbytku Evropy ale místní často ochranu nenosí žádnou, všímá si Mladá fronta Dnes. Poslanci dokončují návrh na mírnější exekuce, píše deník E15 i Lidové noviny. Podle Moravskoslezského deníku stoupá v době koronavirových opatření domácí spotřeba alkoholu. Více si přečtete ve výběru médií, který pro vás sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 27. března: Skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C. Slabý východní až jihovýchodní vítr do 4 m/s, na západě přechodně čerstvý 4 až 8 m/s s nárazy až 15 m/s.

Sobota 28. března: Skoro jasno až polojasno, přechodně oblačno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C.


 

JCCR se stala krajskou centrálou distribuce ochranných prostředků

Jihočeskou centrálu cestovního ruchu (JCCR) zasáhl koronavirus stejně tvrdě jako celý cestovní ruch. Omezení pohybu osob a zavřené hranice její činnost ale nezastavily. Jedna z nejlépe hodnocených krajských destinačních organizací v ČR se okamžitě, pod křídly jihočeského krizového štábu, postavila do první linie boje proti COVID-19.

JCCR převzala řízení logistiky centrálního skladu ochranných pomůcek na letišti v Plané u Českých Budějovic a její vozy s logem Jižní Čechy opravdová láska se zapojily do rozvozu životně důležitého materiálu po celém regionu. „Momentálně jde všechno stranou, prioritou je, aby zdravotníci dostali ochranné prostředky co nejdříve,“ okomentovala operativní „transformaci“ JCCR na jednu ze složek krizového plánování jihočeská hejtmanka Ivana Stráská, která ocenila rychlost a nasazení všech pracovníků turistické centrály v akci.

„Jde o ochranné prostředky, které Česká republika přiváží z Číny, i ty, které vyrábějí české firmy. Následně se tyto pomůcky přerozdělují dle pevně stanoveného klíče. Přerozdělování desetitisíců roušek a respirátorů je poměrně logisticky náročné. Jsem velice ráda, že nastavený systém funguje spolehlivě,“ poznamenala hejtmanka.

Ředitel JCCR Jaromír Polášek s nasazením svého týmu pro potřeby krizového řízení neváhal. Ze své pozici totiž situaci v okolních zemích pozorně sledoval a o hrozbě uzavření hranic, jako nutného opatření v boji s šířící se nákazou novým koronavirem SARS-COV-2, hovořil týden před tím, než k němu skutečně došlo. Jeho obavy se naplnily. Cestovní ruch se zcela zastavil. Přitom z turismu jen na jihu Čech šlo ročně do veřejných rozpočtů téměř 10 miliard korun.

„Situace, vyvolaná šířením koronaviru po celém světě, zasahuje každého z nás a tvrdě dopadá na ekonomiku. Cestovní ruch, jako její významnou součást, nevyjímaje. Není to tak dlouho, co k nám přestali jezdit Asiaté. Už to byla pro poskytovatele služeb v turismu velká rána. A nyní se zastavilo všechno. Naším úkolem je už nyní vymýšlet, jak pomoci cestovnímu ruchu a stovkám tisíc lidí, kteří v něm, nebo s ním souvisejících oborech, pracují. Musíme být připraveni normální život rychle obnovit a znovu nastartovat. Prvním krokem je ovšem porazit koronavirus a proto nyní děláme to, co děláme,“ zdůraznil Polášek.

JCCR už zrušila celou akcí v tuzemsku i zahraničí. Projektoví manažeři a manažerky rozváží ochranné pomůcky, drží nonstop služby ve skladu na letišti, pomáhají na informačních linkách Jihočeského kraje, někteří i šijí roušky. Přesto myslí na budoucnost.

„Zrušili jsme dubnový veletrh cestovního ruchu Travelfest2020 na českobudějovickém výstavišti, ale současně jsme se rozhodli, že v každém případě zrealizujeme plánovanou navazující odbornou konferenci Travelcon 2020 ve dnech 23. a 24. dubna s tím, že její program zaměříme na vlivy aktuálních globálních změn v odvětví cestovního ruchu na jeho další vývoj. Z výstaviště prostě konferenci přestěhujeme do kyberprostoru a jednání se uskuteční zdarma a on-line,“ doplnil Polášek.

(tzjccr)


 

PENNY DAROVALO SENIORŮM 685 593 KORUN

Praha, 26. 3. 2020 – PENNY MARKET věnoval Nadaci Krása pomoci 685 593 korun na organizaci nákupů a psychologickou péči pro osamělé seniory. Z každého prodaného čísla časopisu S PENNY U STOLU věnovalo PENNY 3 koruny a celková částka tak dosáhla bezmála sedmi set tisíc korun.

„Naše spolupráce s Nadací Krása pomoci je dlouhodobá, a právě v této době se ukazuje, jak je pomoc seniorům důležitá. Jsme rádi, že můžeme tímto způsobem pomoci, a to těm nejpotřebnějším. V dnešní době je pro nás vyjádřením respektu a úcty k těm, kteří nám pomáhali dnešní svět vytvářet,“ říká Zlata Ulrichová, ředitelka strategického marketingu PENNY a Taťána Gregor Brzobohatá, zakladatelka nadace, k tomu dodává: “V současné situaci jsme nesložili ruce do klína, naopak jsme přizpůsobili naši činnost a pomáháme dál. Kontaktujeme naše klienty z řad osamělých seniorů a ptáme se, jestli mají všechno, co potřebují. Často jim chybí nejen základní potraviny, ale také informace a podpora. Zajišťujeme tedy primárně nákupy potravin a drogerie, pomáháme s placením složenek nebo vyzvedáváme léky”.

“Pro kolegyně v nadaci je to velmi náročná situace, telefonátů je každý den hodně a jsou velmi emotivní. Proto jsem ráda, že máme podporu od našich dlouhodobých partnerů jako je PENNY, díky které věřím, že všechno zvládneme. Moc děkujeme i zákazníkům PENNY,” doplňuje Michaela Stachová, ředitelka nadace.

Na konci loňského roku PENNY věnovalo Nadaci Krása pomoci šek na 639 848 korun a celkově tak na podporu seniorům od roku 2017, kdy spolupráce začala, věnovalo přes 2,5 miliónu korun.

(tz penny)


 

Upozornění pro cestující na železnici

Od 30. března dojde ke zrušení některých vlaků na trati Strakonice – Volary, důvodem je pandemie koronaviru a nízký zájem cestujících.

Nové jízdní řády jsou ke stažení zde: http://www.gwtr.cz/cs/sumava/jizdni-rady/jizdni-rad

GW TRAIN REGIO


 

Výběr z médií: návod na jídelníček během karantény, přetížená Linka bezpečí a klesající nájmy v Praze

Lidové noviny ve svém čtvrtečním vydání přináší rady, jak upravit stravování v době karantény, oslovený lékař doporučuje například kysané zelí. Tématem Mf Dnes je vytíženější Linka důvěry, kterou v poslední době používá až o čtvrtinu dětí více. Nájmy v bytech v centru Prahy podle Deníku v důsledku opatření kvůli koronaviru klesají. Službám typu Airbnb totiž ubyli turisté. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 26. března: Polojasno až oblačno, na západě a severozápadě zpočátku i skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C. Mírný východní vítr 3 až 7 m/s, na západě přechodně čerstvý 4 až 8 m/s a místy s nárazy kolem 15 m/s.

Pátek 27. března: Skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 12 °C až 16 °C.


 

Výběr z médií: nedodržování opatření v obchodech, prázdné Airbnb byty a zvýšený zájem o letní tábory

Středeční noviny se věnují především tématům souvisejícím s koronavirem. MF Dnes popisuje současnou situaci v obchodech, kdy lidé nedodržují bezpečnostní nařízení při nákupech, E15 informuje o tom, že Airbnb byty jsou nyní prázdné a jejich nabídnutí k pronájmu pravděpodobně srazí nájmy až o 20 procent. Právo se zabývá letními tábory a možným zvýšeným zájmem o ně v důsledku koronavirové pandemie. Výběr médií pro vás sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 25. března: Jasno, během odpoledne a večera v jihovýchodní polovině území postupně přibývání oblačnosti na polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný východní vítr 3 až 7 m/s.

Čtvrtek 26. března: Skoro jasno až polojasno, od jihovýchodu postupně přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 7 °C až 11 °C. Mírný východní vítr 3 až 7 m/s.


 

Aktuální informace České pošty.

V pondělí 23. března bylo v přepravě České pošty necelých 224 tisíc balíků. To je třetí největší denní objem od začátku tohoto roku. Česká pošta bude mít nadále vyhrazenou otevírací dobu pro seniory na svých pobočkách, a to do 9 hodin každý pracovní den. O víkendu zůstávají pobočky zavřené.

Doručovatelé nemusí předat zásilku, která je určena k dodání na adresu, pokud příjemce není dostatečně chráněn rouškou či jinou vhodnou ochrannou pomůckou.

(fb)


 

Jihočeská televize od středy 25.3. spouští SENIORSKOU PŮLHODINKU! Každý den od 8:00 do 17:00 uvidíte na programu JTV po zprávách pořady pro seniory. Můžete se těšit na četbu herce Martina Hrušky, nebo na různé nápady pro kutily. Zítra Pavel Chlouba prozradí pár rad zahrádkářům.

(fb)


 

Výběr z médií: propadlé osobní doklady, možné nasazení aktivních záloh a pravidla k práci z domova

V úterních novinách se dočtete, že osobní doklady propadlé v březnu dál platí, upozorňuje Mf Dnes. Česko by podle Lidových novin mohlo v boji s koronavirem využít i aktivní zálohy. A deník E15 přináší pravidla k práci z domova. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 24. března: Převážně jasno. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a ve Slezsku čerstvý 4 až 8 m/s místy s nárazy kolem 15 m/s.

Středa 25. března: Jasno nebo skoro jasno, odpoledne a večer od jihovýchodu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Mírný východní vítr 3 až 7 m/s.


 

Výběr z médií: špatná výživa důchodců, ohrožení bezdomovci nebo žně prodejců přenosných počítačů

V pondělních novinách se dočtete, že seniory ohrožuje podvýživa, píše Mf Dnes. Bezdomovci jsou nyní kvůli koronaviru jednou z nejohroženějších skupin – chybí jim nejen roušky, ale i základní hygiena. Tématu se blíže věnují Lidové noviny. Prodejci přenosných počítačů mají díky rozšíření home office žně, všímá si týdeník Euro. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 23. března: Jasno až skoro jasno, zejména na východě během dne polojasno až oblačno. Nejvyšší denní teploty 0 °C až 4 °C. V Čechách mírný severovýchodní vítr 3 až 7 m/s, na východě čerstvý 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Úterý 24. března: Jasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty 1 °C až 5 °C.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si narozená miminka

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře