LIPENSKO: Páteční sněhová nadílka přes víkend znovu odtávala

LIPENSKO: Páteční sněhová nadílka přes víkend znovu odtávala

 

Pro turistickou oblast Lipenska sahající od Stožce po Rožmberk byly tento pátek a sobota jedny z nejzasněženějších dnů této zimy. Místy i 20 centimetrů čerstvého sněhu udělalo radost místním i hostům, kterých je nyní, v době jarních prázdnin, tato oblast plná. Během neděle sníh ale bohužel začal rychle mizet.

„Letošní zima si s námi v cestovním ruchu pohrála a ukázala jasně, že je to příroda, která určuje zda se budeme radovat ze sněhu nebo ne. Zatímco loni byl metr sněhu a ledová magistrála zažila svou druhou nejdelší sezónu, letos se oficiálně, na 18 centimetrů tlustém ledu, nebruslilo ani dva dny. Proto nám všem asi poslední záchvěv zimy s hezkou sněhovou nadílkou udělal radost, ale faktem je, že už se pomalu chystáme na kola,“ uvedl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se v této oblasti stará o rozvoj cestovního ruchu.

„Výjimečný den přestupného roku 2020, tedy 29. únor i celý víkend, přinesly ideální podmínky pro všechny návštěvníky Skiareálu Lipno. Na téměř sedmi kilometrech sjezdových tratí leží v průměru 50 cm sněhu a v provozu jsou 3 lanové dráhy.  Díky zimnímu jasnému počasí nabízí také nádherné  výhledy na majestátné vrcholky Alp i lipenské jezero šumavská Stezka korunami stromů Lipno,“ sdělila Olga Kneiflová z lipenského lyžařského areálu.

V provozu byl tento víkend i lyžařský areál v Českých Žlebech. Díky sněhové nadílce vyjela v pátek odpoledne rolba městyse Frymburk 10 km dlouhý okruh v lese okolo Alpské vyhlídky mezi Frymburkem a Kramolínem. Povrch je z větší části upravený pouze křídlem bez stopořezu. Kvalita je místy zhoršená a vhodná pro starší běžky kameňačky.

„Stopy na frymburských loukách nejsou upravené, protože sníh je tam vyfoukaný a podklad mokrý. Vzhledem k předpovědi počasí se tuto zimu s největší pravděpodobností jedná o poslední úpravu,“ uvedl Martin Řezáč.

Dostatek sněhu napadl i na Vítkově hrádku, který je nejvýše položenou hradní zříceninou u nás.

„Tuto zimu se jednalo o největší nadílku. Až to počasí dovolí začínáme s opravou škod po orkánu Sabine. Také během března je možné hrad navštívit o víkendech, kdy zde máme stálou službu,“ zve k návštěvě Miroslav Kovačičín, předseda zdejšího sdružení, které se stará o znovuzrození této památky.

 

Pavel PECHOUŠEK. Turistický spolek Lipenska

Foto: Adéla ČERNÁ, Karel KUKAČKA, Lucie ROUBÍNOVÁ, Ludvík NOVOTNÝ, Pavel KOSMATA, Karel ČIHÁK, Vladimír TULEK, Jan STRAKA a Lucie KUBÍČKOVÁ

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře