KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


• Pranostiky na březen – ZDE
• BŘEZEN A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

16. – 22. března


 

SZPI upozorňuje na zneužívání virové epidemie některými prodejci doplňků stravy

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na případy zneužívání obav veřejnosti – v souvislosti s šířením onemocnění COVID-19 – některými prodejci doplňků stravy. V rámci aktuálně řešených případů inspektoři SZPI zjistili, že při propagaci doplňků stravy někteří prodejci používají zakázaná léčebná tvrzení a nepovolená zdravotní tvrzení a to právě uváděním údajných účinků proti koronaviru. Jde o následující případy:

  1. Internetový prodej v e-shopu: www.joalis.cz, provozovatel: spol. ECONOMY CLASS COMPANY s.r.o.; kontrolovaná osoba uvedla na webové stránce http://www.joalis.cz/cs/eshop/sezonni-a-akcnibalicky/imun-gripin-koronavirus-zdrava-imunita k potravinám Joalis Imun a Joalis Gripin následující tzv. léčebná tvrzení: „koronavirus“, „pomáhají tělu chránit se před různými respiračními infekcemi, včetně tolik skloňovaného koronaviru“, „důležitá pro zvládnutí infekce“, „prevence“. Použitím uvedených zakázaných tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.
  2. Letáková nabídka fyzické osoby Filip Vítů, letáky byly distribuovány v stanicích metra v Praze a do schránek v m. č. Praha – Prosek dle sdělení kontrolovaného v počtu 3 000 kusů. Na letácích bylo mj. uvedeno: „Prevence koronaviru“.  Použitím zakázaného tvrzení provozovatel porušil požadavky nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům.

SZPI důrazně upozorňuje spotřebitele i kontrolované osoby, že doplňky stravy jsou z hlediska právních předpisů potraviny a proto jim nelze žádným způsobem připisovat léčebné nebo preventivní účinky, ty jsou vyhrazeny pouze léčivům.

S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Inspektoři SZPI aktuálně šetří další případy podezření na použití nepovolených léčebných tvrzení u doplňků stravy právě v návaznosti na virovou epidemii. Inspekce se bude kontrole používání nepovolených léčebných tvrzení tohoto typu u doplňků stravy věnovat i dále.

(tz)


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a Strakonicku
Datum Lékař Adresa Telefon
21. 3. MDDr. Blašková V Kasárnách 669, Volary 722 917 202
22. 3. MUDr. Kuča Nad Stadionem 484, Vimperk 704 915 919

 

21. – 22. 3. MUDr. Stulíková Radomyšlská 336, Strakonice 383 321 408

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Výběr z médií: pátrání po pravěké osadě, ocelářský průmysl v ohrožení a pomoc s testy na koronavirus

Páteční noviny přináší zprávy týkající se koronaviru, deník E15 píše o ohroženém ocelářském průmyslu v Česku, Deník N zase upozorňuje, že k testování se nově připojí vědecké laboratoře. V Mf Dnes se zase dozvíte o práci českých archeologů, kteří objevili nejstarší studnu na světě. Výběr médií pro vás sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 20. března: Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky, na severu až zataženo a srážky četnější. Během večera od severozápadu i na ostatním území postupně přibývání oblačnosti a srážek, které na horách na severu budou přecházet ve sněhové. Ojediněle možnost bouřky. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C, na severu a severozápadě kolem 13 °C. Mírný jihovýchodní až východní, postupně severovýchodní až severní vítr 2 až 5 m/s, později zesílí na 3 až 7 m/s.

Sobota 21. března: Většinou zataženo, občas déšť, který bude od severu přecházet do sněžení. Odpoledne a večer od severu postupně ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C, během dne od severu ochlazování. Čerstvý severovýchodní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Tisková zpráva Svazu pekařů a cukrářů v ČR

Praha, 19. března 2020 – Prodej nebaleného chleba a pečiva je bezpečný!

Vzhledem k některým zprávám v bulvárních médiích o prodeji nebaleného pečiva považuje Svaz pekařů a cukrářů v České republice za nutné učinit následující prohlášení.

Pečivo je ve světle současné pandemie stále stejně zdravou a bezpečnou potravinou jako kdykoli předtím. Pekaři vyrábějí své produkty podle nejpřísnějších hygienických podmínek, stejným parametrům podléhá i jejich distribuce a prodej. CZVP SZÚ navíc ve své zprávě uvádí, že nemá žádné informace o přenosu tohoto druhu koronaviru na nebaleném pečivu.

Druhým faktem je, že vláda ČR povolila prodej nebaleného pečiva, a to při garanci splnění přísných hygienických podmínek prodeje, tzn., zákazníci musí mít k dispozici mikrotenové sáčky, jednorázové rukavice a podávací náčiní. V současných hodinách se také ukazuje, jak seriózně se jednotlivé obchodní řetězce staví k dodržování hygieny v místě prodeje: zajistily dozor k zajištění plynulého prodeje, informační tabule a sami balí rohlíky či chleby do plastových obalů. Zákazníci tak nejsou ochuzeni o čerstvé pečivo, pokud zvolí balené, pekaři mohou nabídnout široký sortiment.

Šílenců, jakým byl tzv. „olizovač pečiva“ šířící poplašné zprávy na sociálních sítích, je v české populaci, doufejme, minimum. Jen prosíme, nezaměňujte kriminální čin nezodpovědného jednotlivce s bezpečným fungováním výroby, distribuce a prodeje potravin. Pečivo je bezpečné stejně jako jeho prodej. Všichni – tisíce pekařů, řidičů a prodejců – pro to děláme maximum.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z.s.


 

PENNY NA PRODEJNÁCH VYPOMŮŽE 70 ZAMĚSTNANCŮ SPOLEČNOSTI KIK

Společnosti PENNY a KiK Textil / Non-Food se společně rozhodly urychleně řešit aktuální nedostatek pokladních a dalších zaměstnanců v řetězcích prodávajících potraviny. Do prodejen po celé zemi tak zamíří v první vlně minimálně 70 dobrovolníků z řad zaměstnanců KiK.

„Záleží nám na tom, aby se momentální krize plynoucí z šíření onemocnění COVID-19 co nejrychleji dostala pod kontrolu. Hned v úterý jsme proto celý den jednali se společností Penny Market o možném zapůjčení zaměstnanců z našich prodejen, které jsou zavřené,“ vysvětluje Martin Šatný, jednatel společnosti KiK s tím, že se se zástupci PENNY domluvili na výpomoci trvající minimálně do neděle, 22. března. „Této pomoci si vážíme. Snažíme se našim lidem situaci, co nejvíce ulehčit. Uvědomujeme se, jaké nároky jsou na ně v tuto dobu kladeny, a jak na ně veřejnost spoléhá. Nejde jen o zvýšený počet zákazníků, ale také o plnění všech potřebných opatření, které v této situaci děláme, jako například častější desinfekce prostor prodejen, a tak dále,“ dodává Petr Šrámek, personální ředitel PENNY.

Společnost KiK předala výzvu všem zaměstnancům, kteří tak mají možnost se dobrovolně přihlásit na výpomoc na prodejnách PENNY MARKET. „Během necelé hodiny se nám včera přihlásilo 70 dobrovolníků z řad našich zaměstnanců. Jsme rádi, že ani našim kolegům není situace lhostejná a chtějí přispět ke zlepšení situace i tímto způsobem,“ vysvětluje Martin Šťastný.

Všem, kteří se rozhodnou pomoci, budou samozřejmě zajištěny ochranné pomůcky – roušky, jednorázové hygienické rukavice a desinfekční gely. „Zdraví našich zaměstnanců je pro nás bezesporu prioritou a v žádném případě nechceme zdravotní rizika podcenit,“ uzavírá Martin Šatný s tím, že věří, že tato výpomoc pomůže zlepšit pracovní podmínky alespoň části zaměstnanců v řetězcích s potravinami. „Pro nás platí, že zaměstnanci KiK budou mít od nás veškerou podporu a podmínky i ochranné pomůcky, stejně jako naši kmenoví zaměstnanci či brigádníci,“ dodává Petr Šrámek.

(tz)


 

ČESKÁ POŠTA: Aktuální situace v doručování zásilek

Česká pošta vyzývá všechny své klienty, aby zvážili jakoukoliv návštěvu pobočky. Pokud si bezodkladně musí vyřídit své poštovní záležitosti, žádáme je, aby používali ochranné prostředky, ideálně roušku. Na všech pobočkách lze platit bezhotovostně, což v současné situaci snižuje případný přenos viru. Vzhledem k aktuálnímu vývoji situace jsme rozhodli, že v případě uzavřených lokalit budeme jednat s jednotlivými krajskými hygienickými stanicemi o možnosti doručovat zásilky v dané lokalitě. V případech uzavřených lokalit budou zásilky uloženy bez pokusu o doručení s tím, že jim bude prodloužena ukládací doba.

Česká pošta udělá vše pro to, aby byly důchody ve všech případech doručovány. V lokalitách uzavřených krajskými hygienickými stanicemi bude možnost doručování důchodů komunikována s touto organizací. Doručování pak proběhne buď za asistence bezpečnostních složek státu nebo s ochrannými prostředky. Také v ostatních lokalitách bude postup při doručování důchodů upraven tak, aby nedošlo k přímému kontaktu mezi pošťáky a klienty. Peníze budou příjemci předávány v obálce pokládané na zem.

U zapsaných zásilek se listovní zásilky vždy uloží na ukládací poštu bez pokusu o doručení. U těchto ukládaných zásilek bude prodloužena úložní doba na 30 dnů. Balíky se v uzavřených lokalitách uloží bez pokusu o doručení a bude u nich prodloužena úložní doba na 15, resp. 30 dnů (podle druhu zásilky). V ostatních případech u neuzavřených lokalit budou balíky doručovány bez přímého kontaktu s adresátem. Adresát bude vyzván, ať položí osobní doklad na zem nebo jiné vhodné místo a ustoupí. Doručovatel si doklad převezme, ověří totožnost, zapíše. Stejným způsobem mu bude i předána zásilka. Po dokončení doručení ošetří doručovatel své ruce dezinfekčním sprejem.

Propagační materiály nebudou do odvolání doručovány ani přijímány. Je také zastaveno poskytování služby „Komplexní doručení“ a „Odvoz spotřebiče“.

Děkujeme za pochopení
Vaše Česká pošta


 

Výběr z médií: plicní ventilátor na koronavirus, šmejdi a úspěch při hledání zaměstnání

Takzvaní šmejdi stále ohrožují seniory, přestože policie tyto praktiky neustále stíhá, jak se dočtete ve čtvrtečním Právu. Mladá fronta radí, jak uspět při hledání zaměstnání. Tým z Českého vysokého učení technické vyvíjí plicní ventilátor, který má vyřešit jejich nedostatek, pokud by se masivně rozšířila koronavirová epidemie, informuje E15. Více si přečtěte v přehledu, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Start ČT3 – Televize třetího věku: Česká televize začne vysílání programu pro seniory

Česká televize spouští v pondělí 23. března nový program ČT3. Důvodem je především snaha televize pomoci nejohroženější skupině – starším lidem, kteří jsou v této době nuceni zůstávat doma. Stanice bude svým laděním klidnější a podávání všech informací přizpůsobené seniorům. Vysílat bude denně od 9 do 17:25 hodin. Programová nabídka se bude opírat o výběr ze zlatého televizního fondu, tematické magazíny i základní informační servis.

„Chceme v této těžké situaci sloužit další velké skupině našich diváků. Vysíláme už speciální vzdělávací bloky pro školáky a rodiče, a teď se zaměřujeme na nejzranitelnější skupinu populace, která tráví doma nejvíce času. Na televizním vysílání vyrostlo již několik generací a my díky našemu bohatému archivu můžeme nabídnout obsah přesně šitý na míru jejich potřebám, doplněný navíc o informační servis a nově vyráběné magazíny s praktickými radami. Chceme přinést divákům dobrou náladu a evokovat příjemné vzpomínky,“ vysvětluje generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Prozatím půjde o provizorní vysílání. Vzhledem k aktuální mimořádné situaci jsme byli nuceni pozastavit výrobu většiny pořadů, tak můžeme dočasně finanční prostředky směřovat na tento program.“

ČT3 bude okamžitě dostupná v terestrickém vysílání, dále v satelitu i kabelovém vysílání. Diváci najdou program pouze v novém standardu DVB-T2.

(tz)


 

Do prodejen COOP jen s ochranou obličeje!

Největší maloobchodní prodejce potravin Skupina COOP prosí své zákazníky, aby vstupovali do prodejen potravin s ochrannou obličeje a chránili tak zaměstnance prodejen i své spoluobčany.

V současné situaci je nutné myslet co nejvíce na bezpečnost a i jednoduchá ochrana formou šály či šátku, je lepší než nic. Skupiny COOP prosí, aby zákazníci využili roušky, šály, respirátory, šátky či jiné ochrany obličeje a co nejvíce se zabránilo možnému přenosu viru na prodejnách.

“Je potřeba co nejvíce chránit personál prodejen, který zajišťuje, že si občané mohou nakoupit a případné uzavření prodejen z důvodů nemoci by pro mnohé znamenalo dojíždění do větších měst, což může obyvatele spíše ohrozit,” uvádí předseda svazu družstev COOP Pavel Březina.

“Jsme si vědomi, že jsou roušky nedostatkovým zbožím, kdy i pro naše zaměstnance marně sháníme tuto ochranu obličeje a již dlouhou dobu bez úspěchu žádáme stát o pomoc. Na řadě míst nám ze solidarity občané, obce, neziskové organizace denně nosí roušky, které tak můžeme poskytnout zaměstnancům, kteří prodejny denně provozují. Prosím vydržte a noste tyto ochranné pomůcky na své prodejny i nadále! Nevyužité bychom obratem předali jiným potřebným organizacím,” vyzývá mluvčí COOP Lukáš Němčík.

V řadě míst pomáhají naše prodejny obcím v přípravě balíčků pro seniory, zásobují domovy důchodců a další. Udržení provozu prodejen v regionu je tak důležité, aby lidé nemuseli zbytečně cestovat.

Skupina COOP ještě jednou děkuje všem svým zákazníkům za respektování hygienických pravidel, dodržování rozestupů na prodejnách i toleranci vůči personálu, který je nyní pod výrazným tlakem. Děkujeme Vám, že společně nastalou situaci zvládneme.

PROTEXT


 

Státní zdravotní ústav: Rybí tuk a vitamin D může tělo připravit na nákazu

Zánětům plic souvisejícím s nemocí COVID-19 může podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) pomoci předcházet rybí tuk a vitamin D. Navýšení jejich hladiny v těle může trvat šest týdnů až šest měsíců, uvedl na webu profesor Jiří Ruprich z Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ. CELÝ ČLÁNEK


 

Ocet a jedlá soda zabíjí patogeny stejně dobře, čistí lépe a stojí méně než toxické komerční čističe

Jedlá soda a ocet jsou jediné produkty, které kdy budete potřebovat vyčistit téměř od všeho od vaší koupelny, kuchyně, podlahy a okna až po matované matrace. Níže je 5 důvodů, proč už nikdy nebudete chtít utrácet peníze na komerční čisticí prostředky. CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: problém pěstitelů chmelu, málo českých velvyslankyň a předčasné důchody

Ve středečních novinách se dočtete, že uzavření hranic pro cizince kvůli koronaviru je velkým problémem pro české pěstitele chmelu, píší Hospodářské noviny. Ženy tvoří téměř polovinu českého diplomatického sboru, na velvyslaneckou pozici se však podle Deníku N dostane jen málokterá z nich. A v Česku přibývá lidí, kteří předčasně odchází do důchodu, informuje Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 18. března: Jasno až polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo i nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.

Čtvrtek 19. března: Jasno až polojasno, během dne místy až oblačno, hlavně v severní polovině Česka. Ráno ojediněle mlhy. Nejvyšší denní teploty 15 °C až 19 °C. Slabý proměnlivý vítr do 4 m/s.


 

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Kraj pomohl. Zubní pohotovosti zůstanou o víkendu otevřené

Vzhledem k akutnímu nedostatku ochranných prostředků pro poskytovatele zdravotních služeb hrozilo uzavření víkendového provozu zubní pohotovosti realizované přes Oblastní stomatologické komory v Jindřichově Hradci, Písku, Prachaticích a Strakonicích. Podařilo se zajistit velmi omezený počet respirátorů, který však postačuje na to, aby pro další 3 týdny byl provoz zubní pohotovosti zachován. Jihočeský kraj děkuje zubařům, kteří v této nelehké době tuto službu pomáhají zajišťovat. Dělají tak přesto, že vzhledem k nedostatku ochranných prostředků sami musí omezovat provoz svých ordinací. Je to důležité i z toho důvodu, že pacienti nemusí za ošetřením cestovat na zubní pohotovost do Českých Budějovic.

(tzjč)


 

Vypínání DVB-T se kvůli koronaviru odkládá

Do konce března se vinou šířící se nákazy koronavirem zastaví proces přechodu na nový standard pozemního televizního vysílání DVB-T2. Nebudou se vypínat žádné televizní vysílače. Dohodly se na tom České Radiokomunikace s dalšími dotčenými institucemi a televizními stanicemi. CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: vakcína na koronavirus, neoprávnění turisté na hradě a české děti v exekuci

V úterních novinách se dočtete, že o koronaviru toho víme dost, píše Mf Dnes. K hradu Házmburk na Litoměřicku vyrazily podle Deníku o víkendu stovky turistů, přestože je zavřený. A počet dětí v exekuci klesá podle deníku E15 jen pomalu. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 17. března: Oblačno až zataženo, na východě zpočátku i polojasno. V Čechách místy, zejména na západě, jinde jen ojediněle, přeháňky nebo občasný déšť. Nejvyšší denní teploty 11 °C až 15 °C. Slabý, během dne mírný západní až severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Středa 18. března: Jasno až polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo i nízká oblačnost. Nejvyšší denní teploty 14 °C až 18 °C. Slabý proměnlivý nebo jihozápadní vítr 1 až 4 m/s.


 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si narozená miminka

ČTĚTE ZDE


 

Předpověď počasí

Pondělí 16. března: Jasno až polojasno, odpoledne a večer od severozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C, na západě až 14 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, na východě čerstvý vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách na severu 20 až 30 m/s. Na západě vítr jen slabý.

Úterý 17. března: Oblačno až zataženo, zpočátku místy, postupně jen ojediněle, přeháňky nebo déšť. Večer částečné ubývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 10 °C až 14 °C. Slabý, během dne mírný západní vítr 2 až 5 m/s


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Lékárny mohou kvůli koronaviru připravovat vlastní dezinfekce na ruce

Vzhledem k velké poptávce a nedostatku dezinfekčních přípravků vydalo ministerstvo zdravotnictví rozhodnutí, kterým povoluje lékárnám vyrábět a prodávat dezinfekční roztoky bez dosavadních omezení. Jde o lihovou lékárenskou dezinfekci podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), která nemusí být vyráběna z lékopisných surovin. CELÝ ČLÁNEK


 

Jak snížit riziko v lékárně a jak si zajistit léky, pokud jste v karanténě

Lékárny jsou nejnavštěvovanější a nejdostupnější zdravotnická zařízení, a lékárníci jsou tak zdravotníky v první linii, kteří jsou v kontaktu s pacienty při prvních příznacích infekčních onemocnění. Jak pro lékárníky, tak klienty lékáren je velmi důležité dodržovat bezpečnostní pravidla a snižovat riziko šíření infekce koronavirem. CELÝ ČLÁNEK


 

Nový oficiální web ke koronaviru – vše potřebné na jednom místě

V souvislosti s aktuálním výskytem koronaviru v České republice spouští od 12. března 2020 Ministerstvo zdravotnictví ČR nové webové stránky pro veřejnost. CELÝ ČLÁNEK


 

Konzumovat řeřichu se vyplatí každému – i kuřákům

Nejen zjara, nejen doma vypěstovanou a nejen řeřichou setou by si měl alespoň občas každý obohatit svůj jídelníček. Příznivých účinků konzumace řeřichy je podle všeho mnohem víc, než se obvykle uvádí. CELÝ ČLÁNEK


 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře