ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Uzeniny se spoustou náhražek, soli a tuku nejsou zdravé

ZDRAVÍ A VÝŽIVA: Uzeniny se spoustou náhražek, soli a tuku nejsou zdravé

Na současném trhu se objevují uzeniny různých jakostí. Ty, které neobsahují alespoň 80 procent masa, v podstatě ani nestojí za pozornost, je v nich spousta náhražek a pro tělo nejsou zrovna příznivé a zdravé. Podstatný je samozřejmě také obsah tuku, ten by měl být maximálně asi 30 procent. Při uzení se maso zajisté také různě upravuje a přidává se sůl. Její obsah by neměl přesáhnout 2,5 procenta.

 

 

 

 

 

Které jsou vhodné?

Zaměřme se nejprve na uzeniny, kterých se nemusíte tolik obávat. Patří sem například lovecký salám, pro který je charakteristická příprava sušením a fermentací. Není u něj přípustné, aby obsahoval menší množství masa a také různé masové separáty.

Ke kvalitnějším uzeninám můžeme zařadit také šunku, vinnou klobásu, kuřecí a krůtí šunku. Dají se sem počítat také některé párky, především vídeňské, které jsou ale paradoxně vyrobené u nás. Ty ale musí obsahovat alespoň 40 % masa bez separace a naopak mít maximálně 40 % tuku.

Méně vhodné uzeniny

Mezi méně vhodné až nekvalitní uzeniny lze počítat všechny ty párky, které jsou nacpané moukou a jinými náhražkami hmoty. Tyto produkty poznáte nejen podle jejich podezřele nízké ceny, ale také dle toho, že se při vaření až neúměrně nafouknou. Jejich výživová hodnota je chabá, vůbec nepomáhají metabolismu.

Látky, podle kterých poznáte nevhodné uzeniny, jsou především:

  • Masové separáty
  • Moučné produkty
  • Kůže
  • Sádlo
  • Sojové náhražky
  • Bramborový škrob
  • Glutamáty
  • Zahušťovadla

Čím větší podíl těchto náhražek a doplňků naleznete v dané uzenině, tím více se jí vyhýbejte. Pokud hovoříme o domácím uzení, zde sice nehrozí náhražky, ale zase jiná nebezpečenství. Například při studeném uzení se mohou v mase zachovat některé zárodky parazitů. Obecně se ale nemusíte uzeného tolik bát, zvláště pokud ho budete konzumovat pouze omezeně.

TVÉ ZDRAVÍ

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře