ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Výstraha – silný vítr, vzestup hladiny vodních toků (vydáno...

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Výstraha – silný vítr, vzestup hladiny vodních toků (vydáno 11. března)

AKTUALIZOVÁNO – čtvrtek 12. března:

V platnosti stále výstraha na silný vítr a povodňová bdělost: www.chmi.cz


 

Ve čtvrtek 12. března bude na většině území Čech foukat čerstvý jihozápadní až západní vítr 5 až 10 m/s, s nárazy 15 až 20 m/s (70 km/h). Vítr v nočních hodinách zeslábne.

Je vysoká pravděpodobnost, že se nárazový vítr objeví i v průběhu pátku 13. března, kdy by měl západní vítr postihnout kromě Čech i část Moravy. Situaci budeme upřesňovat v průběhu zítřejších dopoledních hodin (12. března).

Vlivem dešťových srážek a odtávání sněhové pokrývky v horských oblastech se zvedají hladiny vodních toků. Nejvýraznější vzestupy očekáváme v povodí horní Otavy (Vydra a Křemelná), kde očekáváme překročení 2. SPA a nelze vyloučit ani krátkodobé překročení 3. SPA.

Na ostatních tocích v povodí horní Otavy a dále také na některých tocích v povodí horní Vltavy nad VD Lipno, horní Berounky, horní Jizery, horní Moravy a v horním povodí Ohře očekáváme možné překročení 1. SPA.

Toky odvodňující Šumavu, Český les a Krušné hory by měly kulminovat ve středu večer, případně v noci na čtvrtek 12. března, poté již začnou pozvolna klesat. Toky v povodí horní Jizery a horní Moravy budou kulminovat poprvé během středy a po přechodných poklesech budou opět stoupat během čtvrtka 12. března a kulminovat ve čtvrtek večer, případně v noci na pátek 13. března. V pátek již budou na poklesech.

Územní a časovou platnost naleznete na: www.chmi.cz

 

FB – Český hydrometeorologický ústav

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře