KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

KRÁTKÉ ZPRÁVY – AKTUALITY – ZAJÍMAVOSTI

STAROČESKÝ KALENDÁŘ 2020


 

Vimperský kulturní kalendář – ZDE
• Pranostiky na únor – ZDE
• Naše nabídka kulturních a společenských akcí na Vimpersku i jinde je ZDE
• ÚNOR A ČESKÉ DĚJINY: Některé události, které měly v minulosti zásadní význam pro naši zemi a náš národ – ZDE
• KALENDÁRIUM KULTURNÍCH VÝROČÍ V ROCE 2020 – ZDE
• KAM DNES NA OBĚD? Co dobrého připravili kuchaři v hotelech a restauracích ve Vimperku a okolí? Vyberte si z nabídky – ZDE

 

24. února – 1. března


 

Restaurace fritují na olejích nevhodných k lidské spotřebě. Problém má každá šestá

Potravinářská inspekce zjistila, že 16 % restaurací připravuje pokrmy na přepáleném fritovacím oleji nebo nečistí fritézy. Situaci považuje za neuspokojivou. CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: kontrolní systém pro vlaky, podvodníci s adresami trvalého bydliště a dražší cigarety

V sobotu se v médiích dočtete, že v Česku poprvé vyjel v běžném provozu vlak pod dozorem evropského zabezpečovače ETCS, který pomůže zvýšit bezpečnost na železnicích. Na Šluknovsku řádí podvodníci s adresami pro trvalý pobyt. Lidé se kvůli nim mohou schovat před exekutory, píše Deník. A Mf Dnes připomíná, že od března se kvůli vyšší spotřební dani zdraží cigarety. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Sobota 29. února: Zataženo až oblačno, v Čechách od západu se sněžením přecházejícím do deště, zpočátku ojediněle i mrznoucího. Později od západu opět ustávání srážek. Na východě srážky jen ojediněle. Nejvyšší teploty 5 °C až 9 °C, na severovýchodě Čech a na Vysočině kolem 3 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 2 až 5 m/s, od vyšších poloh, na severovýchodě Moravy a ve Slezsku i v nižších polohách, čerstvý 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Neděle 1. března: Oblačno až zataženo, ojediněle, na východě místy, přeháňky nebo občasný déšť, od 900 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 6 °C až 10 °C. Mírný jihozápadní až jižní vítr 3 až 7 m/s.


 

Zubní pohotovost o víkendu na Prachaticku a  Strakonicku
29. 2. MUDr. Gála U Zastávky 322, Prachatice 602 343 242
1. 3. MUDr. Hemmerová Nemocniční 204, Prachatice 388 317 400

 

29. 2. – 1. 3. MUDr. Sádlo Spojařů 1252, Strakonice 383 333 964

Ošetření akutním pacientům poskytují vyjmenovaní lékaři ve svých ordinacích vždy od 08.00 do 10.00 hod. Ve všední dny poskytuje zubní pohotovost Nemocnice v Českých Budějovicích od 16.30 do 21.30 hod, v sobotu, v neděli a o svátcích od 08.00 do 18.00 hod. v horním areálu nemocnice, pavilon C.


 

Výběr z médií: domácí testy na postřiky, pozemky pro Pražský okruh a falšování záznamů u ojetých aut

V pátečních novinách se dočtete, že existují domácí testy, které odhalí v ovoci zbytky postřiků, píše Mf Dnes. Praha ještě nevykoupila ani metr pozemků pro Pražský okruh, informuje Deník. A mnozí prodejci ojetých aut falšují záznam o zemi, kde bylo auto poprvé registrované, upozorňuje deník Právo. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pátek 28. února: Zpočátku zataženo se sněžením, na východě i vydatným, v nížinách i déšť se sněhem. Od západu postupně protrhávání oblačnosti a místy sněhové, v nížinách i dešťové, přeháňky, četnější hlavně na horách. K večeru od západu ustávání srážek. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Čerstvý severozápadní až západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na jihovýchodě zpočátku 20 m/s, bude odpoledne slábnout a postupně se měnit na jižní.

Sobota 29. února: Zataženo až oblačno, v Čechách od západu se sněžením přecházejícím do deště, zpočátku ojediněle i mrznoucího. Později od západu opět ustávání srážek. Na východě srážky jen ojediněle. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C. Mírný jižní až jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Z důvodu měsíčních uzávěrek bude Informační středisko Kvilda uzavřeno v pátek 28. února do 13 hodin a Návštěvnické centrum Kvilda v pondělí 2. března.
Děkujeme za pochopení.

(fbnpš)


 

Myši vylézají z děr a šíří nemoci

Počet onemocnění nebezpečnou hantavirózou v České republice v poslední době narůstá. Důvodem je přemnožení drobných hlodavců v loňském roce, kteří jsou přenašeči této nemoci na člověka. CELÝ ČLÁNEK


 

Výběr z médií: elektromobily pro úředníky, dotace pro vlastníky lesů a zkušenost teenagerů s alkoholem

Ve čtvrtečních novinách se dočtete, že až třetina úředníků bude zřejmě od srpna roku 2021 jezdit v elektromobilech. Všímá si toho Mf Dnes. Majitelé lesů by mohli v příštích letech dostat od státu dotace například za to, že porosty zadržují. Tématu se věnují Hospodářské noviny. Regionální Deník upozorňuje, že přes 40 procent šestnáctiletých dětí v Česku má zkušenosti s pitím alkoholu. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Čtvrtek 27. února: Proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy, zejména na horách, sněhové přeháňky. Později odpoledne a večer od západu zataženo, postupně se sněžením, na západě Čech i vydatným. V nížinách, hlavně přes den, srážky smíšené nebo i dešťové. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude později měnit na jižní až jihovýchodní a zesilovat.

Pátek 28. února: Zpočátku zataženo se sněžením, na východě i vydatným, v nížinách i déšť se sněhem. Od západu postupně protrhávání oblačnosti a místy sněhové, v nížinách i dešťové, přeháňky, hlavně na horách. K večeru od západu ustávání srážek a postupně opět přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty 2 °C až 6 °C. Čerstvý severozápadní až západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na jihovýchodě zpočátku 20 m/s, bude odpoledne slábnout a postupně se měnit na jižní.


 

Výběr z médií: rušení zájezdů kvůli koronaviru, stoupající počet vražd a hrozby pro děti na internetu

Ve středečních novinách se dočtete, že při zrušení zájezdu do země s případy nákazy koronavirem, nevzniká automaticky nárok na náhradu peněz. Píše o tom Mf Dnes. Podle policejních statistik přibylo vražd, informují Lidové noviny. A čtyři z pěti rodičů podle deníku Právo nechrání děti před hrozbami na sociálních sítích. Více se dozvíte ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Středa 26. února: Oblačno až zataženo, přechodně polojasno, místy přeháňky, od 400 m, na východě zpočátku od 800 m, sněhové. Na horách srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C, na jihovýchodě a východě až 9 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Čtvrtek 27. února: Proměnlivá, převážně velká oblačnost, místy, zejména na horách, sněhové přeháňky. Později odpoledne a večer od západu zataženo se sněžením, hlavně na Šumavě i vydatným. V nížinách, hlavně přes den, srážky smíšené nebo i dešťové. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, se bude později měnit na jižní až jihovýchodní a zesilovat.


 

Karanténa na jihu Čech

Hygienici na jihu Čech nařídili karanténu dvaceti lidem, kteří se vrátili domů z oblastí, kde už je koronavirus potvrzen. Tito lidé budou dva týdny doma. Mají si každý den měřit teplotu a v případě příznaků si zavolat rovnou sanitku. V Jihočeském kraji zatím není potvrzen žádný případ nákazy koronavirem. Lidé vracející se z rizikových oblastí by se měli sami hlásit krajské hygienické stanici. (FB – Jihočeská televize)


 

Výběr z médií: pitná voda v ohrožení, možné vydání uprchlého Krejčíře a vzpomínka na Josefa Čapka

Česko prochází suchým obdobím, zásoby veškeré vody proto ubývají. O ohrožení pitné vody píše Mladá fronta Dnes. Jedním z úkolů pro nového náměstka na ministerstvu spravedlnosti Jana Kohouta je vydání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře z Jihoafrické republiky do Česka. Tématu se věnují Hospodářské noviny. Regionální deník vzpomíná na spisovatele a malíře Josefa Čapka.Více se dočtete v úterním výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Úterý 25. února: Oblačno až zataženo, na většině území občas s deštěm nebo přeháňkami, později od severozápadu nad 800 m srážky sněhové. Na jihu a jihovýchodě srážky jen místy, hlavně k večeru. Nejvyšší denní teploty 8 °C až 12 °C, na jižní Moravě až 15 °C. Čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout.

Středa 26. února: Oblačno až zataženo, přechodně polojasno, místy přeháňky, od 400 m, na východě zpočátku od 800 m, sněhové. Na horách srážky četnější. Nejvyšší denní teploty 3 °C až 7 °C, na jihovýchodě a východě až 10 °C. Čerstvý západní vítr 4 až 9 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.


 

Správa Národního parku Šumava informuje

Podle prvních informací od strážců NP Šumava to zatím vypadá, že po nedělním silném větru je přístupná a prostupná většina cest a turistických stezek na území NP Šumava. Oproti minulému týdnu, to vypadá, že vyvrácených a polámaných stromů bude méně, ale přesnější odhady budeme znát nejdříve zítra či ve středu.
Stále platí upozornění pro návštěvníky, aby při pohybu v lesních úsecích a to i na značených stezkách, dbali zvýšené opatrnosti. Riziko pádů polovyvrácených či nalomených stromů je stále vysoké. (tznpš)


 

Výběr z médií: bezhotovostní Česko, postřik proti kůrovci nebo čeští školáci ve vesmíru

Česko může brzy omezit užívání bankovek a mincí, píše týdeník Euro. Lidové noviny informují o novém postřiku proti kůrovcům, který vyvíjí experti na České zemědělské univerzitě v Praze. Ministerstvo kultury také připravuje nový digitální archiv kulturní památek, informují Hospodářské noviny. A regionální Deník píše o úspěchu skupinky českých školáků jejichž obrázky zamíří do vesmíru. Více ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál. CELÝ ČLÁNEK


 

Předpověď počasí

Pondělí 24. února: Polojasno až oblačno, zpočátku ojediněle přeháňky, od 500 m sněhové. Od západu postupně zataženo a v Čechách místy slabý déšť, zpočátku od 700 m i sněžení. Nejvyšší denní teploty 4 °C až 8 °C, na jihovýchodě až 9 °C. Mírný severozápadní až západní vítr 3 až 7 m/s bude během dne přechodně slábnout a měnit se na jihozápadní až jižní.

Úterý 25. února: Oblačno až zataženo, od severozápadu místy s deštěm nebo přeháňkami, později večer od 900 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty 9 °C až 13 °C. Čerstvý jihozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s se bude měnit na západní.


 

SLEDUJEME: Silný vítr na jihu Čech opět láme stromy

 

Právě jsme přišli na svět. Prohlédněte si narozená miminka

ČTĚTE ZDE


 

Opustili nás v minulých dnech

ČTĚTE ZDE


 

Volné pracovní místo: strážník Městské policie Vimperk

Pracovní poměr: na dobu neurčitou.

ČTĚTE ZDE


 

Město Vimperk vyhlašuje výběrové řízení na místo úředníka –odbor sociálních věcí a zdravotnictví –odborný sociální pracovník úseku sociálně-právní ochrany dětí –kurátor pro děti a mládež

ČTĚTE ZDE


 

UPOZORNĚNÍ – PŘERUŠENÍ DODÁVKY ELEKTRICKÉ ENERGIE

Z důvodu plánovaných prací na zařízení distribuční soustavy bude přerušena dodávka elektrické energie v budově Městského úřadu Vimperk, náměstí Svobody č.p. 8:

• v úterý 25.2.2020 od 8:00 hodin do 16:00 hodin,
• ve čtvrtek 27.2.2020 od 8:00 hodin do 16:00 hodin.
Z těchto důvodů bude značně omezen provoz odborů Městského úřadu Vimperk, sídlících v č.p. 8 – odboru hospodářského a bytového, odboru životního prostředí, odboru školství, kultury a cestovního ruchu a odboru vnitřních věcí – správců počítačové sítě.

Děkujeme za pochopení.

MĚSTO VIMPERK


 

Projekt Lyžuj lesy zve děti do lyžařské stopy

Rok se sešel s rokem a Sportovní areál Vodník nad Vimperkem přivítá ve středu 26. února mladé lyžaře z celého kraje v rámci náborové akce Lyžuj lesy. Ta je určena pro děti ze základních škol, závodu se mohou zúčastnit samozřejmě i studenti víceletých gymnázií.

CELÝ ČLÁNEK


 

Chřipka na jihu Čech slábne, přesto si vyžádala další život

Pomalu ale jistě se začnou zase plnit lavice jihočeských základních škol. Mezi dětmi ve věku od 6 do 14 let zaznamenali totiž hygienici nejvyšší úbytek marodů. CELÝ ČLÁNEK


 

Křen, česnek, prvosenka jarní a černý bez pomohou zatočit s chřipkou a viry

V Česku vrcholí chřipková sezóna a spousta z nás ulehla do postele s kašlem a horečkou. Proti chřipkovým virům se dá ale bojovat i správnou podporou imunity z přírodních zdrojů. Které bylinky a účinné látky mohou být v tomto období nejvíce nápomocné? CELÝ ČLÁNEK


 

Na kraji to cinkalo medailemi. Hejtmanka Stráská a náměstek Hroch gratulovali mladým olympionikům

1, 2, 3 … 34. S tímto počtem medailí, které získali na Zimní olympiádě dětí a mládeže 2020, dorazili na krajský úřad mladí jihočeští sportovci. IX. ročník olympiády se konal v Karlovarském kraji. A přestože to Jihočechům v zisku medailí zacinkalo na druhé místo, v konečném součtu všech bodů skončili v pořadí krajů na celkovém 7. místě.

I tak ale počtem 11 zlatých, 11 stříbrných a 12 bronzových medailí překonali historický rekord, více jich mladí Jihočeši dosud nepřivezli. Například na VIII. zimní olympiádě v Pardubickém kraji v roce 2018 získali cenných kovů devět.

K dosaženému výsledku a za vzornou reprezentaci kraje jim při společném setkání pogratulovali hejtmanka Ivana Stráská a její náměstek Pavel Hroch. Zároveň jim předali drobné dárky a poukázky na nákup sportovního zboží. „Velice vám gratuluji, těší mě, že máme na jihu Čech tolik sportovně nadaných dětí. Velice ráda vzpomínám na slavnostní nástup, skvělou atmosféru i krásné úbory, kterými se tam náš kraj pod jihočeským praporem prezentoval. Ta hrdost, kterou jsem tenkrát cítila je teď navíc znásobena počtem medailí, které jste přivezli. To milé cinkání mi bude ještě dlouho znít v uších,“ uvedla Stráská.

V obdobném duchu pěl slova chvály na mladou jihočeskou reprezentaci i Hroch. „Zisk 34 medailí je skvělý úspěch. Mám velice rád biatlon, takže mě moc těší, že se nám daří na jihu Čech vychovávat takové talenty v této sportovní disciplíně. A doufám, že některého z nich brzy uvidíme brzy třeba na mistrovství světa,“ řekl náměstek hejtmanky s tím, že si samozřejmě velmi váží dosažených úspěchů i v ostatních sportovních odvětvích.

Jedním z oceněných sportovců byl i patnáctiletý Jan Seidl z IHC Písek. Coby hokejista získal na zimní olympiádě tři zlaté a jednu stříbrnou medaili v rychlobruslení. Českou královnu této disciplíny Martinu Sáblíkovou se ale zatím nahradit nechystá. „V Čechách moc dobré podmínky pro rychlobruslení nejsou, takže zatím zůstávám u hokeje. Časem se uvidí,“ uzavřel mladý talent.

Text a foto: (tzjč)


 

Odškodnění za úraz na chodníku? Průměrná výše nároku v roce 2019 byla 56 370 Kč

Za úraz na chodníku, který byl způsoben kvůli závadě ve schůdnosti, má poškozený občan nárok na odškodnění ze strany majitele komunikace, kterým je zpravidla obec. V roce 2019 činil průměrný nárok za úraz na komunikaci 56 370 Kč, přičemž ve většině případů se jednalo o bolestné. Téměř polovina případů musela být řešena soudně, vyplývá to ze statistiky společnosti Vaše nároky.cz za rok 2019.

V roce 2019 společnost Vaše nároky.cz řešila 155 sporů ohledně úrazu na chodníku, v 60% se jednalo o ženy. Většina případů se týkala úrazů kvůli nedostatečné úpravě namrzlých chodníků a průměrný nárok na odškodnění činil 56 370 Kč. Nejčastěji občané požadovali odškodnění bolesti, tzv. bolestné, na druhém místě byly žádosti o proplacení ušlého zisku. 58 % procent případů z roku 2019 se řešilo (případně stále řeší) mimosoudně a 42 % skončilo u soudu.

Podle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, odpovídá majitel komunikace za její stav i za škodu, která byla její nedostatečnou údržbou způsobena. Odpovědnost za úrazy na chodnících tak většinou padá na obce, případně na společnosti, kterým obce svěřily správu údržby komunikací. Obce (případně odpovědné společnosti) se mohou své odpovědnosti zprostit pouze v ojedinělých případech. Jedná se například o závadu ve schůdnosti, která byla pro chodce předvídatelná, on jí ovšem nepřizpůsobil svou chůzi, dále o mimořádné povětrnostní podmínky, případně o nevhodnou obuv. „Pokud například chodkyně vyrazí na náledí v jehlových podpatcích, pak pravděpodobně nárok na odškodnění v případě úrazu nevznikne. To stejné platí i pro situaci, když dojde k náhlé ledovce kvůli namrzajícímu dešti a není v silách majitele komunikace okamžitě závadu ve schůdnosti odstranit,“ vysvětluje advokát Petr Novák ze společnosti Vaše nároky.cz.

„Základním předpokladem pro úspěšné uplatnění nároku na odškodnění při úrazu na chodníku je vzniklá škoda a dostatek důkazů,“ pokračuje dále advokát. Poškozený by měl zaznamenat místo úrazu, čas úrazu a dále popsat příčiny úrazu, které by měly být podloženy důkazy. Mezi nejdůležitější důkazy při nárokovaní odškodnění za uraz na chodníku patří fotodokumentace místa úrazu, výpovědi svědků, lékařské záznamy, posudek o bolestném, případně o ztížení společenského uplatnění, výplatní pásky v případě ušlého zisku, účtenky od zakoupených léků či poškozených věcí. „Svědky mohou být například i členové záchranných složek, kteří byli k úrazu přivoláni,“ radí Novák.

„Poškození by se s žádostí o odškodnění měli obrátit přímo na obec, které komunikace náleží. K žádosti je pak důležité přiložit důkazy. Pokud obec odškodnění v rámci mimosoudního jednání vyplatit odmítá, je další možností obrátit se na příslušné soudy,“ konstatuje advokát.

PROTEXT


 

 

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře