ČESKÉ BUDĚJOVICE: Hejtmanka Stráská: Apeluji na ty, kteří se vracejí z rizikových...

ČESKÉ BUDĚJOVICE: Hejtmanka Stráská: Apeluji na ty, kteří se vracejí z rizikových oblastí, jako je zejména sever Itálie, aby se chovali zodpovědně ke svým rodinám i okolí

 

Koronavirus už je i v České republice. Přesně, jak to naši odborníci předpovídali. Zatím ale nebyl ani jediný případ onemocnění zaznamenám v našem regionu. Hejtmanka Ivana Stráská to řekla po setkání pracovní skupiny, která události ohledně šíření koronaviru řeší na jihu Čech. Skupina se sešla v pondělí 2. března dopoledne a po minulé středě to bylo její druhé zasedání.

Odborníci složení z vedení kraje, jihočeských nemocnic, záchranné služby, krajské hygienické stanice a českobudějovického letiště se shodli na opatřeních vedoucích k minimalizaci hrozby nakažení obyvatel. Patří mezi ně například nutnost omezit hromadně pořádané akce, návštěvy v domovech sociální péče, důsledné dodržování karantény a hygienická opatření.

„Chtěla bych znovu apelovat na ty, kteří se vracejí z rizikových oblastí, jako je zejména sever Itálie, aby se chovali zodpovědně ke svým rodinám, sami sobě i svému okolí a kontaktovali telefonicky hygienickou stanici a svého lékaře. Jsou nastaveny mechanismy, díky kterým z dostupných testů zjistíme zhruba do šesti hodin, zda jsou nakaženi, či nikoli,“ sdělila Stráská a připomněla, že virem jsou nejvíce ohroženi starší obyvatelé. „Zvažujte prosím vy, kteří jste se vrátili z rizikových oblastí, návštěvy svých rodičů a prarodičů,“ zdůraznila hejtmanka s tím, že omezení návštěv by měli zvážit i ředitelé domovů pro seniory, kteří patří k ohroženým skupinám.

Hejtmanka zároveň uvedla, že vzhledem k velkému zájmu o informace ze strany veřejnosti se rozhodla krajská hygienická služby posílit své telefonní linky. Jihočeský kraj již minulý týden zřídil svou vlastní informační linku pro veřejnost, která je na čísle 800 100 450 dostupná v době od 7 do 17 hodin včetně víkendů. „Chceme, aby byl kontakt mezi námi a obyvatelstvem co nejužší, protože jen tak budeme moci rychle reagovat na nastalou situaci,“ doplnila Stráská a zdůraznila, že kraj chce doporučit svým školám, aby zvážily pořádání akcí, kde se setkává větší množství žáků pohromadě, stejně jako lyžařské zájezdy do rizikových oblastí.

Text a foto: (tzjč)

 

Další informace:

JIHOČESKÁ TELEVIZE: Speciál ke koronaviru. V tomto videu naleznete základní informace, které vám pomohou se lépe zorientovat v přijatých opatřeních v rámci České republiky a Jihočeského kraje

JIHOČESKÝ KRAJ: KORONAVIRUS – preventivní informace

JIŽNÍ ČECHY: Prohlášení Nemocnice České Budějovice k novému koronaviru

AKTUÁLNĚ: Mimořádný briefing kvůli koronaviru

INFO: Doporučení Světové zdravotnické organizace

INFOSERVIS: Deset základních zásad, které lékárníci doporučují dodržovat 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře